- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brabbitz
aktív tag
Sziasztok
Tudom nem ide való, de nem találtam meg a korrekt topikot neki.
I7-2600K, 16giga DDR3 rammal rendelkező félkonfigot cserélnék ő rá:
Az i7 procim tuninggal valamivel jobb Single core eredményt hoz, de ahogy néztem ez a proci multi coreban agyonveri.
DDR4es ramjaim már vannak, non-ecc 3000-res G.SKILLek.Szerintetek megérné? Másodgépnek funkcionálna, RX 580 mellett. A hűtést még meg kell oldanom, az Advanced C1-nek nincs LGA2011-3 hoz szukseges felfogatása
Mire kell odafigyelnem még? Soha nem volt X99-es platformom, utoljára még a 775-ös lapokban moddoltam Xeont. -
Kedves barátom, kenand.
1: Szeretném kérni beleegyezésed, hogy a témaindító írásod tartalmára esetekben hivatkozhassak.
(ezt már részben megtettem, bocsi)2: Ha hirdetek kínai lapot ajánlani fogom megvétel előtt a témaindító elolvasását. (bocsi ezt is megtettem)
3: Tudom, hogy 2022.02.26 csak egy hajszálnyira van 2022.02.24 után (jószerével még kapkodtunk a levegő után), de kérlek korrektúrázd ezt a részt: "Ekkor jöttek kínai barátaink,"
Árthat az üzletnek. -
A cikk (már mint a téma indító) igen csak alapos. Intenzív mozgató rugó is tud lenni.
Vajon a profi de elöregedő (HP , Dell és... Supermicro) kb. 5-8 éves alaplapját vagy az intenzíven fejlődni akaró de, igen néha silánynak tűnő (bosszantó pontatlanságok vélhetők fel)alaplapját akarjam használni 1-3 évig, hasonló árért.. Vajon melyikben csalódhatok kevésbé. Természetesen ezek "csak" az én fejemben megfogalmazódó gondolatok.
De ezért ha lehet senki ne vessen rám követ.
Az élet tele van tapasztalattal, összehoz és szétválaszt minket.
A 2011-3 platform tapasztalatait a HP Z440 és kínai lapok használatával szeretném megszerezni.
Remélem ebben a hozzáértők segítségemre lesznek.
Gondolom ITT és MOST és persze nem csak nekem.
Induljon a (Bonanza) banzáj.
-
-
válasz
hobizoli #183 üzenetére
Nekem csak tudomásom van. https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/series/91287/intel-xeon-processor-e5-v4-family.html
Neked meg gyakorlati tudásod mert tapasztaltad.
Éppen ezért vagyok itt ebben a topicban, hogy ne csak más tudása legyen a tudomásom.
Meg élvezem a félretrót. -
hobizoli
nagyúr
akkor elegge mas volt az EUR es USD arfolyam is
2699v4 orajele nem magas, igy az egyszalas kakao nem tul izgi, ami a jatekoknal fontos
viodetomoritesnal biztos jobb az, de game-khez nem
allcore nem tudja a 3.6GHz-t, a turbolock hack meg csak v3-knal mukodik
egyebkent a 1620v4-e sosem lattam 90W-nal tobbet menet kozben
az egy sima i7 igazabol csak 2 helyett 4 csatornas RAM vezerloje van
+2 channel DDR4 miatt nem lesz az 140W-s, amikor a dekstop i7 se annyi, pedig annak meg az orajele is magasabb -
Nekem ez a lap nem váltotta be a reményeimet.
Ezért "le fojt a dunán" azaz nem lett mit tesztelni.
De ahogy "Misibohóc" mondja: Van máásííik. (úton)
Lesz tapasztalat.
A kínaiak egy évvel öregebbek lettek, hátha a H81 csipes ócsó lap erősebb procit is 24/7-tel mint kisebb vagy egyenlő mint TDP 90 W. -
Összeállítok egy SZMZ-x99M-G lapot E5 2640 v4 és torony hűtő társaságában még ma.
Miket mérjek és mivel (CPUZ stb.).
Aki erre jár az kérem adjon ötletet(teket). -
Szia.
Érdekel a cooler megoldása.
Ha lehet A-Z-ig. (úton van a dual lapom) -
válasz
Marcikapap #176 üzenetére
Perfect, szép kis erőmű lett
-
Marcikapap
tag
Mostanra sikerült összerakni a gépet.
A szoftveres osztály dolgozik most rajta, mert nem dőlt el hogy távoli asztal vagy közvetlen felhasználás.
· Először a ház, ami macera volt. Mert Az E-ATX és E-ATX ház között különbség van
· A CPU hűtőknek el kel férni egymás mellett, de mi magyarok megoldottuk.
· A tápválasztás mai végül 750W lett, teszteltünk párat radeon R9 390X
Összeállítás
· 1 db Alaplap JGINYUE X99-D8 SERVER
· 2db CPU Intel Xeon E5-2696 v3
· 8db Ram 4GB 2400 MHz (2133) fut
· 1 db M2 1TB Intel
· 1 db SSD 250GB Kingston
· 1 db Video kártya GF Quadro P2000 5GB DP VGA
· 1 db Táp DARK POWER 12 750W
· 1 db Ház Thermaltake Core V51 Tempered Glass
· 2 db Venti Házhoz járt
· 3 db Venti világítós
· 2 db LED szalag
· 1 db Vezérlő LED+ ventilátor -
válasz
Marcikapap #172 üzenetére
1000W talán éppen elég. Nekem egy 2666v3 (135W)+ R9 280x full terhelésre a teljes gép 440W volt. (mértem)
-
válasz
Marcikapap #167 üzenetére
Combos táp kell az biztos, főleg a VGA-k fogyasztanak sokat, főleg párban
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Marcikapap #169 üzenetére
2-3 GPU-t qrva keves sw tamogat, de hajra...
Szokszor egyszerubb es jobb is egyetlen kajak VGA-t hasznalni
Fogyiban is joval kevesebb -
hobizoli
nagyúr
válasz
Marcikapap #167 üzenetére
ezzel a geppel mi a terv igy?
-
válasz
Marcikapap #165 üzenetére
Több szálon biztosan brutál lesz
-
Marcikapap
tag
Szia megfogadtam a tanácsod a fórumok alapján JGINYUE X99-D8 Server alaplap lett megrendelve. Pár kép csatolva.
A vámon volt egy kis macera de működik hétvégén ki lett próbálva.
A proba 1 db Intel Xeon E5-2676 v3 (30MB, 2,4-3,0 GHz, 105W, 24 szál)
2 db egyforma lesz benne , sajnos csak még az egyik proci van meg most rendeltem meg a másikat. Intel Xeon E5-2699 v3 (45MB, 2,3-3,8 GHz, 135W, 36 szál) -
-
hobizoli
nagyúr
SC2 2core-n fut
igazabol 6core folott nincs latvanyos tobblet, nem sklazodik, vmi meg 4 fole sem
de sokszor most jobb meg a magasabb orajel, mint a tobb core
meg a Cyberpunk 2077 is elvan egy E5-1620v3-l, ami 7k volt az Ali-n, es egy GTX1070-l sem fut 100% kozeleben se, mert meg ott is a dVGA a fika valojaban annak is meg
belerax egy jobb dVGA-t ennel es gyorsul az fps...pedig egy hoki 4c8t 7k-s CPU van bene meg mindig
ehhez sokaknak meg ilyen VGA-ja sincs melle, pedig ez is 5+ eves mar
annak hiaba teszel be 12c24t akarmit allcore turbozva is, ha a dVGA kozben 99-100%-n van allandoan, a 1620v3 meg elpotyog 60-75% kozott kozben
es akkor ez egy full modern game, hogy ne csak egy regi legyen a pelda
7820X 8c16t 3.6GHz 139GBP az Ebay-n postazva, az ~64k
4.3GHz-re turbozik alapbol 4.5GHz-re ha nem tul meleg
4.5GHz-n azt egy 5GHz-n tekero E5 semmi sem fogja meg, annyival okosabb lett kozben a CPU core logic is
se 4GHz-n, de a 3.5GHz se nagyon szokott menni all core turbo-zva, nemhogy 5GHz-n
RAM quad channel DDR4-2666 alapbol, nem 1866MHz, mint a E5-2640v3-nal, azaz +40% van ott is
hozza 30k-35k korul van itt deszka a HA-n -
-
válasz
hobizoli #159 üzenetére
Starcraft 1 magot használ, azért ekkora a különbség, de all core turbóvak a 2620 v3 is jobb. Jobban megírt játékoknál 1 2620 is elég jó, 2640 v3 meg 1660-ig lépést tart. Linkeltem teszt videókat a cikkben
X299-hez a lap olcsón vehető de proci piszok drága. Legolcsóbb amit találtam egy X7820, de ES csak 2.4Ghz-en megy, tuning nincs és csak rev 1 BIOS-sal . azaz ha nincs polcon másik LGA2066 proci (és mivel drága nincs) el sem indul, flash sem megy ..szívás...
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #157 üzenetére
Nekem egy i3-7350K 2c4t 4.2GHz utan jott a 6c12t 2.4-3.2GHz E5-2620v3, de az erezhetoen lassabb volt az i3K-nal
Orajel se annyi RAM is sokkal.lassabb hiabb Quad channel 1866MHz-n, a Z270-s lapban DDR4-3200 Corsair volt 3200MHz-n
Akkor lett szo-szo kozel olyan, mint az i3K, amikor beleraktam a E5-1650v3-t
De pl egy Starcraft2 kozben az i3K siman gyorsabb volt ennel is:
2620v3 135fps
1650v3 185fps
1650v4 195fps
i3K 220fps
RX580-8G.... minden ugyanaz volt a gepben ehhez -
válasz
Cingi1979 #153 üzenetére
Jó vételek ilyen áron, nem kétséges. Ilyen szintű lap korábban sokkal drágább volt, még a mai esetlegesen drágábban kifogottnál is drágább. Mondjuk megint más kérdés hogy ma már akár drágán is meg tudnám venni, kissé jobb lett az anyagi helyzetem, mint mondjuk pár évvel ezelőtt volt. Meg azt sem szabad elfelejteni hogy az E5 procik reneszánszát a kínai fejlesztésű lapok hozták el. Ha ezek nem lennének, akkor tippem szerint még mindíg sokkal drágábban adnák a brand X99- eket.
Ez is közrejátszik hogy nálam a kínai lap az igazi, és az eredeti brandot minősítem le utánzatnak -
válasz
hobizoli #156 üzenetére
Az E5 célterülete : szerver. Pld az E5-2640 v3 : Use Conditions
Server/EnterpriseAz E5 v3- as széria pont azért tetszik, mert viszonylag alacsony órajel mellett is elképesztően brutális teljesítményt hoz. 2014- es technika, bizonyítja hogy az Intel abban az időszakban sem xarral dobálózott. Mai szemmel is jó teljesítmény, bár én ugye úgy vizsgálom ezt, hogy átmenet a félretro és a modern gép között, abban pedig verhetetlen egyértelműen. Tehát én nem mai gépnek szereltem össze(de abban is megállja a helyét), hanem hobbi/feeling gép. A prociválasztást is pont ezen szempontok motiválták : legyen a core/freki kombináció egy közepes érték, tehát mindegyikre kis kompromisszum, az arany középút - az E5-2640 v3- ban találtam ezt meg :
Intel Xeon E5-2640 v3 8C/16T 2.60GHz 3.40GHz DDR4 1600/1866 90W TDPA v4, meg a 2066 - ezek már kiesnek ezen feelingből, túl magas órajelek, magas fogyasztás(ami természetesen nemigen érdekelne amúgy, csak az van hogy felesleges hő, meg nyírja a VRM- et).
Összességében : az összerakott X99- em tehát az irányzott vágyálmomat messzemenően teljesíti, és pont hogy az is elsöprően növeli a feelinget hogy kínai lappal van. Amint már említettem, az ilyen Asus csodalapok biztosan jobbak, de teljesen kívül esik az érdeklődési területemből, egy olyannal már nem egzotikus a v3, tehát egy nagyon lényeges paramétert vesztene az egész gép. Ok, ha ingyen utánam dobnának egy csoda brand X99 lapot, azért kipróbálnám...
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Cingi1979 #152 üzenetére
az X299 meg az E5 az workstation gepekbe valo
a szerver az E7
Hashwell E3-bol meg volt sima socket 1150-s desktop alaplapba valo Xeon is, olyan is, amiben meg IGP is van, es egy sima BIOS update utan mukodik velea magas alaporajeles WS CPU meg E5-bol sem olcso, alaplap mar ugyanannyi kb, mint egy kinai
CPU-ban van 20k ardiffi, es kozben legalabb 20%-l gyorsabb mellea dinnye core szamu E5-k meg nem mennek igazan magas orajelen, egy szalas teljesitmenyuk nem vmi patent
-
-
Cingi1979
tag
válasz
DarthSun #144 üzenetére
Ma sem olcsóbbak a Brand X99-es lapok csak kellő türelem és kitartás kell ahhoz, hogy relatíve olcsón meg tudd venni őket! Én sem akartam elhinni, hogy a Rampage V edition 10 ennyire olcsón összejött nekem.
Egyébként a mai napig 100k környékén mozognak ezek az alaplapok az eBay-on. Természetesen eredetí dobozzal és tartozékokkal együtt!
-
válasz
hobizoli #146 üzenetére
x299-be nagyon drága a CPU és Xeon sajna soha sem lesz, így nem lesz olyan "jó vétel" mint az x99 (volt)
Egyébként AMD és LGA1700 DDR4 ha nagyon kell a teljesítmény. (főleg az 1 szálú)
De RAM még desktop DDR4-gyel is drágább (nem beszélve a BCLK tuningolható DDR5-ös lapokat oda DDR5 kell és az nagyon drága)Tény pont az LGA1700-zal nagyot ugrott az Intel és egy 4 magos i3 1210f is egészen jó (játékra bőven elég), fapados H610-es lapban is megy.
De ha sok szál kell és sok RAM még mindig jó a kínai X99 vagy jó áron vett brand x99 Xeonnal ami eszi az ECC DDR4-et (utóbbi azonban nem vehető csak úgy, vadászni kell rá)
-
válasz
Cingi1979 #143 üzenetére
Egy kínai lapba beletuszkolhatsz 256GB RAM-ot is ha arra van igény olcsó ecc ramokkal.
Ami egyébként vicces. Végül is stabilabb rendszert építhetsz a kínai lapból az ecc modulokkal, olcsóbban
Cserébe kicsit zajos az integrált hangkártyája, meg gyengébb a vrm rajta.Persze vannak Brand lapok is amit támogatnak ecc-t, de utána kell járni.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Cingi1979 #143 üzenetére
ez a mostani allapot mar
amikor ez az egesz kinai X99 tema indult akkor 24-25k volt egy X99 V102Z meg 80-90k egy ilyen Asus deszka
azert az diffi
en mar inkabb azt mondom, hogy X99-be sehogy sem eri mar meg most beruhazni
az X299 szinte ugyanaz arban
OK, van meg egy 15-20k diffi az is inkabb csak a CPU miatt, de a X99 kinai vs brand cuccoknal meg 2 eve meg 60k volt
az X99 ara felfele ment a X299 meg lefele, kiegyenlitodott a ketto
uj X99+C612-s kinai deszka aran lehet venni brand X299-st itt a HA-n is akar
CPU orajele meg 4GHz feletti es 8c16t-n is tudja
azert ilyen E5-s CPU nem igazan van
plusz a core logic is okosabb lett kozben, szoval meg azonos orajelen is gyorsabbabb egy szalon meg multi-ban is -
válasz
DarthSun #144 üzenetére
Ja, és pont nem férne el ebben a házban. Rampage : 30.5 cm x 27.2 cm, Huananzhi : 30cm x 24.4cm. Közel 3cm- el mélyebb, lényegében belemenne, de néhány dolgot taktikailag pont ütne. A GPU power kábeleket már így sem tudtam átfűzni, megteltek az átvezető nyílások, pedig jó nagyok.
-
válasz
Cingi1979 #143 üzenetére
Jó hát jobb a Rampage nyilván(csak elfogultsági véleményem volt). Nekem a kínai volt a bakancslistán, marad is. Mikor rendeltem, akkor még drágábbak voltak ezek a komolyabb X99- ek. Valamint említettem hogy ehhez még lehet moddolt XP telepítőt készíteni, a C612 drivert magánember megírta.
Házba is költözött már a drágaszágom : -
Cingi1979
tag
válasz
DarthSun #121 üzenetére
Én csak azt mondtam, hogy a Kínai alaplapok ár érték aránya nevetséges a minőséghez képest! Nem vitatkozni akartam. Véleményem szerint horribilis összegeket kérnek egy Kínai X99 vagy X79 lapokért. Nézd mit vettem a Kínai lap árával megegyező összegért! Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a Kínai alaplap egyenértékű ezzel az Asus lappal???!!!
[kép]
Ez egy full dobozos Rampage V edition 10 alaplap.
Nem hinném, hogy a Kínai alaplapok egyenértékűek lennének ezekkel a lapokkal. Ezért mondtam azt, hogy szerintem NEM éri meg beruházni a Kínai lapokra ha lehet venni hasonló összegért minőségi alaplapokat!
-
Utána néztem, sajna x299-te nem lesznek Xeonok, Lga 2066-os Xeon-w hez c442 chipset kell, asztali x299-cwlnem megy. Max ha a kis kínaiak leforrasztják majd a szerever alaplapokról a c442-t és lesz kínai x299...
-
Az aprón jelenleg árulnak 8/16-os 1660V4-et 35 ezerért.
2011v3 platform még egy utolsó bővítésére nem rossz vétel. -
-
hobizoli
nagyúr
attol fugg melyik CPU-t nezed
1620v3-vel tenyleg futti aron van egy 4xxx Haswell i7-d, az meg OK is
az helyett siman megvennem most is
egy jobb B85-s deszka meg egy i7-4770 40k alatt nem all meg
annyibol meg kinon egy X99-K9 meg a 1620v3 is...akar egy 1620v4 is
de ha kene az ennel core IS, meg a relativ magas alap orajel IS, akkor egy 1650v3 mar qrvara sokkal tobbe kerul ennel most.... 40k az Ali-n is
mert sokra nem mesz az allcore turbo-val se, ha 2620v3 3.2GHz-t tud azzal is, a 1650v3 meg 3.5GHz alapbol es allcore-ban magatol felmegy 3.6GHz-re, 2core-l meg 3.8GHz-re is
plusz annak jobb fele alaplapban allithato a szorzo is
es atlag juzernek nem feltetlenul az a jo, ha 12core megy 2.6GHz-n, hanem ha inkabb keves megy magason
jatszani akarsz vele, azt latod, hogy nem jonnek ugy az fps-k, hiaba van mellette gamer VGA
amikor en vettem 26k-ert volt ilyen CPU es a 7820X meg 90-100k volt
azaz akkor 52k-bol megvolt az X99 V102Z-vel egyutt ez a CPU, RAM-t megvehettel igazabol bele itt is
1650v3 6c12t 3.5GHz (3.8GHz), aztan 32k-ert lett bele egy 1650v4 is 6c12t 3.6GHz (4GHz)
ezeknek megnezed most az arat, annyibol all meg kb mint a 7820X is...sot
alaplap meg mar kb ugyanannyi hozza
elkezdesz most szamolni 1650v3 40k az Ali-n, X99-K9 meg 37k.... az 77k es megjon 1 honap alatt
2066-s deszka most is van 30k-ert itt a HA-n, bele egy 7820X 60k az Ebay-n, de itt a HA-n is szokott lenni kb annyiert, azzal az a vonal 90k es az mar nem is csak 6c12t, hanem 8c16t, meg az min 0.5GHz-l magasabb orajelet is tud csipobol
1650v4-t nezek, akkor az 82k(!!) az Ali-n -
Azzal egyetértek, hogy kicsit túlárazott már a kínai X99-es alaplap, az E5 Xeon viszont a legjljobb áron van ennél lejjebb mar nem nagyon megy ( vagy csak később amikor tényleg nem érdemes vele gondolkodni)
Pár éve barand x79 nagyon drága volt , mert már olcsó volt hozzá a Xeon, újabb néhány éves x99-es lap olcsó, mert drága volt hozzà a cpu. Most is ez lesz. Vehet at ember X299-es lapot tűrhető áron aztan elteheti a polcra, 1-2 év múlva amikor jön a leselejzett Xeon dömping mehet bele akkor mar olcsó Xeon... -
válasz
hobizoli #136 üzenetére
Igazad van végülis. Régebben néztem itt a helyi Aprón, még magasabbak voltak az árak. Most :
-X79-X299 : elég jó választék, elég jó áron
-X99 : jelenleg kisebb választékViszont nálam spéci az eset : UK- ból kaptam ingyen egy 2011v3- as procit régebben. Néztem a kis Xeont, jó lenne hozzá lap, de akkor még drága volt, meg a kasszám is laposabb. Egy blogban láttam meg először a jelenlegi X99 lapomat. Akkor tudtam meg hogy a kínaiak is gyártják, kedvező áron. Hű nekem ilyen kell. Ez lett bakancslistás.
Még speciálisabb : X79 - van natív XP támogatás. X99 : nincs XP támogatás, de megoldható szerkesztett telepítővel, így ennél maradtam. X299 : nemtom, de arra azt tippelem hogy már egyáltalán nem megy fel.
Mivel retro-kedvelő vagyok, és az overkill szélsőségek híve, ezért kell egy ilyen rendszerre az XP nekem. De természetesen Win10 is ment rá, így régi és mai cuccokra is tudom használni.Itt pld egy szép kiterjesztett XP desk mentés, retro+félretro dualvideo kártyákkal 2 retro LCD monitorra küldve :
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #135 üzenetére
csak ha jobban megnezitek az arakat, manapsag egy 2066 technika se sokkal dragabb am, ha vmi epkezlababb E5-t raksz ossze
30-40k-ert van olyan deszka is itt a HA-n is hozza... es az nem kinai
meg az mar boven 4 GHz felett is tud menni alapbol, meg tovabbi optimalizalasok is voltak a core-ban, tehat meg azonos orajelen is gyorsabb lenne, es meg a RAM-t is tudja vinni 2666-3000MHz-n
egy 7820X 8c16t 4.5GHz-re feltekeri magat... 60k az Ebay-n, neha itt is fel-felbukkan annyiert
9800X, 190GBP = 83k
egy kinai "megveheto" X99 ATX meretu deszka is 40k-nel kezdodik...lassan inkabb 50k
...akkor meg hol is tartunk?
a 2066 ket eve meg 1.5x dragabb volt, a 2011-3 meg most 1.5x annyiba kerul
ennyit kozelitettek az arak egymashoz
pont ket eve amikor vettem a Machinist X99 V102Z + E5-2620v3 + 2x8GB DDR4-2400-t, az 42k volt szumma postazva
most egy ilyesmi X99-s mATX deszka pl az "X99-K9" mar 37k csak magaban
tudom, hogy van olcsobb is, de az nem C612-s -
-
-
-
hobizoli
nagyúr
a mATX-s X99+C612-s alaplapokat onnan lehet megismerni ranezesre is, hogy azokon 6db SATA port van, es melle sosincs PS2 port hatul
a B85-s I/O chipes deszakon csak 4 db SATA van, es van PS2 is az USB-k mellett
de amugy eleg jol leirjak a leirasokban mi van rajta
meg a memvezerlo milyen kiepitesu, mert attol, hogy 4db DIMM van, az meg siman lehet csak 2 csatornasra is behuzalozva a NYAK-n
a 8db DIMM-s se 8 channel, csak 4
max akkor 8, ha ket CPU foglalat is van, es mindketto dedikalt RAM-t hasznal, de azokbol is van olyan, ami "csak" 4 channel akkoris
mostanaban annnnnyira ez X99 dolog azert nem eri mar, meg leven 1.5x annyiba kerul a deszka, mint 1.5-2 eve, es annyiert meg van vatta uj s1700, de s1200 is siman
CPU lehet dragabb ezekbe, de az X99 melle mindig kell vmi dVGA-t is rakni, office, web, FB, YT gepbe meg a s1200 s1700 siman elmegy IGP-rol is -
hobizoli
nagyúr
nekem egy X99-V102Z van, benne egy E5-1650v4, es 4x8GB DDR4-2400 (kinai)
meg egy X99-K9 egy E5-1620v4-l 4x4GB DDR4-3000 (Corsair)regebben 1650v3 es 1620v3 volt ezekben
azok is megvannak meg, meg a 2620v3 is
a 1620v3-bol talan ketto is akadigazabol ezekkel nem lenne annyira lenyeg az all core turbo, mert eleve magas az alap orajeluk is, meg v4-k leven nem is menne, de v4-k mar 14nm-s Boadwell-EP core, nem 22nm-s Haswell-EP, mint a v3-k
eleve +1-200MHz ajiba + kis optimalizalasi okossagok + max RAM sebesseg is 2400MHz
meg kisebb TDP is, mikozben a TDP limit meg ugyanugy 140W
ezekben mar FIVR (Fully Integrated Voltage Regulator) is van, igy az alaplapi VRM-t nem is annyira csesztetimindketton top flow kuler van
a 1650v4-n egy BeQuite Shadow Rock TF2
a 1620v4-n meg egy Deepcool Gamma Archera 1620v4-t most vettem kb 3 hete itt a PH-n 10k-ert es volt meg a hirdetonek
-
-
A leírásában azt írják a lap támogatja a quad channelt is - ennek érdemes utánamenni, mik a tapasztalatok a kommentekben.
Annyiból érdekes, hogy milyen szerver funkcióra használnád fel. Amennyiben a memória sebesség számít, minimális plusz beruházással, 4 memória modullal duplázhatnád a memória sávszélességet. -
sEsE123
csendes tag
Köszi szépen a válaszokat, a kombó megrendelve
-
-
-
sEsE123
csendes tag
Sziasztok, az alábbi kombó szerintem elég jó ajánlatnak tűnik [Kllisre X99 (B85) - B5 + E5 2660 V3 + Desktop DDR4 2X8GB 2666].
Nektek mi a véleményetek róla? Az, hogy a memória az desktop és nem ecc az gondolom nem sok vizet zavar, ugye? Vagy van bármiféle hátránya/előnye?Otthoni szerverként szeretném használni, tehát egy nagyon gagyi videokártya lesz benne, így az 500W-os PSU az elég lesz neki?
-
válasz
Cingi1979 #120 üzenetére
Kínai lapok nem olyan rosszak, nem olyan jók, mint egy Brand x99, de az nem mindig kapható, vadászni kell rá.
Rengeteg kínai lap van, van 8 RAM foglaltos is, de 4 csatornán 4x16 GB mire nem elég?
Nem mindbe mennek az Olcsó ECC RAM-ok a brand lapok közül. nekem ez fontos volt mivel x58-as lapjaim vannak DDR3-mal, DDR4 desktop RAM-jaim nem voltak...
Tény július óta van ÁFA most meg a Forint is nagyon gyenge, így drága lett a külföldi rendelés.....
Múltkor hw apron volt 2 brand X99 kb jó kínai áron, de pillanatok alatt elvitték (pedig kicsit hibás is volt), eladó nem is válaszolt a kérdésemre.. -
válasz
Cingi1979 #120 üzenetére
Én még a mester cikkének megjelenése előtt már kínai lapot vettem, mert szerintem meg tök jó...
RampageV...végülis nem annyira rossz, de... Nemrég volt HA- n is, de nem csaptam le rá mert
- ez olyan általános, közönséges, semmi különleges nincs benne, a kínai lap egzotikusabb (ez nem jelenti azt hogy nem kedvelem az Asus lapokat, a ZEN- es is az, meg a videokártya benne, és még sok cucc van tőlük, teljesen jók)
- EATX méret, az előkészített házam, Sharkoon VG7W jó tágas, de még abba sem férne bele ez a lepedő méretű lap, ahogy egyeztettem a méreteket.Felment a kínai lapok ára is amúgy, dollárban is, meg az árfolyam is romlott. Én még 125,88$- ért vettem Ali ESP EU raktárból, ma meg már 159,87 USD, de annyira király-feelinges lap, hogy most is ezt venném
szerk : ja és a C612- re moddolt XP telepítőm gőzöm sincs hogy felmenne-e a közönséges desktop X99 chipsettre. Valamint nincs fent a Win11 támogatás, viszont a kínai laphoz már igen.
-
Cingi1979
tag
Mester! Minden tiszteletem a tied! Ez a kínai alaplap szinte semmit nem ér! Ár érték arányban pedig borzasztó drága! Arról nem beszélve, hogy némelyik csak 2 vagy 4 memóriamodult fogad. Nekem egy Rampage V lapom van ami 56k volt az eBay-on! Van egy másik Rampage V lapom ami 4x4 gb Kingston rammal I7 5820k processzorral és egy Noctua DH14 hűtővel volt 78k postával együtt az eBayon! Ezek a kínai lapok is 50k körűl mennek. Tehát nem éri meg ezekkel vacakolni! Ez csak az ÉN véleményem! Tehát ÉN úgy gondolom, hogy ezek az alaplapok szinte semmit nem érnek.
-
-
Szerintem problémamentes, mivel van driver hozzá. Nem próbáltam ugyan(Win10 és XP van fent), de mennie kell, mert támogatott. A Win7 viszont nem fogja felismerni az alaplapi eszközöket, chipsettet, stb(Win10 sem ismerte fel), azokat telepíteni kell, miután felment. Bár kenand szerint nem is biztos hogy fontos ezeket telepíteni. Én mindenesetre a Win10- re ráhúztam, működik szépen. XP alatt meg elég pluszban az AHCI driver, néhányat meg felismer, néhányat nem, de műkszik végülis.
-
A képmentésemen Win10 látható, csak telepítettem rá a Gatget- ekek, külön csomagból. Amiatt lehet megtévesztő.
(#114) CoF : van fent az én lapomhoz is, a gyártó oldalán, Win7- től Win11- ig driver. Mivel nálam hobbilap, kellett az XP is, retrobb cuccok miatt. Az már nem támogatott hivatalosan, azért kellett moddolt telepítőt készítenem hozzá.
-
Össze lehet hozni a Win 7-et
-
cof
veterán
A Windows 7 elmegy ezeken a lapokon mindenféle mókolás nélkül? Lecserélném a 775-ös szörnyet csak eddig még nem tudtam mire, de nagyon jókor jött ez a cikk, köszi.
-
-
Akkor lehet hogy ez az oka, hogy nem szerepel a támogatási listában. Lehet hogy menne is a lapomban, csak a kevés info miatt nincs feltüntetve. Az Amazon sok gépet használ ugyan, de ha szerverpark-csere esetén ki is jön mondjuk párezer használt 2666, világszinten nem olyan nagy mennyiség. Relatíve kevesen is használnak Xeont otthon, de azért ahhoz elég ember, hogy érdemes legyen piacra dobni, főleg a kínaiaknak, akik mindennel is ott vannak Alin, meg a vegyesboltjaikkal világszinten.
-
-
-
A lapom hibrid, DDR3- at is támogat, néhány v3- as procival, de azokban meg nincs turbo, ezért a 2640v3- ra upgradeltem, sztem elég jól karcol, nekem legalábbis hobbilapba bőven elegendő.
Így marad benne a DDR4(a 2640 csak DDR4- et támogat), a fiókban nálam is van több kitt DDR3, de majd találok nekik helyet másik projectben...
Hát összességében mindenféle set ezekből elég jó. Manapság még szinte mindenre, játékosoknak egy magasabb órajelű, komplex munkára meg a mégtöbb magosok, akár kínai lappal is, meg olcsó ECC ramokkal, ahogy a cikked is ajánlja. Nekem már régóta ez a kínai lap volt az álmom, meglett, nem csalódtam, tényleg lazán visz mindent, már ami nekem kell. És még/vagy máris időállónak is tűnik, mivel a Win11 drivereket is frissítik a kínaiak.
-
Persze ha van, használható a desktop DDR4 is, a 8 bankosokkal van probléma a kínai lapokban.
Én azért "favorizálom" az ECC-t mert olcsóbb és ha nincs Xeonhoz érdemes azt venni.
Ha vennék egy DDR3-at támogató kínait én is beletenném a dektop DDR3-as RAM-jaimat mert abból van nekem is a polcon...) -
-
Na igen. Egyszer mellé is lőttem egy Gigabyte-tal, utólag szembesültem vele hogy nem mennek benne az ECC Reg ramok amikkel párosítottam volna.
Mindenképpen el kell olvasni a leírását, hogy milyen memcsik mennek benne, 1Rx8/2Rx8/1Rx4/2Rx4
Kínaiaknál ha jól tudom nem nagyon van ezekkel gond, legalábbis nem láttam hogy valaha is panaszkodott volna valaki. -
-
Az Alis 2666v3 45usd procival lehetetlen versenyezni, de itt az aprón a memória mellett lapokat is ki lehet fogni jó áron, akár brand példányokat is.
Giga-Asus lapokon az általános jobb minőség mellett a TPM lehet előny a W11-hez. TPM 2.0 modult persze szigorúan Aliról kell venni 5-10 usd-ért.
Az egyik x99 gépemen W11 fut, és nagyon hasít. Érzésre gyorsabb mint a W10 ezeken a konfigokon is. -
-
Alaplapból minimum a plexHd vagy klónját Atermiter stb és Xeonból a 2666v3-at 10 mag 20 szál 3.5ghzs turbo ( ill all core turbo) 45 usd körül van az ára a Cpu-nak.
Esetleg hw apron időnként előfordul x99-es alaplap ami xeonnal támogat DDR4 ecc reg ramot ( desktop DDR4 -hez képest fél áron van használtan) -
whited
addikt
Sziasztok !
Minden elismerésem a cikkhez
Egyúttal szeretnék kérdezni is, hogy premier pro-ra és nem túl izmos játékokra ha szeretnék építeni ennek alapján, akkor mit javasolnátok ? -
Kellett, Intelből el vagyok maradva. Bökte a szemem hogy X99- re nem adtak ki XP drivereket. Így egy gép lefedi a 775/1366 korszakot is(azokra még van natív XP támogatás), nem kell még +2 gép, már úgyis sok retro gép tornyosul itthon. Mivel rajta van az XP, így már megérdemel egy erősebb procit, melyre rá is repültem.
Korai 775/C2Duo van még, ami kellett a Win98 miatt, 775 lapból van az utolsó, mely még támogatja a Win98- at, persze ez meg nem fedi le az erősebb C2Q korszakot, de egy nagyobb órajelű Xeon már versenyben van vele. -
-
-
Kb tudom mondani saját vásárlások a fiaimnak:
x99 több szálon sokkal jobb, 1 szálon rosszabb. több RAM
PlexHD-nak megfelelő Atermiter x99 (C612) lap
33 000 FT volt akkor alap (most rosszabb az árfolyam miatt
Proci 45 USD 2666 Ev3 (14 000FT) + Proci használt hűtő 7000Ft (CoolerMaster 212 Balck Edition)RAM 64 GB ECC 32 000FT
Másik
LGA 1700
ASUS Prime H610m-E D4
36 000FT16 BG DDR4 (2x8) 22 000FT
Core i3 12100F 45 000FT
Ha sok szálú teljesítmény és sok RAM kell előbbi jobb
Ha egyszálú a fontos akkor corei3 jobb kb 1.5X-es, több szálúban a 2666 V3 1.5x szeres (4 mag vs 10 mag)CPU fogyasztásban a i3 jobb alapban 59w turboban 90W
2666 V3 135W
DE egy VGA-hoz képest mindkettő elhanyagolhatóÉn mindkettőre kíváncsi voltam
Előtte 7-8 éve nem vettünk lapot azokat is használtan (x58)
-
$p@rr0w
őstag
Nem lenne kedve valakinek írni két teljes konfigot az egyiket X99 lap + Xeon kombóval budget kategóriában, a másikat magyar forintból elérhető új alkatrészekkel azonos teljesítménnyel?
-
Költséghatékony, újrahasznosított géphez, újrahasznosított VGA dukál: AMD R9 MI8
-
-
6 éve meg vannak, jól szolgátak, fiúk nem panaszkodtak.
Elször drágán mentek az X5660-70, így E5649 volt, de aztán lett egy 5660 és 2db 5670, Én gépemben L5628 van (legolcsóbb 6 magos volt 6 évvel ezelőtt), 180-as BCLK-val, lehetne cserélni, de mindig más dolgom akadt és jól működik, ritkán használom -
carl18
addikt
6 darab X58-as deszka?
Szép gyűjtemény, ha van is hozzá olcsó Xeon akkor lesz miből gazdálkodni. .)
Nekem 2014-be lett elsőnek Xeonom, de szerintem sokat számít a felhasználási környezett is. Budget Gamer Pc-be például elég jó ha az ember jelentősen ár alatt tud hozzá jutni.Bár annak idején mikor az AMD 85 dollárért szorta ki a Ryzen 5 1600-at, akkor igen jó áron lehetett olcsón 6/12 szálas számítógépet építeni. Én is akkor váltottam AMD-re, szerintem a 3 év garancia se elhanyagolható tényező.
Utána én leraktam a Xeonrokról, mert elég drága hozzájuk a lap és annyi kockázatot már nem érne meg.
-
Ecc szerverekben és workstationokban szolgál eredendően ahol a 0-24 órás stabil működés a legfontosabb. Eredetileg drágább is az ecc reg RAM. Csak a leselejtezett szerverekből használt picara kerrüt olcsó.
Később ha a v4 ből is sokat leselejteznek majd az is olcsó lesz. Sajna all core turbo hack nem megy, de az újabb architektúra, +magasabb órajel kárpótolja.
V3-on megy minden mag maxon hack után addig amíg tpd kereten belül marad. Undervolting pont ebben segít, hogy tovább bírja maxon, később éri el a tpd-t. Persze túlzott értéktől lefagy. -
A platformmal kapcsolatban a vesszőparipám a turbó hibás működése.
A V3 xeonoknál ok, ez tök jó, all core hack-el maxon pörgethető a proci.De a v4 xeonoknál vagy a 6xxx szériánál ez kifejezetten probléma, ott nincs hack.
Azt tapasztaltam, de cáfoljon meg valaki az ellenkezőjéről, hogy azok az x99 lapok, amik támogatják az ecc/reg memóriákat, nem tudják csak a hivatalos all core turbot.
Egy mittudomén pl. 2660 v4 alap 2.0 GHz és 2,8 Ghz all core turbon fog menni. Soha nem fut 3,2 GHz-en amit elvileg tudnia kellene 1 vagy 2 maggal.
[https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/91772/intel-xeon-processor-e52660-v4-35m-cache-2-00-ghz/specifications.html]Példa ... a gigabyte x99 ud4-ből pl. készült 1.0 és 1.1 verzió. Az 1.1 tudja az ecc/reg memóriákat is.
Na most az 1.0 régebbiben ugyanaz a V4 proci érezhetően gyorsabb, és a single core tesztek is kimutatják a tetemes előnyt. 1.1 lapon egyszerűen nem indul el a turbo 1-1 magra, csak az összesre ami támogatott gyárilag. Ugyanazon BIOS verzióval természetesen.
BIOS módosító toollal szétszedtem a BIOS fájlokat, összehasonlítottam a két lapra vonatkozóan. Az látszik, hogy az Intel microcode teljesen egyező mind a kettőben. Mégis az egyikben megy a turbo a másikban nem.
Érdekes, hogy hiába rakok nem ecc memóriát az 1.1 lapba, akkor is lassabb.
Arról nem találtam infót, hogy létezne hivatalosan összeférhetetlenség Intel táján az ecc/reg és a turbo között.Ezt tapasztaltam típusú más lapokkal is, nem csak ezzel a kettővel. A fenti kettő csak azért hozom példának mert közel ugyanolyan lapokról beszélünk. Tényleg csak az ecc/reg támogatás a különbség.
Egyébként a V4 procik is nagyon jók. Érezhető a 10% IPC növekedés.
Sajnos az Alin is tudják, pontosan ki van matekozva mi mennyit ér meg, komplett platform egészét számítva.
Egy 6900K proci jelenleg 190$ miközben a nála lassabb 1660 V4 ES drágább nála, 220$-ért vesztegetik, mert abba olcsóbb ecc memória rakható, így összességében "olcsóbb" gép építhető vele.6900k procival, nem ecc memóriával nagyon jó eredményeket lehet elérni gyári állapotban is (3,7GHz all core + 4GHz 1db turbo3.0-ás mag)
Ez egyébként egy ES 6900k, maxolva van erre az értékre, nem lehet magasabb szorzókat adni neki. -
Én szép lassan begyűjtöttem 6 db x58-as lapot, 2-2 a fiúknak, itthon és a nyaraló, majd utóbbi helyett Bp lakás mert már egyetemre járnak+1 tartalék hiszen 8-10 évesek ha egy beadja a kulcsot legyen mit előkapni gyorsan, na meg egy az enyém ha valamit számoltatni kell pl raw fotók, régen film szinkronok ntsc pal konverziója...kíváncsiságból 2-t lecseréltem 2011-re
X58 meg ez a 2011 v3 azért tetszi, mert kicsi ügyességgel többet lehet kihozni belőlük, mint amennyit alapból tudnak. -
carl18
addikt
Igen, szerintem is a Xeon procik remek alternatívát jelentenek átlag gépekbe.
Kevesebb "E-Hulladék" így nem vész kárba a régi legyártott processzor se csak legyen alájuk alaplap.Én anno az E5 2670-et néztem ki, 8 mag 16 szál. De aztán jött a Ryzen így az AMD-re raktam a voksom. A 3 év garancia azért nem hátrány, de a régi xeonok még mai napig jó teljesítmény nyújtanak.
Igen ahogy írod a Z690 és a DDR5 árazása már alapvetőjében megér egy misét.
Nyilván a gyártók is rájöttek, többért is elmegy az alaplap mint amennyiért ők adták.
Itthon nem olyan rég már 5000-6000 forintért is lehetett vásárolni X5650-et, azt még ki is próbáltam volna. De hát alaplapból volt inkább hiány, túl régi platform és a lapok is drágák alá. -
Mielőtt elkezdtem "játszani" a 2011 V3-mal (nálam az összerakás, modding a játék, fiam meg használják a végeredményt) 775/771 után 4-5 évig 1366 használtunk és használunk ma is 1366-os 6magos Xeonokkal. Előny, hogy ott utoljára BCLK emelhető és jelentős tuningot lehet elérni. De egy 2620 V3-as kevesebbet fogyasztva tud annyit, mint egy 4 GHZ-ra húzott X5670. (na most szelektált DDR5-ös méregdrága, Z690-es lapokon is megy külső gererátorral a BCLK emelés)
-
Több szálon jobb a 8 mag miatt a 2640 V3, és olcsóbb, minta a Ryzen 1600-as 30 USD..és tuning ott sincs , csak all core turbo hack. tpd keret nem emelkedik. de 40 USD-ért van 2666 V3 ami még sokkal jobb több szálon. Ezek öregebb CPU-k, mint a Ryzen, és társíthatók olcsó ECC DDR3/DDR4 RAM-mal.
De az 1 gen Ryzenek is nagyon jók, nemhiába jött vissza a piacra az AMD (végre, hosszú kamuzás után)
A cikk nem arról szól, hogy a legjobb mostani teljesítményt hozzuk ki, hanem olcsón tűrhetőt
(#81) Ciccuka
Azért mutattam, 3000 FT alatt volt , kínai keretre felrakható ami jön a lappal és a 2620-at simán hűti.
Talán még a ID-Cooling DK-01 is, az 1790Ft volt, mielőtt a háború odacsapott a forintnak..
-
Ciccuka
veterán
Van ugyanolyan ID-C ventim, csak RGB nélküli.
A legolcsóbb ventik/hűtők általában. -
carl18
addikt
Nekem az első generációs Ryzen 5 1600 is egész jól teljesít, tunning mentesen tud ennyi pontot.
Nekem az első Xeonom anno az E5450 volt ami egy Q9650-el produkált azonos teljesítményt.
Egy E5200 után jelentösen éreztem gyorsabbnak, a több cache magasabb magszám és magasabb órajel érzékelhető volt. Aztán az E5450-et egy i5-3470-es cseréltem, ez 60%-al volt papíron gyorsabb benchmarkokban.De játék teljesítménybe ég és föld volt a különbség, ahol az 4 magos Xeon szenvedett és a Fratime elégé kilengett, ott az i5-3470 beton stabilan hozta a 60 fps-t,
Bár tény és való 2014-ben az E5450-es remek értéket képviselt, ha van hozzá deszka is akkor remek gépet lehet köré építeni.
Még az 1366-os foglalatnak vannak olcsó Xeonjai, ami budget gamer gépnek elég jó tud lenni.
X5650-5666 -
-
Ciccuka
veterán
Poroltó mihez kell?
-
törölt tag
jartam mar en is ugy.
de volt olyan is h a negyedik proci ki-be utan lett jo, es olyan is h biosbol fixen levettem a memoriak orajelet a nevleges ala es akkor indult el minden dimm, pedig egyenkent az osszes modul ment jol.az alaplapi hetszegmenses meg nekem is nagy beverodesem, imadom ha van
vagy ez vagy ipmi legyen
-
válasz
#25954560 #74 üzenetére
Nekem is van egy jó kis EVGA X58-as lap 0 é1 es RAM slot nem megy. Így vettem (eladó nem mondta) próbaltam mar több mindent tisztítás, stb. Lga foglalat lábak rendben vannak . Szerencsére többi megy és így 4x4 gb RAMmal még mindig jól használható. Amúgy meg jó jap. Bírja a tuningot. Rezet és power gomb és post code lcd van a lapon
-
törölt tag
válasz
Marcikapap #69 üzenetére
nem mindig van sok koze az alaplapnak ehhez a problemahoz, hiszen a prociban van a memoriavezerlo, tehat lehet erintkezesi problema is, akar a memoria foglalatok, akar a memoriak, de meg a proci 'hasa' is lehet koszos
ha mar vegigtisztogattal mindent es meg mindig csinalja, akkor nem szoltam...
-
Minden tiszteletem a szakmádra(bár inkább hivatás már)
, ameddig pedig nem eléggé ismerünk valakit, csak a legjobb emberismerők tudják eldönteni a valódi énjét.
XP nem ment fel egyelőre az X99- re (a filebetöltések után, a partícionáló előtt kékhalál), de utána olvasgattam, még van néhány adu, rajta vagyok, megrögzött retrosként nem egykönnyen adom fel
-
-
válasz
Marcikapap #69 üzenetére
Ha dual lapot akarsz mindenképpen egyformát érdemes beletenni, 2 CPU s kiépítést a 26XX V3/V4 vagy 46xx V3/v4 proci támogat 16xx csak V3-4 csak 1 CPU-s.
Lapoknál érdemes átbújni a cikk végén linkelt orosz oldalakat, estleg miyconst blogját -
Marcikapap
tag
Üdv döglődik tartalék asztali gépem, mit fejlesztenek hobbiból. Igazából rendelésre volna néha használva. Az elsődleges gép az amit jelenleg használok az egy AMD 1800X RX Vega 56.
A tartalék asztali X99 Asrock Extreme 6 alaplapom mai döglödik. Már nem látja a 8x4 Gb ramot hanem, csak 6 db, mai megy, proci E5-2676 v3, a videokártya az egy Quadro P2000.
Másikat-alaplapot szeretnék, ami viszont 2 db CPU van. Még nem volt ilyen gépem.
Az kérdés hogy milyen lapok jöhetnek számításba.
Mert ahogy néztem az alibabát van választék.A másik hogy társ CPU ugyanolyannak kell lenni vagy eltérhet?
A válaszokat előre is köszönöm. -
KROK640
nagyúr
válasz
millermester #54 üzenetére
Hát igen, ezért (még) játszani jobb egy mai kevés mag és sok órajel proci.
-
-
Nagyon hasznos információ, kösz ! Éjjel teszek is próbát. Asszem olyan van most a BIOS- ban enableden hogy Legacy and AHCI, gondolom az is megfelelő ? Ha csak Legacy- ra lövöm, akkor a Win10- el lehetnek gondok, ha jól tudom. Jó lenne ha nemkéne oprendszer-váltáskor ezt folyton átváltani a BIOS- ban.
-
törölt tag
nem csak a 2011 sajatja, tobb platformon is elo-elo fordul.
amikor van egy fizikai pcie foglalatod, ami pl be van drotozva x16-nak, de te nem ugy akarod hasznalni, hanem felbontani pl x8x8-ra v x4x4x4x4-re (vagy perverz modon x4x4x8-ra
). nem gyakori, de azert van jopar eszkoz, ami igenyli ezt. pl a korabban emlitett pcie->4x m.2 atalakito is, amihez x4x4x4x4-re konfigolod fel a pcie slotodat es akkor latszik mind a negy eszkoz. ha x16-ban hagyod, akkor csak a legelso m.2 latszik (persze akkor is csak x4-en).
kicsit egzotikusabb kartyak es a pcie riser+splitter-rel betett kartyakhoz is jol jon a bifurkalas. itx-ben is eloszeretettel hasznaljuk, mert az alaplapok altalaban egyetlen x16 pcie-t adnak, de splitterrel pl dual gpu-hoz vagy ket kulonbozo kartya meghajtasahoz is jo alternativa lehet. szerverekben is eleg gyakori, foleg blade-ekben h vagy kusztom labkiosztassal dugnak be egy riser-t vagy bifurkalva a szabvanyos pcie-t.
bocs h hosszu lett.
szerk: nemtom mennyire latszik itt, ket halokartya van egymas melle betuzve az alaplapi egyetlen pcie-t kettevalasztva.
szerk2:
kenand: megyekma' -
-
Észrevettem bizony hogy a boot idő nőtt kicsit, bár nem zavar, lényeg hogy a felállt oprendszer már gyors.
Akkor szerinted megpróbálhatom az XP- t felköszörülni ? Van rátéve jelenleg vinyó is, mondjuk próbából arra ? 320GB- os régi Samu SATA. A Win10- el pakolt SSD- t meg lehúzom a telepítés idejére, biztos ami biztos alapon. -
-
-
válasz
millermester #54 üzenetére
Sőt all core turbo hack után sok szálon tudja a 3.6 Ghz-t csak TPD keret elérése után vesz vissza néhány mag sebességéből.
Azért is írtam a cikkben hogy olyat érdemes keresni ami jó áron van, de magas a turbója, mert all core turbo hack esetén sok mag meg magas órajelen... -
válasz
millermester #42 üzenetére
2699 a top, de annyival drágábban adják, mint a 2666 V3-at, ami csak picit gyengébb ( 1 szálban majd ugyan az) oks 10 vs 18 mag. Hogy nekem nem érte meg. 14 000Ft egy 2666 V3...
De tény szuper a 2699Az all core turbot viszont nehezebben tudja tartani sok maggal a szigorú TPD kert miatt.
Ugyan S3 turbo toollal ki lehet lőni a TPD kertet,de akkor egy 18 magos brutálisan tud fogyasztani.. -
Nem olcsóbb az LGA1700, de a kisebbik fiamnak pont olyat vettem (10 éve nem vettem már más újat
)
De ő nem szeret állítgatni, buherálni, és nem is tudok oda ugrálni mostanában ( Zeg vs. Budapest)
Megvettem egy alap ASUS H610 -es lapot, kb egy ár a kínaival, de a proci jóval drágább (12 000Ft vs 40 000Ft), ugyan elég a core i3 1210f, 1x sokkal jobb, a több szál az meg úgy 2640 v3 szint (fele annyi maggal, úgy hogy szép tőle) , de a RAM az már jóval drágább, minimum 2x az ár a REG ECC DDR4 vs desktop DDR412100F
2640 V3
Ami tuti jó lenne egy külső órajel generátoros Z690, mert azon megy a 12100F tunig BCLK emeléssel
De azok a lapok 100 000Ft felett vannak.
-
-
törölt tag
válasz
millermester #43 üzenetére
szepen hasit
ha a geekbench nem szurne az engineering proci eredmenyeket, most idetennem melle a 2699v4 ES eredmenyeit is
-
KROK640
nagyúr
válasz
Szépen megy, bár lehet, hogy egy szálas teljesítményben csúnyán lemaradna, azért az a 2300/2800MHZ nem túl sok ma már ... És az IPCje se mai
-
válasz
Keményen hasít
-
Az LGA1700 olyan közönséges
, már minden gazdag embernek van, a 2011v3 az igazi feeling, ezt kevesebben keresik, különlegesebb (lesz) -főleg- később, mivel sztem a kínaiak is záros határidőig fogják gyártani a lapokat hozzá, a nem kínai lap meg megint szokványos, semmi művészi értékkel nem bír.
-
-
proci985
MODERÁTOR
nem jon ki olcsobban egy hasznalt 1700 valami (epp eleg) lappal?
igaz az csak 8/16, de a joval magasabb orajel miatt a 12/24hez kepest nem lesz lassabb, mas hatrany meg desktopon nagyon nincs. quad channel jo, de nagyon nem oszt, nem szoroz.
x79 egyebkent felejtos, mar 3-4 eve sem tamogatott par eleg kritikus featuret. x99 egy fokkal jobb, de rendes bios tamogatas (es garancia) nelkuli lap necces. foleg, hogy allcore turboval azert nem art olyan VRM, ami birja a huzamos 140Wt.
-
KROK640
nagyúr
Ez egy baró komoly csomag
X99 Dual 2×2680 V4 (2× 14T28C 2400/3300MHZ), 2db LEDes világítós csicsa komoly toronyhűtő, 64GB DDR4, 512GB M2 SSD
Mondjuk 850 eurért már lehet is. -
KROK640
nagyúr
-
Tökmindegy. Itt a félretro eszme számít, se több se kevesebb, slussz. De még én sem néztem utána hogy melyik proci lenne az ideális a professzionális kínai lapomba. Az viszont tuti hogy már a kicsi 2609 is hatalmas élmény. Brutális hogy a 2014- es technika egyáltalán fel tudja venni a versenyt a mai architekturákkal. Ebben az időszakban sem xarral dobálózott az Intel...ok ma már egy Zen lenyomja, de azért eltelt 7-8 év...
-
mpierre
veterán
A E5 1650 V3 a kínai deszkában csak 2133-at megy ddr4 rammal?
Ez fura. Giga x99 ud4-ben 3000 erőlködés nélkül működött... De az tény, hogy drága a 16xx V3 a V4 verzióról nem is beszélve, ami kb ua, mint a V3 + 100MHz (ha jól emlékszem).
-
KROK640
nagyúr
Jó cikk, tovább mélyíthetem a tudásomat ezen a platformon
-
-
válasz
#25954560 #20 üzenetére
Azéet tettem ve akéoét a foglslatnak, hogy latszódjon. Egy 761 supermicro cpu bordat szétfűrészelve készítettem vrm hűtést, ok ehetett furatozni 2011-re is de mivel felülről zárt nem volt jó top flow hűtőnek. Szerverekben oldalról gefúvásva divat, desktop házsknál nwm működik
-
törölt tag
nagyon szuper osszefoglalo
talan a hutes reszhez erdemes lehet megjegyezni a narrow ilm-et h letezik 2011-ben, erdemes ra figyelni ha valaki pl nem deszktop hutot akar venni, hanem szerverhez valot (aminek kicsi az eselye, mert ott meg a top flow a ritkabb
). a 2011-es deszktop hutok amiket eddig lattam kivetel nelkul a square ilm-mel kompatibilisek, azokkal nem lesz gond.
-
771-es wokstation dual lapokból 0 ról én is építettem asztsli gépet cikk is van róla. 2011 v3 as wokstationok nagyon jók. T810-nél programozóval all core turbo is megoldható, de még elég drágán megy. Múltkor lemaradtam 50 000 ft volt egy HP z440 és z640, gagyo v3-as procival vga nélkül. Pont nekem való konfig, amit lehet buherálni
-
Vesa
veterán
Szereverek többségéből valóban nem, viszont a workstationok lapjai többségében szabvány ATX lapok (esetleg E-ATX a dualok esetén). Én gépet szoktam venni ezekből, mert eleve táppal és mindennel vannak, csak a RAM-ot, CPU-t, GPU-t kell nekem megoldanom. Supermicronak egyébként rengeteg ATX méretű 2011-es lapja van, ilyenem is volt (X10DRi), imádtam.
Ha bevált, akkor nem szóltam, Nekem nincs bizodalmam, még akkor sem, ha újak. Nem ismerema gyártókat, nincs támogatás, nincs tapasztalat. Mondjuk nekem munkára kell, hobbiból én is bevállalnám.
-
Support
, jó sztem, legalábbis az én lapomhoz, Win7/10/11 driverek, a 10- est próbáltam ki, teljesen jól működik vele. Persze mint retrokedvelő, azt sajnálom csak hogy az XP már nem támogatott 2011 esetén.
Valamint a szerverekből kiszedett lapok nem szerelhetők normál házba, meg a tápcsatlakozó sem szokott szabványos lenni. Legjobbak ezek a kínai lapok sztem. Nézegettem más desktop lapokat is, drágábbak, használtak, nem tudni az előéletüket.
-
Vesa
veterán
A 2011 platform még mindig ütős tud lenni, különösen egy jobb fajta V4-es Dual Xeonnal. Nekem is van még egy Z840-em, bár pont most ment nyugdíjba. Azt viszont nehezen látom be, miért kéne normális support nélküli kínai lapokat hasnzálni, amikor a leselejtezett szerverekből kiváló minőségű lapokhoz lehet jutni (pl. Supermicro). Vagy akár komplett HP, Dell Workstationokhoz.
Amúgy jó cikk, jó platform! Különösen munkára, de játékokban is elzörögnek a magasabb órajelű verziók.
-
-
-
-
-
-
Zsír cucc
Amúgy ezek inkább Xeon procis desktop lapoknak tűnnek, kevésbé WS-nak. De igazából úgyis a proci a lényeg -
Köszönöm a segítséget. Nyilván a megfontolás az, hogy munkára (sok mag/szál) és játékra (magas órajel) is használható legyen. Mivel ezek a Xeonok sok magnál alacsony órajelűek, ezért inkább meggondolnám 2 CPU jelenlétét.
-
-
Subolok és kérdezek:
Van a csájníz lapok között olyan, amibe lehet 2 CPU-t rakni? Vagy ez nem javasolt?
-
2669 jó, DDR3 támogatás is van (4xDDR3 és 4xDDR4 foglalat a lapomon)
2640 csak DDR4Intel Xeon E5-2669 v3 12C/24T 2.30GHz 2.60GHz DDR3 1866, DDR4 2133 Support
Lehet 2649 lesz, csak 105W
Intel Xeon E5-2649 v3 10C/20T 2.30GHz 3.00GHz DDR3 1866, DDR4 2133 Support
Fogyasztás végülis nálam csak a VRM kímélése miatt szempont, amúgy nem lényeges.
-
-
Ezzz iggeenn
De jó hogy leírtad részletesen
A magam nevében és aki(k) hasonló cipőben jár(nak) is kössz a cikket. Átfutottam, de részletesen is tanulmányozni fogom.
Nálam hobbigép készül belőle - félretro, a saját besorolás szerint, de véglegesre inkább hobbigépnek hívom, mivel mai feladatokra is ok.
Régebben kaptam egy kis 2609v3- at, nemrég rendeltem hozzá lapot, a HUANANZHI X99 -TF- et választottam. Szerencsésen megjött, és jó szuperál. Próbapadon tesztelgetek egyelőre retro/félretro videokarikat vele. Procit lehet cserélem, bár a 2609 nem fogyaszt, inkább áramot termel
Teljes tesztsorok után majd blogot is tolok.Gyors addon : evvel a konfiggal nem fagy le az Aida HW monitor ablak, midössze az alaplap hőszenzor kijelzés fals, de állítólag az nincs is bekötve. Többi érték ok.
-
-
batman777
aktív tag
Gratulálok a cikkhez ! X99 rajongóknak nagy segitség ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Nagyon sok ilyen szervert selejteznek, melyekből kedvező áron erős gépet építhetünk magunknak.
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest