- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Fenyő: Ingyenes iskolai linux szerver disztrók a Sulix, Huedu utánra
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz
norbeerto #129446 üzenetére
Egyébként ha valamikor indokolt lett volna a visszaváltás szigorítása, akkor az most van és mégsem történt meg. (Persze jöhet még a hetekben bejelentés erről, de ezer más eszköz van a kezükben, mintsem a lakosság közvetlen b*sztatása.) Bankokat előbb fogják. Lakosság számára ösztönzőket építhetnek be, stb.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
norbeerto #129433 üzenetére
FixMÁP-ra az érv a topic összefoglaló. A legkisebb kockázati kategória.
Ellenérv ellened, hogy, ha nem akarja, akkor ne tegye be. Tartsa számlán, KP-ban, aztán kész. A fiókból mindig visszaváltható. Dönteni kell, hogy melyik kell. Ha aggódik, van az a pénz amiért bevállalja, és van amennyit megér a biztos hozzáférhetőség, szóval szerintem ez elég egyszerű, fixMÁP esetén 3 évre elég konkrét számot lehet tenni a mérlegre.
Mindkettő megéri. Ha a kamatot választja, akkor az, ha a nyugodt alvást, és a pénz nem számít, akkor az. Tényleg lesz*rnám azt az évi 650.000-et, ha ezen múlik. Nem ér annyit a pénz.A másik részére ugyanez. Én biztos nem csinálnám amit nem akarok, szeretek. Aki menni akar, az jövőre is menni akar, sokan pedig később visszajönni akarnak, és az a vége, hogy sehol sem jó, tehát nem mástól kell várni a változást, hanem nektek kell változtatni a helyzethez. Ez akár anyagi nehézség, akár más, fel kell térképezni, hogy ténylegesen miről van szó. Nem lehet megbékélni?, ilyesmi. Aztán kijön, ha tényleg arra van szükségetek, hogy elhagyjátok a hazátok a mérleg másik oldala ellenére.
Szerintem az ilyet lehet tudni, aki valóban menni akar, az csomagolni akar, és ténylegesen úgy gondolja, hogy menjünk már most. Ezen belül még ugyanúgy besülhet a dolog, de szerintem ilyenkor menni kell akkor is, fontosabb kipróbálni, hogy tényleg megoldás-e. Ha mennél, de maradsz, akkor nem azt csinálod, amit akarsz, szeretnél. -
Simia
junior tag
válasz
D1Rect #129440 üzenetére
De miért mondod ezt?
A választások másnapján persze semmi nem változik majd, de ez nem jelenti azt hogy hosszabb távon nincs igazi tét. Fiatalon hosszú távra tervez az ember, és akkor már nagyon nem mindegy, hogy merre áll magyarország szekérrúdja. Én megértem, ha valakinek szempont a választás eredménye.
-
TomMusic
őstag
válasz
Szia,
#129440 D1Rect kolléga kicsit nyersen fogalmazott, de egyetértek vele.a visszaváltási feltételek önkényes módosítása lett az érv, ami ellen nem tudtam érvelni
Dehogynem tudsz. Az instant bizalomvesztéssel járna, és sanszos, hogy elkezdene kiáramlani egy jelentős mennyiség + kevesebben vennék az állampapírokat.
Plusz hát nem minden pénzt raknátok bele, hanem menne ETF-be is (bár én az S&P500 mellé még vennék 1-2 másikat is). -
[CS]Blade2
addikt
válasz
nexvital #129438 üzenetére
Olyan kalkulátort kellett volna csinálni, hogy, ha ilyen és ilyen papír lesz a legjobb elérhető a lejárat napján, akkor mikor lenne érdemes átváltani egy jelenleg vehető papírra. Csak felesleges munka lett volna, mert elképesztően rossz várható papírt kell vizionálni, hogy ne a lejárat napját adja eredménynek vagy esetleg 1-2 nappal a lejárat előtt adná ki azt, hogy most rögtön amíg még van a futó alternatívából.
-
kallamor
csendes tag
Sziasztok.
Osztalékként jön a bevételem évente 1-2x, ennek egy részét benyomom TBSZ számlára. Egyfelől várok esést a tőzsdén így valamennyit megtartok belőle készpénzben, viszont van egy része amit havonta fektetnék be.
Milyen ETF-be érdemes rakni ezeket a pénzeket amig nincsenek befektetve?
Mondjuk van 5000 euróm és havonta vásárolok 500 euróért, az 5000-t most beraknám egy ETF-be és havonta adnék el belőle 500-ért ami pedig rögtön menne SP500-ba mondjuk.
Valami olyasmi ETF-et keresnék ami alacsonykockázatú és ilyen wise, lightyear szintű kamatokat ad. IBKR-nél van a TBSZ. -
válasz
Ha te azt hiszed, hogy a személyes életedben bármiféle változást hoz 2026, akkor túl sok időt töltesz az interneten.
Az, hogy ettől teszed függővé a saját sorsod, azt jelenti nekem, hogy sürgős internetelvonásra és gyakori levegőzésre van szükséged, de ahogy olvasom, az egész családnak. -
stephan0s_
csendes tag
Érdekes statisztika az állampapír állományról:
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
RoBos #129431 üzenetére
Matematikailag nem éri meg eladni a 2032J-t kamatfizetésig.
Te is írod: 7,9%-ot ad, míg a CSAK FIXMÁP 6,5%-ot.HA kamatcsökkentés jön, csökken a fixmáp kamata is. HA jön.
Ha nem jön kamatcsökkentés, a FIXMÁP 2028/Q2 is 6,5%-al fog kijönni, ez esetben várd ki az április 22-t, minek adnád el, ha változatlanul 6,5%-ot fog adni az a FIXMÁP is?? -
Catman
aktív tag
Sziasztok. A gyerekek számára (majdani lakásra) félretett pénz jelenleg 100% (world) ETFben van. Minimum 10 évig még tuti nem fog kelleni. Viszont egyre többen mondják, hogy az elmúlt évek után már nagyon időszerű egy komolyabb korrekció, amit én sem tartok kizártnak. Ti mit tennétek a helyemben? Maradnátok 100% ETFben, vagy diverzifikálnátok?
-
dugo_
veterán
válasz
"amint a gyerek magyar lakcíme megszűnik"
Akkor ne szüntessétek meg. Fele-felében lehet olvasni olyan sztorikat, hogy valakit egyből megtaláltak, mások vígan élik életüket külföldön. TB-ből ki kell jelenteni a gyereket, de a bank csak 5 év után ellenőrzi, hogy megfeleltek-e még a feltételeknek. Másrészt hosszútávon nem valószínű, hogy ne lenne pluszos, ha a külföldi bérből kell visszafizetni a kamattámogatást. -
attiati
veterán
válasz
Így nehéz tervezni, ha bizonytalan a jövő.
Eur-t mibe tesztek, hány %os kamatra?
A fixmáp és az eur eszköz közötti kamatkülönbözettel kell gyengülni minden évben a forintnak, hogy nullán legyél.
Ha külföldre mentek, akkor a TBSZ is úszik.
1-2 évre jónak tűnik a fixmáp. Vagy a máp+, ha paráztok a visszaválthatóságon (cserébe rosszabb lesz a kamata valamivel). -
norbeerto
csendes tag
Sziasztok!
A véleményetek, tanácsotok szeretném kérni, ti hogyan kezelnétek az alábbi helyzetet befektetés szempontból. Nem politizálni vagy életviteli-családi kérdéseket szeretnék feszegetni, csak a kontextus szerintem szükséges.Lakás eladásból lett 14 MFt bevétel.
Adott egy a jelzálog a mostani házon (20 év futamidő, fix 10, 5.9% kamat, a havi törlesztő a havi bevétel ~30%-a, törlesztési biztosítás van rajta munkahely vesztés, baleset, haláleset esetekre), illetve egy szünetelő babaváró (1 év van még a szünetből, 1 gyermeket vállaltunk, szintén törlesztési biztosítással).5 éven belül autót kell cserélnem erre 3MFt-ot tennék félre, illetve a "hathavi megélhetés" vésztartalékra 7MFt-ot. Ezeket Fixmápba raktam volna, a maradék 4MFt-ot pedig SP500 TBSZ-re, mert legalább 5, de inkább remélem 10-15 éven belül nem kell ez a pénz. Mivel a vésztartalék megvan, így havi 200eFt megtakarítást szintén SP500-ba fektetném a jövőben.
Én ezzel letudtam volna, ugyanakkor a feleségem nem bízik az állampapírokban a magánnyugdíj miatt (tudom, tudom, hear me out) és "ha 2026-ban nem lesz változás jó irányba akkor lelépünk külföldre, tehát tegyük át euróba amit lehet". Az első részt megcáfoltam, hogy miért nem egy kaptafa a kettő, de akkor a visszaváltási feltételek önkényes módosítása lett az érv, ami ellen nem tudtam érvelni. A második résznek én kis realitását látom, főleg, hogy a babavárót akkor azonnal kérik vissza, amint a gyerek magyar lakcíme megszűnik, de nem egyedül én döntök, ezért megoldást kellene kínálnom, vagy jó érveket az eredeti tervem mellett.Köszönöm előre is és elnézést a hosszú lére eresztett szövegért.
-
Hmmz
aktív tag
Az egyik kedvenc témaköröm, és ugyan nem mai cikk, de még mindig aktuális.
Hogyan tehetjük válságállóvá a portfóliónkat?"Ne feledje, hogy az emberi természethez tartozik, hogy optimistán legyünk személyes jövőnket illetően. Túl könnyű elfelejteni a múlt tanulságait, és a jelenlegi bikapiacot a távoli jövőbe vetíteni. Ez a kognitív vakfolt bajba sodorhat bennünket, amikor a pénzügyi piacok csúnya helyzetbe kerülnek."
Meglehet sírás lesz a vége, ha 1 lapra tesszük fel az egész vagyonunkat, 20 évesen még esetleg beleférhet, idősebben komolyabb vagyonnal keményebb lehet.
Ebben hasonlít a tippmixhez, azt gyakran látni hogy haver/ismerős, vagy akár idegen, mekkorákat nyert, de hogy addig mennyit bukott arról senki nem szeret nyíltan beszélni.
Ahogy itt sem -lesz volt- jellemző.
-
RoBos
senior tag
Egy gyors kérdés, az itt lévő táblázat alapján jól értelmezem, h a 2032/J-ből ami 04.22-én fordulna, már most érdemes kiszállni és átülni pl. FIX Q12-be? Csak mert azt látom, h a 2032/J-re 7,90% kamatot írnak, akkor most, hogy van ez?! Köszi!
-
lemusz
addikt
válasz
Genesist #129427 üzenetére
Szia! Ne vedd készpénznek amit mondok, de ha már mostanság kellene a pénz és szép haszon van a befektetéseiden, akkor megfontolandó lehet eladni az eszközöket és idő előtt feltörni, aminek így 4. évében a TBSZ-nek 10%-os adóvonzata lenne a hasznon. Ha viszont kivárnád, hogy 0% legyen, az bizony nem 26 júliusa lesz, hanem 2026 decemberében való nyilatkozás róla és így 2027 január elsején kerülne ki a lovetta a főszámládra és igen, érdemes lenne előtte mindent eladni és még forintosítani is.
-
Genesist
tag
Sziasztok!
Egy év múlva esedékes a TBSZ lejárata. Nem szeretném hosszabítani, mert szükség lesz a pénzre. Egyszerűen csak megvárom a lejáratot és a TBSZ megszűnik? Előtte a TBSZ-n érdemes eladni az értékpapírokat vagy ráérek megszűnés után? A TBSZ-t 2021.07.20-án nyitottam, így 2026.07.20-a a lejárat napja, ugye?
-
nexvital
lelkes újonc
Tavaly fixmáp 7% (akinek már nem jutott PMÁP, az 7%-os FIXMÁP-pal küzdött)
EUR HUF "romlás" 377>410= 9% + 2,5% körüli EMAP kamat. = 11,5%
Kit érdekel 2005-2025? 2025-öt írunk, 1-2 évre hozunk döntést.
az,h idén is folytatódik-e a forintunk romlása, az jó kérdés, ismét jön egy újabb 9%? érdekes lenne. -
nexvital
lelkes újonc
válasz
CriticalHit #129422 üzenetére
https://www.allampapir.hu/allampapirok/BMAP/
Itt kiválasztod a te papírodat.
2029/N nyilvános ajánlattételKamatperiódus* Kamatprémium (p.a.)
1.: 2024.01.09 - 2024.04.26 1,50%
2.: 2024.04.26 - 2024.07.26 1,50%
3.: 2024.07.26 - 2024.10.26 1,50%
4.: 2024.10.26 - 2025.01.26 1,50%
Jól írja "korcsi" kolléga, 01.26-án fizetett.01.23-án csütörtökön kamatfelár nélkül 100%-on lehetett venni belőle a másnapi 01.24-es kamatfizetés miatt.
-
korcsi
veterán
válasz
CriticalHit #129422 üzenetére
26-a Vasárnap, 24-én délután kettőtől hétfő reggel van a kincstárba.
-
CriticalHit
addikt
Kellemesen meglepett a BMÁP2029/N. Nem értem azonban, hogy miért fizetett kamatot már 24-én, amikor 21-én vettem.
-
Hmmz
aktív tag
Vótmá?
Állampapírkalkulátor hazabeszél, avagy forint vs deviza. -
Hmmz
aktív tag
Még mindig PMÁP-ból kiáramlás.. (2 napos cikk).
"- Volt nekem ismerősöm aki eladta a lakását, fél év múlva talált csak másikat, és azt gondolta hogy pár hónapra eltőzsdézget vele... az biztos jó lesz..
- Nem volt jó.." -
Ixion77
addikt
válasz
SzekeresPeti #129411 üzenetére
Válaszd ki először a számlát, amelyikre transzferálni akarsz.
Jah, és ne számíts gyors akcióra. Én negyedik hete várom hogy az Erste legalább elkezdje már végre a transfert!
-
Blaymoira
tag
válasz
SzekeresPeti #129411 üzenetére
Azt nem ott kell csinálni. Meg kell nyitni a TBSZ számlát arra az évre, amelyiket akarod transzferálni és azon a számlán a Transfer Funds menüben lesz egy transfer from another broker menüpont.
Itt részletesen le van írva minden: https://github.com/hyperknot/interactive_brokers_tbsz
Egyébként itt is le van írva pl: https://www.ibkrguides.com/kb/faqs-for-hungarian-tbsz-account.htm
"How To Transfer TBSZ to Us?"-részben -
SzekeresPeti
tag
Van egy olyan problémám, hogy transzferálnék tbsz-eket Erstéről IBre Nort_on útmutatása szerint, de ha az IB menüjében a Transfer Positionsra koppintok, majd az Incoming opcióra, csak az alapszámlára lehet transzferálni, a TBSZ-ek nem jelennek meg. Egy hete ezzel szenvedek, írtam az IB-nek, de nem válaszolnak, aki tudja a megoldást könyörüljön meg, köszi.
-
eagleberg
aktív tag
válasz
HussarF #129399 üzenetére
Jaja, de befektetéseknél nem az utólagos okoskodás hozza a profitot. 🤷♂️ Senki sem tudja előre, hogy mi lesz két hét múlva, pont ezért kell stratégiával játszani, nem pedig 'mi lett volna, ha...' alapon matekozni. Az időzítést eltalálni kb. lottó, hosszú távon meg a türelem és a jó döntések hozzák a hozamot, nem az, hogy 1,7%-on rágódunk.
-
aujjobba
addikt
válasz
SzekeresPeti #129407 üzenetére
Az Interactive Brokers Ireland Ltd. alá tartozol.
Az IBCE mar megszűnt. -
SzekeresPeti
tag
A Budapesti Értéktőzsde 2024. június 30-i hatállyal megszünteti az Interactive Brokers Central Europe Zrt. kereskedési jogát. - ez ugye nem azt jelenti, hogy nem lehet most már IB-n magyar részvényeket venni?
-
válasz
ngaba #129402 üzenetére
Valóban lehetne 420-nál is. Arra azért én sem fogadtam volna, hogy ilyen - relatíve - gyorsan beesik ide. Nem technikai elemzés ez. Inkább valószínűségi alapon nézem. Persze mind a technikai, mind a szentiment részt igyekszem figyelembe venni (fundamentumok ilyen rövid távon nem annyira meghatározók), de inkább csak azt a kérdést szoktam feltenni, hogy pl. mekkora esélyt látok arra, hogy visszatér 3-6 hónapon belül egy adott szintre az árfolyam?
Mivel egy EMÁP/XEON éves kamat (2,7-3%) egy 415-ös szintről forintban már 403 forintnál kinullázza a forintban vett profitot (tehát az éves kamatot megkeresed mondjuk 3 hét alatt, ha kivársz és visszatér oda az árfolyam és csak ott váltasz), azért ez nem mindegy. Tehát tényleg annyira bízok abban, hogy nem erősödik - akár fél év alatt - ennyit a HUF, hogy leváltok akár nagy pénzt is azon a szinten, hogy aztán jó sokáig bukóban üljek? Főleg, hogy előtte egy elég nagy rohammal gyengült és, mint tudjuk, azért a devizapárok azért ritkán szoktak csak egy irányba menni. Az inkább a kivétel, mint a szabály.#129404 Csabroncka
Én sem a 400 alatti szintekre fogadok, de azért az sem lenne annyira meglepő. De 408-ra betettem én is a buy limitet és leváltottam a pénzt. Nyertem több, mint fél évnyi hozamot ahhoz képest, hogy ha nem várok és másfél hete leváltok mindent, hogy "nyugodtan aludjak". Aztán lehet, ha várok még februárig is, még sokkal jobban járok. Vagy nem. Majd kiderül.#129405 D1Rect
Én inkább úgy mondanám, hogy várható értékben jobban járok. Nem akarom én visszaváltani egy borulásnál, csak ha valamikor kell, nagy valószínűséggel úgyis jobb leszek így vele.
408-as árfolyamon váltott eurból vásárolt emáppal akkor leszek pariban egy Fixmáppal 1 év múlva, ha kb. akkor 423 az árfolyam. Az pedig egy év múlva esélyes lehet árfolyamként. -
-
ngaba
aktív tag
válasz
HussarF #129399 üzenetére
Teljesen igazad van, de aki nem hisz a technikai elemzésben (pl. én), az nem tud ezzel mit csinálni, mert nem lát a jövőbe... Lehetne ma 420 felett is EURHUF, ha éppen Trump nem jobb, hanem bal lábbal kel fel, vagy az MNB máshogy viszonyul a következő vezetéshez, mittudomén.
Mindenesetre gyanús, hogy a nagy PMÁP leváltások közepette is erősödött a forint. Vagy simán nem voltak akkora devizába váltások...
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CASIO órák kedvelők topicja!
- OLED monitor topik
- World of Tanks - MMO
- Honda topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- MacSzerez.com - iPad Air 11" M2 / 6. generáció / 128GB / Wifi / Space Gray / Apple Garancia!
- ASUS RTX 3080 10GB GDDR6X TUF GAMING OC Eladó! Eladó!
- MacSzerez.com - iPhone 16 Pro Max / 256GB / Fekete Titán szín / Apple Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 8GB RAM / 512GB SSD / Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 16GB RAM / 256GB SSD / Garancia!
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest