- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VMatteo
őstag
válasz Morgenstern #120699 üzenetére
Nem szeretném eladni, csak ha mondjuk felüt a havam, hogy hú januárban vennék kocsit és szükségem van erre a DKJ-ben tárolt pénzre, ami alapból júni végén járna le.
Számolhatok úgy, hogy a mostani árfolyama 96,6080%, júni végén lesz 100%, azaz 10 hónap múlva, akkor pl 5 hónap múlva pl december végén már 97,x%-nál fogunk járni, azaz a pénzem hozott 1,x% kamatot? Nade mennyi a büntetőkamat?
Kalkulátorba beírtam, kijött hogy pl keresek 20e Ft-ot ezzel a számolással, de büntetőkamatot nem ír.[ Szerkesztve ]
Tisztelet a Gépésznek!
-
st6969
őstag
Sziasztok! OFF-ba teszem, és előre is elnézést kérek, mert nem a topic témája (ilyet konkrétan nem találtam ph-n), viszont pénzügyileg tudatos emberek vannak itt, bízom benne, hogy maradhat itt ez az egy post. Utasbiztosítást szeretnék kötni 1 hét görög nyaralásra (most egyedül, de jövőre majd családdal). Az összehasnonlító oldalakban nem tudom, mennyire bízhatok. Van esetleg valaki, aki ebben járatos? Nem a legolcsóbbat keresem, hanem aminek értelme is van (arra az esetre, ha baj van...persze ezen belül a legolcsóbbat ). Autóra nem kell (most utas leszek, jövőre cégessel megyünk, amire van assistance).
Milyen irányba induljak ezzel? Akár privátban is szívesen fogadom a tanácsokat. Előre is köszönöm -
VMatteo
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Magyar Állampapír Plusz esetében az összes befektetett pénzem+kamatot kivehetem, az éves kamatjuttatási napot követő 5 munkanapon belül?
Tisztelet a Gépésznek!
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #120688 üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, működik a hibrid fizetés.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz VMatteo #120687 üzenetére
Van lehetőség új papír vásárlásakor hibrid fizetésre ha jól láttam, vagyis hogy a vételár egy részét az értékpapírszámlán levő pénzből, egy részét pedig kártyával fizeted, és a kártyás fizetéssel így a normál bankszámládról be tudod juttatni a pénzt. Egyébként nem ér akkor sem hátrány, ha két részletben veszed (1 vásárlás a számlaegyenleggel, 1 kártyás fizetéssel), ha ugyanolyan papírt veszel akkor úgyis össze fogja vonni...
[ Szerkesztve ]
-
VMatteo
őstag
Sziasztok,
Hogy lehetne megoldani, hogy a szabadon felhasználható pénzem (amit nem utaltam ki számlaszámra) a webkincstárról, és a bankszámlámon lévő pénzemből egyben tudjak venni állampapírt? Most regisztráltam be a számlaszámom, de azt írják 48 óráig nem lehet kiutalni rá a szabadon felhasználható pénzt.
Van valakinek ötlete?Tisztelet a Gépésznek!
-
Fifi
őstag
válasz vnorbi #120685 üzenetére
Nem tudom évek óta nem léptem be a webkincstárba, mindent mobilon intéztem.
Őszintén bevallom, hogy a webkincstárból letöltöm gondolat, onnan jött, hogy telekincstárban jeleztem a problémám és ott mondta az ügyintéző, hogy töltsem le a webkincstárból, ott meg kell lennie, ha az e-mailt nem kaptam meg. Ennek még utánaolvasok és megkérdezem az ügyfélszolgálatot.
Állítása szerint az e-maileket kiküldték (persze pontos dátumot és időpontot nem tudott mondani, amire az e-mail szolgáltatómnál tudnék hivatkozni), de panaszt/hibajegyet felvett a problémámról.
-
vnorbi
aktív tag
Nekem megvannak a régebbiek és a június, július havik is a WebKincstáron. De én eleve ide kapom őket, nem küldik e-mailben.
Korábban ezek a kivonatok megvoltak nálad WebKincstáron? Csak mert azt írják a beállításoknál, hogy "a megjelölt értesítési csatornán keresztül küldi a Kincstár a számlakivonatokat és dokumentumokat", szóval ha az e-mail van beállítva, akkor én el tudom képzelni, hogy WebKincstáron nem is teszik elérhetővé.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz Attis7 #120662 üzenetére
DKJ esetén a lejárat előtti két hétben* nincs eladási árfolyamjegyzés, a lejárat előtti két munkanapon pedig nincs vételi árfolyamjegyzés sem a Kincstárnál.
*Ez valójában legalább két hetet jelent, ha ahhoz van kedvük, ezt tetszőlegesen növelhetik, és a közelmúltban gyakran meg is tették, hogy a lejárat előtti egy hónapban már nem volt eladási árfolyam.
Eladási árfolyam: ezen az árfolyamon adja el a papírt a Kincstár nekünk
Vételi árfolyam: ezen az árfolyamon vásárolja meg a Kincstár a papírt tőlünk, ha nem akarjuk kivárni a lejáratát[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
Ma vettem észre, hogy MÁK-tól június 05-én jött utoljára összevont értékpapír kivonat e-mailben május hónapról. Sőt a családtagjaim számláiról is, ahol meghatalmazott vagyok. Gondoltam este a webkincstárból majd letöltöm, de ott még a május előtti kivonatok sincsenek meg. Tapasztalt más is ilyet?
-
tisn
addikt
válasz Vision #120677 üzenetére
mindig ugy nezem a kozelben levo kajaldakban visszavitt talcakat, hogy ha gond lesz, itt egesz jol meg tudok kajalni majd
a japan sracot megertem, dolgozni nem jo
a MAKnal az adott papir reszleteinel melyik datum az ami elott 1% levonas nelkul el tudom sozni a papirost?
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #120673 üzenetére
+1
@Tapsi
Egy jóléti társadalom teszi lehetővé ezt az életmódot, és szükségszerűen csak addig, amíg nem válik kritikus méretűvé.Meg Tenerife időjárása, hőingása. Próbálj meg Moon csövezni... meg hogy nincs gyerek, fiatalok/nem betegek...
btw életem egyik legboldogabb, leggondatlanabb iődszaka volt amikor 18-20éves koromban bejeletetelnül minimálbérért dolgoztam ami azt jelentette, hogy egész nap csak kártyáztam, társasjátékoztam, szerepjátszottam... meg haverokkal dumáltunk. És volt hogy be se zártam 17:00kor hanem folytattuk. Aztán elmentünk egy pizzára/gyrosra és utána ittunk egy-két jéghideg sört... és a városban mindig volt vmi esemény.... és köv nap újra.
Ahoz képest 5évvel késöbb hude gazdag voltam... de azon a szinten zen/nyálcsorgatós boldog soha.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
axioma
veterán
válasz Attis7 #120662 üzenetére
Elmult 16h es a meglevo 0821-et most is hozza eladasi opciora, holnap 16 lesz az a hatarido, lejarat elotti 2 munkanapon nincs csak eladas, ami most cs-p
@Darkbyte ha nem adod el holnap napkozben, mar nem tudod kesobb eladni sem, nem a kiutalas a kerdes
egyszer megszivtuk hitelkartyas penzzel, sos-ben csalad kisegitett, azota figyelek a szunnapokra, h akkor nem pentek 14[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Ixion77 #120673 üzenetére
Ahhj, nagyon messzire vezet ez. Kapásból egy Woody Allen idézet ugrott be: Könnyű boldognak lenni, ha semmi más gondod nincs az életben, mint hogy mennyi nyálat eressz ki a szádon.
És hát Jézus is megmondta, hogy boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.De ennél még jobb az a hippi csaj, akit múltkor fuvaroztam. Tenerifén csöveznek a haverjaival, és a szupermarketben kidobott alapanyagokat eszik. Na, ez talán a legjobb példa. Egy jóléti társadalom teszi lehetővé ezt az életmódot, és szükségszerűen csak addig, amíg nem válik kritikus méretűvé.
-
Ixion77
addikt
A Zen szerzetesek is kb. ezt csinálják évszázadok óta. Mégis ők a világ legboldogabb emberei. (Amely tényt a modern agyvizsgálatok is alátámasztják.)
Pedig nincs vagyonuk, nincs befektetésük, nincs biztos jövőjük, nincs karrierjük, nincs szerelmi életük, nem szórakoznak, nem isznak, nem látnak világot...De a lényeg, hogy óvatosan hogy mit ítélünk el, vagy azzal a hittel hogy tudjuk minek van értelme és minek nincs (pl. országokat látogatni).
Kár hogy az igazi tradicionális Zen szerzetesek már alig maradtak, mivel megritkították őket előbb más vallások követői aztán a kínai párt. Talán lett volna mit tanulnunk tőlük.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kal-El
senior tag
Sziasztok!
Webkincstártól lehet közvetlen Interactive Brokershez utalni? -
Fex
tag
válasz MrSealRD #120664 üzenetére
6,75%,-ra csökken, és 08.21-től lesz megvásárolható...A 7%-ost kivezetik
"...Az emberi tényezőt minden rendszer működtetésébe bele kellene tervezni, mint egy olyan random hibagenerátort, ami mindenképpen működésbe lép, csak nem tudjuk, mikor, hogyan, miért és milyen kaotikus belső logika alapján...."
-
vnorbi
aktív tag
válasz üzenabakusz #120668 üzenetére
Ha értéknapváltás után (pénteken 14:00) utalsz, akkor igen, majd csak a következő munkanapon teljesítik.
-
vnorbi
aktív tag
válasz DarkByte #120665 üzenetére
08.21 a lejárat, aznap kerül a pénzszámlára. A Kincstár időgépének köszönhetően most pénteken délutántól (08.16) látni fogod a 08.21-i dátum szerinti állapotot, de az újrabefektetést nem tudod ténylegesen előrehozni, hanem csak arra tudsz megbízást adni, hogy a 08.21 szerinti árfolyamon mit veszel (T+1-es elszámolású papírból pedig 08.22-es árfolyamon vásárolsz).
Szóval a befektetésre tudsz megbízást adni már pénteken, de ugyanaz lesz az eredménye, mint ha csak szerdán intéznéd.
-
Rival
aktív tag
válasz bandus #120658 üzenetére
3 hsz-szel feletted ott van a kalkulátor, ami erre hivatott, hogy ezeket kiszámolja.
Persze, azzal kezdtem, de a kalkulátor nem kezeli le a jövőbeli vételi szándékot, hiába lehet kitölteni azt a mezőt. Ha beállítom októberre, akkor is a mai dátummal számol. Vagy valami nem stimmel az oldallal (bár két külön gépről, kétféle böngészőből is próbáltam), vagy én nézek be valamit.
-
DarkByte
addikt
-
MrSealRD
veterán
válasz Attis7 #120661 üzenetére
Fixmáp nem 7%? 2027Q3-at néztem most hirtelen... de sajnos csak futólag tudtam nézni.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
-
tonyrulez
őstag
válasz Vision #120651 üzenetére
Tudtommal PMÁP még 8 hónapon keresztül 7,9%-ot ad, ugyanúgy 99% névértéken lehet visszaváltani mint a FixMÁP-ot, ami most ad 7%-ot, jövő héttől 6,75%-ot. Úgyhogy PMÁP fordulóig biztosan a PMÁP éri meg, az után pedig számolni kell. Ha 1-2 hónappal túllógna még akkor is jobb a PMÁP.
Szerk: gyorsan ki is számoltam, PMÁP 2032/J vs. FixMÁP 2027/Q3. 3.5%-os idei éves inflációt feltételezve forduló után csak 4%-ot fog fizetni a PMÁP. Ez esetben 2025.07.06 a fordulónap, ha előtte veszed ki PMÁP éri meg, ha utána, FixMÁP.
[ Szerkesztve ]
4 8 15 16 23 42
-
MrSealRD
veterán
válasz Rival #120656 üzenetére
Van most egy 08.21-el lejáró DKJ-m. Meg menne hozzá még kicsi, így lenne 4M amit betennék valamibe* ami legkésőbb március végén felszabadítható... Fixmáp jó lenne erre az időtávra?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Rival
aktív tag
Ti átváltanátok-e október 30-án lejáró DKJ-et (98,685%-on) 7%-os FixMÁP-ba (jelenleg 100,8221%), vagy esetleg DKJ lejáratkor a teljes összegből az akkori kamatozású (remélhetőleg még mindig 6,75%-os) FixMÁP az akkori, szintén magasabb árfolyamon? Nem névértéket vennék, mert az összeg adott. Vagy 3x0,25%-ért nem éri meg a DKJ eladás "büntetését", és a FixMÁP magasabb árfolyamait bevállalni?
-
zoo8800
veterán
válasz lokalisalj #120654 üzenetére
Ingyenes a kiutalás. Ezt látni is fogod a folyamat során.
rip and tear, until it is done
-
lokalisalj
csendes újonc
Államkincstárból a weben kezdeményezett forint kiutalás adott célbankszámlára jelenleg milyen költséggel jár?
Megerősítitek, hogy nincs díja, illetve tranzakciós illeték sincs? -
gigaherz
tag
Tudom ajánlani az alábbi oldalt állampapírokhoz: https://allampapirkalkulator.hu
MÁP+-nál általában át kell állítani, hogy nem kamatfizetésre esik a visszaváltás, ezért van rá 0.5% bünti. -
veterán
Skacok, fél éves időtávra még mindig a fixmáp lesz a jó választás?
[ Szerkesztve ]
-
KIA Ceed
tag
Sziasztok! MÁK applikációnál a hónapon belül lejáró/kamatot fizető értékpapíroknál (DKJ 08.21, BMÁP 08.26) hiba, hogy rendelkezésnél nem tudok bankszámlára utalást beállítani, csakis újrabefektetést (más állampapír aut. megvétele)? Gondolom, ha nincs rendelkezés simán a pénzszámlára kerül és onnan majd manual kiutalom.
-
Vesa
veterán
válasz DarkByte #120644 üzenetére
Nem az utazás volt a lényeg, hanem hogy abban a 21 évben emberünk gyakorlatilag nem élt! Csupán vegetált, és eztán is csak vegetálni fog. Abban természetesen igazad van, hogy aki megelégszik az "eszik+alszik+ürít" típusú, 60-70 éven át tartó töküres ciklussal, az csinálja azt!
A tudomány a valóság költészete!
-
DarkByte
addikt
Nincs univerzális megfejtés arra hogyan kell az életet jól leélni. Ami egyikünknek jó megoldásnak tűnik, az a másiknak maga a pokol. De ez így van rendjén.
(pl. én is az a fajta vagyok aki az utazgatást a hátam közepére kívánom. amúgy is a világ nevezetességeit a Google képkeresőben is meg tudom nézni vicceltem..)
-
Vesa
veterán
válasz lemusz #120628 üzenetére
Azért a két véglet között van még pár árnyalat. 45 éves koromra már 14 országban jártam. Nagyon menő 45 évesen nyugdíjba vonulni, csak ha éri egy baleset, vagy beteg lesz 47 évesen, akkor b*szhatja, mert nem élt semmit! Nekem ez a véleményem...
-
Vesa
veterán
válasz aujjobba #120608 üzenetére
Amúgy az ilyesmi, értelmesebb országban már főcímként menne az összes fajta médiában, arról harsogva, h ogy a Pénzügyminiszter MONNYON LE! Nálunk meg lassan hetente nem férhetnek hozzá az emberek a pénzükhöz vagy a befektetéseikhez a kincstárban, de nemhogy balhé nincs belőle, hanem teljesen természetesnek számít. Az ilyen dolgokból is kiválóan látszik, mennyire lezüllött szinten van ez az ország már régen. Annyira birka ez a nép, hogy az hihetetlen. Azt is természetesnek venné, ha vasbetétes bakancsokkal rúgnák a fejét.
[ Szerkesztve ]
-
gojko.m
senior tag
válasz UberMutant #120619 üzenetére
Köszönet a segítségért!
(Közben felhívtak az ügyfélszolgálatról is. Lényegében, azt erősítették meg, amit már elmondtál. ) -
DarkByte
addikt
válasz lemusz #120626 üzenetére
Az a kár hogy FixMÁP-al nem tudod megcsinálni hogy minden hónapban legyen egy ami fizessen kamatot, mert csak egy széria van. A DKJ-vel még mindig meg lehet csinálni hogy minden hónapban lejárjon egy.
De csakugyan én is gondolkodtam már ezen.
Mindenesetre még ezen 4%-al is beljebb vagy, mint ha valaki csak a bankszámlán kuporgatja.[ Szerkesztve ]
-
keresk
újonc
válasz PredatorZoli #120435 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Akkor ez alapján senki nem jelenti a NAV-nak, hogy átkerült az írekhez (IBCE-->IBIE)? Nem szeretnék ezen elcsúszni, és elbukni a TBSZ-eket.
Köszönöm a segítségeteket!! (eddig is sokat tanultam tőletek )
-
FireKeeper
nagyúr
válasz lemusz #120628 üzenetére
nyilván a hedonisták tanulhatnának tőle, de szerintem ez már nagyon túlzás. szerintem az életben mindig valamiféle arany középútra kéne töreketni, az anyagiakban is. miért nem csodálom hogy japánból jött ez a hír.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
lemusz
addikt
válasz student #120627 üzenetére
Ez az igazi FIRE! Én személy szerint emelem a kalapom előtte, micsoda akaraterő és tudatosság kell ehhez ennyi időn át, ráadásul a környezeti lábnyoma is kb a tizede lehetett egy átlag amerikaihoz képest, biztosan nem ő miatta van globális felmelegedés meg minden kutyafas*a. Az egészséges étkezés részhez meg annyit, hogy lehet egészségesebb mint azok akik őt ekézik és napjában eszik az ultrafeldolgozott szutykokat.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Megerheti év végén bizonyos PMAP-okat atpakolni inkább a 6.75os fixmapba vagy MAP+ -ba? Ami 1.5% premiumot fizet azokat lehet megtartanam, de az 1% alattiaknal erősen agyalok h at kene pakolni.
-
Czimby
addikt
Sziasztok!
Jelenleg Államkincstárnál ilyen papírjaim vannak.
Ezek közül van amelyiket érdemes lenne átforgatni a még most futó FixMÁP-ba?Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
atee_13
őstag
Elvileg devizában már eléggé el van adósodva a hiány. Ha még majd pénz kell ami szerintem biztos, hogy fog kelleni nekik és tegyük fel nem akkora állatok, h jüanban akarják az adófizetőket terhelni akkor kelleni fog a forint és azt majd csak kedvezőbb feltételekkel tudja rásózni a lakosságra.
-
lemusz
addikt
Fixmáp 7% -> 6,75%
[link] -
UberMutant
őstag
válasz gojko.m #120618 üzenetére
bocs, félreértettem az elsőt. én tényleg csak a tbszről írtam.
a sima befekektési számlán lévő pénz szabadon mozgatható. nyilván tranzakciós meg konverziós adók vannak, de azokat elveszi tőled a szolgáltató, nem kell vele foglalkozni, csak tudd, hogy mennyit veszítesz.[ Szerkesztve ]
-
gojko.m
senior tag
válasz UberMutant #120617 üzenetére
Ok. Akkor így lényegében megválaszoltad a TBSZ számlával kapcsolatos kérdéseimet.
De - ahogy írtam - van egy sima befektetési számlám is, ami nem TBSZ. Arra milyen szabályok vonatkoznak? Az arra utalt osztalék után adózom. De ha tovább akarom utalni, akkor annak megint adó vonzata lenne?
-
gojko.m
senior tag
Sziasztok!
Befektetési számlával kapcsolatos technikai segítségre lenne szükségem. Bízom benne, hogy itt van valakinek ilyen irányú tapasztalata, mert egyenlőre még az ügyfélszolgálattal nem jártam sikerrel.
Az MBH banknál (korábban Takarék Bank) van egy sima befektetési számlám és két TBSZ számlám (2023-as és 2024-es évre). Néhány megvásárolt részvény után kaptam osztalékot, ami - ugye - felhasználható szabad egyenlegként jelenik meg a számlákon.
Ezzel kapcsolatban lennének tisztázandó kérdéseim:
1. A befektetési számlám szabad egyenlegét fel tudom-e venni vagy át tudom-e utálni egy másik számlára (legyen ez lakossági vagy egy másik befektetési számla)?
2. Ha igen, akkor ennek vannak-e járulékos költségei?
3. Ha igen, akkor ezt csak személyesen vagy online is tudom intézni?
4. Ha ebben az évben, a 2023-as Tartós Befektetési Számlám szabad egyenlegéből a 2023-s TBSZ számlámon vásárolok újabb terméket (pl. részvényt ...stb.), akkor ez is adómentes? Vagy a későbbi években történő ügyletekre már nem vonatkozik a TBSZ számla adómentessége?Előre is köszönök minden segítő hozzászólást!
-
Elemental
addikt
-
confuser
senior tag
válasz bigdady #120609 üzenetére
Én még a Generali-nál futottam bele, hogy pl. a Rossmann nem fogadta el a kártyájukat, mert nem szerződött partnerek, de ettől még ha kérsz számlát és beküldöd, elszámolják. Nyilván kényelmetlenebb (főleg a Generali-nál, ahol ezt csak postázva lehetett megtenni, e-mail-ben nem), de működik. Egyébként meg szerintem mindegy hogy 100 vagy 10000 szerződött partnere van egy egészségpénztárnak, a lényeg inkább hogy az a 2-3 aminél Te rendszeresen vásárolsz, partner-e, illetve hogy adott esetben hogyan tudod beküldeni a papír alapú számlákat.
-
dzsentri
csendes újonc
MÁK webkincstárban nem tudok semmilyen tranzakciót végrehajtani, DKJ-t akartam venni kártyával, illetve eladni egy másik számlán bankszámlára utalással, először kéri a jelszót, aztán azt irja ki, hogy "internal error". Adatmódosítási kísérletnél dettó. Más is tapasztalt ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz Simia #120602 üzenetére
Szerintem túlzás ezeket az alap értékeket vallásnak tulajdonítani. Csak azért mert összegyűjtötték és leírták, még előtte is léteztek... pláne a kereszténység előtt, ami más vallásokhoz képest elég kis takonypóc... Ezek civilizált emberekre jellemző alapértékek... Az, hogy mit írnak hová és és mit mondanak az egy dolog... a lényeg, hogyan élnek és mit tesznek. Na, ott viszont minden vallás megkérdőjelezhető a sok extrém szélsőségével és butaságával. Arról nem is beszélve, hogy valahogy mindegyik féltékennyé válik a racionális gondolkodásra és a tudományra...
-
veterán
CIB-nél figyelembe veszik a lakáskiadásból származó pénzt és az osztalékjövedelmet is. Erstétől is ilyen ajánlatot kaptam vissza.
Befektetések kamata ugyan megjelenik a NAV jövedelemigazoláson, de nem számított bele a JTM-be. Fedezetként sem használható.
Szerintem amúgy Nyugaton ez másként működik, csak nálunk annyira elenyésző az igény rá, hogy a scoringnak nem része.
-
axioma
veterán
válasz Simia #120599 üzenetére
Igazabol a lenyeg h adott pillanatban milyen jovobeli kamatokat araz a piac a kov 5-10-20 evre. Nyilvan nem betu szerint fog megvalosulni, de egyreszt az ettol elteres valoszinusege a legkisebb, masreszt sokkal eletszerubb, mint a fix hasrautos kamatlabat hasznalni [raadasul valamelyest kezeli az eltero futamidoket az osszehasonlitaskor, ha eltero epp a varakozas].
Mondjuk en csak programozo es matematikus vagyok, azert zavarja a szemem a 'kvazi' mertekegyseg nelkuli osszeadas, nem letezo mertek az a szam-ertek [kvazi, mert a Ft mondhatnank mertekegyseg, csak nem allando az idoben - egy sajtburger-egyenertek mar jobb lenne, az osszeadhato, de tok hasonlo lenne a modszer, legfeljebb kicsit szemleletesebb] -
tototos
őstag
válasz Simia #120602 üzenetére
Az én véleményem, hogy a tudomány racionálisan közelíti a dolgokat, míg a vallás inkább az emberi viselkedésre ad valamilyen szabályt. Például ott van a burka használata. Nem látod a nőknek csak a szemét, és sokkal kisebb a valószínűsége, hogy össze tudod őket hasonlítani esetleg elcsábulj. De hasonló módon a monogámia is arra ad megoldást hogy több férfinak jusson asszony.
-
Simia
kezdő
válasz Wn2tl #120587 üzenetére
Szerintem nem annyira sarkos ez a dolog, mint ahogy írod.
A vallás sokáig összefért a tudománnyal szerintem. Sok hívő tudós él/élt a világban. A tudomány és a vallás ugyanis szerintem különböző kérdésekre ad választ. A tudomány megmondja hogy hogyan működik a világ, a vallás meg arra próbál magyarázatot (vagy sokak szerint inkább mankót adni) hogy miért van a világ, és mi az én helyem benne.
Szerintem egy keresztény közösségben egész jól el lehet éldegélni, a legtöbb keresztény alapértéket magam is vallom (ne lopj, ne ölj, ne kivánd meg a másét stb.), a részletszabályok tekintetében meg finomhangolhat egy demokratikus rendszer.
Ráadásul az amcsi demokrácia is erősen keresztény gyökerű. Ilyen archaikus dolgokat csinálnak mint esküdni a bibliára, meg még a pénzen is ott áll hogy "in god we trust", aztán mégis egész szépen ellavíroztak eddig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla