-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gg07
tag
Nem offenzíven írom és nem kifejezetten neked szól: Hogy nem lehet jobb ETF-ek helyett, minden fontosabb jövőben ígéretes szektorból kiválasztani egyedi részvényeket amiknek a P/E-je kb 25 alatti, akár jelenleg 200 MA alatt van, RSI szerint sem túl vett.. és pl félvezető,reit,ritkaföldfèm, mezőgazdaság vagy megújuló energia ..etc és egy egyedi portfóliót felépíteni?
De lehet azért gondolom így, mert messze van a nyugdíj?.mert ha már a felhalmozás időszak megvolt akkor már jónak látom.[ Szerkesztve ]
-
bishop100
csendes tag
válasz UberMutant #119373 üzenetére
Köszi szépen!
A KH -nál ki - be kell lépni a készlet frissítéséhez, vagy elég frissíteni az oldat? -
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #119391 üzenetére
A MÁP+ mellett szól nálam, hogy nincs párhavonta kamatfizetés (a Fix v bonusz papírokkal ellentétben), így tényleg passzívan lehet hagyni. És a kedvezőbb visszaváltási feltételek. Szerintem most a legértelmesebb konstrukció, én kb arra voksolnék
-
mgoogyi
Topikgazda
Akkoriban sokat agyaltam ezen, de szerintem akkor rosszul döntöttem.
Ebben a legrosszabb dolog szerintem, hogy hedgelve van és folyamatosan fizeted a dollár-euró kamatkülönbséget és általában az euró kamat alacsony.
Nem tudok egyetérteni a Bogle féle kötvényoldallal hedgelt formában.
Egyrészt már egy ideje nem tartok kötvény ETF-et, másrészt ha fogok, akkor sem lesz hedgelt és kockázatminimalizálási céllal fogom tartani.
A kötvényoldalon nem vagyok hajlandó jelentős kockázatot vagy járulékos költséget vállalni, 70%-ban részvény etf-ben vagyok.
Csak olyat tartok opciónak, ahol max ~5 éves a duráció, nem hedgelt és értelmes országtól van. Lehet inflációkövető is.
Nem játszik nálam 20+ éves kötvény, high yield cuccok és hasonlók.
Ha hozam kell hosszú távon, akkor részvény etf, ha nem, akkor meg stabilitást akarok. -
vati
senior tag
Én csak minimális lenyúlást szeretnék, BMÁP+, DKJ, PMÁP, PMÁP+ vonalon, hogy nekem a legkevésbé legyen rossz. Akkor hová tegyem?
Nem akarom kivenni nagy bukóval, csak addig bent hagyni amig nem kezd el nagyon bukó lenni és nem lehet kicsi/közepes bukóval kivenni. Nincsenek nagy terveim. Mit csinálnak a prolik ilyenkor?Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Nordik #119390 üzenetére
Most már nem túl nagy a különbség a különböző lehetőségek közt. DKJ, BMÁP, PMÁP, MÁP+, FIXMÁP, hasonló kamat, hasonló likviditás, hasonló kockázat. Nagyon nem tudsz mellényúlni. Ha bízol abban hogy csökkennek a kamatok a következő években konzekvensen, akkor akár az új máp+ jó választás is lehet.
-
Nordik
őstag
Mit érdemes most venni ami bármikor kis bukoval kivehető és viszonylag jól hoz? Ahogy látom a DKJ kamatok egyre jobban csökkennek. Az új map+ jó lehet? Ezt úgy hirdetik bármikor eladható, illetve évente egyszer ingyen.
-
ngaba
aktív tag
válasz Drizzt #119388 üzenetére
Szerintem 0.25%-os kamatprémiummal a 2033-as PMÁP visszaváltandó lesz forduló után, főleg ha az ember tele van 2029/I-vel és hasonlókkal mellette.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Drizzt
nagyúr
válasz üzenabakusz #119385 üzenetére
5% korul lesz jelen allas szerint. Bazishatas es tarsai miatt iden mar csak magasabb inflacios adatokat fogunk latni, mint eddig.
[Itt egy egesz jo kalkulator hozza] Ez 4.3%-ot ad ki az alap szamokkal, ami szerintem erosen konzervativ becsles.
0.25%-os kamatpremiumos PMAP eladasakor is csak ~1%-on beluli kamat novelesi lehetoseg varhato szvsz kockazatmentes iranyvonalakon mozogva.
I am having fun staying poor.
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #119386 üzenetére
szerintem mas piacokon nincs ekkora elteres flat value es multifaktor ETF között
...illetve szerinted hol van még így ?
...szerintem epp ez mutatja: ez egy gyenge multifaktor (az FLXE)
pl. emlitetted JPGL es XDEV-et: szerintem fej-fej mellett haladnak:
es akkor 5mvl es FLXE hasonloan mutatva, oriasi gyengeseg FLXE-ben:
-
PredatorZoli
Topikgazda
evvel nem értek egyet, igen sokan (nem keresek vissza, szerintem Te is) ezeket (FLXE es 5MVL) egymas alternativajakent kezeljük (jelentkezzen, aki igy ill. aki nem igy gondolja :-):
Ez egyszerűen nem igaz. Az FLXE az egy multifaktor ETF, az 5MVL az pedig egy flat value ETF. Körülbelül olyan a kettő mint a fejlett piacon a JPGL és az XDEV. Ezek nem egymás alternatívái, hanem egymás kiegészítői diverzifikációs célból, pont azért mert tök másak. Definíció szerűen szinte lehetetlen hogy egyszerre menjen jól a kettő, hisz teljesen más elvek szerint súlyozzák a cégeket. Igen, kb ugyanazokat a cégeket súlyozzák, csak máshogy.... Így teljesen más a súlyozott összetétel még akkor is ha a cégek tételesen hasonlóak...
5 év az a faktoros világban semmi, márpedig csak ennyi trackrekordra mondasz véleményt most. A faktorvilágban érdemben hosszabb, 10 éves nagyságrendű ciklusok vannak/lehetnek. Még ha eltelik 10 év, akkor sem lehet végkövetkeztetést levonni. Éppen ezért a mögöttes tudomány a fontos, nem a rövidtávú multbeli eredmény, szerintem...
[ Szerkesztve ]
-
üzenabakusz
tag
Mennyi lehet a 2024-es inflációs várkozás? 3-4% vagy még kisebb?
Akkor azt hiszem, a PMÁP-ok közül a 0.25% kamatprémiumos PMÁP 2033/I-t érdemes lesz eladni januárban. De talán a 0.75%-osakon is érdemes lesz elgondolkodni. -
Pharaoh
aktív tag
Sziasztok!
Az Erste netbrokeren meg lehet vholl nézni a realizált eredményeket? Elvileg van ilyen fül, de az nem mutat semmit. Ha jól látom itt csak a forintos tételeket mutatná. Devizásra van vmilyen opció?
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #119381 üzenetére
látom szerkesztetted :-)
"A kettőben kb az a közös hogy hasonló a földrajzi lefedettség, nem több, teljesen alma-körte."
evvel nem értek egyet, igen sokan (nem keresek vissza, szerintem Te is) ezeket (FLXE es 5MVL) egymas alternativajakent kezeljük (jelentkezzen, aki igy ill. aki nem igy gondolja :-):
mi a jo ETF EM-re, es erre mindkettö egy válaszlehetöseg, szerintem most is igy merült fel, hogy legyen EM, es az FLXE legyen - gondolta a forumtars
...mire envehemensenkitartoan, nem most elöször, nem csapongva, mindig is igy ervelve: inkabb 5MVL es ne FLXE"Pont azért tart az ember többféle dolgot mert hol ez megy jól hol az." joreszt igen, de szerintem FLXE vs. 5MVL-ben az elöbbinek nem nagyon volt olyan, hogy jobban ment ....es a bearamlo penzmennyiseg alapjan nem csak en latom/lattam igy
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #119381 üzenetére
"Egy faktorbefektetőnek ezeket hosszú távon tűrnie kell nem csak ennél de a többinél is."
maximalisan egyetértek !!!szerintem egyebkent sokan ebbe nem gondolnak bele, hogy igen, ez azt is jelentheti, hogy mondjuk 10 even at a "tudomanyosan faktoros" portfolioja alulteljesiti a mezei sima ETF-et
itt ugye nem is rolam van szo, nem én vetem fel, hogy legyek-e faktorosba stb.
az en megoldasom: van faktoros is, meg nem is (durvan 2szer annyi faktorosokban: XDEV, JPGL, ZPRV, 5MVL,..., mint a nem faktorosokban: VWCE, ACWI IMI=IE00B3YLTY66)
a kerdes: mennyi a "pár éves táv"
- egyreszt objektiven: mit mutat a mult, milyen idötavon melyik faktor illetve faktoros ETF volt milyen aranyban jobb a nem faktorosnal, a "versenytars" masik faktorosnal es milyen tav az, ami alatt a multban mindig jobb volt annál
- masreszt: kinek mi - ugye nem is en csapkodok egyik oldalrol a masikra, egyik ETF-böl a masikba [gondolatban sem] :-) - az az idötav, ami alatt "elvarja" a felülteljesitest
engem pl. erdekel a Te hozzaallasod is, mit gondolsz (mire?), pl. 10 ev ? 15 ? ...pl. arra, hogy ha ezen idötartam alatt FLXE vegig 5MVL-nel rosszabb, ...akkor csak "púder" a jobb modszertana, egyszerüen nem vált be
nekem szemely szerint ezen kerdesben (FLXE vs. 5MVL) az 5 ev, hogy az alatt gyakorlatilag mindig az FLXE gyengebb, mint 5MVL, hogy a bearamlo penzek oda sokkal kisebbek, stb., erre az 5 ev elég ...illetve kevesebb is elég volt, hogy ne vegyek :-) ha már vettem volna, tartanám, ..mert hátha
kicsit veszelyes nekem ez az erveles, hogy a par (itt epp 5) év, az kevés, higgyük csak el: jo a modszertana*, csak epp eddig nem jött össze - hisz ezt egy "guru" kapcsan (lehet az Hold-beli alapkezelö, akárki is) is lehetne mondani: óóó, hát igen, eddig alulteljesitett - a nagyon hasonlohoz képest -, de kitartás, várjunk benne még 10 évet
valamennyire tajekozottnak gondolom magam leginkabb small cap value -ban Paul Merriman-nek hála, pl. #109927 -ben összemasoltam [innen] ott pl. 20 ev az a tav, ami alatt a SCV legalacsonyabb hozama több volt mint S&P500 legalacsonyabbja 1928 es 2022 között
..es a jövö persze itt is lehet más, es gyanitom hamarabb lesz/volt/van olyan rövidebb - de nem 20 perces, hanem 1-2 eves - periodusa, ami alatt bizonyit, hogy jobb ....szerintem FLXE vs. 5MVL kerdesben ez az FLXE-nek nem sikerült, 5MVL-nek igen, tehat tovabbra is csak azom van es lesz ezen 2 közül*: modszertanos erveles kicsit nekem az orosz ipar féle:: óóó, az igen magas szinvonalu, mindent tudnak, de sokan ismerik mondjuk az orosz autokat vs. masokat; szoval az elvi modszertani elöny szép-szép (én meglehetösen elméleti fejl.mérnök vagyok), de idönként illik a megvalósulásában is megvillannia
vagy: jó a magyar focista módszer, várjon mindenki türelemmel, addig is adjuk nekik a sok tamogatast ...ez faktoros foci, itt csak 234 ev mulva illik eredmenyt várni
-
PredatorZoli
Topikgazda
A várható hozam és a realizált hozam közti különbség pár éves távon mit bizonyít? Szerintem az égvilágon semmit. A kettőben kb az a közös hogy hasonló a földrajzi lefedettség, nem több, teljesen alma-körte. Egy faktorbefektetőnek ezeket hosszú távon tűrnie kell nem csak ennél de a többinél is. Pont azért tart az ember többféle dolgot mert hol ez megy jól hol az.
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
Koszi, este visszaolvasom . Még egy sajátot is talán, mert megkopott a memóriám. Ezt meg még pont a Te posztodra reagálva írtam a történelem előtti időkben
-
avl
senior tag
válasz Paxker315 #119377 üzenetére
"Ahogy a JPGL-ZPRV-ZPRX teljesít az elmúlt években, el tudok bizonytalanodni .....Emerging Market ...valamikor ebbe az irányba muszáj lesz bővíteni, elsőre az FLXE van tervben."
en korabban többször "kritizaltam" FLXE-t: #103108avl #109781avl epp Neked valaszban: #116716avl
aktualis allas: [link] ...nem lett jobb (szerintem)
TER, tracking error, méret - mindben gyengebb mint 5MVL
eddig "barmilyen" idötavon gyengebben hozott, mint 5MVL:
kevésbé value:
gyengebb Sharpe, altalaban nagyobb DD...
miben jobb ???
lehetséges, hogy elvileg jobb a modszertana ....akinek az szamit es kibirja: hajra
nekem nincs es nem is tervezem, 5MVL-em viszont van
-
Paxker315
addikt
válasz seven7 #119375 üzenetére
Ventiláció:
Ahogy a JPGL-ZPRV-ZPRX teljesít az elmúlt években, el tudok bizonytalanodni & most már muszáj lesz emerging market is pluszban, hogy nincs VWCE. Még szerencse hogy az XDEM pont jól fut, és a WVAL sem katasztrófa annyira, de nem zárkózom el a "value" likvidálásáról.
Egyelőre a Small Cap Value részarányt nem bővítem, túlságosan várom az Avantis UCITS ETF - eket, elvileg november körül. Ha az amerikai alap lenne majd, csak UCITS-ként, akkor elvileg a ZPRV és ZPRX kombinációtól kisebb Size & Value loadingra szamithatunk, de viszonylag jó momentummal (ami a mostani UCITS SCV alapok "gyengesége" ). Persze Emerging Market sem az Avanatis Globál SCV-ben, sem a JPGL - ben nincs, így valamikor ebbe az irányba muszáj lesz bővíteni, elsőre az FLXE van tervben.
Kis "csúszás", mert gondoltam, kipróbálom az állandó megbízást Erste díjcsomagomban. Papíron így ingyenes az átutalás. Tegnap adtam be a megbízást, de csak 28-ára engedte állítani az első teljesítést. Meg ha tényleg működik, simán le tudom mondani a Revolut csomagom, nem lesz már rá szükség (főleg átutalásokhoz használtam). Max a deviza kifizetéseket irányítom oda (pl kincstárnál történő kifizetéseket).
Faktor "meggyőződések" ingoványossága: Ha nagyon tanácstalan lennék, hogy legyen, parkoltatni lehetne egy időre az összeget valami market-cap weighted, főleg large cap growth alapban (IWDA?) és később áttenni FF5 modell mentén. Itt a probléma én vagyok, mert ha döntést kell hozni... Ott vége a dalnak...)
Plusz így immáron imádkozom sűrűn, hogy anyáméknak bejöjjön az FTSE All-World vonal, mert én voltam az a barom aki "forszírozta", pedig tudom, hogy nem feltétlen erre a termékre lenne szükségük (ezért a kisebb allokáció). Jó lenne ha az elmúlt bő egy év trendje kitartana (mondjuk nem hiszem hogy éveken át kitart majd, de ezeket azért elmondtam, tájékoztattam, hogy nagyon nem garantált meg alapvetően kockázatosabb a mezei állampapírnál, de pont emiatt limitált a ráfordított keret...)
Bár lesz még állampapír is bővítve a portfóliojukban, mert kell a kockázatmentes láb is nagyobb arányban, sőt. Anyámnak 10, apámnak 6 év van a nyugdíjig, de arra nyakam teszem hogy nem fog még pár évig szögre akasztani semmit. Szvl még lehet terveznie.
Már nagyon bánom hogy későn érő (..soha..) típus vagyok, mert 10 évvel ezelőtt érdemben tudtam volna segíteni nekik, bár vannak kétségeim.[ Szerkesztve ]
-
seven7
aktív tag
válasz Paxker315 #119374 üzenetére
Nem tartott sokáig a VWCE and chill.
Majd írd meg mi a terv helyette, én is gondolkodtam azon, hogy lehet túl korán ültem bele ebbe és kialakíthattam volna egy kicsit kockázatosabb portfóliót is. Aztán lehet így lesz a jó, mert úgy sem értek annyira hozzá, hogy egy jobbat összehozzak.[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
-
bishop100
csendes tag
Sziasztok!
Használtan szeretnék régebbi PMÁP -ot venni banktól. A Raiffeisen, Erste, KH, OTP vonalon mozgok.
Vannak tapasztalataitok, hogy mennyire "könnyen" lehet kifogni a használt papírokat?
Előre is köszönöm az infót!
-
axioma
veterán
válasz kuntics #119366 üzenetére
De majd amikor jon az adovisszaterites, az nem kell 180 napot varjon. Azt szamold ki, hogy mely honapok "befizeteset" koltheted el annak a terhere. Foleg ha februar elejen raszanod magad es bekuldod a bevallasodat, akkor marc. elejen jon a visszaterites, onnan szamolj vissza 6 honapot, ott elkoltheted a visszateritesnyi (akar egyben).
-
avl
senior tag
válasz Paxker315 #119358 üzenetére
anyagilag, penzügyileg valoszinü nem jart a legjobban, de létezhetnek olyan szempontok, hogy összeségében tényleg jól döntött
pl.: nulla idöt akar evvel foglalkozni, nem a legfontosabb az elért eredmeny (akár mert annyira sok az alap, akár mert annyira kevés ..akár abszolút értékben akár az egyéb, hamarosan beütö üzletétöl, találmanytól, aranybányájától, ...:-), az OTP-s bankarja az XY-ja, ...az OTP emiatt más úton elönybe helyezi, ...
-
st6969
őstag
válasz kovsol #119354 üzenetére
Ő még "jól járt".
Nálunk a párom az elmúlt 10 évben havonta fizetett be fix összeget, mert a rokon srác 18 évesen elment biztosítási ügynöknek, mert jó pénzkereseti lehetőség. Jó dumás, jól öltözött mentorral együtt járták a rokonságot, hogy majd mindenkivel szerződést kötnek, akivel csak lehet. Közeli rokona a páromnak, jó szándékú gyerek, mi baj lehet...Igen, csak a srácnak valójában lövése sem volt, hogy mit írat alá a keresztanyjával, ő tényleg azt hitte, hogy ez valami jó dolog, mert a mentor ezt tanította neki, és grafikonokkal is levezette. Én finoman jeleztem, hogy szerintem át kellene ezt gondolni (bár tényleg szépek voltak a grafikonok), de hát mit avatkozok én ebbe bele, miért ne lehetne neki is jó befektetése. Nem kérte ki a tanácsom (de talán jobb is, mert én nem akartam volna, hogy aláírja, aztán lehet évekig kaptam volna, hogy miért akadályoztam meg egy jó befektetést, mennyivel több pénze lenne most, stb...). Így aláírt, 10 éven keresztül fizette, összesen 2M Ft gyűlt össze. A grafikon szerint ehhez mesés hozam társulna ilyen időtávon (nem emlékszem a számokra). Most, hogy letelt a 10 év, itt az idő, hogy mosolyogva kiszálljon. Biztosító válasza: hát sajnos úgy alakultak a dolgok, hogy 1,8MFt-ot tudnak kifizetni (mínusz a kezelési ktg.). Át kellett volna sorolni időben a papírokat máshová
A srác a szerződés kötés után kb. 2 hónappal már "kiszállt" a biztosítás ügynökösködésből, mert ezen kívül talán még egy szerződést, ha el tudott adni, de talán annyit sem... -
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #119347 üzenetére
Ezt a DKJ "nincs elegendő névérték" dolgot akkor sehogy se lehet kideríteni hogy mi okozza?
Arra lennék kíváncsi érdemes-e várnom pár napot hátha enged majd venni D241030-ból (márha ez a rábocsájtás nap az aminek gondolom..) vagy ez már mindegy és inkább vegyek mondjuk a decemberiből?
Próbálom sorfolytonosan csinálni hogy minden hónapban járjon le egy szegmens, de most ez pont nem fog így kijönni. Gondolom egy hónap múlva meg még kevésbé lesz októberi, ha tényleg kiürült.[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz kovsol #119354 üzenetére
A legjobb! Ismerőssel nemrég váltottam pár szót befektetésről, állampapírokról, részvény-ETF-ekről, TBSZ-ről. Mondta, hogy fogalma sincs, ő rábízta minden megtakarítását az OTP-s bankárjára, és 100%-ig elégedett, nem bánta meg.
Így ez egy kiváló lépés volt, mert átlagbefektető sokszor vacillál, hogy amúgy tényleg jól döntött-e, és sokszor elbizonytalanodik. Ráhagytam, nem az én dolgom.
-
félisten
válasz UberMutant #119356 üzenetére
Pénzt kéne kérnem a tanácsokért.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
UberMutant
őstag
válasz st6969 #119352 üzenetére
kétféle pézügyi szakértő van
1. aki "ingyen" ad tanácsot. na ő az , aki magának akar jót és vele rosszul jársz, az ilyeneket kell kerülni
2. aki pénzért ad tanácsot, neki nem feltétlenül érdeke szrt rádsózni. ilyenhez lehet fordulni, csak ez meg "drága" , persze relatív a drágaság, mert az 1es típus rádsóz valamit, akkor az többe fog kerülni és észre sem veszed.itt a topikban az 1es típusú "szakértőről" próblnak lebeszélni mindenkit.
-
avl
senior tag
válasz mgoogyi #54075 üzenetére
nezem ezeket: [Global Aggregate Bond UCITS
ETF-ek]keresöt hasznalva lattam korabbi hozzaszolasokat e temaban
meglepö szamomra a különbseg közöttük, nem gondoltam volna
38 honapja irtad: "Érdemi hozamra meg egyik sem jó" ezt most is igy gondolod ?
53 honapja #38190mgoogyi irtad, hogy inkabb a IE00BDBRDM35. Ma is így látod ?
más/egyéb/további vélemények róluk ?
-
kovsol
titán
válasz st6969 #119352 üzenetére
Nekem volt rokon aki nem hitt nekem, majd bement az OTP-be, mert ott szakértők vannak. Berakták a lóvéját valami OTP befektetési alapba, ami rövid távú állampapírba fektet amúgy, és mikor kivette még adót is vontak le neki a alap hozama után. Így végül még annyit se keresett, mintha DKJ -ba berakja saját maga.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
st6969
őstag
válasz stephan0s_ #119322 üzenetére
+axioma
Nagyon köszönöm
Beírtam 15M 60 hónap, kidobta, hogy MÁP Plusz magasan a legjobb hozamot termelő papír.
Ha jól értem, inflációtól fügetlen kamatozású, tehát akkor van "baj", ha ismét nő az infláció, akkor meg majd ki kell szállni belőle (?) és mást pl. PMÁP-ot (?) választani.
Remélem nem írtam nagy hülyeséget, nagyjából eddig tart a "tudásom"...
Persze a kollégák, barátok javasolják, hogy ha nem értek hozzá, miért nem fordulok pénzügyi szakemberhez....hát azért, amit írtatok is, hogy ő elsősorban magának akar jót, nem feltétlenül nekem, így nem bízom bennük, ezért maradt az az alapelvem, hogy legyen kevesebb a hasznom inkább, de az legyen meg biztosra.
Mindenkinek köszönöm a segítséget -
vnorbi
aktív tag
Kamatfizetés mindig hétköznap van. Ha hétvégére esik, és emiatt már látod pénteken délután (mint most), akkor a következő hétköznap történik a kifizetés, de hogy legyen egy kis zavar, jó előre kiküldik az értesítőt, ha valaki kér ilyet, és előredátumozottan feltüntetik a kamatjóváírás megtörténtét, de ehhez az összeghez nem lehet akkor még hozzáférni, csak arról rendelkezni, hogy mi történjen vele a következő munkanapon. Az euró kiutalás nekem mindig a második munkanapon teljesült, én is pénteken rögzítettem most, hétfőn indult el a várakozás, ma számítok a megérkezésére.
-
senior tag
21-én utaltam én is ki az eurot revora, 24-re írja az értéknapot, szóval szerintem holnap illene kb befutnia az eurónak!
szerk: legutóbb 03.22-én kértem utalást, 25-én lett lezárva és 27-én hajnalban futott be revora. Nyilván most és legutóbb is az utalás kérvényezése péntekre esett, szóval érthető a lassabb átfutás.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Ha a DKJ D241030-ből szeretnék venni és azt írja hogy "Sikertelen tranzakció!: Jelenleg nincs elegendő névérték" az azért van, mert még valójában nem történt meg az aukciója? Ez a rábocsájtás/teljesítés napja lenne az érdekes a hirdetményében ami itt július 3? Eddig sose kellett ezt figyelnem, valahogy mindig jól jött ki.
Más: 21.-én fizetett hozamot az egyik EMAP-om, elutaltam Revolut-ra, még mindig nem érkezett meg. Sose tudom ez amúgy itt normális-e hogy 2-3 munkanapig elszüttyögnek rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Tyson5
tag
válasz aujjobba #119340 üzenetére
Azért egyszeri, kezdeti tőkét befektetve (pár millió Ft) még ha diverzifikálva is több etf/részvénybe ~600.000Ft/etf értékben, majd a havi 150 ezret nem azonnal befekteti, hanem 3-4 havonta vesz belőle egy csomag etf-et (addig esetleg mehet DKJ-ba), majd tartja évekig, akkor nem olyan jelentős a különbség az IB javára, nem biztos, hogy megér annyi időt beleölni.
Sőt, kezdőként talán jobb is a buy and hold stratégiát erőltetni, mint az olcsó kereskedést kihasználva ugrálni az etf/részvények közt. Ha belejön a tőzsde világába, jövőre, két év múlva nyithat TBSZ-t máshol. Azthiszem 0.04% a kereskedés jutaléka, 10.000USD portfólió esetén a jutalék ~40EUR (15k Ft) (+future, nincs 2 évig számlavezetés, azzal meg elég sokat spórol az IB-hez képest)
Mellesleg én is így csinálom.
-
axioma
veterán
(bocs, ujraprobalva beengedett - dkj fizunap azt hittem lehalt a kincstar)
Amiert jottem: IB jol sejtem hogy nem tarol magyar zrt papirokat, csak magyar ep. szla?
[ Szerkesztve ]
-
hard74
senior tag
Ersténél nyitott Tbsz-en, ha van euró, és forint is akkor Etf vásárlásnál mindkettőből von, ha az egyikből nincs elég?
LG K990 Viewty-->LG P920 Optimus 3D-->LG G2-->Lenovo Vibe Z2 Pro-->LG G4(G2)-->O+3-->Huawei Mate 10Pro-->OnePlus 7pro-->OnePlus 8T-->Asus Zenfone 8-->Pixel 7-->Pixel 9
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Generalis önkéntes ep-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Megy bele havi szinten 40k lakáshiteles törlesztés miatt. Havonta meg is van a 180+napos keret a visszatérítéshez, viszont van mellette még bő 200k ami ugye az első félév miatt gyűlt össze. Most viszont vannak eü kiadásaim, lehet beküldeném onnan a számlákat. Ez megcsúsztatná a lakáshiteles visszatérítéseket? Mert ha igen, akkor feleslegesen nem játszanék vele, csak hátha tudnám csökkenteni a bent álló 200k-t. (Többet nem nagyon akarok befizetni, munkahely utal nyugdíjpénztárra, így is a max 750k környékén vagyok.)
-
aujjobba
addikt
Minel kevesbe akarja megeroltetni magat, annal dragabb lesz a szolgaltatas amit a kenyelem miatt valaszt.
Nem akar havonta kattintani parat egy angol nyelvu feluleten, plusz evente elkuldeni egy emailt a NAV-nak -> Erste/KH.
Egyaltalan nem akar kattintani se -> Finax, beutalod a penzt, atvaltjak megveszik az etf-eket neked (1% jutalek).
Ha ennyire se hajlando -> kot egy UL-t a hazhoz meno ugynokkel, aztan inteznek mindent, csoportos beszedessel lehuzzak a penzt, stb, a kovetkezmenyeket ismerjuk.
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
válasz HussarF #119325 üzenetére
a cafolatot arra alapoztak,h random tesztpontszamokat generaltak es random sajat ertekelest. a random egyeneletes eloszlast biztosit a teljes intervallumon. ezzel szemben az emberek skilljei nem egyenletes eloszlasuak, hanem haranggorbet irnak le altalaban. ami ezutan le van vezetve mar irrelevans, hiszem az axiomak felallitasakor hiba van.
-
Az újonnan nyitott IBKR-es TBSZ NAV felé jelentésének a módja eltér a transzferálttól? Az ott nyitott 2024-es TBSZ-emet ugyanúgy jelentettem be, mint a transzferáltakat (nyilatkozat a TBSZ számla nyitásról és csatolva az activity statement), erre a NAV a következőt írta vissza:
Milyen adatok kellenek még nekik??
-
Emod
kezdő
válasz UberMutant #119334 üzenetére
Pofátlan, igen. De mi van helyette?
Ott az IB, ha hajlandó valaki megtanulni használni a felületet. A lighyear egy valid opció, ha tényleg pont az kell, amit kínálnak és stabilan maradnak a piacon. És még mindig ott vannak a levelezgetések a navval, ami nem segít a helyzeten.
Ezeken kívül pedig vannak a még drágább szolgáltatók.
Lehet választani.[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
az a baj az erstével, hogy k drága, 7 euro / vétel akár 150k forint havi befektetése esetén is, ez messze van a daytradetől. ha meg a 150k-t valamiért monjuk kétfelé osztva fekteti be, akkor meg 14 eur, rablás.
nem beszélve a pofátlan állományi és szlavezetési díjakról. már pár milliónál drágább, mint az IB.
szóval az erste drága. nagyon drága.
persze én megértem, hogy az ostoba felületük (netbroker) legalább magyarul van, és van akinek ez könnyebbség és ezért hajlandó fizetni. de szvsz, ha megtanulja az a pár gombot lenyomni a befektetéshez, akkor azt már ismételgeteti a továbbiakban, további tanulást nem igényel az IB sem.
egyébként ha meg olcsó kell. ott a lightyear. pár millióval el lehet szórakozni ott is.
[ Szerkesztve ]
-
Emod
kezdő
válasz UberMutant #119329 üzenetére
Köszi a kiegészítést.
Egyfelől jogos. Viszont kérdés mi az ami ettől olcsóbb és nem lényegesen bonyolultabb.
Plusz nekem úgy tűnt a kérdező nem daytradel hanem "alap ETF-be" pakol, de jobb az elején tisztázni. -
kovsol
titán
IBCE migráció miatt meg fog változni majd a beutaláshoz használt számlaszám vagy utána is marad a régi gyűjtő számla?
NAV irányába meg akkor le kellene jelenteni a 2023 2024 TBSZ-t biztos ami biztos alapon azért. Van valakinek már valami friss updatje erről?May the Force be with you!
-
acsati
aktív tag
Ha már így a TBSZ számla helye a téma, látom nem merült fel a Lightyear. Arról mik a vélemények, tapasztalatok? Azért, ha jól láttam alap etf kínálat ott is van.
-
Emod
kezdő
válasz hunace #119327 üzenetére
A bankszámla és az értékpapír számla/ tbsz nyugodtan lehet külön szolgáltatónál, ritkán van, illetve elhanyagolható az előnye ha ugyanott van minden.
Ellenben a fix költségek és a százalékos díjak összeadódva minimum havi párezer forint költséget jelentenek, amivel már érdemes a nyitás előtt foglalkozni.
Röviden: az erste bróker future programmal egy egyszerű és olcsó opció a mostani felhozatalból ilyen nagyságrendnél. -
hunace
tag
válasz vnorbi #119320 üzenetére
Prémium csomagban vagyok a K&H-nál és 5-10M-nek keresnék helyet, illetve havi 150E -et tennék bele.Gondoltam érdemes alap ETF-be , de nincs kedvem mélyre menni a témában és bankot sem szívesen váltanék. Ezért érdekelne hogy a K&H mennyivel rosszabb mint az Erste. Díjak tekintetében nagy difit nem láttam, de a fórumban mindig az Erste jön elő.
-
Llew
senior tag
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
axioma
veterán
válasz st6969 #119317 üzenetére
mas irta be korabban, de szerintem hasznos megkulonboztetes: amire szerzodest kell kotni, az (eleg jellemzoen) nem neked elonyos -- olyan penzugyi termeket kell elonyben reszesiteni, amit vasarlassal szerezhetsz meg
allampapir egy erre alkalmas alternativa, 3 evre a fixmap pont fit, de nezd meg a tobbit is, es kerdezz inkabb konkretan -
vnorbi
aktív tag
válasz HussarF #119319 üzenetére
Az Erste future csomag csak ideiglenes kedvezményt jelent. Ha nem változnak a feltételek, akkor 2 éven keresztül megspórolható a számlavezetési díj, aztán 6 hónap szünet után lehet újraindítani a kedvezményért, ha még akkor is lesz ilyen akció. A kereskedési díjakkal viszont még így is drága.
K&H Értékpapírnál a döcögős indulás után még most is előfordulnak érdekességek. Például állítólag akarnak osztalékot fizetni accumulating ETF után. Azt talán kizárhatjuk, hogy az ETF kibocsátója bénázik, inkább a csehek rontják el a kommunikációt, vagy még rosszabb esetben nem azt az értékpapírt vették meg az ügyfélnek, amit ő akart.
-
st6969
őstag
Sajnos ezt saját bőrünkön megtapasztaltuk. Egy 10 éves biztosítós "befektetés" futott most ki nemrég, és meglepődve tapasztaltuk, hogy annyit sem kapunk vissza, mint amennyit 10 év alatt befizettünk, nem hogy hozamot. És akkor még az inflációt nem is figyelembe véve. Soha többet
Állampapírból melyik az, amit most érdemes megfontolni (mondjuk 3-4-5 éves távlatban)?
Köszönöm -
Vesa
veterán
-
zzolika
aktív tag
Sziasztok!
Vasárnap vettem 3 fajta állampapírt a webkincstárban. Ebből egyet (MÁK) rögtön láttam a portfóliómban, a másik kettő (BMÁP, FIXMÁP) még ma is elszámolás alatt van. A pénzt persze rögtön levette a bankszámlámról, ott könyvelt tranzakció van.
Ez így természetes, hogy ilyen lassú ezeknek a vétele, 1 nap alatt se vezetik át? -
stingy2
senior tag
válasz Bestspiler7 #119296 üzenetére
T-Bill, most 5-5,4% közt hoz $-ban. A lényeg, hogy ne kamatozó legyen, hanem diszkont, mert usákok már adóztatják a kamatot is. Kössz óbán
INTJ
-
hunace
tag
Sziasztok,
a TBSZ nyitásnál mindig a Erste vagy IB jön elő a fórumon.
A K&H TBSZ-el mi a gond ?Köszönöm a felvilágosítást.
-
Tyson5
tag
Ha már erste. Eddig a következő képp vettem etf-et:
Huf átvált usd/eur a számlák közti átutalással
Átvezettem értékpapír számlára
Átvezettem tbsz-re
Vettem etf-et
Visszaválrani még nem tudom hogy fogom, valószínűleg eur/usd-t fogok kiutaltatni 5 év múlva. Kérsésem az, hogy ez így rendben van-e, vagy tbsz-re huf és ott átvált? -
hard74
senior tag
válasz PredatorZoli #119305 üzenetére
Felhasználónév,számlaszám megvan a szerződésből, viszont a jelszoról lövésem sincsenek.
LG K990 Viewty-->LG P920 Optimus 3D-->LG G2-->Lenovo Vibe Z2 Pro-->LG G4(G2)-->O+3-->Huawei Mate 10Pro-->OnePlus 7pro-->OnePlus 8T-->Asus Zenfone 8-->Pixel 7-->Pixel 9
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz hard74 #119304 üzenetére
Ne a mobilappot használd mert az egy bohózat.
Az erste broker online felületére kell belépni böngészőből. Az ide való belépéshez teljesen más felhasználónév, számlaszám és jelszó tartozik mint amivel a george-ba tudsz belépni. A kettő teljesen külön rendszer. Ha nem tudod akkor be kell menni egy fiókba ahol ezeket megmondják/át tudod állítani. Esetleg a számla nyitásakor kapott szerződésből magad is kihámozhatod a felhasználónevet és számlaszámot. -
hard74
senior tag
válasz Csigusz23 #119303 üzenetére
Köszi.
Letöltöttem a NetbrokerGo-t, viszont nem tudok belépni. Felhasználónév gondolom az amit az értékpapírszámla nyitáskor adtam meg a George-ban,számlaszám az értékpapírszámla száma, illetve jelszó a George jelszó. Na ezekkel az adatokkal nem enged be. Valami nem kerek, vagy nekem nem megy ez.LG K990 Viewty-->LG P920 Optimus 3D-->LG G2-->Lenovo Vibe Z2 Pro-->LG G4(G2)-->O+3-->Huawei Mate 10Pro-->OnePlus 7pro-->OnePlus 8T-->Asus Zenfone 8-->Pixel 7-->Pixel 9
-
hard74
senior tag
Üdv!
Ersténél nyitottam Tbsz-t. Jól látom, hogy George appon belül nem tudok Etf-et vásárolni, vagy csak én nem találom?LG K990 Viewty-->LG P920 Optimus 3D-->LG G2-->Lenovo Vibe Z2 Pro-->LG G4(G2)-->O+3-->Huawei Mate 10Pro-->OnePlus 7pro-->OnePlus 8T-->Asus Zenfone 8-->Pixel 7-->Pixel 9
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy ~15MFt-ot volna lehetőségünk befektetni, amihez rövidtávon de talán középtávon sem kell hozzányúlni.
Sajnos pénzügyi területen nem vagyunk jártasak, így bártokodnék tanácsot kérni, hogy szerintetek ezzel az összeggel mit lenne érdemes kezdeni?
Államkincstárnál van számlánk, oda tudunk beutalni, ha az megfelelő irány lehet.
Előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- AI a játékokban és azon túl
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...