Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Mike-
addikt
válasz seven7 #80318 üzenetére
Nagyon röviden:
Regisztrálnod kell a webkincstárban.
Eltelik 3-4munknap és megkapod a belépéshez szükséges adatokat.
Sima bankkártyás vásárlással tudsz venni papírokat (PMAP, DKJ, BMÁP)
A kamatot pedig választhatod, hogy a belső egyenlegeden tartod vagy kiutalod a bankszámládra.Érdemes átolvasni a GYIK-et a honlapjukon, meg a segédleteket, mindenre választ kapsz.
-
ngaba
aktív tag
válasz seven7 #95104 üzenetére
Igen, egyfajta biztosíték. Ha netán eszkalálódik a bankcsődpánik, akkor itt csúnya gyengülés lesz. Egyébként ez a 390 ft körüli árfolyam nekem sem tetszik, csak akkor rakok még be csütörtökön, ha közelíti a 380-at. A felesleges EUR-t mát beraktam. Ja, amúgy elkezdtem tőzsdézni uzsonnapénzzel, hát tanulságos volt... Pár nap alatt csináltam 5% mínuszt: ha vettem valamit, annak utána bezuhant az árfolyama, ha eladtam, akkor felment. Szerintem az SVB bankcsődöt az robbantotta ki, hogy pár nappal korábban vettem ETF-et, amiben van 1% CS. Lehet, hogy el kellene adnom, és megoldódna a válság. De arra jutottam, hogy jobb nem ugrálni, dörzsölt nagyhalak átvernek, és minden árfolyammozgatónak gondolt dolgot tudnak már 1 héttel korábban.
[ Szerkesztve ]
-
Mizsala
tag
válasz seven7 #100260 üzenetére
Próbálok válaszolni a kérdésekre, hátha segít:
- Online tudok értékpapírszámlát nyitni (majd privátban kérnék ajánlókódot akinek van), de egyszer személyesen meg kell jelennem -> Igen, nekem így volt, ahogy írod. Én rá is kérdeztem akkor, hogy miért nem lehet full online az azonosítás, azt mondták fejlesztés alatt van és hamarosan lehet. Szerintem valaki már mondta hogy full online ment neki.
- Ha ez megvan, akkor a KBC felületén tudok TBSZ-t létrehozni adott évre -> igen tudsz, egy minimál összeg (20 ezer forint) kell hozzá bármilyen devizában.
- Ezek után ha szeretnék ETF-et venni, akkor a TBSZ számlára utalok Revolutról pénzt és arról tudok vásárolni? Befelé tudok utalni akárhányszor? -> igen, a gyűjtőévben akárhányszor tudsz befelé utalni a TBSZ-re. Van egy gyűjtő számlaszám, és ha a közleménybe a TBSZ számládnak a számát írod, akkor azonnal odamegy a pénz. Ha a sima értékpapír számlád számát írod be véletlenül, akkor sincs baj, ingyenesen át tudod már bent a KBC-nél vezetni a TBSZ-edre.
- ~1000 EUR az az összeg amivel ha már összegyűlt érdemes tranzakciót végrehajtani? -> ez egyén függő dolog. Érdemes átnézni a kondíciós listát a KBC oldalán. Van kb 10 db tőzsde ahol a minium díj 6.99 EUR a vásárláskor. Ezt nagyjából 2000 EUR-al éred el minimum díjként. Ha az 1000 EUR sok idő alatt gyűlik össze, akkor megérheti vele vásárolni hamarabb, főleg ha épp nagyon alacsonyan van egy ETF ára. Azt a 3.5 EUR bukót simán visszahozza egy jobb árfolyamon való vásárlás nagyon rövid időn belül. Érdemes azonban a kondiciós listában tájékozódni, hogy melyik tőzsdéről akarsz vásárolni, vannak azért horror minimum díjak is. És tisztában kell lenned vele, hogy az adott ETF melyik tőzsdén van, amikor vásárolsz. Egyébként kiírja az oldal egyértelműen, hogy melyik tőzsde az, valamint a vásárláskor egyértelműen kiírja a jutalék összegét is.
- Ha úgy alakulna, hogy idő előtt kellene a pénz (erre egyelőre kevés az esély), akkor a TBSZ bármikor feltörhető és mivel a NAV úgyis tud róla így az megjelenik a következő évi adóbevallásomban, amit csak ellenőriznem kell? -> Még ilyet nem csináltam, de szerintem igen, így működik.
- Revolut accountom van nekem is és a feleségemnek is. Az teljesen rendben van, ha mindketten átváltunk (akár rendszeresen) 350k-ig és azt én utalom be, vagy ez triggerelhet valamiféle ellenőrzést? -> Nem hiszem hogy ilyen kis összegek triggerelnének bármi ellenőrzést, főleg ha rákerül a tiédre az összeg és egyösszegű utalásként nyomod be.
- Miben vezettek nyilvántartást arról, hogy épp hogy áll a befektetésetek? Itt már bekerül egy árfolyam változó is a képbe, ami az eddigi befektetéseimtől eltér. -> én nem vezetek nyilvántartást, megbízok a KBC-ben. Egyébként látszik az oldalon a bekerülési ár, az adott napi ár, vagy ha adott dátumra kérdezed le a készleteidet, akkor arra a dátumra az ár. Szerintem elég jól látszik, néhány napi használat után szépen rájössz mindenre. A mobilapp is tud egyéb dolgokat is megmutogatni, teljesen használható.
Ajánlói kódot beszéljük meg privátban, ha még nem támadott meg vele 100 ember -
stingy2
senior tag
válasz seven7 #101642 üzenetére
Jelöld be az utolsót, azzal nem tudsz mellélőni. Most látom, többet is lehet: akkor csak azt ne jelöld be, amit biztosan nem fogsz csinálni. (pl. itt valszeg a "Fedezés" ilyen)
És legyél "at home trader" akkor nem fognak munkahellyel meg ilyen b.romságokkal csesztetni[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
válasz seven7 #101645 üzenetére
Ne kp. legyen, hanem margin (fedezet). De oda kell min. 2000usd/tétel
. Ha kis tőkével nyomod, akkor legyen kp.Ha nem lehet együtt, akkor inkább a spex, azzal biztos enged mindent. Később jól jöhet.
Tőzsdéknél jelöld ahol tuti kereskedni szeretnél, később tudsz változtatni.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
válasz seven7 #101668 üzenetére
Azért jobb a margin, mert ugyanazokat a "műveleteket" (ez a szó jutott hirtelen eszembe .) tudod rajta csinálni, mint a cash acc-on, de nincsenek azok a korlátozások, amik ott. Pl. ha cash acc-od van és eladsz vmit, hogy vegyél mást, akkor a T+2 elszámolás miatt majd csak pár nap múlva tudod megtenni, míg marginnál azonnal. Opciózni, shortolni sem lehet cash számlán. Persze, most azt mondod, hogy te olyat soha nem akarsz, de néha jól tud jönni, ha pl. védeni akarod a profitot. Meg akkor sincs gond, ha ezeket soha nem használod ki, + ktg-e ugyanis nincs, de több a lehetőség.
Alapból nincs költsége a számlának. Realtime adatokért kell fizetni, de ha buy & hold a stratégia, ahhoz jók a késleltetett adatok is.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz seven7 #101850 üzenetére
Lehet én tudom rossztul, de egy ideje már gyakorlatilag szinte semmi jelentősége nincsen a base currencynek az IBCE-n, mert devizát váltani a magyar szabályoknak megfelelően már csak a befektetési ügyletekkel egybekötve hagyja, valamint talán kiutaláskor.
Lazább a szabály, ha valakinek margin számlája van.Az utalás tudtommal nem bonyolult, a váltás olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
seven7
aktív tag
-
SzGee
aktív tag
válasz seven7 #102306 üzenetére
Mindegyik teljesen ugyanaz az ETF, csak bármely tőzsdén megveheted
Ha ba van állítva a smart routing, akkor annak a beállításnak megfelelően kimegy az összes beállítotott tőzsdére az ajánlatod, és ott fog kötni, ami a beállításaidnak legmegfelelőbb
az LSE.-n USD-ben, az EBS-en pedig CHF-ben tudod megvenni, BVME-n pedig EUR-ban (ez a primary exchange, de ez nem jelenti azt, hogy a többin ne kapnád meg)Beállíthatod, hogy mi alapján válogasson a tőzsdék között (pld alacsony kötésdíj, magas volatilitás, magas rebate), de ha nem a smart routingot állítod be, akkor be tudod állítani azt is, hogy melyik tőzsédére menjen ki az ajánlatod
Jelenleg IB-n egyébként nem tudsz FWRA-t vásárolni magyar adórezidensként, de ibis2-n is meg lehet vásárolni, EUR-ban a bvme (olasz), fwb2 (frankfurti) gettex2 (müncheni) és ibis2 (xetra)
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
SzGee
aktív tag
válasz seven7 #102314 üzenetére
Leírtam, hogy az csak a primary exchange, attól még meg tudod venni az ibis-en is, mondjuk nem értem, miért fontos hogy ott vedd meg? Nem mindegy hol veszed?
Még csak nem is a legolcsóbb tőzsde, szóval tényleg nem értem.
Válaszd ki a bvme-st, majd a vételnél válasz ki, hogy az ibis-re menjem a megbízás tws-e
Egyébkánt a VWCE-t ugyanezeken a tőzsdéken éred el, semmi különbség a kettő között ebből a szempontból
Ha a kettő között kellene választani, mindenképp a VWCE-t választanám, kisebb a spread, több részvény van benne.Igaz drágább, de IB-n lehet tört ETF-et is venni belőle, nekem pld 47.85 db-om van belőleIf you leave me, can I come, too?
-
SzGee
aktív tag
válasz seven7 #102443 üzenetére
Érdemes, illetve az sem mindegy, hogy melyik tőzsdén vásárolsz, nem egy az áruk
a Smart routingot nem érdemes használni az európai tőzsdékre, mert olyan tőzsdére is navigál, ami brutál drága lehet
Gettex, Ibis, esetleg BVME az olcsóbbakIf you leave me, can I come, too?
-
Genesist
tag
válasz seven7 #102608 üzenetére
Szia!
Ma felhívtam az IB-t ezügyben. A rendszer ezeket automatikusan aktiválja és ingyenesek. Nem lehet kikapcsolni őket. Az ügyintéző azt mondta, hogy a Market Data Subscription esetén a Non-Professional legyen beállítva, mert úgy olcsóbb lesz majd az élő adat előfizetés (ha aktiválod). Alapértelmezetten a Professional-t állítja be a rendszer.
-
j0k3r!
senior tag
válasz seven7 #103347 üzenetére
Bevallom, hogy ezt nem teljesen értem. Még nem néztem utána a díjaknak. Ennyit találtam:
What are the costs and fees associated with the TBSZ account?
A minimum activity fee is imposed on the TBSZ account, which amounts to 2,000 HUF per month.
This fee applies collectively to all TBSZ accounts, regardless of their number. So, whether you have 1, 3, or 5 TBSZ accounts, the fee remains 2,000 HUF.
The minimum activity fee is reduced based on the total commission generated from trading on the TBSZ accounts in each month. For example, if you have four TBSZ accounts, and each generates commission equivalent to 300 HUF, the payable minimum activity fee would be 800 HUF (2,000 – 4 * 300 = 800).https://ibkr.info/node/4888
https://www.interactivebrokers.hu/lib/cstools/faq/#/content/502224127Azt hiszem kibírom a havi 2000 forintot, főleg ha majd 5 TBSZ-re is fixen ennyi marad
some men just wanna watch the world burn...
-
vnorbi
aktív tag
válasz seven7 #103543 üzenetére
Nem tudom, ez a 2 USD díj mire vonatkozik, de ha a devizaváltásról van szó, azt szerintem el lehet kerülni teljesen. Most vettem eurós ETF-et forintból, amihez nem váltottam előre devizát. Az investing.com szerinti EURHUF árfolyamtól ~0,025%-kal volt rosszabb az IB árfolyam (Revolut ~0,27%-kal rosszabb, azaz ez alapján az egy minta alapján kb tízszer drágább Revoluton váltani, mint az IB-nél), valamint volt még egy elhanyagolható díja a váltásnak: ~0,002% (~600 ezer forintra 12 forint).
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz seven7 #103546 üzenetére
Ez egyébként nem tudom, mennyire szabályos. Az "Orders & Trades" alatti listában idő szerint előbb megtörtént az ETF vétel euróért, majd két perccel későbbi időpontra írva a forint euróra váltása. Aztán pár órával később jött egy üzenet (figyelmeztetés), hogy történt egy automatikus devizakonverzió negatív cash egyenleg ellen, és nyugodtan használjam a pénzváltást az ilyenek elkerüléséért. A pontos szöveget nem tudom idézni, mert eltűnt az üzenet
Viszont ha a pénzváltásra megyek, akkor a középtől 0,56%kal rosszabb árfolyamot akar használni, de nem nyomtam végig, lehet, hogy a végén nem ez jönne ki. Mindenesetre itt sem látom, hogy lenne fix díj a váltáson.
-
ngaba
aktív tag
válasz seven7 #103546 üzenetére
Így van, a 2 USD díjat csak akkor vonja le, ha te kezdeményezted a devizaváltást (valamiről base currencybe).
Ha az ember nem akar árfolyamspekulálni, akkor a legegyszerűbb az IBKR automatikus devizakonverziója: Ahogy vnorbi is írta, lényegében 0 ft-ba kerül.
(Én azért váltogatom OTP-n, mert DCA-zok a váltással is, illetve nekem ft-ot és EUR-t beutalni ugyanannyiba kerül.)
-
SzGee
aktív tag
válasz seven7 #104124 üzenetére
Igen, én is így számolok, hogy a biztos 35%-ot azért nem szívesen dobom el, igaz ez forint hozam... Ki tudja, hol lesz az EUR addigra
A következő 1,5 évben gyakorlatilag csak a PMÁP kamata elég a heti 250 ezres befektetéshez, utána meg meglátjuk, mik lesznek a lehetőségek
Nem vagyok híve a pánik vezérelte befektetéseknek, van egy stratégiám, ahhoz ragaszkodom, amíg pofán nem vernek, ahogy a Mike Tyson bácsi mondta vala
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I7 14700KF BOX , 3 ÉV GARI , BONTATLAN !
- Keresek-Hegel H390
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest