Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Lakásvásárlás előtt állunk amihez szükségünk lesz hitelre. Jelenleg 6-7 százalék között mennek a lakáshitelek. 30 évre tervezzük felvenni, és van 10 év fix vagy 5 év fix kamattal. Ki melyiket választaná?
-
axioma
veterán
válasz
donat_sz #114369 üzenetére
raiff dev.szla nyithato fszla nelkul, ugyanugy ingyenes, de amugy utalni revo feltoltesen keresztul olcsobb, a dev.utalas huzos [bar lehet h euro jobb, usd-t neztem] - kartya eves dij kb. 4ezer Ft a legolcsobbol
az allamkincstar is emlitve volt, tudtommal elvben csak vasarlas utan utalhato ki, de eddig ilyen szorvanyos esetekkel nem foglalkoztak [nem szorvanyost meg nem tudok] -
-
superg
senior tag
-
korcsi
veterán
Erste értékpapírszámla megszüntetéshez személyesen be kell fáradni, vagy esetleg intézhető online?
-
Simulacrum
senior tag
válasz
julius666 #113973 üzenetére
A "hiánytalanul befutott" az mit jelent? Hogy útközben nem vont le levelezőbank semmit?
Igen, ezt jelenti.
Természetesen transzfer díjat fizettem, de pontosan azok az összegek érkeztek át, amik elindultak az Erstétől.
Nekem az instrumentumok (amerikai részvények) pár nap alatt átértek. Az USD devizák 7-10 nap.
Illetve, ahogy korábban írtam rengeteg osztalék még az Erstéhez futott be, azokat egyenként küldték tovább az érkezés napján az IB-hez, így tartott kicsit több, mint 1 hónapig a transzfer (ezekért már nem fizettem külön plusz transzfer díjat).
Minden rendben megérkezett. Korrektek voltak, mert februárban már nem számoltak fel az eltelt napokért állomány és számlavezetés díjat és azonnal zárták a számlám, mikor kértem.
Összességében én elégedett vagyok a transzferrel, mert a hossza ellenére minden rendben ment, egyetlen osztaléknál felejthettek el szólni előre az IB-nek, mert arról kaptam tőlük értesítést, hogy jött egy USD összeg és nem tudják mi ez, de mikor jeleztem, hogy ez még a transzfer része, jóvá írták a megfelelő TBSZ-re. -
szabi__memo
nagyúr
válasz
PredatorZoli #114387 üzenetére
Vagy túl jó és azért
-
donat_sz
senior tag
Hát ez sajnos számla típus függő. Pl az én szupernulla számlámhoz feláras a devizaszámla.
@PreatorZoli
Ft ügyeletek cserébe mind ingyenesek, "csak" éves kártyadíj van. Szerintem 10+ éves csomag, mikor kértem volna hozzá devizaszámlát (remélve, hogy lesz hozzá ingyenes), akkor rögtön váltani akarta másikra, ahol meg a Ft oldal került volna nagyobb költségbe.. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
szabi__memo #114384 üzenetére
Melyik az az erstés számlacsomag ahol pénzbe kerül a devizaszámla? Nem lehet túl jó csomag.
-
tz970
csendes tag
válasz
superg #114364 üzenetére
Valaki kérdezte az üfsz-t a shortról és neki ezt írták:
"Tájékoztatjuk, hogy csak részvények shortolása nem engedélyezett TBSZ és normál cash típusú számlákon, derivatívák (opciós ügyletek, futures határidős ügyletek, opciós futures ügyletek, CFD-k) shortolása lehetséges mindkét számlán.
Derivatívák shortolása esetén ugyanis nincs szükség a shortolni kívánt termék kölcsönvételére (mint pl. részvényshortolás esetén) a pozíció megnyitása előtt, mivel egy mögöttes termék (pl. részvény, kötvény, deviza, index stb.) árfolyamára történik spekulálás.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy amennyiben short pozíciót nyit egy olyan TBSZ-en, aminek a gyűjtőéve már letelt (pl. 2023-as TBSZ számláján) , akkor az Ön felelőssége, hogy bőven legyen a számlán "excess liquidity".
Ugyanis, ha kedvezőtlenül alakul a piac, és nem lesz elegendő fedezete a short pozíció tartására, akkor - egy normál cash számlával ellentétben - ezen a ponton már nincs lehetősége arra, hogy több pénzt tegyen TBSZ számlájára fedezetként." -
-
sjay177
csendes tag
Erste -> IBCE transzfer
Csendes tagként olvasgatom a forumot. Köszönöm a rengeteg értékes információt, amit megosztotok! Szerintem többet ér, mint a fizetős "kuruzslások".
Magam nem tudok hasznosan hozzájárulni a beszélgetéseitekhez, azonban a transzfer tapasztalatomat szívesen megosztom:
-kimásoltam és összegeztem az általatok megosztott transzfer infokat. Kiszámoltam, mennyibe kerül nekem a jelenlegi TBSZ számláimmal az Erste-nél maradni a lejáratig. Feltételezem, hogy nem fognak csökkenteni a díjakon. Úgy kalkuláltam, hogy a 2 TBSZ lejártakor mindent eladok, átváltok forintra és kiutalok. Ezt összemértem az IB költségeivel, majd igazán könnyű volt a döntés. Transzfer.
-főként a nort_on féle #110334 hozzászólást követtem.
-Erste-n eladtam a kisebb összegű devizákat, future-os papírokat, figyelve a T+2 és T+5 napokra.
-a fenti napok leteltével kalkulálva foglaltam időpontot egy Erse fiókba, megjegyzésben jelölve, hogy TBSZ transzfer lesz.
-január 26. személyesen leadtam a papírokat.
-január 29-én hívtak az Erste-től, hogy elengedik a fix és állomány díjakat. Nem fogadtam el. Még aznap elindították az első EUR utalást.
-két hét csend, ezalatt írtam az Erste-nek és IB-nek is, hogy minden rendben van-e. Állították, hogy persze.
-február 14-én az egyik, majd 15-én a másik TBSZ papírjai átkerültek az IBCE-hez.
-február 16-án Erste átutalta a maradék devizát is az IBCE-hez, illetve a normál számláról kiutalta a fennmaradt forintot a saját folyószámlámra (Cib).ui: szerintem sokan vannak itt hozzám hasonlóan néma üzemmódban.
-
IG55
senior tag
válasz
menpee #114376 üzenetére
Nem tudom máshol hogy van, de pl Ersténél folyószámla mellé ingyenes a devizaszámla. Egy fiókban be lehet rá fizetni a kp-t, onnan kártyás vásárlással (a folyószámlához tartozó kártyát appban átállítod a devizaszámlára) mehet revolutra, ahonnan ingyenesen utalsz IBKR-re.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
sunavlys #114373 üzenetére
Az ETF-eken nemigen van hasznuk, gondolom azon is múlik hogy melyik ügyintézőnek milyen napja van, esik e az eső, meg ilyenek.. nemhinném hogy konszenzus van közöttük, ennyi pénznél én írnek egy másik email címről is nekik pár nap múlva, biztos másik ügyintézőhöz kerül, meg ezenfelül ezekután besétálnék személyesen udvariasan is, valami filmes zsarolással, hogy régóta vagy itt, jónak tartod ezt a bankot és kicsit kellemetlenül érintene ha el kéne vinned a lóvét
Próba szerencse -
menpee
aktív tag
válasz
donat_sz #114369 üzenetére
Hasonló helyzetben vagyok, amiket találtam lehetőségnek:
- MBH folyószámlám mellé MBH devizaszámlát nyitni (értelemszerűen másik bankhoz tartozó alapszámlához abba a bankba lehet devizaszámlát nyitni a legegyszerűbben), onnan SEPA utalás IBKR irányban. Eseti alapon 23k maximum díj, ami ~7200€-nál maximalizálódik, felette arányaiban csökken a 0,62% díj. Hallottam olyat, hogy állandó megbízást adtak 1 alkalomra, akkor 6k a díj maximuma (tranzakciós költség), ez lenne a legoptimálisabb.
- személyesen bevinni olyan MÁK kirendeltségre, ahol van készpénzforgalmi lehetőség, onnan pedig kiutalni Revolutra ingyen. Nekem mindkét irányba messze lenne a legközelebbi is (főleg megyeszékhelyeken található ilyen iroda), plusz szabadságot kivenni csak emiatt. Itt is lehet, hogy van a 0,3%-os tranzakciós költség.
- Revolutra direktben be lehet fizetni valami béta programban, de ez 2,5%, felejtős, plusz aki nincs benne a programban, annak eleve nem opció.
- szerválni valami ismerőst, akinek € kp kell és átutalná neked Revoluton belül.Jelenleg az első lehetőség lesz nekem a megfelelő, a legkevesebb ügyvitel, nem egy nagy költség, a lakhelyemhez a legközelebb intézhető. Ha bárkinek van építő jellegű megjegyzése, tapasztalata, akkor nyugodtan ossza meg, hétfőig még nálam sincs lefutva semmi.
-
-
kepe1977
csendes tag
válasz
Uyuarasy #114336 üzenetére
Én azért fentartással kezelném az Erste Future bármely alapját. Nem csak 100 Ft-os költség van ott ha megnézed a kiemelt befektetői információkat pl a save alapnál, van egy folyamatos alapkezelői költség amire 0,72%-ot + ügyleti költség 0,02% = 0,74 % ez évi 240 ezer Ft-nál 1776 Ft. Nem is beszélve az elvesztett kamatokról, ha sima magyar állampapírba teszed tuti 2-3%-al jobban hoz. Ha 2%-ot nézek akkor 1 év alatt 4800 Ft veszteség. Nem beszélve a IB-vel összehasonlítva a jóval magasabb kereskedési díjak 7 euro vs 1,25 Euro talán. Nyilván mindenki saját maga számolja ki ezt. De nekem korántsem tetszik, hogy rá akarnak kényszeríteni egy termék vásárlására, amit egyébként biztosan nem vennék.
-
donat_sz
senior tag
IBKR-hez, hogy lehet szerintetek € kp-t a leggazdaságosabban bejuttatni, ha deviza számla csak Fintechnél van. Új folyószámla (pl. rafi gold) nem annyira opció, mert már más bankoknál vagyok elkötelezve más pü-i termékek kapcsán és így macerás lenne biztosítani a minimum követelményeket.
-
Sisco2
tag
válasz
sunavlys #114365 üzenetére
Sokféle papírod, ETF -ed van sok TBSZ -en?
Mit fogsz tenni?Fura hogy ezt mondták hogy menj el, és nem ajánlottak semmilyen kompromisszumot. Ekkora állományon ők most évi 90e Ft -ot keresnek rajtad csak az állományi díjjal, a transzfer is rúghat ekkorára de az csak egyszeri bevétel lesz nekik ha elmész. Helyükben valamit engedtem volna, állományi díjból, esetleg a 0,35% -os kereskedési díjból is hogy maradj.
-
Yager01
senior tag
Mióta a KH-nak van ez a webtrader alkalmazása utálok belépni. Egy őskövület átláthatatlan vacak. Szerettem volna vhol megnézni, hogy milyen ktsg-ket vonnak havonta a TBSZ-en de nem találok semmit csak egy "Havi kivonatok" részt. Ott csak a 2024 Jan látható nem lehet időszakra szűrni. A januáriban van egy 466.54 HUF-os tétel Január elsején ami "utalás indítása" címszó alatt szerepel. Nem tudom mi ez, be sem léptem egy ideje. Hol tudok szűrni korábbi hónapokra illetve hol lehet kideríteni, hogy mi ez?
-
sunavlys
senior tag
válasz
werszomjas #114348 üzenetére
Tegnap írtam én is, egyből jött a válasz, menjek el.
Javában én is b&h vagyok, havonta jön egy kb. 6-10 ezres számla 50.000.000 Ft allomanyra.
-
superg
senior tag
Sziasztok!
IBKR tbsz szàmla ha jól tudom csak cash account lehet margin account nem.
Ez erösen limitàlt verziónak tünik.
Shortolni nem lehet.Tökeàttétel nincs.
Kérdésem hogy CFD van e?
Illetve mennyire igaz hogy ha eladsz egy papírt meg kell várni a tényleges elszámolást (T+3nap)hogy újat vehess?
Gondolom itt nem viccből irják [link] -
aujjobba
addikt
-
pictigjis
őstag
válasz
stingy2 #114359 üzenetére
pedig a legutóbbi screenshotod olyan ígéretes volt, bezzeg most
azért nézegetem majd
-
AMD Power
titán
A Magyar Államkötvénynek 2029/B elég jó a mostani kamata! Ennél is 1% a bünti ha idő előtt eladjuk?
-
Paxker315
addikt
válasz
user112 #114351 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb mindig hagyni aprót az ép -számlán? Vagy elindítani egy futures csomagot és így mentesulni az allomanyi és fix szamladijtol?
Pl minden hónapban 25k befizetés future save-be, parhavonta eladod és kiutalod magadnak. Vagy csak simán lépni le az erstetol? Mikor jár le a tbsz?
-
user112
senior tag
Sziasztok.
Az Erste megterhelte az ÉP számlámat, amin nincs pénz, igy negativ az egyenleg (volt RC).
TBSZT nem terhelteti? Eztán minden hónapban az ÉP számlára utaljam a díjat? Sikerült valakinek valami kedvezményt kicsikarni? -
Lmh
őstag
Úgy néz ki már marad febr 21-ig legaláb a 7%kos fixmáp, ugye? Én abba raknám a kamatot. 3 évig fix 7%-kal elégedett lennék. Pláne h negyedévente kamatos kamatozhatom valamibe majd a kamatot.
-
Freeman11
csendes tag
Szoktatok "munkaidő" (talán 16:30) után vásárolni az IBIE honlapján keresztül?
Én nemrég 19 óra körül akartam vásárolni, de nem igazán úgy zajlott ahogy vártam. A HUF euróra váltása az EUR.HUF limites vásárlással nem működött. A vétel leadása még ment, de folyamatosan csak pending státuszban volt. Végül a currency converterrel tudtam váltani, de ott meg nem tudtam a teljes összeget átváltani a ráhagyás miatt.
Miután pedig leadtam a vásárlási igényem az ETF-re kiírta, hogy ez csak holnap reggel fog teljesülni, és másnap ránézve valóban csak akkor történt meg a vétel. Én úgy tudtam, hogy a gettex tőzsde 22 óráig nyitva van, és a smart routing is engedélyezve van alapból. Ezek miatt nem kellett volna megvennie azonnal a kért ETF-et a gettex-en? -
werszomjas
addikt
válasz
sunavlys #114343 üzenetére
Én írtam egy emailt konkrétan azzal, hogy túl magas a havi díj, ezért ha nem tudják a továbbiakban is biztosítani a Randomos állományi és havi díj mentességet, akkor kénytelen leszek transzferálni IB-hez.
Rá pár órára már hívtak is, hogy rendben, további 1 évig ingyen van a számla.
Ja és b&h vagyok, utóbbi 1 évben semmi tranzakcióm nem volt.
2 TBSZ számla + normál számlán is kis apró. -
Emod
kezdő
válasz
sunavlys #114343 üzenetére
Amiket fentebb kérdeztél az is az erste brókerre vonatkozik.
Igen, future kedvezménnyel elengedik a teljes fix és állományi díjat is.
És a dőlt betűs rész is valós, rá lehet kérdezni az Ersténél, többeknél volt hasonló.
Egyébként hónapok óta erről szól a topik, szóval további részletekért érdemes visszakeresni. -
sunavlys
senior tag
Reddit-ről:
Prohardver fórumán (Mibe tegyem a megtakarításaimat c. topik) két fórumtárs most transzferált Erste-től IB-re. Egyiküknek már meg is történt a transzfer, a másikuknál jóváhagyták. Kb. másfél hetes folyamat, ha rendben vannak a papírok. Egyiküket fix díj és állományi díj mentességgel próbálták maradásra bírni, szóval ha ténylegesen nem is akarsz átmenni, érdemes lehet bemenni és megpróbálni lejjebb faragni a díjakat.
A dőlt betűs sikerült valakinek? -
sunavlys
senior tag
válasz
PredatorZoli #114332 üzenetére
OK, de az Erstebroker (nem jutott eszembe a neve) díjait nem, ugye?
Mert az durva volna.
-
zsero
aktív tag
Na visszaolvastam az előző kb. 1000 hozzászólást IB transzferes részét.
Néztem julius666 kalkulátorát is, köszi szépen hogy megcsináltad!
Ami nem világos, a devizákkal mit lehet kezdeni? Konkrétan maradt sok USD eladásból, amin még nem vettem értékpapírt. Ennek a transzfer díja 0.45% de ha vennék rajta valamit az is 0.45% lenne. Magyarul kb. ingyen vehetnék (+ az 5000 Ft transzfer). Van más lehetőség? -
vans?
őstag
válasz
PredatorZoli #114281 üzenetére
A Revolutnal nem volt olyan, hogy egyszer csak zarolnak osszegeket a szamlan, es kerdezoskodnek? Persze tiszta penzrol beszelunk, de akkor is lassithatja a folyamatokat…
@Ixion77: regisztralni sikerult, de tovabb nem enged a kviz nelkul. ChatGPT nem jutott eszembe, az csalas
-
Ixion77
addikt
válasz
zsero #114337 üzenetére
Igazándiból nem kell a 240e-t ott tartani, mert miután befektetted, rögtön el is adhatod és kiutalhatod.
De a helyzet ettől még természetesen az, hogy az Erste nem egy liga az IB-vel. Hozzáállás tekintetében sem. Ahogy írod is:"Egyébként meg igenis egy szabad piacon nem akarok olyan brókert választani aki ennyire eldugja a részleteket és rákényszerít hogy ilyeneket keresgéljek."
Ez csak egy apró jele annak, hogy a bank fő célja az hogy a lehető legtöbb pénzt akasszon le rólad.
Ez nem csak az Erste-nél igaz. A KH-nál se tudom hogy sírjak vagy nevessek amikor havi sokmilliós forgalmat kell generálnod ahhoz, hogy a kereskedési díjad 0,34%-ről akár 0,24%-ra is csökkenhessen, és ne szedjenek be tőled még állományi díjat is. Fölöttébb "gáláns" az IB 0,05% tranzakciós díjához és állományi díjmentességéhez képest.
-
Uyuarasy
tag
válasz
zsero #114335 üzenetére
Ha havonta utalsz be min. 20 vagy 25 ezer forintot az Erste Future programba, elengedik az allomanyi dijakat es a “Save” alapnal csak a 100 forintos veteli dijat kell kifizetni.
Ez honapokon keresztul tema volt (azota is feluti a fejet neha), ha visszakeresel parszor leirtak mar szerintem a letezo osszes permutaciojat ennek (George/nemgeorge/normal/tbsz stb.)
-
zsero
aktív tag
válasz
PredatorZoli #114330 üzenetére
Erre gondolsz?
Akciós feltételek új számlanyitó ügyfeleknek:
Azon ügyfelek számára, akik 2023. október 1. és 2024. március 31. között értékpapírszámlát nyitnak Társaságunknál – és a számlanyitást
megelőző hat hónapban nem rendelkeztek értékpapírszámlával –, a számlanyitást követő két évben a Díjjegyzék szerinti fix és állományi díj
100%-a elengedésre kerül minden értékpapírszámlára vonatkozóan azokban a hónapokban, amelyben legalább 20.000 forint utalás érkezik
normál, TBSZ vagy NYESZ-R számlára, bármelyik rendszeres befektetéscsomag megvételére. A kedvezmény csak azon hónapokra vonatkozik,
amikor beérkezik a feltételeknek megfelelő legalább 20.000 forint. A kedvezmény további feltétele az értékpapírszámlához kapcsolódóan e-
mailes értesítési csatorna választása.
Én a Randommal olvadtam be, 2022 okt 1-én, tehát ez nem vonatkozik rám.
Megtaláltam a weblapon jól eldugva a Random-os ügyfelekre vonatkozó részt, ezt írják:
Az egyesülést követően a Random Capital Zrt. ügyfelei számára az Erste Befektetési Zrt. Online számlacsomag díjjegyzéke lesz irányadó valamennyi díjtétel esetében. A Random egyesüléskori ügyfeleinek 2023. december 31-ig számlavezetési díjkedvezmény kerül beállításra a fix és állományi díjakra az egyesülést követően is*.
Jelentem még nem találtam meg hogy lehet 100 Ft. Egyébként meg igenis egy szabad piacon nem akarok olyan brókert választani aki ennyire eldugja a részleteket és rákényszerít hogy ilyeneket keresgéljek. De tényleg érdekel, hol van leírva mivel lehet megúszni. -
Drizzt
nagyúr
válasz
David89 #112299 üzenetére
[MNB: engedély nélkül gyűjt magyar befektetőket amerikai olajkutakhoz egy portál]
Rohadekok biztos maguknak akarjak az osszes olajat!
-
sunavlys
senior tag
válasz
PredatorZoli #114321 üzenetére
Ez mennyiben segit? Azt irja elengedi az állományi dijakat. Csak a Future díjait vagy az összes erste befektetes allomanyi dijait?
-
zsero
aktív tag
válasz
PredatorZoli #114323 üzenetére
Illetve az IB-nek, meg a transzfernek nyilván alaposan utána olvasok, amibe nem akarok energiát fektetni az a hazai folyamatosan felvásárolt brókerek változásai.
-
zsero
aktív tag
válasz
PredatorZoli #114323 üzenetére
Most 8900 Ft a havi díjam Erste-nél, KH-n még nem látok semmit, de gondolom az is hasonló lesz. Erste-nél nemrég eladtam nVIDIA-t, az önmagában 150 USD volt.
Ennyi díjból megvan az IB évekig.
Ugyanitt: IB kódot tud küldeni valaki?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
zsero #114322 üzenetére
Hát azért a transzfer sem olyan egyszerű, mint gondolnád
Ha mindent jó alaposan elolvasol és mindent elsőre tökéletesen csinálsz akkor kb 1 hónap
Ha meg nem olvasol utána akkor valszeg nem is fog menni.
Te dolgod hogy ez neked menyire fontos, azért szerintem pár oldalt elolvasni nem annyira húzós, de ez nyilván a te pénzed, a te döntésed. -
zsero
aktív tag
válasz
PredatorZoli #114321 üzenetére
Annyi idő alatt inkább átmegyek az IB-hez, mint hogy végigolvassam. Hogy ez lett a Randomból az szerintem elég gáz.
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, miért kaptam brutális állományi díjat az Erste-től? Ez mostantól ilyen havi szintű dolog lesz? Simán bevezették úgy hogy eddig nem volt, meglévő szerződésre?
-
-
Nxn908xxx
őstag
-
peetie1
aktív tag
válasz
PredatorZoli #114313 üzenetére
Én megtaláltam nagy nehezen, a beállításokban a profilodnál az "i" feliratra ha rányomsz, ott előjön az oldal ahol meg lehet nézni a mostani adó nyilatkozatot. 7-es pontban van, be is van ikszelve hogy élvezzük az amcsi előnyöket. Sztem át kell majd állítanunk.
-
válasz
Oppenheimer #114303 üzenetére
köszi, valamiért most jutott eszembe, hogy ezt megkérdezzem
-
peetie1
aktív tag
IBKR-ről redditen olvastam egy ilyet:
"A Portal kliensben érdemes csekkolni a profilod alatt az adónyilatkozatodat: W-8BEN
Magyarok esetében frissíteni kell, mert 2024-től ugye már nincs adóegyezmény az USÁ-val."Szerintetek kell ezzel foglalkozzunk, vagy hülyeséget írt a csóka?
-
aujjobba
addikt
válasz
S-eye #114301 üzenetére
Az alap portfoliója döntő részben rövid hátralévő futamidejű hazai állampapírokból, jelzáloglevelekből, egyéb kötvényekből, kisebb részt betétekből áll. - [link]
Befalap nem vehet lakossagi papirokat, pl. PMAP-ot se, szoval esetleg DKJ lehet, vagy egyeb intezmenyi papir (nem tudom mik vannak meg).
Az ismerteto szerint az A sorozat eves folyo koltsege 1.11%, a B sorozatnak 0.64%, plusz mindkettonel portfolióügyleti költségek 0.1%, nem tudom nektek melyik van.
Ezen felul az allomanyi dij es egyeb lathato dijakat nem tudom.Ezek nyilvanos infok, fent vannak az alap honlapjan, doksijaiban, plusz gondolom azokban a papirokban amik ala lettek esetleg irva.
#114305 vnorbi
Ez amugy fasza, azt irja a honlap, hogy donto reszben rovid allampapir, kisebb reszt betet.
Ehhez kepest amit betettel ide, abban 42.6% a betet (ez lenne szerintuk a kisebb resz?). -
vnorbi
aktív tag
válasz
S-eye #114301 üzenetére
"elsősorban rövidebb lejáratú magyar államkötvényekben, vállalati kötvényekben és jelzáloglevelekben forgatja az alap vagyonát"
És itt van ez a tájékoztatóból, ha a lehetséges arányok érdekelnek:
A havi jelentésekből lehet kicsit többet kiolvasni az előző hónapban tartott eszközök arányáról:
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
bandus #114296 üzenetére
Be nem fizetett ado (kb 5.5M) + kesedelmi kamat (kb 1M).
Volt mar egy szabad felhasznalasu hitelem es egy jelzalog hitelem 2 kulonbozo banknal, mar igy is 2 szamlara kerem a fizetesem, egy harmadik hitel felvetele mennyire lett volna zokkenomentes vajon?Es milyen kamattal kaptam volna? Nem jonne ki a matek jora sztem.
-
ERSTE-nél, TBSZ-re van a DTLE-n kívül hosszú kötvény alap? Nem találok acc-t.
-
Addel
senior tag
-
bugizozi
őstag
Jogos, köszönöm!
Az ilyen clickbait cikkek vezetik félre a magamfajta tájékozatlan embereket: Van egy trükk, amivel több millió forintot is ingyen vehetünk ki
Persze az utolsó sorban leírja azért: Pontosabban csak majdnem ingyeneset, a hirdetmény egy másik részéből ugyanis kiderül, bár díj nincs, a tranzakciós illetéket (0,3 ezrelék, maximum 10 ezer forint) a kincstár is beszedi.
-
válasz
Oppenheimer #114194 üzenetére
amgy ez a nav történet csak be nem fizetett adó volt, vagy bünti? azt nem gondoltad, hogy hitelből rendezd inkább?
-
S-eye
senior tag
Apósnak (66) van OTP Optima Tőkegarantált befektetési jegye, és egy másik random OTP befektetési jegye. Mindkettő 2023 januárjában lett vásárolva, és eddig kb 14%-ot hoztak.
Úgy gondolom ideje lenne felbontani ezt és áttenni másba, mondjuk állampapírba. Kb 1 évig nem kell neki a pénz, de majd házvásárlás lenne a fő cél. Mibe rakjam át? PMÁP-ba az Államkincstárhoz? Másba?Köszi
-
válasz
KIA Ceed #114268 üzenetére
Nekem vmi olyan számlám volt ott, amihez 3M-nak kellett ott lennie. Amikor a MÁP+ megérkezett, amiatt nyitottam még 2019-ben. De jóval gyengébb napi árfolyamot jegyeztek rá, mint a Kincstárban, meg számlavezetési díj is volt... Amikor tavaly bankot váltottam, akkor felszámoltam a K&H-nál mindent.
-
ITrex
tag
IBIE TBSZ-2024-en sima HUF->EUR convertnél miért kapom az alábbi üzenetet?
"FX trade would expose account to currency leverage.
We do not support Foreign Exchange transactions that would create a negative balance or would increase a pre-existing negative balance in either component currency. However, the same currency pairs can be traded as Forex CFD. Contracts For Difference are complex instruments, we invite you to carefully review the CFDs risk warnings before trading these instruments following the transfer of your account."
161.000 HUF-ot szeretnék euróra váltani, ami most kicsit kevesebb mint 414 eurót ér.
400 eurót adok meg sem engedi, 350-nél preview szerint engedné. A comission fee max. 800 HUF lesz kb. Mit rontok el? -
-
vans?
őstag
sziasztok,
korabban forditva szolt a kerdesem (a lenyegen nem valtoztat), kb. 10-15M forintnyi eurot kene forintba valtanom, a penz nagyja nemet bankszamlan illetve nemet ETF-ben van.
Mi ennek a legolcsobb modja, ha az IB nem enged regisztralni, mert a regisztracios szakmai kvizt nem tudom kitolteni ido es relevans tudas hianyaban? Erdemes a nemet bankhoz besetalni, hogy valtsak at jol es kuldjek el ugy a magyar forintszamlara? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
szabi__memo #114277 üzenetére
A hosszabbakból viszont többszörös a túljegyzés. Láthatóan a befektetők nem találják vonzónak a rövid lejáratúakat. Valószínűleg azért, mert a hozamok esésére számítanak.
-
szabi__memo
nagyúr
-
-
bigbuda
aktív tag
válasz
temporello #114273 üzenetére
Köszönöm szépen, akkor utalok rá. Abban van tapasztalatod, hogy kB mennyi idő amíg lekonyvelodik az utalás?
-
pvtfoley
csendes tag
Sziasztok!
Más is járt már úgy, hogy TBSZ kérelmére nem reagállt a NAV? Január 9-én adtam le epapíron azóta semmi. (IB-s számla) Azt hittem 30 napon belül kell válaszolniuk. Várjak tovább vagy próbáljam valahogy szóra bírni őket? -
válasz
Paxker315 #114271 üzenetére
Alapvetően szeretném a nagy volatilitású új technológiákat hangsúlyba tenni, de emellett egy kellően diverz portfóliót összehozni, azzal a súlyozással.
Hajlandó vagyok vállalni a nagyobb rizikót, mert nem igazán kell nekem az a pénz, amit beleteszek. Jelenleg ahhoz közel sem elég, hogy olyan lakásom legyen belőle, amit szeretnék, minden másra pedig bőven elég és még több is, mint amennyit hajlandó lennék költeni bármire. Tehát csak akkor fogok tudni igazán mit kezdeni vele, ha mondjuk a következő 5-10 évben legalább megduplázódik ez meg amit még közben beleteszek.
Ha egy jó éves 10% hozammal számolok, ami elvileg nagyjából a tőzsde piaci átlag (javítsatok ki, ha máshogy tudjátok), az már hosszútávon már szép lépés lenne ebbe az irányba, de természetesen többen reménykedem.
-
Paxker315
addikt
válasz
Citroware #114260 üzenetére
𛹞 Citroware
Gyakorlatilag megfogalmaztad, hogy számodra optimális lenne inkább faktor-ETF-ek irányába eltolt portfolio?Vagy. Egy FTSE Al-World indexet követő ETF (pl.: VWCE, FWRA), vagy MSCI All-Country World indexet követő Accumulating ETF, vagy MSCI Core world (pl SWDA/EUNL) mellé emerging market ETFből választani (FLXE? 5MVL )
Vagy, a portfolio egy részébe emelni small cap value, value ETF-eket vagy JPGL-t a globális lefedettségért.
Hosszú távon "disszipálódik" a kockáztatás, várhatóan kisebb volatilitás mellett fogsz tudni jól teljesíteni. És nyugodtabban alszol.
-
válasz
PredatorZoli #114267 üzenetére
Más kockázatokat is említett. Nemcsak szektorok szerinti diverzifikációt, hanem pl elvileg az is veszélyes lehet, ha pl mindegyik ugyanabból az államból van, vagy cégméret szerint nincs eléggé szétszórva, illetve még más szempontok is lehetnek, amik alapján valami diverzifikált lehet.
Persze lehet, hogy vannak olyan ETF-ek, amelyek minden szempontnak megfelelnek, ehhez még többet kell nézelődnöm.
Vagy nem is muszáj annyira diverznek lennie, hogy minden létező szempontból diverz legyen a portfólió.Ugye én pl az államkötvényeket teljesen kihagyom, és kizárólag a tőzsdére lépek be. Elvileg már ez is veszít a diverzitásból.
-
bigbuda
aktív tag
Sziasztok,
Ex-Random-oskent most év elejétől dijkoteles az erstebroker. Most láttam is az egyenlegkozloben, hogy a díj levonasra került, jobban mondva a 0ft-os egyenlegu normál penzszamlam lett megterhelés, ahol most így egy minuszos összeg található.
Gondolom hogy ki legyen egyenlitve és ne kerüljön a tartozás egyszercsak valami behajtotarsasaghoz, a díjak fedezetéül szolgáló összeggel fel kéne tölteni a normál penszamlat?
Ha így van valaki tud segíteni hogy ezt hogyan tudom megtenni? Próbáltam keresni Netbrokeren ilyesmi lehetőséget, de sajnos nem találom.
Ui.: nincs Erste-nel vezetett folyószámlam -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ezzel több baj is van. Az egyik az hogy szélesen diverzifikált ETF esetén ennek a 10%-os limitnek sok értelme nincs de ez szubjektív dolog (így csak feleslegesen elaprózod a portfoliot és többlet diverzifikációt érdemben nem fog jelenteni). A másik viszont egy objektív, ugyanis te VOO-t nem fogsz venni, ugyanis te európaiként csak UCITS ETF-et vásárolhatsz. Az a baj hogy egy amerikai kurzusból olyan infókat szedtél ki ami nem amerikaiként nem állja meg a helyét.
-
válasz
Oppenheimer #114264 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ezt fogom tenni, csak azt, hogy ezt javasolta. Pont azért, hogy erre is legyen valami reakció. Aztán mindenki tegye ezt az info-t oda, ahova szeretné. Most már legalább azt is tudjátok, kiről van szó. A net worth alapján eddig nem csinálta rosszul. 15 millió USD-vel nem hiszem hogy hülye.
-
kovaax
őstag
válasz
Oppenheimer #114264 üzenetére
(Szerintem csináljunk neki egy videót, és akkor elhiszi...)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
"Chris Haroun javaslata, hogy a teljes befektetett összeg 10%-ánál ne legyen nagyobb egyik ETF sem"
Az a baj hogy vakon, bármiféle értés nélkül ismétled vissza ami a videóban volt. Mégis miféle elv ez? Az ég világon semmi értelme. Kiváló részvény ETF-ek vannak világ szintű diverzifikációval, ezek közül ha 1 félét tartasz és semmi mást, máris jobb vagy mint a kisbefektetők 90%-a.
Ideje lenne kritikusabban gondolkodnod erről és valami értelmesebb forrásból tanulni (kaptál már elég javaslatot)
-
válasz
Addel #114254 üzenetére
Meggyőztetek.
Akkor az A-terv az lesz, hogy a vagyonom nagy része bitcoinba megy, sőt, hitelt veszek fel és az is bitcoinba megy.A B-terv a Darts megoldás.ETF lesz ebből főleg, a VOO-val szemezgetek. Chris Haroun javaslata, hogy a teljes befektetett összeg 10%-ánál ne legyen nagyobb egyik ETF sem, illetve maximum 5%-ot tegyen ki egyetlen cég. Minden esetben kell még máshonnan ETF-eket keresnem, hogy kellően diverz legyen.
-
álmodom?
kezdő
Sziasztok!
BMÁP 2027/N (9,31%) szerintetek versenyképes maradhat a lejáratig a FIX 2027/Q1-hez (7%) képest?
-
kovaax
őstag
-
RegElek
csendes tag
válasz
PredatorZoli #114256 üzenetére
Köszi, akkor matekozok.
Igen, a TBSZ-en van.
Viszont akkor a transzferrel nem kell az árfolyam miatt keletkezett adóval foglalkozni. -
RegElek
csendes tag
Sziasztok!
Bizonytalankodtam, hogy Erste TBSZ maradjon Future mellett vagy IB (idei TBSZ).
Első felindulásból Erste mellett döntöttem, utaltam is be Eurót.
Kereskedés nem történt egyelőre.
Ha úgy döntök, hogy feltöröm és kiutalom a pénzt (mégis inkább IB), akkor az Erste kiutalási díján kívül bukok valamit?
Válaszotok előre is köszönöm. -
Addel
senior tag
válasz
D1Rect #114251 üzenetére
Van az a sztori, miszerint a WSJ-nál kipróbálták azt, hogy profi tözsdei befektető guruk elemzései alapján ajánlott, vagy találomra kiválasztott részvények(darts nyilakat dobáltak a falra kitett részvénylistára) teljesítenek-e jobban, és hát a dartsos módszer jobbnak bizonyult.
-
válasz
Citroware #114230 üzenetére
Az, hogy a piacon nagyon kevesen verik meg az indexet.
De nagyon sokan vannak akik rengeteg idő és energia befektetéssel rosszabbul járnak, mintha csak 2 kattintással megvenné az indexet.Persze meg lehet próbálni, de reálisan csak időpazarlás a többségnek.
Én csak a nagyjából makrót akarom eltalálni, persze érzésre több mint 50%-ban igazam van.
De kicsi a minta, lehet simán csak szerencsém van.
Vagy lehet nem is 50%, csak nincsen vezetve. -
ITrex
tag
aujjobba, PredatorZoli, kuntics: Köszönöm a megerősítést!
-
válasz
PredatorZoli #114246 üzenetére
szerintem ez túl risky az egy éves kötvényekkel, inkább mondjuk ez: [link]
-
.mf
veterán
Ejj mi a kő, nem nézek be pár napig és 585 új hsz?
Látom a semmiről...Ersténél EUR alapon, pár (2-3) évre, kötvény oldalon (szóval kötvény-ETF vagy államkötvény), most mi a jó vétel? Kötvény-ETF-eket kevésbé ismerem, eddig a kötvény-oldal PMÁP+PEMÁP kombóban volt, de az új eurós állampapír kondíciói már túl rosszak, hogy továbbra is abba tegyek.
-
ripo05
tag
IBKR-en eur-t mibe raknátok átmenetileg? Valami olyasmi kéne mint a Lighyear-en a blackrockos mmf-ek.
-
ITrex
tag
Erre valaki? Kicsit "elnyomva" érzem már én is a helyzetet itt a topikban valaki miatt.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Úgy tudtam, hogy az Államkincstárnál ingyenesen lehet kp-t felvenni.
WFT is illeték?
Rosszul tudtam?
D240221 DKJ-t törtem ma fel, mert kell a mani és be szeretném jeleteni, hogy 1M Ft fölötti összeget szeretnék felvenni. Kell fizetnem érte? Mikor, hogy?Köszi!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Citroware #114226 üzenetére
Oké, viszont kérlek azt is vedd figyelembe, hogy ez ne egy panelbeszélgetés legyen, aminek keretében befoglalod a fórumot, mert ez nem egy ilyen fórum, nem egy chat. Mostmár 1 napja másról se szól és csak pörögnek ezen a "semmin" a hsz-ek, alacsony hozzáadott értékű tartalomban, filozofálgatás szerűen.
-
aujjobba
addikt
válasz
Citroware #114227 üzenetére
Nem fognak az egig noni, volt mar par ilyen ceg amirol ugy tunt tul nagyok ahhoz, hogy megbukjanak, megis buktak.
A masik, hogy elobb-utobb szabalyozoi akarat is felmerul ezeknek a darabolasara.
Gondolj bele, a kapitalizmus egyik alapja a szabad verseny, szabad piac, megsem lehet az, hogy vegul egy orias monopolium uraljon le egyedul mindent.
Marpedig amit te allitasz, annak az lenne a vege. -
válasz
menledge #114228 üzenetére
Az Economistot szoktam olvasni. Van itt vélemény róla? Állítólag nem olyan, mint a többség, ami érdekből szándékosan félrevezeti a népet.
Egyébként a forrásaim Chris Haroun (akinek amúgy elsősorban soha nem is ez volt a fő szakmája, csak ehhez is ért). A másik Steve Ballinger. És még van 1-2 akiket eddig csak elvétve követtem.
De tényleg az győzött meg engem, hogy teljesen különböző forrás, és ugyanazt javasolta. -
menledge
senior tag
válasz
Citroware #114211 üzenetére
Ez rendben is van, és írtam is a hsz-em végén.
Viszont a csípőböl cáfolom a dolgokat 0 tudással az nem ez a kategória.
Legalábbis nekem így tűnt a stílusod.Valamint ahogy írtam is, nem nevezed nevén a forrásod. Itt konkrét olvasmányokat stb ajánlottak.
Hivatkozás a csodatévőre szintén nem biztató és szerintem nem lehet alapja egy igazi brainstormingnak.Szóval nyugodtan oszd meg a nézőpontod, csak rendes hivatkozással és ne úgy, hogy cáfolatnak tűnjön.
De persze ez az én nézöpontom csak.. -
válasz
aujjobba #114225 üzenetére
Itt a kulcs az, hogy habár ezek egy része éppen növekvőben van, és a nyáj is abba az irányba megy, szerintem még annál is jóval nagyobb létfontosságú lesz és jobban fel lesz fújva a következő években ez mind, mint amennyire most gondolják.
De ez is olyan vélemény, amit még párszor át fogok elemezni.
-
válasz
PredatorZoli #114222 üzenetére
Ez még nem eldöntött kérdés részemről, hogy tudok-e okosabb lenni a piacnál.
De akkor ebben a topikban csak azt a szálat folytatom tovább, csak olyan kérdéseket fogok feltenni, amiben az van feltételezve, hogy nem. Erre az esetre szívesen fogadok továbbra is tanácsokat. Majd időközben tudás szerzése során eldől, hogy mi hogyan lesz figyelembe véve, de egyik válasz sem lesz elfelejtve vagy figyelmen kívül hagyva.
Az is lehet, hogy végül olyan portfóliót csinálok, amiben hagyok egy kis részt a saját makacs elképzeléseimnek, és egy nagy részben pedig megfogadom a tanácsokat, plusz még amit olvasok. Semmi sem fix, mindent szabad.
-
aujjobba
addikt
válasz
Citroware #114218 üzenetére
Pontosits kerlek hol tartasz most, mert szamomra ellentmondasos allitasok hangzottak el itt mar reszedrol, amit nem teljesen ertek.
Eloszor ezt irod:
Eredetileg ezeket tettem a képzeletbeli listámra kezdésnek, ami még információgyűjtés után valószínűleg bőven változik:
AAPL
MSFT
GOOG
META
GE
BTC
ETH
CD Projekt (a következő Witcher-játék bejelentése és megjelenése garantáltan felviszi, ez számomra nem kérdés, lehet mondani erre is hogy bias, de nézzétek meg mi volt az előző játékuk megjelenése idején)
Valami a 3D nyomtatás szektorból
Valami az egészégügy szektorból - alapos utánajárás után
Még 1-2 másik szektort keresek
1-2 ETF (pl S&P 500 és hasonlók)majd elkezdesz beszelni P/E-rol, nyajjal szembemenesrol, olyanba fektetesrol amit a nyaj nem ismer/maskepp gondol.
Mindekozben tulajdonkeppen amit fent felsoroltal, az kb. az S&P 500 teteje, plusz kripto -> tokeletesen a nyaj velemenye.
Melyik irany vegulis amerre menni akarsz?
Ha a fenti (gugli, apple, stb), akkor egyszerubb megvenned egy SP500 ETF-et plusz valamennyi kriptot, es keszen vagy. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Citroware #114218 üzenetére
Nem ez.
Akkor lenne ez a topic, ha elfogadod hogy a piacnál nem tudsz okosabb lenni. Akkor még úgy tűnt hogy ez a helyzet, ezért küldtek ide.
De láthatólag ezen a ponton te mást szeretnél, arra viszont a másik topic való, ott van a fóruma annak hogy megpróbálnak túljárni a piac eszén (időtávtól függetlenül, tehát nem csak rövidtávú trade esetén!). -
atee_13
őstag
-
julius666
addikt
válasz
PredatorZoli #114198 üzenetére
De még1x: Amit te szeretnél, arra nem ez a topic való, hanem a másik, kérlek ott folytasd, mert 1 napja megy már ez a spam megállás nélkül és nem úgy tűnik mintha jutna valahova.
Onnan még én küldtem ide, mert ott még saját állítása szerint semmit se értett hozzá, valami egyszerű diverz B&H stratégiához szeretett volna kiindulópontot. -
sunavlys
senior tag
válasz
nem lehetne kitiltani 2 hétre?
-
Paxker315
addikt
válasz
Ixion77 #114203 üzenetére
Na, érintőlegesen, de. Tavaly év közepén gondolkodtam, legyen-e Momentum ETF, vagy sem. Olyan megfontolásból, hogy tavaly év közepén még eléggé "lent volt" pl az XDEM vagy IS3R. De nem voltam meggyőzve, hogy a momentum tényleg jó ötlet, és most sem gondolom, hogy jelenleg ezzel kellene foglalkoznom.
De felfelé ívelő piaci környezetben ezekkel azért egész korrekt hozamokat lehet elérni, és nincs különösebb problémám azzal, hogy most ATH-n vannak, mert. Hosszú távon mire is számítson az ember? : )
Volt szó róla, hogy érdekes lehet akár small-cap value, momentum "keverés" is, hiába vannak átfedések, mindegyik picit másképp súlyoz. Ki tart momentum-faktoros alapot is? Csak érdeklődésképp', saját döntést nem hiszem, hogy nagyban befolyásolná - egyelőre a value és JPGL lesz "hízlalva"
-
Nxn908xxx
őstag
Sziasztok!
IB-n van lehetőség eladni ETF-et különböző tőzsdén (ami szintén árusítja ugyan ezt az ETF-et, csak más valutáért), mint amin vettem? Például LSE-n USD-ért vett VUAA-t el tudok valahogy adni BVME-n euróért? Vagy kizárólag ugyan azon a tőzsdén lehet eladni a cuccokat, amiken vettük? -
válasz
menledge #114202 üzenetére
Gondoltam berakom a nézőpontot amit kaptam máshol megmérettetésre - esetleg valaki számára akár hasznos is lehet. Ha annyira biztos lennék benne, akkor nem jöttem volna ide kérdezni.
BTW: a legjobb brainstormingok mindig az ellentétes vélemények vitatása során születnek, nem amikor egység van és senki nem fedi fel a másik gondolkodásmódjának hiányosságait.
-
CriticalHit
addikt
Mibe fektessem az állampapírkamatot? [link]
-
ripo05
tag
Itt néha felmerül, hogy a KH-nál szokott lenni még "jó" PMÁP. Ez melyik KH a bank, vagy az értékpapír cég?
-
válasz
Ott voltam először, ott aktív kereskedéssel foglalkoznak, részvények mindennapi változásának figyelésével, amit én el akarok kerülni, és tartósabb dologban gondolkodni. Onnan küldtek ide.
[link] -
Ixion77
addikt
válasz
Oppenheimer #114186 üzenetére
"Amint jön egy pici hype valamiben, egyből ráugrassz, jól van ez így?"
Soros szerint jól. Pont így kell csinálni.
-
menledge
senior tag
válasz
Citroware #114196 üzenetére
Ne haragudj, de rendkívül irritálóak a megnyilvánulásaid.
2 hete kezdted, jóformán még alig tudsz valamit, de mégis okosabb vagy mindenkinél és cáfolod mindenki válaszát valami abszolút szürreális dologgal. Arról nem beszélve, hogy néha saját magadnak is ellentmondassz, mivel amig nem tudod az utolsó szőrszál információt addig nem hozol döntés, de mégis azt állitod, hogy a te stratégiád a szent grál. Arról nem is beszélve, hogy mindig egy csoda forrásra hivatkozol..., miért nem nevezed meg, más is had tanulhasson, avagy röhöghessen egyet. Ne haragudj, de ez is tipikus példa, hogy az ilyen "zseniket" nem nevezik meg, mert ezek az emberek a legnagyobb kontárok, és most nem csak a befektetés világáról beszélek.Tudod mi az érdekes még, én is kb 2 hete kezdtem, na nem főleg online kurzusokkal hanem könyvekkel. Már 7 könyvet olvastam el, pár youtube csatornát is megnéztem, és mind full ellentétete amit te vagy a forrásod mond. Jelenleg épp Benjamin Graham könyvének az elején tartok, tudod miről szól eddig a könyv, hogy folyamatosan cáfolja, a "szent grál feltalálóit" statisztikai és történelmi adatokkal, akik ugyanúgy megmondták annó a tutit mint a forrásod.
Szerintem ne alkoss ellenvéleményt addig amíg nem edukáltad magad jobban, 1 forrásra meg hiperszuper online kurzusra hivatkozva és úgy viselkedni mintha egy nagy befektetési alap valakije lennél, nem okos dolog szerintem. Persze megkérdőjelezni mindent meglehet, de te nem csak megkérdőjelezed hanem állítod s véleményed.
-
stingy2
senior tag
válasz
Citroware #114192 üzenetére
Öööö... mindig elgondolkodom, hogy talán nem elég világosan foglamazok, ezért még egyszer:
"Itt egy beállítás úgy 10 évvel ezelőtt vmi netes gurutól szedtem. Mivel nem vagyok hülye, élesben egy fillért nem tettem rá, de ahogy neked is ajánlottam, demóban kipróbáltam. Olyan 25% veszteség volt rajta 3-4 év alatt."- segíts kérlek, hol van itt a trédelés? Leszűrtem, amit kidobott a gép megvettem (demóban) majd évekig tartottam és így lett -25%.
"ha már rövid időn belül is óriási pénzeket tudnak kaszálni"- nem, nem tudnak. Az ügylet másik felén is áll vki, és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy Béla mindig a jó oldalon köt, Géza meg állandóan besz..pja. A medallion hozama emlékeim szerint olyan 40%/év ktg-ek után.
" Talán ez az oka annak, hogy összességében az aktív kereskedéssel nem lehet legyőzni a piacot." - hogyne lehetne. Csak aki ezt meg tudja csinálni, az nem fogja a know-how-t elárulni neked, még pénzért sem. Tudod: amit sokan ismernek, az nem működik. Amit kevesen, azt meg idővel egyre többen, és azért nem fog működni. Ezért aki aktívan kereskedik, az folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy a rendszerét fejlessze, vagy újat keressen, mert nagy részük előbb utóbb kifullad."A forrásom azt javasolja, hogy az a legjobb, ha mindent átnézve saját magam vonok le egy konklúziót, meglátok egy tendenciát, ami bennem születik meg - nem valamilyen ferdítő hír hozza le". - a forrásod
hülyeségeket beszél. Hogy tudnál már bármi használhatót levonni mélyreható ismeretek nélkül? Sehogy. Ez még profiknak sem sikerül mindig. A saját ötletek nem működnek. Hogy tudnál te 0 tapasztalattal olyan rendszert feltalálni, ami veri a piacot, és senki sem tud róla? Gyakorlatilag 100% az esélye, hogy ha véletlenül találsz vmi használhatót, azt már vki felfedezte előtted. Tehát nem azért működik, mert te olyan okos vagy, hanem mert épp akkor bukkantál te is rá, amikor még működik. Az viszont biztos, hogy nem fog örökké működni, tehát kell még 2 dolog: 1, a jelenlegi rendszer esetén szigorú szabályok melletti kockázatkezelés: ha bebukna a rendszer, ne veszítsd el a tőkéd, és folyamatosan új ötletek tesztelése. Ezeknél legkevésbé hatékony, ha saját ötletekkel próbálkozol, inkább olvasgass, és ha találsz vmit, akkor próbáld letsztelni. Még egyszer: a saját ötletek legkevésbé működnek.
Amúgy meg:
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…" - hiába vagy a világ top elemzője, ha a nagy pénz nem arra megy, amerre kielemezted.
" Ezzel lehet állítólag a nyáj fölé kerülni, illetve a piacot megverni halandó emberként is."- ezt a nyájazást meg felejtsd már el, úgy látszik, egyelőre azt sem értetted meg kivel, mivel állsz itt szemben, de ha nem olvastál figyelmesen, ismétlés a tudás anyja:
"Sajnos itt a világ legélesebb, leggyorsabb, legintelligensebb, legjobban informált, makacsul irracionális és sok esetben etikátlan elméi ellen játszod a játékot."Nos, részemről ennyi. Sok sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- Villanyszerelés
- Milyen egeret válasszak?
- EAFC 25
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest