-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rushmoon
csendes tag
válasz Joe123 #122213 üzenetére
Van egy typo a linkben, erre gondolhattak: https://www.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4656
-
rushmoon
csendes tag
válasz vnorbi #112392 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Ez az OTP-s dolog macerásnak és talán kevésbé megérősnek is tűnik, megelégszem a BÉTa kínálatával az Ersténél.
Ami a költségeket illeti, akinek van ott NYESZ számlája ránézne hogy jól gondolom-e?
Számlavezetés: 350Ft/hó *2 (értékpapírszámla + NYESZ számla)
Állománydíj: 0,015%/hó
Megbízási díj: 0,45%/ügylet (min 390Ft)
Várható más költség? Valami amit nem vettem figyelembe? -
rushmoon
csendes tag
Sziasztok,
NYESZ számlát nyitnék, és S&P500-at követő ETF-et vennék rá. Az Erstén kívül van más lehetőség ahol ez megvalósítható? -
rushmoon
csendes tag
válasz Resike #105078 üzenetére
Honnan vetted a 99%-ot? Az meg tuti hogy a felső érték nem az átlag.
Felső 1%-ról beszéltél, az alatt 99% van. A cikk decilisekről szól, szóval felesleges ide keverni mást.
Ha felső értéket mutatna, akkor a legfelső decilis teteje = a leggazdagabb magyar vagyona lenne, ami fogalmam sincs hány csilliárd.. de nem ez van az ábrán. -
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99684 üzenetére
Na még egyszer, remélhetőleg tényleg utoljára a témában (ha nem lesz több személyeskedés, hülyének nézés, hazugozás). És elnézést ismét a többiektől!
De ilyet senki nem állított.
De igen, innen indult a manyupozás: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_99578-99578.html
Meg jött a szokásos siránkozás hogy gonoszorbán, jajjmindmeghalunk, elveszikmintamanyupot, stb.
És ezzel nem azt mondom egyetértek a 13% szocho adóval, vagy a jelenlegi kormány akármelyik intézkedésével, csak azt hogy felesleges egyből világvégét vizionálni (mint a 400 feletti eurónál). Másrészt felesleges ide nem illő dolgokat - hibás értelmezéssel - idekeverni. A topikot olvasókat egyébként, ha tanultak itt valamit, akkor nem is kellene hogy érintse ez az adó.
Mondjuk jó tudni, hogy te hívőként ezek szerint többek között az önyup, Start számla, nyugdíjbiztosítás államosítását is támogatnád, hiszen azokhoz sem férhetsz hozzá akármikor... Vagy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is tőled nyugodtan elvehetne az állam.
Ezt melyik írásomból szűrted le? Bár nem először kommunistázol le, de talán nem volt egyértelmű amikor válaszul csak annyit kértem, hogy ne sértegess?!
Tehát szerintem: a mindenki által, egységes mértékben befizetett nyugdíjjárulék keretében befizetett összeg, menjen az mnyp-be, vagy az állami számlára, a nyugdíjrendszer része, nem magántulajdon. Minden ami ezen felül van, eldöntöd hogy fizeted-e a saját zsebből az a tiéd (ÖNYP, stb). Ha érdekel egyáltalán a véleményem a témáról, bár gyanús hogy ez is csak egy újabb trollkodás volt.Nem attól lesz magánvagyon a magánvagyon, hogy bármikor korlátlanul hozzáférhetsz, hanem attól, hogy törvény mondja ki, hogy magánvagyon.
A politikát meg nehéz elkerülni, amikor valaki politikai propagandától fűtve mond gazdasági kérdésben valótlanságokat.
Egyetértek, béke veled!@gg07: Maxi respect hogy így tudsz hozzáállni.
@Gallmix: Gonosz vagy! -
rushmoon
csendes tag
válasz HussarF #99672 üzenetére
Szoktam olvasni, írni nem nagyon. De ami az utóbbi időkben megy, hogy 10 hozzászólásból legfeljebb egy szakmai, a maradék siránkozás, vagy politika, az kezd fárasztó lenni.. Persze ellennék én azzal a 10%-nyi kontenttel is, de úgy tűnik már azokba is kell egy kis O1G.. Talán így hitelesebb a célközönségnek a mondandó? Passz.
Jobban tetszett a topik amíg PZ próbálta kívül tartani a politikát (és Ixion nem lopta el a komolyabb témákat ). Egyébként ez a manyup téma sem javít ezen, belátom, ezáltal én sem javítok az arányokon. Csak meglepődtem azon, amikor felvetődött hogy valaki hozzá akar férni nyugdíj előtt, csak úgy, mintha a saját folyószámlája lenne, gondoltam félreértettem valamit. De ezek szerint nem, tényleg ez a kép él a többség fejében (legalábbis itt) az MNYP számláról.
Szóval elnézést azoktól - ha vannak még - akik a szakmai tartalmat keresik itt! Részemről befejeztem az offolást.
-
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99667 üzenetére
Nincs szó szándékos hazugságról, egyszerűen máshogyan látunk egy kérdést. Én nem találtam az idézett törvényben a magánvagyon szót vagy szinonimáját, vagy bármit ami arra utalna hogy ilyesmiről lenne szó. Mint írtam "magán" témában a "személyes számla" volt a legkonkrétabb fogalom, ami előkerült, szóval nem győztél meg.
Az hogy a többség pártállástól függően képtelen akár csak meghallgatni (nem hogy elfogadni, ne adj isten átgondolni) a másik oldalinak hangzó véleményt, az korunk szégyene.
Azt pedig nem tudom miért olyan nehéz elképzelni, hogy nem csak "adott oldali" egyének léteznek, lehet ám önálló véleményed is a téged körülvevő világról, ami hol ilyen, hol olyan oldalinak látszik. De most komolyan, tényleg az kell meghatározza a gondolkodásunkat, hogy az egyik vagy másik tábor mit gondol az adott kérdésről?!Ami a Quaestor ügyet illeti, tehát az állam döntést hozott, hogy a BEVA fizet, egy közösség (a pénzügyi szervezetek ügyfelei) által összedobott alapból. Úgy látom hogy ez mindkettőnk szerint rossz döntés volt, szóval itt nincs miről vitatkozni.
Amargo, BiP: Szivesen meghallgatom ti hogyan narráljátok a kérdést, már ha van saját véleményetek.
-
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99656 üzenetére
Szerintem a NER arról szól, hogy a rendszerváltásnál megnyitott magyar piacot, amelyet azonnal leuralt a nyugat, megpróbálják "felszabadítani", azaz létrehozni egy tőkével rendelkező magyar réteget, aki nem csak hasznot szedni jön, hanem - helyi lévén - nagyobb eséllyel próbál élhető körülményeket teremteni a saját környezetében (=hazájában). Kevesebb pátosszal: mivel magyar vállalkozók, magyar cégeiről van szó nagyobb a kontroll felettük.
Ugyan miért zavarja ez a nyugatot? Te komolyan elhiszed hogy téged, a szabadságot, a demokráciát igyekeznek megvédeni amikor ez ellen dolgoznak? Itt is érdemes elvetni a személyes érzelmeket és csak a pénzügyi oldalát vizsgálni az alapvetően pénzügyi problémának.
És ismét nem ítélkeztem, hogy ez vajon a legjobb módszer-e, vagy hogy nincsenek-e korrupt alakok a rendszerben, stb., mielőtt megkapom hogy Lőrinc-bérenc vagyok.. -
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99653 üzenetére
A személyeskedés még mindig megy, gratulálok! Az élet mely területein sikerül ezzel a céljaidat elérni?
Köszi a linket, bár ebben még mindig nem látszik hogy magánvagyon lenne a manyup pénz, az egyéni számlákat említi, meg a kezelői feladatokat taglalja. Ennyi erővel a mostani rendszerben is a magánvagyonunk van az állam kezelésében, ami a nyugdíjjárulék befizetéseket illeti..
Ami az eredeti MNYP törvényt illeti, nem kellett nagy bátorság 98-ban elindítani ezt, a leköszönő Horn Gyulának, az akkori alacsony arányú odairányított pénzek mellett. Sokkal inkább volt teher az őket követők számára a törvény által lefektetett csökkenő állami járulékok (=emelkedő manyup pénz), és a mindeközben fenntartandó állami nyugdíjrendszer okán. A Fidesznek és az MSZP-nek is, pártállástól függetlenül.
És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert. Lehet hogy lett volna más megoldás is, mint az állam kezelésé visszahelyezni ezt a vagyont, de bármilyen más megoldás legalább ennyire fájt volna.
És most sem érzelmekről beszélek, hanem pénzügyi oldalról tekintek erre a problémára.A Quaestor ügyben elhiszem amit írsz, nem ismerem mélységében (nem voltam károsult ), illetve úgy nézem félreérthettem amit az első említésnél írtál róluk. Viszont ha így van, azaz BEVA kártalanítottak lettek az ügyfeleik, akkor csak megerősíti az eredeti állításom, hogy az esetleges MNYP/ÖNYP-károsultak felé is hasonló szolidaritást kellene majd mutatnia egy mai, modern, buksi-simogató, széltől is óvó, helyetted gondolkodó államnak. Legyen az bolsevik, komcsi, libsi, konzervatív, progresszív, akármilyen. Az én pártpreferenciámnak nincs jelentősége a kérdésben (ahogyan a tiédnek sem ).
-
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99642 üzenetére
Itt összemosod az akkori és a mostani kormányzati körülményeket. Szó sem volt rendeleti kormányzásról 2010-ben. Az hogy most ez történik szerintem sincs rendben.
Ami a korábbi kormányok tevékenységét illeti, nagyívű átalakításokat az első Antall-féle kormány csinált csak, ők is csak kényszerűségből a rendszerváltás okán (és naivan, mai szemmel nézve). A nyugdíjreform sajnos üdítő kivétel (lett volna, ha összejön) ezen a téren.
+Szerintem ide lehetne venni a NER felépítését is Orbántól, de mivel ez az itteni többség számára ez szitokszóként rögzült, nem segítené elő az értelmes társalgást.És mielőtt jönne az anyázás: Az ország működését érintő nagyobb átalakításról beszéltem, nem mondtam értékítéletet egyik felett sem. -
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99641 üzenetére
Személyeskedés és politikai lózungok puffogtatása nélkül is tudna ez menni..
Az MNYP témában nem tudunk egyetérteni, de nincs is ezzel gond. Mondjuk megnéztem volna azt a linket, ha már törvény is volt arról hogy az MNYP vagyon nem a nyugdíjrendszer része, hanem magántulajdon.
Miért segített volna a Quaestoron az OBA/BEVA? Nem voltak befizetők.
-
rushmoon
csendes tag
válasz Hi!King #99614 üzenetére
Nincs előttem a törvényi szabályozása, de téged sem kérlek hogy keresd elő. Az a "zsarolás" kettő(ből egy) darab levél megválaszolása volt a saját belátásod szerint: maradtál vagy sem.
Így a "lopás" emlegetése csak hangulatkeltés. Épp mint ami a pénztárak beszántása idején is ment mindkét oldalról, emiatt érezhetted zsarolásnak. Van értelme belemenni? Segít józan/értelmes döntést hozni? Akkor mi szükség rá?A továbbiakra:
Amúgy tudom hogy működik a régi nyugdíjrendszer, köszi, sőt az OBA is megvan.
Hogy innen hogy jutottunk el a Questorig azt már nem értem. Még jó hogy a Bróker Marcsi nem került elő, bár a NER-es vonalat elegánsan sikerült elővezetni, de épp erről beszéltem korábban, hogy van-e értelme idehozni ha semmi köze az aktuális témához. (13% adó vs MNYP esete)[ Szerkesztve ]
-
rushmoon
csendes tag
Miért én olvassak utána? Amikor szükség volt rá (pénztári belépés, majd kilépés) alaposan utánajártam. És felelős döntést hoztam az akkori hangulatkeltésnek nem felülve. Ez nem igazán mondható el a többségről és most nem konkrétan rád gondolok, ne vedd magadra.
És mintha ennél a 13%-os adó bevezetésnél is ez történne, azért is reagáltam. Lehet nyomatni a politikai szálat, hisztériát kelteni. Hogy az utánad szólót idézzem: Szerintem, ehhez kétség nem férhet.
Sajnos a nyugdíjrendszer megreformálása nem fér bele egy kormányzati ciklusba, 20 éve még (ha ügyetlenül is) de próbálkoztak ilyenekkel, de manapság egyik kormány sem vállal fel ilyen témákat, amiből nem látja az azonnali politikai hasznot. -
rushmoon
csendes tag
válasz Dare2Live #99612 üzenetére
Ha már mindenképp hasonlítgatni akarjuk, akkor ott az ÖNYP, hasonló konstrukció, de itt legalább elmondható hogy te finanszírozod, a kötelező járulékelvonás mértékén felül. Tehát a tiéd, bár a felhasználása korlátozott. Ezt elvette az Orbán? Vagy mikor fogja elvenni?
Az hogy részvény, állampapír, vagy állami garancia van mögötte csak technikai dolog. Szerinted melyik az "erősebb"?
+Gondolom elvárnák a tagok hogy a pénztár csődje esetén is legyen nyugdíjuk. Miből is? Az USA válasza hogy így jártál, az egyre inkább kommunista irányba tolódó EU (szinkronban a magyar berögződésekkel) valószínűleg az állami/pénzintézeti/közösségi kártalanítást preferálná.. Lásd OBA, ami bár jól hangzik hogy a bankok kártalanítanak téged, de ugye nincs kétség afelől hogy ez kinek a pénzből is történik.[ Szerkesztve ]
-
rushmoon
csendes tag
Az állami nyugdíj is "örökölhető" korlátozottan, lásd özvegyi nyugdíj. Továbbra sem látom miért kellene magántulajdonként tekinteni rá amikor egyetlen célja volt, a régi nyugdíjrendszer megreformálása. És még jóindulatú voltam, mert bár az eszme nemes mögötte, de a megvalósítás elég sok kiskaput hagyott, lásd az ÖNYP-k eredményessége az ügyfelek számláin vs saját profitjuk/működési költégük. Valahogy nem ez a leginkább ajánlott befektetési forma a topikban, nem véletlenül..
A 25/75% arányt nem tudom hogyan képzelték, hiszen a pénztári tagok 100%-ban MNYP-be fizettek nyugdíjjárulékot, mi finanszírozta volna a maradék 75%-ot? Munkáltató által befizetett járulékok? Hitel? -
rushmoon
csendes tag
válasz Dare2Live #99597 üzenetére
Ezt a 'manyup magánszámla volt' dolgot honnan veszed? Szerintem annyira volt a miénk mint a jelenlegi állami nyugdíjszámlánk. Emiatt nem egy kategória a banki vagy kincstári értékpapírszámlákkal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla