-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ereshkigal
őstag
válasz PredatorZoli #114696 üzenetére
Az IB is emelhet.
-
aujjobba
addikt
válasz Enrico77 #114688 üzenetére
1, annyit erdemes hagyni legalabb ami fedezi a havidijat nehany honapig (2k), nalam bent van 10-15k
2, teljesen mindegy milyen penznemben veszed, nincs ertelme - magyarazat[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz tomazin #114691 üzenetére
Már megkaptad a választ, szükségtelen ilyen paranoiásnak lenni.
Ha feltöröd a TBSZ-t akkor kb 3 perc bevallani és befizetni az adót. 1 mezőt kell költeni, profit 15%-a az szja. Nem nagy kunszt. Mondvacsinált kifogások amiket írtál ellenérvként.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
tomazin
veterán
válasz Oppenheimer #114680 üzenetére
igen, az addig igaz amig nem torod fel a tbszt.
a 2eur kulonosebben nem izgat, csak az okat nem ertem. a decemberben nyitott tavalyi tbszemen nem 2 eur van es nem lennek boldog ha egyik nap atvaltanak...
-
bigdady
nagyúr
válasz Oppenheimer #114678 üzenetére
Egy levél/év vs transzferálás őrület. Nem kérdés. Nekem
[ Szerkesztve ]
-
Enrico77
csendes tag
sziasztok,
időközben minden korábbi biztosításom visszavásárlása megtörtént és ki is utalták a pénzt.
Megnyitottam az IBKR számlát gond nélkül és át is utaltam rá a pénzt.
Kicsit meglepett, hogy több mint 24 óra kellett, de már ott van.
Innen kérnék még segítséget:
1. A főszámláról kell utaljak a TBSZ-re, az IBKR felületen keresztül. Mennyi pénzt hagyjak a főszámlán a várható költségek fedezése céljából?
2. Hosszú távú megtakarítás a cél, korábban írtátok is, hogy elég ha VWCE ETF-et vásárolok.
Egyetlen ETF (bár ez tartalmaz 1000+ cég részvényét) elégséges?
Nem lenne értelme akár USD-ben is tartani egy részt?
Gondoltam olyanra, hogy healthcare szektor pl., vagy akár a klasszikus S&P500, ha már a VWCE EUROs. -
julius666
addikt
válasz stingy2 #114682 üzenetére
KH bef. számla állományi díja évi 0,16% ami az IB havi 2000-es TBSZ díjával pariban van egészen 15M FT-ig
Jutalékokról jótékonyan elfeledkeztél. Oké, hogy mezei B&H büfiknek nem meghatározó, de azért rendszeresen befektetve, fizuból nem is elhanyagolható. Főleg, hogy IB-nél gyakorlatilag nincs, tokkal-vonóval 2k az össz díjazás.
Akinek pár millás az össz befektetése és nem is lesz több(!) annak nem érdemes átmennie, mindenki másnak gyakorlatilag igen
-
ngaba
aktív tag
válasz lokalisalj #114685 üzenetére
+ 3. fél díjak (ami fixed-nél nincs), beleértve a 0.3%-os tranzakciós adót:
https://www.interactivebrokers.hu/en/accounts/fees/BUXStkFees.php?nhf=T[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
lokalisalj
csendes újonc
IBKR tiered struktura mellett BÉT-en vasarolni jol latom, hogy nem 0.4% hanem 0.05%? (tobb helyen masok irnak 0.4-et)
-
Üdv.
A kérdésem a következő:
HA eladok RV-t mondjuk a mai nap. Azt mikor tudom a bróker szla-ról a lafóra utalni?
Azt tudom, hogy maga a kiutalás két nap, de mikor engedi kiutalni? Van itt is vmi várakozási idő, amíg kiutalhatom? Mert ma eladtam rv-t, látom is a brókerszámlámon, hogy a portfóliómban mennyi az rv és a pénz, de nem engedi kiutalni.
Köszönöm a választ. -
stingy2
senior tag
válasz Oppenheimer #114680 üzenetére
Ezért is szoktam néha ide írni, hogy IB-hez ne aprópénzzel menjen a kedves ügyfél. Az ilyen 1-2..pár "milliócskával" tessék szépen Ersténél maradni, B&H esetén még jobbak is a feltételek.
Pl. a KH bef. számla állományi díja évi 0,16% ami az IB havi 2000-es TBSZ díjával pariban van egészen 15M FT-ig, és ez egy sima bank, nem is az Erste bróker részlege.(nem tudom mi a hivatalos nevük .)
Az IB annak jó, akinek már mondjuk 12 havi fizujánál több a megtakarítása, vagy nem csak és kizárólag B&H-stratégiában és 1-2 etf-ben gondolkodik. (IB-nél az átlagos számlaméret 150.000$ körül van)
Én pl. pár havonta átforgatom a teljes tőkét, hazai szolgáltatónál, aki %-os díjat kér, már a gatyám ráment volna a jutalékra.
Érdemes szvsz kiszámolni hol mennyi a ktg. mert lehet páran meglepődnének a nagy IB transzfer roham után, hogy ha nem csináltak volna semmit, jobban jártak volna.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz tomazin #114679 üzenetére
Milyen adozas problemajat, amikor nem kell adot fizetni TBSZ-en?
"meg vannak azert wtf esemenyek IB-n. idei tbszen maradt eur (2 korul), amit fogtak es atvaltottak forintba. nem ertem miert..."
Ez am a sulyos problema.
-
tomazin
veterán
válasz Oppenheimer #114678 üzenetére
helyette meg nyakadba veszed az adozas problemajat.
meg vannak azert wtf esemenyek IB-n. idei tbszen maradt eur (2 korul), amit fogtak es atvaltottak forintba. nem ertem miert...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz bigdady #114676 üzenetére
Hát ezzel csak 1 évet nyertél, utána minden évben újra írhatsz nekik és vagy megadják, vagy nem. A díjaik meg így is magasabbak mint az IB-nek, support gyengébb, elérhető befektetési lehetőségek száma össze sem mérhető.
Jobb letudni a transzfer nyűgjét egyszer.
-
bigdady
nagyúr
Sokan írjátok az Erste-től az eltranszfert.
Én randomos csomagban voltam és írtam nekik, hogy ne emeljék a díjakat vagy elviszem a pénzem és tartották az rc árakat min 2024-re is. -
ngaba
aktív tag
válasz Joe123 #114648 üzenetére
Én is fixmáp-párti vagyok, illetve USA hosszú kötvénypárti. Az itteni fórumozók többségének van egy nagy adag PMÁP pakkja (a jelenleginél jobb kamatprémiummal), amivel már úgyis a magas inflációra fogad, szóval egy kis diverzifikálás sem árt.
De ha nem lenne egy darab PMÁP-om sem, akkor is inkább a fixmáp a kettő közül szvsz. Nagyjából mindent leírt mindenki, még annyi, hogy PMÁP valószínűleg lesz mindig valamilyen formában (ha nagyon elszáll az infla, akkor átszállunk), 7%-os fix kamat 3 évre meg nem valószínű (valószínűleg már áprilisban is alacsonyabb lesz a fixmáp kamata, mint most).
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
nafikra
tag
köszönöm a hozzaszolasokat
-
confuser
senior tag
válasz ripo05 #114660 üzenetére
Jó a tipp, nafikra esetében pl. releváns is, bár csak a 4000/negyedéves költségen tud vele spórolni, mondjuk éves szinten 4*4000-800=15200 forintot, ha egy papírt kell csak átmozgatnia, amire viszont kicsi az esélye, szóval papíronként további -800 Ft. Nem mondom hogy jelentéktelen összeg, de a fenti számítás szerinti 0,75M-es hozamtöbbletet "csak" 0,765M-re tudja vele feltolni. Én viszont csak kis összegben, 500k értékben veszek ott papírokat, hogy az egyszeri 40k-s K&H-s jóváírásra jogosult legyek, amihez bő fél évig kell ott tartanom ezt az összeget, így nekem 1000-1500 Ft költségem lesz, amit 2 db transzfer díja már túl is lép. Az egyéb megtakarításaim nagyrésze egyébként is 18%+-os PMÁP-ban van a MÁK-nál. De ha hirtelen felszabadulna további befektetendő pénzem ( ), fejben tartom az ötletet, köszi!
@#114666 Begi
Az tény hogy az Új Pillér nagyon fapados, még alkalmazásuk sincs, gondolom ez is az egyik oka annak, hogy olcsóbbak. A másik amit olvastam, hogy valami egyedi fejlesztésű kártyaelfogadó rendszerük van, ami olcsóbb a standard rendszerhez képest... A fapadosságért cserébe viszont olcsók és elég rugalmasak (pl. minden mehet emailben).
Generali-s negatív tapasztalatom (a tavaly nyári drágulásukon túl), hogy csak kevés helyen fogadják el a kártyájukat, online számla ugyan mehet emailben AVDH hitelesítve, de a papír alapú csak postán (pénz+idő...)[ Szerkesztve ]
-
-
Llew
senior tag
válasz confuser #114652 üzenetére
Ha jól olvastam 800 ft/állampapir költseg a transzfer náluk.
Ezt hogy kell erteni vajon? Egyfele papir összegtől függetlenül?
mert akkor at tudod transzferelni mondjuk allamkincstari szamlara. Ha mast nem visszavaltas elott erdemes lehet meglépn, hogy ott ne vegyen le a bank %-ot.Megelőztek.
Más:
Létezik olyan megoldas, kereső barmi, amivel megtudok nézni konkrét ETF-et hogy melyik brókernél kapható? Vagy ez csak adott helyen regisztráció után megy?
Lightyearnek van elvileg az új felületen nyilvanos keresője, de azon nem sok tetel van (~160 Etf talan)[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Ixion77
addikt
-
peetie1
aktív tag
Ibie huf beutalas még mindig be van lassulva? Olvastam a múltkor írtátok hogy több nap volt a megszokott 1-2 óra helyett.
-
confuser
senior tag
válasz nafikra #114636 üzenetére
Én a MÁK-on vásárolt PMÁP, FixMÁP, DKJ mellé bedobnám 4. opcióként a másodforgalmazott "régi", 18%+-os PMÁP-okat, pl. K&H értékpapírszámlán.
A vásárlás foglalkozós, mert nagyon aktívan kell figyelni hogy mikor jelenik meg egy eladott PMÁP csomag (nekem tegnap délelőtt sikerült egy kisebb mennyiséget vennem, de már 3 hete figyelem naponta 1-2x), viszont akkora a kamatkülönbség, hogy még a magas értékpapírszámla költségek mellett is jelentős a hozamkülönbség. Leírva sehol sem találom, de telefonon azt a tájékoztatást kaptam, hogy az értékpapírszámla költsége negyedévente az állományi díj 0,04%-a / min 500 Ft / max 10000 Ft (10M-nél 4000 Ft), illetve amit megtaláltam a honlapjukon állampapír árfolyamtáblát, aszerint és a tegnapi tranzakcióm alapján vásárláskor 2%-ot egyből benyelnek (spread?), visszaváltásnál nem tudom hogy van-e további 1%, de ha igen, akkor is ~14,5% a költségek utáni hozam, ami több mint a duplája a jelenlegi MÁK-os alternatíváknak.
Ilyen összegnél szerintem megfontolandó, mert szemmel látható a hozamkülönbség (~0,75M a MÁK-on vásárolt 7,9%-os PMÁP-hoz képest), de időigényes (értékpapírszámla nyitás, vásárlást ki kell fogni).
@#114650 Begi
Úgy lehet hogy működik, de úgy tudom már nem lehet így bankszámlát nyitni, nálunk sem így van, így nálunk felejtős volt, főleg hogy ahogy írtam, drága az MBH EP. Én is csak azért vagyok ott, mert kapok rá munkáltatói támogatásként minimális ingyen pénzt, amivel majdnem kompenzálva van a magas költsége, cserébe meg kényelmes. Feleségemnek viszont a magas költségek miatt nem ott nyitottam, hanem az Új Pillérhez, oda küldözgetem a bankszámlakivonatot havonta.[ Szerkesztve ]
-
Attis7
tag
válasz Joe123 #114648 üzenetére
Az biztos lesz, sőt valószínűsítek vmi választási osztogatást is, mert rosszul áll a szénájuk, de akkor még ott van a ksh, akik tavaly év végén sem riadtak vissza a trükközésektől, szóval perpill el nem tudom képzelni, hogy 6% fölé kerüljön az infláció (de nyilván nagy közgazdászok sem vártak 2022-ben 17.6%-os inflát a következő évre).
-
Begi
senior tag
válasz confuser #114603 üzenetére
Értem, tróger banda.
Ahogy nézem, kivéve ha közös számláról történik a törlesztés.
"Házastársak esetében amennyiben a törlesztés igazolás mindkét házastárs/adóstárs nevére szól, azaz a törlesztés a házastársak, mint számlatulajdonosok közös számlájáról történt...
...
Amennyiben mindketten Pénztártagok, akkor személyenként a teljes törlesztő részlet felére igényelhetik a támogatást" -
SFU
tag
Szervusztok,
Szeretnék kérni valamelyikőtöktől egy IBKR meghívót, köszönöm!
Üdv!
„A játszma végén a Király és a Gyalog ugyanabba a dobozba kerül”
-
Joe123
senior tag
válasz Attis7 #114643 üzenetére
A fixmápnak meg az a kockázata, hogy nem bírnak magukkal és tényleg újra bedurrantják a magasnyomású agymenésüket - ahogy már pedzegetik - ettől pedig garantáltan ismét megsápad szegény kis Forintka, amitől megszalad az infla megint. Aztán majd lehet szaladni lecserélni PMÁP-ra mint pár éve a MÁP+-ot, csak itt ugye nem annyi a visszaváltási bünti mint annál volt.
[ Szerkesztve ]
-
S-eye
senior tag
válasz axioma #114646 üzenetére
Engem is ez a téma foglalkoztat most. Ha csak annyit akarok, hogy ne a bankszámlán álljon a pénz, de likvid maradjak, akkor vegyem meg mindig az 1 hónap múlva lejáró DKJ-t, minthogy mondjuk a decemberit venném minden hónapban (tegyük fel 2 hónap múlva eladnék belőle, vagy bármikor amikor szükség van rá)?
-
axioma
veterán
válasz Panthera #114645 üzenetére
Nem buntetes van, de nagyobb kamatlabbal diszkontalnak vissza ha eladod, igy nem lesz ido elotti felvetnel meg az ara'nyos hozam [igaz, ez a lejarati ido fele haladva csokken, nem ugy mint a fix 1%-osoke].
Probalj eladast es vetelt kezdemenyezni ugyanarra a dkj-re, minel tavolabbi annal nagyobb lesz a ket osszeg kozotti kulonbseg [azonnali visszavaltasnal bukta - ennyit buknal lejarat elotti visszavaltasnal a korabban megszolgalt hozambol, es aka'r minusz is lehet, plane ha dkj hozamszint emelkedik [nem az ollo a ketto kozt, hanem eltolas]. -
Panthera
őstag
válasz Attis7 #114643 üzenetére
Ha most akarok dkj-t venni (még nem tudom hogy kell-e rövid időn belül az összeg) és ki akarom maxolni a futamidőt erre a szuper %ra (míg még lejjebb nem megy, és tételezzük fel hogy kb. ugyanaz a % mindegyik lejárat), akkor nem tök mindegy melyiket választom, ha idő előtti eladáskor nincs büntetés? Néhány korábbi hozzászólás alapján elbizonytalanodtam.
-
Attis7
tag
-
srs24
csendes tag
válasz Ereshkigal #114553 üzenetére
Ha már szóba került (tudom senkinek nincs jósgömbje) szerintetek van rá esély, hogy még idén a Revolut is elő álljon a TBSZ lehetőségével, mint a Lightyear?
-
nafikra
tag
sziasztok,ahogy latom az altalanos velemeny hogy fixmap a pmap helyett, de a kalkulator szerint 1 evre buntivel egyutt a pmap jobban hoz mint a fixmap. elszamoltam valamit?
10M-rol volna szo. -
SpdY24
csendes tag
válasz julius666 #114479 üzenetére
Köszi szépen az emlékeztetőt. Tegnap sikeresen át állítottam ma reggelre pedig a TBSZ-eimhez újra kérte a személy igazolvány amit végül nem sikerült rendesen "Scan" fényképezni olyan kiváló a webes felület.(2x küldtem be az elejét) S most nem is engedi változtatni. Gondolom majd vissza dobják, hogy próbáljam újra?!
-
VÁMpír
aktív tag
sziasztok,
IBKR referral program-mal kapcsolatos kérdés:
-első deposit 100e $, ekkor megkapom a maximális mennyiségű IBKR részvényt 1000 $ értékben-van egy withdrawal, 50e $ értékben 1 éven belül, akkor vissza lesz vonva a fele az ajándék részvényeknek
-ha érkezik újabb deposit, akkor még kaphatok ajándék részvényt, vagy már ki lett maxolva az 1. deposit miatt?
-
Ereshkigal
őstag
válasz lokalisalj #114630 üzenetére
Nem.
-
ngaba
aktív tag
válasz aujjobba #114626 üzenetére
Akkor gyűjtőgeted 1 évig a kamatot, és egyben fekteted be a 7%-nyi kamatot. A negyedéves kamatfizetéssel szimplán több lehetőséged van, mint az éves kamatfizetéssel, és ha nem a pénzszámlán parkoltatod a neygedéves kamatot, hanem valamiben még kamatoztatod is az "éves fordulóig", akkor az EBKM-ed is nagyobb lesz, mint 7%.
-
lokalisalj
csendes újonc
A lightyearnál elérhető már TBSZ transzfer külső szolgáltatótól?
Illetve ha nem mikortól lehetséges?
Bármilyen infótok van?
(eddig nem fókuszáltam erre a szolgáltatóra, de beszélgetésben felmerült kérdésként, s eltűnődtem) -
-
Paxker315
addikt
válasz kozeposztaly #114624 üzenetére
Ha tbsz-en valtod, igen. Mivel praktikusan kereskedés a deviza eladás és vétel pont ezt a praxist tartom ügyfélbaratnak, hogy a "szamlavezetesi díj" inkább inactivity fee, így a DCA befektetoknek sokkal alkalmasabb mint a magyar brókerek, meg nem veszed észre a havi 2k HUF-t ha nem is kell fizetned a TBSZ tranzakcióid miatt
[ Szerkesztve ]
-
kozeposztaly
csendes tag
Hölgyek, Urak,
az IBKR-nél az FX váltás (HUF -> EUR) díja levonódik a havi 2000 Ft-os TBSZ díjból?Köszönöm!
-
Ereshkigal
őstag
Az mitől függ, mikor kapom meg a PMÁP kamatot? Ugyanaz a papír, mutter most este megkapta, nekem holnap érkezik.
-
kp78
addikt
válasz zoo8800 #114619 üzenetére
Persze elfogadom ezt az érvet is, csak akkor miért van ott az app-ban.
@114617 tomazin
Csak én vagyok meghatalmazott anyumnál, ő nálam nem.
Akkor marad az én verzióm közül vmelyik.„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
Tiédetis
senior tag
Üdv
lejárt egy DKJ 1 millióval, ahogy nézem a kamatok a béka segge alatt
Mit javasolnátok, ha 1 évre kötném le? (lehet más is mint költségvetést finanszírozó tétel)Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Joe123
senior tag
Ha még eddig nem tette volna, szegény kis Forintka, most biztos rendesen összerezzent:
Előre is nagyon köszönjük, legutóbb is kurvafaszán sikerült...
-
kp78
addikt
válasz Joe123 #114613 üzenetére
Akkor ez egy remek frissítés volt.Ez esetben marad a személyesen bemegyek és átvezetést kérek?
Vagy kiutalom saját bankszámlámra, és kártyás vásárlással juttatom az ő kincstári számlájára.
Ha jól gondolom.[ Szerkesztve ]
„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
kp78
addikt
Gondolom itt lehetne, de hogy tudom ügyfélként anyumat hozzáadni?
Semmi lehetőség az ő adatait / folyószámláját beírni.„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
kp78
addikt
Anyumnak vissza kell adnom egy korábban tőle kapott pénzt.
A kincstári app-ban az én folyószámlámról tudok az ő nevén lévő kincstári számlára utalni? (lejárt, már szabad pénzként ott lévő összegből)
előre is![ Szerkesztve ]
„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
.mf
veterán
Államkincstár megint alkot.
Régi appon rendelkeztem, hogy a 30I hozamát utalja ki.
Jött az app frissítése (jó szar lett), sehol nem láttam, hogy aktív-e még ez a rendelkezés, ezért újra rendelkeztem róla, jött is a visszaigazoló üzenet.
Vártam, hogy megérkezzen a bankszámlámra, de nem jött. Benézek: ott van még mindig a számlámon mint kp, nem utalta ki...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Ixion77
addikt
IBCE-n próbálok normál számlán HUF-ból USD-t venni, de nem sikerül mert akár a Forex, akár a Convert Currency részen próbálkozok, azt mondja hogy "FX conversion is allowed to base currency only". Ami nekem EUR.
Megoldható valahogy hogy tudjak előre USD-t venni, vagy csak a vásárlással automata konverzió működik?[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dronte
aktív tag
Másnak is döglődik az IBKR? Mobilon és weben is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy ruhás topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!