Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) Mercutio_ válasza attiati (#1600) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, hát nem csak tinik írnak a Ph-ra :B

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1602) attiati


attiati
veterán

Jogi hszekhez

Nehéz azt felfogni, hogy egy alkotmányellenes törvény visszaállítása hogy történik évek múlva, mikor már a pénz sincs meg.

De az államiba átlépők semmit nem írtak alá, semmilyen nyilatkozatot nem töltöttek ki, semmilyen szerződés nem bizonyítja a szándékukat, márpedig ha jól tudom, akkor a jog szerint erre szükség van. (kivéve, ha az ember önként felszáll a buszra, és ráutaló magatartással aláírja a szerződést, hogy felszállt :) ) De ha a törvény hatályon kívül került, akkor ők nemhogy nem írtak alá semmit, de nincs semmi, ami alapján ott kellene lenniük. Ilyenkor az AB egy korábbi törvényt állít vissza, vagy előírja, hogy új törvényt kell alkotni?

(#1603) attiati válasza Mercutio_ (#1601) üzenetére


attiati
veterán

Okok, nem meglepő :) Avatarod elég öreges :D (nemám), amúgy ha jól emlékszem, egyszer láttalak Mamutban Extreme Digital-ban monitorokat nézegetni, nem néztél ki öregnek.)

(#1604) Boxer001 válasza attiati (#1603) üzenetére


Boxer001
veterán

Az itteni arcképe alapján felismerted? :Y :DDD

(#1605) attiati válasza Boxer001 (#1604) üzenetére


attiati
veterán

Te rajzoltad neki?
Nem, de én is épp monitorokat nézegettem akkoriban, meg bújtam a topikot azokban a hetekben. És este beírta, hogy járt ott, meg vitt saját képeket, meg minden. Lehet keverem a nickjét amúgy, de aszem ő volt.

(#1606) Mercutio_ válasza attiati (#1603) üzenetére


Mercutio_
félisten

40 lettem kedden pár hete :B
Hááát, lehet, hogy én voltam, bár sokan visznek képeket...

Mivel a képviselők elvileg az őket megválasztókat képviselik, így ők helyetted fogadnak el/szavaznak meg törvényeket, tőled külön nem kell hozzájárulás.
Az már egy másik történet, ha az AB elmeszel valamit, vagy utólag visszavonnak/módosítanak ezt-azt :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1607) attiati válasza Mercutio_ (#1606) üzenetére


attiati
veterán

Igen, helyettem fogadnak el törvényeket, és azt köteles vagyok elfogadni. De ha már nincs az a törvény, ami alapján átkerültem, és nincs szerződés se, se ráutaló magatartás, akkor mi alapján kellene államiban maradniuk az államiba átrakott embereknek?

Két másik kérdés:
1.Most olvasom: "Egy minimális öregségi ellátásra igaz jogosult lesz a tag..." Az is jogosult lesz minimális öregségi nyugdíjra, aki marad mnyp-ben és csak 2-3 év munkaviszonya van?
Ha igen, akkor mennyire?

2. Nem tudok valami jó kis összefoglaló táblázatot, képletet, hogy jelenleg az államiban levőknek hogy számolják a nyugdíjukat. És hogy hol van a nyugdíj plafon?

Csak a nickedben nem voltam biztos, abban igen, hogy az a nick volt az az ember ott :) De akkor most már a nick is biztos.

[ Szerkesztve ]

(#1608) glutamin válasza attiati (#1600) üzenetére


glutamin
őstag

Egy vicc jelenleg a nyugdíjszámítási struktúra. Ez így ebben a formában totálisan életképtelen. Drasztikusan csökkenni fognak az állami nyugdíjak a következő évtizedekben. Leginkább emiatt érheti meg a magasabb bejelentett jövedelműeknek a MNYP.

[ Szerkesztve ]

„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“

(#1609) bobsys válasza attiati (#1607) üzenetére


bobsys
addikt

1. Jelenleg ha jol tudom akkor 28 500 Ft

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1610) attiati válasza glutamin (#1608) üzenetére


attiati
veterán

Arra számítok, hogy azért sok bruttóm lesz. Épp ezért szeretném kiszámolni, hogy x bruttóból most mennyi nyugdíj várható. És abból ledobok egy 30-40%-ot.

bobsys: és jól értem, hogy ez a mostani szabályozás szerint azoknak is jár, akik nem érték el a 20 év munkaviszonyt, és maradnak mnyp-ben?

[ Szerkesztve ]

(#1611) bobsys válasza attiati (#1610) üzenetére


bobsys
addikt

Igen. De lehet, hogy csak a 80%-a jar.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1612) attiati válasza bobsys (#1611) üzenetére


attiati
veterán

azért nem mindegy, hogy 5,6k vagy 28k :)

Hol olvastad?

(#1613) ityam


ityam
senior tag

Azt én is hallottam hogy valami időskorúak járadékát kapják majd az MNYPben maradók is. De annak a mértékéről nem tudok. A 28500 Ft az a minimál nyugdíj ha jól tudom és az nem egyezik meg azzal a járadékkal szerintem amit majd kapnak az MNYP tagok. DE KÖZEL SEM BIZTOS HOGY JÓL SEJTEM.

Amúgy a visszacsinálással kapcsolatban többen irták hogy nem lehetséges mert mit mondanak majd azoknak akiknek már elköltötték a pénzüket. Nagyon egyszerű. akik visszaléptek az államiba azoknak úgy számolják majd a nyugdíj megállapításánal a keresetüket mintha ezek az évek alatt is államiban lettek volna. Aki meg maradt a magánban annak meg nem teljes összeggel számolják majd a nyugdíjukat hanem mondjuk csak a felét.
pl 100E havi fizunál 480 hónap(40 év) munkaviszonynál államinál a számítási alap: 100.000x480= 48 milla.
ha 40 évből 30-at MNYPben töltöttél akkor 100.000x120+(100.000x360)x0,5(persze csak tipp az 50% os módosító.lehet több kevesebb is )=12+18 milla=30 milla
Szal ugyanolyan fizunál a 2 ember állami nyugdíjának az aránya 0,625(62,5%). Magyarul 37,5% al kapna kevesebb állami nyugdíjat a magánban lévő(de persze MNYPből ki tudja pótolni valamennyivel). És máris igazságosan vissza van állítva ez a törvény. Akiknek elköltötték a pénzét de magánban voltak azoknak 100% al számolják majd azokat az éveket is amiben MNYPben voltak csak lenyúlták tőlük.
Példámban 50% al csökkentett nyugdíjjogosultsággal számoltam MNYP tagonak ami elvileg most meg 0,7-0,75 körül volt. Persze kőbe nincs vésve egy szám sem.
Szal ha akarják akkor egy ilyen számítási móddal simán vissza tudják állítani a rendszert.

(#1614) ityam


ityam
senior tag

illetve a 48 millás alapot meg a 30 millás alapot ne fix pénznek vegyétek. Csak számolási alapot képez nem annyit fognak elosztani. Csak majd az akkori jogszabályok alapján annak kapja majd meg az ember az egy ezredét vagy akárhányad részét havonta. Szal ne vegyétek azt az alapot összegyűlt pénznek.

[ Szerkesztve ]

(#1615) Thunderzolee válasza ityam (#1613) üzenetére

"Amúgy a visszacsinálással kapcsolatban többen irták hogy nem lehetséges mert mit mondanak majd azoknak akiknek már elköltötték a pénzüket. Nagyon egyszerű. akik visszaléptek az államiba azoknak úgy számolják majd a nyugdíj megállapításánál a keresetüket mintha ezek az évek alatt is államiban lettek volna."

Ezt máshol is olvastam már, ott is hasonló következtetésre jutottak:

Aki visszalép, az kapja a teljes állami nyugdíjat, mintha sosem lett volna MNYP tag, teljesen mindegy, h mennyit fizetett a MYNP-ba amíg tag volt.

Akik meg kitartottak a magán mellett, azok továbbra is a 75%-os államira számíthatnak, a többit meg a magánban felhalmozódottból kell kipótolniuk.

Itt csak az a kérdés, lesz-e valaha olyan, h elismerik, h a magánban maradóknak is jár az állami nyugdíj.

Szerintem lesz.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1616) ityam válasza Thunderzolee (#1615) üzenetére


ityam
senior tag

Szerintem is lesz.

Szavazzuk meg! Demokrácia van vagy miaszösz :D

[ Szerkesztve ]

(#1617) Thunderzolee válasza ityam (#1616) üzenetére

Ha meg netán nem lesz, számítások szerint elég jó esély van rá, h az állami nyugdíj kábé akkora lesz 30 év múlva, h vetekedni fog vele a magánban összegyűjtött 25%.
(250-300ezres bruttót feltételezve.)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1618) Boxer001 válasza ityam (#1616) üzenetére


Boxer001
veterán

Nem lesz itt semmi szavazás, nem játszunk ilyet. Ti választjátok, egyétek is meg. ;]

(#1619) tildy


tildy
nagyúr

Azt is vegyetek figyelembe, hogy mig az allami befizetest ha lesz egyeni szamla CSAK HAZASTARS orokelheti (ergo , ha a feleseged/ferjed meghal , vagy nem nosultel, csak elettarsad van akkor szopo, gyereked nem kaphatja meg! ) , mikozben az mnypmet arra iratom, akire akarom , a kedvezmenyezett fogja kapni.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1620) ityam válasza tildy (#1619) üzenetére


ityam
senior tag

Ha egyéni számla lesz államiban akkor az államisoknak régen rossz. Legalábbis ha csak a fizu 10% át rakják arra . Aztán azt megkapod nyugdíjas korodra inflációkövetéssel.
vagy ha nem csak a 10% ot irják rá hanem a 24% ot is akkor meg olyan diszkrimináció mint a ház és belelövetem az orbánékat a dunába.

(#1621) Thunderzolee

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/feltorik_a_malacperselyt_bucsuzhatunk_a_penztaraktol.143359.html

ityam:
egyetértek
Csak ez a birka nép képtelen fellázadni. :/

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1622) Mercutio_ válasza tildy (#1619) üzenetére


Mercutio_
félisten

És azt se feletsük el, hogy valójában nem örökli az állami egyéni számlát a házastárs :( , hanem csak egyfajta magasabb özvegyi nyugdíjat* fog kapni, ami messze nem akkora plusz összeg az egyébként alanyi jogon járó özvegyi nyugdíjon felül, mint amennyit a házastárs halálával (nagy valószínűséggel) az állam zsebretesz.

* már ebből is látszik, hogy nem ugyanaz mint az örökölhetőség, ami tudtommal egyösszegű felvételt is lehetővé tesz.

Thunderzolee: Számomra az is mutatja, hogy itt most a pénzek lenyúlásáról szól a dolog, hogy a lengyelek által elért eredmények ellenére tovább mennek ezen a vonalon.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1623) Thunderzolee

:D :O

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1624) Thunderzolee válasza Mercutio_ (#1622) üzenetére

Az EU miért nem engedte beleszámolni a MNYP-ba utalt pénzeket a hiányba?

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1625) #16741888 válasza amargo (#1580) üzenetére


#16741888
törölt tag

Igen ez jogos hosszútávon ennek ki kell egyenlítenie magát, a kérdés csak annyi mennyi a hosszútáv? Apám 2 éve meghalt, pont a válság után kaptam meg a magán nyugdíjpénztári pénzét, kb 25% volt a minusz, na most ha veszek 1 millió forintot abból elolvad 25% az 750ezer utána hogy újra 1 millió legyen sokkal nagyobb növekedást kell realizálnia... lehet hogy hosszútávon még így is kijön a plusz, de én egy picit skeptikus voltam akkor a válás közepén és inkább kivettem azt a pénzt és befektettem én magam.

Nem tudom az állami nyugdíj ilyen szempontból hogy lesz lehet nem is lesz örökölhető, de ettől függetlenül mi van azokkal az emberekkel akik nyugdíjba vonulásuk előtt buktak laza 25-30-40%okat? vagy akár papíron még sokkal többet is, bukhattak és volt aki bukott is.

(#1626) #16741888 válasza Mercutio_ (#1586) üzenetére


#16741888
törölt tag

Utána fogok nézni. Amúgy Kína ilyen szempontból szerintem nem mérvadó, mert ott az emberek magán nyugdíjpénztári pénze nem bankszektor kezébe van... de a kínai nyugdíjnak nem néztem utána.

MOD: Google a barátunk

MOD2:"The age wave theory suggests an economic slowdown when the boomers start retiring during 2007–2009.[23]
Baby Boomers control over 80% of personal financial assets and more than 50% of discretionary spending power. They are responsible for more than half of all consumer spending, buy 77% of all prescription drugs, 61% of OTC medication and 80% of all leisure travel."

Azaz a rekord magas tőzsde nem biztos hogy visszatér egyhamar....

[ Szerkesztve ]

(#1627) attiati válasza Thunderzolee (#1624) üzenetére


attiati
veterán

Fordítva kérdezem: miért engedte volna?
Nem lehet egyszerre az egyén és az állam számára is szabadon elkölthető ugyanaz a forint.

Ugyanezt válaszolom ityam kérdésére is, az államiban vezetett egyéni számlákra
"vagy ha nem csak a 10% ot irják rá hanem a 24% ot is akkor meg olyan diszkrimináció mint a ház és belelövetem az orbánékat a dunába."
Márpedig mind a 10+24%-ot rá fogják írni az állami egyéni számlára, de az akkora virtuális pénz lesz, mint a ház. Ha akarod ilyen állami fizetési ígérvényhez hasonló pénzből rajzolok neked 10 csilliót a bankszámládra :) Ergó semmi értelme felosztó-kirovó rendszerben az egyéni számlának. Magával a rendszer lényegével van ellentmondásban. Amennyit befizetnek, annyit kapsz. NINCS nyomon követve az egyéni befizetés.

[ Szerkesztve ]

(#1628) attiati válasza tildy (#1619) üzenetére


attiati
veterán

Ne vegyél rá mérget, 2 tollvonással lehet szabályozni.

Pl x összegű itthon befizetett szja kell hozzá. Vagy 2 gyerek feltételnek. Egy összegben felvétel lehetősége 1 tollvonásra sztornó. stb....
Különösen, hogyha azt látják, hogy túl nagy pénzek maradtak mnyp számlákon, vagy ha majd később is kell a pénz az államháztartásba.

Illetve azt is írtam, de nagyon kevesen reagáltatok rá, hogy az mnyp-ből is csak a nyugdíjjogosultsági kor elérése után lehet pénzt folyósítani. Tehát össze leszel láncolva az állami nyugdíjrendszer betegségeivel, mivel ha ott hiány lesz, és emelni kell a nyugdíjkorhatárt, akkor te is csak később kapod meg a pénzedet.

[ Szerkesztve ]

(#1629) #16741888


#16741888
törölt tag

Amúgy szerintem az egész nyugdíj egy picit sántít, azért van minden embernek 40éve legalább hogy megteremtse magának a nyugodt élet feltételeit... miért adjam én mindenféle senkiházi bankárnak, vagy hazug korrupt államnak a megtermelt pénzemet? Miért? Elejétől kezdve hibás gondolatmenet, mindenki sáfárkodjon úgy a kis életével hogy ne legyen ilyen gondja hogy nyugdíj... persze nyilván senkinek nem ez az érdeke mert akkor nem lennének birka alkalmazottak(én is az vagyok egyelőre) akik a fogyasztásukkal generálják a gazdasági növekedést hogy mások jól élhessenek.

(#1630) ityam válasza attiati (#1627) üzenetére


ityam
senior tag

Teljesen mindegy hogy virtuális számla. Meg csak igérvény. A mi számlánka ha 10% kerül az államisokáre pedig 34% az akkor is olyan diszkrimináció ami biztos vagyok benne hogy alkotmányellenes.(Tudom most irnak uj alkotmányt is).
Elviekben bármennyit ki tud fizetni az állam nyugdíjra. Csak meg kell emelnie az adókat. Szal akár még be is tarthatná hogy kifizeti a 34% okat amik összegyűlnek, Persze abból is túl sok jön ki szal nem fizetnék mert inkább módosítják a számítás módját.
Szal maga a rendszer hogy az egyiknek rá írják a számlájára a másiknak meg nem az biztos hogy hátrányos megkülönböztetés amit az alkotmány meg gondolom sok más is tilt.

(#1631) Alex91 válasza ityam (#1630) üzenetére


Alex91
félisten

Egyszeru, a 24% most mar hozzajarulas. Valoszinuleg az allamiban maradottaknak is csak a 10%-ot fogjak ugymond nevre szoloan felirni. Aztan az alapjan kapjak a nyugdijat. (Vegulis nem mindegy, hogy mi az alapja? Mert az allamiban nem az egyen altal befizetett penzt kapja majd vissza a hozamokkal, hanem ami akkor lesz a nyugdijkasszaban, azt osztjak.)

Az emlegetett sved modell alapja (ha jol ertem), akkor az, hogy felirjak a befizeteseit az embernek, de nem azt a penzt fogjak visszaoszatni, hanem az alapjan fogjak majd felosztani az allami nyugdijpenztarban levo penzt. Aki tobbet fizetett, az tobbet is kap, de, hogy mennyit az fugg attol is, hogy mennyi penz van nyugdijas eveiben az allami kasszaban. Tehat hasonlit a feloszto-kirovo rendszerhez, csak itt az ember befizetese hatarozza meg, hogy mennyit kap, es mondjuk nem a ledolgozott evek szama...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1632) ityam válasza #16741888 (#1629) üzenetére


ityam
senior tag

Csak alap esetben az ember azzal szeretné megteremteni a nyugodt élet feltételeit hogy dolgozik 40 évet. És a befizetett adókból/járulékokból ezt megkapja.Sajnos a legtöbb munkahelyen nem lehet annyit keresni hogy kijöjjön belőle rendesen az ember, nemhogymég rakjon félre is nyugdíj célra.Aki meg megteheti az jellemzően meg is teszi.

Az meg hogy te nem akarod senkinek odaadni a pénzt az fura. ha sem államnak sem bankárnak akkor hogy akarod befektetni?Ha te fekteted be valamibe akkor ugyanúgy elbukhatod a pénzed. Vagy ha te nem is mert értesz a befektetésekhez akkor a maradék 95% a az embereknek nem. Tehát az államnak igenis kötelessége gondoskodni a nyugdíjról. Csak normálisan kellene....

Másik ok hogy valami kötelező jelleget kell adni a dolognak mert sokan nem gondoskodnának sehogy ha opcionális lenne mert inkább elköltenék most az egész fizetésüket(mint ahogy most is a legtöbb ember teszi) mert egyszerűen nem gondolkodik előre. Azok meg egyszerűen haljanak meg amikortól már nem tudnak dolgozni?
Érdekes elképzelés. Persze kivitelezhető.
De volt egy Startrek TNG rész ahol volt egy olyan bolygó ahol mindenki amikor betöltötte a 60. életévét akkor öngyilkos lett.És ez természetes dolog volt mert hogy várhatja el valaki hogy róla gondoskodjanak...
Szal felőlem ez is lehet. Nem kell foglalkozni a bizonytalansággal hogy meddig élünk mert meg van előre határozva és jól be lehet osztani.
Szal vannak érdekes ötletek de gyakorlatban a mostani nyugdíjrendszert kellene kicsit formálni.

(#1633) Mercutio_ válasza #16741888 (#1626) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem a kínai nyugdíj a lényeg, hanem az, hogy háttérbe szorul az amerikai vezető szerep, és többek között a tőzsdék és árfolyamok mozgására se csak/elsősorban az amerikai viszonyok alakulása fog kihatni.

attiati: A 24%-nak semmi köze az egyéni számlához, hisz az épp most lett átnevezve adónak járulékból, és ahogy a befizetett SZJA-d se számít bele semmibe, úgy ez se fog :N

Az összeláncolás pedig valóban okoz némi problémát MNYP tagként, de egyrészt csak annyit, amennyit az állami nyugdíj tolódása maga, másrészt, ha nem élem meg a nyuggerkorhatárt érdektelen, hogy az mennyi, mert legalább a hozzátartozóm egyből felveheti az MNYP-s pénzem és az özvegyi nyugdíjat is megigényelheti (ha még lesz olyan)

PumPi: Ne viccelj már, még a miénk nél fejlettebb táradalmakban sem bízhatod rá az egyénekre a teljes nyugdíjaskori öngondoskodást, mert nem látnak messzebb az orruknál, és pillanatok alatt eltapsolnák a nyugdíjjárulékként befizetendő összeget, aztán amikor elérik a korhatárt ott állnál elszegényedett tömegekkel akikkel kezdeni kell valamit.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1634) tildy válasza ityam (#1630) üzenetére


tildy
nagyúr

Majd átják az alkmánt. Haez így lesz, szerintem megyünk páran Strasbourgba.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1635) attiati válasza Alex91 (#1631) üzenetére


attiati
veterán

Itt valami félreértés lesz, vagy én értem félre.

Most se csak a ledolgozott évektől függ. Ha több a bruttód, akkor több nyugdíjat kapsz államiból is.

Ityam: nincs ebben most már semmi alkotmányellenes, mert adónak hívják az mnyp-sek munkáltatói befizetését. Valószínűleg rá fog kerülni az a 24% az állami egyéni számlára a nem mnyp-seknek, de annak az állami egyéni számlának az égvilágon semmi jelentősége. Az csak egy szemfényvesztés. Egy jól hangzó ígéret. Ha meg meg is csinálják, a kifizetés akkor se az alapján megy :) Sok vitaműsort megnéztem a témában, és érdekes módon egyetlen szakértő sem hozta fel, hogy felosztó-kirovó rendszerben miaf* az az egyéni számla? :D Minek? Mi az értelme?
Pedig a szakértők általában szeretnek elméleti síkon vitatkozni.

[ Szerkesztve ]

(#1636) ityam válasza attiati (#1635) üzenetére


ityam
senior tag

Én nem ismerem a svéd modellt de azt irja a kollega hogy ott abszolut nem számít az évek száma csak az hogy mennyit fieztett be.
Amit mondjuk nem látok be hogy miért teszi sokkal jobb helyzetbe a rendszert mintha beleszámítanának az évek is...
Az idősödő társadalomnál mindenképpen gond a felosztó kirovó rendszer. Ha nem csökkentik mindig az aktuális nyugdíjasok nyugdíját az aktuálisan kasszában lévő pénz szerint akkor borul a bili. Mert egyre többet kell befizetni, ezért egyre több szolgáltatást várnának el stb stb...Az más kérdés hogy mint ahogy itt sem ott sem kapják meg a több szolgáltatást hiába kedzenek majd egyre többet befizetni.

(#1637) Alex91 válasza attiati (#1635) üzenetére


Alex91
félisten

Persze, csak mondjuk ezzel a technikaval az eveket ki lehet kuszobolni. Az "atkosban" ugye a tobbseg beallt munkaba es vegig is dolgozta a nyugdijig az eveket. Most mar azert nem biztos, hogy ez mindenkinek megy... (Most nem tudom, hogy mi alapjan allapitjak meg a nyugdijat, de pl. regen azt csinaltak, hogy pl. az utolso 5 ev atlagkeresetet neztek a nyugdij megallapitasanal. Na, gondolj bele: minimalber, aztan az utolso 5 evben jo magas fizetes...)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1638) tildy válasza attiati (#1635) üzenetére


tildy
nagyúr

Ez sem feltétlen igaz. Fater 1.5szeres minbért kapott 98-ban , mikor rokkantnyugdíjas lett, egyik ismerőse minbéren volt. Az illető amíg nyugdíjba ment minbéren volt (2001ig kb) , és ma ott tartanak, hogy csak azért, mert fater 3 évvel korábban került rokkantnyugdíjba a másik illető legalább duplaannyi nyugdíjat kap.

Alex:a durvább ez a szitu volt, mikor a 2000es évek környékén a minbér 25-ről kb 50re emelkedett , hirtelen. Aki előtte került nyugdíjba, annak szívás.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1639) ityam válasza attiati (#1635) üzenetére


ityam
senior tag

Természetesen semmi értelme a számlának de ha már van akkor nem tehetik meg hogy az egyik embernek gyűlik a másiknak meg nem. Szal a legegyszerűnn lenne az államnak ha azt mondaná hogy semmiféle egyéni számla nem lesz, mert azzal csak a maga alatt vágja a fát.

(#1640) tildy


tildy
nagyúr

Aki volt már nyilatkozni, ráírta a papírra az mnyp tagsági számot?

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1641) attiati válasza tildy (#1638) üzenetére


attiati
veterán

Tök nem értek a nyugdíjszámítás képletéhez, és a valorizáláshoz.
Gondolom halom tényezőt belevittek.

Azt tudom, hogy egyik rokonomnak, aki örök életében gyárban dolgozott, 160k volt a nyugdíja 2 éve. Majdnem kifeküdtem, mikor meghallottam. (pedig semmi vezetői beosztása nem volt, aszem egy hétköznapi gépkezelő, szerelő. Biztos jó kis bruttója volt)

(#1642) ityam válasza tildy (#1640) üzenetére


ityam
senior tag

Nem. Csak hogy melyik pénztár. Név Cím Taj szám.

(#1643) Mercutio_ válasza attiati (#1641) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen, volt egy olyan időszak mostanság is amikor valami pofátlanul jó nyugdíjakat állapítottak meg. Rokonságban is egyik arc majd annyit kap, mint én aktív munkavállaóként viszonylag jó(?) fizuval multinál kaptam.
Ebben az volt a legszaftosabb amikor még vissza is ment nyuggerként dolgozni a volt melóhelyére :Y

Olvasom a korábban belinkelt cikket és ezt a részét nem teljesen értem:

"Pénztári oldalon is felpezsdült az élet, hiszen megszűnik a Pénztárak Garancia Alapja*, ennek megfelelően a reálhozam garancia is kiesik, a működési és vagyonkezelési díjakat pedig gyakorlatilag egy év alatt a nyugati átlag alá szorítják le, ami ilyen evolúciós szakaszban, ilyen mérethatékonyság mellett elégtelen az életben maradásra."

* Ez is valami állami törvénymódosítás alapján történt vagy mi?
Egyáltalán a garanciaalap nem független az egyéni tagoktól?
Vagy ha taghoz kötött, akkor akik maradni akarnak azok saját (vagyonarányos) része ott kellene, hogy maradjon az alapban nem?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1644) Alex91 válasza Mercutio_ (#1643) üzenetére


Alex91
félisten

Mondtam, megolik a kotelezo manyupot...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1645) glutamin válasza ityam (#1639) üzenetére


glutamin
őstag

Eleve nehéz a két vonalat összehasonlítani.

1. A MNYP vonalon a teljes betett pénz a tiéd lesz. Lehet, hogy ez csak a bruttó 8-10% havonta, de a megfelelő forgatással ez az összeg némi reálkamattal bővülhet.

2. Állami. Itt ugye 24+10% gyűlik, de te nem ezt kapod vissza. Hanem majd kalkulálnak valamit. És ez a kalkuláció lehet bármi. Mondjuk a befizetésedet kapásból korrigálják egy 0,1-es szorzóval... vagy ide behelyettesíthetsz bármekkora finomságot.

„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“

(#1646) dabadab válasza #16741888 (#1629) üzenetére


dabadab
titán

"Amúgy szerintem az egész nyugdíj egy picit sántít, azért van minden embernek 40éve legalább hogy megteremtse magának a nyugodt élet feltételeit..."

A mai nyugdíjrendszer 1951 óta létezik, talán nem kell ecsetelni, hogy akkoriban ez mennyire nem volt igaz.
Az, hogy ott és akkor a felosztó-kirovó rendszert vezették be, nem nagyon lehetett vita tárgya, akkor kellett nyugdíjat adni, nem évtizedek múltán: aztán ránk ragadt a rendszer. Az, hogy a nyugdíjjárulék elviszi a fizetések jelentős részét természetesen alapvetően befolyásolja az öngondoskodás lehetőségeit, ugyanakkor eltörölni se lehet, mert egész eddig mindenki erre épített.

DRM is theft

(#1647) attiati válasza Mercutio_ (#1643) üzenetére


attiati
veterán

melyik részét nem?

A vagyonkezelési díjak minimálisra csökkentését már a legelső intézkedések között ismertették.

A garanciaalap meg azt jelentette, hogy inflációval megegyező reálhozamot garantálnak a befizetéseidre, visszamenőleg!! a taggá válásod időpontjáig, és egészen a nyugdíjba vonulásodig. (Azt hiszem ezt az állam fizette volna.)

Én ezen már idén márciusban leakadtam, mikor aszem év elején bevezették. Ezzel az állam kb lenullázhatta volna magát. Írogattam róla korábban egy blogbejegyzést, hogy ezt piszkosul ki lehetne most használni. Van rá egy hónapjuk, hogy az ott leírtakat eljátsszák. (ezt dupla sz-el kell írni? :) )

[ Szerkesztve ]

(#1648) #16741888 válasza dabadab (#1646) üzenetére


#16741888
törölt tag

Tudom hogy patthelyzet az egész, de ugyanakkor az is igaz hogy a legtöbben az egész világon arra játszanak hogy majd az állam megsegít... NO, miért? Szétcseszik az egészségüket majdan drukkolnak hogy elmehessenek rokkant nyugdíjba korábban, kivételek mindig vannak, de azért a rokkantnyugdíjasok jelentős része azért az, mert az alkohol, cigi, mozgáshiány stb. - nek a mellékhatása oda vezetett.

Te ebben nyilván tájékozottabb vagy, de nagyjából az egésznek a mélyebb értelme az hogy butítsuk el a társadalmat, senki a világon nem gondolkodik azon hogy kezdjen valamit a pénzével, a legtöbb ember nem használja a pénzét arra hogy általa még többet teremtsen... Ez itt az igazi probléma, merthogy az állam majd úgyis meg fog segíteni, hiszen neki segítenie kell. Nyilván egy tündérmese amit felvázolok, de világszinten csak az a kiút ebből a nyugdíjcsapdából hogy minden ember gondot visel saját maga nyugdíjára, és megteremti magának a "klasszikus" nyugdíj nélküli életet. Minél inkább ez lenne sulykolva az emberekbe annál inkább elmenne a világ társadalma ebbe az irányba előbb utóbb. Más kérdés hogy ez senkinek nem az érdeke merthogy "picit" megállna növekedni minden ha az emberek a sok idiótaság vásárlása helyett befektetnének. :)

(#1649) Thunderzolee válasza Mercutio_ (#1643) üzenetére

Vagy ha taghoz kötött, akkor akik maradni akarnak azok saját (vagyonarányos) része ott kellene, hogy maradjon az alapban nem?

Ha jól értelmeztem akkor megszüntetik ezt a garancia alapot, aki megy az államiba, az a részét viszi magával, aki marad MNYP tag annak meg visszaíródik részarányosan az alapban levő pénze az egyéni számlájára.

Ez is egy ügyes kommunikációs húzás volt a kormányzat részéről, a zemberek egy részénél szimpatikusan hangzik, h az állam ne szavatoljon garanciát arra, ha a MNYP-ak "eltőzsdéznék" a befizetett pénzt. :W

Ráadásul eddig se került semmibe azt mondani, h az "állam szavatol", úgyhogy ezután sem fog hiányozni ez az opció.

Valaki megfogalmazta már ezt: ha a MNYP-ak akkora bajba kerülnének, h az államnak érvényesítenie kellene a garanciát, akkor valószínűleg épp egy óriási gazdasági összeomlás közepén lennénk, és nemcsak a pénztáraknak nem lenne pénzük, de az államnak sem, sőt, ilyen esetben egy állam szvsz hamarabb megy "csődbe", mint egy bank.

Ez a garanciavállalás ez csak egy megnyugtató menüpont volt a MNYP-ak melletti érvelések során '98-ban, amikor megalakították őket, és toborozni kezdték a nem pályakezdő tagokat is.

Azonkívül a garnciaalapban levő pénz nem az állam bevételeinek egy zárolt része, hanem a tagok egyéni befizetéseiből összeadott pénzecske, amolyan lezárt "vésztartalék". Tehát eddig sem az állam pénzelte volna az esetleges veszteséget. (Legalábbis egy részét.)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1650) attiati válasza #16741888 (#1648) üzenetére


attiati
veterán

Állítólag éppen ezért vezették be a volt kommunista blokk országaiban az mnyp-t elég nagy arányban. Ugyanis a komcsi örökség miatt a fejekben itt még minimálisabb az öngondoskodásra való hajlandóság.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.