Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5001) joysefke válasza viharhozo (#5000) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Hát pl. nekem 2-5 éves távlatban, ha az adózási szabályok nem változnak és nem leszek tartósan munkanélküli, több mint 2-5M-al több marad a zsebemben, mint maradna a régi szabályok szerint, ha még gyerekem is lenne, akkor ez tovább javulna.

Gondolom a családos-gyerekes erdőkénél még inkább pozitív a mérleg.

Való igaz vészesen sokan mennek ki az országból, de azok akik kint, a számunkra egyre szűkölő nyugati munkaerőpiacon tényleg jó munkát találnának itthon is találnak már fehér foglalkoztatás és értelmes fizetés mellett munkahelyet, jóval kevesebb pénzért, de annyiért amiért már megéri maradni. Korábban nem ez volt a helyzet.

10 darab a száját tépő "szellemi" munkásra kb 1-2 ha juthat aki tényleg kimegy és talál megfelelő kaliberű munkát, a többi itthon marad hőzöngeni meg osztani az észt a nyugatról.

J.

(#5002) Lauda


Lauda
félisten

anulu szomoru ez, akkor mit tudsz csinalni igazibol? Raksz felre magadnak amennyit tudsz es slusz passz? :(

Rive, djculture

Kell tanulni egy kis nemetet, angolt, aztan nem muszaj ide adozni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5003) anulu válasza Lauda (#5002) üzenetére


anulu
félisten

úgy néz ki, h 2 alternatíva van:
a) amit említettél
b) megszerezni egy másik ország állampolgárságát és ott annyit és úgy eltölteni, hogy jogosult legyek nyugdíjra :(

"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB

(#5004) erdoke válasza bandus (#4981) üzenetére


erdoke
titán

Így van, majd eltartom a te szüleidet és nagyszüleidet is én, eddig is ezt tettem. SŐt, fizetem az oktatásodat, te pedig majd fizeted a dán vagy angol nyugdíjas öregkori nyaralását. Teljesen rendben is van ez a kedves honfitársaim többsége szerint, legalábbis ha a nettó befizetők számát nézzük... :U

A legjobb aláírás a héten

(#5005) bandus válasza erdoke (#5004) üzenetére


bandus
veterán

az a baj, hogy ez nagyon kétélű dolog...

tisztában vagyok vele, hogy itthon ingyenesen kapok/kaptam még minőséginek mondható oktatást, és ezért cserébe adni is kellene valamit az államnak és a társadalomnak.

ugyanakkor az állam, a kormány mostanában olyan döntéseket hoz, amelyek minden határon túl mennek, teljesen ésszerűtlenek,figyelmen kívül hagyják az alapvető jogokat. persze csak egy darabig, mivel úgy alakítja az alkotmányt, ahogyan akarja...

ugyanakkor hiába kaptam én ezt ingyen, szerintem ez nem ellensúlyozza azt, hogy cserébe 40 évig szar rendszerben szar körülményekközött éljek, a leendő gyerekeim szar oktatást kapjanak, és úgy alapvetően ne azt érezzem, hogy egy kilátástalan jövőjű országban robotolok, ahol minden napról napra rosszabb.

igazából tiszteletre méltó, hogy te a sok szarság ellenére is itt maradsz, hiszen a hozzászólásaid alapján már most is jó pozícióban, jó pénzért dolgozol, máshol pedig ezt a tudást biztosan sokkal jobban meg is becsülnék...

én viszont egy önző disznó vagyok, de nem fogom feláldozni a leendő jólétemet és a családom jólétét csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy biza nem hagytam itt az országot, hogy mások fizessék az én szüleim nyugdíját :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#5006) moha21 válasza erdoke (#5004) üzenetére


moha21
addikt

Ezt nem konkrétan neked írom, de a nyugdíjasokkal mi a baj?

Nagyszüleim egész életükben dolgoztak a MÁV-nál onnan mentek nyugdíjba. Tőlük is vonták a pénzt.

Egyébként én is most "elvegetálok" itthon, tahát annyi pénzt keresek amiből elvagyok. Itt a fórumon is tag aki hegesztő és nettó 94-et kap meg 10-12 óra melóval, szar felszereléssel.
Ha már Győrig elmegy az ember, akkor megkapja a dulpláját, ha átlépi az Osztrák határt akkor 3,4-szeresét is akár. És itt is csak az melózik aki ért hozzá. Tehát vizsgamunka van.

Nálam 84 ezer bruttó lenne ami hegesztő munkahely békés megyében. Ha elmegyek Győrbe mondjuk az 300 km és ott lakom munkásszállón, akkor miért ne menjek tovább? Legalább nyelvet is tanulok és világot is látok.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5007) erdoke válasza bandus (#5005) üzenetére


erdoke
titán

Ezelőtt 25 évvel is olyan rendszerben kellett boldogulni, ami nagyon sokaknak nem tetszett. Sőt, nem kell ilyen messzire menni, nekem a 2006-2010 közötti időszak is borzasztóan unszimpatikus volt. Nem személyes, még csak nem is pártpolitikai okokból, hanem ahogy a régióban teljesen versenyképtelen módon az inaktívak közé szórták a kirívóan kevés nettó befizető (pl. erdoke) kirívóan magas elvonását. Én úgy látom, nagyrészt pont ezért vagyunk most ilyen helyzetben, mert fenntarthatatlan társadalompolitikát folytattak, a lehető legrosszabbul fektették be a magas adókat: szétszórták az élősködők között. Most itt vergődünk az adósságcsapdában, miközben a nemzetközi helyzet is fokozódik, és ahogy érdemi előrelépést nem tudott felmutatni a Bajnai kormány, most az Orbán kormány is csak kapálózik. Az irreális kondíciókkal megszerzett jogokhoz (40-55 évesen nyugdíjazottak, 500e rokkantnyugdíjas, CSP-ra legyártott 5-6 gyerek, minimálbér + zsebre fizetés, stb) pedig vasmarokkal ragaszkodik mindenki.
Én is fontolgattam, hogy elmegyek, és a hőzöngőkkel ellentétben bármikor meg is tehettem volna, mert bár itthon adózok, egy külföldi székhelyű cég alkalmaz, akinek teljesen mindegy, melyik országban viseli az adott bérköltséget. Mégis maradtam, mert úgy éreztem korrektnek, hiszen itthonról kiutazgatva dolgozok. Pedig hidd el, én is önző disznó vagyok, és nem is bírtam volna már sokáig 3 gyerekkel a 65 %-os elvonást (ÁFA és eseti adók/járulékok nem számolva). Mióta legalább 2 gyerekünk van, idén először nem egyik hónapról a másikra élünk, pedig nem kevéssel az átlag fölött keresek. :(

(#5006) moha21
Remélem, nem általános, hogy az jön le a hozzászólásaimból, miszerint nekem bármi gondom lenne a nyugdíjasokkal. Viszont azokkal nyilván van gondom, akik 40-50 évesen nyugdíjba vonultak, és azóta csak verik az asztalt, hogy miért nem x %-kal emelik a járandóságukat, miközben gyakran még feketén dolgoznak is mellette. 40-50 évesen még nem a többieken kellene élősködni (tisztelet a valóban beteg kivételeknek), hanem a 60-90 éves szüleik és nagyszüleik számára fizetni a járulékot.
Az ellen sincs kifogásom, ha valaki több év külföldi munkát vállal, hogy jobban boldoguljon, tapasztalatot és nyelvtudást szerezzen. Azzal a hozzáállással van gondom, ami gyakran felbukkan, hogy alig várják az államilag finanszírozott képzés végét, és örökre búcsút kívánnak inteni az országnak. Sőt, még politikai indokokat is mellé vágnak, hogy a kormány meg a szabályozás. Szerintem szakértői munkát (esetleg jó nyelvtudással megspékelve) végezni még nem volt ennyire kifizetődő itthon, mint most. Természetesen kezdőként sose a legjobb helyzetben van az ember (én se voltam abban!), illetve a nyugati bérektől is távol vagyunk, de változás azért van. Kérdés, hogy mennyire fenntartható a meglévő élősködői tömeggel...

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#5008) Integra válasza erdoke (#5007) üzenetére


Integra
titán

több edzéstársam készenlétis, katona, rendőr etc.. korkedvezményes nyugdíj mind. és mesélik, hogy elmennek, és utána dolgoznak tovább privátban. feketén persze. bicska tud nyílni a zsebemben, de nem szólok, a kérdést felteszem, de mindig ugyanaz a válasz rá. szeretem imádom őket, együtt bunyózunk, együtt gyűrjük egymást a földön és osztjuk a mokeszokat, de... absz értem mi zavar téged, de nézz rá a demográfiai adatokra, ábrákra...
te mit tennél a csp-re gyúró gyerekcsinálók ellen? lehajítod 3 gyerek után a többit a kútba a kert hátuljában? etnikai-vagyon bevallási alapon születést korlátozol?
te így döntesz, rendben van, de ha ő meg másképpen dönt, hagyd meg neki a döntési lehetőséget. azt pedig végképp nem tudhatod, hogy bandus úgy dönt x év után, hogy a tudást és tapasztalatot visszahozza. lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. és ami még fontos, hogy megpróbáld megérteni, vagy legalább elfogadni az ő érvelését, hogy egy generáció van köztetek. neked megvan a tudás és tapasztalat és önbizalom, bizonyítottál és tudod, hogy te biztosabban állsz. ő nem. neki most kell mindent megalapozni és elkezdeni. teljesen más gondolat és érzésvilág van benne mint benned. és ez nagyon fontos szerintem. mindenkit engedni kell aki úgy érzi, hogy mást akar, változtatni. természetesen aki a sote-n állami pénzen (magyarul a mi adónkból tanul), azt nem engedném sehova én sem, rója le a költségeket szolgálati évei alatt, ez a minimum. de ezek csak a probléma egyik része, a nagy gond nem itt van, nem ez a gyökere a gondoknak, de ez meg nagyon off :)

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#5009) moha21 válasza erdoke (#5007) üzenetére


moha21
addikt

Így egyetértek veled, nekem is ez a véleményem. :R

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5010) hobizoli válasza erdoke (#5004) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Anak idejen az NDK-bol is azert mentek el az emberek a nyugat-Berlin-n at, mert nem volt "jo" az NDK-ban elni. Ha "jo" lett volna, akkor nyilvan nem mennek el, sot... mas orszagban elok mentek volna oda.

A allambacsinak jot kene csinalnia es akkor nem erezne magat annyi ember arra motovivalva perpill, hogy lelepjen a mar nyitott hatarokon at. Amugy rohejes, hogy 45 evig ezen szenvedtunk, hogy jaaaaaj, be vagyunk zarva ide, most lehetne menni meg juj, itthon akarok maradni. :U

több drón kell ;P

(#5011) erdoke válasza hobizoli (#5010) üzenetére


erdoke
titán

"A allambacsinak jot kene csinalnia es akkor nem erezne magat annyi ember arra motovivalva perpill, hogy lelepjen"

Nem, kedves hobizoli, nem ez a probléma gyökere. Amit írsz, tipikusan magyar (és orosz) hozzáállás, hogy majd az állam, a kormány, vagy éppen a cár atyuska "csinál jót", gondoskodik rólunk, megoldja helyettünk a problémákat. Pedig az egyetlen, aki csak érted áll ki, kizárólag a te érdekeidet tartja szem előtt, az te magad vagy. Nyilván a szűkebb családodtól várhatsz még el altruizmust, ez genetikailag megalapozott. A legjobb, amit a köztől elvárhatsz, hogy minél kevesebb akadályt gördítenek eléd, nem lehetetlenítenek el. Tehát ha tanulhatsz, szerezhetsz tapasztalatot, majd ezt racionális közteher mellett kamatoztathatod, az a legtöbb, amit remélhetsz. Senki nem fog rólad és a tömegekről gondoskodni, mert az a pénz, amiből ezt tehetné, az enyém, és én nem akarom, hogy olyanok potyázzanak rajtam, akikre én nem számíthatok, ha velem van gond.
A nyugdíjpénztárakra vonatkoztatva ez annyit tesz, hogy elvárhatsz egy nem éhendöglős járadákot a következő két nemzedéktől, akik majd fizetni fogják a nyugdíjadat, ezen felül a saját nettódból még annyit pakolsz az önkéntesbe, amennyit akarsz. Államdósság terhére előtakarékoskodni tipikusan a más f@szával a csalánt esete...

A legjobb aláírás a héten

(#5012) Rive válasza erdoke (#5011) üzenetére


Rive
veterán

Államdósság terhére előtakarékoskodni tipikusan a más f@szával a csalánt esete...

A középréteg jövőjének terhére... bah, úgyse érted.

Azt lennél már végre szíves felfogni, hogy az eredeti szerződés szerint a MNYP-tag MNYP-be utalt pénzéért cserébe redukált nyugdíjra volt jogosult. MNYP-t kapott: állami nyugdíjigérvényt adott (vissza).
Az állam részéről ez az üzlet úgy festett, hogy most, x demográfiai és munkaerőpiaci helyzetben az állam feladott nyugdíjbevételt azért, hogy x-nél sokkal rosszabb demográfiai (és valszeg munakerőpiaci) helyzetben nyugdíjkiadást takarítson meg.

Ez egy üzlet. Egy szerződés. Ami alapból szent. Ha az állam elb@szta a saját részét az üzletnek, akkor max kérheti, hogy bocsivissza. Ahogy te is csak kérheted, alapesetben, hogy a bedőlt fogyasztási hiteledet ugyan legyenek már szívesek átütemezni, vagy valami.

Ezt a hozzáállást hívják úgy, hogy jogállam. Ha nem érted, így jártál.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5013) bandus válasza erdoke (#5011) üzenetére


bandus
veterán

Ebben egyetértek veled, és a hangsúly a minél kevesebb akadályon van...
Ha megnézzük, akkor egész Európában itt gördítik elénk a legtöbbet, hiszen a bruttó fizunk felének búcsút mondhatunk, míg máshol ez az arány sokkal kedvezőbb. Szóval igen, szeretem a kihívásokat, de ettől függetlenül nem szeretném itt veterán szinten végigtolni életem FPS-ét mikor egy országgal arrébb ez simán könnyebben megoldhato...
Elég csak annyit mondanom, hogy egy nem túl régi felmérés szerint Bécs a világ legélhetőbb városa, ahol a szakmámban kis szerencsével évi 40-60k netto dollárért lehet elhelyezkedni, az egyéb juttatásokat nem is számítva...

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#5014) viharhozo válasza joysefke (#5001) üzenetére


viharhozo
addikt

Nem vitatom, h a Matolcsy & co-nak volt elkepzelese a gazdasag beinditasarol. A gond az, h ez nem jott ossze, megis koromszakadtaig ragaszkodnak hozza. Egy ekkora orszagban egyszeruen nem lehet a belso keresletelenkitesre alapozva novekedest indukalni (sztem tartosan nagyobb orszagban sem, de ez mellekszal).

Szinten nem vitatom, h van egy jelentos reteg, akinek vmivel tobb penze lett iden. Ennek viszont az volt az ara, h a nyomorult meg nyomorultabb lett, a lakossag fele-haromnegyede nyugat-europai sztenderd szerint kilatastalanul nyomorog.

A kormany tarsadalmi ujraszervezes cimen kulonbozo formatumokban feleli a megtakaritasokat, ezek (az elozo ket ciklushoz hasonloan) gyakorlatilag nyom nelkul tunnek el, megpedig ugy, h a rendszer tovabbra is fenntarthatatlan, a strukturalis problemakkal senki nem akar (vagy nem tud) foglalkozni. Jelszavunk munka es beke az egyensulytalansag.

Epitunk vmit, ami nem mukodik es soha a budos eletben nem is fog mukodni, mert egy vadbarom allatsag, amit hulyek talaltak ki. Minden evben ujabb es ujabb megszoritasok kellenek majd, ujabb es ujabb helyrol kell penzt elvenni (nyesz, onkentes penztarak, tbsz vegul a maganszamlak), a folyamat ongerjeszto.

Erdemes megnezni, mi tortent pl. Lengyelorszagban az elmult nehany evben, a lemaradasunk egesz egyszeruen sokkolo.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5015) Integra válasza erdoke (#5011) üzenetére


Integra
titán

"az állam, a kormány, vagy éppen a cár atyuska "csinál jót", gondoskodik rólunk, megoldja helyettünk a problémákat.'
nem tudom feltűnt e, de pontosan e címszó alatt lopták meg a manyup tagokat, és csináltak ki mindenkit aki pont ezt nem akarta, hanem továbbra is saját maga akart gondoskodni a saját jövőjéről, mert az államban kurvára nem bízik...
tudod, kiflitolvaj gabika és az ordas nagy hazugságok, majd most a maradék, saját magántulajdont képző számlákon vezetett saját tulajdonú pénzed ellopása, majd még azt sem mondták, hogy akiket megloptunk ezen a napon, automatikusan állami nyugdíjra számíthatnak mint bárki más, ugyanolyan feltételekkel. nem, nagy lófasz se történt, jelen pillanatban mindent elvesznek ezektől az emberektől és semmit sem kapnak.
pont azt a 100e embert verték szét és lopták most meg, akik hittek az öngondoskodásban és nem dőltek be ennek a szar állami dumának.
nem az öngondoskodás, a manyup az, hogy államadósság terhére takarékoskodtak elő, hogy ez teszi az országot tönkre, legyen már ennyi önkritikád, az teszi tönkre az országot, hogy geci korrupt politikusok ülnek mindenhol, csak hazudnak, csak a holdudvarokat tömik meg és a saját zsebüket, az, hogy 740ezer állami alkalmazott van egy kevesebb mint 10 milliós országban (már ez önmagában egy vicc), és 25% a fekete gazdaság aránya.. gyávák ezek, csak azt húzzák le, aki minden nehézség ellenére küzd becsülettel. ezek senkik. fel kéne ébredni és levenni a narancsos szemüveget..
szóval ez ott kezdődik, hogy mindnekit megloptak. nem tudom, hogy érted e, tudatában vagy ennek a szónak a jelentésével. az, hogy utána hogy kozmetikázzák, magyarázzák ezt, ez már az ő dolguk, ahogy az is, hogy ezt te magadnak, hogy magyarázod meg.

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#5016) Integra válasza viharhozo (#5014) üzenetére


Integra
titán

na igen, azt nem tudom, hogy miért hitték, hogy ilyen időben majd a többlet ellenére ami a zsebekben marad, többet is fognak költeni. egészséges környezetben ez akár működhetett is volna, de a legtöbben pont, hogy többet tettek félre és nem fogyasztottak, mert inkább a deviza adósságokra halmoztak fel.

teljesen jól látod, senki sem foglalkozik a struktúrális problémákkal mert gyávák és inkompetensek. és mert 4 év mandátum után utcára kerülhetnek, akkor nincsen fizu, nincsen pénz, zsebeket pedig tömni kell. az állami alkalmazottak pont hogy teljesen ellentétes hozzá állással dolgoznak mint ahogy kellene, pont a társadalmi fejlődés, jobblét ellen tesznek, mert különben nem tudják a saját kis világukat fenntartani.az állam és a társadalom érdeke teljesen ellentétes.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#5017) Ivan15 válasza bandus (#5013) üzenetére


Ivan15
senior tag

Ausztria raadasul kisebb mint Mo- Szlovakia is kisebb- nem a mereten mulik. Valami el lett itt el+va de nagyon.

[ Szerkesztve ]

(#5018) lajafix válasza Rive (#5012) üzenetére


lajafix
addikt

üzlet? az államnak a 97es törvényalkotásakor fogalma sem volt arról, hogy azalatt a pár évtized alatt, amíg hiányzik a manyup tagok állami befizetése, a romló demográfia tudatában hogy fog fenntarthatóan működni az állami nyugdíjrendszer. A válasz egyszerű: sehogy. A nagy nyugdíjas szavazat vásárlás csak katalizálta a folyamatot.

S az állam nem valami elvont jogi fogalom hanem pl te is része vagy, amíg aktív vagy úgy hívnak hogy befizető, s bizony megfizettete eddig is az állam a nyugdíjrendszer + költségeit:
1. alkalmazotti járulékfizetés határa 1,5 millió volt 2001ben, ma már 8 millió körül. Ezért volt viszonylag sok bevétele a manyupoknak is btw.
2.az eü rendszerből kivont járulékok is mentek bele a nyugdíjba.
3. + évi párszáz milliárd állami transzfer, ami gyakorlatilag hitelől ment. Ezt is fizetheted.

szóval szó sem volt jogállami szerződésről.

Rock'n Roll

(#5019) lajafix válasza viharhozo (#5014) üzenetére


lajafix
addikt

"Szinten nem vitatom, h van egy jelentos reteg, akinek vmivel tobb penze lett iden. Ennek viszont az volt az ara, h a nyomorult meg nyomorultabb lett, a lakossag fele-haromnegyede nyugat-europai sztenderd szerint kilatastalanul nyomorog."

Akarod mondani: a jövedelmet kitermelő réteg nem lett tovább a jövedelemadókkal szívatva. Ez helyes. A nyugat európai sztenderdeket emlegetni észak balkánon teljesen értelmetlen. Teljesen más kultúra, gazdaság, tőkehelyzet, tudás, etc... miért épp a szociális viszonyoknak kellene ugyanazoknak lenni? (s nálunk a szoc kiadások %ban bőven elérik a nyugati államokét. Teljesen eredménytelenül)

Rock'n Roll

(#5020) lajafix válasza erdoke (#5011) üzenetére


lajafix
addikt

nade erdőke, 34%-ért túl kevés a "nem éhendöglős járadék", a racionális ember ebben nem vesz részt befizetőként, ez rendszercsőd.

"Államdósság terhére előtakarékoskodni tipikusan a más f@szával a csalánt esete..."
Mivel a nyugdíjkassza a manyupbefizetések nélkül is erősen veszteséges volt(pedig leírtam mennyi + bevétellel volt megtámogatva), nem az előtakarékoskodás miatt nőtt az államadósság, hanem a kiadások miatt.nominál értéken 10 éve 1000 milliárd volt az állami nyugdíjkiadás, most meg 3000 évente. ez főleg nem a manyup miatt volt.

Rock'n Roll

(#5021) erdoke válasza Rive (#5012) üzenetére


erdoke
titán

Azt a kérdést felejted el feltenni, hogy rövid távon milyen alternatívák voltak/vannak. Nem volt szép dolog a "szerződés" egyoldalú felrúgása, de 1 éven belül a valóban (és nagyon) szükséges egyensúlyteremtő intézkedések még nagyobb recesszióba lökték volna az országot. Strukturális reformokról pedig lehet hadoválni, de 1-3 éves távlatban ezeknek igen kevés hozadéka van. A kirakott közszolgák százezreiből, kifehérített feketemunkások nagy részéből előbb munkanélküli, majd segélyes lesz, nem pedig jól képzett szakmunkás, vagy középvezető...
Talán a nagy nemzetközi fellendülés alatti 6-8 éves kormányzás alatt reálisabb lehetőség lett volna ilyesmire, a mostani kényszer viszont csak kényszermegoldásokat szül. Aki a 2008 végi államcsőd után, a kitartó EU-s bizonytalanság mellett csodát várt, az teljesen irreálisan ítélte meg a helyzetet. A Bajnai-féle stabilizáció semmiféle hazai probléma megoldását nem kísérelte meg, és akkor még jól is jött a nemzetközi kiváró hangulat. Ennek sajnos vége szakadt a görögök becsődölésével, és jönnek szépen sorban a többiek, akár mi is.

Aki pedig mindent a politikusokra akar kenni (most itt oldaltól teljesen függetlenül), az még nem jött rá, hogy alapvetően az itteni emberekkel van baj, a politikusaik csak olyanok, amit megérdemelnek. És igen, már a példaként hozott lengyelek vagy szlovákok is igen messze vannak tőlünk mentalitásban. Európa nálunk nem igazán létezik, csak papíron. Mint oly sok más is... Ha valaki nemzetközi környezetben mozog, nem tart sokáig, hogy észrevegye.
Sokszor leírtam már: mindenki a saját háza táján kezdje a hőbörgést, listázza a tágabb családban, baráti körben megtalálható bújtatott munkanélkülieket (lézengő egyetemistát vagy PhD-st, akit 20 éve fel se vettek volna, 40-60 éves (rokkant)nyugdíjast, nyugis altató iható közszolgát, stb), feketén foglalkoztatott/fizetett embereket. Csak ezután álljon neki a javaslatok gyártásának, hogy ezekkel mit kellene csinálni. Papíron könnyű, de amikor rádöbbensz, hány közeli ismerősöd, családtagod érintett, rájössz, hogy a helyzet problémásabb, egy velejéig rothadt rendszerben kavargatjuk a langyos taknyot.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#5022) Rive válasza lajafix (#5018) üzenetére


Rive
veterán

...az államnak a 97es törvényalkotásakor fogalma sem volt arról, hogy azalatt a pár évtized alatt, amíg hiányzik a manyup tagok állami befizetése, a romló demográfia tudatában hogy fog fenntarthatóan működni az állami nyugdíjrendszer.

Megbocsáss, de a demográfiai előrejelzések (és a demográfia pénzügyi vonzataira vonatkozó előrejelzések) most is minden további nélkül elérhetőek. Korábban is azok voltak. Pontosan az előrejelzések, az állami nyugdíjrendszer hosszú távú tehermentesítése miatt született az egész rendszer.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5023) Rive válasza erdoke (#5021) üzenetére


Rive
veterán

Ez meg konkrét süketelés. Ma már pontosan tudni, mi volt a nagy terv: azt is, hogy eleve halva született. Nem kell a költőt játszani, nem kell mindenféle álmagyarázatokat kitalálni. A MNYP-t konkrétan és egyedül a Matolcsy-féle baromság finanszírozása kedvéért szántották be.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5024) erdoke válasza Rive (#5022) üzenetére


erdoke
titán

Na ja, csak a tervek másik felét felejtették el valóra váltani, mégpedig az egyensúlyba hozandó állami nyugdíjrendszert. Annak a finanszírozhatatlansága, a rövidtávú államcsőd réme értelmetlenné tesz bármiféle hosszabb távú demográfiai aggódást. Kb. mint atomkatasztrófa esetén a kredencben dugdosott 1500 dojcsmárk sorsáért aggódni. :D
Btw demográfia, az aktív/passzív arány alakulásáról van valamiféle kimutatás?

Re (#5023),
Azért a hiány 3 % közelébe szorítása papíron sikerült, és korábban ez számított a legfontosabb mutatónak, de mostanra persze már nem annyira lényeges, mert teljesítjük...

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#5025) Alex91 válasza erdoke (#5024) üzenetére


Alex91
félisten

Miért? Ezek meg ellejmoltak a pénzt igen gyorsan, de az új, általuk fenntartható nyugdíjrendszert mintha meg nem igazán látjuk...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5026) erdoke válasza Alex91 (#5025) üzenetére


erdoke
titán

Ne ugorjunk a pártpolitikára, ha kérhetem, én egy 1997-től 2010 őszéig tartó időszakot említettem, nem "azokat" és "ezeket". :N
Jelen pillanatban egyébként szándék látszik az egyensúlyi nyugdíjrendszerre, ami elég régóta nem állt fenn. Ez nem dícséret, csak tényközlés, ugyanis a mi korosztályunkra vetülő hátrányai nyilvánvalóak.

A legjobb aláírás a héten

(#5027) Rive válasza erdoke (#5024) üzenetére


Rive
veterán

Azért a hiány 3 % közelébe szorítása papíron sikerült...
Eeeegen, azért kell már sokadszor áttervezni a még el sem készült költségvetést mert papíron sikerült - és ennek a jelentését láthatólag a világon egyedül a kormány nem vágja le...

...korábban ez számított a legfontosabb mutatónak...
Valójában a strukturális hiány volt mindig is a fontosabb mutató. Az most valami 6% körül van. De igazából majd' ugyanolyan fontos, hogy sosem fogjuk megtudni, igazából mennyi.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5028) hobizoli


hobizoli
nagyúr

digoisztanban bevonjak az 500EUR-s bankjegyeket, mert 300EUR felett amugy is csak elektronikusan lehet fizetni azaz a szurke/fekete gazdasagot tartja eletben, a legalis vilagban nincs erv mellette

Itt is ezt kene, legnagyobb a bankjegy a 2000-s es 5000 felett csak kartyaval fizethetsz ki mindent

sok papiron minimalberes zsebbe meg 200k-t kereso meg nezhetne ki a fejebol azonnal hiszen meg a villanyszamlajat sem tudna feladni, ha nem teszi be vhova penzt egy szamlara, akkor meg meg azonnal kovethetove valik, hogy éló-éló-éló, póóóógártárs, oszt neked ez honnan is van-e?

olyan penzek mennek igy el adozas nelkul, hogy hihetetlen

Emlekeztek a Raiffeisen pápápápápápápá-s hitel reklamjara? Erre a magyar sajatossagra volt kitalalva, nem erdekli oket mennyit keresel papiron, csak hogy mennyit tudsz fizetni.

több drón kell ;P

(#5029) Integra válasza hobizoli (#5028) üzenetére


Integra
titán

tudod mi ebben a szomorú? hogy pontosan tudják ezt ők is. történt valami eddig? nem. igaz, nekünk nincs is girocard rendszerünk, sajnálatos módon.... és úgy tűnik a póóógártársakon kívül senkinek sem érdeke, sőt a feketézők miatt még itt sem mindenkinek.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#5030) Alex91 válasza erdoke (#5026) üzenetére


Alex91
félisten

És hogyan hozzak egyensúlyba ugyan? Ezt én meg nem látom, csak azt, hogy volt 3000 milliárd, most meg meg az sincs...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5031) deicide válasza hobizoli (#5028) üzenetére


deicide
veterán

Ezt azért kicsit nehéz lenne megvalósítani mondjuk egy hardver disztribútor esetében Magyarországon. Tegyük fel, rendel a vevő kiszállítással 200k árut, de hitelkerete nincs, mert nem kapott, hogy fizet a futárnak kártyával? Vagy miért tartson fenn kártyás fizetési rendszert egy olyan üzletágban, ahol 2-6% az árrés, mikor a bank elviszi több, mint 1%-át minden tranzakciónak?

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#5032) Alex91 válasza deicide (#5031) üzenetére


Alex91
félisten

Forradalmi 2/3-al azt az 1%-ot siman lehet torolni... :)

Meg sok más dolgot is meg lehet változtatni, akar új nyugdíjrendszert is, de ugye mar megvédték az emberek nyugdíjat, a többi meg ráér...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5033) Integra válasza deicide (#5031) üzenetére


Integra
titán

na erről szól a girocard..
sajnos ide bankok összefogása kellene, befektetni, megtérülne idővel. de ki akar itt most bármit is befektetni? én feküdhetek be idő előtt a koporsóba max... :DDD

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#5034) viharhozo válasza lajafix (#5019) üzenetére


viharhozo
addikt

Van itt némi fogalomzavar, mert jovedelmet kitermelo reteg =/ teljes jovedelme utan jarulekot fizeto reteg. Jovedelmet mindenki termel, fuggetlenul az ado/jarulekfizetesi hajlandosagatol. Az adorendszerrol nyilvan lehet vitatkozni, de a kerdesben sztem Oszko velemenye korrekt: a tavalyi ev teljesen alkalmatlan volt az egykulcsos ado bevezetesere.

A nyugati sztenderdeket meg igenis emlegetni kell, mert hat azokat kene celba venni. Irta vki feljebb, h Becs mennyire elheto varos. Amiota az uzemanyagarak emelkedese miatt az autok jelentos resze eltunt az utakrol, sztem Budapest teljesen fasza kis varos lett. Amig nem kerulsz kapcsolatba az egeszseguggyel, viszonylag jo itt lenni. Sot, ha a metropenzbol a BKV-t kupaltak volna ki, siman jobb lehetne Becsnel.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5035) lajafix válasza Rive (#5022) üzenetére


lajafix
addikt

megbocsátok. :) lényegtelen hogy a 3 sávos autópálya kivan építve 40 kilóméterre, ha az addig tartó egyre mélyülő mocsáron nem tudunk átkelni, s nincs is rá ötletünk(ha pedig nem is látjuk hogy mocsár van előttünk, akkor hogy tudunk autópályát építeni a messzeségbe?). azaz a tehermentesítésnek(mocsáron átvergődés pár évtizedes tranziensének) költségei vannak, amik vállalásáról egy büdös szó nem esett. Pedig trivi, 2 lehetőség van:
1. a kieső bevételt vállalja az inaktív réteg, azaz még kevesebbet kap, mint addig. Pont az ellenkezője történt.
2. az aktív réteg kitermeli a saját nyugdíját, és mellette kifizeti az inaktívokat. ez meg lehetetlen. Romló korfa, fejlődni akaró ország, aminek belső tőkefelhalmozásra van szüksége, alacsony adókra.
3. egyéb bevételből pótoljuk. Mivel nem vagyunk semmilyen természeti erőforrásban gazdag, ez szóba sem jöhet, mint pl szaudiban.

Bármilyen rendszer, ami a 2. pontot nem veszi figyelmbe az kvázi, mint a kommunizmus, amit ha jól emléxek nem értünk el, már a szocializmusnak hívott előszobánál belebuktunk. (de a gondolkodásmódja csak itt ragadt, ezt nem neked írom)

erdoke:
"Azért a hiány 3 % közelébe szorítása papíron sikerült, és korábban ez számított a legfontosabb mutatónak" A fenntartható leszorítás a lényeg egyszer. másodszor pedig nem a 3%, ez az a határ ahol már az EU is fúj. A normális az -tankönyv szerint- hogy nincs hiány normál gazdasági időszakban, s válságban az állami költekezés pár évig kicsit megszaladhat.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#5036) lajafix válasza viharhozo (#5034) üzenetére


lajafix
addikt

Oszkó véleménye? aki a privát sikerét az adózásból való kimenekítéssel szerezte, vegyem figyelembe adózás csökkentésnél/ szociális adófelmentésnél? ne röhögtess. Jól látszódik, hogy a jövedelemtermelő réteg csökkenéséhez vezet a túladóztatás: külföldre lelép, fekete munka, elmegy nyugdíjba aki akarja/teheti. melyik év alkalmas 1kulcsos adó bevezeetésére?

egyetértek abban, hogy a nyugati standardokat célnak kell tekinteni. Ha jól emléxem, akkor nyugaton amíg ki nem építették gazdaságukat, addig szó sem volt semmilyen szociális rendszerről, ez volt az ottani tőkefelhalmozás kora(mind privát tőke, mind tudás mind infrastruktúra). Itt tartunk mi ma: a tőkefelhalmozásnál . Aztán ha lesz tőke, akkor annak hozadékából lehet szociális rendszert -is!- csinálni. S az is rémlik hogy hajlandók a szociális rendszerekből visszavágni, ha nem jut rá pénz.

Rock'n Roll

(#5037) lajafix válasza viharhozo (#5034) üzenetére


lajafix
addikt

1x

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#5038) lajafix válasza viharhozo (#5034) üzenetére


lajafix
addikt

2x

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#5039) lajafix válasza viharhozo (#5034) üzenetére


lajafix
addikt

3x ugyanaz pluszban...

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#5040) erdoke válasza lajafix (#5035) üzenetére


erdoke
titán

Értem én, mi a lényeg, csak vicces, hogy lassan csak mi teljesítjük ezt a 3 %-ot. Persze továbbra is szigorúan csak papíron.

A legjobb aláírás a héten

(#5041) amargo válasza erdoke (#5021) üzenetére


amargo
addikt

Csak azt nem veszed észre, hogy akkor nyíltan államosítani kellett volna, de mit tettek? Magyarázd meg, miért verték szét a jogbiztonságot és miért csinálják ugyan azt mint ezelőtt xx éve mindenki, lopnak, csalnak és hazudnak.

"Sokszor leírtam már: mindenki a saját háza táján kezdje a hőbörgést, listázza a tágabb családban, baráti körben megtalálható bújtatott munkanélkülieket (lézengő egyetemistát vagy PhD-st, akit 20 éve fel se vettek volna, 40-60 éves (rokkant)nyugdíjast, nyugis altató iható közszolgát, stb), feketén foglalkoztatott/fizetett embereket. Csak ezután álljon neki a javaslatok gyártásának, hogy ezekkel mit kellene csinálni."

Ellent mondasz saját magadnak. Remélem evvel tisztában vagy.

viharhozo: "Amiota az uzemanyagarak emelkedese miatt az autok jelentos resze eltunt az utakrol, sztem Budapest teljesen fasza kis varos lett."
Hol tűntek el? A Roosvelt tér reggel járhatatlan, délután a Petőfi híd.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#5042) erdoke válasza amargo (#5041) üzenetére


erdoke
titán

Nem látok ellentmondást. Egyértelmű, mit kellene csinálni, de 1-2 év alatt nem lehet megoldani szemernyi emberséggel. Fokozatosan vissza kell vágni, miközben a többséget alternatívát kell biztosítani, hogy dolgozhasson valami hasznosat. Akár saját akarata ellenére.

A legjobb aláírás a héten

(#5043) Alex91 válasza erdoke (#5042) üzenetére


Alex91
félisten

Miert, melyik munka haszontalam...? :F

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5044) joysefke válasza Alex91 (#5043) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

A hivatali aktatologatás a bürokrácia útvesztőjében például kevéssé hatékony, kevesebb ember elvégezhetné ugyanazt a munkát, tehát néhány ember munkájára ott nincsen szükség.

Állami szinten sok tízezres vagy akár százezres tömeg munkája kiváltható lenne optimalizáltabb munkafolyamatokkal. Mivel itt az állam, tehát közvetve a befizetők pénzéről van szó, ezt (leépítések) meg kéne tenni. Nem akarok alacsony hatásfokkal, lassan működő bürokratikus struktúrákat finanszírozni.

A privát-szférában a Munka törvénykövének tiszteletben tartása mellett a tulajdonos joga eldönteni, hogy a dolgozók illetve a vállalat milyen tevékenységeit tartja fontosnak, melyet nem, honnan akar átcsoportosítani illetve elbocsájtani embereket. Ha a privát-szférában a tulajdonos hajlandó veszteséges, nem hatékony tevékenységeket finanszírozni, hát lelke rajta, tegye, addig amíg nem az én adóforintjaimból teszi engem ez nem zavar. Ezért mondom, hogy nem állami vállalkozások minden dolgozója hatékonynak tekinthető, hiszen van aki verseny alapon fizet a munkájukért.

J.

(#5045) Alex91 válasza joysefke (#5044) üzenetére


Alex91
félisten

Es te ezeket honnan gondolod? Marmint, hogy akit allam fizet az nem is dolgozik (hatekonyan)?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5046) bandus válasza Alex91 (#5045) üzenetére


bandus
veterán

az állami alkalmazottak számából... egy 9,5 milliós országba minek 740 ezer állami alkalmazott? na ez önmagában bizonyíték arra,hogy a rendszer nem hatékony.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#5047) Alex91 válasza bandus (#5046) üzenetére


Alex91
félisten

Jo, ezek mindegyike "aktatologato"? Vagy van aki megis vegez valami "hasznos" munkat? Ebben a szamban kik vannak benne?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5048) joysefke válasza Alex91 (#5045) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Nem, nem mind aktatologató, de bizony lehetne a hivatalnokréteg sokkal kisebb is, a struktúrákat át kéne alakítani. Ha valamilyen mechanikai kapcsolást 10 fogaskerékkel oldanak meg, attól még lehet, hogy 7-el is megoldható.

A legtöbb nyugati országban a társadalom méretéhez képest kisebb az államigazgatás mérete. Ez persze nem azt jelenti, hogy ott 100%-os a hivatali humán erőforrások felhasználásának hatásfoka, csupán azt, hogy hozzánk viszonyítva kevesebb dolgozóval is működik az állam. Ezt nálunk is lehetne példa.

Az aktatologató pedig nem azt jelenti, hogy nem dolgozik az illető, hanem azt, hogy redundáns, nem produktív munkát végez.

Nem nonszensz az, hogy Mo-n van 3000+ önkormányzat, megyerendszer 20 megyével meg k.b. ugyanennyi megyei jogú várossal, fővárossal meg huszonhárom kerülettel?

Nem nonszensz hogy Európában M.o.-n a legmagasabb az egy főre jutó fizetett politikusok száma?

és még sorolhatnám

J.

(#5049) moha21 válasza Alex91 (#5047) üzenetére


moha21
addikt

Bemegyek egy önkormányzati hivatalba és az ott dolgozó 40 emberből egy sem tud nekem adni igazolást arról, hogy a családom egy háztartásban él. 1500 fős falu, volt osztálytársam is dolgozik ott, mondta, hogy kb fél nap alatt meg lehet tanulni akárkinek a feladatát, tehát ha szabadságon van akkor simán megcsinálhatná akárki.

Haverom is melózott ott, ő legalább megmondta, hogy azért fizetik, mert pasziánszozik meg pornót néz..

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5050) Alex91 válasza moha21 (#5049) üzenetére


Alex91
félisten

Hat igen, van ilyen is. De ha meg ok se dolgoznanak a faluban, akkor ugyan ki maradna ott? Ha elveszik a postat, az orvost, az iskolat, a hivatalt... Teljesen jogos, esszerutlen, pazarlo, de orulni fog az ember, ha a kozeli varosba kell jarni majd minden ugyet intezni...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.