Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) erdoke válasza dabadab (#1900) üzenetére


erdoke
titán

Miért érné meg? Hogy ne legyen keret az SZJA csökkentésre, és továbbra is rosszabbul járjak? Fizessem a MNYP utáni irreális hitel terheket? Ha az alacsony jövedelműek fizetnék az utóbbit, talán elgondolkodnék, hogy beállok az élősködők hosszú sorába, de jelen állás szerint nem sok értelme van.
Az a gond, hogy az eddig befizetett összeg nem adna magasabb nyugdíjat, mint amit várhatóan ~45 év munkaviszonnyal kapok majd a normál rendszerben, Mindkét esetben önkéntesbe kell fizetnem, ha nem akarok drasztikus jövedelem csökkenést elkönyvelni nyugdíjazáskor. Önkéntesbe pedig akkor tudok fizetni, ha az eddiginél lényegesen több pénzt hagynak nálam, mert 3 gyerekkel 1 fizetés 48 %-ából nem tudtunk semmit félrerakni.

A legjobb aláírás a héten

(#1902) _BM_ válasza kraftxld (#1898) üzenetére


_BM_
senior tag

Jó, hogy szólsz, teljesen el vagyok maradva :D

(#1903) fokukac válasza erdoke (#1899) üzenetére


fokukac
nagyúr

Nyugi, mire Te oda jutsz, addigra 70 év lesz a korhatár, és Te már nem fogsz olyan túl magas állami nyugdíjat kapni... :- )

Amúgy Dabadab-nak igaza van, pont Te lennél az a célcsoport, akinek sokkal inkább megérné maradni a magánpénztárban, de Te tudod.
Viszont, ha jó debreceni polgárként feltett célod az államadósság statisztikai csökkentése, akkor persze jó, ha mész az államiba. :- )

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1904) tildy válasza erdoke (#1899) üzenetére


tildy
nagyúr

Akkor talán ezzel kéne kezdeni valamit :U

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1905) Polllen válasza tildy (#1895) üzenetére


Polllen
nagyúr

Azon felül, hogy a kérdés költői, sztem nem is helyénvaló. Olyan országokat szeretnél összevetni, akik gyökeresen ellentétes gazdaságpolitika mentén "fejlődtek".

A többi volt szocialista országgal van értelme összevetni az itteni adókat, megnézni a cseheket, szlovákokat, lengyeleket. Ha ott alacsonyabb, de a szolgáltatás jobb, van miről beszélni.

Az viszont nem jó összehasonlítás, hogy egy fejlettebb országban miért így működik... Ilyen alapon Mo-t is hasonlíthatnánk szegényebb országokhoz és mi jönnénk ki jobban... :U

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1906) amargo válasza erdoke (#1894) üzenetére


amargo
addikt

"Mindazonáltal azt gondolom, magának a nyugdíjrendszernek, a nyugdíjak hosszabb távú biztonságának is alapvető szükséglete, hogy adófizető állampolgárokat gyártsunk és neveljünk."
Ezzel nagyon egyet tudok érteni!

De a helyzet az, hogy: "Nalunk 5 % fizeti az adok/jarulekok 80 %-at", ha most ez a rétek kivonul - lehet itt mindenfélét vizionálni, meg mondani, de nem lehet kizárni! -, akkor belefullad az ország és én semmilyen olyan intézkedést nem látok, amivel szeretnék kifehéríteni a gazdaságot.
Igen a mnyp-nál sem jobb a helyzet, ha dőlünk az is dől.

"Erről szó sincs, inkább részben ezek miatt nem lépek ellene." Gyanítom, hogy családi hozadékként van bennem, de ez lutri érzéseket kelt bennem - persze ez az én problémám :)

Az önkéntessel azért nem érdemes szintén számolni, mert a hírek szerint az sem biztonságos..

"A lényeg, hogy lehetőleg legyen külön kassza az egész nyugdíjrendszer, ahol jól nyomon követhető a dolgok alakulása. Időzített bombánál ez igazán hasznos lehet..."
Ezt a részt kitudnád fejteni? Jelenleg pont a nyomon követhetőségből tuszkolják az átláthatatlanság medrébe az embereket, persze lehet csak én látom így, mert még semmilyen hivatalos vagy félhivatalos iratot nem láttam az állami szektortól, amiben leírnák mire számolhatok.
Rácáfolok, mert 1-2 hete kaptam egy levelet.
Persze elhiszem én azt is, hogy ez nem az én nyugdíjam és kell fizetni x %, mert álmodni jó. Biztos vannak olyan emberek, akiket ez még több befizetésre ösztökél, de mint az elején is írtam, nem érzem úgy, hogy ez a csoport ebbe az irányba mozdulna el - neveltetés kérdése az is biztos.

Egy példát hozok fel, van két gazda mind a kettőnek 2-2 tenyészállata, az egyik az elején szaporítja, de mindig egyre többet és többet vág le, míg a másik továbbra is tenyészti őket és csak annyit vág le, amennyi tényleg szükséges. Majd jön a földesúr és mind kettőjük tenyészállatát elveszi, de nem ugyan olyan mértékben, hanem akinek több van attól többet viszont kárpótlásul kap egy kisebb földet, amin addig nevelheti az állatait, amíg a nagyon öreg földesúr a világon van.

tildy: A tb ellátás fizetős több helyen is. Szerintem itthon is ezzel kellett volna kezdeni, de túl nagy falat.. és sok a szavazó nyugdíjas, akiket így könnyű elveszíteni.

erdoke: Pontosan nem tudom meghatározni, de kötelező volt belépned vagy nem?
"Hogy ne legyen keret az SZJA csökkentésre, és továbbra is rosszabbul járjak?" Megint csak az én olvasatomba, de a "ma miatt" a megtakarításaidat dobod ki, persze ezt a többletet szintén öngondoskodásra teszed félre, akkor egálba vagy 3/7 évre, de mi lesz azután? Nekem nincs még gyerekem, de egyszerűen így is iszonyat rizikósnak érzem.

"Az a gond, hogy az eddig befizetett összeg nem adna magasabb nyugdíjat, mint amit várhatóan ~45 év munkaviszonnyal kapok majd a normál rendszerben"
Ezt mivel számoltad ki?

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1907) _BM_ válasza erdoke (#1899) üzenetére


_BM_
senior tag

"Emellett tul magas nyugdijakat fizetunk (aranyosan)."

Hát, nem semmi a 190 ezer ft-os bányász átlagnyugdíj, az biztos. Megfelel 400 ezer bruttónak. Ennyit egy osztályvezető főorvos sem keres. Na itt van elcseszve, de nagyon.

Jelenleg az öregségi átlagnyugdíj 90 ezer ft (nettó). Ahhoz, hogy egy kétgyerekes, egykeresős család minden tagja öregségi átlagnyugdíjas színvonalon éljen, a családfőnek 700-800 ezer bruttót kell keresnie. Hányan keresnek ennyit MO-on?

(#1908) Rive válasza amargo (#1906) üzenetére


Rive
veterán

De a helyzet az, hogy: "Nalunk 5 % fizeti az adok/jarulekok 80 %-at", ha most ez a rétek kivonul ...
Kis félreértés vanik. Főleg nem azon réteg kivonulása várható, aki már megcsinálta (itthon, de legalábbis hazai relevanciával). A jelen nagybani adófizető réteg (eltekintve a gazdaságpolitikai b@szakodással kapcsolatos átrendeződéstől) 'biztonságban' van.

Azok kivonulása várható, akik - nagyon helyesen - úgy látják, hogy piacképes végzettségük ellenére itthon esélyük sincs megugrani azt a szintet, amit már valamiféle pályának, karriernek, anyagi biztonságnak, jövőképnek lehetne nevezni.

Gy.k. arról a rétegről van szó, akik a 10-20+ év múlva esedékes állami nyugdij nagyrészét ki kellene termeljék. Nomeg a gyerekeikről.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1909) _BM_ válasza amargo (#1906) üzenetére


_BM_
senior tag

"A tb ellátás fizetős több helyen is. Szerintem itthon is ezzel kellett volna kezdeni"

El is kezdték, aztán gyorsan felállították a kivételezetti kört, és a vége az lett, hogy csak a járulékfizetőknek kellett fizetniük. Bújtatott járulékemelésként funkcionált.

(#1910) Mercutio_ válasza erdoke (#1892) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, így már tiszta.

Nos, a 16% addig érdekes amíg van munkád, vagy elég magas a jövedelmed, és/vagy amíg tisztán adózott. Illetve amíg van 16%-os egykulcsos, amire - ha nem sikerül beindítani a gazdaságot - 2014 után keresztet vethetsz, és a jelenlegi makrogazdasági helyzetben a mostani gazdaságpolitika sikere finoman szólva is kétesélyes.

Továbbá kereseti sávonként változó, hogy épp az adott réteg államiba visszakerülése hoz-e annyi bevételt, mint amennyi plusz kiadást generál majd nyugdíjasként. (Bár ezt úgy tűnik a kormány lesz*rja, a pénzt most kell kaszálni, hogy mi lesz 4-8-X év múlva mellékes)

Hitel: Azt ne felejtsd el, hogy az állam írta elő az állami papír magas hányadát a portfoliókban, illetve ha a pénztárak kamatcsökkentő hatása megszűnik jóval magasabb kamatokat kell majd fizetni a valódi piaci állampapír vásárlóknak :K
Szóval lehetett volna sokkal jobb hozamokat is elérni, és ezt komolyabb PSZAF ráhatással/szabályozással, valódi vesenyhelyzet kialakításával meg lehetett volna oldani, de nem ez (volt) a cél :(

A másik, hogy az állam nem tud semmilyen, még csak inflációkövető hozamot se realizálni a befizetett pénzemre, mivel azt ugyebár az aktuális nyugdíjakra azonnal elkölti, szóval semmilyen hosszútávú megoldás nincs ezt a pénzt most 3-4 év alatt felélik, és utánuk a vízözön :W

A gyerekek utáni adókedvezmény is egy olyan dolog, hogy bizonyos - jobb egzisztenciájú - rétegeknek pont csak néhány évig lesz érezhető, mivel ugye mire jobb egzisztenciát elér, már jellemzően nem kicsik a gyerekei :D
Gyermekvállalás ösztönző hatása pedig azért kicsi (szerintem), mert nem párosul megfelelő munkaerőpiaci helyzettel, vagyis nem fogják azért a biztos állásukat kockáztatni a nők. Azoknak segít, akiknek van már gyerekük és van miből levonni, azaz egyébként is jobb anyagi körülmények között vannak.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1911) fokukac válasza erdoke (#1901) üzenetére


fokukac
nagyúr

"Miért érné meg? Hogy ne legyen keret az SZJA csökkentésre, és továbbra is rosszabbul járjak?"

Miért kevered a kettőt? Két külön dolog. Most sincs keret az SZJA csökkentésére. NEm tudom, tudod-e, hogy egy az egyben abból a pénzből finanszírozzák, amit lenyúltak a nyugdíj-megtakarításokból. (konkrétan 540 mrd ft nyugdíj-tőkét költ el a költségvetés idén, és ehhez még hozzájön az a ~360 mrd ft, amit az aktuális járulékokból vonnak le)

Ezt így ebben a formában úgy hívják, hogy vagyonfelélés, azért, hogy rövid távon jobban járjon az állam statisztikailag, viszont 20 év múlva jelentős többletterheket vesz magára az állam.... Mindezt azért, mert MAtolcsy mester úgy gondolja, hogy majd ő "fellendíti" a gazdaságot. Az idei költségvetés egy kb. ~2%-os fiskális expanziónak felel meg, mondom mégegyszer, hogy a nyugdíjmegtakarítások terhére.

"Fizessem a MNYP utáni irreális hitel terheket?"
Nem az MNYP utáni "irreális" hitelekkel van a baj... az MNYP összesen okozott a GDP 10%-ával kevesebb bevételt a költségvetésnek, tehát ennyivel nőtt az államadósság - azért cserébe, hogy a Ratkó-generáció nyugdíjba vonulása után kisebb terhe legyen majd az államnak, hosszabb távon. Ez egy teljesen racionális reform volt, most ezt csinálják vissza.
A probléma a maradék 70%-nyi államadósságunkkal van, ami a kormányaink egyéb irányú túlköltekezéséből jött létre...

Az pedig, hogy irreális hitel terhek? Könyörgöm, ha a magyar állam szavahihető, kiszámítható lenne, és felvázolna egy reális makropályát, akkor sokkal olcsóbb lenne az államadósságunk finanszírozása. Nézd meg a hozamgörbét áprilisban, és nézd meg most! Több százalékkal drágult a finanszírozás költsége, ami már százmilliárdokban mérhető... Mindez azért, mert egy ennyire kiszámítható kormányunk van.

"Az a gond, hogy az eddig befizetett összeg nem adna magasabb nyugdíjat, mint amit várhatóan ~45 év munkaviszonnyal kapok majd a normál rendszerben,"

- ez konkrétan nem igaz. egyrészt most nő a magánpénztárban maradó járulék mértéke 8%-ról 10%-ra, másrészt Te magad fejtetted ki, hogy csökkenni fognak a nyugdíjak, mert a mostani nyugdíjkifizetési szint túl magas - ami így is van! Megjegyzendő, hogy a magas jövedelműeknek már most se túl magas a kifizetés, és ez csak rosszabb lesz.
Én a helyedben, ismerve a saját jövedelemtermelő képességemet, százszor inkább bíznék magamban, a saját megtakarításomban, a saját számlámban, a matematikában, a kamatos kamatban, mint egy állami ígérvényben, hogy majd egyszer 30-40 év múlva kapok valamit.

A magyar állam az elmúlt 30 évben háromszor került a csőd szélére, így én nem adnék annyira arra, hogy mit ígér.

"Ha az alacsony jövedelműek fizetnék az utóbbit, talán elgondolkodnék, hogy beállok az élősködők hosszú sorába, de jelen állás szerint nem sok értelme van."

az mnyp-tagok szerinted élősködők? pont, hogy ők nem azok... ellentétben a milliónyi minimálbérre bejelentett, feketén foglalkoztatott emberrel.
A matematika pedig azt mutatja, hogy pont, hogy a kiemelkedő jövedelműeknél éri meg maradni az mnyp-ben. És ugyanúgy rakhatsz félre önkéntesbe is.

És még egyszer mondom, az adórendszer és a nyugdíjrendszer két teljesen külön dolog - nem kéne összemostni. Azért, mert van egy ilyen kormányunk, akinek az a fő profilja, hogy bizonyos társadalmi csoportokat, érdekcsoportokat szembeállít egymással, ez még nem ilyen egyszerű.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1912) erdoke válasza fokukac (#1903) üzenetére


erdoke
titán

Mutass egy tuti biztos számítást, hogy ha maradok, mennyi lesz a nyugdíjam. :D
Sokkal rosszabb érzés lenne, hogy a munkáltatóm úgy fizeti be a 24 %-ot, hogy azzal semmiféle jogosultságot nem szerzek.

Jelen pillanatban a csőd szélén tántorgunk, és egyedül a nyugdíjazás előtti örökölhetőség kérdésében látok előnyt a MNYP-i megtakarításaimnál. Nekem mindenképpen kell félretennem a 34 % mellett, mert bármelyik forgatókönyvvel kevés nyugdíjat kapok majd a keresetemhez képest. Félretenni pedig az új felállással tudok, az eddigi pofátlan rablás volt.
Az államadósságot nem statisztikailag kell csökkenteni, hanem a törlesztési oldalon. Legfőképpen nem lett volna szabad idáig fajulni a dolgoknak (a családi kaszában is messze az éves jövedelmünk 80 %-a alatt van az eladósodás), és lehetne visszafelé mutogatni, mert pont az említett inaktívak között szórták szét a pénzt, ami a létező legrosszabb gazdasági befektetés (miközben politikailag is csak rövid ideig működött), de most adott a helyzet, amit kezelni kell, inkább ezzel foglalkozzunk.

Reménykedek, hogy kezelhető szintre tudjuk csökkenteni az államadósságot, és hosszú távon fenntartható lesz az egykulcsos SZJA ill. a gyerektámogatási rendszer jelenlegihez hasonló változata. Egyébként több 1-2 gyerekes ismerőssel beszélgettem, akik fontolják a 3 gyerekes modell "adoptálását", és ez önmagában jó jel. Nem ártana, ha valaki tudná majd fizetni a nyugdíjunkat, mert anélkül az egész diskurzus értelmetlen szájtépés. Bár részemről az is jó, ha eltörlik az egészet, és a gyerekeknek direktben kell majd eltartani az idős szülőket. Akkor veszek egy kisbuszt a nálam hagyott újabb 34 %-ból, és elindítok még 2 gyerek projektet. ;]

Re #1911
Rizikós az elképzelés, nem vitatom, de az tisztán látszik az elmúlt időszak alapján, hogy az sem volt fenntartható. Ugyanis én, az átlagnál magasabb keresetű, nem azon gondolkodtam, hogy 3-4. gyereket vállaljak, hanem azon, hogyan hagyjam itt az országot az irreális elvonások miatt. Egyetlen járható út van az előttünk álló problémák kezelésére, és az az inaktívak minél nagyobb részének bevonása az adófizetők körébe + a népességfogyás megfordítása, lehetőleg szintén adófizetővé váló gyerekekkel. Ha ez nem sikerül, az összes kalkulációd nevetséges, ugyanis a MNYP-i megtakarításaidat (nagyrészt állampapírok) is ugyanúgy az állam garantálja, mint az állami nyugdíjadat, és egy államcsőd esetén pontosan úgy úszik el, mint a többi (vagy ahogy az OTP részvényeid értéke is).

Tehát adott, hogy mit kell tenni, ehhez kell a szintén adott xar helyzetben forrást és tetteket társítani.

"Könyörgöm, ha a magyar állam szavahihető, kiszámítható lenne, és felvázolna egy reális makropályát, akkor sokkal olcsóbb lenne az államadósságunk finanszírozása. Nézd meg a hozamgörbét áprilisban, és nézd meg most! Több százalékkal drágult a finanszírozás költsége, ami már százmilliárdokban mérhető... Mindez azért, mert egy ennyire kiszámítható kormányunk van."

Ez inkább poltopikba való, úgyhogy csak annyit fűznék hozzá, hogy ha 2002 tavaszától 2010 tavaszáig 40 %-ról nem 80 %-ra, hanem 30 %-ra változott volna az államadósság, és a 2008-as válság nem letolt gatyával ér bennünket, akkor nem a spekulánsokkal kellene most küzdenünk. Ahogy a CHF-ben eladósodottakkal sem, ha időben kapcsol az akkori kormány, és próbálja terelni az önkormányzatokat és a háztartásokat legalább az EUR irányába. Mind primitív szűklátókörűség és rövid távú politikai haszonlesés eredménye, inkább ezen törd a fejed, miért engedted, sőt támogattad (?).

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1913) Mercutio_ válasza Rive (#1908) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szerintem az a réteg akiről beszélsz nem akkora részét képezi az 5%-nak, illetve jelenleg nem akkora összeget fizet a közösbe, ők inkább a holnap lehetőségei és egy részük jól is jár azzal, ha küülföldre emgy dolgozni :K
Viszont ők nem is biztos, hogy terhelni fogják a tb/nyugdíjkasszát később, mert elképzelhető, hogy már nem jönnek vissza se :(

Itt a kivonulás nem azt jelenti, hogy elhagyják az országot, hanem azt, hogy azok akik most többé-kevésbé a teljes törvényileg előírt összeget befizetik, egyre inkább afelé mozdulnak, hogy a tb, nyugdíj és egyéb járulékokat a lehetséges minimumra csökkentsék, és a megspórolt pénzt öngondoskodásra és/vagy előtakarékosságra fordítják, mert úgy gondolják náluk nagyobb biztonságban van mint a közösben.
Ezek jellemzően magasabb jövedelmű munkavállalók akiknek a lehetősége is megvan erre szemben sok nagyobb cég és az állami szektor alkalmazottaival, ahol nincs lehetőség trükközésre.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1914) amargo válasza Rive (#1908) üzenetére


amargo
addikt

Barátnőm több mint egy éve nem talál értelmes munkát.. én már külföldi állások nézegetésére sarkallom. Nyilván részemről is az a gond, hogy jelenlegi kormány arra felé tendál, hogy a külföldi cégek kivonuljanak és nagyon kevés magyar cég tud ennyi terhet kifizetni.. így írhatom azt is, hogy itthon nem lesz piacképes a szakmám, mert egyre több helyen az hangzik el elsőnek, hogy és akkor mire jelentsenek be, hogy a többit zsebbe adja..

_BM_: Semmilyen ilyen intézkedésről nem olvastam - régebben se -, tudsz róla többet is, hogy most várható-e?

erdoke: Ez jó! :)
"Bár részemről az is jó, ha eltörlik az egészet, és a gyerekeknek direktben kell majd eltartani az idős szülőket. Akkor veszek egy kisbuszt a nálam hagyott újabb 34 %-ból, és elindítok még 2 gyerek projektet."

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1915) radamsky válasza erdoke (#1901) üzenetére


radamsky
senior tag

Erdöke nem érted a problémát

Ez ami most van rosz alapbol
Itt mondod az 1 sávos kulcsot meg miegymást, az neked jo , de meddig??
Pl 2 ismim is mostmár feketén melozik, mert ha hivatalosan melozna akkor -ba lenne a netto pénze

Neked jo mert jo a kereseted, kapsz 3 gyerek után egy valag adokedvezményt, de

Aki csak 80 ezret keres mega férje is 80 ezret keres azok rosszul járnak, innentől nekik aztán nem érdekük hogy hivatalosan dolgozanak

A másik amit szemet szurt
A manyup pénzéből x%-ot állampapirba kellett fektetni, attol függöen melyik portfoliot választottad, mennyi pénzt engedtél tözsdézni
Ennek az állampapirnak volt hozama, de mivel ez mindenképpen kötelező volt lennie igy az állampapir hozama mesterségesen alacsonyan lett tartva, Legyen 4-5% (hadd ne kelljen utánanéznem mert nem ez a lényeg)
Ennek a hozamát az adozok fizették meg, de ez a pénz hozzád vándorolt azaz az országon belül volt és a tied lett egy része

Most ez a kapocs megszünt. AZ állampapirt majd külföldiek fogják finanszirozni föleg, és ha nekik nem kell 4-5%-ért akkor vagy emeljük a százalékot, vagy veszünk fel 7-10% hitelt
Ezt is az adozok fizetik meg, de ebből a pénzből egy büdös kanyit nem fogsz látni, és tetejébe ez a pénz kimegy az országbol

Ne azt nézd hogy most mi van neked hanem mi lesz 10 év mulva, vagy mi lesz akkor mikor a 70-75-ös gyerekek mennek nyugdijba

A másik
Mondod teszel az önkéntesbe. Ez jol hangzik, de .....
ha a kötelező is veszteséges volt ahogy ugye most mondják (bár a papiron én nem láttom)
szerinted az önkéntes mennyire biztos??
Teszel félre havi 20 ezret akkor azt nem lehet bebukni??

kár volt ezt megbolygatni, mert innentől az országba vetett bizalom smafu.

Ez az 1 kulcsos adorendszer egy baromság egyébként mondom annak ellenére hogy az én zsebembe marad kb 18-20 ezer forint
bár ha a manyupba maradok akkor megyek azonnal lézminimumra és a többi zsebbe, és abbol majd én forgatom és abbol lesz is nyugdij

Sirnak hogy azért kell mert kevés a mani, de eddig csak kiadásnövelést csinálnak, mondjuk ebböl a manyup pénzből lesz finanszirozva az biztos, a kérdés az hogy mi lesz 3 év mulva??
Elveszik az önkéntest pl Csak okosan kell tállani és voilá az is az államé lesz. Majd igérnek 130%-ot 30 év mulva

Nem akarom a politikát belekeverni, de sokan nem is gondolnak bele, csak abba hogy idén jo lesz nekik (több ilyen gondolkodásu emberrel beszéltem)

Természetesen semmi sértöt nem akartam irni, remélem nincs is benne, csak felhivtam pár problémára a figyelmet, ami sajnos valos

egyik megoldás se jo , ezt sikerült elérni

irod a csöd szélén tántorgunk:D akkor miért is kellet adot csökkenteni?? és ahogy kinéz majd a jövedékit is csökkentik a benzin árába, mert egyre kevesebb a benzinfaló:D 10% az már rengeteg pénz

Ja leszoktam a cigiről igy onan se fizetek be:D

[ Szerkesztve ]

(#1916) Ivan15 válasza erdoke (#1912) üzenetére


Ivan15
senior tag

"Reménykedek, hogy kezelhető szintre tudjuk csökkenteni az államadósságot"
hogyan? csak az allamadossag kamatait fizeti minden orszag -a nyugatiak is- Mo- is? A csöd itt arrol szol, hogy a kamatokat nem tudja vki tovabb fizetni (mert nem talalt athidalo hitelt vagy elvonhato penzt vhol). Az allamadossag nem csökken (nem is fog). Az ujabb hitelfelvetelek es elvonasok azert vannak Mo-n is, hogy többek között a hitelkamatok "biztonsaggal" fizetve legyenek.
Mas jobban müködö nyugati orszagok is hasonlo konstrukcioban üzemelnek evtizedek ota. A felvett hitelek ott sincsenek törlesztve, az allamadossag ott sem fog csökkenni.

Varhatsz arra, hogy csökkenjen az allamadossag. Majd ha vki elengedi....akkor fog csökkenni

A többiben igazad lehet

[ Szerkesztve ]

(#1917) Rive válasza Mercutio_ (#1913) üzenetére


Rive
veterán

Szerintem az a réteg akiről beszélsz nem akkora részét képezi az 5%-nak, illetve jelenleg nem akkora összeget fizet a közösbe, ők inkább a holnap lehetőségei és egy részük jól is jár azzal, ha küülföldre emgy dolgozni :K
Ezt irtam én is :F

Viszont ők nem is biztos, hogy terhelni fogják a tb/nyugdíjkasszát később, mert elképzelhető, hogy már nem jönnek vissza se
Azon időszak, amikor ez a réteg befizetne, meg amikor terhelne, nem esik egybe. A jelen 'top' állami nyugdijban reménykedői szopnak majdan orbitálisat ezen elvándorlással.

A fekete ill. a szürke 'adóóoptimalizálás' felé mozdulás ugyanúgy releváns, mégis másik témakör: fentebb van az a szép ábra a befizetésekhez tartozó rétegek méretéről, nomeg valami hozzászólás az ábra keletkezési ideje és a jelen közötti változásokról...

Ja, még ezzel kapcsolatban:
- a két világháború között elmenekült innen ~másfélmillió szegény.
- A második világháború után ~ félmillió polgár
- jelen plusz-minusz 5 év időtávban hány reménybeli top kereső (befizető) lép le?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1918) radamsky válasza erdoke (#1912) üzenetére


radamsky
senior tag

Nagyon örülök hogy van ismid akik gondolkoznak a 3 gyerek vállalássán, leirok én egy esetet, nem kitalácio.
Jol kereső pár 2 gyerekkel akar 3. gyereket. Mindenük megvan kocsi, ház a 2 gyerek rendesen nevelve van, tehát akkor minden adott a férj jol keress az aszonyka is mondjuk
Háát akkor vágjunk bele
Aszonyka megy gyesre a gyerek már megvan , majd mikor a gyerek 1,5 éves apucinak bezár a bazár, nem talál munkát. Anyuci helyére meg felvettek valakit, mivel ugyis 3 évig van otthon. Na puff. Ugrik a kocsi ugrik a jolét és kész. Pedig semmi jel se mutatta hogy apuci netto 300 ezres jövedelme kiesik. Innentől aszonyka piciny gyese, meg a kis családi potlék, meg apuci max elvállal minden szar melot

A másik hogy a gyerekeknek kell eltartani a szülöket, háát ezt nem kivánom a gyerekemnek, nem azért neveltem hogy abbol a kicsiből ami marad neki még engem is tartson el, mert ugye a járulékokat fizetni kell , mert az állami alkalmazottakat el kell tartani, függetlenül hogy azok milyenek.

nem pont manyup, de az utso bekezdésem az vonatkozhat rá is:DD

(#1919) _BM_ válasza fokukac (#1911) üzenetére


_BM_
senior tag

"Én a helyedben, ismerve a saját jövedelemtermelő képességemet, százszor inkább bíznék magamban, a saját megtakarításomban, a saját számlámban, a matematikában, a kamatos kamatban, mint egy állami ígérvényben, hogy majd egyszer 30-40 év múlva kapok valamit."

A dolgok jelen állása szerint jobban lehet bízni az államban, mint a magéncégekben. Mit is csinál most az állam? Hitelből finanszírozza a nyugdíjkifizetések egy részét, kábé a negyedét. Tehát többet fizet ki, mint amennyi járulék befolyik. Ezt az önzetlen magatartást el tudod képzelni egy manyuptól? Az eltartottak aránya egyre nő, és a szavazatok útján mind nagyobb szerepük lesz az aktuális kormányok megválasztásában. Már most is olyan erőt képviselnek, hogy képes volt 4%-os emelést eszközölni a kormány, mert annyira remeg a bázistól. Egy olyan helyzetben emel, amikor népszerűségveszteség nélkül simán befagyaszthatta volna pár évig a válságra hivatkozva.
Szal, semmi jót nem jósolok a jelen és a jövő eltartói számára. Aki teheti, motivált, annak: Go West.

(#1920) erdoke válasza radamsky (#1915) üzenetére


erdoke
titán

"Neked jo mert jo a kereseted"

Ezt kell mindenkinek célul kitűzni, nem az adókerülést és ügyeskedést. Ez lenne az a látásmód, amivel a nagy többségnek boldogulni kellene. Sírtam eleget az elmúlt 8 év alatt, de végül maradtam, és végig fizettem a nekem egyre emelkedő terheket.
Az egész adócsökkentéses móka akkor érhet valamit, ha az előbb leírt feltételeket mellé tudjuk tenni, azaz ha csökkentjük a rendszer élősködőinek (nemzetközi viszonylatban kiugróan magas) számát, miközben a teherviselésbe bevonunk sok embert, és ilyen szellemben neveljük az utódokat. Ismétlem, enélkül minden alternatíva meg fog bukni, nem lenne fenntartható az eddig követett pálya sem.
Ha nem sikerül, én is távozok, és egyék meg egymást a különféle paraziták. Ha nem ismerik fel, hogy jófajta gazdaállatra márpedig nagy számban szükség van, meg is érdemlik. Én vagyok az, aki szinte bármikor mehet oda, ahol jobban megbecsülik.
Ja, és nálam nem 18e marad pluszban, hanem több, mint tízszerese... Mondjuk azt, hogy erre vártam 8 évet, most jött el az én öngondoskodásom lehetősége. Eddig a saját gyerekeim helyett pénzügyileg inkább a másokét istápoltam (éves szinten jó ideje 10+ M Ft a közösbe), most inkább próbáljunk meg nekik munkát adni. Ha nem megy, övék az ország, azt kezdenek vele, amit akarnak.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1921) amargo válasza radamsky (#1918) üzenetére


amargo
addikt

Szerintem valamit félreértesz, 34%-ból kellene a gyerekeidnek is eltartani Téged. Azaz minél több jól kereső gyereked van, Te annál jobban jársz. Az állam pedig a jelenlegi 16%-ból van kifizetve.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1922) Rive válasza _BM_ (#1919) üzenetére


Rive
veterán

A dolgok jelen állása szerint jobban lehet bízni az államban, mint a magéncégekben. Mit is csinál most az állam? Hitelből finanszírozza a nyugdíjkifizetések egy részét, kábé a negyedét. Tehát többet fizet ki, mint amennyi járulék befolyik. Ezt az önzetlen magatartást el tudod képzelni egy manyuptól?
Van, aki számára ez igéret és van, aki számára kockázati tényező :O

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1923) _BM_ válasza amargo (#1914) üzenetére


_BM_
senior tag

"_BM_: Semmilyen ilyen intézkedésről nem olvastam - régebben se -, tudsz róla többet is, hogy most várható-e?"

A vizitdíjra gondoltam, amelyet rövid pályafutása alatt sikerült úgy alakítani, hogy csak az eltartók fizessék.

(#1924) amargo válasza _BM_ (#1923) üzenetére


amargo
addikt

Azért az vicckategória volt.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1925) erdoke válasza amargo (#1921) üzenetére


erdoke
titán

Jelenleg 20,7 % az SZJA, és ott van mellette a 25 % ÁFA, hogy az egyéb adókat és járulékokat ne is említsük. Az állam nálunk SZJA nélkül is jól ki van fizetve. Személy szerint támogatnék egy SZJA eltörlést és 30-35 %-os ÁFA-t. ;]

Egyébként igen, ezt értettem az alternatív út taglalásakor. Nem kell 34 %-ot fizetni most, de akkor sírni se kell, ha 30-40 év múlva a 0 vagy 1 gyerek széttárja majd a kezét.

A legjobb aláírás a héten

(#1926) radamsky válasza amargo (#1921) üzenetére


radamsky
senior tag

Nem értek félre semmit a 24% nem elég pl most, ezért kell az én 10%-om, de az állam odaadja minkettőt a gyerköcnek hogy tartson el

én értem hogy ez jo lenne, de ...

- Akinek nem lehet gyereke???
- Akinek van 5 gyereke, de abbol csak 1 dolgozik?? Na jo legyen kettő aki dolgozik, mert nem kapnak melot

Na puff itt van két értelmes felvetés a jövöbeli nyugdijhoz

Ez rosz ötlet.

(#1927) _BM_ válasza radamsky (#1926) üzenetére


_BM_
senior tag

"Akinek nem lehet gyereke???"

Azt a más gyerekei fogják eltartani, ennek megfelelően etikus, ha több adót fizet aktív évei során, mint a gyereket nevelők. A jelenlegi családi adózás felfogható egyfajta gyermektelenségi adónak, ami teljesen rendben van, és igazságos.

(#1928) amargo válasza radamsky (#1926) üzenetére


amargo
addikt

Mert szerinted, hogy kezdte az emberiség?
Nézzél meg pár "mi rámondtuk" nem fejlett kultúrát, ott ugyan így van. Azért csinálnak gyereket, hogy végén tudja ki gondozni. Igen ehhez sok mindent kellene tenni, de nyilván ezekbe a kultúrákba is csak a rátermed maradt meg. A civilizált társadalom velejárója, hogy olyanokat tartunk el, akiknek semmi helye itt.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1929) Flashcash válasza erdoke (#1925) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Jelenleg 20,7 % az SZJA, és ott van mellette a 25 % ÁFA, hogy az egyéb adókat és járulékokat ne is említsük. Az állam nálunk SZJA nélkül is jól ki van fizetve. Személy szerint támogatnék egy SZJA eltörlést és 30-35 %-os ÁFA-t.

Ez azért vicces. :) A 35% ÁFA nem old meg semmit egy EU tagállamnál. A 25% ÁFÁ-nak is az a hatása, hogy a háztartási gépek meg egyéb műszaki eszközök jó részét már Szlovákiából veszik (attól függetlenül, hogy mondjuk egy BP.-i boltban veszed át) és az ottani államháztartást támogatod az ÁFA befizetéseiddel.

Minimálbér+boríték megadóztatására máshol az ingatlanadót alkalmazzák, mert az ingatlant elég nehéz zsebretenni. Furmányosabb helyeken meg ezt ki lehet egészíteni úgy, hogy az SZJA befizetők jóváírást kapnak az ingatlanadó mértékéből, míg a minimálbéres aki 40millás ingatlanban lakik, nem tudja csökkenteni az ingatlanadóját a nem létező SZJA befizetéseivel.

(#1930) Mercutio_ válasza erdoke (#1925) üzenetére


Mercutio_
félisten

Aham, és ezzel máris fellendítetted a feketekeresedelmet a határ mentén, illetve a bevásárlóturizmust :C

_BM_: Rengeteg pénzt beszed az állam a munkavállalótól (és a cégétől, amit szintén a munkaválllaló termel ki) nyugdíjra, ha nem lenne rossz gazda és nem szórná a pénzt (+ kiszámítható lenne, és kevésbé korrupt) lenne miből pótolni a befizetők és a nyugdíjkiadások különbözetét, és ha bizonyos járulékokat csökkkentene (és annak elkerülését következetesen és magas összegekkel büntetné) nyilván a befizetési hajlandóság is nőne.
A "gyerektelenségi adó" pedig egy röhej, én bőven fizetek annyi pénzt az államnak ami fedezi a várható nyugdíjamat, szóval nehogy már még engem büntessen azért, mert elherdálja :W

Manyup témában is kicsit fordítva ülsz a lovon: Nem azért vesz fel hitelt, mert én keveset fizetek be (24%+10%), hanem mert ő nem hajlandó fekvállalni azt, hogy rendbetegye a nyugdíjrendszert, kitakarítsa a "potyázókat", azaz lényegében mindenkivel megfizettteti a saját népszerűségének megőrzését.

amargo: Háttööö..izé...azon a szinten amin azok a "kultúrák" vannak, és ahogy ott az öregeket gondozzák inkább nem szeretnék élni szerintem, ha ugyanarra gondolunk.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1931) erdoke válasza Flashcash (#1929) üzenetére


erdoke
titán

Igen, leginkább viccnek szántam, azért is tettem oda szmájlit. ;)
Én biztosan nem autóznék több 100 kilométert egy TV-ért, de nem vagyunk egyformák. Meg kell nézni egyébként, hogy milyen a nagy értékű, mobilis eszközök arány az ÁFA bevételben, mert az autóra ott a regadó, az ingatlant pedig hiába veszed külföldön, ha itthon akarsz élni. Ugyanígy a rezsi, a kaja és hasonlók mind itthon fialnának 30 %-ot. Főleg most, hogy az euró drága.

Nekem az ingatlanadó is megteszi, csak nem a legutóbb kitalált formában (nincs 100 milliós ingatlanom, sajnos még 50 se).

A legjobb aláírás a héten

(#1932) erdoke válasza Mercutio_ (#1930) üzenetére


erdoke
titán

Valahogy nem látod az egészet komplexitásában. Ha számolod az összes befizetésed, de nem számolod hozzá a szolgáltatásokat, amit kapsz, akkor elég furcsa könyvelést vezetsz. Nem csak nyugdíjat kapsz a befizetéseidért, hanem sok mást is. Egészségügyi ellátást (lehet hőzöngeni a hálapénz miatt, de egy többszörös koszorúér áthidaló, vagy egy szívbillentyű műtét bőven 10 M fölött van), utakat, oktatást, stb. Arról nem is beszélve, hogy nem a saját nyugdíjadat fizeted most be, hanem a (nagy)szüleidét, illetve azokét, akiknek nincs gyereke, vagy esetleg csak egy van, vagy több, de nem fizetnek.

A potyázók mindkét oldalon ülnek. Egyrészt kevesen és keveset fizetnek be, másrészt sokan és sokat vesznek fel. Ha körülnézel a családban, biztosan te is találsz akár minimálbéres-zsebbejuttatóst, akár feketén dolgozót, vagy a másik oldalról rokkantnyugdíjast, vagy 62 évesnél fiatalabban nyugdíjba menőt. Ezek mind "potyázók". Pontosan melyiket és hogyan akarod kiszórni?

A legjobb aláírás a héten

(#1933) Mercutio_ válasza erdoke (#1931) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem kellene több100Km, nomeg ezt úgy csinálják, hogy "átugrom XXX-ba, eszek egy jót, fürdőzöm, megtankolok, így már annyiba vagyok, mintha ugyanezt helyben tenném meg, és ha már ott vagyok megveszem 10%-al kisebb ÁFA-val a plazmaTV-t" :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1934) Flashcash válasza erdoke (#1931) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Pont ezért mondtam, hogy nem kell autózni.

Ha egy webshoban budapesten ma vásárolsz egy mosógépet, vagy egy GPS-t, akkor jó eséllyel szlovák számlát fogsz hozzá kapni, és ugyanazon a helyen fogod átvenni ahol a magyar számlásat is. Ismerősök mondták nekem karácsonyi bevásárlás közben, hogy egyre több műszaki cikk szlovák számlás már.

[ Szerkesztve ]

(#1935) Rive válasza Flashcash (#1934) üzenetére


Rive
veterán

Gyorsabban beirtad, mint előkerestem a régi hozzászólásodat :DDD

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1936) erdoke válasza Flashcash (#1934) üzenetére


erdoke
titán

275-280-as euró árfolyam mellett megéri az a 6 % ÁFA különbség? Sok esetben az itthon nehézkes garanciával párosítva nekem nem tűnik meggyőzőnek, de tervezek mostanában laptopot ill. TV-t venni, majd figyelek. :)

"A magánnyugdíj államosításával a minimálbéresek járnak majd a legjobban. Hiszen így a kb. 1,5-2 milliós bejelentett bérért dolgozó réteg megtakarításait sikerül belemosni a nagy állami rendszerbe, ahol 20 év múlva a minimálbéresek nyilván nem 20-30ezerFT-os nyugdíjat fognak kapni a mai reálértéken, mert ilyet nem lehet csinálni. Ehelyett kapnak majd 60-80ezerFT minimálnyugdíjat, akinek meg járna mondjuk 150-170, az majd kap 100-at, hogy legyen miből finanszírozni a többiek juttatását."

Ez csak akkor igaz, ha nem sikerül az arányokat jelentősen módosítani. Ha marad a mostani inaktív tömeg, biztosan így lesz, de ha sikerül pár százezer inaktívat aktivizálni, és legalább szinten tartani az adófizető fiatalságot, akkor módosulhat a helyzet. Ha nem, akkor vége a dalnak, és nem segít a kötelező MNYP.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1937) Flashcash válasza erdoke (#1936) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Ahogy már korábban is írtam, néhány bolt nem kérdez meg téged erről.

Kinézed pl. a legjobb áru GPS-t, elmész FT-ban kifizeted, adnak hozzá magyar garilevelet, és egy 0%-ÁFÁ-t tartalmazó magyar számlát, amit költségként elszámolhatsz, ÁFÁ-t vissza nem igényelhetsz. Ennyi, nem hirdetik, hogy szlovák számlát fogsz kapni.

6% sokat számít az árérzékeny piacon, kb, annyit hogy a legolcsóbb árat a szlovák számlával árusító boltok tudják adni.

(#1938) joysefke válasza _BM_ (#1919) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

a fene vigye el, milyen érvelés ez?

könnyű más pénzével jótékonykodni, könnyű más f***át a csalánba verni, hidd el, ha más pénzével tömnének engem, részt vennék jótékonysági esteken (hogy a többiekhez hasonlóan kiépítsem a kapcsolatrendszeremet etc. etc)

Az állam az én befizetéseim/jövőbeni befizetéseim terhére jótékonykodik, így nem nehéz nagyvonalúnak lenni. De amint elfogy a pénz, kínos csend ül a tánctérre és előbb utóbb felkapcsolják a villanyt, az segít kijózanodni...

Nekem nem kell más pénze, de a magamét magamnak akarom.

Mit is csinál most az állam? Hitelből finanszírozza a nyugdíjkifizetések egy részét, kábé a negyedét. Tehát többet fizet ki, mint amennyi járulék befolyik. Ezt az önzetlen magatartást el tudod képzelni egy manyuptól?

(#1939) fokukac válasza erdoke (#1936) üzenetére


fokukac
nagyúr

egy 50-es G20-as plazma 30-40 ezerrel is olcsóbb lehet, még 280-as euróárfolyamnál is. és ugyanúgy van rá 2 év páneurópai garancia, amit itthon is elfogad a márkaszervíz.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1940) _BM_ válasza erdoke (#1936) üzenetére


_BM_
senior tag

"ahol 20 év múlva a minimálbéresek nyilván nem 20-30ezerFT-os nyugdíjat fognak kapni a mai reálértéken"

Dehogynem, és nem is kell rá 20 évet várni. 2013-tól drámai mértékben változik a nyugdíjmegállapítás az 1997-es tv szerint, amely - érdekes módon - azóta is változatlan formában van hatályban. Érdemes megguglizni a törvényről szóló cikkeket. Valahogy úgy alakulnak a számok, hogy akinek ma 120 ezer ft-ot állapítanak meg, az 2013-tól 80-nal fog nyugdíjba menni.

(#1941) erdoke válasza joysefke (#1938) üzenetére


erdoke
titán

Ebben a rendszerben szinte mindegy, a számládon gyűjtögetett pénzed helyett fizethetsz több adót, hogy a MNYP miatt keletkezett hiány betömködésére felvett hitelt törlesszük. Melyik a jobb? A lényeg az, hogy a 34 %-nak megfelelő összeget be kell fizesd a jelenlegi nyugdíjasoknak, az egyenlet nem változik attól, hogy felcímkézed egy részét.

"Az állam az én befizetéseim/jövőbeni befizetéseim terhére jótékonykodik"
Erről beszélek, vagy a nyudíjjárulékodból "jótékonykodik" (már ha a szüleid, nagyszüleid nyugdíját annak tekinted, gratulálok), vagy az SZJA-dból, esetleg más nevű közteherből. Neked jobban esik, ha az SZJA-dból fizetik a nyugdíjakat, mint ha a nyugdíjjárulékokból? Miért?

"Nekem nem kell más pénze, de a magamét magamnak akarom."
OK, add meg a nyugdíjas hozzátartozóid nevét és címét, és el fogjuk intézni, hogy a tiéd legyen, ne az övék. Egyből küldhetsz nekik kötelet is, ha gondolod...

A legjobb aláírás a héten

(#1942) erdoke válasza _BM_ (#1940) üzenetére


erdoke
titán

Ezt nem én írtam, de igaza van, a minimálnyugdíjat most is megadjuk (=kipótoljuk) annak a nyugdíjba vonulónak, aki az elmúlt bő 20 évben végig minimálbéren volt bejelentve.

A legjobb aláírás a héten

(#1943) fokukac válasza erdoke (#1941) üzenetére


fokukac
nagyúr

még mindig összemosod a dolgokat.

idén az szja-csökkentés nettó hatása kb. 300 Mrd ft, és ez egy elég szűk réteg között oszlik el.

Ezzel szemben kb. 800 milliárd forintot (!) tervez elkölteni az állam, méghozzá a lenyúlt nyugdíjpénzből.

Kár összekeverni a kettőt.
ezt lehetne konzekvensen is csinálni.... de nem azt teszik!

lehet adót csökkenteni - de akkor kell kiadást is csökkenteni! Ezt pedig nem meri bevállalni a kormányunk.

A nyugdíjakról pedig, bár azt már százszor leírtuk, az egész folyamat, ahogy eljutottunk ide, álságos volt, jött gabika, hogy "hol a pénz", "megvédjük a nyugdíjakat", stb. aztán az egész csak arra ment, hogy lenyúlták előbb a járulékokat, majd a teljes vagyont.

Ha az elején azzal kezdték volna, hogy "gyerekek, nagy a baj, szükségünk van a lóvéra, lépjetek át az állami pénztárba, hazafiasságból, hogy csökkenthessük az államadósságot!", az még egy korrekt megoldás is lehetett volna, még akár ún. "választási lehetőség" nélkül, teljes államosítással is.

Ha azt a 3000 milliárd Ft-nyi vagyont egy az egyben az államadósság csökkentésére fordítják, még akár én is támogattam volna, akár a rossz korfa ellenére is, mert az egy új esély lett volna. De nem ez történt!

Álságos, félrebeszélő, orwelli kommunikációval hónapokig támadták a pénztárakat, majd teljesen lenyúlják a megtakarításokat.

És, hogy miért? azért, hogy elköltsék! Ez egy lényegi különbség, ezzel nem tudok azonosulni, és ezt nem támogatom, ezt egyetlen intelligens ember sem támogathatja... ez nem egy fenntartható politika, ezzel pár év alatt nullázzuk saját magunkat, ismét!

SOKKAL több kárt okoznak a fiúk a jogbizonytalanság okozásával, a magántulajdon szentségének megtörésével, az öngondoskodás eszméjének megdöntésével (a szocializmusban felnőtt magyaroknak úgyis az állam az isten, attól várnak mindent), a visszamenőleges hatályú, abszolút szelektív (külön)adóztatással, mint amennyi hasznot csinálnak ezzel az úgynevezett adócsökkentéssel.

Egy ilyen megbízhatatlan, kiszámíthatatlan országban senki nem fog befektetni, a nemzetközi hírnevünket amúgy is megalapozták ezen intézkedésekkel, kommunikációval, egészen az államcsődtől a különadókon át a nyugdíjpénzek lenyúlásán, az alkotmánybíróság korlátozásán át az új cenzúratörvényig.

A fentiek okán fejlődni se fog kis hazánk, mert nincs miből.
a belföldi kereslet mesterséges élénkítése - ami MAtolcsy mester kedvence - pedig egy kis és nyitott gazdaságban pedig csak felborítja a makroegyensúlyt, a Münchausen-báró effektus nem működik, a keynes-i gazdaságpoltikáknak a XXI. századi globalizált világban nincs létjogosultsága, csak államadósságot termelnek.

Na, nálunk ez lesz, csak most nem hitelből, hanem a lenyúlt nyugdíjpénzekből.
Ez a 2000 milliárdos Széchenyi terv csak egy újabb pénzosztás lesz, haveroknak. Az államnak nem a pénzt kérne szórni, hanem kevés adót beszedni, és keveset költeni, ennyi. az embereknek meg becsületesen dolgozni, megtakarítani, és a megtakarításokból megvalósulhatna sok életképes beruházás. Az állami pénzosztás eredménye százszor kétségesebb...

Get the point?

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1944) Flashcash válasza fokukac (#1943) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Persze, hogy nem reformokról szól ez a történet.

A fő kérdés az volt, hogy 4 évig kemény megszorítások, valódi reformok, és rengeteg kormányzati munka lesz-e, és erre a kérdésre egyértelműen nemet válaszoltak. :)

A 3000 milliárd lehetőséget teremt arra, hogy még négy évig ne nagyon kelljen csinálni semmit. Ebből a pénzből lehet haveri EU projekteket finanszírozni, ezzel lehet elfedni az államháztartás valódi hiányát.

Páran örülnek az új adórendszernek. De a 2011-2012-es részét szerintem már vissza fogják vonni, legkésőbb 3-4 éven belül úgyis változtatni kell ezen a rendszeren is, mert fenntarthatatlan lesz.

A fenti ábrákon be lehet rajzolni, hogy mely ország merre halad, milyen célt tűzött ki.
Magyarország valójában egy helyben topog, és ugyanoda fogunk visszajutni ahonnan pár éve elindultunk. :))

[ Szerkesztve ]

(#1945) erdoke válasza fokukac (#1943) üzenetére


erdoke
titán

Szót se ejtettem SZJA csökkentésről abban, amire válaszoltál, ahogy a MNYP-akkal történteket se kommentáltam, de még államadósságról se beszéltem. Nekem akartad írni? Általánosságban politizálni/takaroggyozni inkább menj a zindekszre vagy éppen a kurucinfóra, itt maradjunk a MNYP-aknál, amennyire lehet.
Azt írtam, hogy a nyugdíjakat ki kell fizetni, és ugyanazok fizetik MNYP-akkal is, mint anélkül, csak előző esetben más címen szedik be, amit szétosztanak. Egyedül az örökölhetőség változik, a többit az állam garantálja MNYP-ral és anélkül is. Ha meggondolja magát, vagy becsődöl, csökken/úszik az összes.

A többi megint poltopik, és nem tisztem a jelenleg kormányzókat védeni, így csak egy kérdéssel válaszolnék: A kicsi és hatékony állam álmát hogyan valósítanád meg? Mert a partvonalról kiabálni rohadt könnyű, de a cirka 500e (igen, öt-száz-e-zer!) fölös állami alkalmazottal mit csinálnál egyik napról a másikra? Mit csináltak velük 8 évig, mennyivel csökkent a számuk? Miként valósult meg nagy liberális álom, az egykulcsos SZJA (LOL), a kis állam, ill. az alacsony újraelosztás? Emellett mihez kezdenél a bújtatott munkanélküliek százezreivel (felsőoktatás pl.)?
(Ausztriában 10 M emberre vetítve ~330 ezren dolgoznak a közszférában, hazánkban közel 850 ezren)
Várjuk meg, mit nyomnak elénk a közeljövőben strukturális reform címszóval, és utána kiabáljunk.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1946) _BM_ válasza fokukac (#1943) üzenetére


_BM_
senior tag

"lehet adót csökkenteni - de akkor kell kiadást is csökkenteni!"

Féligazságokat írsz, mert csökkentik a kiadásokat (csak nem eléggé) és csökkentik az államadósságot (hiszen visszakerülnek az államhoz a manyupokban lévő állampapírok). Majd meglátjuk, hogy csinálnak-e szerkezeti reformokat is, amelyekre most megvan a fedezet. Kevés esélyét látom, de még nem lehet azt mondani, hogy nem fognak.

(#1947) _BM_ válasza erdoke (#1945) üzenetére


_BM_
senior tag

"de a cirka 500e (igen, öt-száz-e-zer!) fölös állami alkalmazottal mit csinálnál egyik napról a másikra?"

A felesleges alkalmazottakat 4 órásra lehetne állítani (fél fizetésért), ezáltal maradna jövedelmük és hatékonyan kidolgoznák a munkaidejüket. A nyugdíj mellett alkalmazott közalkalmazottakat (30-50 ezren vannak) pedig el lehet küldeni, van megélhetésük, mégpedig a nyugdíjuk :K

[ Szerkesztve ]

(#1948) fokukac válasza erdoke (#1945) üzenetére


fokukac
nagyúr

Nem takaroggyoztam, csak a nyugdíj-szja-témában vázoltam pár összefüggést, szerintem igen is két külön dolog a nuygdíj, meg az szja, a nyugdíjrendszer 50 évre kéne, hogy szóljon, nem kéne állandóan változtatni, mint egy holmi szja-t.

Nem hinném, hogy sértő stílusban tettem a fentit, a kurucinfóhoz pedig nem sok közöm van, légy oly' szíves, ne említs engem ebben a kontextusban.

Kormányunk olyan, mint az elefánt a porcelánboltban, ezt kár tagadni. UGyanakkor közgazdasági szempontból kb. ezer helyen lehet belekötni, abba, amit csinál, egyszerűen egy nagyon rossz, és bizonytalan gazdaságpolitikai mixet választottak maguknak, és azt a hatalmas nagy gazdasági bizalmat, ami várta a tevékenységüket, teljesen elporlasztották az összes piaci szereplőnél, külföldi és belföldi elemző intézetnél.

Hogy milyen fenenagy struktúraváltásra készülnek? ki tudja. De az nagyon látszik, már 6-8 éve, hogy a kapiatlizmus, és a gazdasági ráció elég messze áll tőlük, és a "megszorítás" az szitokszó.

Én ezeknek azt se hiszem, ha kérdeznek, nem ha még ki is jelentenek...
Hogy februárban mi lesz? nem tudom. szerintem semmi. Viszont addigra a plebsz jó része megkapja a januári fizetését, és konstattálja, hogy kevesebbet kapott, mint tavaly, és akkor még kevésbé lesz merszük kiadáscsökkentést bejelenteniük.

Nem tudom, mit csinálnék ennyi felesleges állami alkalmazottal. Az a baj, hogy a 80%-uk nem is alkalmas más munkára, sehova nem vennék föl azokkal a képességekkel, amikkel rendelkeznek.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1949) fokukac válasza _BM_ (#1946) üzenetére


fokukac
nagyúr

hát, a minsiztériumok költségének a megvágásán kívül nem sok intézkedés történt. márpedig a különféle állami támogatásokat, segélyeket nagyon sürgősen meg kéne vágni...

az adósságot pedig csak részben csökkentik, és pont ez a baj, olvass utána, a pénz tekintélyes hányadát egyszerűen elköltik.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1950) TheShow válasza fokukac (#1949) üzenetére

A nyugdíjrendszerben potyázó ál-rokkantnyugdíjasok, irreális korengedménnyel nyugdíjba vonulóknál például nyugodtan lehet csökkenteni a járulékot addig, amíg el nem érik a tényleges nyugdíjkorhatárt. És ezt elég egyszerű és racionális indokokkal be lehet adagolni a népnek.
A csökkentés mondjuk lehet időarányos, minél több van a nyugdíjkorhatárig, annál kevesebbet kap az illető. A nagy részüknek úgyis van mellette fekete munkája.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.