Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1002) lajafix válasza mephi666 (#1000) üzenetére


lajafix
addikt

szívjanak. semmit nem ér az a vállalkozás, ami az importált anyaghoz nem tud értéket hozzátenni, ezekért kár a még meglevő magyar termelést szívatni.

Rock'n Roll

(#1003) mephi666 válasza lajafix (#1002) üzenetére


mephi666
nagyúr

na, de most szívjon akkor pl. az összes számtekboltos is, akinek a "csúcsszezon" a karácsony előtti időszak lenne, de kb. semmit nem tud értékesíteni, mert a gyenge forint miatt elszáll mindennek az ára? :U és ez csak 1 példa... őket szerintem nem boldogítja a tudat, hogy milyen jó pl. a takarmány-exportja az országnak... az a legnagyobb baj, hogy csomó termékből nincs itthoni termelés és pusztán importra támaszkodunk... ha több lábon állna a gazdaság, stabilabb lenne a forint is és közvetlenül sokan jól járnának, közvetve pedig még többen :K ...addig pedig szvsz. többen buknak a rossz forint-árfolyam miatt, mint akik nyernek...

mod: off

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#1005) joysefke válasza mephi666 (#1003) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Teljessen elviszed a témát, ráadásul a mondanivalód kevéssé megalapozott.:

Az, hogy a "gyenge" forint miatt nem tud értékesíteni most karácsonykor a számtechboltos az csupán egy szezonális hatás, későbbre halasztja a háztartások egy része az ilyen jellegű kiadásait a magas árakat látva. Ennyi. Ha tartósan "gyenge" marad a forint akkor megbarátkoznak az új árakkal és ugyanannyi pénzt (forintot) költenek kütyükre mint eddig, max nem i5 540M hanem i5 520M lessz a notebookban, mert az import számítástechnikai eszközöknek sajnos nincsen magyar gyártmányú helyettesítőterméke.
A rengeteg import élelmíszerárúnak viszont van, a meggyengült forint miatt növekvő importárú árak a magyar helyettesítőtermékeket fogják előnyhöz juttatni. Nem olasz paradicsomot fogunk venni, hanem magyart.

J.

[ Szerkesztve ]

(#1006) lajafix válasza mephi666 (#1003) üzenetére


lajafix
addikt

itt a lehetőség hogy ne ennyi szatócs legyen hanem menjenek 'termelni'. Lol, kereskedelemből nem fog mindenki megélni, én meg vevőként elviselem, hogy a hazavezető 2,5 km alatt nem 6 hanem csak 2 számtechboltot fogok találni(úgyse veszek boltból már évek óta semmit). Ha gyenge a forint akkor -+még egy csomó feltétellel, a gyenge forint csak erősítheti az itthoni termelést- lehet itthoni termeléssel kiváltani az importált termékeket, ami persze nem az IT terület lesz, node nem az IT a világ közepe.

'addig pedig szvsz. többen buknak a rossz forint-árfolyam miatt, mint akik nyernek...'
Azt kellene végre megérteni, hogy nem mi fújjuk a passzátszelet és a magyar gazdaságnak szüksége van egy kis védelemre.

Rock'n Roll

(#1007) deicide válasza joysefke (#1005) üzenetére


deicide
veterán

Télen elég nehéz paradicsomot termeszteni mérsékelt égöv alatt, a hóban...

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1008) deicide válasza lajafix (#1006) üzenetére


deicide
veterán

Ez azért nem ennyire egyszerű... a nemrég elindult TIOP tender állami pénzből, a mi pénzünkből van finanszírozva és ha egy számítógép 10%-al többe kerül a drágább USD miatt, akkor az a 10% többletköltség hiányozni fog valahonnan az államháztartásból...

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1009) Kobe


Kobe
veterán

most akkor mi a fakk lesz ezzel a örvényjavaslattal? jöttek itt alkotmányjogászok, stb, azt amikor halad előre a dolog és közeleg a jóváhagyás, akkor azt hllani, hogy az eu lexarja, az alkotmányjogászok meg hallgatnak mint a sír. Fel fogja egyáltlaán emelni valaki a szavát, vagy simán átmegy a rostán?

(#1010) Boxer001 válasza Kobe (#1009) üzenetére


Boxer001
veterán

Miért te azt hitted, hogy majd nem úgy lesz, ahogy akarják :F

(#1011) Rive válasza Kobe (#1009) üzenetére


Rive
veterán

Mire az EU mozdul, az egy év. Az alkotmányosoknak is kell néhány hét, még ilyen kirívó esetben is (a panasz benyújtásától) -> január elejénél hamarabb ne várj semmit.

Ui.: ugye, ha január elején elmeszelik, akkor cirka másnap lesz meg a vonatkozó alkotmánymódosítás, január második hetében pedig az új törvény.

UiUi.: ez a blogbejegyzés (nomeg a kommentek) jobban megviágítja a dolgokat, mint én képes lennék.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1012) viharhozo válasza deicide (#1008) üzenetére


viharhozo
addikt

Ha meg gyengult volna a dollar, akkor a penzbol meg kitudjahany lelegeztetogepre is futna, mi?

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#1013) Thunderzolee

Szavazzatok Ti is:
http://www.privatbankar.hu/html/cikk/szavazas Ön átlép a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe?.php(Összesen 33 267 db szavazat)

Ha jól vettem észre, a színek nem azonosak a mellettük levő kérdéssel.
(Harmadikra szavaztam, és a második -narancs- ment feljebb.)

Nem is vártam mást, minthogy elvetik ezt az ötletet is:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/07/az_onkentes_nyugdijpenztar_sem_menekulout_az_allamositastol/

Persze egyesek szerint dübörög a gazdaság..
http://www.portfolio.hu/gazdasag/hamarosan_felminositenek_minket.142555.html

Vannak még azért akik szellemes publicisztikákkal próbálják oldani a feszültséget. Ajánlom, nagyon jó írás:
http://hirszerzo.hu/publicisztika/20101207_nyugdijak_dupla_allamositas_onody#rss

Egy kérdés: ilyenkor nem lehet "visszamenőleges hatállyal"? :U
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=467349 Matolcsy: megússzuk a nyugdíjszankciót

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1014) Flashcash válasza deicide (#1008) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Magyarországnak van egy nagyon jól megszerkesztett közbeszerzési törvénye, amely 100%-ban gondoskodik a következőkről:

-átláthatatlan szabályrendszereket lehet létrehozni beszerzésekhez
-maximalizálni lehet a beszerzési árat, amely a piacinál is jóval több lehet
-ki lehet zárni az olcsóbb ajánlattevőket
-korrupció támogatása

Ez sokkal többet nyom az árban mint a devizaárfolyamok.

(#1015) ityam


ityam
senior tag

Kérdés: Az állami költségvetési hiányba bele van számolva az a pénz amit a MNYP fizet azokért az állampapírokért amiket tart a portfólióban?

Csak mert az állam arra hivatkozik hogy mekkora lyukat ütött a költségvetésen az MNYP. Viszont az MNYP vásárolja az állampapírokat valszeg rendesen mert nagy részt az van a MNYPs portfóliókban, és persze amit megvásárolt azt biztos ki is fizeti az állam bácsinak. Szal elvileg csak ami nem állampapírban van az kellene hogy legyen az állam tényleges hiánya.

(#1016) viharhozo válasza Thunderzolee (#1013) üzenetére


viharhozo
addikt

Az ajanlott iras elso mondata ("A magán-nyugdíjpénztári vagyon elvételével valójában dupla államosítás történik, hiszen az átvett vagyon közel fele részvényekből áll, a részvények pedig tulajdont fejeznek ki, esetünkben döntően magyar tőzsdei cégek (rész)tulajdonlását.") kapasbol nem igaz. Ettol meg a cikk lehet jo, de ez a mondat nem igaz.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#1017) Rive válasza ityam (#1015) üzenetére


Rive
veterán

Jááááj. Reméltem, hogy ez a fajta 'érvelés' elkerüli a PH!-t.

A költségvetési hiány fedezésére bocsát ki az AKK állampapirokat, amikből az MNYP (is) vásárol. Az állampapirok ára nem a 'hiányba számol bele', hanem azt fedezi.

Amikor a papirokat az állam visszavásárolja - no, akkor számol bele az áruk a hiányba.

A blogokon/fórumokon terjedő 'a MNYP növeli az állami hiányt' érvelés alapja nem ez, hanem az, hogy a MNYP-tagok ugye a rájuk/munkáltatójukra kirótt sarc egy részét nem az államba fizetik. Ezt illetve kamatait számolják a hivek/trollok afféle 'elmaradt haszon' alapján az állami hiány növelésének.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1018) Tim82


Tim82
nagyúr

[ Ennyit az EU-szankcióról ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#1019) lajafix válasza deicide (#1008) üzenetére


lajafix
addikt

dehogynem, ennyire egyszerű. A magyar gazdaságnak nem a fő célja az importkereskedelem fenntartása mellett az állami tenderek optimalizálása sem. rövidebben: mennyi a kiesés az erős forint miatt a bevételi oldalon országos szinten vs az állam amúgyisgyenge beszerzései a gyengébb árfolyam miatt? Belátandó, hogy az első az érdekünk. számológép meg van elég, nem kell venni.

Rock'n Roll

(#1020) lajafix válasza ityam (#1015) üzenetére


lajafix
addikt

nem jó.

btw a ktv kiadásaiba a kamatok vannak beleszámolva, az állampapírok kapcsán az igazi veszély az, hogy évente lejár 2-3-4 ezer milliárd forintnyi, amiket ugye nem tudunk visszafizetni, hanem meg kell újítani. A kisebbik nagy gond az eladott állampapírok emelkedő kamata, a nagyobbik nagy gond pedig az, hogy ha nem veszik az új papírokat, mert túl kockázatosnak látnak minket, akkor nem tudjuk visszavenni a lejárókat. Na ez lenne a totális államcsőd.

Rock'n Roll

(#1021) deicide válasza lajafix (#1019) üzenetére


deicide
veterán

És a szar árfolyam miatt dráguló üzemanyag miatt dráguló kenyér és társait is leszarják? Gondolom igen, mert nekik lesz miből megvenni...

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1022) ityam


ityam
senior tag

Akkor nem a hiányra kérdezek hogy hova számít be. A bevételek között nem szerepel hogy a MNYP vásárol egy rakat állampapírt?
Azt tisztáztátok hogy hiányba amikor kifizeti akkor kerül de bevételnek bevétel. Szal nem nagyon nyafoghat az állam hogy nem folyik be az államhoz a pénz.Csak ezért állampapírt kell adnia az MNYPnek. Ha meg állami nyugdíjba vagyunk akkor nem kell állampapírt adni hanem elég hitegetni szóban hogy majd kapsz nyugdíjat nyugi.
Arra mondjuk kiváncsi vagyok hogy az össz MNYP vagyonnak hány %a magyar állampapír. Azt látom hogy az egyes portfóliókban mennyi van de ha szummázzuk az összes portfóliót egyénenként hogy ki melyikbe van akkor mennyi jön ki.Ha tudnám hogy mennyien vannak biztonságos, kiegyensúlyozott és növekedési portfóliókban akkor lehetne reális arányt mondani.

(#1023) TheShow válasza deicide (#1021) üzenetére

Amennyiben az üzemanyagok kereslete nem esik vissza drasztikus mértékben, az üzemanyagok áremelkedése jó az államnak, mivel az ár körülbelül 50%-a adó. Ez mind a költségvetést gazdagítja.
Az már nem egyértelmű, hogy a miatta (is) növekvő infláció milyen előjelű hatás az államnak.

(#1024) Rive válasza ityam (#1022) üzenetére


Rive
veterán

Az állam szempontjából igazából mindegy, hogy a MNYP vesz-e vagy sem, csak a kibocsátás meglegyen, minél alacsonyabb áron. A MNYP az állampapir-piacon vevőként jelentkezik -> csökkenti az árat és stabilizálja a keresletet, de nem ismert ennek a hatásnak a mértéke.

SZVSZ ha már ez a hatás az uccsó szalmaszál, akkor elég nagy baj van.

A MNYP szempontjából viszont nem feltétlenül jó ötlet mérsékelt hozamú papirokat vásárolni...

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1025) joysefke válasza ityam (#1022) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Az alábbi számítás a következőket feltételezi:
-A 2700 Mrd Ft MNYP vagyon fele állampapírban van
-A havi 30Mrd Ft MNYP tagdíj fele állampapírba vándorol
-6% az állampapírok súlyozott átlaghozama

1,
Eddig havi kb 30Mrd-Ft -t fizettek a munkavállalók MNYP-ba.

2,
Mivel az állam úgy gondolja, hogy ez a havi 30Mrd őt illetné, ezért ott első körben 30Mrd Ft hiányként jelenik meg

3,
A MNYP-k a törvényi szabályozásnak eleget téve a havi 30Mrd (-4.5%) Ft-ot befektetik, kb a feléből állampapírt vesznek, tehát havi Kb 15Mrd-al finanszírozzák az állam hiányát

4,
Az állam hiánya havonta a MNYP-k miatt (csak abban az esetben, ha elfogadjuk, hogy az MNYP befizetések az államot illetnék. (én nem fogadom el)) havonta kb 30Mrd-15Mrd = 15Mrd. Évente 12*15= 180Mrd mindez kamatok nélkül

5,
Az államnak kamatot kell fizetnie a MNYP-i fortfoliók kötvényállománya után. Évente 30Mrd*12 /2 = 180Mrd-Ft al gyarapítják az államkötvényállományukat a MNYP-k, ez után 6%-al számolva 10,8Mrd Ft kamatot kell fizetni évente az államnak, amit természetesen ismételt eladósodással teremtenek elő.

6,
Kb 2700Mrd van MNYP kasszákban jelenleg, ha ennek fele van államkötvényben, akkor az 1350Mrd Ft. Ez után szintén 6%-al számolva 81Mrd Ft kamatot kell fizetnie az államnak évente. (ez az MNYP hozamának egyik komponense)

7,
Tehát az állam teljes hiánya az MNYP-k "miatt" évente:
180Mrd (ez az a rész amiből nem államkötvényt vesz az MNYP) + 81Mrd (Az 1350Mrd os kötvényállomány kamata) = 261Mrd Ft, mely a friss adóság kamatai miatt évi 10,8Mrd-al nő.

(#1026) joysefke válasza Rive (#1024) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Ez nyugodtan írhattad volna on-topic, nagyon kényes dolog, mely szvsz az MNYP-k achilles sarka, mert:

1,
Állami szabályozás alá esik, hogy a protfoliók mekkora része _kell _ állampapírban legyen, ezáltal az MNYP-ket az alacsony hozamú, hosszú lejáratú állampapírokba kényszerítik.

2,
A garantált (és hatalmas) állampapírkereslet lenyomja a hozamokat (főleg a hosszú lejáraton)

3,
Az állam kockázata minimális, hiszen garantált a kereslet a bóvlikötvényeire, melyek a saját devizájában denomináltak. Tehát egy lassú inflációval viszonylag könnyedén kibújhat a tényleges fizetés/kamatoskamat-fizetés kötelezettsége alól.

4,
Te futod az államcsőd kockázatát, hiszen egy államcsőd a portfoliód állampapír-részét teljessen lenullázná (ez a kockázat 40 év távlatában szvsz 100%)

Tehát:
Ha én maradok a MNYP-ban, akkor dönteni akarok abban is, hogy mekkora rész legyen magyar állampapírokban a portfoliómból. (hosszú távon minnél kevesebb). Félek erre nem lessz lehetőség :)

[ Szerkesztve ]

(#1027) ityam válasza joysefke (#1026) üzenetére


ityam
senior tag

A OTP növekedési portfólióban 36% az állampapír nekem...
Ami nem olyan nagy rész de mégis. A baj hogyha az említett 100% os államcsőd bejön akkor nem csak az állampapíromat fogom bukni hanem akkor biztos hogy már az egész pénztári portfóliót kötelezően államosítják.Tehát államcsőd semmiképpen sem jó.
A "nyugdíj(élet)biztosításom" külföldi részvényekben van. Kíváncsi vagyok hogy egy államcsődnél azokat le tudnák e nyúlni. Most nagyon azt hangoztatják hogyha valakinek életbiztije van akkor ahhoz senki nem tud nyúlni, se állam, se adósággbehajtók se senki. Kíváncsi lennék hogy az állam tényleg nem tudná e lenyúlni ha lenne egy államcsőd.
Remélem igaz a hír hogy életbiztosítást nem tudnak elvenni. ha csak kockázati élet lenne akkor nem is lenne mit elvenni. de így hogy egy "vegyes életbizti" így már megérné lenyúlnia.Csak vajk a biztosító engedné e.

Egyénként a számolásod rendben van.tényleg nem fele annyi a hiány. azt a 81 milliárdot amit számoltál jogosan azt is hiánynak könyvelhetjük el. Viszont ha azt félre kellene raknia az államnak a jövő nyugdíjasaira akkor ugyanúgy az inflációkövetés miatt ki kellene magának fizetni. Csak az állam szerencséjére nem tartalékol így könnyebb hiánynak könyvelni.

[ Szerkesztve ]

(#1028) ityam válasza joysefke (#1026) üzenetére


ityam
senior tag

"Tehát:
Ha én maradok a MNYP-ban, akkor dönteni akarok abban is, hogy mekkora rész legyen magyar állampapírokban a portfoliómból. (hosszú távon minnél kevesebb). Félek erre nem lessz lehetőség :)"

Én is ugyanígy vagyok vele de ha az államnak most ki kellene perkálni az MNYPknek 1000 milliárdot hogy vehessen belőle részvényt akkor biztos megtörténne az államcsőd rögtön :(
Szal én is félek hogy erre nem lesz lehetőség....

(#1029) joysefke válasza ityam (#1027) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Hát ja, teljessen mindegy mennyi bevétele van az államnak annál mindig többet ver el.
(ez az egyik alaptörvény amit minden társasági beszélgetésen hangsúlyozok :) )
Tehát, ha az utóbbi években nagyobb lett volna a bevétel, akkor is megtalálták volna a módját hogyan verjék el a pénzt.

Amit írtam az pedig az állam szemszögéből nézve igaz, mert ők úgy érzik, az MNYP befizetések is jogosan az államot illetnék, a számítás pedig azt világítja meg, hogy az állam mint gondol, mennyi bevételtől esik a MNYP-k léte által el.

A MNYP-k illetve a MNYP tagok pedig úgy gondolják, hogy ez egyéni (magán) pénz, az államnak semmi köze hozzá, és különben is, évi kb 180Mrd értékben "támogatják" az állami herdálást államkötvényvásárlás formájában.

És valóban...
Arról beszélünk, hogy az eddigi bruttó bér utáni 24%+1,5% befizetés + egyéb adók átcsoportosítása (SzJA + ÁFA) nem fedezi a nyugdíjkiadást , feltétlenül kell már az a 8%-is. Hát menjenek a fenébe. Ideje lenne a kiadási oldalhoz is hozzányúlni, szvsz.

J

[ Szerkesztve ]

(#1030) joysefke válasza ityam (#1027) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Ha államosítják a portfoliódat /már ami marad egy államcsőd után/, akkor több mint valószínű (spekuláció részemről) hogy állami nyugdíjigérvényt is kapsz mellé, akármit is érjen az.

J.

(#1031) legiaap


legiaap
nagyúr

Sziasztok!
Ma hívták fel a figyelmem, hogy ha átlépek a magánból (jelenleg én az OTP-nél vagyok) az államiba, akkor jövő januárjában kifizetik a hozamot. Erről hallott valaki?
Nagyon örülnék, ha ez igaz lenne.

How are U today? Just kidding...I don't care!

(#1032) bobsys válasza legiaap (#1031) üzenetére


bobsys
addikt

Ez a terv. A realhozamot megkapod. Az adozas kerdeses meg, mert ez 16% adoval kene sujtani de nyugdijvedo Gabika lehet elintezi, hogy ne kelljen adot fizetni.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1033) lajafix válasza deicide (#1021) üzenetére


lajafix
addikt

Könnyű belátni hogy igen. Az üzemanyag / energia csak 1 összetevő egy termék árában. Másrészt lehet kevesebb kenyeret zabálni, ami még mindig jobb, mint munka nélkül nézni hogy a pék az olcsó benzinnel szállítja ki az olcsóbb kenyeret... Tisztába kellene már lenni a saját hosszútávú érdekeinkkel, ennek a hiánya a legnagyobb gond, nem az árfolyam, az csak ennek a következménye.

Rock'n Roll

(#1034) lajafix válasza legiaap (#1031) üzenetére


lajafix
addikt

Miért mennyi a reálhozamod? Abból dőzsölés nem lesz, számítás nélkül megmondom.

szerk: merthogy azt az állam fizetné ki azoknak akik visszakérik. Gondolom van valaki aki kiszámolta hogy mekkora tétel lenne ez, gondolom közel 0.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#1035) lajafix válasza joysefke (#1029) üzenetére


lajafix
addikt

ezt a szagirodalom puha/kemény költségvertési korlátnak írja le. Ahogy elnézem itthon rohadt kevés helyen taníccsák...

Rock'n Roll

(#1036) lajafix válasza joysefke (#1026) üzenetére


lajafix
addikt

'A garantált (és hatalmas) állampapírkereslet lenyomja a hozamokat (főleg a hosszú lejáraton)'
Mecsoda? a hozamszintre nincs állami előírás. Évi 360 milliárd az új befizetés, ebből max a feléért vesznek állampapírt + van a lejáró állampapírok megújítása. A magyar állam 20 ezer milliárdos adóssága vs a manyup vagyon 3 ezer milliárdos névértéke, aminek mondjuk a fele magyar állampapír, tehát max 10% az egészből. Azé azt is elvárom, hogy a pénztárak kötnek csődbiztit is a magyar papírokra, a mostanában reklámozott CDS felár...

Azt remélem, hogy nem rögtön 10 éves állampapírt vettek a pénztárak, az volna az igazi felelőtlen gazdálkodás.

az államcsőd kockázatát főleg nem manyup tagként, hanem az ország lakójaként futod és meg is kapod 20 évente(2008, 1990, 1956, 1945, 1919...), ezért van az hogy mindenki tömött pofájú hörcsög életmódra optimalizál és beletojik hosszútávon.

Rock'n Roll

(#1037) legiaap válasza lajafix (#1034) üzenetére


legiaap
nagyúr

Én a tavalyi, 2009 év végi összesítőt néztem, meg, azon 80akárhányezer volt a hozam. Gondolom az nem sokat változott. Az azért nem rossz.

How are U today? Just kidding...I don't care!

(#1038) kraftxld válasza legiaap (#1037) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Mekkora tokere mekkora inflacio mellett?

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#1039) legiaap válasza kraftxld (#1038) üzenetére


legiaap
nagyúr

Na azért ennyire már nem értek hozzá. Annyit tudok, hogy amióta beléptem én semmit sem babráltam rajta.
Nem tudom jelent-e valamit, de a Portfólió megnevezése nálam növekedési.

"Egyebet nem tudok mondani"

How are U today? Just kidding...I don't care!

(#1040) ityam


ityam
senior tag

Nekem 505Km van bent az OTPs növekedési portfólióban és erre irnak 60K hozamot. Szal neked kb 700K körül lehet bent. Kérdés hogy mennyit fognak reálhozamnak számolni. Mennyi ebből vajk az infláció....

[ Szerkesztve ]

(#1041) legiaap válasza ityam (#1040) üzenetére


legiaap
nagyúr

Hát, de mi azt nem tudjuk.
Amúgy nekem már ez is furcsa, hogy inflációról beszélünk. Én teljesen annak a tudatában voltam, hogy a teljes hozamot, ami oda van írva megkapja az ember.

How are U today? Just kidding...I don't care!

(#1042) kraftxld válasza legiaap (#1041) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Az inflaciot mindig szamolni kell.
Leegyszerusitve: a mondjuk 7% az inflacio es a befektetesed csinalt 6% hozamot egy evben, akkor meg eros 1%-os bukoban vagy (a kezelesi koltseget nem is szamolva)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#1043) viharhozo válasza joysefke (#1026) üzenetére


viharhozo
addikt

A garantált (és hatalmas) állampapírkereslet lenyomja a hozamokat (főleg a hosszú lejáraton)

Ez erdekes gondolat. Az allam a MNYP-ak miatt kieso bevetelei potlasara allampapirt bocsat ki, amit a MNYP-ak kotelesek megvenni tole. Ez mitol okoz plusz keresletet?

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#1044) lajafix válasza viharhozo (#1043) üzenetére


lajafix
addikt

merthogy explicit adóságá konvertáltuk a manyup bevezetésével az implicit nyugdíj igérvényeket.

s én azt mondom, hogy ez nem nyomja le a kamatot.

Rock'n Roll

(#1045) deicide


deicide
veterán

Nőtt a vagyon

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1046) Thunderzolee válasza deicide (#1045) üzenetére

Ja.. ;]

http://vg.hu/penzugy/megtakaritas/a-magan-nyugdijpenztari-tagok-tobbsegenek-realhozama-van-335550 (kicsit bővebben, mint az Indexen)

Megelőztél.

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1047) Ivan15 válasza legiaap (#1037) üzenetére


Ivan15
senior tag

ez erdekes, hogy senki nem kialt fel, amikor ilyen felinformaciokat lat :F

nezd az eredmeny az mindenhol hozam minusz raforditas (költsegek, dijak, celtartalekkepzes, fedezeti tartalek, ertekelesi különbözet ha minusz stb)
Azt be tudnad esetleg irni, hogy mennyi volt az elteres a 2009-es nyito es a 2009-es zaroegyenleged között?
-összegszerüen is jöhet (% is eleg), ha mar a hozamot is beirtad nem nagy dolog ez, :R
-meg az is eleg lenne, ha csak a 2009-es elszamolt összköltsegeket, illetve az összes minuszos tetelt beirnad.

Mar megbocsass, de igy, hogy a hozam ennyi es ennyi volt, nekem, es senkinek sem mond semmit a erdemenyessegröl. :B

Tenyleg ezt a kerdest mar korabban is feltettem, es erdekelnenek a valaszok -2009-röl/ben (ami allitolag egy jo ev volt a mnyp-ak törteneteben)

(#1048) pitius válasza Ivan15 (#1047) üzenetére


pitius
tag

2009. jan. 1. nyitó követelés 1 496 618 Ft
Ténylegesen jóváírt tagdíj 359 532 Ft
Hozamok 404 340 Ft
Egyéb jóváírás: -10 500 Ft
2010. jan 1. nyitó követelés 2 249 990 Ft

[ Szerkesztve ]

...pitius...

(#1049) AMD Power


AMD Power
titán

Lenne egy fontos kérdésem.

Mit tudtok lehet majd örökölni az állami nyugdíjamat ha esetleg elpatkolok idő előtt?:)

(#1050) Rive válasza AMD Power (#1049) üzenetére


Rive
veterán

Nem.

Egyfajta özvegyi juttatás került szóba, mint 'öröklés', több vagy más nem.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.