Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1551) bobsys válasza attiati (#1546) üzenetére


bobsys
addikt

Picit tobb mint 7 ev munkaviszonyom van. 29 eves vagyok. Meg dolgoznom kell 36 evet a jelenlegi szabalyok szerint, de siman lehet addigra 70 ev a korhatar.
2007 ota eleg jo penz kerult a szamlamra, azt nem szeretnem bukni
Az allamiba hiaba ontom a penzt ott koszoo viszonyban sem lesz a nyugdijam a befizeteseimmel
Jelenleg 3 millio aktiv es 3 millio nyugdijas van, 20-30 ev mulva egymillioval tobb nyugdijas lesz vagyis 2 millio aktivra jut 4 millio nyugdijas
Nemsokara 3 evre lelepek Magyarorszagrol addig nem lesz befizetesem, de elkepzelheto, hogy mar nem jovunk vissza es akkor legalabb az mnyp penz meglesz
Elkepzelheto, hogy a kovetkezo kormany jovairja a befizeteseket a jovoben
Baromira nem tudni, hogy Matolcsy Vizionarius Gyorgy gazdasagi programja mirol szol es kedvesen csak januar 31 utan fogjak bejelenteni, de a hirek arrol szolnak, hogy termeszetesen nem lesz nyugdijkassza reform
Az allami nyugdijkasszanak 30%os hianya van. Ez csod csak nem ismerik el es nem csinalnak semmi erdemi lepest de legalabb a nyugdijasok inflacio feletti emeleseket kapnak
Hirtlen ennyi

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1552) bullseye válasza amargo (#1550) üzenetére


bullseye
addikt

ha valaki még emlékszik, nagyjából merre vannak a táblázatok a 6-700 hozzászólásban, hálás lennék.

+ha eddig amúgy sem sok ment be utánam a magánba és feladom, lehet valami kiegészítő nyugdíjbiztosításom, vagy azért is lelövetnek előbb-utóbb?

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#1553) Boxer001 válasza bullseye (#1552) üzenetére


Boxer001
veterán

Én is megyek államiba, kevés ment idáig mnyp-be, meg bízok benne, hogy engem nem lövetnek agyon, csak azokat, akik maradtak. ;]
Párom már más tészta, nála még mindig nem döntöttük el.
Itt nagyon magabiztosak az mnyp párti emberkék...igaz aki nem is marad ebben az országban, annak könnyű eldöntenie.

(#1554) bobsys válasza bullseye (#1552) üzenetére


bobsys
addikt

Parancsolj

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1555) Rive válasza attiati (#1545) üzenetére


Rive
veterán

Szimplán, mert a 10% MNYP-ből várhatóan többre számíthatok, mint a 24+10% államiból, mire odáig jutok: és, ha mégis megpróbálnak (még jobban) keresztbe tenni, akkor piacképes vagyok máshol is.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1556) Flashcash válasza attiati (#1548) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Bonyolult téma a MNYP vs. állami nyugdíjrendszer a jelenlegi állapotok mellett.

Egy dolog biztos, hogy a mindenkori magyar kormány a következőket sugallja a magyar állampolgárok felé:
-ne dolgozz 100%-ra bejelentve, látod most is szabadon ellophatjuk az MNYP befizetéseid
-a minimálbér + boríték az optimális megoldás ebben a banánköztársaságban
-teljesen kiszámíthatatlanok vagyunk, ha x évben A irányba megyünk, x+4/8 év múlva biztosan B irányba fogunk haladni

Néhány ömlesztett gondolat arról, hogy mi az amit érdemes megfontolni állami vs. MNYP témában:

-Mi történik ha egy csak MNYP tagot baleset ér, és 50+%-ban rokkanttá válik? Az eddigi rendszerben kérhette volna a TB rendszerbe való visszalépést és a járulékainak a visszautalását. Mi lesz egy még csak 5-15éve MNYP taggal ilyen estben, hiába fizette a járulékai 75%-át az állami rendszerbe, nem számíthat onnan semmilyen ellátásra?
-Mi történik ha az állami rendszerbe automatikusan átkerül a tagok 90+%-a és az állam 4 év alatt mindenképpen értékesíti a hozzákerült részvényportfoliókat, hogyan hat majd ez az MNYP rendszerben maradt tagok számlájának hozamára?
-Mi történik ha annyira kevesen maradnak az MNYP rendszerben, hogy nem éri meg az MNYP-t fenntartani és nem lesznek ilyen pénztárak? A tagok akkor örökre kiestek az állami rendszerből, vagy ki kezeli majd az ő számlájukat?
-Szinte 100%, hogy az MSZP által ígért mindent visszacsinálunk hazugságot nem lehet megvalósítani. Ha a Fidesz most nyakára lép 2500-2800milliárdFT-nak, azt magyar kormány a következő 20 évben nem tudja visszacsinálni, mert nem lesz rá anyagi lehetősége.
-Mire spekulálhat mégis aki az MNYP mellett dönt: Ha kevesen maradnak az MNYP rendszerben, akkor bármilyen jövőbeli kormány aki a Fidesz ellenében akár szimbólikusan, akár erkölcsileg jóvátételt akar csinálni, könnyen megteheti azt, hogy az akkori MNYP tagoknak biztosítja a 75%-os állami nyugdíjat (hiszen úgyis fizetik a járulékot), viszont az állami nyugdíjrendszer tagjainak nem tudja majd biztosítani az átlépést az MNYP rendszerbe, nem tud örökölhető egyéni számlákat sem létrehozni. (nem lesz rá pénz) Ebben az esetben azok járnak jól akik kitartottak.
-Mire számítson egy mai fiatal az állami rendszertől, ha tudjuk, hogy 65év lesz a nyugdíjkorhatár és 40 év ledolgozott munkaviszony az elvárás, egy 1980-ban született esetén pedig 69év lesz a várható élettartam. Ehhez képest 40 éven keresztül fizetheti a teljes fizetésének a 34%-át az államnak, megéri azért a 4 évért?

Egyelőre ennyi jutott eszembe, még én sem döntöttem el merre lépek. (kb. 5év ledolgozott munkaviszony, 1,9millióFT MNYP számlaegyeneleg)

[ Szerkesztve ]

(#1557) attiati válasza Flashcash (#1556) üzenetére


attiati
veterán

Mi történik ha az állami rendszerbe automatikusan átkerül a tagok 90+%-a és az állam 4 év alatt mindenképpen értékesíti a hozzákerült részvényportfoliókat, hogyan hat majd ez az MNYP rendszerben maradt tagok számlájának hozamára?

Igazából nem nagyon befolyásol. Beteszed más portfólióba, de amúgy sincs akkora súlya a BUX-nak a kockázatos portfólióban sem.

Szinte 100%, hogy az MSZP által ígért mindent visszacsinálunk hazugságot nem lehet megvalósítani. Ha a Fidesz most nyakára lép 2500-2800milliárdFT-nak, azt magyar kormány a következő 20 évben nem tudja visszacsinálni, mert nem lesz rá anyagi lehetősége.

Nem is ez a kérdés, mert az átlépők pénzét tuti nem lehet visszacsinálni. Meg hülyék lennének visszaadni a pénzt, mikor megkapták. Hülyék lennének egy egyszeri 10%-os államháztartási hiányt bevállani emiatt. Rá lehet fogni korábbi kormányra. Illetve valószínűleg tényleg nem marad olyan sok választó mnyp-ben, hogy ezzel érdemes legyen kampányolni.
Hanem mi van, ha az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítéli a tv-t, vagy ha egy későbbi kormány azt mondja, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradóknak ugyanúgy jár az állami nyugdíj. Ezt a részét vissza lehet csinálni.

Bocs most látom, hogy ezt leírtad.

Egyedül ez az utóbbi izgat engem. Abba nem akarok találgatni, hogy meddig fogok élni, és nem akarok számolgatni, hogy hogy járok jobban, mert úgyse tudok. Egyedül a jogi oldal izgat.

[ Szerkesztve ]

(#1558) tildy


tildy
nagyúr

Kicsit sem részrehajlóak, á dehogy...

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1559) attiati válasza tildy (#1558) üzenetére


attiati
veterán

"lényegesen rosszabbul jár, mivel mi így intéztük el" ;]
nem tudok már értelmesen hozzászólni

[ Szerkesztve ]

(#1560) ityam válasza attiati (#1545) üzenetére


ityam
senior tag

Hát nem a fizetésem miatt az biztos. Amiért én a maradás mellett döntöttem az az hogy bízom benne hogy hosszútávon tud csinálni az MNYP 3-5% reálhozamot. Ha 5% ot tudna akkor a számításom szerint ki tudnám az MNYPből venni a netto béremet kb 15-18 évig ami nagyon jólenne. Persze ha marad az 1-2% reálhozamami most van akkorcumis a dolog. Mert akkor nem sokra jön ki de akkor még mindig bízhatok abban hogy nem tudja az állam megtenni hogy nem ad semennyi állami nyugdíjat. valamennyit valszeg fogok így is kapni. Még ha a nettóm 30% át ha megkapnám az államtólakkor kiegészítve az MNYPvel valszeg jobban járnék mint az aki mondjuk megkapná az államiban a nettója 50-60% át.
Emellett persze ha nyugdíjkor előtt meghalok akkor az egész bent lévő pénz öröklődik.

Egyébként 5 éve dolgozok(27 éves vagyok) bejelentve. siralmas fizuért. 500Km van bent jelenleg mnypben.Bízom benne hogy az eddigi rossz hozamok csak a rendszer gyermekbetegségeire vezethető vissza.
Szal azért maradok én mert még sok pénzem fog ebben összegyűlni a hátralévő munkás éveim alatt(főleg ha jó lesz a hozam is).

[ Szerkesztve ]

(#1561) fokukac válasza tildy (#1558) üzenetére


fokukac
nagyúr

eszem a száját ennek a hazug bandának....

Ui. mostanában rendszeresen belépek online a nyugdíjpénztáramba. úgy figyeltem meg, hogy mostanában olyan heti 7 ezer ft-tal nő az egyenlegem...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1562) fokukac válasza attiati (#1557) üzenetére


fokukac
nagyúr

"Hanem mi van, ha az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítéli a tv-t"

jajjmár, hát mi lenne?
akkor a fülkeforradalmi össznemzeti alkotmányozó nemzetgyűlés módosítja az alkotmányt, kb. 10 perc alatt... ennyi.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1563) bullseye


bullseye
addikt

tudom, hülye kérdés, de ha maradok MNYP, akkor ezentúl minden oda megy, vagy ugyanúgy fizetem a jelenlegi állami kiosztást, csak nem írják jóvá, ÉS töredék megy csak a magánba?

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#1564) deicide válasza attiati (#1548) üzenetére


deicide
veterán

Akkor egy érv: a magyar férfilakosság jó része nem éri meg a nyugdíjkorhatárt. Ha maradsz, az utódaid öröklik a pénzt.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1565) Alex91 válasza bullseye (#1563) üzenetére


Alex91
félisten

Ha manyupos maradsz, akkor a te altalad fizetett 10%(?) megy a manyupba, es ez alapjan gyulik a penzed ott. (Eddig is igy volt, te magad igen keveset 1,5%(?) fizettel az allamiba.)

Csak! A munkaltatod fizetett 24%(?)-ot utanad az allamiba! Es ez alapjan jart neked az allambacsitol is nyugdij. Na most, ha "kiirod" magad, akkor ezt ugyanugy az allamnak fogja fizetni utanad a munkaltato, csak te most ez alapjan nem kapsz alllambacsitol semmit!

(?) Most nem neztem utana, hogy valoban ennyi szazalekok, de nagysagrendileg kb. ennyi.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1566) sith7 válasza amargo (#1550) üzenetére


sith7
nagyúr

az biztos :K

(#1567) Flashcash válasza Alex91 (#1565) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Ez a szöveghasználat a Selmeci Gabriellára emlékeztet. (-> hülyeség a köbön)

(Eddig is igy volt, te magad igen keveset 1,5%(?) fizettel az allamiba.)
Csak! A munkaltatod fizetett 24%(?)-ot utanad az allamiba!

Nincs ilyen, hogy helyetted fizet bármit egy láthatatlan kalapból a munkáltató. A dolgozónak kell kitermelnie a foglalkoztatásának a teljes költségét. Attól függetlenül, hogy ki és mit von le a béredből az a tiéd. Nem más fizetett helyetted TB-t eddig sem hanem te fizettél.

Nem szabad hagyni, hogy a mindenkori kormány a néphülyítés jegyében elmagyarázza neked, hogy a saját munkabéred után levont 34%-nak tulajdonéppen hozzád semmi köze sincs és nem is a tied.

Átfogalmazva a mostani szabályozás szerint ha maradsz MNYP tag akkor az állam nyugdíjadó formájában levon 24%-ot a bruttó béred után, amiért cserébe további nyugdíjjogosultságot nem szerzel nem kapsz semmit majd az államtól. Emellett a munkavállalótól a 2011-es évben még a MNYP-ba utalt 10%-ot is ellopják.

Végül egy szemléletes példa:

Egy bruttó 200ezerFT keresettel rendelkező munkavállaló után a teljes összköltség amit a cégnek ki kell termelnie 2010-ben havi 257ezerFT, és a munkavállaló nettó kézhezkapott jövedelme 137920FT.

[ Szerkesztve ]

(#1568) attiati válasza deicide (#1564) üzenetére


attiati
veterán

Arra nem spekulálok, hogy meddig élek.
Egyébként azt se garantálja senki, hogy az mnyp örökölhető marad. Ezt mondjuk necces lenne módosítani, de le lehet korlátozni úgy, hogy jóval kevesebb esélyed marad, hogy elörökölje valaki is. Az egy összegben felvételt meg egy tollvonással el lehet törölni.

(#1569) Thunderzolee válasza attiati (#1545) üzenetére

Összegyűlt már majdnem 1.6millióm. 30 múltam. Bruttó 220-270 között váltakozik a fizetésem. (Túlórafüggő.)
Még van hátra legalább 30-35 év munkaviszonyom.
Eszem ágában sincs a minimálbérre bejelentettekkel megosztani a befizetéseimet. :o

Sztem teljesen logikus, h azok is jogosultak lesznek nyugdíjra, akiket a Fidesz most ki kíván zárni belőle, ez nem így működik, h járulékot vonják, de nem jár érte semmi.. Matolcsy, Orbán, stb téved. ezt nem egy politikus foga eldönteni. :(((
Pár év múlva a köv. kormány ezt úgyis bejelenti.
Illetve az AB is bele fog kötni.
Na nem mintha ez a Fideszt zavarná, de legalább legitim alapot ad arra, h okkal "elítéljem" a jelenlegi "hatalmon levőket".

A másik, ahogy deicide is írta, ha kormány nem férj hozzá a MNYP pénzekhez, nem tudja elkölteni, és borul az egész tervük költségvetésestül, Matolcsistul, stb. Igen, legyen csak anarchia, megérdemlik. Hogy az után mi lesz..

Ennek a 3ezermiliárdnak a nagy részét a befizetők alig 10-20%-a adja, a többi 2-2.5 millió alacsony bérre bejelentett, illetve nyugdíjazáshoz közel álló csak nyugodtan lépjen vissza, vigye azt a párszázmilliárdot a költségvetésbe, a többihez remélem nem fér hozzá a kormány.

Egyébként ez az egész nyugdíjvita rádöbbentett arra, h mennyire pazarlóan élek. Pedig minden különösebb megszorítás nélkül havi 50-100ezret félre tudnék tenni ha akarnék. A rossebnek járok én síelni, meg Korfura, stb országokba.. :/ Bulizni is lehetne szolidabban, oszt máris gyűlne a kalapomban az a reeeeeeeeeeengeteg pénz amit jólétre költök. :/

Azt meg tudom nézni valahol, h összesen mennyit dolgoztam eddig?
Nyilván a papírjaimból (Tb kiskönyv), de azok ugyebár a jelenlegi munkáltatómnál vannak, és csak ha elszámolok kapom kézhez.

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1570) attiati válasza ityam (#1560) üzenetére


attiati
veterán

1,5 van a számlámon, de még így is erősen gondolkodok, hogy megéri e maradnom.

1. Reálhozamban nagyon nem bízok, hogy megverné a kieső összeget. 40 évem van hátra. Egyszerű számítással 2% reálhozam mellett 1,02^40=2,21 szeres pénz lesz akkor mai értéken. Azt leosztom egy átlag mai 100k-s nyugdíjjal és kb. 35 hónapig lesz elég.
2. A jogszabály visszafordítására lehet spekulálni.
3. Arra se spekulálok, hogy elpatkolok e nyugdíj előtt.
4. Mnyp-ből se lehet kivenni a pénzt a nyugdíjkorhatár elérése előtt. Tehát össze lesz láncolva ugyanúgy az állami nyugdíjrendszer problémáival, hogyha a nyugdíjkorhatár emelésével oldják meg a problémát.
5. Előző hsz-ben leírtam még két bizonytalanságot az mnyp előnyeivel kapcsolatban. Ha nem lesz örökölhető és egy összegben felvehető, akkor a 4-es ponttal karöltve kuka az mnyp-ben levő pénz.

Nekem túl sok a hátrány. 5 az 1 ellen. Egyedül a 2-es pont, ami nagyot üthetne, ha mnyp-sek is ugyanúgy jogosultak lesznek nyugdíjra.

[ Szerkesztve ]

(#1571) Alex91 válasza Flashcash (#1567) üzenetére


Alex91
félisten

En is ezt mondtam, nem? :). Csak, kicsit egyszerubben, hogy o is megertse... :)

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1572) amargo válasza Alex91 (#1571) üzenetére


amargo
addikt

Nem, egészen mást írtál. Olvasd el még egyszer.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1573) Alex91 válasza attiati (#1570) üzenetére


Alex91
félisten

A jelenlegi felallasban a maradas a rizikosabb, ez egyertelmu. Alapvetoen annak eri meg maradni, akinek annyi megtakaritasa, vagyona van, hogy abbol nyugdijas eveiben vigan megel. (Persze, ha valaki el nem veszi tole :D.) Es egyebkent nem minimal berre van bejelentve, hanem magasabb berrel rendelkezik, es mar sok penz gyult ossze. Neki mindegy, ha marad, ha veszik, de megis ugy van vele, hogy nem adja senkinek, az az ove...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1574) Alex91 válasza amargo (#1572) üzenetére


Alex91
félisten

Nem tudom :F Kicsit pongyolaban fogalmaztam, az teny, de alapvetoen ugyanazt szerettem volna irni...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1575) #16741888


#16741888
törölt tag

No hogy picit az ellenpólust is valaki képviselje:)

[Ugye] érdemes ezt a könyvet elolvasni, kíváncsi lennék hozzáértő és tényleg hozzáértő véleményekre... Ugyanis ez az ember pont az állítja hogy 2012ben elkezd az amerikai Baby BOOm generáció nyugdíjba vonulni aminek az lesz az egyenes követekezménye hogy hatalmas pénzmennyiség fog kiáramlani a tőzsdéről, és 2012től az eddigitektől is sokkal sokkal rosszabbul fog a legtöbb ember járni, a tőzsdével... ugyanúgy aki ért hozzá annak nyilván jó lesz, de biztos nem a nyugdíjpénztári befektetőknek... mint ahogy már párszor bizonyították a múltban a "hozzáértésüket".
Ami még érdekesebb hogy ebben a könyvben gyak. ugyanaz van leírva amit a Drábik Jani állít, térben időben, egymástól függetlenül, ugyanakkor az ország meg pont a Drábik vonalon kezdett elindulni... szóval ezek érdekes dolgok, nem biztos hogy annyira rossz dolgot történnek most hosszútávon.

(#1576) amargo válasza Alex91 (#1574) üzenetére


amargo
addikt

Igen, ezzel van a probléma, erre reagált a fórum társ is.
Te dolgozol meg azért a pénzért, a munkáltató nem jótékonysági intézet. 24+1,5% fizettél eddig állami nyugdíjba 8% magánba. Ezeket Te fizetted, de munkáltatód intézi el az utalásokat. Ha vállalkozó lennél, akkor bizony az utalásokat Neked kellene elintézned, egészen más érzés 100E elutalnod valami feneketlen gödörbe, ha az emberek jobban ismernék azt az oldalt, jobban értékelnék a pénzüket.

Továbbá nem kell ehhez semmilyen nagy megtakarítás, egyszerűen annyit kell eldöntenie az embernek, hogy minimálbér közelében akar/tud dolgozni nyugdíjas koráig vagy sem és ez az idő mennyi. A többi tényező érzésem szerint elhanyagolható, mert azokkal nem tudunk számolni csak találgatni.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1577) Polllen válasza attiati (#1570) üzenetére


Polllen
nagyúr

A jogszabály visszafordítására lehet spekulálni, de akkor a következő kormánynak hirtelen nagyon sok pénz fog hiányozni a büdzséből. Illetve kérdés, hogy mi legyen azokkal akiket visszaléptetettek. Ők újra választhatnak?
Szóval lehet rá spekulálni, csak nagyon necces és a maradóknak kb. ez az egyetlen esélye arra, hogy megérje az mnyp. Olyan kb bruttó 300k-s fizu felett már érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy megéri-e maradni... Az alatt a 8 % semmire sem elég. Vagy önkéntesbe is befizet a delikvens, de ugye minnél kisebb a bruttó, annál kevesebbet tudsz félretenni...

Itt egyesek azt mondják, hogy az állam nem vehet el 24 %-t... Éppen most teszik meg. Átkeresztelték adónak és onnantól kezdve ellenszolgáltatás nélküli hozzájárulás. A következő kormány pedig mielőtt visszacsinálná, meg kell oldja, ezen bevételek pótlását. Vagyis az évek telnek, a számládra meg csak 8 % folyik be... (már ha befolyik és nincs "átirányítva") Vissza pedig senki sem fogja adni, mert rögtön elköltik.

Sz@r kilátások, de jelenleg ez van.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1578) Alex91 válasza amargo (#1576) üzenetére


Alex91
félisten

Nem akarok errol vitat nyitni, a lenyeg, hogy a munkavallalo (aki nem vallalkozo), az a 24%-ot nem latja a berpapirjan. En se arra gondoltam, hogy azt nem a munkavallalo keresi meg...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1579) Rive válasza Polllen (#1577) üzenetére


Rive
veterán

A következő kormány pedig mielőtt visszacsinálná, meg kell oldja, ezen bevételek pótlását.

Izé. Itt - főleg - jövőbeni kifizetésekről van szó. A következő kormánynak semmit se kell megoldania: pont úgy, ahogy a Fidesz számára önmagában ez a lépés - jelenben - semmit se spórol.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1580) amargo válasza #16741888 (#1575) üzenetére


amargo
addikt

Ha azt veszed, hogy egy görbe/függvény mentén halad a gazdaság és egy megfelelően hosszú tengelyt veszel, akkor tulajdonképpen mit is számít ez?
A tőzsdének meg pont ez lényege - tudomásom szerint -, mert egy lineáris vonallal nem sok mindent lehetne kezdeni..

De én nem vagyok gazdasági szakember, így én is kíváncsi vagyok.

Alex91: Akkor a munkáltatód valamit sumákol. Szerintem kérdezz rá, mert évekkel később rossz lesz tudomásul venni, hogy gyakorlatilag nincs munkaviszonyod..

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1581) Rive válasza attiati (#1570) üzenetére


Rive
veterán

Az első pont ott hibádzik, hogy csak a jelenlegi másfél milla hozamait számolod. De itt a következő negyven éved havi tiz százalékainak hozamairól is szó van: azokról is döntesz.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1582) Boxer001


Boxer001
veterán

Nem hiszem, hogy lesz majd olyan egyszer, hogy egy új kormány azt mondja azoknak, akik maradtak, hogy na skacok, kaptok majd ti is állami nyugdíjat az mnyp-s befizetéseitek mellé, akik meg visszaléptek, azoknak meg ugye elúszott az mnyp-s befizetésük, így jártak...hogyne.

(#1583) Polllen válasza Rive (#1579) üzenetére


Polllen
nagyúr

Igen, mert a 8 %, ami most át van irányítva az smafu... Gondolom feltűnt, hogy 1-2 évig 0 forinttal fog nőni az mnyp számlád, ha maradsz...

Illetve azon emberek 8 %-a, akik (talán) újra lehetőséget kapnak az mnyp+állami nyugdíjra, megint csak nem fog hiányozni egyik napról a másikra...

Értem én, hogy nagy dolgok mellett nem tűnik olyan vészesnek a 8 %, de azért ne felejtsük már el... :U

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1584) Alex91 válasza amargo (#1580) üzenetére


Alex91
félisten

Allambacsitol kapom a penzem, es jo, ott van alol a papiron :). De ugye az olyan jogcimen, hogy a munkaltato fizeti utanam...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1585) Polllen válasza Polllen (#1583) üzenetére


Polllen
nagyúr

És izé, mielőtt valaki félreérteni, azon emberek 8%-ról van szó, akiket visszaléptetnek az állami rendszerbe.

A jogszabály visszaállítása elég megkérdőjelezhető lenne, ha nem lehetne újra választani... Ami meg persze megint egy sor kérdést vetne fel.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1586) Mercutio_ válasza attiati (#1570) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az MNYP alapvető vállalását a tag(ok) felé (örökölhetőség) szvsz az állam nem tudja felülírni, de ha amostani kormány meg is teszi fix, hogy a következő ezt eltörli :K

Alex91: Azt írtad nem kap semmit, ez nem igaz ha van 20 év munakaviszony megvan jár neki az államiból is.

PumPi: Esetleg linkelnél egy USA demográfiai statisztikát az ottani születés/népesség arányról az elmult 60 évre vonatkozóan? ;) A másik, hogy pl. Kína egyre nagyobb befolyással bír a tőzsdék és a világgazdaság tekintetében, ott pedig egyre többen vannak, ezen két tényt összekapcsolva pedig... :U :D

Pollen: Attól, hogy "visszacsinálják" és ujra járulék lesz nem adó még ugyanúgy be fog folyni az állami kasszába tehát nem kell pótolni ezt a bevételt.

Boxer001: Ne feledd, hogy akik most "visszalépnek" azok azért az mnyp-s pénzért cserébe kapnak + 1/3 állami nyugdíjat. (elvileg)
Továbbá a maradók egy részének valamennyi állami nyugdíj így is jár és szerintem a maradók többsége (bruttó 2-300 felett keresők és/vagy 20 év vagy több munkaviszonnyal rendelkezők) ebből a körből kerül majd ki. Tehát ők csak egy viszonylag kis plusz kiadást jelentenek az államnak, (hisz állami nyugdíj jogosultságuk lesz, csak kevesebb összegre)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1587) Alex91 válasza Mercutio_ (#1586) üzenetére


Alex91
félisten

Azt írtad nem kap semmit, ez nem igaz ha van 20 év munakaviszony megvan jár neki az államiból is.

Ez igaz :R . Bar ahogy nekem se, ugy gondolom neki sincs ennyi... Es az uj szabalyok szerint a munkaltato utalja a penzt, de a manyup tag ezek utan mar nem jogosult semmire, nem szaporodik az eve (de fizetni fizetnek utana).

Csak mondjuk mennyi jar a 20 ev utan :F

Az MNYP alapvető vállalását a tag(ok) felé (örökölhetőség) szvsz az állam nem tudja felülírni, de ha amostani kormány meg is teszi fix, hogy a következő ezt eltörli

Mondjuk Bajnai-ek mit terveztek ez ugyben :F Mert akkor meg a mostani 2/3-ad is vedte toluk a manyup-ot...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1588) Mercutio_ válasza Alex91 (#1587) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jól megvédte :DDD
Szimplán csak arra törekedtek, hogy más ne tehesse rá a kezét arra a pénzre amit ők már kinéztek maguknak :W

A Tildy által belinkelt tájékoztató szerint 20 év megléte esetén az állami szerinti járandóság 75%-a jár, azaz lemondok 25%-ról, de cserébe megmarad 3,5 millám + a még hátralévő minimum 20 év esetleges hozamai.
Figyelembe véve a hazai férfiak halandósági rátáját és a várható állami nyugdíj csökkenését úgy gondolom - már amennyire bármit 20 évre előre meg lehet tippelni - hogy nekem megéri azt a 25%-ot elvbukni, ha cserébe egyel több lábon tudok állni nyugdíj témában és egyel több biztonsági tartalékom lehet nekem vagy halálom esetén a családomnak.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1589) amargo válasza Alex91 (#1584) üzenetére


amargo
addikt

Bár nem vagyok tisztában, hogy az "állambácsi" miként fizet járulékokat és adót, de azt a pénzt nagy százalékban mi fizetjük, nem tisztán ő, de ettől függetlenül ezt a pénzt Te termeled ki, ez nem ajándék.

Pont a #1587 írtad le, hogy ezt miért hívják többen lopásnak.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1590) Alex91 válasza amargo (#1589) üzenetére


Alex91
félisten

Persze, csak ugye van a brutto bered, ami utan SZJA-zol, ugye, ebbol a bruttobol vonjak le az ALTALAD fizetett jarulekokat, TB-t stb. Aztan van ugye, ami ezen a brutto beren kivul a munkaltato fizet utanad. Es igen, neked ezt is ki kell termelni!

Na, es ugye most van ez a Szuper brutto is... :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1591) Alex91 válasza Mercutio_ (#1588) üzenetére


Alex91
félisten

Jo, te tudsz igy taktikazni, ha van 20+ eved, en sajna nem...

(Bar tudni kene, hogy a felsooktatasban eltoltott evek szamitanak-e...)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1592) Alex91 válasza Mercutio_ (#1588) üzenetére


Alex91
félisten

20 ev utan ha maradsz manyupban, akkor havi brutto atlagkereset 24,4%-a, ha atmesz, akkor ugyan ennyi idore 33%-ot fogsz kapni allami nyugdij cimen...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1593) Rive válasza Alex91 (#1587) üzenetére


Rive
veterán

Mondjuk Bajnai-ek mit terveztek ez ugyben :F Mert akkor meg a mostani 2/3-ad is vedte toluk a manyup-ot...
Heveny ismereteim szerint a jelenlegi pénztári helyett biztosítási alapra mozgatták volna, annak minden vonzatával együtt.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1594) amargo válasza Alex91 (#1590) üzenetére


amargo
addikt

Komolyan nem értem, hogy ezt most mi végre írtad le nekem, de legalább végre utána néztél :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1595) Polllen válasza Mercutio_ (#1586) üzenetére


Polllen
nagyúr

Itt nem a 24%-ból van az államnak plusz bevétele... azt mindenképpen fizeted, mindegy milyen jogcímen.

A 8% a lényeg. Mégis hogy akarod tisztességesen visszavonni ezt a szabályozást, ha a végén nem adsz újra választási lehetőséget? :U
Csak arra spekulálni, hogy majd a következő kormány megsimogatja az mnyp-ben maradtak fejét, hogy jól van, nektek is jár rendesen nyugdíj, a 8 % pedig kamatozzon tovább picit hiú ábránd és megint csak alkotmányos szempontból aggályos... :U

Vagyis ha megint lesz választási lehetőséged, a kormány el fog esni némi pénztől... ;)

Illetve itt még mindig van némi "elvesző" összeg, amiről mindenki mélyen hallgat. Mikor és hogyan fogjuk visszakapni :F

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1596) Mercutio_ válasza Polllen (#1595) üzenetére


Mercutio_
félisten

Csak megfogalmazás kérdése, abban pedig a mostaniak is jók...
Nem visszavonják a szabályozást, hanem a jogtalanul megvont állami nyugdíjhoz való jogot adják vissza a maradóknak.
No, ezzel meg van oldva a dolog, (és ha tényleg kevesen maradnak, akkor nem is nagy kiadás az államnak) és a visszalépőket se kell újabb választás elé állítani.

Egyébként meg lesz*rom, ha csak a mostani szabályok szerint jár is majd a nyugdíj, mert a korábban leírtak szerint gondolkodom. (állami nyugdíj reálértéken csökkenni fog, illetve többlábon állás és öngondoskodás)

Az tuti, hogy amíg ilyen szabályok és joggyakorlat lesz jellemző kis hazánkban, ha lehetőségem lesz rá a minimálisat fizetem az államiba és majd én gondoskodom magamról a zsebbe kapott pénzből.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1597) apóka válasza Polllen (#1595) üzenetére


apóka
aktív tag

[I"Vagyis ha megint lesz választási lehetőséged......."]

Ha ez állam bácsinak kicsit többe kerül, akkor nem lesz. Legyen bármilyen kormány, ha nem fog szárnyalni a magyar/világ/ gazdaság (matematikai esélye van, de reálisan :DDD ), akkor költségvetési öngyilkosság lesz "visszaadni". Szépen hangzik amit most a szocialisták ígérnek, de ugye a politikus ígéret = sci-fi.
A nyugdíjrendszert finanszírozni kell, ezt most így oldják meg.
Én úgy veszem, hogy ha maradt volna a régi rendszer (98-as), akkor most a közös kalapba lenne a pénz. Vagyis fel sem merülne bennem, hogy az "enyém".
Hagyhatták volna a mostani rendszert, de akkor másból tömték volna be a lyukat....és azt is mi fizettük volna ki
A meglévő (állami) életképtelen hosszabb távon, de addig is az aktív dolgozok tudják ezt finanszírozni. És ugye ez nem kívánságműsor.....
Más kéne helyette, ezzel küzdenek tőlünk sokkal fejlettebb országok is. És nem egyszerű a megoldás, hiszen ők sem találják.

Jövőre talán át fogják alakítani az egészségügyet, na attól fog prüszkölni boldog-boldogtalan. Mert, hogy többet kell majd fizetni, ha jobb ellátást akar valaki, az számomra nem kérdés.....persze rengeteg embernek vannak ezzel kapcsolatban illúziói.

[ Szerkesztve ]

Focust bontok, ha kell valami írjál. Mk1 98-2004

(#1598) Alex91 válasza amargo (#1594) üzenetére


Alex91
félisten

Ti kavartatok itt a ... :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1599) attiati válasza Rive (#1581) üzenetére


attiati
veterán

ehh hülye vagyok :)

(#1600) attiati válasza Mercutio_ (#1588) üzenetére


attiati
veterán

Van 20 év munkaviszonyod _már_ most?

Egyébként itt a táblázat, hogy 2013 utáni nyugdíjba vonulás esetén mennyi jár. Alsó táblázatot nézd. Az vonatkozik azokra, akik mnyp-ben maradnak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.