Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1951) fokukac válasza fokukac (#1948) üzenetére


fokukac
nagyúr

mindenesetre nagyon örülök, hogy van valaki, aki örömmel veszi, hogy a megtakarítását lenyúlja az állam, és berakja a nagy közös feneketlen zsákba, és bízik a vezetőink ígéretében, miszerint az állam jó gazda, és gáláns nyugdíjat fog fizetni.

A jó hozzáállás nagyon fontos! :)

Irígylem is. :- )

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1952) Rive válasza TheShow (#1950) üzenetére


Rive
veterán

irreális korengedménnyel nyugdíjba vonulóknál ... A nagy részüknek úgyis van mellette fekete munkája.
Ez eléggé necces. 55 fölött még rendes szakmával, rendes hozzáállással is egyre nehezebb munkát kapni. Ennek részben okai a foglalkoztatási szabályok, a túl gyorsan változó világot nehezen követő korosztály, nomeg a munkaerőpiac is. Szabadon felhasználható megtakaritás nélkül könnyen mélyszegénységbe fajulhatnak a dolgok ötven fölött.

Ami a lényeg: okos ember edzésben tartja magát, takarékoskodik nyugdijaskorára - nomeg 50 és nyugdij közé is.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1953) TheShow válasza Rive (#1952) üzenetére

Persze, bizonyos életkor felett munkát kapni szinte esélytelen. Nem is azt mondtam, hogy vonjuk meg a nyugdíjat és keressen munkát.

A hozzászólásomban a nyugdíj melletti feketemunkáról beszéltem. Példaképp említhetném a 25 év szolgálat után nyugdíjba vonult rendőrt, aki utána feketén biztonsági őr.
De mondjuk érdekes kérdés a nyugdíj utáni visszafoglalkoztatás (elmegy az illető nyugdíjba, majd a volt munkahelye visszaveszi ugyanabba a munkakörbe).

(#1954) erdoke válasza fokukac (#1951) üzenetére


erdoke
titán

Nincs valós megtakarításom, csak virtuális, hiszen amíg működött a rendszer, több adót kellett miatta fizetnem. Szerinted nincs összefüggés az adók és a nyugdíjjárulék között (egyet is értek, hogy nem kéne legyen), de kérdem én, honnan pótolták '98-tól a kieső járulékot, és azt kik fizették/fizetik? Csak nem pont azok, akiknek jelentős megtakarítása van a MNYP-akban? Akkor tényleg nincs összefüggés?
Vagy szerinted több lett a befizető és kevesebb a nyugdíjas?

A kötelező MNYP is ugyanúgy feneketlen kútnak bizonyult az irreális költséghányaddal, az összes befizetésre vetített alacsony reálhozammal és a feltétel nélküli állami garanciával.
Nem kicsit vicces, hogy ha az állam a saját kasszájából garantál nyugdíjat, akkor azt rizikósnak tartod, rettegni kell, míg ha a MNYP-ban garantál, akkor az csodás módon sokkal biztonságosabb. :))
A MNYP pont annyira biztonságos, mint más formában állampapírba fektetni.

Rive,
Tökéletesen egyetértűnk, és aki nem tesz félre a most keletkező magasabb nettójából, az bolond. Az megint más kérdés, hogy önkéntes MNYP-ba érdemes tenni, vagy más formában takarékoskodni.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1955) amargo válasza erdoke (#1954) üzenetére


amargo
addikt

"Nem kicsit vicces, hogy ha az állam a saját kasszájából garantál nyugdíjat, akkor azt rizikósnak tartod, rettegni kell, míg ha a MNYP-ban garantál, akkor az csodás módon sokkal biztonságosabb."

Az egyik esetben törvény kötelezi rá a másik esetben úgy módosítják a törvényt, hogy ne legyen kötelező. Bizony, ha nem kísértem volna az elejétől fogva nyomon az eseményeket én is úgy látnám, ahogy Te. Jelenleg az én értelmezésemben ott tart a dolog, hogy kénye kedve szerint alakítja a dolgokat - nyilván a főszavazó táborát nem akarja elveszíteni a nyugdíjasokat -, ellenben az utánpótlást elvesztheti azzal az arcátlan hazudozással, amit az elején műveltek..

Szerintem ebben a játékban senkinek se lesz igaza.. csak ki koppan nagyobbat?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1956) Rive válasza erdoke (#1954) üzenetére


Rive
veterán

A keresők nagyrésze a jelen elvonási szint mellett megtakaritani lényegében képtelen.

Ezen ráadásul az egykulcs se segit - pont az érintett rétegben ~elhanyagolható, de sokszor még inkább minuszos a változások szummája.

Szóval a mérleg egy igen széles, full állami nyugdijas réteg tiz-negyven éves kifutással: cserébe most két (valutatartalék felélésével három, piaci bizalomvesztés esetén egy) év bőségért.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1957) _BM_ válasza TheShow (#1953) üzenetére


_BM_
senior tag

"A hozzászólásomban a nyugdíj melletti feketemunkáról beszéltem."

Nem csak a feketemunka torzít. A nyugdíjas egyéni vállalkozók jelentős járulékkedvezményt élveznek, ami versenyelőnyt jelent a számukra a fiatal ev-kkel szemben. Teljesen indokolatlanul.

(#1958) radamsky


radamsky
senior tag

Sajnos a manyup pénz nem kevés és ez bemegy az állami kaszába ahol ahogy a fiuk is mondták azaz a diszes kormányunk 1 év alatt elkölti, de .....

ebből nem lesz hatalmas adoságcsökkentés

Az hogy bevonják azt az állampapirt amit a manyuposok vettek az nem megtakaritás, hanem ua mintha fognák egy gyufát és elégetném. Gyakorlati haszna nem sok van
Ugyanaz mintha egy bankba vennék állampapirt 12 évig, majd kiveszem és összetépem.

gyakorlati ésszel gondolkodjatok

A másik hogy ok csökken az állampapir , és ugye csökken az államadoság az a fantasztikus mesterségesen lenn tartott 4% aminek egy részét te kaptad meg, igaz a te adodbol is fedezték, de .....

állampapirt ezután is el fognak adni max majd 10% haszonnal amit megvesz a külföldi igy az adoddal nem 4%-ot fog ugymond eltartani hanem 10%-ot

lehet nem értelmesen irom le?? igaz én csak egyszerü por ember vagyok, de ez igy tök logikus

Igen az állami dolgozok sokan vannak el kell tartani (bár az jelzésértékü hogy nehogy a kormány hazugságba maradjon igy kiegészitik a pénzüket, hogy a fantasztikus adocsökkentés, nehogy adonövelés legyen, nem baj jön a manyup pénz, dözsölünk belőle)

Ha a kormány , bármelyik nem tudja kordába tartani a kiadást és többet költ mint ammenyi befolyik akkor mondjon le. A feladatra alkalmatlan

érdekes én kordába tudom tartani az egész otthoni költségvetést, bár az is igaz megnézzük mire költünk, ha extra akkor nem veszük meg . Nem hitelből hitelbe vánszorgok és nem kötöm el a szomszéd biciglijét, vagy nem megyek át lovét kunyizni. Igaz engem erre neveltek

ha a kormány nem képes , szoljon nyugodtan én vállalom a feladatot és rendet teszek ott
Egy fillért nem kérek elég az a fizi amit most itt is kapok, és nem kérek belepofázást hogy most ez az érdekszférának nem jo vagy annak nem jo,

Ha kilog a seggem a gatyábol akkor elöször a gatyát befoldozom és nem elmegyek a boltba költeni a szomszéd pénzéből és veszek magamnak valami extrát a gyereknek csokit stb stb

Ez a pénz el fog fogyni 1 éven belül, és utána jönnek az önkéntesek,

ha meg kevés a befizető és sok az adocsaló, akkor egyszerü a képlet. kell venni a svéd modelt és kész. keményen odacsapni, nem pedig ejnye bejnye. Meg tetejébe Offshore cég állami megrendelést alapbol nem kaphat, azért ez micsoda dolog??

nem mászok bele többet jobban, mert inkább szégyenlem magamat meg másokat, mert egyszerü tolvonással lazán kiszurnak velem és semmit se tudok ellene tenni törvényesen (már a magyar mutyi törvényekkel)

Mi lesz ha az én korosztályom nyugdijba megy és jönn még vagy 5 évfolyam??
Majd 4x több megy nyugdijba mint amennyi most, kb 20-25 év. Hamar eljön

A másik ha kell a pénz akkor ne pofázzanak hülyeséget. Ma ezt mondom hogy jobbra, holnap már azt mondom balra, harmadnap meg azt mondom valamerre, csak gözöm sincs merre.

A fer az lett volna hogy aki átlép az kap100%-ot aki marad az kapja a mindenkori öregségi nyugdij értékét (nem tudom mennyi 30-33 ezer körül lehet??) a többit meg összegyüjti a 10%-ból
És az menjen nyilatkozni aki át akar lépni az államiba

Ilyen egyszerü lett volna és igy egy szo se érheti a ház elejét

Egyesek forditva ülnek a lovon

(#1959) _BM_ válasza Rive (#1956) üzenetére


_BM_
senior tag

Szóval a mérleg egy igen széles, full állami nyugdijas réteg tiz-negyven éves kifutással

Nehéz ügy ez, mert ha csökkentenék mondjuk 20%-kal a nyugdíjkiadásokat, amit jómagam is szükségesnek tartok, akkor egyrészt kiesne 600 mrd a keresleti oldalról, másrészt az eltartók is megéreznék, ugyanis a nyugdíjak egy része a gyerekekhez, unokákhoz transzferálódik. Szóval, sehogy sem jó ez. Még a 90-es években lett elcseszve, amikor háttérbe szorították a munkahelyteremtő, értékelőállítással foglalkozó kkv-kat. Minden ott kezdődött.

(#1960) Rive válasza _BM_ (#1959) üzenetére


Rive
veterán

Ugyanezen logika fonákja: a MNYP-hozam nem csak, mint a vegyes nyugdijasok arányosan kisebb állami nyugdijkifizetéseiben jelentkezett volna, hanem az akkori nyugdijasok potenciálisan magasabb fogyasztásán keresztül is.

A többit vulgárszintre egyszerűsitve: valaki mindenképpen meg lesz b@szva. Vagy most, egyszer: vagy később, többször: minél később, an(n)ál többször.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1961) radamsky válasza erdoke (#1954) üzenetére


radamsky
senior tag

Ezt irtad
Rive,
Tökéletesen egyetértűnk, és aki nem tesz félre a most keletkező magasabb nettójából, az bolond. Az megint más kérdés, hogy önkéntes MNYP-ba érdemes tenni, vagy más formában takarékoskodni.

Szeretne nem bolond lenni a feleségem és szeretne félretenni öreg napjaira. Leirjam mennyi a nettoja és leirjam mennyi a kiadása és leirjam mennyi marad neki?? Ezek tények
Ja szüleinek ad 10 ezret, mert mindkettő munkanélküli, nincs bevételük

leirom mennyi volt a tavalyi nettoja és leirom most mennyi és akkor számoljunk
bár majd februárba derül ki pontosan mennyit kap kézbe

Tavaly 3x késve fizették ki az utiköltségét rá egy honapra, de vegyük állandora

Ö sajnos hülye, nem tesz félre, mert nincs miből.
egy átlagos Nöi fizetést kap kb 88-90 ezret kézbe, a környékünkön ennyi a nök fizetése, sööt ö még jol van fizetve
Boltos barátnöje kap 2 müszakba 76 ezret, ö is hülye nem tesz félre

Meg kell érteni nem mindenkinek 300 ezer felett van a bruttoja

(#1962) joysefke válasza erdoke (#1941) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Ebben a rendszerben szinte mindegy, a számládon gyűjtögetett pénzed helyett fizethetsz több adót, hogy a MNYP miatt keletkezett hiány betömködésére felvett hitelt törlesszük.
NEM mindegy, én azt is szeretném/papolom, hogy nyugdíjkiadás-csökkentésre is szükség van. Érjék el, hogy a nyugdíjkiadások annyira lecsökkenjenek, hogy a 24% TB adó/járulék teljes mértékben fedezze a nyugdíjakat, a maradék 10% pedig megy a számlámra. Tudom hogy a kommancsok akik bevezették ezt a rendszert ezt nem tették és nem is akarták megtenni 94-98, 2002-2010 között tudom, hogy számukra csak arról szólt az egész MNYP dolog, hogy jó fiúk legyenek az IMF-nél no meg a haveri körük szépen részesedjen az összegek kezelése folytán befolyt pénzből. Igen, ez mind evidens.
DE a vegyes MNYP-Állami rendszer alapjában jó konstrukció lenne, ha az MNYP tagdíjak a rendszerben nem implikálnák, hogy azok arányában új adóságokat vesznek fel. Ennek pedig az a megoldása, hogy csökkentik a nyugdíjakat a bruttó bérem után 24% is szép summa lenne nyugdíjra, ha tényleg azok kapnák, akik megszolgálták.

Tehát én azt mondom, hogy:
A teljes nyugdíjkiadást csökkentsék, lehetőleg ne fűnyírószerűen, azért mert:
Semmi erkölcsi alapja nincsen a jelenlegi élősködőkkel, semmirekellőkkel csalókkal alaposan telitűzdelt nyugdíjas bagázsnak (igen, nem mindenki ilyen, tisztelet a kivételnek, de lássuk be, hogy a kolonc százalékos aránya bőven két számjegyű) azt követelni tőlönk fiataloktól, hogy az ő _Méltányos_ eltartásuk érdekében olyan áldozatot hozzunk és olyan nyugdíjfeltételeket biztosítsunk nekik, mi fiatalok a saját jelenünk, jövőnk terhére amit nekünk esélyünk sincs megkapni a következő generációtól, még akkor sem, ha történetesen szeretnének majd értünk ilyen áldozatot hozni az akkori fiatalok. Sokan 40 évesen öregségi nyugdíjba mennek 100%-os helyettesítési aránnyal. 30-40 év múlva ez lehetetlen lessz, mert töredéke pénz folyik be nyugdíjárulékból és jóval több lessz a nyugdíjas, ergó kissebb lessz a nyugdíj és vagy magasabb lessz a korhatár.

Tehát azt mondom, hogy mivel a mai nyugdíjasokat sem lehet éhenhalni hagyni, de enni kell nemcsak ma hanem holnap is, mindkét generáció hozzon áldozatokat:
Nyugdíjasok:
-Öregségi és rokkantsági nyugdíjak jogosúltságának teljes visszamenőleges felülvizsgálása.
-Korkedvezményesek visszamenőleges visszahívása a munkaerő/munkanélküli-piacra és a korkedvezmények megszüntetése.
-Nyugdíjak csökkentése. Az öregségi nyugdíj egy járandóság ami egy élet munkája után jár és nem szociális ellátás. Aki keveset dolgozott annak kevés jár.

Mai dolgozók:
-Megértik, hogy mivel a következő generáció kevesebbet fog nyugdíjárulék/adó címén befizetni, mint a mai, ezért lénygesen kevesebb lessz a nyugdíj állami része.
(és éppen ezért kéne csökkenteni a mai nyugdíjakat, mert az nem fair, hogy én alig fogok kapni valamit, hiába fizetek, ők meg 80% körül helyettesítési aránnyal kapnak nyugdíjat..)
-A nyugdíjárulák egy részét kötelező jelleggel magánjellegű befektetésbe teszik (MNYP)

(#1963) fokukac válasza erdoke (#1954) üzenetére


fokukac
nagyúr

"Nincs valós megtakarításom, csak virtuális"

na, ez most az államiban még így se lesz. :)
ott még az ígérvény is virtuális volt.

"hiszen amíg működött a rendszer, több adót kellett miatta fizetnem."

Nem emiatt kellett több adót fizetned, hanem az idióta unproduktív farizeus szociálpolitika miatt.

"Szerinted nincs összefüggés az adók és a nyugdíjjárulék között ?"

Nincs, legalábbis nem kéne, hogy legyen. Ilyen erővel egy dolgot kéne csak, hogy levonjanak a fizetésemből, mégpedig lehetne az a neve, hogy "adó", vagy "sarc", vagy "füstpénz", vagy akármi.

"kérdem én, honnan pótolták '98-tól a kieső járulékot?"

pl. onnan, hogy a 4-5 éve még 18%-os, a munkáltató által fizetett járulékot felemelték 24%-ra. [link] nem is beszélve arról, hogy az előző orbán-kormány végéig csak 6% ment a magánpénztárba. De még a 8%-kal számolva is kevesebb, mint a nyugdíjjárulék negyedéről van szó. Az állam a pénz egy részéről lemondott, azért, hogy később egy jóval nagyobb terhet legalább részben levegyen a válláról. Most ezt illuminálják, rövidtávú előnyökért.

"A kötelező MNYP is ugyanúgy feneketlen kútnak bizonyult az irreális költséghányaddal, az összes befizetésre vetített alacsony reálhozammal és a feltétel nélküli állami garanciával."

Valóban. De tegyük hozzá, hogy egy intézmény megalapítása az elején költséggel jár, később ez csökkent. Ugyanakkor azt sem szabad kihagyni, hogy ha nem ennyire konzervatívan szabályozzák, akkor a kezdetek kezdetétől vehettek volna állampapíron kívül mást is, és akkor nem így alakulnak a hozamaik.
(gondolj bele, '97-ben 5000pont volt a BUX, most meg 22 ezer? de volt már 30 ezer is 2007-ben...)
Ezt rendkívül jó időzítéssel 2007-ben sikerült megváltoztatni, hogy aztán 2008-ban jól bevásároljanak részvényből az alapok, közvetlenül a krach előtt...

Az állampapírokon elért hozam minimális volt, pontosan azért, mert az államunk magas inflációt generált az egész időszakban. (meg lehet nézni, '97-ben még 17% volt, 98 és 2001 között olyan 10% körül stagnált, aztán a nagy forintlebegtetéssel köszöntött be 2002-ben a 3-4%-os infláció, de ezt pár évente az áfa és egyéb adók emelésével sikerült újra 6-7%-ra felnyomni - nyilván, ilyen helyzetben a 6-7-8%-os állampapír-hozamok nem termelnek elég hozamot.)

"Vagy szerinted több lett a befizető és kevesebb a nyugdíjas?"

értelemszerűen, fordítva, kevesebb a befizető, és több a nyugdíjas, és ez csak egyre rosszabb lesz. pont ezért nem bízok a felosztó-kiróvó rendszerben

"Nem kicsit vicces, hogy ha az állam a saját kasszájából garantál nyugdíjat, akkor azt rizikósnak tartod, rettegni kell, míg ha a MNYP-ban garantál, akkor az csodás módon sokkal biztonságosabb. "

nem a biztonságról van szó, hanem arról, hogy az én egyéni számlámról van szó. az államnál nincs ilyen. a demográfia miatt egyre rosszabb lesz az aktív/nyugdíjas arány, így az államnak csökkentenie kell a nyugdíjakat, és emelnie kell a járulékokat. Éppen ezért sokkal bizonytalanabb, hogy mi lesz, mennyit fogsz kapni - persze, Neked mindegy, mert az 5 gyermeket eltart majd :- )

"Az megint más kérdés, hogy önkéntes MNYP-ba érdemes tenni, vagy más formában takarékoskodni"

Aki egyszer is elolvassa, hogy milyen feltételekkel lehet - szükség esetén - pénzt kivenni az önkéntes nyugdíjpénztárból, az láthatja, hogy az egyéb konstrukciók megjelenésével (TBSZ, NYESZ) elég versenyképtelenné vált a dolog.
Ennek ellenére nekem is van önkéntes is.

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1964) erdoke válasza Rive (#1956) üzenetére


erdoke
titán

Aki nem fizetett adót, azt nyilván nem érinti az adócsökkentés. A minimálbéres és a fekete foglalkoztatás viszont már egy másik téma.
Az pedig a piacgazdaság velejárójának tűnik, hogy egyesek a fehér gazdaságban is többre viszik, és magasabb a keresetük. Egy fejlődő országba születtünk, szinte mindannyian jóval kevesebbet kapunk, mint a hasonló munkakörben dolgozók tőlünk nyugatabbra. Én is.

A legjobb aláírás a héten

(#1965) Rive válasza erdoke (#1964) üzenetére


Rive
veterán

Aki nem fizetett adót, azt nyilván nem érinti az adócsökkentés. A minimálbéres és a fekete foglalkoztatás viszont már egy másik téma.
Legyél szives az értelmes vita érdekében keress valami olyan helyet, ahol rendesen kibontják az 'adócsökkentéssel' kapcsolatos igazság minden részletét.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1966) fokukac válasza erdoke (#1964) üzenetére


fokukac
nagyúr

ha nem arra ösztönözne minden ebben az országban, hogy midnenkit a minimálbérre jelentsenek be, akkor máshogy állnánk...

A jelenlegi adócsökkentés legnagyobb vívmánya, hogy a határ-adókulcs lecsökkent 58%-ról (!) 38%-ra. (szja + TB-járulék együtt)

ugyanakkor az a 38% még mindig elég magas, elég sokat lehet spórolni jövedelem-eltitkolással. a jelenlegi intézkedésektől nem fognak tolongani a munkáltatók, hogy bejelentsék a feketén foglalkoztatottakat...
és a mnyp-rendszer megszüntetésével a foglalkoztatottak se lesznek igazán érdekeltek abban, hogy ne a minimálbérre jelentsék be őket.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1967) joysefke válasza fokukac (#1966) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

+1

A jelenlegi adócsökkentés legnagyobb vívmánya, hogy a határ-adókulcs lecsökkent 58%-ról (!) 38%-ra. (szja + TB-járulék együtt)

így van, a magasabb jövedelműek brutálisan sokat adóztak. Minden adóváltozás amit a kommancsok eszközöltek a magasabb jövedelmű réteget aránytalanul rosszabbul érintette mint az alacsonyabb jövedelműt. Vonatkozik ez az adókulcsokra illetve a szánalmas adójóváírásra is. Ez persze oda vezetett, hogy mindenki "minimálra" akarta magát bejelentetni. Nem is csoda.

[ Szerkesztve ]

(#1968) csibor válasza joysefke (#1967) üzenetére


csibor
őstag

Most elérték,mindenki minimálbéres akar lenni.Nekem nagyon úgy tűnik a nagyarányú adócsökkenés ellensúlyozására kell a magánnyugdíj .

(#1969) Alex91 válasza erdoke (#1954) üzenetére


Alex91
félisten

Tökéletesen egyetértűnk, és aki nem tesz félre a most keletkező magasabb nettójából, az bolond.

Na, azert lesz akinek kevesebb lesz a nettoja, es 2012-ben meg meg kevesebb (ha nem indul be a pannon puma, es marad a jelenlegi bruttoja)! (Ez a nagy huzas egyebkent :D. Nem is a 2011-es ev lesz a kemeny, hanem a kovetkezo. Azt elfogadom, hogy a magasabb jovedelmuek terhet is csokkentsek, ahogy mondjak ugy igazsagosabb. El is fogadom, de akkor az en fizetesem igazsagtalan :D. Nekem is adjanak tobbet, es akkor rendben vagyunk. De az, hogy akinek tobb van, meg tobb marad, akinek meg eleve kevesebb van meg kevesebbe lesz. Ez igazsagos... :F )

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1970) Alex91 válasza Alex91 (#1969) üzenetére


Alex91
félisten

Bérkalkulátor 2010 - 2011 - 2012, itt szamolhattok...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1971) Flashcash válasza Alex91 (#1970) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Szerintem a 2012-es adórendszer terv kamu, nem nagyon lesz abból semmi.

(#1972) fokukac válasza Alex91 (#1969) üzenetére


fokukac
nagyúr

nekem 2008 óta ugyanannyi a bruttóm. persze közben volt pár adócsökkentés, ami jól jött, de azért azok a 4-5 havi bónuszok igencsak hiányoznak. Beindulhatna már a pannon puma...
állítom, hogy ha nem hozza a kormányunk ezt az intézkedés-sorozatot, már előrébb lennénk, legalábbis a gdp-t, a beruházásokat, és jövőbeli növekedési kilátásokat tekintve biztos.

De most olvasom, hogy a londoni elemzők nem várják, hogy 2020-nál hamarabb bevezetjük az eurót... K.O.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1973) Flashcash válasza fokukac (#1972) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Itt a ph-n eddig is 2018-2020-ra vártuk az EUR bevezetést. :D

(#1974) fokukac válasza Flashcash (#1971) üzenetére


fokukac
nagyúr

kb. 220 ezer Ft-os fizetés alatt szigorú monoton csökken a nettó 2010 és 2012 között. abból már fülkeforradalom is lehet...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1975) fokukac válasza Flashcash (#1973) üzenetére


fokukac
nagyúr

fél éve ugyanezek a londoni elemzőházak 2014-2015 közé tették a reális dátumot.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1976) Tibord


Tibord
senior tag

Egy kérdésem lenne, Sziasztok.

Most akkor, hogy is van pontosan? 2011 dec 31-ig még a 10%-om sem kerül a magánhoz (ha maradok). És utána? Mintha azt kiabálták volna hogy azt majd visszamenőleg megkapom. Ez igaz?

Előre is köszi a választ.

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1977) fordfairlane válasza fokukac (#1972) üzenetére


fordfairlane
veterán

De most olvasom, hogy a londoni elemzők nem várják, hogy 2020-nál hamarabb bevezetjük az eurót... K.O.

Érdemes bevezetnünk valaha is a mostani feltételrendszer mellett?

x gon' give it to ya

(#1978) Flashcash válasza Tibord (#1976) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

Nézzük, hogy milyen kompenzáció illeti meg a magánnyugdíjpénztár-tagokat erre az ominózus 14 hónapra. Ezt a 14 hónapot az állami nyugdíjrendszerben fogjuk jóváírni, úgy fogjuk venni, mintha az adott tag ki sem lépett volna az állami nyugdíjrendszerből ez alatt a 14 hónap alatt, és az erre jutó öregségi nyugdíjának a száz százalékát meg fogja kapni akkor, amikor nyugdíjba vonul.

Ezt Selmeci Gabriella mondta, így ennek megfelelően kell értelmezni. Kapsz +1,2év szolgálati időt az állami rendszerben. Viszont ez sok embernél semmit sem fog érni, ha az MNYP szabályozás áldásos hatásaként további szolgálati időt már nem fog szerezni az állami rendszerben.

Főleg azoknak lehet hasznos, akiknek már van több év szolgálati ideje, és ezzel a +1,2 évvel nyugdíjjogosultságot, vagy rokkantsági nyugdíjra való életkor kiterjesztést érhetnek el.

[ Szerkesztve ]

(#1979) TheShow válasza fokukac (#1975) üzenetére

Az euró jelenleg a saját túléléséért küzd, minden héten másik ország kerül a hírekbe az adóssága miatt. Lehet, hoggy meg kéne várni ennek a végét. :)

[ Szerkesztve ]

(#1980) Mercutio_ válasza erdoke (#1954) üzenetére


Mercutio_
félisten

Döntsd már el, most akkor hiteleket vettek fel a kipótlásra, vagy az adókból fizették :F

Nem, nem virtuális, ugyanis azok az állam- és egyéb értékpapírok az MNYP-knél megvannak, szemben az állam által bevezetendő egyéni számlával, ami tényleg csak virtuális, hisz a befizetett pénzt azonnal el is költik.

Mit nevezünk irreális költséghányadnak?
A reálhozam még mindig jobb, mint az államiba kerülő pénz esetén (és ismét csak jelzem, hogy pont az állam írta elő, hogy minden egyes portfolióban kötelező állampapírnak lenni, ezzel elérve, hogy alacsonyan tarsa a hozamokat)
Az állami garancia egy hatékony PSZAF mellett inkább csak a bizalom fenntartására kell, amit gyorsan meg is vontak amikor úgy tartotta kedvük.

Esetleg nem ártana kiszámolni a jelenlegi államadósság mellett mivel keres az ország többet:
Ha kiszámítható a politika, ezért csökkennek a kamatok, javul a gazdaság helyzete és az ország besorolása
vagy ha rövid távra tervezve lenyúlnak 3000 milliárdot és 3 évig lesz mivel azt a lyukat foltozni, aminek egy része pont ezek miatt a lépések miatt keletkezik. (Mert ugye az nem kérdés, hogy a devizában felvett államadósság törlesztésénél a romló valuta árfolyamok komoly plusz kiadást generálnak és az ország egyre rosszabb besorolását is beárazza a piac?)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1981) Tibord válasza Flashcash (#1978) üzenetére


Tibord
senior tag

akkor úgy már lesz 3 évem :S

Tehát arra az időre nem kapok befizetést. És utólag sem kapom meg :S remek.

Gyorsan be is dobtam ezt a kis kalkulátoromba. Ez csak csekély 7%-os fizetéscsökkenést eredményezett (14.000Ft) havonta.

Egyre jobban érlelődik bennem, hogy már csak azért is a MNYP tag maradok.

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1982) erdoke válasza Rive (#1965) üzenetére


erdoke
titán

Kösz, majd olvasgatok. Eddig csak az adóemelés részleteit tanulmányoztam, arra volt kb. 7 évem. ;)

(#1980) Mercutio_
"Döntsd már el, most akkor hiteleket vettek fel a kipótlásra, vagy az adókból fizették"
A hitelek törlesztését vajon miből fizetjük, a nyugdíjjárulékból? :))

"Nem, nem virtuális, ugyanis azok az állam- és egyéb értékpapírok az MNYP-knél megvannak"
Az bizony sokkal jobb, ha az állam az egyik fajta papíron ígér valamit, mint egy másikon. Hogy ez eddig nem jutott eszembe!? :F

"Mit nevezünk irreális költséghányadnak?"
Nyugat-Európában átlagosan 1,2 % költséggel működnek a MNYP-ak, ami ennél több, az szerintem irreális. Pl. a 4,5 % is.

"Ha kiszámítható a politika, ezért csökkennek a kamatok, javul a gazdaság helyzete és az ország besorolása"
Ez nem MNYP kérdéskörbe tartozik, de egy csőd szélén tántorgó, 80 % GDP arányos államadósságot cipelő ország a kiszámítható gazdaságpolitikája a spekulánsoknak a legjobb.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#1983) Tibord


Tibord
senior tag

Most néztem.

Allianz MNYP átlagos hozam 2000-2009 --> 7,21%
Szerintem ez nem annyira rossz. (biztos van jobb és rosszabb is)

Működési költséget is bedobtam a táblázatba. :D megint csökkent a lóvé 3000Ft-al havonta :O

A legszomorúbb az, hogy még így is elfogadnám.

Csak adatok hogy milyen példával élek:

Bruttó bér: 300.000Ft
Infláció: 3%
Béremelés: 3% (infláció követése)
Kamat: 6,5% (reálhozam: 3,5%)
Születési év: 1985
Nyugdíjba vonulás: 65év
Várható életkor: 85év
Működési költség: 4% (ezt csak tippeltem remélem belefér a valóságba, ha meg túllőttem legalább pozitívan csalódom és ez minden érték megadásánál szempont volt nálam. Pl.: Kamatot csak évente számolok nem havonta)

Nyugdíj akkori értéken: 529.318Ft
Nyugdíj reálértéken: 167.134Ft

És mind a képleteknél mind a számoknál pesszimista voltam szerintem.
Beleszámoltam, hogy 2011 dec 31-ig nem kapok tagdíjat.

Ja és egy-két érdekes nem sokat emlegetett részlet:

1. ha 64évesen rám esik Selmeci Gabriella szobra akkor a kedvezményezett 30 Millát (ami reálérték) kap. És vajon ha államiba megyek mennyit?

2. Ha mondjuk jó magyar szokás szerint (és ha isten is úgy akarja) aktívan dolgozom 70 éves koromig akkor már a nyugdíj 259.662Ft-ra jön ki. (persze akkor lehet hogy azt mondják elélek én 90 éves koromig is ha most 70 évesen itt futkározok. Így "csak" 208.434Ft.

3. Kamatváltozás. Ha mondjuk tegyük fel csökken a kamat 1%-ot, (alapadatokat nézzük) tehát a reálhozam 2,5% akkor a nyugdíj: 149.195Ft.
Ha a kamat emelkedik pl 1%-ot (reálhozam 4,5%) a nyugdíj: 292.844Ft. :C
Én személy szerint ebben a részben látom a legnagyobb kockázatot, amit úgy próbálok elkerülni, hogy nem egy kis biztosítót választok hanem valami nagyot, a tapasztalatok alapján gazdaságosan működőt (Allianz a jelenlegi de lehet pl ING vagy AEGON ha nagyon magyar akarok lenni akkor OTP).

Emellett van önkéntes pénztár is meg tervezek hosszútávú megtakarítást is amihez ha nagyon kell hozzá tudok nyúlni de alapból nem azért és nem arra van.
És hogy őszintén megmondjam nem nagyon lennék magammal megelégedve, hogyha a fizetésem csak az inflációt követő legyen.

Hát röviden ennyi. :K

[ Szerkesztve ]

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1984) Tibord válasza Tibord (#1983) üzenetére


Tibord
senior tag

Ja amit kihagytam az alapadatokból a jelenlegi MNYP-i számlámon 291.000Ft-van.

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1985) Polllen válasza Tibord (#1983) üzenetére


Polllen
nagyúr

Átlag infláció 2000-2009: 6,1 %, az MNYP reálhozama 1,11 %...

Én is pontosan a hozamban látom a legnagyobb kockázatot, illetve a családban van sajnos egy rokkantnyugdíjas, szóval ezt is számításba veszem.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1986) Mercutio_ válasza erdoke (#1982) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tudtommal hiteleket nem nagyon, csak kamatokat törlesztünk :DDD
Azt is számold ki, hogy ugyanakkor mennyivel könnyítené majd a nyugdíjkasszát az a pénz, amit most eltapsolnak...

Az állam kifelé köteles teljesíteni a papíron adott kötelezettségeit, míg - mint azt a példa is mutatja - az állampolgárok felé bármikor átírhatja azt ;)

Nyugateurópában mióta van MNYP és nálunk mióta?
Nyilván vannak méretgazdaságossági szempontok, és egy új dolgot beindítani, a helyi viszonyokra adaptálni az elején drágább, a működési költségek maximumát pedig - tudtommal - az állam határozta meg.

Fene tudja, a csőd szélén tántárgáson nem sokat változtat, hogy még azt megfejeljük kiszámíthatatlan, és a piac által negatívnak értékelt lépésekkel, ez szvsz már nem oszt, nem szoroz. Ugyanakkor a kiszámíthatatlanság elriasztja a befektetőket, így nő az esély a valós csődre.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1987) Tibord válasza Polllen (#1985) üzenetére


Tibord
senior tag

Hát igen.

:((

Igazándiból a hozamtól függ minden.

Ha bejön marha nagyot lehet nyerni vele de ha nem akkor meg marha nagyot lehet bukni.

Míg az állami legalább (majdnem) biztosan ad valamit.

u.i.: Bár szerintem pár év múlva újra elismerik majd az éveket a MNYP tagoknak is. Sőt szerintem újra be fogják vezetni (néhány módosítással).

[ Szerkesztve ]

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1988) Tibord válasza Polllen (#1985) üzenetére


Tibord
senior tag

bár szerintem ha az infláció továbbra is ekkora lesz akkor nem sok értelme van beszélgetni nyugdíjró. Sem az államiban sem a magánban.

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#1989) tildy válasza Polllen (#1905) üzenetére


tildy
nagyúr

Pedig valamennyire helyénvaló , főleg, hogy a 90es évek közepén mi álltunk(Magyarország) a legjobban. Nem érdemes mindig a múltra mutogatni , nehéz helyzetből is fel leht trni . Ha emberről van szó ha országról.

De nyugodtan össze lehet hasonlítani a szlovénokkal pl:):) Pedig náluk még háború is volt, még ha csak rövid ideig is.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1990) Rive válasza radamsky (#1961) üzenetére


Rive
veterán

Ne aggódj, jelen ütemterv szerint valamikor 2013 körül 'leér' az adócsökkentés az 'aljáig'.

Épp addigra fogy el mögüle a fedezet ami azt illeti, de hadd ne az én tisztem legyen eldönteni, hogy ez sötét cinizmus vagy mérhetetlen önbizalom.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1992) Thunderzolee

Illetve kaptam egy privát üzenetet fészen, (gondolom minden MNYP mellett kiálló fészbúkos csoport összes tagjának elküldte az illető) nem írom le a nevét, de számomra teljesen ismeretlen tag:

Kedves Zoltán!

Mintegy 31 évvel ezelőtt a Bundesrepublikban nyugdíjpénztár egyesítés volt.
A vezetők utalgatták a vagyont jelentő márka milliárdokat.
Röviden a lényeg: A pénz egy Polinéziában lévő entitás nélküli szigeten landolt a pénztárak vezetőivel együtt.

Több százezer befizető nyugdíj nélkül maradt.
Végül a Bundestag határozata után az államkasszából pótolták, ami több évig tartott.
A magyar sajtó elrettentő például _persze a kapitalizmus anomáliaként_ közölt valamit a történtekből.
Csodamód, _bár élnek az akkori újságírók_ senki egy sort sem ír róla.
*
Mivel ott voltam, a nyelvet is értettem, azért írom meg Neked a valós történetet.
A pénz a sikkasztókkal együtt sohasem került elő.

Ennyit a magánpénztárak veszélyeiről.

Tisztelettel

Meséljetek már erről, míg én a dolgozóban leszek holnap. :B

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1993) erdoke válasza Thunderzolee (#1992) üzenetére


erdoke
titán

Ha igaz is, nem látok közvetlen összefüggést a mostani helyzettel.

A legjobb aláírás a héten

(#1994) radamsky válasza Thunderzolee (#1992) üzenetére


radamsky
senior tag

Ez kamu

Nálunk a politikusok a legnagyobb sikasztok, ha a történet igaz is lenne akkor is elbujhat a 90-es magyarország mögött.

Mi az egész országot elsikasztottuk, nem aprozzuk el :P

(#1995) Polllen válasza tildy (#1989) üzenetére


Polllen
nagyúr

A szlovén példa már sokkal jobb, de ugye ott a turizmus sokat dob az országon.
Nem véletlenül mondtam a másik három országot. A V4-k közül a rendszerváltás után mi álltunk a legjobban és relatíve nálunk zajlott a váltás legkiszámíthatóbb módon. Aztán elkúrtuk... Nem kicsit...

Nem mutogattam a múltra, szimplán rávilágítottam arra, hogy miért nem érdemes párhuzamot vonni pl UK és Mo. között. Talán 20-30 év múlva elfelejthetjük ezt az "örökséget".

Szerintem is fel lehet állni nehéz helyzetből, de mindennek ára van. Az elmúlt évtized kormányai pedig nem akarták meghozni ezeket az áldozatokat. A lengyelek pl sokkal durvábban kezdtek, mint mi, ugye talán még az idősebbek emlékeznek a "lengyel piacokra", nem véletlenül ügyeskedtek, ahol tudtak. A csehek is, igyekeztek megszabadulni a "problémáik" egy jelentős részétől, stb-stb. Ezen intézkedéseknek hála Mo volt a politikailag és gazdaságilag a kiszámíthatóbb, ezért jött ide elsősorban a külföldi tőke. Anélkül sehogy se álltunk volna/állnánk. Ofc mélyebben is érinthetjük a térség gazdaságpolitikáját, de az már off, nem kapcsolódik szervesen az itteni mnyp témához.

De ha már mindenképpen hasonlítgatni akarjuk Mo-t valamihez, inkább hozzájuk kellene és nem a "bezzeg nyugaton..."

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1996) Mercutio_ válasza Thunderzolee (#1992) üzenetére


Mercutio_
félisten

Állami gerillamarketing.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1997) tildy válasza Polllen (#1995) üzenetére


tildy
nagyúr

Persze , tudom en ezt. Eszteknel pl. identol euro van:U
-----------------------------------------------------------------------
Amugy itt egy cikk mnypvel kapcsolatban, erdekes a jateklemeletes resz.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1998) maláj válasza tildy (#1997) üzenetére


maláj
őstag

:R a linkelt oldalért - mostmár biztosan tudom mit kell tennem :K

(#1999) fokukac


fokukac
nagyúr

MNYP hozamok 2009-2010

Hogyan teljesített az Ön nyugdíjpénztára? Itt a lista!2011. 1. 12. 11:56|Utolsó módosítás: 2011. 1. 12. 12:24|Pénzügy » Biztosítás
A MoneyMoon összesítette, hogyan teljesítettek a magánpénztárak 2009 és 2010 között. Az egyes pénztárak és portfoliók között jelentős különbség tapasztalható.

[link]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#2000) Polllen válasza tildy (#1997) üzenetére


Polllen
nagyúr

Görögországban már nagyon régóta EUR van...Sokra mennek vele. ;]

Az észt euróról pedig érdemes utána olvasni. ;)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.