Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1751) bobsys válasza Polllen (#1743) üzenetére


bobsys
addikt

Valószínűleg a feb. 1. utáni idő nem számolódik bele a szolgálati idődbe, ami pedig az állami nyugdíj alapja.
Es utanna, miutan a bedolt mnyp miatt visszakerulok allamiba?

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1752) Polllen válasza bobsys (#1751) üzenetére


Polllen
nagyúr

Úgy tudom, hogy ha nem jelölsz meg másik mnyp-t, akkor igen. Nyilván a pénzed, ami mnyp-ben volt, nem veszik el, ezért valami kompenzációt adniuk kell, ha nem is 100% szolgálati időnek veszik, azt az időtartamot amire "kiírtad" magad.

Sztem amúgy ez a rész se nagyon van kidolgozva, vagy csak én vagyok nagyon tájékozatlan... :(

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1753) ityam válasza ityam (#1750) üzenetére


ityam
senior tag

elvileg ebben a számban buzerálták a nyugdíjrendszert: [link]
És ebben nem találtam arra utalást hogy megváltoztatták volna az átlépésre adott 2011 dec végi határidőt.
Az viszont benne van hogyha bezár az MNYP akkor ha nem nyilatkozik az ember hogy melyik másikba akar átlépni akkor az államiba rakják vissza.
De önkéntes államiba visszalépésről nem írtak változást. Akkor pedig a korábbi érvényes ami elvileg 2011 december. De valaki megerősíthetné hogy jól olvasom/értelmezem.

illetve még az van benne hogy 2010 októbertől 2011 nov végéig teljes jogosultságot szerez az MNYP tag is. Pontosabban a szorzószám megállapításánál amit irnak az az időszak teljessen van benne ahogy látom.
SZERINTEM!

[ Szerkesztve ]

(#1754) Alex91 válasza ityam (#1753) üzenetére


Alex91
félisten

Most kell nyilatkozni, aztan ha maradtal manyupban, akkor a mostani torvenyek szerint mar nem lephetsz vissza. Mivel - azt hiszem - 14 honapig az APEH nem utal a manyupba penzt, igy aki manyupban marad annak se megy a szamlajara, ezt az idoszakot viszont valoban jova irjak az allami reszben a manyupposoknak is. (Mivel ugye ebben az esetben o is mindenet a kozosbe fizeti :D.)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1755) ityam válasza Alex91 (#1754) üzenetére


ityam
senior tag

Csak ha nincs 20 éved a jelenlegi szabályok szerint akkor nem kapsz állami nyugdíjat ezért tök jó hogy teljes értékű jogosultságot szerzünk :D
Egyébként miből gondolod hogy nem lehet később visszalépni önkéntesen? Csak mert ezt keresem már több mint 1 órája és nem találtam erre utaló jogszabályt (még)

(#1756) Alex91 válasza ityam (#1755) üzenetére


Alex91
félisten

Mert ha kiirod magad, akkor a tobbiekkel szemben nem lenne etikus ha kesobb visszavennenek, bar azt hiszem naluk ez a szo, hogy etikus ugyse jelent sokat... :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1757) fokukac


fokukac
nagyúr

ezt az ábrát talán még Flashcash kollega rakta be a pholtopicba úgy 2-3 éve

A nyugdíjjárulék-befizetők eloszlása - 2005-ös ábra, de azért lehet belőle következtetni a mai viszonyokra - ebben az összegben benne van a munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék is, ami akkor még csak 18% volt (ma 24%)

szóval a befizetők 9,7%-ától származott a befizetett összeg 42,7%-a. Ha ez a réteg nem lép vissza az állami rendszerbe (ami sanszos), akkor nem sikerül lenyúlni mind a 2900 milliárdot, a vagyon fele bent maradhat a rendszerben...

de akkor gyuribá' bajban lesz :D

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1758) deicide válasza fokukac (#1757) üzenetére


deicide
veterán

No, én pont ugyanebben bízom, hogy ha kevés ember is marad, de azok sok pénzt tartanak vissza, amihez a g**i OV horda nem férhet hozzá.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1759) Flashcash válasza fokukac (#1757) üzenetére


Flashcash
Közösségépítő

-Igen, ezen az ábrán a fehér sáv létszáma tovább fog bővülni, és mind a közép, mind a magas fizetési rétegből sokan a minimálbéres rendszerbe vándorolnak majd a mostani nyugdíjpénztári intézkedések hatására.

-Szerintem nálunk az emberek nagyon passzívak, a 'távoli' jövőt érintő pénzügyek nem érdeklik a nagy átlagot, és az MNYP-ben maradás feltételei is elrettentőek (nem véletlenül).

Ahhoz, hogy 10% MNYP-ben maradjon, szerintem valami nagyon agresszív+brutális reklámkampány kellene, ami kifejezetten épít a következő témákra:
-65 év nyugdíjkorhatár, 40 évnyi befizetés realitása
-biztosan megéred-e a nyugdíjkorhatárt?
-örökölhetőség vs. eltűnő pénz
-kormányzat teljes hiteltelensége, nem létező egyéni számlák többi hazugság, jövőbeli változások lehetősége stb.

(#1760) Alex91 válasza fokukac (#1757) üzenetére


Alex91
félisten

De akik maradnak ezentul azok 24%-a is megy a kozosbe, sot 1 evig az osszes :D!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1761) fokukac válasza Alex91 (#1760) üzenetére


fokukac
nagyúr

Na, GAbika ma megint alakított...

[link]

"A miniszterelnöki nyugdíjvédelmi megbízott szerint tisztességes megoldást választott a kormány, amikor úgy döntött, hogy megnyitja a visszalépés lehetőségét a nyugdíjpénztártagok előtt. "
szerintük ez a zsarolás egy tisztességes megoldás... milyen rendesek, milyen lett volna a tisztességtelen?

"Selmeczi Gabriella szerint a törvények kiállják az alkotmányosság próbáját, bár azt elismerte, hogy a kommunikációt lehetett volna jobban is intézni."

Nem értem a problémáját, a kommunikáció abszolút mesteri, orwell-i volt.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1762) Mercutio_ válasza bobsys (#1740) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tegnap volt a TV-ben, hogy még csak valami 4000párszáz ember nyilatkozott, hogy marad :Y (kérdés mennyire hitelesek a számok...)
Én is abban bízom, hogy legalább akiknek komolyabb összegeik vannak azok gondolkodtak és maradnak, de ilyen tempó mellett...egy manyupra való ember se jön össze :W

A belinkelt ábra tényleg beszédes, és az a 800ezer közszolga is, akik nagyrésze nyilván nem termeli ki a bérét, és nem nem akarok demagóg lenni, hogy azok fizuját is a befizetett adók és járulékok fedezik, mert evidens, hogy az általuk végzett munkát is el kell végezni, csak éppen nem ártana ésszerűbben és hatékonyabban, kevésbé bürokratikusan végezni. (Persze, akkor még több lenne a munkanélküli)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1763) bobsys válasza Alex91 (#1760) üzenetére


bobsys
addikt

De azt a 24%-ot nem irjak jova az allami nyugdijszamladon akkor sem ha visszalepsz. Az megy a mostani nyugdij kifizetesekre

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1764) dabadab válasza Mercutio_ (#1762) üzenetére


dabadab
titán

Egeszen biztos, hogy a visszalepok szama az eltelt idovel nem linearisan aranyos. Egyreszt egesz eddig ugye az unnepi forgatag tartott, most meg az ujevi henyeles (az orszag legjobb wellness-szalloja meg ugy egy hetig telthazzal porog :) ), aztan ahogy kozeledik a ho vege es egyre surgetobb lesz a hatarido, ugy jut egyre tobbeknek az eszebe, hogy hat mar csak el kellene menni nyilatkozni.

DRM is theft

(#1765) Alex91 válasza bobsys (#1763) üzenetére


Alex91
félisten

Nezd, ez mindegy, a lenyeg, hogy majd mit fizetnek neked nyugdijat!
Mert tegyuk fel, hogy majd akkor is fizetik a 24%-ot akik dolgoznak, es ebbol kapod a nyugdijat. Tehet lehet, hogy a szamlad szerint neked az allamiban havi szinten x osszegre lennel jogosult, de a 24% miatt, te x+y osszeget fogsz kapni.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1766) deicide


deicide
veterán

Ma voltam Székesfehérváron, örömteli, hogy voltak szépen, előttem 6-an és utánam is jöttek vagy 7-8-an, tehát nagyrészt egész nap, folyamatosan megy a nyilatkozás. Kb 3-4 perc/fő. Előttem levő 6 emberből 3 aegon 2 otp és egynek a nevét nem hallottam, tehát igaz a trend, amit az index írt, hogy a nagyok fognak nagyrészt megmaradni, a kicsikből pedig átmigrálódnak a maradni szándékozók...

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#1767) bobsys válasza Alex91 (#1765) üzenetére


bobsys
addikt

y mennyi lesz? Mikor mar nem 3 hanem 4 millio nyugdijas lesz? A 24% hozzajarulast pedig nem emelhetik a vegtelensegig

x mennyi lesz az allamiban? milyen hozamai voltak az elmult 10 evben?

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1768) amargo válasza fokukac (#1761) üzenetére


amargo
addikt

"Selmeczi számításai szerint a kötelező pénztárak várhatóan átalakulnak majd önkéntes pénztárakká, miközben azt is hozzá tette, hogy ez a forma továbbra is kockázatos rendszer marad az állami rendszerrel szemben."

Itt egy újabb elszólás, mi lesz a következő..

Alex91: de a 24% miatt, te x+y osszeget fogsz kapni.
Honnan vetted, hogy a 24%-ot jóváírják?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1769) dabadab válasza Alex91 (#1765) üzenetére


dabadab
titán

"Nezd, ez mindegy, a lenyeg, hogy majd mit fizetnek neked nyugdijat!"

Ez pont azert nem mindegy, mert ez a faktor erosen befolyasolja azt, hogy mennyi nyugdijat kap az ember. Az allami nyugdijrendszer tulajdonkeppen piramisjatek (azzal a birkaiskolas csavarral, hogy a keves befizetest jutalmazza, a sokat meg bunteti), azt pedig eleg valoszinunek tunik, hogy egyre kevesebben lesznek a piramis aljan es egyre tobben a tetejen.

DRM is theft

(#1770) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok

Ma jött meg a zsaroló levél. Van egy rész amit nem értek benne vagy félreérthető. Ebben kérnék segítséget.

"...amennyiben a magánnyugdíjpénztári tagságának fenntartásáról nyilatkozik, 2011. november 30-át követően szerzett jövedelme után a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékát az önkéntes alapon működő magánnyugdíjpénztárak egyikébe kell befizetnie."

Tehát, akkor a mostani magánnyugdíjpénztáram novembertől megszűnik és az önkéntes nyugdíjpénztár marad csak? (na meg az állami) Tehát a mostani három pénztárból kettő marad, az állami és az önkéntes? :U

Más: Értem, hogy kell nekik továbbra is a 24%-om, de jogilag, alkotmányilag megtehetik, hogy kizárnak belőle, de a lóvét elteszik?

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#1771) bobsys válasza Alex91 (#1765) üzenetére


bobsys
addikt

Es meg annyi, hogy a 24% mar nem jaruleknak hivjak hanem hozzajarulasnak -> nem kotelezo nyugdijakra kolteni

(#1769) dabadab +1

(#1770) V.Stryker a masodik kerdesedre a valasz, hogy majd az alkotmanybirosag eldonti (meg az is lehet, hogy a penztarak mennek az eu birosagra)

[ Szerkesztve ]

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1772) Alex91 válasza amargo (#1768) üzenetére


Alex91
félisten

Nem ertitek! Mig ha maganban maradsz, addig azt a penzt kapod meg, amit megsporolsz (es ami hozam lesz). Az allamiban meg semmi jelentosege (jelenleg), hogy te mit fizettel be. Lehet, hogy majd nev szerint nyilvantartjak a 10%-ot, es esetleg az lesz az alapja a majdani nyugdijad kiszamitasanak. (A gyujtott osszeg aranyaban kapsz majd nyugdijat.) De nem azt a penzt, ami ugymond az allami "szamladon" van. Hanem majd abbol a penzbol reszesulsz, amit -majd amikor nyugdijban leszel- az allami nyugdijalapba raknak. Lehet, hogy kevesebbet, mint amit befizetnek, de lehet, hogy tobbet. A 24%-ek senkie valoban. Most azt mondjak, hogy ebbol is a nyugdijakat finanszirozzak. Es ugye az is lehet, mint most, hogy a nyugdijalapba meg az adokbol is tesznek. (Vagy abbol vesznek el, ugye barmi lehet. :D)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1773) Polllen válasza bobsys (#1771) üzenetére


Polllen
nagyúr

Lényegében azért keresztelték át. Hivatalosan a 24 %-ból két dolgot lehet finanszírozni. Államadósságot és nyugdíjat. ÉS mivel már nem járulék, hanem adó, nem kötelesek érte ellenszolgáltatást nyújtani... Az alkotmánybíróságon ez így már simán megállja a helyét, ergo ha te "önkéntesen" kiírod magad a rendszerből...

Én azért továbbra is megvárom a pénztáram tájékoztatóját, hogy pontosan mennyi reálhozamot termelt ki a befizetett 8 %-m... Közel sem gondolom azt, hogy az állami rendszer jó, de a 8% az bizony nagyon kevés... Az eredeti felállásban volt értelme, de ott is csak kiegészítés lett volna a 8%, nem a nagyobbik hányad.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1774) Alex91 válasza V.Stryker (#1770) üzenetére


Alex91
félisten

Más: Értem, hogy kell nekik továbbra is a 24%-om, de jogilag, alkotmányilag megtehetik, hogy kizárnak belőle, de a lóvét elteszik?

Igen, mert ezert nevezik ezt most mar hozzajarulasnak, es nem jaruleknak. Es igen, akik kevesbe fogjak fel, a 24%-ot az allamiban maradottaknak se irjak ugymond jova... (Mert most mar -szinte- adokent szedik be a dolgozok fizetese utan.)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1775) Alex91 válasza Polllen (#1773) üzenetére


Alex91
félisten

Ahogy mondod :). Es azt ne felejtsuk el, hogy az allam mondhatja azt is, hogy holnaptol mondjuk 30% a hozzajarulas, vagy 40%, hogy a nyugdijakat tudja fizetni az allamiaknak (es legyen jo kis szavazobazis), mig a manyup-ban maradottak meg mindig 10%-ot fizetnek be nyugdijra.... (Mert ugye neki nem erdeke, hogy a manyuppos jobban jarjon, ugye...)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1776) tildy


tildy
nagyúr

En tegnap ketfele modon, fokukac kalkulatoraval, es a sajat kis agyammal is kiszamoltam, hogy ha az atlagos varhato elettartamot veszem figyelembe 9 azaz kb 10 ev nyugdijfizetest), meg akkor is a jelenleg benn levo penzembol jelenerteken (tehat mostani erteken) kb 60ezer forintot kapok vissza, meg akkor is, ha egy filler plusz befizetesem sem lesz .( es ugye meg emelle jona kulfoldi nyugdij).

Szamoltam inflacioval, novekedesi portfolioval ,stb, stb. Nem soknak tunik, amde en remehetoleg nem csak onnet kapok nyugdijat. Ezt ugye vissza kell kapnom, mikozben az allami reszbol csak 15 otthon ledolgozott ev utan lenne jogosultsagom. Meglatjuk :U
Jahm, tegnap irt a nagykovet ur, abszolut korrekt volt, megkoszonte a szerzodes elkuldeset, ma mar kuldtek is a postaval Magyarorszag fele.

Az viszont vicces, ha veletlen megszunne az mnyp-nk, akkor ujabb 30 napunk van nyilatkozni. Szerencsere nagy penztarakban vagyunk, amik biztositok is, de azert nem lenne oszinte a mosolyom, ha meg egy repjegyet kene vennem Esmnek ezek miatt a senkihaziak miatt .

Polllen : ne azt nezd most mennyit termelt. Azt nezd meg 30 (vagy amennyi eved nyugdijig hatravan) , kamatos kamattal szamolva mennyit. Szamolj inflaciot is es akkor megkapod a jelenerteket.

En ha soha tobbe nem fizetek haza semmit sem, akkoris kb 10 evig jelenerteken havi 60 ezret kene visszakapnom ( inflacio miatt ez akkor majd sokkal tobb lesz persze, fe jelenerteken ennyit er) .

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1777) tildy válasza tildy (#1776) üzenetére


tildy
nagyúr

a 9 az zarojel akart lenni, azaz :

En tegnap ketfele modon, fokukac kalkulatoraval, es a sajat kis agyammal is kiszamoltam, hogy ha az atlagos varhato elettartamot veszem figyelembe ( azaz kb 10 ev nyugdijfizetest)

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1778) Polllen válasza tildy (#1776) üzenetére


Polllen
nagyúr

Természetesen a te helyzeted teljesen más. Mivel itthon nem fizetsz járulékot, így maximum az itthon ledolgozott éveid vennék alapul, tehát nem kérdés, hogy mnyp tagként jobban jársz. Állami nyugdíjat szinte semmit sem kapnál...

A 60 ezer forint azért nagyon erősnek tűnik, kb 10-11 évet dolgozhattál itthon ebben a rendszerben... Mondjuk a 10 évre ne vegyél mérget... én mindenhol min 20 év nyugdíjas évet számolnék, mert arra kell készülni, hogy hosszú és szép életünk lesz... Nyugdíj nélkül azért nem olyan szép... :DDD

Az meg természetes, hogy kamatos kamatot számolok, de ugye a hozam itt a kamat... Ha az inflációt rendre csak 1-2 %-kal haladja meg, akkor aztán hüde nagy kamatos kamatom lesz reálértékben... ;]

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1779) tildy válasza Polllen (#1778) üzenetére


tildy
nagyúr

Kamatos kamattal szamoltam, évi 8%os kamattal (azert növekedési portfólióban ez szerintem elérhető, bar lehet tévedek , de nekem 7%ot hoz a bankbetét is, az UL-m meg 11-12 körül minimum hoz, a kettő közé lőttem be ) , 3%os inflacioval .
Nomarmost ez 1.08^35 x 1.2 milla =~17 milla , ebből lejön az infláció miatti érték (11 milla) , 52 ezer jön ki nekem , ha 10 évig veszem fel havonta .
Az azért mondjuk ciki, ha a növekedési portfólió nem hozza a banki kamatokat sem.

Ráadásul ugye ne egyszerre veszem ki, még az is kamatozik... 10 évet az átlagéletkor miatt számoltam.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1780) ityam válasza Alex91 (#1774) üzenetére


ityam
senior tag

És ha úgy teszem fel a kérdést az alkotmányellenes e hogy ha az említett állami egyéni számla alapján fizetett fizethető nyugdíjat ki fogják pótolni valamivel az államisoknak és a magánosoknak nem amikor ugyanannyit fizetett.
Szal tegyük fel hogy az egyéni számláján az embernek lesz 5 milla. Ebből ha 10 éves túléléssel számol az állam(aminél nagyobbal kellene számolnia)akkor éventi 500K jön ki szal havonta kb 40 rugó. Ha ennek az embernek végül ad 70 rugó nyugdíjat akkor nem alkotmányellenes +30 rugóval többet adnia az államisnak mint a magánosnak amikor ugyanannyit fizetett a kipótás kasszába a 2 ember(24%)?

(#1781) Alex91 válasza ityam (#1780) üzenetére


Alex91
félisten

Nem, mert a 24% mar nem jarulek... Az adot meg arra kolti, amire akarja. (Most is lehetne kiabalni, hogy az adokbol ugyan miert potoljak ki a nyugdijakat...)

Nezd, azt ok is latjak, ha azt mondtak volna, hogy marad minden a regiben, de aki akar, az atlaphet vissza az allamiba, szerinted ki lepne at? Igen, azok, akiknek keves a befizetesuk. De ok nem azt akarjak, hogy egy csomo csorot vegyenek vissza, akiket aztan lehet eltartani. Nekik a manyupban levo penz kell!

Ezert van ez igy kitalalva :). Azt el kell ismerni, annyira nem is hulyek :)!

Persze lehet, hogy aki az allamiben lesz, az se kap tobbet, sot, lehet, hogy meg rosszabbul jar. Mert ilyen esetben majd a maynuppos fog fizetni az allamisnak, ha o tobbet kap :F

De vegulis most nem a jovobeni nyugdijasok nyugdija a lenyeg, hanem az, hogy a mostaniakat tudjak fizetni, es meg legyen egy kis plusz penz is, amivel lesz egy kis jatekteruk.

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1782) Polllen válasza tildy (#1779) üzenetére


Polllen
nagyúr

A számolás stimmel, kb 50-60e forint, de pont azért várok a 2010-s eredményre, hogy lássam mit produkált a pénztáram.
Több helyen lehet olvasni, hogy idén rekordot döntöttek, a legmagasabb hozam átlagban 9,5% volt 2009 dec és 2010 szept között...

Az első tíz év átlaga viszont 6-7 % körül mozgott, a legalacsonyabb infláció ebben az időszakban 2005-ben volt 3,5 %-kal... de '98-ban 14 %-volt... Ugyanerre az időszakra vetített átlag infláció 7,4 %... Szóval mondhatjuk, hogy az első tíz évben voltak olyan emberek, akiknek legalább nem lett kevesebb pénze reálértékben.

Eddig azért nem volt túl meggyőző a helyzet. Mivel még mindig nem szántam rá magam a döntésre, így nem is néztem vissza pontosabban az adatokat. Az ideit szeretném látni, és mellé teszem majd az adatokat 2007-től és számolok... :) (Főleg, hogy csak azóta dolgozom és a kezdeti adatok bár tanúságosak, számomra irreleváns.)

Persze remélhetőleg most már 3% körül marad az infláció, de ennek is "ára" van.

U.I.: Az infláció a KSH-tól van, a korábbi pénztári hozamok meg guugli.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1783) ityam válasza Alex91 (#1781) üzenetére


ityam
senior tag

Hülyéknek nem hülyék csak köcsögök :D

(#1784) Alex91 válasza ityam (#1783) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem sokkal tisztabb lenne, ha ugymond mindenkiet "allamositottak" volna. Mert igy most az ember azon izgul, hogy majd anno ki fog jol jarni, aki marad, vagy aki megy :D!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1785) ityam válasza Polllen (#1782) üzenetére


ityam
senior tag

Nem mérvadó a 2009 óta mért hozam.
OTP növekedési portfólió:
2009.01.01 árfolyam: 0,692161
2010.12.29 árfolyam: 1,020234

A hozam a kettő hányadosa:1,4738. Tehát a hozamod(a 2009 előtti befizetésekre) 47,38%
De ez most a válság utáni fellendülés miatt ennyi. Szal nem reprezentatív a jövőre.

(#1786) ityam válasza ityam (#1785) üzenetére


ityam
senior tag

Pontosítok. Nem a 2009 előtti befizetésekre hanem a 2009.01.01-én aktuálisan bent lévő pénzre.
Szal amit te mondasz hogy a legjobb hozamok 9% körül voltak akkor megnyugtatlak hogy nem.Sokkal nagyobbak voltak.
Amit irtam 47% az két évre számolt hozam és nem egy. szal nem évesített "kamat"

[ Szerkesztve ]

(#1787) radamsky


radamsky
senior tag

nem akarok nagyon beleszolni, de ez az államositásnak van pár sebbe ami vérzik és csodálkozom hogy ezeket senki se veszi figyelembe

- Ugye most a manyupot teljesen ellehetetlenitik. Nekem kábé 5 millka van benne, de hiába maradok benne ha maradnak csak páran benne. Kész csöd alapbol

- ha átmész az államiba akkor ha valami történik veled azt nem örökli senki se (az hogy orbánnék mit sejtettnek az egy dolog, politikusba nem bizunk, majd ha törvényre emelkedik akkor igaz hogy örökli a házastárs, de ha pont vele is történik valami ?? akkor innentől ennyi. Egyelőre ködösités van ezzel az örökléssel, semmi konkrétum nincs.
nekem és a feleségemnek pl a gyerek a kedvezményezett (fel lehet fogni ugymond vigaszdijnak is)

- Ez hogy arrol nyilatkozzak hogy maradok tiszta alkotmányellenes, ezt nem kell ragozni. Elővettem a szerzödésem, ebbe csak a manyup és az én aláirásom van, semilyen 3. személy nincs, de érdekes a 3. személy zsarol engemet

- A médiába teljes csönd van, mondjuk ezt sejthető volt mivel ugye a média tudjuk mit mond mostantol.

- Ami pénzt átvesznek azt elköltik felélik, és a köv évbe a hiány honnan lesz foltozva?? Ez nem oldja meg hosszutávon a problémákat

- 3. ami a legfontosabb. Mikor én általánosba jártam akkor volt 5 osztály párhuzamosan osztályonként 30-31 tanuloval. Most gyerköcöméknél van 2 osztály 17-18 tanuloval
hááát nem tudom valahogy nem tudom elhinni hogy el tudják majd tartani az országot

- van mégegy problémám. A manyupnak kötelező volt venni állampapirt x%-ba, na most mivel kötelező volt igy az állampapir hozama alacsony volt. Tudjuk hogy az országot ebből tartjuk el, vagy legalábbis segit. Tudom hogy ez az államnak veszteség mivel ugye a 4-5% kamatot fizetni kell, de ez az összeg az állampolgárok zsebébe vándorol, azaz azokéba akik manyup tagok voltak. Most nem lesz ilyen, innentől a külföldinek kell venni az állampapirt. Nem biztos hogy neki alacsony kamattal csábito lesz, és ugye ez a pénz kimegy az országbol

- Arrol nem beszélve hogy ma ezt mondom , holnap azt mondom, holnapután meg teljesen mást mondok. Háát én az ilyen emberbe nem bizom

- A másik. Az hogy most egyesek ki akarják számolni mennyi lesz a nyugdijuk 20 év mulva az önbecsapás. lesz itt még 10-15% inflácio is (bár ne lenne), ehhez nem kell nagy jostehetség, innentől kár ezen agyalni. Még azt se fogjuk tudni mennyi lesz a nyugdijhatár, lehet hogy 70-75 év, ezt senki se tudja, akkor miről is beszélünk??

Elvileg mindenképpen jár minimális nyugdij, mivel pl én 22 évet fizettem államiba is, bár ki tudja milyen törvényeket hozznak 1 év alatt. Kérdés az hogy a per amik fognak indulni azok mit érnek el. Mert perek azok biztos lesznek

Én még abba se vagyok biztos benne hogy csak 5000-en vannak akik eddig nyilatkoztak

Bocsi a sok dumáért, csak összefoglaltam a gondolataimat:D

nem fogok senkivel se veszekedni, mert nem érdekel az állam nyügje. Vagyok én meg a családom, azt kell megoldanom (érdekes nekem kevesebb a kiadásom , mint a bevételem, pedig dözsölni is lehetne, de ....)
nem kell meggyözni engem, és nem kell ugymond állam ellenségnek beállitani.

(#1788) radamsky


radamsky
senior tag

Ja és még valami

az állami nyugdij számításnál .
Az hogy most azt mondják (megint csak szobeszéd, szo elszáll:D), hogy aki átlép az kap x % nyugdijat, ok ez jol hangzik legyen 100 % felőlem lehet 150%-is nem ez a lényeg

de ....

20-25 év mulva ki tudja hány % lesz a nyugdij?? mi van ha csak 50% lesz?? vagy 30% a parlament olyan törvényt hozz amilyet akar. nem hiszem hogy emelt életkor és csökkentett nyugdij miatt 70-75 évesen a kossuth térre mennek az emberek tüntetni, hogy 20 évvel ezelött nem erről volt szó

Bocs de ezt nem tudtam kihagyni, már kinomba röhögök az egészen.

(#1789) Polllen válasza ityam (#1786) üzenetére


Polllen
nagyúr

Igaz, ott a pont, nem a hozam ennyi, hanem a vagyongyarapodás.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#1790) ityam válasza Polllen (#1789) üzenetére


ityam
senior tag

A hozam annyi a 2 időpont között. Csak nem csak ezt az időszakot kell nézni....
2008 ban folyamatos bukás volt...
Majd reméljük kiderül hogy hosszú távon mégiscsak tud egy jó hozamot produkálni az MNYP. Én abban bízok.

[ Szerkesztve ]

(#1791) tildy válasza radamsky (#1787) üzenetére


tildy
nagyúr

Jogos az észrevételed, de hozzátennem, hogy az infláció odahaza elszállhat, az itt engem valószínűleg nem fog megrendíteni, ugyanis ha idővel Eurora áll át Magyarország (bár lehet semmi nem lesz belőle) , akkor kizárólag a font-euró árfolyamot , meg a brit inflációt kell figyelnem. Ami hadd ne mondjam azért többnyire kisebb, mint a magyar.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1792) tildy válasza tildy (#1791) üzenetére


tildy
nagyúr

Ja senki félre ne értse, ez csakis az én számításomra vonatkozott, tudom ez azért jóval bonyolultabb azoknak akiknek továbbra is befizetéseik lesznek, stb. stb.

Ennek örömére azért belinkelem fokukac kalkulátorát

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1793) ityam válasza tildy (#1792) üzenetére


ityam
senior tag

csak kéne új office is hozzá :(
Igazán felrakhatta volna 2003 as változatban is . Bár csináltam magamnak. Én is belinkeltem anno. Csak jó lett volna megnézni hogy hátha valamit máshogy gondolt/számolt mint én.
Saját
Akinek van uj office az megnézhetné hogy ugyanazon alapadatokra mennyivel ad különböző eredményt az enyim és a fokukacé

[ Szerkesztve ]

(#1794) dabadab válasza tildy (#1779) üzenetére


dabadab
titán

A szamaid eleg optimistak am, en messze nem mernek 5%-os realhozammal szamolni hosszu tavon (a jelenlegi 7-8%-os beteti kamatok melle 4+%-os inflacio jar - a mindenfele portfoliok hozhatnak tobbet, de akar kevesebbet is).
Persze az allami nyugdijnal sem eppen rozsasak a hosszutavu kilatasok.

DRM is theft

(#1795) tildy válasza dabadab (#1794) üzenetére


tildy
nagyúr

Nem hazai inflációval számoltam , ez lehet hiba (mivel az engem nem valószínű, hogy érint, bár a 3% akár otthon is reális lehetne) , illetve mint mondtam 1 évet ( 2008) kivéve rendszeresen 11-12% körül hoztak a részvényekbe is fektetett megtakarításaim.

Ja és persze ugye nem visszamenőleg számoltam, hanem mostantól, nulla befizetéssel.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1796) amargo válasza ityam (#1793) üzenetére


amargo
addikt

office kompatibilitási csomag by google.

Az első találat: Microsoft Office kompatibilitási csomag a Word, Excel és PowerPoint fájlformátumokhoz

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1797) fokukac válasza Polllen (#1773) üzenetére


fokukac
nagyúr

most már 10% lesz az a 8%

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1798) fokukac válasza dabadab (#1794) üzenetére


fokukac
nagyúr

Igen, ha 1-2% reálhozam összejön hosszú távon, az már jónak számít...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#1799) Thunderzolee

Szemezgettem fészbúkról:
http://velemenyvezer.blog.hu/2010/09/20/demografiai_fordulat

Bauer Tamás nyíltan kimondta:
galamus.hu/index.php?option=com_content_mit_tegyunk_nyugdij-ugyben?

Bástya elvtársnő is megszólalt ismét:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/selmeczi_lesznek_meg_meglepetesek.143607.html

És egy kis borúlátás az Indextől:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/04/a_nyugdijkasszak_ketharmada_zarhat_be/

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#1800) bandus


bandus
veterán

kollektív népi összefogás kellene, hogy senki ne lépjen be az állami pénztárba :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.