Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#18201) sh4d0w válasza Frawly (#18198) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

A Powershell inkább tűnik VB-utódnak, semmint SQL-ből fejlesztésnek, pláne, hogy a Windows Management Framework része.

Unix-like rendszert futtathatsz mainframe-en, ha VM-be rántottad fel (vagy használhatsz unix-like parancsokat USS segítségével), maga a mainframe OS a z/OS (korábban OS/390) - csak a pontosság kedvéért... (Korábbi munkáltatómnál előfordult, hogy 39000 Linux futott párhuzamosan a mainframe-en.)

A kapcsolókról: AIX-en van grep -e (a találatra az egész bekezdést írta outputra), tudtommal a grepnek nincs ilyen kapcsolója Linuxon, de akkoriban biztosan nem volt.

https://www.coreinfinity.tech

(#18202) Frawly válasza inf3rno (#18199) üzenetére


Frawly
veterán

Nézd, nem akarlak meggyőzni, tőlem azt használsz, amit akarsz. Én csak azt mondom, hogy érdemes lenne megfontolnod a unix-like parancsok megtanulását. Ezek akkor is uralkodni fognak, ha már se a MS, se a Windows, se a Node.js nem lesz már sehol sem, mert rég a süllyesztőbe kerültek.

Ez, meg hogy az IDE most tud mindent, ami neked kell, az jó. De kérdés meddig fogja tudni, meg nem csak IDE-t használsz, hanem egy csomó más programot is. Meg az is kérdés, hogy a mostani IDE-d mekkora bloatsági overheaddel tud mindent.

Egyébként az idézett kódjaid közül nekem az egysoros is egyértelmű jelen esetben, de valószínű bonyolultabb kódnál már nem lenne jó mindent egy sorba belezsúfolni.

(#18203) Frawly válasza sh4d0w (#18201) üzenetére


Frawly
veterán

Ez meglehet, hogy VB is van benne dögivel. Nem használom. Amit láttam belőle, ilyen példakódokat, példalekérdezéseket, azok alapján máris egy óriási, agyonbonyolított, áttekinthetetlen fostengernek tűnik, ami nem hogy problémákat nem old meg, igényeket nem elégít ki, de új problémákat generál.

A kapcsolókról írtam, hogy vannak kisebb eltérések. A grep-nél kicsit más kapcsolói vannak a GNU, a BSD, és a hagyományosabb unixos változatoknak. Nem tragédia, csak 1-2 kapcsolót érint, ami a másik rendszeren nem létezik, vagy más jelentésben. De aki már rendesen ismeri a linuxos GNU grepet, az az AIX-eset is fogja tudni kezelni nagyobb lelki törés nélkül, max. csak lenyit egy kis mant, ellenőrizni, meg a parancssorban, scriptben kiigazítani dolgokat.

Amennyire tudom, GNU grep-ben van -e kapcsoló, de mást csinál. Ennek ellenére van ilyen egész sort kiíró funkciója a grep-nek, ez a default, nem kell kapcsolót hívni hozzá. De úgy emlékszek, hogy szintén a grep-nél eltérés van a GNU és a BSD grep között abban is, hogy az nagy i (-I) kapcsoló a BSD-s változaton nem létezik.

(#18204) inf3rno válasza Frawly (#18202) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Egyébként az idézett kódjaid közül nekem az egysoros is egyértelmű jelen esetben" - akkor te valami varázsló lehetsz. :D

Én úgy vagyok vele, hogy akkor fordítom rá az időt, ha szükséges. Ha ezer év múlva is ez lesz, akkor manual is ugyanúgy lesz hozzá ezer év múlva. Addig meg maradok annál, ami nekem bevált. Nem látom értelmét, hogy lecseréljem, ami működik.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#18205) Frawly válasza inf3rno (#18204) üzenetére


Frawly
veterán

Te tudod. Viszont ez a nem cserélem le, amíg működik logika a legveszélyesebb. Ha én nem cseréltem le volna, ami működik, meg bevált, még Windowson lennék a mai napig. Ez a fajta gondolkodás pont gátja a fejlődésnek, meg az egész MS létezése is ezen alapul, felhasználók az ő termékeiket szokják meg, azt tanulják meg használni, ergo az fog nekik beválni, az lesz logikus, csak arra áll rá a kezük, és nem fognak váltani másra, mert minek megtanulni újat, ha a jelenlegit már megtanulták és az már bevált. Sőt, a windowsos fejlesztők fejleszteni is csak Windowsra fognak, és a kör bezárul, miattuk meg mindenkinek Windowson kell ragadni. Olyan, mint a beetető drog, pont ezért MS szoftvereket használnak mindenhol, közigazgatás, iskolákban azt tanítják, mert aki abba beletanult, mást nem fog használni, és bele lehet kergetni vendor lock-inbe, meg sokszor version lock-inbe is, bármi pénzt le lehet róla fejni, bármilyen gusztustalan (telemetriaküldözgetős, adware/malware ,kéretlen programok lenyomása a torkán) dolgot meg lehet vele tenni, és nem fog váltani sehová.

Azzal, hogy megtanulsz valami újat, azzal nem csak a te tudásod lesz több, hanem növeled a függetlenségedet is, ha elcseszik a fejlesztők azt a szoftvert, amit használsz, át tudsz váltani másra. Nem fogsz egy szoftvertől és fejlesztőcégtől sem függeni.

Múltkor itt ubyegon sem értette, hogy minek más disztróból Cinnamon-változat, mikor arra ott a Mint. Azért, hogy alternatívát kínáljanak, ha a kis fejlesztőtáború Mint beleállna a földbe, akkor legyen hová a Cinmanósoknak váltani. Vagy pl. ezért van Mint mellett Mint LMDE, pont arra az esetre, ha az Ubuntu Conicalostól megszűnne, akkor azonnal van egy másik jól kitesztelt Debian-alap, amire épp úgy tudnak építkezni. Ergo a függetlenségét tartja fent vele a projekt. Holott látszólag még szükségtelen, hiszen még mindig népszerű az Ubuntu, látszólag feleslegesen izmoznak Minték az LMDE-vel.

(#18206) ubyegon2 válasza Frawly (#18205) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:DDD :D :DD

Ritkán rakok egymás mellé 3 smilét, de most kellett. Ma már 2. alkalommal írsz a Mint/Cinnamon témában nagy marhaságot. Mint-es csapat fejleszti a Cinmanót is, szóval ha beállnak a fődbe, akkor más disztrón se fogják sokáig használni eme remek DE-t. Szerintem az LMDE sem azért van, mert aggódnának az Ubuntu alap miatt. :N

No de micsoda meglepetés, hogy most nem urduul írsz. :P

(#18207) inf3rno válasza Frawly (#18205) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem egy kicsit túltolod ezt a MS ellenesség témát. Persze, hogy lockolni akarják a user-t, mert hosszú távon azt várják tőle, hogy fizetni fog valamiért. Ezért sem érdekli őket különösebben a kalózkodás, legalábbis Gates azt mondta, hogy nem izgatja, sőt örül neki, mert akinek nincs pénze, az is megszokja a termékeiket, és később megveszi. Én is vettem Windows licenszt, igaz magamnak csak Win7-et amikor már olcsó volt, de másoknak simán vettem most is 20 pénz körül Win10-et. Egyszerűen az embereknek nincs idejük megtanulni egy új OS-t új programokkal, ha már megszokták, és dolgozni akarnak rajta. Plusz hozzá lehet tenni, hogy alapból nem valami superuser kategória az átlag felhasználó. Én is inkább elvi dolgok miatt váltok Windows-ról Unix-ra, leginkább az ilyen google, ms, stb jellegű cégeket akarom elkerülni, mert unom, hogy többet tudnak rólam, mint a saját anyám. Ezen kívül nem akarok többet vírusirtóért és OS licenszért fizetni, illetve valami olyan OS kellene, ami nem "bloat", ahogy te is írod, és takarékosabban bánik az erőforrásokkal. Nem azért, mert gyengék a gépek, hanem azért, mert utálom a pazarlást. IDE terén is váltani fogok, mert már 4 éves a Webstorm, és bár megvenném az újat, de nem szimpatikus az éves licensz, amit azóta kitaláltak. Nem hiszem, hogy van alternatíva, ez 300MB körül eszik, az összes többi IDE, amit 4 éve néztem meg 2GB-ról indult. Belenézek majd a vim-be, hátha tudok kezdeni valamit vele. Igazából nincsenek hatalmas igényeim, automatikus kód formázás, auto completion, refactoring, programnyelvek felismerése és színezése, keresés a kódban bizonyos mappák ignorálásával, némi integráció verziókezelő rendszerekkel, leginkább git-el és svn-el, beépített terminal, projektek listázása megnyitáskor, ilyesmik kellenének. Nem tudom vim-el ez megoldható e, gondolom rá kellene szánnom egy hetet.. :S

Nem függök így sem, mert bármikor mondom azt, hogy váltok, csak az átállásra időt kell fordítani. Ha szükséges, akkor rá fordítom, ha meg nem, akkor inkább arra szánom, ami érdekel vagy ami pénzt hoz.

Nekem tökmindegy, hogy mit csinál a Mint vagy az Ubuntu, amikor megjött a systemd, akkor simán feladtam azokat a rendszereket. Másnak szívesem feltelepítem kezdésnek, ha Win helyett Linux-ot akar, magamat viszont nem szopatom vele.

Buliban hasznos! =]

(#18208) inf3rno válasza ubyegon2 (#18206) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Amúgy meg ha beleállnának a földbe, akkor van még ezer másik disztró, amire lehet váltani Mint-ről. Kivéve, ha valaki függőségben akar maradni, ahogy ő is írja. Kicsit önellentmondásos. :-)

Én azon a nyelven meg nem szólalok. :P

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#18209) ubyegon2 válasza inf3rno (#18208) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Amúgy meg ha beleállnának a földbe, akkor van még ezer másik disztró, amire lehet váltani Mint-ről.

Nem lenne túl jó, 6 éve azt használom. A gépeim is csak azt szeretik. ;)

Én azon a nyelven meg nem szólalok.

Lehet, de írni írsz urduul! :D

(#18210) inf3rno válasza ubyegon2 (#18209) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet, de írni írsz urduul!
:P ;]

Buliban hasznos! =]

(#18211) zoltanz válasza inf3rno (#18207) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én még nem fizettem konkrétan MS termékért (és már nem is fogok).
Áttételesen persze notival vettem Windows-t, de használtan és nem volt drágább mint az az nélküliek.
Hajlandó lennék fizetni OS-ért, valamit adjanak hozzá, normális szoftver boltot, ne kelljen egyenként PPA-azni stb, terminal-ozni. Utóbbi engem nem zavar, de illik már 2020-ban GUI.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18212) totron válasza zoltanz (#18211) üzenetére


totron
addikt

PPA tényleg szopó, szoftverbolt hülyéknek való szvsz.

(#18213) Frawly válasza ubyegon2 (#18206) üzenetére


Frawly
veterán

Ha beleállnak a földbe, és igény van a Cinmanóra, akkor valaki forkolja a projektet. Ahogy anno a Gnome2 is magára maradt, és forkolták Mate-ként. Az Ubuntu is dobta a Unity-t, ezóta közösség fejleszti.

Szerinted az LMDE miért van? Dísznek?

(#18207) inf3rno: ez nem csak arról szól, hogy meg kell venni, meg fizetni kell érte. Hanem a vendor lockin. Ami egy idő után ahhoz vezet, hogy csak arra írják a programokat, és ez még több embert belockol. Mit gondolsz, ez az MS dominancia hogy alakult ki anno? Ez pedig egy ördögi kör, amiből nem lehet kijönni, mert amikor már mindenki ebbe van beleragadva, akkor a szoftverfejlesztő cégek meg csak erre hozzák ki a szoftvereket, ami még erősebb lock-in-t eredményez.

Pedig az ilyen ördögi körökből pont úgy lehet kijönni, ha a user hajlandó mást kipróbálni, megtanulni. Pont ezért kezdte el anno a Valve is a Steam-et átportolni Linuxra, meg egy csomó játékot, mikor 2012-ben a MS befenyegette őket, hogy nem lesz elérhető a Steam kliens az MS Store-ból. Mióta van Vulkan, még több játékkiadó hoz ki Linuxra játékot, és egyre többen választják ezt az MS only DirectX fejlesztéshez képest, meg a Wine-ba is elkezdték beletolni a plusz munkát DXVK, Proton, ACO shader compiler, és egyre inkább érik be a folyamat, egyre több játék elérhető Linuxra. A vicc az benne, ha néhány nagyobb cég kihozná a termékét Linuxra, pl. Adobe kreatív szoftverek, AutoCAD, szép lassan elhagyná mindenki a Windowst, mert az MS Office-on kívül senki nem nagyon használná már.

Egyébként én már a zárt forráskódú programokat is megreformálnám. Előírnám, hogy csak úgy lehet szoftvert forgalomba hozni, hogy engedély alapján, ami azzal is járna, hogy közjegyzőnél letétbe helyeztetném a forráskódot, ami 5 év múlva automatikusan megnyílna, hacsak a cég még 5× 1 évre évenként valami díj fejében meghosszabbítja ezt a titoktartási időt, de 10 év után mindenképp kinyílna a kód teljesen szabad licencűvé, és nem védené többet se szabadalom, se szerzői jog. Pont azért, hogy átportolható legyen újabb rendszerekre, ha még valaki használja, ne szívjon vendor meg version lock-in szituációkkal, ne kelljen virtuális géppel és emulátorokkal vergődnie, meg ne vesszen el a szoftverbe tett embermunka, hogy újabb rendszereken nem fut. 5-10 év meg elég, hogy egy fejlesztő bekaszírozza a hasznot, meg visszajöjjön neki a fejlesztés ára profitostól. 5-10 év után a technológia is előrébb jár, tehát az sem gond, ha a versenytársak kaparintják meg a kódot, addigra jó eséllyel úgyis elavult lesz, és már csak legacy felhasználásra meg retrózásra is, de valaki még tudja használni.

Mert most az van, hogy sok szoftvert abandonware lesz, de nem lehet sehol kapni, kódja zárva marad, közben fejlesztőcég már rég megszűnt, vagy valaki másik cég megvette a jogokat, de nem kezd velük semmit, csak rajta ül, nem forgalmazza a szoftvert. Ez így pocsékolás, hogy anno beletették a sok óra munkát, és nem hasznosul.

De ugyanez van a systemd-vel is. Nem az a baj, hogy most jó-e vagy rossz, valaki szereti-e vagy nem. Hane lock-in-t hoz létre, mióta majdnem minden arra dependel, így ördögi körként egyre több disztrónak nincs más választása, bevezeti, vagy legalább modulként elérhetővé teszi (pl. elogind, libsystemd), különben a csomagok nagy része működőképtelen lesz. De mivel mindenki bevezeti, még több szoftvert dependelnek rá, és az ördögi kör bezárul. Pedig anno még mindenki erről álmodott, hogy a Linux tovább szabványosodik, így egységesül a sok különféle disztró és ez majd milyen jót tesz mindenkinek, mert végre lehet rá egységes platformként építeni, és ez milyen jó lesz az adoptációjának. Közben meg csak arra jó, hogy elwindowsosítsa a Linux világát, elbloatosítsa meg lock-in-t hozzon létre, ami teljesen tönkre fogja tenni a szabad választásra alapuló linuxos szabadságot, és az egésznek az értelme veszik oda, lesz egy No3 Windows a Linuxból, mikor erre a célra már ott van a No1 MS-féle és a No2 Apple-féle zárt OS.

[ Szerkesztve ]

(#18214) ubyegon2 válasza Frawly (#18213) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Dehogy állnak a földbe meg az Ubuntu sem, de már a linuxmint.hu is ezt a baromságot írja, hogy azért van az LMDE, mert majd ha megszünne az Ubi.....istenem, de még ha nem a 4. verzió lenne, hanem az első, még hihető lenne. Na mindegy.

Az Ubuntu is dobta a Unity-t, ezóta közösség fejleszti.

Ahogy halottat is kisminkelik, de ne aggódj a Cinnamon az túl jó ahhoz, hogy megnyekkenjen. :N

(#18215) Frawly válasza ubyegon2 (#18214) üzenetére


Frawly
veterán

Mert honnan tudod, hogy a Mint sose állhat a földbe? Alig pár fejlesztője van, elüti valamelyiket egy busz, vagy beledöglik a koronanyavajába, akkor mi lesz? Beállsz te fejleszteni a helyére?

Az meg se lep, hogy nem csak nekem nem hiszel, de a linuxmint.hu oldalának sem az LMDE létezésének az okával kapcsolatban.

A Unity-t meg igaz, hogy eléggé félgázon fejlesztik, lényegében annyira lassan, hogy nem is fejlődik, nincs új feature, de lagalább karban van tartva, nem lesz kielégítetlen függősége, nem tátong rajta nagy biztonsági rés, akinek arra áll fel, fel tudja tenni magának. Engem is meglepett, de van pár hardcore fanja a Unitynek. Meg ne kérdezd miért, világ életemben utáltam, engem az se zavarna, ha végképp menne a süllyesztőbe. De akinek ilyesmire van igénye, az nyugodtan használhatna erre Gnome3-at Unity-re hajazó beállításokkal, a kettő 99%-ra meg fog egyezni.

(#18216) ubyegon2 válasza Frawly (#18215) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Alig pár fejlesztője van, elüti valamelyiket egy busz, vagy beledöglik a koronanyavajába, akkor mi lesz? Beállsz te fejleszteni a helyére?

Én szerintem nem, de hátha akad még élő fejlesztő valahol. Más kis létszámú csapatok is vannak és ne abból induljunk már ki, hogy mindenki kihal, mert járvány van.

Az meg se lep, hogy nem csak nekem nem hiszel, de a linuxmint.hu oldalának sem az LMDE létezésének az okával kapcsolatban.

Miért hinnék, bárki beszélhet marhaságokat, ez meg egyenesen illogikus, mivel majd évtizedes a LMDE és senki nem annyira idióta, hogy csak azért fejleszt egy külön disztrót, mert majd az alapul szolgáló disztró megnyekkenhet egyszer. Amúgy ezt a baromi értelmetlenséget látod? Kis csapat, összeomlik juj már egy szellőtől is, de annyira kevesen vannak, hogy csinálnak egy teljesen más alapokon nyugvó disztrót is a biztonság kedvéért?
Anyám borogasssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss......ááááááááááá

Kész, bedobtam a törölközőt.

(#18217) Frawly válasza ubyegon2 (#18216) üzenetére


Frawly
veterán

Ez az, hogy ezek mindegyike logikus, linuxmint.hu is megerősít, csak neked tűnnek ezek a dolgok morbidnak, mert nem gondolod végig normálisan, megint szűk látókörű vagy, csak a mostból tudsz kiindulni meg a saját igényeidből.

Pont ez az, az LMDE majd egy évtizedes. Az Ubuntu igaz akkor már ismert volt, akkor feltört a nagyok közé, de még nem lehetett látni, hogy hirtelen nem ül-e le mégis a hájpja, mert még relatíve friss volt, kb. 6 kiadást élt meg még csak akkor, így mégis csak egy fiatal disztrónak számított, ami hirtelen jött. Jó, nem ült le 10 év múltán sem a hájpja, de ez nem azt jelenti, hogy örökéletű lesz. Vagy nem húz be valami olyan ’ci húzást, ami miatt Mintéknek dobnia kell elvi okokból. Épp ezért aki fejleszt, próbál jövőtálló lenni. Maradjunk abban, hogy nem azért fejlesztik az LMDE-t párhuzamosan, mert unatkoznak meg sok szabadidejük van. Ami neked baromságnak tűnik, az nem biztos, hogy az, csak te nem érted. Ahogy nem értetted múltkor, hogy mire jó Ubuntuból a Cinnamon kiadás, meg miért szopatják magukat emberek minimalista megoldással, mikor 16 giga RAM-ba minden belefér, meg a Cinmanónak elég. Nem kéne kritizálnod olyan dolgokat, amiket nem látsz át.

Ezzel nem azt mondom, hogy az Ubuntu mindenképp eltűnik holnapra, mert nem valószínű, de sose tudod mit hoz a jövő, mire kell készülni. Ezek a hosszabb távú stratégiai megoldások pont erről szólnak. Négy hónapja még azt sem láttuk, hogy globális koronanyavaja lesz komplett világvégével és világgazdasági válságot vonva maga után, és két szempillantás alatt már itt is volt az egész cirkusz.

[ Szerkesztve ]

(#18218) inf3rno válasza Frawly (#18213) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Pedig az ilyen ördögi körökből pont úgy lehet kijönni, ha a user hajlandó mást kipróbálni, megtanulni." - Az a baj, hogy magadból indulsz ki. A többségnek nincs kapacitás ilyenre, csak dolgozni akar a gépen a megszokott eszközökkel. Plusz a Linux nem elég felhasználóbarát nekik, még úgy sem, hogy nekünk triviális hogyan kell használni, mert van 10+ év tapasztalatunk komoly szinten számítógépekkel. A többség kb. azon a szinten van, hogy nem tudja mi az, hogy böngésző, és hogy a Firefox, a Chrome vagy az Edge között mi a különbség, és nem is akarja tudni. És ez nem úgy általános intelligencia kérdése, van orvos ismerősöm, aki ugyanezen a szinten van. Simán ledobná az agya a gépszíjat, ha terminal-ba kellene bármit bepötyögnie. A Microsoft ezeket az embereket jól kiszolgálja, mert felismerte, hogy mik az igényeik. A Linux ennek a közelében sincsen, és jelen állás szerint még rengeteg ideig nem is lesz. A Linux-ot nekünk fejlesztik, nem nekik, teljesen más a célcsoport, belépő szint, stb.

A systemd-vel sem a lock a baj, hanem hogy mindent magába szippant, mint valami fekete lyuk vagy rákos daganat. Mellette meg olyan ember a fejlesztés főnöke, akinek lövése sincs arról, hogy mit csinál és teljesen szembemegy Linux-os alapelvekkel. Süt az egészről, hogy valamilyen politikai döntés miatt alakult így, és hogy nem szakmai döntés miatt, és akkor már egyből jön a konteo, hogy így könnyebben lehallgat az NSA, mert raktak be neki kiskaput a systemd-be, stb.

Buliban hasznos! =]

(#18219) inf3rno válasza totron (#18212) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem feltétlen, játékokat is pénzért árulják, és van pl olyan video szerkesztőm, ami fizetős, és az ingyenes alternatívák fényévekre vannak tőle. Volt két órám összerakni, amit akarok, és inkább kicsengettem érte a pénzt, mert a többivel totál esélytelen lett volna.

Buliban hasznos! =]

(#18220) inf3rno válasza ubyegon2 (#18216) üzenetére


inf3rno
nagyúr

:C :C :C

Buliban hasznos! =]

(#18221) ubyegon2 válasza Frawly (#18217) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez az, hogy ezek mindegyike logikus, linuxmint.hu is megerősít

Ha Te mondod, készséggel elfogadom, legfeljebb megkérdem szerényen, most mire gondolsz? Mert néha azt írod, hogy annyira kis csapat a Mint, hogy azért nem tudnak időben megcsinálni dolgokat, néha meg kiderül, hogy 10 éve még előrelátóan másik alapon is fejlesztenek. Olyant is említettél már, hogy gyakorlatilag csak ez a Lefebre ember a Mint csapata. Miközben Mint-tel szerelt gépeket is forgalmaznak és önálló DE-t is fejlesztenek. ;] (utóbbi mondatot nem Te írtad, ebből kifolyólag tény)

A linuxmint.hu is megerősíti.....na erről az jut eszembe, mikor ott is aktív voltam és az akkor még remek SSD-s blogomat felraktam oda is. A főszaki kapásból úgy betámadta, hogy milyen marhaságokat írkálok én, aztán pár hsz váltás után írta, hogy tulajdonképpen még sosem használt SSD-t, de majd biztosan fog venni.

Nem kéne kritizálnod olyan dolgokat, amiket nem látsz át.

Nem látom át? Én, a Látóasszonyok topikjának oszlopos tagja? :Y Amit nem mindig látok, az a novellisztikus hozzászólásaid lényege, de ezt szerintem nagyon kevesen hánynák a szememre.

Ezek a hosszabb távú stratégiai megoldások pont erről szólnak. Négy hónapja még azt sem láttuk, hogy globális koronanyavaja lesz komplett világvégével

Ja igaz, így már mindjárt érthető miért van az LMDE 4! Hát ezért is csípem én a Mint-et ennyire, most kiderült, hogy ők is látóasszonyok! :K Csak az a baj, hogy már 10 éve látják, hogy az Ubuntu megszűnik és.....

Szakértsél még nekünk ilyen kis színes szösszeneteket, feldobják az ember napját. :R

[ Szerkesztve ]

(#18222) ubyegon2 válasza inf3rno (#18218) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A többség kb. azon a szinten van, hogy nem tudja mi az, hogy böngésző, és hogy a Firefox, a Chrome vagy az Edge között mi a különbség

B+ most jól elkeserítettél, én még ezt sem tudom, amit a többség igen, sajna soha nem láttam még Edge-t. :O

(#18223) Rimuru válasza ubyegon2 (#18222) üzenetére


Rimuru
veterán

Azt is latom hogy Safarit se. :))

Vigyázat, csalok!

(#18224) inf3rno válasza ubyegon2 (#18222) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mondom a többség sem tudná, hogy melyik az, úgyhogy legalább azt a szintet megütöd. ;]

Buliban hasznos! =]

(#18225) zoltanz válasza ubyegon2 (#18222) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Oda tartozom aki még a Netscape Navigator-ral is böngészett, és még IRC csatornák voltak, üzent küldésre.
Na meg volt második telónak Windows Phone-om, Lumia, bár azt hiszem volt rá Opera böngésző. :DDD

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18227) inf3rno válasza #20749568 (#18226) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem tök jó lenne, nem lennének milliárdosok, legalábbis 5 év múlva le kéne adniuk az összes pénzt, céget, ingatlant, amit előtte szedtek össze. :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#18229) zoltanz válasza #20749568 (#18228) üzenetére


zoltanz
nagyúr

A gazdagokat nem szabad megbüntetni, adóztatni, mert akkor ők szegények lesznek. :DDD

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18230) ubyegon2 válasza Rimuru (#18223) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Safarit? Tutira jól látod, konkrétan fel sem tudtam volna sorolni, ha mondanom kellene 6 böngészőt. :N

Amúgy utóbbi 4 hsz alapján úgy látom különös mellékhatása lehet ennek a covid-nak, mert egyszerre ennyien csak nem szippantanak tudatmódosító szereket.....még szerencse, hogy Frawly koma setjszinten tudja módosítani saját tudatát jelek szerint, neki nem kell szívni semmit. (bocsi, de ezt nem hagyhattam ki) :DDD

(#18232) ubyegon2 válasza #20749568 (#18231) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen és az agysejtszámra alkalmazott minimalizmus látszik is minden hozzászólásán

Itt az offban minden platformon a minimalizmust kell képviselnie, szóval...... :D

SSD-s területen teljesen normálisan meg tudunk mindent kommunikálni, nagyon szakszerűen. Szóval, ha nem megy ez a beszarást kiváltani képes erőlködős minimalista nihil, akkor minden OK.
Itt jól lehülyéz, de amott tényleg maximális segítő szándék jellemzi és persze normalitás.

A kedvencem az, mikor aszongya, hogy szűklátókörű vagyok! Mivel ezen röhögni szoktam, ebből tudom, hogy nem igaz mégse, mert az igazságtól feldühödik a zember. Vannak barátságtalan jelzők, amiket rámaggathatna, okkal, de pont nem a szűklátó kör az!

(#18234) ubyegon2 válasza #20749568 (#18233) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nehogymá' azt hidd, hogy komolyan mondtam.

Nem? Ja OK. :DD

Nem, egyébként nyilvánvaló, hogy jót poenkodunk Frawlynyek koma kárára és örömére. ;]

A kolléga összefüggő, összetett mondatokkal fejezi ki magát

Na igen, ezzel az összefüggő résszel kapcsolatban azért vannak kétségeim időnként....szóval fejezetenként összefüggő egy-egy hsz, de ha a 30-40 bekezdést próbálom értelmezni adott hsz-en belül, néha eléggé negatívba hajlik a hangulati amplitudóm. Ez a ma reggeli Mint-es fejtegetés ékes példája egy ilyennek. ;]

(#18235) Frawly válasza inf3rno (#18218) üzenetére


Frawly
veterán

De, van rá kapacitásuk, de nem érdekli őket. Meg a MS hozzászoktatta őket, hogy a technikai részletek ki vannak takarva előlük. Így miután hozzá voltak szoktatva ehhez, így nyilvánvalóan nem fognak terminálozni.

Közben meg régen, míg nem voltak ezek a grafikus felületek, vagy már voltak, de még gyerekcipőben jártak, meg nem sok grafikus alkalmazás volt, addig az átlag ember is teljesen jól elvolt DOS parancssorban, Text User Interface-es Norton Commanderrel, meg Wordstarral, Wordperfecttel, Lotus 1-2-3-mal. Előtte meg Z80-as meg 8080-as klóngépeken CP/M parancssorban, nem voltak a szoftverek sem lokalizálva. Az is abszolválni tudta ezeket, aki nem volt informatikus, nem volt programozó, nem volt angol anyanyelvű. Elfogadta mindenki, hogy a gépek gépi logikával működnek, meredek tanulási görbét igényelnek, gépelgetni kell, megtanulni a technikai részleteket, és nem lehet lazázni, mert a gépi logika kegyetlenül megtorolja az emberi hibákat.

Meg annyiból nem értem ezt az érvelésed, hogy te Node.js fejlesztőnek tűnsz, nem orvosnak meg hasonlónak. Így nagyon nem érint, hogy a laikus mit hajlandó használni, meg mit nem. Az meg a másik, ha IT-ben dolgozol, akkor meg pláne nagyon melegen ajánlott, hogy ilyen alap unixos dolgokban is képben legyél, Linux terminál, GNU toolok, Perl Regexp, vi használata, stb.. Még ha nem is szereted, akkor is a szerverek, felhős cuccok, hálózati és beágyazott eszközök, BSD-t futtató NAS-ok világában simán elé kerülhetsz egy ilyen rendszernek, amikor is életet menthet, hogy nem akkor kezded nyálazni a for dummies cikkeket, hogy hogyan indulj el a kályhától. Egész máshogy boldogulsz ilyen rendszereken, ha legalább az alap parancsokat ismered, meg össze tudsz dobni egy 2-3 soros shell scriptet, kiigazodsz a man pages világában, stb..

(#18237) Frawly válasza ubyegon2 (#18221) üzenetére


Frawly
veterán

Ehhez nem kell látóasszonynak lenni. Aki nem szűk látókörű, meg van már tapasztalata informatikában, az tud hosszú távra is tervezni, fejleszteni. Az IT-ben nagyon sok minden előrelátás és koncepció/tervezés, vagy éppen stratégia függvénye, ami később szokott kamatozni, hosszú távon.

Azt értem, hogy neked ez hülyeségnek tűnik, de ez az egyéni szocproblémád. Igen, ezért fejlesztik az LMDE-t, stratégiai előrelátás. Azért választották a Debian-t alapnak, mert az jobb eséllyel sose szűnik meg, nagyon sok fejlesztője van, lazán tudnak cserélődni, az egész nonprofit, GNU free szerveződés, nincs kitéve céges, pénzügyi, politikai érdekeknek, ehhez van a legtöbb csomag, az egyik legrégebbi disztró meg a legnagyobb is. Választhattak volna Archot is alapnak, de ami szintén nem lett volna annyira rossz húzás, rövid távra, technikai szempontból, de egy Arch hamarabb szűnhet meg, mint egy Debian. Az meg világos, hogy ilyen Red Hat, CentOS, Fedora, Suse, OpenSuse, stb. disztrókat nem választottak alapnak, mert emögött ott van a nagy céges, profitérdek. Nagyon kis disztrót meg azért nem választhattak alapnak, mert azok meg tényleg olyanok, hogy jönnek-mennek idővel. Ott van pl. a Slackware, a legrégebbi még futó disztró, de ott is ugyanez a probléma, lényegében 1 emberes projekt, meg pár éve besegít nekik néhány core fejlesztő, de ha Volkeringet elüti a busz, vagy most a közelgő gazdasági világválságban utcára, híd alá kerül, a projektnek lényegében reszeltek. Egyszer már volt tartósan beteg, kórházban, majdnem bele is halt, állt is a projekt hosszú ideig, nem voltak kiadások, a legtöbben azt hitték, hogy ennyi volt.

Sőt, el kell keserítselek, ennek van szakmai zsargonban is neve, a buszeffektus. Pont emiatt, hogy mi van, ha egy egy vagy kevés emberes projektből valakit elüt a busz. Ezeket a hülyeségeket nem én találom ki, meg nem a Nők lapjában olvasom, hanem ezek létező dolgok, emberek már előttünk is gondolkoztak ezen, nevet adtak szakmailag is a jelenségnek. Értem, hogy neked morbid, ez van.

Meg nem véletlenül írtam, hogy még megszűnni se feltétlenül kell az Ubuntunak, elég, ha behúznak valami meredeket, pl. kihekkelhetetlen telemetriát integrálnak a disztróba, vagy valami malware-t, vagy más profitérdekből hasonló ocsmányságot, amit az opensource közösség teljesen elutasít, akkor is kell az Ubuntu-alap helyett valami alternatíva.

(#18238) Frawly válasza zoltanz (#18229) üzenetére


Frawly
veterán

De szabad. A gazdagokat azért nem érdemes adóztatni, büntetni, mert ezt továbbhárítják a kisemberre. Mivel a gazdagok nagy részben ilyen cégtulajok, befektetők, ők simán átterhelik az extra adóterhet a kisemberre, a munkásaiknak nem adnak fizetésemelést, elbocsátanak, meg az általuk kínált termék, szolgáltatás árát megemelik, és akkor megint a kisember, a fogyasztó fizeti meg, magyarán mi itt a topikban. A gazdagok tudnak arról gondoskodni, hogy az ő profitjuk sose fog csökkeni, a miliárdjaik így is, úgy is csak gyarapodni fognak.

Ezért nincs értelme extra adókat kivetni rájuk, meg ilyen állami antimonopol, meg gazdasági versenyhivatali büntetéseket, bírságokat, mert továbbhárítják lazán és pofátlanul. A Facebook, a Google, a Microsoft, meg a többi is, Pintér művek, Soros, és társai.

(#18239) totron


totron
addikt

Csakhogy ha el van engedve az erőlködős minimalista nihil, akkor spirálszerűen pörögsz bele a fogyasztóiságba, nyálcsorgató birkaként, boldogtalanul. Fontosnak tartom, hogy ne a bloatware-árral áramoljunk. Patetikus feleslegességnek tűnhet, de nem az.

(#18240) Rimuru


Rimuru
veterán

Ki hasznal chrome-ot a jelenlevok kozul?
Akik igen azoknak este/par nap mulva beirok valami meglepetest. ;]

Vigyázat, csalok!

(#18241) totron válasza Rimuru (#18240) üzenetére


totron
addikt

Ilyen-olyan okokból az összes chrome alapú hétszentséget van szerencsém használni, több platformon is. Kíváncsi vagyok az új rakat eastern eggsre.

(#18242) zoltanz válasza Frawly (#18238) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Egyrészt sajnálatos, hogy a dolgozóknak nincsenek normális jogaik, érdekvédelmi (semmilyen) képviseletük. Bármit megtehet a munkáltató, túlóra, rendkívüli munkaidő változtatás stb. Az árakba se tudná elvileg beépíteni ha egészséges piaci helyzet lenne.
Másrészt a törvények rendszere sem véletlenül jött létre a történelem folyamán. Hosszú távon mindennek következménye lesz, mert a problémára nem az a megoldás, hogy együtt élünk vele. Persze fontosak a munkahelyek, de nem minden áron, az emberek képezhetők, mobilisak. Más kérdés, hogy a jelenlegi állami rendszer nem segíti őket, nem naprakész, nem kompetens, szakszerű, életszerű, gyakorlatias, világos, túl bürokratizált, bonyolított és pazarló.
Persze egy darabig nyílik az olló az emberek között, de ez véges. Sanszos, hogy azt az árat nem éri meg a végén, amit meg kell érte "fizetni". Ha a kacsa megfullad nem a víz a hülye. Bocs, de bennem semmi sajnálat nincs az ilyen esetért.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18244) ubyegon2 válasza Frawly (#18237) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ajaj, vannak gondok, sajnos saját magad is képes vagy adott napon belül túlszárnyalni. Pár észérvet felsorakoztattam volna, de ez a mondatod már olyan szintű dilettinó, hogy inkább hagyom:

Választhattak volna Archot is alapnak, de ami szintén nem lett volna annyira rossz húzás, rövid távra, technikai szempontból

Szerintem rajtad kívül mindenki érti, miért nonsense, amit írtál.

Egyébként hány ilyen általad egyszemélyesnek nevezett disztrónak van évtizede tartalék alapokon nyugvó másoddisztrója? Ne gondolkoggyá' meg ne ártson, egynek se.

Szerintem ilyen óvodás módon kitalálsz magadnak mindenféle utópisztikus dolgokat, amiket ráleültetsz a jelen valóságra. Tényleg jó szándékkal mondtam minap, hogy mozogj ki kicsit vagy csak teljesen mást csinálj és kapcsold ki a minimalista hibbantgyártó mechanikát.....hátha még nem késő.

[ Szerkesztve ]

(#18245) 0xmilan válasza Rimuru (#18240) üzenetére


0xmilan
addikt

A napokban kellett MS Teams meetingek miatt, mert FF alol nyilvan semmi ilyen nem megy.
Van van valami fincsi 0-day, ami osszeomlasztja? :D

(#18246) lionhearted válasza 0xmilan (#18245) üzenetére


lionhearted
őstag

Ne is mondd, épp ma szkájpoltam rajta... van webes felület ja, ha van IE-d vagy Chrome-od. :D

Tegnap még működött...

(#18247) Rimuru válasza 0xmilan (#18245) üzenetére


Rimuru
veterán

Van van valami fincsi 0-day, ami osszeomlasztja? - nope, teljesen a topic ihlette dologrol lesz szo (aka random faszsag).

Vigyázat, csalok!

(#18248) zoltanz válasza Rimuru (#18247) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Megöl a kíváncsiság.

Kis off:
Vásároltatok már a Bizonyámiban? :DDD

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18249) ubyegon2 válasza zoltanz (#18248) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én még nem is hallottam erről az új étkezdéről.

(#18250) 0xmilan válasza lionhearted (#18246) üzenetére


0xmilan
addikt

Az gondolom a sima Skype, mert a Skype for Business webes kliense egy .msi filet szeretne telepiteni, szoval tokmindegy milyen bongeszovel probalom linux alatt.
Virtual win7-ben se tudtam mukodesre birni rovid ido alatt, szoval a skype for business interjuk telefonrol mentek, mert ott van rendes kliens. :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.