Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#18451) Rimuru válasza #20749568 (#18448) üzenetére


Rimuru
veterán

Nincs ra RSS, igy amikor eszembe jut batch nezem meg oket.

Vigyázat, csalok!

(#18452) Frawly válasza F34R (#18447) üzenetére


Frawly
veterán

Örülök, hogy ennyire rákaptatok :DDD

systemd-maradvány meg egyes systemd-modulok minden disztrón vannak, azokon is, amelyek eredetileg systemd-mentesek, mert ahogy felraksz egy csomagot, ami systemd-re dependel máris jönnek le hozzá a jóságok, libsystemd, elogind, ’×0mazdé. Így nem elég systemd-mentes disztrót feltenni, de meg kell tanulni elkerülni azokat a csomagokat, amik dependelnek rá.

(#18453) F34R válasza Frawly (#18452) üzenetére


F34R
nagyúr

Mar amelyik disztro repojaban nincs meg a systemd. meg amugyugy ha elnezed githubon pl voidnal a configure szekcional ha az adott program adja akkor --disable-systemd.
Itt ugye arrol van szo hogy ami nem LFS annak mindnek volt koze elotte systemdhez es ezert nem tudnak tole megvalni. Nah meg azon sem lepodnek meg hogy ezek a disztrok visszavaltanak mert rajonnek, hogy szelmalomharc van. :C

(#18454) Frawly válasza Penty (#18436) üzenetére


Frawly
veterán

Nem üti. Aki élvezi, hogy tanulja, annak nem kompromisszum beletenni az időt. Aki antitalentum, meg nem érdekli, hogy mi hogy működik a motorháztető alatt, annak valóban kompromisszum, ők tegyenek fel Mintet vagy Ubuntut, vagy még inkább Windowst.

(#18438) leviske: szerintem nem lesz a végén sokkal nagyobb halálozási arány, mint influenzában. Azt ne feledd, hogy most a számok rossznak látszanak, hogy x esetnek a 6-10%-ában belehalnak. Ez azért van, mert 20%-a az embereknek tünetmentes, 50%-a enyhén beteg, influenzaszerű tünetekkel, és nem fogadják az orvosok, nem lesz belőle regisztrált eset. Így csak a maradék 30%-nak egy része igazán súlyos lefolyású, ők kerülnek kórházba, a legtöbb országban csak ők vannak hivatalosan COVID-osnak regisztrálva, és nyilván a súlyos eseteket nézve azokból nagyobb % hal meg. De az nem tudjuk, hogy mennyi a tünetmentes, meg nem regisztrált, de enyhe tünetes betegek száma.

Azt is vedd figyelembe, hogy amit látsz ilyen számadatokat, az sokszor kamu. Kína pl. látszik hogy teljesen fal adatokat közöl le, hogy ne lássa a világ gyengének. Pl. lefogadom, hogy olaszban a helyzet semmivel nem rosszabb, mint Kínában, csak az olaszok demokratikusak, nem hazudnak az adatokról, míg a kínai antidemokratikus egypártrendszeres vezetés szemrebbenés nélkül oltári nagyokat hazudozik a számokról. Tudod ki hiszi el, hogy 1400 millió emberből csak 80000 lett beteg és csak ~3 ezer halt meg, mikor már 20-60 mlliós országok az első hónapban átlépték ezeket a számokat.

Sok helyen meg nem is a hazudozás megy, de rosszul kezelik a statisztikát. Pl. az Egyesült Királyságban azt mutatják a számok, hogy 85000 ezestből csak 135 épült fel, 2 napja ez a szám nőtt 344-.re. Ezt biztosan tudni, hogy kamu adat, mert más országokban ekkora nagyságrendű esetszámból meg felépült COVID-ból 10-30 ezer ember. Valószínű az angolok nem vezetik rendesen a felépültek statisztikáját. Az ilyen hibás számok meg torzítanak.

(#18455) Frawly válasza #20749568 (#18448) üzenetére


Frawly
veterán

Csak most olvastam a hozzászólásod alapján. Nincs vele bajom. Kicsit frusztrált a gyerek, oda is írta, hogy lelkes amatőr, csak kezdőknek való disztróval van 2-3 évnyi tapasztalata, ódzkodik a termináltól, a szemlélete még mindig a windowsos useré. Tehát nem csak kirohant, hanem árnyalta is a képet, meg próbált tárgyilagosan írni, így nem bántanám érte, mert voltak rossz tapasztalatai.

Tipikusan windowsos vélemények, amit leír, pl. a sokféle disztró meg csomag, szemben a Windows és a MacOS, és az Android egy rendszer mindenek felett elvével. Régen én is hittem benne, de tévedtem. A Linuxban pont ez a jó, olyan rendszer legózol össze, amilyet csak akarsz. Így mindenféle gépre és felhasználásra skálázódik, gyengétől, erős gépig, desktopból a szerverig, terminálostól egészen a csilivili full GUI felhasználásig, stb.. Pont, hogy ez az egy mindenek felett szemléletet viszik bele most a Linuxba, ahogy népszerűsödik, Pulseaudio, systemd, Gnome, Gtk, Qt, ezek meg csak bloattá teszik, egyfajta Windows-zá, elveszik a válsaztási szabadságot, hogy minden rájuk dependel. Ez pedig a Linux züllését és Windows-szintre züllesztését segíti, nem a nagyobb elterjedését. Inkább ne terjedjen el, ne használja 1-2%-nál több, de tartsuk meg, ami jó volt benne.

Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség, minden leírás másképp tárgyalja ugyanazt a dolgot, ezerféle disztró, ezerféle grafikus felület, egy csomó felhasználásra egyszerre 5-10 féle csomag, azt se tudják, hova kapjanak, melyiket rakják fel, ha gond van, hogy oldják meg. Hirtelen csak a káoszt látják belőle. Közben meg ez csak a platform rugalmassága, és a választás szabadsága, amihez nincsenek hozzászokva.

(#18456) ubyegon2 válasza Frawly (#18455) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tárgyilagos? Ennyi év desktop Linux használat után ennyi zagyvamarhaságot összehord és az neked tárgyilagos? Csak nem jing-jangoztál eleget! ;]

Most ne a minimalistapista szemeddel nézd a desktop Linuxot, hanem a Windows-zal mérd össze. Ahhoz mérte a koma is. :K Ez azért megvan?

Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség, minden leírás másképp tárgyalja ugyanazt a dolgot, ezerféle disztró, ezerféle grafikus felület

Nem mindenkinél így jön ez le, engem ez kifejezettet elámulással töltött el Win7 után, ki is próbáltam sok tucat disztrót meg DE-t, ha már egyszer vannak. Bloat mind, az igaz, de kit érdekelt még akkor. Ma meg már minimalpista lettem én is. :K

[ Szerkesztve ]

(#18457) Rimuru válasza ubyegon2 (#18456) üzenetére


Rimuru
veterán

Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség - engem az fusztral hogy nincs (eleg) valasztasi lehetoseg. :(

Vigyázat, csalok!

(#18458) ubyegon2 válasza Rimuru (#18457) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mármint minimal meg pálcikaWM? Mer' hajtogass magadnak LFS-ből, minek minimalistáknak bármi is előfőzve? ;]

(#18459) Rimuru válasza ubyegon2 (#18458) üzenetére


Rimuru
veterán

Mármint minimal meg pálcikaWM? - dehogy, nem vagyok ilyen szinten leragadva. :DDD Jobban erdekel az okoszisztema, ebbol pedig nincs sok epkezlab.

Vigyázat, csalok!

(#18460) ubyegon2 válasza Rimuru (#18459) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jobban erdekel az okoszisztema, ebbol pedig nincs sok epkezlab.

Aham, az lehetséges. ;] Én mondjuk még eggyel sem találkoztam, szóval igazad lehet.

Ez olyan, mint az interdiszciplináris, csak éppen nyersen fogyasztják?

(#18461) zoltanz válasza Frawly (#18455) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Nem szoktál soha örülni az adott pillanatnak? :) (örülj, hogy élsz, és van a tomporodon nyílás) :) Persze a másik véglet sem jó, ha belenyugodsz mindenbe, és mész a legkisebb ellenállás, vagy a tömegigény, divat felé.
Én örülök, hogy végül is van egy jól használható, nyílt, szabadon fejleszthető OS, hozzá kielégítő mennyiségben, hatékony alkalmazásokkal, mindenféle területre. Ebben is elképzelhetetlenül sok munka van és nagy fokú kooperáció (ami elég hihetetlen teljesítmény a programozóktól, mert ők elég szilárd meggyőződéssel vannak általában)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#18462) leviske válasza ubyegon2 (#18449) üzenetére


leviske
veterán

A várandós anyukákkal pont képben vagyok, azért mertem említeni. :DDD Nővérem a napokban volt a Péterfy-ben ultrahangon. Ami változás történ az az, hogy megmérik a páciensek lázát a belépés előtt és kikérdezik, hogy volt-e külföldön, vannak-e tünetei, stb.

(#18443) inf3rno és (#18454) Frawly: Ha a Kínai számoknak nem hiszünk, akkor nem csak a fertőzések számát nem érdemes komolyan venni, hanem az elhunytak számát sem. Sok okuk nincs rá, hogy gyengébbnek mutassák magukat a rosszabb halálozási aránnyal.

Mindenesetre ez inkább a jövő zenéje. Szurkolok, hogy 1% alatt legyen a végső arány. Viszont szerintem akkor is azonos forrásból származó adatokat érdemes összevetni. Nincs értelme a 0.1%-ot alapul venni, ha a 3.4%-ot elvetjük. Pláne, hogy egyelőre inkább emelkedés mutatkozott a becslésekben a COVID-19 kapcsán.

(#18448) Aweriot: Szerintem páran már megedződtek itt annyira, hogy leperegnek az ilyen nyilvános eszmefuttatások. :DDD

(#18463) Frawly válasza ubyegon2 (#18456) üzenetére


Frawly
veterán

A tárgyilagost úgy értem, hogy próbált példákat és érveket sorakoztatni, nem érzelmi alapon fröcsögni. Ettől természetesen nincs igaza azokban, amit leír. Persze, a leírása is összevissza van, egyszer azt mondja, hogy Mint-Ubuntut használt, majd Manajaro-t, erre sorolja a debianos példákat, hogy csomagot kellett újracsomagolnia. Ez kicsit olyasmi, mint Havas Henrik egyik régi műsorában egy poén, miszerint „állok diszkóban kólával a kezemben, erre jön a csávó és kiveri a kezemből a sört”.

Mondom, az összes példáján látszik, hogy windowsos gondolkodású, zárt forráskódú driveres nyomtatójával és BT moduljával együtt, meg a DCC akármilyen spéci szoftvere, SMB megosztás erőltetése, stb.. Erre nyilván azt kell mondani, ha ilyen hardverparkja van, és ilyen windowsos platformos cuccokra van szüksége, akkor maradjon a Windowsnál.

Egyébként nem azt mondom, hogy a Linuxnak nincs hiányossága. Mert van. Pl. nincs normális benchmarkprogi alá, rendszer/hardverinfós progik is gyengébbek rá, sokat kéne fejlődnie a nyomtatásnak. Plusz GPU driverek, kompozitálás együttműködése is kutya vacsorája, aztán jönnek a panaszok, hogy lassan rajzol ki a grafikus felület, meg csíkoz a kép videók és görgetés közben. Nagyon nagy balfékségnek tartom azt is, hogy felcsatolni csak sudo-val lehet alapból a disztrókon (akkor is ha home mappán belülre lesz a csatolás), ez meg azt is maga után hozzá, hogy a kedzők alapból megszopják, hogy nincs joguk írni a felcsatolt meghajtóra. És még lehetne sorolni az ilyeneket, amiken lehetne javítani az átlag felhasználó desktop élményének javítása érdekében. Workaround van mindenre, csak nem épp kezdőbarát.

Tehát egzotikus hardverek kezelésén túl is van hiányossága valóban a Linuxnak, amiben még nincs felzárkózva annyira hülyebiztos desktop szintre, de ha az ember hajlandó a felhasználási szokásain változtatni, meg a hardvert veszi az OS-hez, és hajlandó tanulni hozzá, hogy mi hogy működik, akkor igenis működőképes desktopnak, és meghálálja a beletett munkát. Szemben a Windowszal, amibe épp úgy bele kell tenni munkát, Poweshell vagy registry hekkelése, driver cserélgetése, update problémák, és a Windows nem hálálja meg annyira.

[ Szerkesztve ]

(#18464) Frawly válasza leviske (#18462) üzenetére


Frawly
veterán

Épp ezt írom én is. Sok ország statisztikájának egyáltalán nem lehet hinni, se a halálozási, se az esetszámoknak. Vagy azért, mert antidemokratikus kormányuk szándékosan hamisított statisztikákat küldd, vagy nem szándékosan, hanem hanyagságból vagy butaságból nem elég frisseket, vagy módszertanilag rosszul vezetik a statisztikát.

Természetesen majd biztosabb számokat csak egy év múlva látunk, amikor kiderül, hogy globálisan mennyi áldozat volt, ezt leosztva a Föld népességével már sokkal tisztább statisztika jön ki. Persze még akkor sem lesznek a számok teljesen megbízhatók, de mikor már átment mindenkik a vírus, akkor azért tisztábban lehet következtetni a halálozási rátára.

Mondom, különösen az ázsiai számok hihetetlenek, túl jók a statisztikák, az esetek száma is szokatlanul alacsony, a halálozási arány is sokkal kedvezőbbnek van feltüntetve, közben meg ezek a legnépesebb, lezsúfoltabb országok szinte, ezeken kellett volna a legbrutálisabban végigsöpörnie a vírusnak, és az orvosilag, gazdaságilag fejlettebb, higiénikusabb, kevésbé zsúfolt nyugaton kellene jobbnak lenniük a számoknak.

Jelenleg a COVID statisztikák annyira zavarosak, annyira nem állnak össze, hogy nem lehet belőlük biztos következtetést levonni.

(#18465) ubyegon2 válasza Frawly (#18463) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az a legnagyobb baj a kollégával, hogy figyelmetlen, hebrencs és felháborodik mindenen. De a figyelmetlenség Linuxnál nagyon büntető tud lenni. Ha az alapdolgokat elsajátítom egy könnyen használható disztrón, mint példaul a csatolások, akkor az már menni fog Debianon, Manjaron és mindenen, mert alapvetően az elv ugyanaz. Ez tény. Nulla tudással fogtam én is hozzá és ezt tapasztaltam. Alapvetően mindig azonos elvek alapján értem el ugyanazt az erdeményt minden disztrón. Egy titka volt csak, az, hogy odafigyeltem, hogy megértsem a legalapvetőbb elveket, miként működik egy desktop disztró. Innentől már minden desktop disztróval elbánok! Vagy a velem, illetve inkább a hardvereimmel. ;]

Amúgy meg jó pár embernek telepítettem évek során Mint-et, csak home userkedésre, mint ha Windows lenne, odaül, bekapcsolja és használja mind. Erre jó mondjuk a Cinnamon, mert fullos és ránézésre fel se nagyon tűnik a laikusnak, hogy nem Wint használ.

Mi tudjuk, hogy vannak érdekes dolgai a Linuxnak, de akinek felrakod a gépére és ott működik, az nem fogja tudni, mert csak böngészésre, média fogyasztására használja.

[ Szerkesztve ]

(#18466) ubyegon2 válasza leviske (#18462) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem nem egyöntetűen működik mindenütt az ellátás, de ezt olvasva nem is tudom hirtelen, mire gondoljak. Még mindig úgy érzed, megfelelő a nem covidos betegek ellátása?

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt

Gyakorlatilag x helyet ki kell üríteni, ha fekszik ott beteg, azt a család vigye onnan azonnal. Ha ebbe azonnal belehal, akkor is.

Most akkor ezek feláldozható emberek? Nekem ez is azt bizonyítja, amit eddig is mondtam, hogy az eü leáll és csak covid-ellátás lesz/van. Persze ez a párezer gyors halott nem kerül bele a statisztikába, de csak ez számít? :(((

[ Szerkesztve ]

(#18467) leviske válasza ubyegon2 (#18466) üzenetére


leviske
veterán

Szerintem sem. Viszont a dél-pesti már elég rég ki lett jelölve a fertőzöttek kezelésére a László mellett. Nem tudom mennyire felelős az az ember, aki a legyengült felmenőjét ott akarja hagyni. Pláne ilyen rossz cím megadásos módszerrel.

A nagyapámnak csontvelő rákja volt és akkor került be a kórházba, amikor már rendszeresen kötéseket kellett tenni a kezére amiknek a cseréje folyton letépte a bőrét. Ha ilyen (és hasonlóan súlyos állapotban lévő) embereket hazaküldenek, az tényleg embertelen.

Viszont, ha valakit "csak" etetni, mozgatni és gyógyszerezni kell, az lehet, hogy nagyobb biztonságban van most otthon, mint a dél-tepsiben. Szóval a cikk alapján én még nem jutottam arra a határozott álláspontra, hogy a covid miatt embereket mészárol az egészségügyi rendszerünk.

Azt meg csak halkan teszem hozzá, hogy amikor úgy döntött a lakosság, hogy még a pitiáner vizitdíjjal sem hajlandó az EÜ bevételeit növelni, önmaga titulálta az ilyen, magasabb kezelési költségű betegeket feláldozhatónak. Ez pedig a rák 5 éves túlélési statisztikáin is meglátszik az országban.

(#18468) Frawly válasza ubyegon2 (#18465) üzenetére


Frawly
veterán

Ez így van, a Linux büntetni tud a figyelmetlenségért, nagyon nem megbocsátó, főleg ha terminálos parancsról van szó, ha rosszul van kiadva, rossz paraméterekkel, akkor adatvesztés meg működésképtelen rendszer lehet a vége. Vagy csak szimplán kudarc, amihez elég az is, hogy kis/nagybetű fel legyen cserélve, vagy legyen benne egy felesleges szóköz vagy egy kötőjelből kéne még egy, vagy ilyesmi. Windowsos user meg ahhoz van szokva, hogy nyugodtan kattintgathat bele a nagyvilágba, mert úgyis vissza lehet csinálni, meg a hülyebiztos rendszer visszadobja, ha rosszra kattint, meg kitalálja mit akar.

A másik, ami nagyon kell, és a legtöbb windowsos usernek óriási gyengesége, az az értő olvasás. Általában megkapják a hibaüzenetet, és vagy nem tudják értelmezni, vagy csak reflexből bezárják mindenféle olvasás nélkül, csak annyit látnak belőle, hogy párbeszédablak, technobla-bla és már nyomják is ki a bezárás vagy OK gombra kattintva, csak hogy szabaduljanak tőle, mert ijesztő.

(#18467) leviske: így van, ezt a UK-ben is így csinálják, nem csak Dél-Pesten. Az összes orvosi időpont meg kezelés le van mondva automatikusan, csak akkor fogadnak beteget, ha életmentő vagy annyira sürgős eset, különben hazaküldik. Nem akarják vírusfertőzésnek kitenni, meg ahogy terjed egyre jobban a járvány, egyre több a súlyos COVID-beteg, kell nekik minden szabad orvos, nővér, ágy, vizsgáló, gyógyszer, stb.., mert annyira túlterheltek, hogy néhol már a kórházi folyosókon is végig betegek fekszenek pótágyon, meg ilyen gyorsban felhúzott sátorkorházakat húztak fel. Magyarországon még nem ilyen rossz a helyzet, mert ott még nem terjedt el annyira a járvány, de ami késik, sajnos nem múlik.

[ Szerkesztve ]

(#18469) Frawly


Frawly
veterán

Voidon forráskódpörgetés megint beszopatott. Feltettem a PCem retró PC emulátort. Persze mondani sem kell, hogy se a bináris tárolókban, se az xbps-src git forráskódos tárolójában nem volt bent. Így le kellett tölteni a fejlesztő weboldaláról a kódot, és kézzel forgatni. Ez se ment simán, majd 30 percig szoptam vele, már a ./configure is dobta a függőségi hibákat, úgy kellett kitalálni, hogy milyen csomag kell neki, sokszor az adott csomagból a simát és a devel változatot is fel kellett tenni. Ezután sem fordult, mert a linker nem találta a libSDL2-2.0.so.0-át, hiába volt ott a rendszeren, kihányta fordításkor a /bin/ld: /lib64/libSDL2-2.0.so.0: error adding symbols: DSO missing from command line hibát és leállt a linkelés. Nehezen jöttem rá a megoldásra, a net segített, hogy a Makefile-ban a LIBS="..." résznél hozzá kell adni a -lSDL2 paramétert. Utána már ment make clean && make && make install segítségével.

A szerencse az volt, hogy ugyan a PCem sem hibátlan projekt, nincs rendes git oldala, nincsenek feltüntetve a függőségei, de azért normálisabban megírt kód, legalább C-ben, rendes Makefile, még ha rosszul is volt megírva az utóbbi. Annyira nem volt abszolválhatatlan, mint Carloska mxhkd-s gányolása exotikus nyelven, exotikus build toollal súlyosbítva, kielégíthetetlen függőséggel.

De ez megint olyan csomag, amit érdemesebb lett volna a Void-osoknak berakni a bináris tárolóba, mivel nem csak nehéz fordítani, de a fordításnak sok a függősége.

Volt másik szivatás is, az apróbb volt. Feltettem a Handbrake-et, mert segíteni kellett valakinek egy másik oldalon, aki csak azt ismeri, csak azzal tud videót konverálni. Na már most, megörültem, hogy ott van a bináris tárolókban, xbps-install -S handbrake segítségével hiba nélkül felment. Indítanám kézzel, de handbrake bináris nem található. Mi van? 10+ perc netezés kellett hozzá, mire kiderült, hogy a binárisát ghb álnéven bújik meg. Az értem, hogy ez a Graphical HandBrake rövidítése, de elmennek ezek az anyjukba, az életben ki nem találtam volna, hogy egy h-val kezdődő alkalmazást g-s elnevezés alatt keressek. Nyilván ez annak nem gond, aki bloat DE-t használ, automatikusan bővülő menüvel, mert oda automatikusan bekerül az újonnan telepített program indítóikonja. De én ilyet nem használok, csak dmenu-t meg terminált, és az istennek se jöttem rá, hogy mivel indul. Nem értem, hogy miért nem lehetett handbrake-nek hívni a binárist. Nyilván ez a fejlesztők hülyesége, nem a Void tehet róla, minden platformon ghb-nak hívják a binárist, legfeljebb .exe meg .dmg meg hasonló kiterjesztése van.

(#18470) cami][us válasza Frawly (#18468) üzenetére


cami][us
senior tag

Ez így van, a Linux büntetni tud a figyelmetlenségért, nagyon nem megbocsátó, főleg ha terminálos parancsról van szó

Amíg nem root jogosultsággal homokozol, addig nagy kárt nem lehet okozni a rendszerben. Sajna a ~ nem annyira védett a homokozás ellen.

#18469

Hm... man -K nem segített volna?

(#18471) Frawly válasza cami][us (#18470) üzenetére


Frawly
veterán

Próbáltam a man-t, nincs manpage-e a Handbrake-nek. A man -k sem talál semmit. Mondom, fail a köbön.

Közben meg most néztem egy YouTube-os review videót az Ubuntu Deepin spinről, 20.04-es verzió. Bloat, de szemre azért korrektnek néz ki. Persze a videó legvégén lementem hídba, alap idle memóriafogyasztás boot után 965 MB, igaz így is csávókának ott virít a 32 GB RAM a gépében, erre benyögi, hogy majd swapot is fog csinálni, most a teszteléshez nem kellett neki. LOL, ennyi RAM-hoz mi a rákos fenének kéne még swap? Már 8-16 giga memória mellé sem kéne. Nálam a 16 sem fogyott el értelmes felhasználásánál soha, csak 1-2×, amikor a Chorme-ra vagy Chromiumra rájött a memory leak és bug miatt megette, de ez nem értelmes felhasználás. Igaz az én rendszerem boot után úgy indul, hogy 170 megás RAM használat, de még KDE-vel, sok lapos Chrome böngészéssel, meg háttérben futó LibreOffice-szal és terminálhegyekkel sem mentem soha 10-11 giga fölé, mióta minimalista téma van, nem nagyon voltam 6 giga felett, általában 2 giga körül van, jelenleg számos megnyitott ablakkal meg pár Firefox füllel 1,8 GB. Jó, ha olyan spéci progit használ, akkor el tud fogyni bármennyi RAM adott felhasználás függvényében, de ha csak átlag felhasználói programokat futtat, meg játszik, böngészik, filmet néz, a 16-ot sem eszi meg soha.

Már azt sem értettem hogy a DistroTube-os kopasz mi a fenéért bővítette a RAM-ját 32-ről 64 gigára, mikor a 32 nagy része is hulla üresen állt neki komplett terminálhegyekkel, meg dwm-szintű WM-mel a háttérben, max egy kis Firefox és OBS ment neki mellette, vagy néha 1 VirtualBox VM 4 GB RAM-mal. Még a 16 is overkill lenne neki. Jó, a kernel befogja az üres RAM-ot cache-lni, meg lehet kézzel RAM-ba tenni böngészőcache-t is, de ez már inkább mondvacsinált felhasználás, nem jár valós előnyökkel.

(#18472) ubyegon2 válasza leviske (#18467) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az ország fekvőhelyeinek felét kiüríttetik és mérlegelés nélkül, pedig még nem az utolsó pillanatban vagyunk. Arról a családról inkább nem mondok semmit, aki titkolja a címet.
Az is OK, ha elvégzik a már kijelölt műtéteket, szüléseket, de mindenki másnak maradjotthon van, háziorvoslás, mint első lépcső gyakorlatilag nuku, rendelőintézeti vizsgálat is nuku, így minden lépcső kimarad, marad az utolsó. temető.

Jaj ne már, most a vizitdíjat tényleg ide akarod keverni? Mert ha az lenne, akkor az a pénz oda is folyna be? Nem a szokott helyekre? Ha lenne vizitdíj, akkor költenének a magas kezelési költségű betegekre? Hát hogyne.

Sajnos az idősellátás meg minden oldalról hanyagolva van, ez nem csak most probléma, de itt most nem is erről van szó.

(#18473) ubyegon2 válasza Frawly (#18468) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Általában megkapják a hibaüzenetet, és vagy nem tudják értelmezni, vagy csak reflexből bezárják mindenféle olvasás nélkül, csak annyit látnak belőle, hogy párbeszédablak, technobla-bla és már nyomják is ki a bezárás vagy OK gombra kattintva, csak hogy szabaduljanak tőle, mert ijesztő.

Egyik kedvencem, mikor írja a user, hogy felugrott egy fekete ablak, kiírt valamit és nem megy tovább, mi lehet a hiba, mit csináljak? Mit b+, írj a Látóasszonyok topikjába, ha ennyire barom vagy!

(ezt írnám ilyenkor reflexból, de ugye nem szabad csúnyán beszélni, mert akkor az lesz, hogy blogot ír a user, hogy elüldöztek engem a kezdő topikból, nem is kedvesek velem, nem írják le még 10x ugyanazt.....brühühü)

Eccer még én is tudtam szopatni magam, mert a kimásolt parancs előtt benn maradt a dollárjel és nem figyeltem, csak pislogtam, mi a szarért nem fut le az a qrva parancs!? Ez nem is olyan régen volt. :N Szóval ja, egyszerűen muszáj figyelni, ha már terminalt használsz, de tényleg nem fontos mezei usernek már ez sem. Az tény, hogy a tárolón kívüli megoldások jó része terminalos vagy forrás, ritkábban .deb, viszont csak végig kell menni a leírt lépéseken. Ha meg valami nagyon nem megy, keresni kell alternatív megoldásokat. Ez van. Aki emiatt nyavajog, merthogy a Windowson mennyivel könnyebb....húzzakkorvissza b+.

(#18474) inf3rno válasza Frawly (#18463) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem is vicc kategória, hogy bedugok egy pendrive-ot KDE-nél, aztán parancssorból kell mókolni, hogy működjön is.

Buliban hasznos! =]

(#18475) Frawly válasza inf3rno (#18474) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor nálad van valami gikszer, mert a KDE-nak saját csatoló service van, ami fel tud csatolni rendszergazdai jog nélkül is. Tehát nem kéne parancssorból mókolni. De a soványabb disztrókiadásokon nem mindig van ilyen, ott bizony kínlódni kell egy kezdőnek. És nem is ez, hogy terminál kell, meg sudo, hanem magával hozza a jogosultságszopást is. Ezt azért elegánsabban megoldhatnák. Persze, ott az fusermount, de nem mindenhol van alapból telepítve, meg nem minden variációban működik.

Ráadásul ez egy ősi probléma, amit régóta képtelenek általánosan megoldani, minden kezdő topik ezzel van tele, hogy felcsatoltak ezt, leformáztak azt, aztán nem tudnak rá írni.

(#18476) inf3rno válasza Frawly (#18475) üzenetére


inf3rno
nagyúr

FreeBSD-vel volt ez, de úgy rémlik Linux-on is előfordult már. De annyi disztrót néztem, hogy nem tudom melyikeken. Igazából itt is elég egy keresés szerintem, hogy FreeBSD auto mount, aztán valamit csak dob. Nem tudom van e eszköz azonosító, ha igen, akkor pl lehetne egy whitelist-et csinálni a saját eszközökből, aztán azokat automatikusan felcsatolhatná, minden mást meg nem. De gondolom ez nem megoldható, passz.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#18477) leviske válasza Frawly (#18468) üzenetére


leviske
veterán

Gondolom az UK-ban sem küldenek haza olyan embereket, akiket a családjuk felszerelés híján nem tud ellátni, nem? Bár biztos ott is sok a felháborodás.

Igazából Magyarország ágyszám tekintetében nem áll annyira rosszul, mert 1000 főre jelentősen több kórházi ágy jut, mint a spanyoloknál. Ami miatt én inkább aggódom, az az elöregedett személyzet.

Viszont amiben én még bízom, hogy az exponenciális jelleg nem látszik az elvesztettek számán, így talán a kórházi kezelésre szorulók száma sem emelkedik ilyen jelleggel.

(#18472) ubyegon2: A teljes ország területéről nem tudok nyilatkozni, vidéken biztos sokkal rosszabb a helyzet. Mindenesetre nálunk jelenleg úgy működik a háziorvosi ellátás, hogy telefonon egyeztettek és ha indokoltnak tartja, behív a rendelőbe, súlyos légúti tünetek esetén pedig küld mentőt. Szóval azért aktívan reménykedem, hogy senkinek sem a temető maradt meg egyetlen lépcsőfokként.

A vizitdíjat meg azért fontos idecibálni, mert jelzésértékű. Az emberek azt mondták, hogy egy petákkal nem hajlandóak többet fizetni, jó nekik az EÜ úgy ahogy van. Ha viszont az emberek azt mondták volna, hogy inkább kiköhögik, csak ennyivel is legyen jobb a rendszer, akkor a mindenkori kormány sem állhatott volna úgy hozzá, hogy egy mellékes terület. (Ettől függetlenül a vizitdíjjal párhuzamosan bevezetni kívánt magánbiztosítós rendszer az amcsi adatok alapján instant katasztrófát jelentett volna itthon is.)

(#18478) Rimuru


Rimuru
veterán

Aki wayland alatt hasznal firefoxot, hogy muzsikal az uj 75-s verzio?
Nalam csontra fagy, es olyan input laggok vannak hogy nezni is faj. :( (sidenote, eddig is wayland modban hasznaltam, reszemrol igy nem valtozott semmi)

Vigyázat, csalok!

(#18479) ubyegon2 válasza leviske (#18477) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A teljes ország területéről nem tudok nyilatkozni, vidéken biztos sokkal rosszabb a helyzet.

Szerintem ez inkább véletlenszerű, mivel elöregedett a háziorvosi kar, de persze úgy általánosságban is igaz ez az eü-re, de ott leginkább tettenérhető. Nálunk évekig nem volt háziorvos a körzetünkben, pár évvel azelőttig meg két váltás is volt. Sűrűn lakott környék pedig.

Ha viszont az emberek azt mondták volna, hogy inkább kiköhögik, csak ennyivel is legyen jobb a rendszer, akkor a mindenkori kormány sem állhatott volna úgy hozzá, hogy egy mellékes terület.

Az a szavazás nem a vizitdíjról szólt, de ha megszavazzák, akkor az benn maradt volna szerinted a rendszerben? Az államnak így akkor nem kötelessége az egészségügyi alapellátás? Nem emelhetné akár a TB-t, ha kevés a kasszába befolyó összeg? Illetve egy nagy kassza van, arra ad belőle, amire akar. Épp a mostaniaknak nem kéne logikusan büntetni a nemmel szavazókat szerintem.

(#18480) F34R válasza Rimuru (#18478) üzenetére


F34R
nagyúr

csak a musl.

(#18481) leviske válasza Rimuru (#18478) üzenetére


leviske
veterán

Nekem Ubuntu alatt nem hajlandó wayland módba váltani, pedig a rendszer nem x11-en fut. openSUSE alatt a flatpak-es cucc megint csak nem volt hajlandó wayland módban futni, de legalább nem tudott 1080p felbontású streamet lejátszani twitchen és folyamatosan degradálódott a sebessége.

Szóval olyan jó lett a 75, hogy inkább mérgemben átköltöztem Chrome-ra, pedig évek óta nem használtam. :DDD

(#18479) ubyegon2: Voltak orvos évfolyamtársaim. A háziorvosi szakma elöregedettsége azért nagyban köszönhető a hazai orvos társadalom hozzáállásának is. A kezdőket nem lehetetlen helyzetekbe kéne hozni, hanem támogatni.

A vizitdíj kapcsán pedig nem is a pénz útja a lényeg, hanem a felelősségvállalás. Ha az emberek kijelentik, hogy nekik az eü fontos, akkor azt egy olyan párt, aki újra akarja magát választatni, nem veheti figyelmen kívül. Ergo ebben az esetben, ha kell a föld alól kellene kikaparni rá a pénzt (pl másik fórumon felmerült, hogy az ÁFA bevételeiből is nyugodtan lehetne erre a területre fordítani).

Így viszont egy esetleges TB emelésre ugyanúgy jöhetne az épp aktuális ellenzék, hogy kigáncsolja a rendszer újragondolását. (Nem mintha a TB emelést tartanám elsődleges lépésnek.)

(#18482) Rimuru válasza F34R (#18480) üzenetére


Rimuru
veterán

Dehogy, nagygepen gentoo van. :)

leviske: kicsit kapcsolodik, de alpine alatt is X verzio indult. Nem foglalkoztam vele tovabb, igazabol mar letoroltem az alpinet. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#18483) F34R válasza Rimuru (#18482) üzenetére


F34R
nagyúr

Jolvan nah :DDD porognek az esemenyek.

(#18484) Frawly válasza Rimuru (#18478) üzenetére


Frawly
veterán

Nekem bugos volt Archon a Firefox Developer Edition 75-ös verzió. Nem fagyott, de nem vett be néha billentyűket. Igaz én akkor a Tridactyl addonra gyanakodtam, de lehet a FF volt a ludas vagy a Wayland. Lehet az új v20-as mesa okozza a gondot. Void alatt már újra X.org-ot használok, itt minden jó.

(#18485) F34R válasza Frawly (#18484) üzenetére


F34R
nagyúr

plot twist : wayland = shit.

(#18486) Frawly válasza F34R (#18485) üzenetére


Frawly
veterán

Ilyen, hogy Wayland, ilyen önmagában nincs, ezt én is pontatlanul írtam az előző hsz.-ben. Ez egy protokoll. A bug most sokféle helyen lehet, kernel GPU driver, mesa GL, konkrét waylandes kompozitor (kékluficet is a SwayWM-et használta, akár csak én), lehet az XWayland emuláció, de lehet simán a Firefox bugja is, hogy nem tesztelték legújabb waylandes és mesa-s csomagokkal, és bug maradt benne. Ez utóbbi a legvalószínűbb.

Amit én megnéznék, hogy terminálból indítva a Májerfoxot ír-e ki valamit kimenetbe, mikor fagy.

[ Szerkesztve ]

(#18487) Frawly


Frawly
veterán

Voidon hogy lehetne leszedni a régi kerneleket? Alapból 5.4-gyel települt, mikor már kint volt az 5.5-ös stable kernel is. Nem baj, feltettem a hivatalos tárolóból az 5.5-öst. Persze nem az 5.4 helyére tette, hanem mellé. Majd ezután kijött az 5.6-os is, szintén hivatalos tárolóból használom. De így most már 3 kernel van fent egymás mellett teljesen feleslegesen. Jól működik az 5.6, nincs szükségem se az 5.5-re, se az 5.4-re. Viszont függőség miatt nem engedi az xbps-remove leszedni őket. Ezzel mit lenne érdemes csinálni?

Mert eléggé zavar, hogy minden egyes frissítésnél lehúzza 3 különböző kernelnek is a legújabb verzióját.

(#18488) F34R válasza Frawly (#18487) üzenetére


F34R
nagyúr

ugye ha a kernelek nem kellenek akkor vkpurge.
ha maga a csomag sem kell akkor pedig.
xbps-remove linux5.4-headers-5.4.xx
xbps-remove linux-5.4_1
xbps-remove linux5.5-headers-5.5.xx
xbps-remove linux-5.5

En ezt hasznalom, ha nem tudom hogy mi van fent, vagy mit kell leszedni..
[link] fzf alapu.

(#18489) Frawly válasza F34R (#18488) üzenetére


Frawly
veterán

Kösz szépen, ez a vkpurge részben segített. Nem oldotta meg teljesen, mert ugyan a bootpartícióról leszedte a felesleges kerneleket, de a csomagkezelőben benne maradtak. Végül az 5.3 és 5.5-ös ágakat ki tudtam szedni xbps-remove-val, csak hülyén hivatkozott a verziókra, azért nem sikerült múltkor.

Viszont az 5.4-es kernelt nem engedi leszedni, függőségre hivatkozva. Így meg hiába nincs fent már a bootpartíción, feleslegesen frissülni fog a jövőben, mikor a 5.6-osat használom.

(#18490) cami][us


cami][us
senior tag

(#18491) leviske


leviske
veterán

A nagyjából 1 napos újraismerkedésem az Ubuntuval arra a megállapításra vezetett, hogy valószínűleg a Tumbleweed még okkal nem váltott Gnome 3.36-ra. :DDD

Egyébként a lehetséges Qt forkról mi a vélemény? A Qt6 kapcsán a TQC jelezte, hogy a főverzió váltás miatt törhetik a bináris kompatibilitást, így ha tényleg különválna a közösség, az most gondolom hasonló sorsra ítélné a Qt-t, mint amire az OOo jutott a LibreOffice után.

(#18490) cami][us: :(

(#18482) Rimuru: Én is az Ubuntut. :DDD Tumbleweed alatt a natív 74-es wayland módban indul, de ha a Mozilla nem javította az előugró ablakok pozicionálását a 75-re, akkor szerintem sokan még nem fogják tudni mindennapi használatra befogni. Mindenesetre arra azért most már kíváncsi vagyok, hogy Wayland alatt a GPU gyorsított tartalmakkal lesz-e gond.

(#18492) leviske válasza Rimuru (#18478) üzenetére


leviske
veterán

Kijött Tumbleweed-re a natív FF75, így tudom jelezni, hogy Gnome 3.34 + Wayland + Radeon RX480 kombináció esetében a wayland módban indított verzióval nincs gond. about:configban engedélyezve a webrendert kifejezetten gyors és a fullHD@60fps streamekkel sincs gondja.

Az egyetlen baja az, ami az eddigi verzióknál is fennállt: A mappás szerkezetű könyvjelzők böngészése közben nem egymás mellé rakja az előugró buborékokat, hanem egymásra.

(#18493) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Tudtok valami böngésző kieget youtubehoz, ami a kommentek dátumát a régi jól bevált, normálisra cseréli?
Mert őszintén szólva frászt kapok a "6 hónapja" meg "1 éve" stílusú ködös információktól, főleg, hogy pl. akkor is egy évet ír amikor már 729 nap eltelt.

Jó lenne firefox és/vagy chromium kieg is. Vagy valami scriptet kellene inkább írnom rá? :D

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#18494) Rimuru válasza Apollyon (#18493) üzenetére


Rimuru
veterán

Vagy valami scriptet kellene inkább írnom rá? - vagy csak nem kellen olvasni oket. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#18495) Rimuru válasza leviske (#18492) üzenetére


Rimuru
veterán

Amugy erre is akartam irni. :DDD

Nekem pl ilyen nem volt sose.
Olyan szokott lenni hogy a containers ablaka (kiegeszito popupja) van elcsuszva, de ez nem zavaro (shortcutokat hasznalok)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#18496) F34R válasza Apollyon (#18493) üzenetére


F34R
nagyúr

Nezd meg ezt. [link] .. mondjuk nem tudom mukodik-e meg. vagy esetleg ezzel is nezheted a kommenteket. [link]

[ Szerkesztve ]

(#18497) Rimuru


Rimuru
veterán

Firefox blog:

Megprobalkoztam kiegeszitok szinkronizaiojaval (mult heten), most mar ertem korabban miert kapcsoltam ki.
Meg mindig katasztrofa, ossze vissza keverednek beallitasok, stb. :(

Vigyázat, csalok!

(#18498) F34R válasza Rimuru (#18497) üzenetére


F34R
nagyúr

:DDD

(#18499) Frawly válasza Apollyon (#18493) üzenetére


Frawly
veterán

Ez engem is idegesít, de erre nem lesz addon. Ugyanis a YouTube eleve így generálja le a weboldalt szerveroldalon, kliensoldalon a böngésző nem tudja kitalálni, hogy az „1 éve” pontosan hány nap volt.

(#18500) 0xmilan válasza Frawly (#18499) üzenetére


0xmilan
addikt

This. Van, ahol ugy van megcsinalva, hogy megmutatja a pontos datumot tooltipben, ha fole viszed a kurzort; pl Twitter. A youtubenal nincs ilyen. Inspect elementeld meg, nincs ott semmi a "3 weeks ago"-n kivul.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.