- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #103776 üzenetére
A gond ugye akkor lett amikor legyalultam őMintsége ptarícióját, grub error.
Ja hoppa, efelett elsiklottam. Ez alap user error, nem volt köze a művelethez. Az aktív(utoljára telepített) Linuxot sose töröljük, mert ugye annak a GRUB-ja aktív. Régebben jártam már így én is és nem voltam vidám. Most például a Debian felrakása után amikor átbootoltam a Linux Mint-re, ami az állandó disztróm, egyből aktiváltam is a Mint GRUB-ját, mert lehet cserélem a Debian stable-t testingre majd ha lesz kedvem, viszont ha a Debiant most letörlöm, akkor bakfitty.
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ sudo grub-install /dev/nvme0n1
[sudo] ubyegon jelszava:
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
-
válasz
tordaitibi #103765 üzenetére
A régi Debian mappát írta felül a sajátjával. A Mint telepítő sajnos ilyen,. az első talált EFI partícióba beleírja a mappáját, nem törődik azzal, hogy ott már ugyanilyen néven lakik valaki. Ezért szoktam ilyenkor a védendő efi partíciók boot, esp jelölőjét elvenni és a figyelmen kívül hagy címkét odatenni. De még így is meg szokott történni a baki hogy felülírja a kedves rokon mappáját. Ilyenkor nem esem kétségbe, bebootolom a Linux Mintet, átszerkesztem az fstab-ját hogy az általam tervezett /boot/efi mappára mutasson, belemásolon a téves helyre került linux mintes mappát beállítom ennek a jelölőit. Majd sudo update-grub, ez felveszi a grub menüjébe a régi Ubuntu / mappáját is , mert nem az efit nézi , hanem a telepítés /boot mappáját keresi ilyenkor. Újraindítás után a grub menüből a régi ubuntut bootolom be. Törlöm az efi partícióból a LInux Mintes kakukktojást. Majd sudo grub-install /dev/sdX (ezután mégegyszer a --recheck opcióval is, hogy ez minek azt nem tudom) , ahol X az ubuntu meghajtójának megfelelő betűjel, vagy amelyik meghatón van az Ubuntu efi partíciója. Majd sudo update-grub és győztünk ( de csak részben, mert majd a linux mint bootolása után még ott is kell majd egy sudo update-grub ) és .
-
válasz
csixy #100029 üzenetére
Szerintem simán, de a puding próbája az evés.
Magát a telepítést így még nem próbáltam, de a 2. EFI+Ubuntu klónozást azt igen és működik.
Sőt ilyen módszerrel klónoztam W10-et is a Ventoyos ssd-re, az elhasalt a bootnál hiába klónoztam az eredeti EFI tartalmát, de kis gépészkedés után (bcdedit, meg diskpart macerák) indul így már a Win is.Dejó hogy látlak, pont ma este macerálok egy laptopot távsegítséggel.
Ugye MBR esetén a most telepítendő W7 fölülcsapja a MBR-t és így csak a W7 fog indulni.
A rajta lévő Linuxmintet simán tudjuk indítani a Supergrubdisc-el, nem kell chroot.
ugye ezek kellenek hogy a grub legyen megint a MBR-be:sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install --recheck /dev/sda
sudo update-grub
-
válasz
paolinho #98064 üzenetére
Huha...tényleg összakavarodott valami...egyet érdemes megpróbálni. A futó rendszerre felrakod a GRUB-ot és futtatsz egy frissítést, utóbbi sose árt, de ennek a kimenetét berakhatnád is. Meg a boot-repair program kimenetének a linkje is hasznos lenne, de először terminalban futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot, az /sda az az adott meghajtó betűjele legyen! Utána a
sudo update-grub
jön, aminek kell a kimenete.Az első parancs csak ennyit fog kiírni:
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo grub-install /dev/nvme1n1
.
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát....azért kell a második.
A drive-ok betűjelét a
inxi -D
parancs is megmutatja.De még mindig esélyes, hogy a boot során megjelenő sort csak a BIOS-ban tudod eltávolítani...
-
válasz
galaxy55 #97582 üzenetére
Kicsit ellentmondásba keveredtél, nagytudásúnak nevezel és utána leírod, hogy fingom sincs!
Ha ahhoz, hogy több rendszert natívan használjon valaki, nagy tudás kell...
Attól, hogy évekig virtuálban használtad a Linuxot, még nem biztos, hogy követendő. Igaz én kipróbálásra is natívban használok minden telepítést, így ha gondok lennének, azok megoldását is meg fogom ismerni, így vagy úgy. De nyilván mindenki úgy használja a rendszerét, ahogy akarja, ha Te fejen állva tükörből nézve használod, az se zavar, csak ne tedd követendő példává.
Amúgy ha valaki mást mond, azt ne nevezzük már "szakértés"-nek! Komolytalanná válik így az egész thread.
Mekkora tudás kell már egy
sudo grub-install /dev/xxx
parancs futtatásához!?drága kenyér....
-
válasz
Dhampir #97563 üzenetére
sudo grub-install /dev/
meghajtó azonosító
A fő rendszerem után ha még egy rendszert feltelepítek, akkor a fő rendszer GRUB-ja inaktív lesz, így ha azon a frissítés újabb kernelt rak fel és lefut a
sudo update-grub
, akkor sem fogja azt használni a rendszer! Az aktív GRUB azé a rendszeré, amit utoljára felraktam. Ha a fő rendszer új kernelét akarom használni, két lehetőségem van, bebootolok az utoljára telepített rendszerrel és ott adom ki a sudo update-grub parancsot vagy a fő rendszeren aktiválom újra a saját GRUB-ját.Neked a Linuxodon futtatnod kell a
sudo grub-install /dev/nvme1n1
parancsot, így normál esetben már működni fog az update-grub.galaxy55
Ez a virtuális telepítés...arra talán éppen jó, hogy megnézzünk valamit, de normál használatra ne szórakozzunk már!
Indítsam el a Windows, hogy Linuxot tudjak használni?
Bocs, de ekkora marhabaromságot életemben nem hallottam!
De továbbra is ott tartok, hogy párhuzamosan két rendszert használni miért jó?
Ezt csak Te tudod, mivel éppen azt csinálod.
#GRUB aktiválás
-
válasz
ubyegon2 #97007 üzenetére
Fura madár ez az UEFI, elég sok plusz bejegyzést tett a EFI settingbe Ubuntu néven... Azért nehezen csak megoldódott a gond, először a Wines SSD-n bootolt Mint 21.3 kapott egy
sudo update-grub
prancsot, ez betallózta ugyan a másik SSD-n lévő disztrókat, de továbbra sem bootolt semmi, csak EFI settingben Wines SSD-re kattintva. Ott már látta a Mint 22-t, bebootolt és gyorsansudo grub-install /dev/nvme1n1
áthelyezte a GRUB-ot!Azért érdekes kavarodást okozott, hogy beraktam az előző NVMe SSD-t, az tuti! (arról nem is szóltam, hogy az elején többször is csak a Win volt hajlandó elindulni, nyilván az Újraindítás neki csak azt jelentheti, hogy csak ő van a világon egyedül)
Mindez kora reggel első koffeinadagolás alatt....(pedig azt hittem, majd most válik nagy cimborámmá az UEFI)
-
Folyt köv, csak átbootolok linuxba. Aztán a másolt rendszer /etc/fstab fájl végére beírni egy ilyesmit természetesen a te EFI partíciód UUID-jét használva:
UUID=0FA5-67BF /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Aztán indítasz egy másik UEFI linuxot és a grub menüjébe felveszed a gyógyítás alatt álló linuxodat:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , de linux mint és debian esetén jó a sudo update-grub is erre a célra.
Aztán a segítő UEFI linuxodat indítva a grub menüjéből bebootolod a gyógyítás alatt álló linuxodat.
Aztán telepíted a grub-efi-amd64 és a grub-efi-amd64-signed csomagokat a függőségeikkel együtt, ezt az első csomag telepítésekor egybe meg fogja csinálni a synaptic.
Aztán másolod a /usr/lib/grub/x86_64-efi mappát a /boot/grub/ mappába.
Aztán linux mint ill. debian esetén egyszerűen
sudo grub-install /dev/sdX
sudo grub-install --recheck /dev/sdX
sudo update-grubés győztél.
-
Van egy pofonegyszerű megoldás is, ha van egy USB 2.0 port is a laposon. Azon a vason ahol telepítetted a linuxodat az usb-c eszközre, vagy egy másik vason, ahol tudod bootolni bedugsz egy USB 2.0 kis pendrájvot is és rátelepíted a pendrájvra (is) a grubot.: sudo grub-install /dev/sdX , majd sudo update-grub. Ezután a kényes laposodon bedugod mindkettőt és a USB 2.0 eszközről bootolsz.
-
growler
őstag
Csak agymenes!!
Nem kulon root mappakban, hanem egy nagyobb kiterjesztett particion belul levo logikai particiokra?
Es legacy telepites eseten a gub-ok kerulhetnenek particiokra.
grub2 telepítése partícióra: (pelda)sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imghttps://github.com/alberthdev/alberthdev-misc/wiki/Installing-GRUB2-to-a-Partition
-
gregory91
senior tag
Szerintem a MBR-módba telepíthettél,a telepítőd meg Efiben futot.
Indíts egy live rendszert és telepíts fel a grub-ot.sudo grub-install /dev/sda
Vagy
Csatold fel a kérdéses meghajtót a rendszerre valahogy így:
mount /dev/sdaszam /mnt (ahol a szam a meghajtód betűjele)
majd telepítsd fel így mbr-t:sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda[B]szam[/B]
-
válasz
#68216320 #89652 üzenetére
Ha GPT séma maradt volna, akkor létre kellett volna hozni egy 1Mib-es formázatlan partíciót és bios_grub jelzőt neki és ez látta volna el az MBR szerepét és jöhetett volna a sudo grub-install /dev/sda és ide íródott volna be az i386-pc grub core img és ugyanúgy működne, mint egy MBR-es rendszer. Például ez itt lent bootolható MBR-ként és van rajta két EFI partíció is.
-
-szabi-
addikt
válasz
ubyegon2 #89336 üzenetére
#89331 csixy írta:
"vagy az utolsó sor helyett Linux Mintben jó a:sudo update-grub
parancs is."
Ezért azt használtam.Nálam van
GRUB_DISABLE_OS_PROBER
sor a Mint GRUB-jában.sudo nano etc/default/grub
Ez nem működött de a neten találtam ilyet:xed admin:///etc/default/grub
Ezzel tudtam szerkeszteni átállítottam false-ra.Újra lefuttattam ezeket
sudo grub-install --recheck /dev/sda
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Az utolsó parancs lefutásakor ezt kaptam:
device-mapper: remove ioctl on osprober-linux-sda2 failed: Az eszköz vagy erőforrás foglalt
Command failed.
/usr/sbin/grub-probe: hiba: ismeretlen fájlrendszer.
Megtalált EndeavourOS Linux (rolling) ezen: /dev/sda2
kész
Azért újraindítottam de továbbra sincs Mint boot menü választható OS-el.
-
-szabi-
addikt
Lefuttattam.
szabi@szabi-pc:~$ sudo grub-install /dev/sda
[sudo] szabi jelszava:
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
szabi@szabi-pc:~$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
szabi@szabi-pc:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-146-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-146-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-135-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-135-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-109-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-109-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-89-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-89-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.4.0-74-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.4.0-74-generic
kész
szabi@szabi-pc:~$
Nem az történt amit vártam.
Most nincs OS választó boot menü. Némi sötét képernyős várakozás után Mint indul el.SZERK:
A tegnapi eset, etc/default/grub fájlban GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true" értéken van.
Jogosultság hiányában nem tudom átírni, érdekes ez EndeavourOS alatt nem volt gond. -
Ez az EndevoaurOS egyre érdekesebb...elméletileg működnie kéne ennek is:
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub
Ezerszer raktam át így GRUB-ot másik disztróra, de valahogy Mint alatt nem akarja, pedig az os-prober csomag fenn van, ami egyébként nincs már benne a GRUB-ban, ahogy Tibikomám írta....szóval minap Debian alól csináltam a grub-update-et és ott működött is, benne van az os-prober is a GRUB-jában. Egyszóval Linux Mint alatt nem elég a fenti két parancs, kellett az általad írt is: az betallózta az Endevoaur-t és a Manjaro-t is!
Hiába írtam le -szabi- fórumtársunknak 3* is a fenti parancssort, nem csoda, ha nem működött nála!
Ezúton is elnézést kérek emiatt, ezt a változást nem követtem le a Mint-ben...
-
-
válasz
-szabi- #89308 üzenetére
Ha grubos a telepítésed, akkor bootolld be az endeavour ost és terminálban ezt a parancsot add ki:
Ha ez lefut, akkor indítsd újra az endeavourt és remélhetőleg már ott lesz a boot menüjében a másik linuxod és azt be tudod bootolni.
Ha már benne vagy akkor jöhet a:
Előfordulhat hogy a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnem működik, akkor az os-prober -t kell helyre tenni egy egyszerű kommenteléssel
de most mennem kell dolgozni ...
-
válasz
-szabi- #89318 üzenetére
A sudo-kat is írtad mindkét parancs előtt? No várjunk, most jött el az ideje, hogy valamelyik működő rendszer alatt csinálj egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet* és rakd be ide a Programkód gombbal! Mert innentől sok változó lehet, például nem mindegy, milyen SSD van a gépben, etc...Amúgy ha a Manjaro tetszik, rakd fel azt, de külön /boot particiót csinálj neki! (külön particionálóval csináld és be kell pipálni Flag-et is neki,
efi
vagyboot,esp
...ilyesmit kell találnod az opciók között)(ezelatt az idő alatt kb 50* rakhattad volna fel a régi Mint mellé az újat és rég túl lennél az egészen)
*kb így nézzen ki....
orbanelftars@Mint-20-3c-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Mint-20-3c-8570p Kernel: 5.19.0-38-generic x86_64 bits: 64
compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.6.8 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7
dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 21.1 Vera base: Ubuntu 22.04 jammy
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <superuser required> Chassis: type: 10
serial: <superuser required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <superuser required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
..... -
-szabi-
addikt
válasz
ubyegon2 #89310 üzenetére
Ezt tudtam futtatni:
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
A másodikkal viszont már kínlódni kellett:grub-install /dev/sda && update-grub
Először nem találta a parancsot pedig a bin könyvtárban ott volt.
Többszöri próba után már lefutott de akkor megupdate-grub
nem volt jó.
Így továbbra sincs Mint a boot menüben.Egyébként a problémámon felül, ez az EndeavourOS nem igazán tetszik.
Egyáltalán nem felhasználó barát.
Nem találom vagy nincs benne lemezkezelő miközben telepítéskor még volt.
A telepítés utáni kezdőképernyőn frissíteni lehet a csomagszervereket, de nincs csomagkezelő sem.
Ennél még Manjaro is barátságosabb volt amíg működött. -
válasz
-szabi- #89308 üzenetére
Nem működik.
Boot menüből csak EndeavourOS választható.Akkor az systemd-boot install, nem hagyományos GRUB-os, eszerint UEFI-sémában telepítettél.
Lefuttattam amit fentebb írtál:
Parancs nem található volt a válasz.Nem figyeltél, újra leírom a vonatkozó részt:
Ha valami miatt fenti módszer nem OK, akkor pár perc alatt rakj fel a régi Mint mellé egy újat, utána átbootolsz a régire, kiadod ezt a parancsot és utána törölheted az új telepítést. Nem egy szakszerű megoldás, de gyors és totál biztos:
Ez a módszer akkor lenne jó, ha a régi Mint bootképes lenne, nyilván átbootolni most nem tudsz!
Vagy az első linkemben lévő parancsokat próbálod ki vagy az imént újra leírtak alapján csinálod.
Ugyanezt csináltam pár napja, mivel nulla UEFI install tudásom volt, ez volt a legcélratörőbb.A Linux Mint UEFI-ben is csinált GRUB-ot, de ha lefuttatod a
parancsot, akkor biztosan lesz GRUB... De csak akkor jó a parancs, ha az új telepítésű Mint alatt adod ki! -
válasz
-szabi- #89301 üzenetére
Jó öreg Manjaro bug, 2017 óta töretlenül megvan, ill javítatlanul, pedig hányszor olvasni, hogy naponta rengeteg friss csomag jön ki...
Amúgy megvan még a Mint, csak a későbbi install felrakta a saját rendszerindítóját és mivel kompletten letörölted, így van egy rendszered nulla rendszerindítóval!
Ha előtte kérdezel, kb 5sec lett volna a megoldás, de ebben a hsz-ben alul van két parancs, azzal elméletileg vissza tudod tenni a Linux Mint grub-ját!
Gondolom valami ilyen kép fogadott utolsó Manjaro bootnál. Pár említést már tettem itt is a Manjaro kernel panic jelenségről. Eleinte fogalmam se volt, milyen archklón features, ami felvidít!
Ha valami miatt fenti módszer nem OK, akkor pár perc alatt rakj fel a régi Mint mellé egy újat, utána átbootolsz a régire, kiadod ezt a parancsot és utána törölheted az új telepítést. Nem egy szakszerű megoldás, de gyors és totál biztos:
-
gregory91
senior tag
"Nem igazán értem hogy ha mbr-es a partició meg legacy a bios akor ezt miért kellett de így jó úgy néz ki."
Általában akkor "követel efi-t" telepítéskor ha efi módban indítod a live rendszert."Másik: DD-ben csináltam a pendrivot és így sokkal gyorsabban felmásolta a telepitő a fájlokat kb 5x olyan gyorsan mint iso módban.Ezen kicsit meglepődtem.."
Ha felmásolod SSD-re a tartalmát és egy
"sudo grub-install dev/sda" lefuttatsz és úgy telepítesz.
Kimész a mosdóra és mire visszaérsz már végez is(anno win is úgy telepítettem) na akkor fogsz ám meglepődni- de még mennyire. -
válasz
gregory91 #86842 üzenetére
Na közben letelt a szerkesztési idő:
Tegnap szabadítottam ki a kedvenc LMDE 5 Elsie Cinnamon / partíciómat az Extended partícióból , mert meg akartam szüntetni az extended partíciót. Egy másik linuxot (egy Linux Mint cinnamon az éppen illetékes) bootoltam be egy másik diskről és Gparteddel oldottam meg a partíció műveleteket. Először töröltem az extendedben a mögötte lévő partíciókat , majd leghátulra mozgattam és közben zsugorítottam az LMDE partíciót. Ezután újraindítottam a buheráló Linux Mintet és már volt annyi szabad hely az Extendedben, hogy a Gparted engedte hátrább zsugorítani az Extended elejét. Ezután töröltem az elöl lévő felesleges Primary partíciókat mindet. Ezután Gpartedben copy pastéztam az extendedből az LMDE partícióját legelőre egy Primary partíciónak, majd töröltem az extended tartalmát és végül az üres extended partíciót is. Most óvatos duhajként újraindítottam a buheráló Linux Mintet és következett egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , ez a chroot rettenet helyett lett elkövetve mert felvette a grub menüjéve az agyon buherált LMDE / partíciót. Most újra indítás következett és a Linux Mint grub menüjéből bebootoltam a kedvenc LMDE linuxomat. Imigyen bejutván következett az fstabja rendbetétele, majd egy sudo grub-install /dev/sda és egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , most újraindítás és voilá ! Most már per vias naturales bootoltam a kedvenc slax-LMDE csináló LMDE linuxomat! Mindez chroot és DD nélkül (lehet, hogy a Gparted DD-t használ a partíció copy-paste céljára, de ez az ő baja, nem az enyém) !!! A ramdisket meg nagyívben lekakiltam, azt sem tudom, hogy mire való ... valami bootolás közbeni átmeneti segédeszköznek gondolom. -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #84720 üzenetére
#84724 :+1
A dolog furcsasága ha megnézed a telepítési naplót kétszer fut le a grub-install és a második alkalommal omlik össze a rendszer(linux mint alatt, ezt vettem észre elferdült szemöldökömmel wtf).
Ha meg van a boot mappa(nem az efi partición) akkor manuálisan utólag telepítheted a sudo grub-install /dev/sda paranccsal (mivel liveból fut így nem kell jelszó se értelemszerűen).Bár (talán) számolni kell azzal hogy a hátra maradt folyamatok így nem hajtódnak végre.Vagy kockáztathatsz ha meg adod grub-install-nak a efi particiót. -
válasz
tordaitibi #83528 üzenetére
BIOS/MBR rendszer esetén a legegyszerűbben járható út szerintem az hogy bemásolt haszontalan MBR-rel rendelkező , de egyébként ép rendszert valahogy bebootolom. Például úgy , hogy azon a vason elindítok egy linuxot és utána lefuttatok egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ez így a saját grub menüjébe felveszi a lenyakazott linuxot. Ezután újraindítva a linux grubmenűjéből a fejetlen linuxomat indítom el és következhet a sudo grub-install /dev/sdX , majd a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és feje lesz a fejetlen linuxnak és ezután már ép a rendszünk. A linuxot hagytuk cselekedni , hogy csinálja meg magát és nem nekünk kellett gondolkodni helyette.
-
Hát nem tudom, hogy az Elementary Ost lehet-e Legacy módban is telepíteni, de nálam már megy úgy is. Átloptam egy i386-pc mappát egy linux-mintből a /usr/lib/grub mappába, majd bebootoltam egy másik legacy linux grub menüjéből az elementaryt, hogy chroot-os vesződséget megspóroljam. Ezután már működött a sudo grub-install /dev/sda parancs. Kis kavarc volt az update-grub és a grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsokkal, mert mindkettőt le kellett futtatnom két külön bebootolásból, de most már megy legacyban is.
Így mostmár többféle gépen tudom bootolni ugyanazt az USB-s rendszert.
A pantheonnak annyi hiányossága van, hogy nem lehet a tálcára lelökni a futó programokat, amikor épp nincs rájuk átmenetileg szükség. -
válasz
tordaitibi #80631 üzenetére
& (#80630) májkimiki
Elég rég foglalkoztam ilyennel, de úgy rémlett, ha egy disztró valahogyan bebootolt, akkor ott a futó rendszer alatt fel lehetett rakni a GRUB-ot és onnantól az volt az operatív bootoló disztró. Live rendszer alól akkor kell GRUB-install, ha nem bootol valamiért a rendszer. Mivel erre emlékeztem, rá is kerestem és anno tényleg így volt, de csak a legacy módszereket ismertem, így ezekbe a boottal kapcsolatos kérdésekbe már nem szoktam belefolyni, legyen ez most kivétel.
ezeket is találtam még, ahol konkrétan említve is van a dolog:
- futó rendszernél terminalból futtasd le a sudo grub-install /dev/sda parancsot.
- utána még egy sudo update-grub parancs sem árt, bár ez lehet felesleges, de ártani nem fog.
[link]ez a parancs újratelepíti neked a grub-ot, nem kell hozzá live-ból futtatás:
sudo grub-install /dev/sda (az a az változhat)
utána futtasd le azért a sudo update-grub-ot
[link](egy ilyen keresésnél döbben rá az ember, mennyit okoskodott anno, nem is csoda, ha mindenki agyára mentem)
-
headhunter
addikt
válasz
tordaitibi #80620 üzenetére
Ezt próbáltam, de hibajelzéssel leáll:
sudo grub-install /dev/sdc
grub-install: figyelmeztetés: Kísérlet a GRUB telepítésére több partíciócímkével rendelkező lemezre. Ez még nem támogatott..
grub-install: figyelmeztetés: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..grub-install: hiba: nem folytatom a blokklistákkal.
-
válasz
headhunter #80618 üzenetére
Az Archolinuxon le kéne futtatni egy update-grub parancsot, akkor az felveszi a többit a grubjába és megcsinálja az mbr bejegyzést is.
Ezután ennek a grubja indul és ott választható lesz mindhárom Linux.
Már ha jól okoskodok és az Arco ugyanolyan állatfajta mint a mezei linuxok, grub és boot tekintetében. Mivel nekem sose volt vele dolgom ezért bizonytalan vagyok.sudo grub-update
sudo grub-install /dev/sdX
Ahol az X az nvme usb ssd.
Félrement azután nehezen helyrehozható anomáliák miatt ajánlott az usb ssd-n kívül minden más fix lemezt kivenni vagy biosba letiltani.
Kéretik a itt jelenlévő, nálam sokkalta okosabb kollégáknak a leírt módszeremet cenzúrázni, ha nem jó javítani mert én emlékeimben így van, viszont 2 éve csak uefi és efi gépekkel van dolgom, az mbr módszer lassan elhalványul a fejembe.
Nem ide tartozik, nem favorizálod az efi/gpt megoldást, szerintem ez a jövő és 100x egyszerűbb és logikusabb, valamint rugalmasabb minden tekintetben. -
válasz
#63718632 #80200 üzenetére
Á az semmi különös! Csinálok egy hagyományos GPT partíciós sémájú lemezt az UEFI telepítéshez szükséges partíciókkal. De pluszban kerül rá egy 1megás formázatlan fájlsystem-ű (tehát formázatlan fs-t kell választani a partíció létrehozásakor) partíció is, amire a bios_grub zászlót kell kitenni (gparted használatával ez egyszerű). [link] Ezt a lemezt a linux így már CSM, vagy hagyományos BIOS-szal rendelkező gép is tudja használini. mert ez az 1 megás partíció veszi át az MBR szerepét.. Ugyanúgy simán a /dev/sda -ba kell (például) teletelepíttetni a GRUB-ot, mint hagyományos módon és akkor a linux beírja oda a grub2 core.img állományt (az lesz az MBR). Ilyen hordozható linux telepítésekor először a már az említett módon előkészített lemezre UEFI módban telepítem a linuxot. Majd a /boot/grub mappába másolom az i386-pc mappát valahonnan, pl. a /usr/lib/grub mappából, de ha túl okos a disztró akkor, hogy kitoljon velem, már nem találom ott, de akkor megnézem a hasonló verziójú legacy telepítő iso-ját és annak a grub mappájából kilopom. Ezután egy CSM, vagy hagyományos BIOS-ú vasban chroot-os módszerrel telepítem a Grubot, vagy egy másik élő linux bootmenüjébe felvetetem , s annak a segítségével bebootolom és most már csak a szokásos két parancs kell: sudo grub-install /dev/sda , majd ugyanez --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Ezután ezt a hurcolható linux telepítést be tudom bootolni akár UEFI, askár CSM, akár hagyományos BIOS-szal működő gépen is. .... Néhány kényesebb UEFI vas kivételével.
-
Az előbbi telepítést lusta voltam chrootolni, inkább felvetettem egy másik legacy linux grub menüjébe és arról bebootolván már sokkal egy szerűbb volt a legacy grub telepítése és updatelése.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install /dev/sda
Password:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-instal l--recheck /dev/sda
sudo: grub-instal: command not found
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.20_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.20_1.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.17_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.17_1.img
Found Linux Mint 20.1 Ulyssa (20.1) on /dev/nvme0n1p5
Found Arch Linux (rolling) on /dev/nvme0n1p6
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sdb3
done
[noki@mamaaad ~]$Már ott van a grub2 core.img a helyén az első formázatlan partícióban.
-
válasz
Véreshurka #77880 üzenetére
Van egy 111gigás USB-s Sony SSD-m , meg most már egy 470gigás USB-s My Passport (akciós) SSD-m is. Nem tudom, hogy milyen lapka van bennük. GPT-s partíciós tábla kell rá. Az első partíció egy 1megás formázatlan partíció legyen, a bios_grub flaget rá kell ragasztani. A második partíció egy EFI partíció. Majd jön egy / partíció és egy /home partíció, meg amit akarsz én swap-ot is szoktam csinálni. Először a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába. Ezután a telepítőt legacy módban kell bebootolni és a telepített rendszer még nem létező legacy-mbr grubját chrootos módszerrel a fájlrendszerek felcsatolása után "meg kell gyógyítani" tehát a végén lesz sudo grub-install /dev/sdX, majd ugyanez a --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . és győztél.
az mbr-legacy bootsector betelepül az előbb említett első 1 megás partícióba. Ezután tudod bootolni UEFI és Legacy módban is a telepített linux rendszert tartalmazó svájci bicskádat.
-
válasz
Kenderice #77368 üzenetére
Ja, hogy bP és EFI/GPT, meg nincs sudo....értem. Ettől függetlenül ha azt írják, hogy sdx és az x-et helyettesítsd be, akkor az nem lehet sda1, csak sda. Alapesetben meghajtóra telepítünk GRUB-ot, nem particióra.
(amúgy szerintem rajtad kívül itt senki nem használ bP-t, nem lesz könnyű dolgod ezután sem)
grub-install /dev/sdX
parancs egyébként leírások alapján működik, ha van GRUB. Ha nem a boot/EFI helyen van az indító, akkor Kapitány módszere a jó. -
válasz
Kenderice #77366 üzenetére
sudo grub-install /dev/sdx
Át lehet vinni a rendszerbetöltőt valahogy a régi lemezre?
-nem
Vagy a régi rendszerbe belépve meg lehet valahogy javítani annak a rendszerbetöltőjét?
-nem, viszont fenti parancs lefuttatása új GRUB-ot csinál, x-et értelemszerűen helyettesítsd be.
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76790 üzenetére
A Zorin töltődik be PC indításkor.
Teljesen jó ez így, maradjon
Na, most jön az a rész, amiről azt írtam, hogy jobb elkerülni, mert macerás
Terminált tudsz indítani? Meg kéne próbálni kiadni a következő parancsot:sudo grub-install --target=i386-pc /dev/sdb
Ha szerencséd van, megúszod ennyivel. Úgyse fogod
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76317 üzenetére
És mi lehet a helyzet olyankor, ha a Manjaro grub-ját nem az eszközre,
hanem a partíciójára telepíted?
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdxy
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.img -
Kb 5 dolognak kell megvalósulnia, amit itt is említ a leírás.
# mount /dev/sda6 /mnt # mount the linux partition on /mnt
# mount --bind /proc /mnt/proc # mount the proc subsystem into /mnt
# mount --bind /dev /mnt/dev # mount the devices into /mnt
# chroot /mnt # change root to the linux partition
# grub-install /dev/sda # reinstall grub with your old settingsÉn ezzel az egysorossal is próbáltam már, simán működött, mert megfelel a fentieknek:
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
partició behelyettesítésre figyelni kell
utána:
grub-install /dev/sda && update-grub
(live-ból ténykedünk itt végig)
A kolléga linkjének első sora nekem kicsit fura, mert -t máshol mintha nem lenne.....
sudo mount -t ext4 /dev/sdXY /mnt
-
válasz
#63718632 #75197 üzenetére
Jó lesz, gondolom, csak kicsit hosszú az a leírás, két parancs az egész:
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
Nekem szimpibb a végén összefésülni több rendszert, os-prober ezért kimarad és a végén van a grub-update.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #75192 üzenetére
Ha jól látom, a Linux Mint a jelenleg /dev/sda-nak azonosított eszközön van.
A /dev/sda1 az efi partíció - ebbe kéne telepíteni a rendszerbetöltőt.
Szerintem a legegyszerűbb, ha erről az oldalról letölti a "chroot rescue scan"-t
[link] 5 parancsot kell futtatni a live rendszeren.
Az utolsó indítja a chroot rescue scan-t.
Ekkor a képen láthatóhoz hasonló felület jelenik meg,
Itt ki kell választani a Mint-et, és entert nyomni.
Majd a "chroot>" után beírni:
grub-install /dev/sda1
exit
Ha minden igaz, ennyi.
Persze egy "sudo update-grub" a végén nem árt. -
peterattila
aktív tag
válasz
#63718632 #75191 üzenetére
Nem tetszik neki:
mint@mint:~$ sudo mount /dev/sda2 /mnt/
mint@mint:~$ sudo mount -t devtmpfs /dev /mnt/dev
mint@mint:~$ sudo mount -t devpts /dev/pts /mnt/dev/pts
mint@mint:~$ sudo mount -t sysfs /sys /mnt/sys
mint@mint:~$ sudo mount -t proc /proc /mnt/proc
mint@mint:~$ sudo mount -t tmpfs /run /mnt/run
mint@mint:~$ for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
mint@mint:~$ sudo cp /proc/mounts /mnt/etc/mtab
cp: '/proc/mounts' and '/mnt/etc/mtab' are the same file
mint@mint:~$ sudo mount -o bind /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf
mint@mint:~$ sudo chroot /mnt /bin/bash
root@mint:/#
root@mint:/# grub-install /dev/sda
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory.
root@mint:/# grub-install /dev/sda1
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory.
pedig az sda1 vfat particio, az nem az efi?
-
válasz
#63718632 #75191 üzenetére
Mivel EFI és Win is szóba kerül, ilyenkor nem szólhatok bele, de nem egyszerűbb úgy telepíteni a GRUB-ot, ha benne van az sda is? Más kérdés, hogy szerintem a Linux van az sda-n.....(szóval a másik meghajtó is)
sudo grub-install /dev/sdx
(x behelyettesítendő)Ez a parancs felrakja az indítót a megfelelő meghajtóra!
utána a
sudo update-grub
Gondolom előtte arra a meghajtóra is kell egy EFI partició külön.
-
grub2 (2.04-1ubuntu26.2) focal; urgency=medium
* debian/postinst.in: Avoid calling grub-install on upgrade of the grub-pc
package, since we cannot be certain that it will install to the correct
disk and a grub-install failure will render the system unbootable.
LP: #1889556.-- Steve Langasek <steve.langasek@ubuntu.com> Thu, 30 Jul 2020 17:34:25 -0700
*****************************************************************************************
Ez a grub2 lenne, amivel gondok vannak? Ha már OK és lehet frissíteni gond nélkül, jelezhetnétek, mert mobilnetre vagyok most kötve még pár napig és pár napja tényleg elég karcsú a Telekom mobilnete. Frissíteni lehetne azért, de most egy új telepítés utáni félnapos frissítést nem szeretnék.
(#74152) Fuel
Szerintem a torrent fájlokat mentsd ki és szedd le a transmission-t és rakd fel a qbittorrentet, kezelni is jobban fogod tudni, mivel utorrentre nagyon hasonlít a felülete.
sudo apt remove transmission*
ha ez a parancs nem jó, akkor ez:
sudo apt remove transmission-gtk transmission-common transmission
ha leszedte, akkor meg:
sudo apt install qbittorrent
Nem GTK, hanem QT alapú a program, így pár csomagot felhúz még magával, de nem vészes és megéri. Állítgasd be rendesen és azzal sose lesz gondod. Szerintem az alap gufw bekapcsolása sem fogja akadályozni,
-
válasz
headhunter #73534 üzenetére
Annyira tönkretette a felülírás, hogy lett vagy 20 feletti almenü és Mageia rendszert nem is tudtam bootolni, mert helyette más került a GRUB-ba.
Egyes Linuxos valóban trükkösen állnak a GRUB kérdéshez, épp minap írtam, hogy a PoP OS egy rendszert sem volt képes betallózni, gyakorlatilag egyedül érezhette magát. Néhány rendszer felpakolása után egyébként elég sok albejegyzés születik, gyakorlatilag disztrónként vagy 4 plusz ha több kernelt is telepít a rendszer.
Ha nagyon szeretnél variálgatni a GRUB-on, a GRUB-customizer-t rakd fel, hátha pofásabbra tudod vele szabni a kedvenc indítódat.
Customize Grub To Get A Better Experience With Linux
Amúgy ha egy másik rendszer GRUB-ja jobb neked, akkor az alatt a rendszer alatt felrakhatod annak a GRUB-ját és onnantól az fog bootválasztóként működni.
ez a parancs kell hozzá, persze a meghajtó betűjele értelemszerűen változhat:
-
válasz
moleculez #73459 üzenetére
Lenyúlod a gyerkőcöktől a nyílt szórakozást és helyette adsz nekik egy zárt, nulla kreatívitást igénylő vackot?
HDD úton
Remélem ezt csak elírtad és SSD érkezik, ami dobna kicsit azon a gépen.
(#73414) vadkörte
Valamit benézhettek nagyon Manjaroéknál!
Minap szucstom koma infója ihletésére csak felraktam ezt a friss Manjaro KDE-t és ugyan nekem most is 6 perc volt a teljes telepítés*, de minden jó eddig, mint a kisangyal, vagyis ami a fő bosszantó volt, hogy nem csatlakozik wifire, az nyomtalanul eltűnt. Gyakorlatilag mind live-ban mind reboot után a már telepített rendszeren azonnal rácuppant a wifire! Tetszik a dolog, még megvárom, hogyan reagál arra, ha Debian/Ubuntu/Mint hármas valamelyike GRUB-ot kénytelen frissíteni. Eddig ugye simán kernel panic jött Manjaronál, hátha ezt a több éves bugot is kilőtték!Azért is raktam fel tegnap, mert okosan kilőttem az aktív GRUB-ot az utolsóként felrakott Ubuntu alól és persze particiószám csökkentés után nem vette jó néven, hogy a Mint alól frissítettem a saját GRUB-ját, ami rendben le is futott, de reboot után szart se ért, mivel nem ez volt az aktív.
Volt a meghajtón egy PoP OS iso, gondoltam felrakom azt a live Ubuntu segítségével, hát az egy kalap kaka, reboot után nyoma sem volt a többi rendszernek a GRUB-jában.*ebben a 6 perben benne volt az is, hogy 2 percig keresgéltem a magyar nyelvet a telepítés elején, fura mód se a H se az M betűnél nem találtam, hanem az urdu meg egyéb nyelvek után legalul volt kisbetűvel írva, míg egyébként a legtöbb országot nagybetűvel írták! (ez nem a rendszer hibája, hanem valami idióta magyargyűlölő ........ barom direkt kisbetűvel vitte be a listára)
Live Ubuntu alól próbáltam az Összefoglalóban található GRUB reinstallt, nem ment, de eszembe jutott ez az ezeréves egysoros módszer, azzal meg pikk-pakk jó lett!
Szóval ha valakinek kampeca lesz a GRUB-ja, akkor legacy séma megléte esetén ezt a sort terminalozza be:
chroot
GRUB install
A chroot-nál a dev/sda1 természetesen behelyettesítendő a szükséges partició nevére, a GRUB installnál meg a meghajtó megnevezésére kell figyelni!
-
válasz
Neil Watts #72239 üzenetére
Csak amiatt tettem be egy újabbat, mert első példának egy régebbit linkeltem. Nem is javasoltam, hogy rakja fel, főleg amíg a tárolóban is fenn lévő 435-ös jól működik!
Ha bebootolsz a pendrive-ról és kiadod ezt a parancsot, nem áll helyre a rend?
reboot
-
herdsman12
őstag
válasz
Rimuru #72184 üzenetére
Köszönöm, elnéztem 32/64 -et.
Az update-grub-nál valami történt, de elindult, majd grub-install, update-grub és működik a dual boot.root@mint:/mnt# sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
root@mint:/mnt# sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'. -
válasz
moleculez #71399 üzenetére
Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van.
-
válasz
ubyegon2 #70821 üzenetére
#70821: Ne a /-be tedd, hanem manjaro telepítéskor simán tedd be az MBR-be ahogy kell, mert az a jó. A manjaro grubja látni fog mindent, csak várd ki azt a pár órát amíg a modprobeokat végig játssza, azalatt nyugodtan megborotválkozhatsz. Én ilyenkor el szoktam indítani a gpartedet, vagy a disks alkalmazást és elzongorázgatok az összes partíciókon meg-meg nézegetem a tulajdoságaikat és közben a grub updater is kap egy pofontot, spint , avagy súgást és hamarabb befejezi a szenvedést. Bootoláskor beszállok a manjaroba és bedugom a cinkelt pendrájvot és erre telepíttetek egy tartalék grubot (sudo grub-install /dev/sd(pendrájv MBR), utána sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és ezt a pendrájvot ismét elspájzolom. Egyszerűbben szólva nem használok manjarót.
-
válasz
ubyegon2 #70820 üzenetére
Mindig arra törekedtem, hogy ha manjarom is van, akkor egy tartalék grubot a működő manjaróból egy egy vésztartalék pendrájvra rá grub-install -oztam és ezt elspájzoltam. Ezek után történhetett bármi, tehát egy másik disztró updatelt és emiatt elérhetetlenné vált a manjaró, akkor a tartalék pendrájvos bootolás segítségével becsónakáztam a manjaróra és ott kiadtam a sudo update-grub, vagy újabban a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot. Ezzel meggyógyult mindig minden. Tehát az utolsó szó jogán mindig a manjaró kell hogy kikalapálja magának a grubot, máskülönben a manjaro elérhetetlenné válik.
-
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szallasi007 #67125 üzenetére
A 16.04 még valószínűleg alapból /dev/sdx módon csatolta a hdd-t, de ezt le kellene ellenőrizned. Meg úgy egyébként le kellene csekkolni, hogy milyen partíciók vannak a gépben.
Ennek a kettőnek kellene a kimenete, hogy konkrétan tudjunk segíteni:
cat /etc/fstab
sudo fdisk -l
- ill. valszeg sudo nélkül, gondolom megvan a root hozzáférés a szerverhezAddig meg szerintem fusd át a chroot leírást a téma összefoglalóban.
Úgy egyébként a clonezilla egy jó és nem túl komplikált megoldás a mentésre és visszaállításra, csak rá kell dugnod valami hdd-t a szerverre, hogy legyen mire menteni. Képes partíciókat és teljes merevlemezt is átmenteni, ráadásul a köztes fájl tömörítéssel készül így eléggé helytakarékos.
Viszont ezzel is érdemes lenne megismerkedned mielőtt élesben akarod használni.leviske: én megpróbálnék egy grub-install /dev/... -t futtatni, hogy tiszta lappal menjen a dolog. Az jó kérdés, hogy az a sok entry honnan jött.
-
válasz
CPT.Pirk #62436 üzenetére
Akkor nem grub-rescue probléma, csak sima grub reinstall. Akkor viszont nem értem mi csúsztatott félre.
Már ez is régi módszer?
chroot
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grub -
válasz
ubyegon2 #61791 üzenetére
Végigcsináltam, de nem segített.
A grub-ot sehogy nem hajlandó feltenni.ezt csináltam:
- partíció létrehoz
- mount /mnt
- file-ok átmásol
- leírás szerinti mount-ok
- chroot
- grub install
itt dobja ezt:$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdb
grub-install: warning: this GPT partition label contains no BIOS Boot Partition; embedding won't be possible.
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists. -
Sziasztok!
Próbálok grub-ot installálni, egy új SSD-re, de nem megy.
File-ok másolása megvolt, fstab-ban átírtam a GUID-ot, de a grub install nem megy.Chroot nélkül ezt kapom:
$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdg1
grub-install: warning: File system `ext2' doesn't support embedding.
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists.Milyen ext2? Ext4-re van formázva.
Chroot-tal meg ezt:
# grub-install /
grub-install: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?).Mit kell még mountolnom a /mnt-n kívül?
BIOS módban megy a gép, nincs külön efi patíció.
-
Rimuru
veterán
sudo grub-install /dev/sdb (ha sdb-nek hivjak
)
utana(vagy elotte) helyrerakod az sda (ha sda -amin a win van-) bootloaderethogy én rábíztam a rendszerre a partícionálást, ne tudná megoldani korrekten, a másik rendszer rendszerindításának szétcseszése nélkül - nem telepitettel meg windowst nem windows melle, ott ez alap mukodes (talan ha cmdben telepitesz meg lehet kerulni...)
-
válasz
Smiley #56814 üzenetére
Érdekes! Én MBR rendszerű USB-s SSD-t használok EFI-s rendszerű gép bootolására. Négy partíciója van.
-Az első fat32-es ez multibootos ISO fájlok tárolására van YUMI-UEFI-0.0.0.6.exe -vel készítettem Windows 10 -ből (nem tudom, hogy fontos-e , hogy UEFI-s Win 10-ből) ez a partíció UEFI gépen bootolható (lehet hogy MBR-es gépen is, csak még ott nem próbáltam), syslinux van az MBR-ben.
- a második partíció Fat32-es 100megás EFI partíció BOOT és ESP Flaggel amibe
- a harmadik Ext4-es partícióra EFI-s gépen telepített Peppermint 8-as linux -ból unmountolván a gép alap EFI partícióját és felcsatolván a fentebb említett EFI partíciót /boot/efi mountolási pontba beletelepítettem a Grub2-őt sudo grub-install /dev/sda2 (mivel a gépben lévő SSD-t /dev/mmcblk0-nak hívja a linux) és utána sudo update-grub. Így ez a partíció is bootolható EFI rendszerben és indítható a 3.partícióra telepített linux is, vagy még amit korábban a telepített linux os-prober progija felderített.
- a negyedik természetesen egy swap partíciócska.Most készülök arra , hogy valami régi kézihajtányos módszerrel MBR-es gépen live-linuxot használva felcsatoljam a 3. partíciót és átvegyem az uralmat felette, tehát éljen az oda telepített linux és
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgCsatakiáltással beletelepíteném a linux saját partíciójába is a Grub2-őt.
Ezután megpróbálnám az sdb1 (mert itt az sda a gépbe tett vinyó lenne gondolom) partíción található syslinux.cfg fájlba beszúrni ezt:
LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3Így reményeim szerint bootolható lenne Legacy és EFI gépen is a telepített linux és a multibootos partíció is.
Ha mindez működne akkor utána már nem szabadna hagyni, hogy a grub updétolja magát.
Mottó. A remény hal meg utoljára .
-
válasz
Flowtation #56789 üzenetére
Xard már le a fedorádat. Bootolj be valahogy egy olyan disztrót amit szeretsz. Ott legyen egy sudo grub-install /dev/sdX, majd egy sudo update-grub. Oszt ennyi. Ha spajzolni akarod nagyobb bajok esetére ezt az útjelző táblát, akkor dugj be egy pendrájvot (ez mondjuk a /dev/sdQ) oszt adj neki egy sudo grub-install /dev/sdQ parancsot és kész.
-
válasz
Flowtation #56785 üzenetére
Uhm...Szóval GRUB2-vel települt....valami itt nem kerek. Én mióta először Linuxot telepítettem, már akkor is GRUB2 volt minden disztróban.
Ha nem akarsz sokat vackolni, akkor amiről bebootolsz, abban futtatsz egy sudo grub-install /dev/sdx parancsot és az lesz ami először bootol. Különben meg a GRUB beállítás nem változott, az /etc/default mappában van a grub fájl, abban átírod a nullát az első sorban, ezt már ismered.
grub update nem árt majd
Szerintem csak azt lehet beállítani, mi bootoljon alapból, a több disztró sorrendje eleve értelmetlen, mert akkor már úgyis billentyűkkel mozogva választasz. Ez a kalapos disztró errefelé nem gyakori, de páran használják, hátha segítenek!
-
válasz
Rimuru #56515 üzenetére
Köszönöm szépen!
A syslinuxos chainloader segítségével sikerült végre megcsinálni a swájci bicska USB-s SSD kütyümet egyenlőre legacy verzióban !
Az alapanyag egy verbatim store n go 128gigás USB-SSD drive. Így partícionáltam:
Az sdb1 fat32 , erre windowsból Yumival másolódnak a live iso-k és egyéb iso-k (vírusirtók satöbbi, pl windows telepítő), a Yumit is linuxosok csinálták, syslinuxos bootot tesz az sdb MBR-jébe. A Yumi nagyon kiszolgálja a felhasználót, nem kell beállítások után kutakodnia.
Az sdb2 exFAT, csak winnyózból tudtam megformázni, a linux a /media/user mappába mountolja ha megkérjük rá.
Az sdb3 egy NTFS szükséges rossz ,mert az előzőleg a drive hátsó végébe telepített linux, esetemben L.Mint XFCE 32 bites (bizonyám(!) ... semmi perzisztens baszkurálódás valamelyik live iso-val !) Grub-loaderét ebbe a partícióba telepítettem ez alapján:Installing GRUB2 to a Partition így:sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgSajnos emiatt került a linux a kiterjesztett partícióba.
Ezután már csak annyi dolgom volt, hogy az sda1 multiboot mappájában található syslinux.cfg fájlba beszúrjam ezt:LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3És győztem !
Köszönöm nektek!
Beletelt pár álmatlan éjszakába , mire mindezt a tudatlan fejemmel összebuheráltam.
Külön köszönet colomb2-nek!!
-
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #56216 üzenetére
Több Linux telepítés után nincs win választási lehetőség a Grub listában.
Ismerem a
sudo update-grub
parancsokat, de ettől win még nem választható.
Megnéztem az MX Boot Repair-t, addig értem, hogy MBR és az sda-ra, de mi lenne az a "Select /boot location", ahol csak a 7 partíciót lehet választani. -
válasz
mefistofeles #52371 üzenetére
A művelet előtt dugj be egy pendrájvot és, ha az mondjuk az sdb, akkor parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo update-grubIndítsd újra a rendszert és próbáld ki , hogy tudod-e indítani a pendrájvról. Ha működik a dolog akkor van egy biztonsági grub lehetőséged. Vedd ki a pendrájvot és hagyjad hadd csináljon a windows amit akar a saját partícióin.
-
A manjaro grubja igen kényelmes ,pl. mindig arra a sorra tér vissza bootoláskor , amelyiket legutóbb használtam ,ha updatelem, akkor mindent felderít szépen és berakja a menüjébe. Multibootban ha egy másik linux upgradeli magát és újratelepíti a saját grubját, akkor szinte biztos , hogy a manjaro nem lesz indítható (mert a manjaro egy ilyen különleges distro). Ez nem oly nagy probléma mert például ilyen módon könnyen gyógyítható , de ekkor még a másik linux grubja dolgozik továbbra is, és olyan csúnya nézni , ahogy a manjaro bootoláskor tolja azt a jobbra teleszkópozó kék csíkot. Ezért , s mivel úgyis tartok egy körömnyi USB pendrájvot (s ez az sdb) a noti oldalában mindig ,a manjaro grubját (amikor megváltozik) mindig beletelepítem az sdb-be is (sudo grub-install /dev/sdb és ezután sudo update-grub). Ha egy másik linux újratelepíti a grubot (az sda-ba) és ezzel a manjaro indíthatalanná válik, akkor az sdb-ről bootolva bejutok a manjaromba és a manjaroból újratelepítem és updatelem a grubot az sda-ra és az sdb-re is.
Tehát mindig ragaszkodom a manjaro grubjához.
Még DD-zni sem kell hozzá
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Telepítettem a linuxmintet win 10 mellé.
A telepítés menet közben leállt,annyit írt hogy rendszerjelentés készül és majd valaki foglalkozik vele.
Újraindítottam de a Grub felirat bejött és villogó kurzor.Ebből arra következtettem hogy ott nem stimmel valami.
Újraraktam a grubot.
A következő hibaüzenentet adta:mint@mint ~ $ sudo chroot /mnt
root@mint / # grub-install /dev/sdb1
grub-install.real: error: /usr/lib/grub/i386-pc/modinfo.sh doesn't exist. Please specify --target or --directory.
root@mint / #Most?Mert így a se win se linux.
-
-
válasz
Flowtation #49280 üzenetére
ha kiveszem a második vinyót, akkor ugyanúgy elindul a grub és tudok win.t indítani, de a linuxot nem?
Az 1. vinyón van a win, a 2.-on a Linux, ha jól emlékszem. Én mindkettőre tennék GRUB-ot, szerintem ha az egyiket kiveszed, nem lesz gond, hogy nem találja a másik oprendszert, de lehet, hogy a választómenüben a nyíllak ki kell jelölni bootolásnál, hogy bootoljon ami rajta van. Ez esetben, ha a 2. meghajtó van csak benn, érdemes csinálni egy GRUB frissítést a sudo update-grub paranccsal.
Ha nem rakja az első helyre a Linuxot, akkor újra kell telepíteni a sudo grub-install /dev/sdx kiadásával. (az X a meghajtó betűjele)Mi történik abban az esetben ha az sdbre (linux) rakom a grubot?
Ezt nem teljesen értem. Csak arra tennéd vagy hogyan gondolod?
Ha az sda-n nincs GRUB, akkor arra a wines inditót kell tenni és akkor csak a Win elérhető. Az is jó megoldás lenne egyébként, ha a bios-ból választanád ki, mi induljon az F12-vel. -
oncsi
őstag
Sziasztok.
Win 7 hazavágta magát, meg a Mint 17.2-t tegnap, amikor fel akartam tenni egy uj particióra a 17.3-at.
Mind a kettő mint elindult, rendesen ment. De a win inditása után már nem indult el semmi.
Mint Live CD-vel (pendrive) minden adat látszik. Win telepítőről a javítás nem talál hibát, szerinte minden jó.
Ha felrakok egy ujabb particióra (a 4. primerire) egy friss telepítést, akkor az is csak az első újrainditásig jut.
Live-ról próbáltam ezt (ubin ment)sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
sudo rebootA chroot-nál elakad, mert olyan nincs válasszal.
Kis segítség kellene -
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41320 üzenetére
Akkor menj be Live-ba.
Terminál:
sudo mount /dev/sdbx /mnt (sdx helyére a Linuxos rendszerpartíció azonosítója kell, nálad sdb6, ha jól láttam)
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
Szóköz, / jelekre figyelj, érdemes innen kimásolni pontosan.
grub-install-nál mutasd meg, miket ír. Vagy ha bármikor error-t kapsz. -
válasz
inf3rno #40047 üzenetére
Bocs, félreértettelek. Akkor add ki az sudo grub-install /dev/sdb && sudo update-grub parancsot és akkor arról a meghajtóról már lehet, hogy jól fog bootolni a GRUB és be tudod állítani, mi bootoljon alapból, ill választani tudsz x mp-ig, grub beállításokat már biztosan átolvastad párszor.
Ezt egyébként a mostani sda-n lévő grub-ban is kéne tudni használni, eddig erről nem esett szó, hogy F12-vel kell meghajtót választanod.
A Mint nem volt szimpi, az ubuntu tetszett
Ismerve ezeket, inkább a kinézetekkel lehet problémád, mert e kettő között aztán tényleg nincs igazán alapvető különbség kezdőknél, de ha a wayland-es fedorara vágysz...
Arch vagy Arch alapot nem próbáltál még?(#40044) beloadjoker
Írhatnál ezekről blogot, elég ismeretlen terep és biztosan érdekes lehet pár ft-nak! -
válasz
inf3rno #40006 üzenetére
"A GRUB szerintem másik HDD-n van rajt"
Ahová telepítetted, ott van, ha ezt írod, hogy
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub,
akkor az sda-ra kerül. Az nem érdekli annyira, hol vannak a Linuxaid, itt egy régebbi grub-update kiírása, amiből látszik, hogy szépen felsorolja az SSD-n és a HDD-n lévő oprendszereket:~ $ sudo update-grub
GRUB beállítófájl előállítása…
Figyelem: A GRUB_TIMEOUT beállítása egy nem nulla értékre, ha a beállított GRUB_HIDDEN_TIMEOUT többé nem támogatott.
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-39-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
grub-probe: hiba: nem található GRUB meghajtó ehhez: /dev/sde1. Ellenőrizze a device.map bejegyzéseit..
Megtalált Linux Mint 17.1 Rebecca (17.1) ezen: /dev/sda5
Megtalált Ubuntu 14.10 (14.10) ezen: /dev/sda6
Megtalált Manjaro Linux (0.8.12) ezen: /dev/sda7
Megtalált Windows 7 (loader) ezen: /dev/sdb2
Megtalált Chakra Linux (2015.03) ezen: /dev/sdb5
Megtalált Linux Mint 17.1 Rebecca (17.1) ezen: /dev/sdb6
készAz sdb-n lévő GRUB is ugyanezeket sorolná fel, persze kicserélve az ottani alaprendszert az ittenivel.
"és úgy nézem a GPT-s partíció után a második egy párszáz megás, gondolom az lehet a GRUB"
Nincs párszáz megás, sőt semmilyen GRUB partíció nincs. Egyszer felrakhatnál a gparted-ről egy képet, ahol ezt látod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha itt a helyes eszközt adod meg:
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
akkor arra az eszközre fog kerülni a grub. Hogy melyik mi, azt meg a sudo fdisk -l paranccsal tudod megnézni. De ha totál biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a grub telepítés idejére húzd le a vinyót a gépből.
-
Shiku
aktív tag
Az xp most már él, viszont a gparted továbbra sem látja a partíciókat, és az egész merevlemezre azt írja, hogy unallocated (931.51GiB)
A sudo grub-install /dev/sda parancsra ezt a választ kapom:
grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.
grub-install.real: error: failed to get canonical path of `/cow'.A windows lemezkezelő pedig valamiért még plusz két logikai meghajtót hallucinál, 913GB szabadterületet és 1762GB ismeretlen partíciót
-
törölt tag
Ó hát ott vannak a kis huncutoksztem akkor egy grub helyreállítás rendberakja a cuccost.
livecd - terminál -superuser-ként(sudo):mount /dev/sda6 /mnt
cd /mnt
mount -t proc proc /mnt/proc
mount -t sysfs sys /mnt/sys
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/
chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grubforrás [Grub helyreállítás]Ja neem bakker ,hülye vagyok az egész extended hiányzik tényleg !! Akkor tényleg a partíció helyreállítás kell!
-
válasz
Klaus Duran #37855 üzenetére
Ez alapján próbálj meg csinálni valamit a jogosultsággal.
(#37857) apszi
sudo grub-install /dev/sdx biztosan telepítené a GRUB- ot, lehet updatelni is kéne, hogy mindent beolvasson, de biosban ezt az eszközt kell megadni 1. bootnak. Ahogy látom, megy ez már vakon is!(#37849) Vladi Arányaiban csökken a guruk száma, csak ki ne haljanak, mint a dinoszaurusz!
-
-
válasz
Rimuru #32900 üzenetére
Nem lehet sokat írni róla, úgy kell mint Windows alatt. Jaj, még csak az kéne! Itt 10 sec alatt beállítom a DSL- t, hogy működjön, Win 7- en meg szórakozik egyedi gép esetén is, hogy válasszak hálózat típust, nem értem miért nem lehet ezt elkerülni, ha nem vagyok hálózatban!
majdnem mindenhol networkmanager van A gond ott volt eddig, ahol semmi nem volt, Debian, Centos és Antergos játszotta el ezt eddig, igaz ezekből csak az utóbbit kellett volna kipróbálnom kezdőként, de miért ne lettem volna kíváncsi?
(#32903) lolka1980
Mindent csinálj úgy, ahogy a többinél, saját partíciójára. A többsége saját grubot fog felrakni, bármelyiket törölheted partíció formázással, csak azt ne töröld, ami a saját grubbal aktív, mert akkor telepíthetsz grubot live- ból! Illetve a meghagyni kívánt disztrón újratelepíted a saját grubját : sudo grub-install /dev/sda Az sda ugye a meghajtó más betűjele esetén változtatandó!!! -
Bkrisz9
őstag
Sziasztok! lenne egz kis problemam az Ubuntuval: Felraktam win7 melle de a telpites vegi ujrainditas utan a win-t inditotta es nincs boot valaszto. ezzel elvileg elo lehet csalni:
sudo fdisk -l
Nézd meg melyiken van a rendszer. pl: /dev/sda1
Egy kis mount:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/devJogotneki:
sudo chroot /mnt
majd:
update-grub
grub-install /dev/sda
grub-install --recheck /dev/sdalecsatol:
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mntnos nalam ennel a sornal megallt a tudomany: sudo mount --bind /dev /mnt/dev
ezt irja ki: mount: mount point /mnt/dev does not exist
mi lehet a gond? -
No, ez már tényleg bonyolult lett!
Az Ubi GRUB- ját lecseréli a Debian a sajátjára a telepítés végén, de ilyenkor frissíti is a GRUB- ot, ezzel feltérképezi a meghajtón lévő oprendszereket és ezeket sorbarakja a boot választómenüjében pedig kiválasztod, melyik oprendszert szeretnéd elindítani. Ez szerintem eddig is így működött nálad.ami inditja a win7 indítóját, ami meg indítja az XP-t?
No itt már fonalvesztésem van, ezt hogyan csináltad? Nagyon trükkös, ha így van, de elméletileg az új frissített GRUB ugyanazokat kezeli, mint az előző, csak felcserélődik az Ubi és a Debian.Ha boot- nál kiválasztod az Ubuntut, majd annak a terminaljában kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot, akkor visszarakja az Ubi rendszerindítóját, persze a végén add ki még a sudo update-grub parancsot is.
Az normális, hogy a sda4 van hátul, ha a sda3- at csináltad meg kiterjesztettnek.
Ha az XP megsérül, éhen halunk!
Az oprendszerre érted? Az nem sérülhet meg, letörlődhet csak, ha rosszul partícionálást választasz a telepítés során, de kézi partícionálásnál nem lesz baja, ha nem azt a partíciót jelölöd ki valamelyik Debianos partíciónak, mondjuk /- nek vagy /home- nak. -
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #28015 üzenetére
sejtettem, hogy fent van.. passzolom
Délután felraktam virtuális gépre az ubuntut, majd liveról bebootoltam és ezt csináltam:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 8589 MB, 8589934592 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1044 cylinders, total 16777216 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000638dc
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 1677311 837632 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 1679358 16775167 7547905 5 Extended
/dev/sda5 1679360 16775167 7547904 83 Linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda5 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ su
Password:
su: Authentication failure
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /dev /mnt/dev
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /proc /mnt/proc
root@ubuntu:/home/ubuntu# chroot /mnt
root@ubuntu:/# Es bent vagyok^C
root@ubuntu:/# grub-install /dev/sda
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
root@ubuntu:/# Es keszNálam ennyi volt, de 32bit és nem GPT-s
Próbáld megcsinálni (#28006) CPT.Pirk ötletét(ezen is látszik, hogy a bootflag a swapon van,ami természetesen hülyeség, de grub esetén ez tök mindegy !)
-
_Dumber_
őstag
válasz
olivera88 #27084 üzenetére
Suse-ra vigyázz . Alapbeálltásban nem az MBR-be akar telepteni grub-ot, hanem a / partcióra.
(Alig lehet lekaparni..) (én is megszívtam a 12.3-mal)Eddig hogy bootolt be?. Mert akkor állítsd vissza úgy ahogy eddig jó volt... Bootolj be, majd :
sudo update-grubProbléma az lesz, hogy vsz a root partciódon ott fog fityegni az előző grub, .. (tehát 2 egymás utáni grub-od lesz)
Azt megnézted, hogy hol van a boot flag?
-
800.henrik
senior tag
válasz
800.henrik #27017 üzenetére
Megcsináltam, elindult
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 seek=32
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
sudo update-grub
-
joecontra
addikt
válasz
800.henrik #27012 üzenetére
Nem így kell chroot-olni.
Én így szoktam:
chroot
sudo mount /dev/sda1 /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grubTermészetesen Live médium alól.
Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #26713 üzenetére
Az hogy a grub nem ment fel, az nem igazán köthető a Debianhoz, a grub többnyire ugyanaz a disztrókban. Ha valami életre keltesz azon a gépen, kellene nyomni egy sudo fdisk -l parancsot, hogy meglássuk mi a helyzet a fájlrendszerrel nagy vonalakban. Ha annak a valaminek van egy gui-s partíció kezelő programja, pl. gparted, akkor onnan is jöhetne egy képernyőkép, meg az tud partíciókat ellenőrizni is.
A grub-install /dev/sda parancs sikertelen futása egyértelműen valami nagyobb gebasznak a jele.
mzx: nem tudom, vegyél egy rendes penriveot.
"Más kérdés, hogy a Lubi 10.04 eleve bug-os egy csöppet, live cd-ben is. Viszont nagyon gyors rendszer."
Na most ezek után mit lehet mondani? Bugos, de gyors. Vagyis kevesebb idő telik el két bug megjelenése között mint egy stabil disztrónál, ez tiszta nyereség. -
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #22934 üzenetére
Én nem igy csinálnám
Ha jelenleg csak az a cél hogy a már működő oprendszer mellől le kell gyúrni a nem kellőket, akkor bootolj be azzal amit meg akarsz hagyni.
terminálba: lsblk
Itt felírod, hogy mi van felcsatolva a rendszerre (ezeket kell meghagyni !!)
kell a "/" és a "/home", (esetleg a /boot .. de hogy Te mit hoztál össze azt neked kell tudni)aztán:
sudo grub-install /dev/sda (vagy sd(valami) ) - az a vinyó amit bootnak használsz
sudo update-grubHa ez megvan akkor már lehet gyalulni a többit.. mert a grub már arra mutat amit éppen most használsz.
gyalulás után egy új : sudo update-grub
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18875 üzenetére
Valami a grubbal nem okés. Be sem jön a rendszerbetöltője? Fura.
Akkor kelleni fog a Mint live pendrájvon, arról indítva meg kellene nézni pl. GParted-ben, h melyik a / partíció. Ha jól gondolom, akkor az sda3 lesz. fájlkezelőben rákattintasz, h csatolja fel. Terminált nyitsz,
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdaaz /mnt/ után azt írd amilyen néven oda csatolta, pl. Mint vagy ilyesmi. Ha utána csak linux van grubban, akkor elindítod és terminálban:
sudo update-grub
Vagy grub customizer-t telepíted, onnantól mindenhez van GUI.
Másik -fentebb linkelt megoldás- Supergrub disk, ezt indítod, megkeresi és elindítja a telepített linuxot, utána azon belül egyszerűbb újratelepíteni a Grubot. -
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18764 üzenetére
Most a windows működik? Az Ubuntu telepítve, csak az nem indul? Vagy mi most a helyzet?
Ha win műxik és Ubuntu telepítve, de nem piszkáltad, akkor lehet az újratelepítése a legegyszerűbb. Ha már volt ez-az, nem akarod újrarakni a linuxot, akkor letöltöd és kiírod ezt pendrájvra. Okos kis program, ha minden jól megy el tudod indítani vele a linuxodat. Ha elindította, akkor meg: sudo grub-install /dev/sdX X az a meghajtó, elvileg a tehát sda a vége. Utána ööm, bódottá. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomi5244 #15618 üzenetére
Grub, Grub2, Burg és még van pár ilyen. Milyen Linuxot használsz? Általában csak annyi a helyreállítás, hogy bebootolsz live cd-ről, felcsatolod a vinyót a filerendszerbe, majd kiadod az adott grub újratelepítési parancsot.
Feltételezve, hogy Grub2-t használó "mai" disztród van, ez az út:
$ sudo fdisk -l
Hogy lásd mi van a gépben
$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
Ez beteszi a grubot az sda eszköz MBR-ébe, ha nem sda-n van a Linux, akkor a megfelelőt kell odaírni az fdisk -l kimenete szerint
$ sudo update-grub
Ezt meg már újraindítás után a telepített disztródban add ki, beteszi a wint a listába.Az összes win legyalulja a grubot. Miért is ismernének el bármit, ami nem Microsoft termék...
anxius: mac szűrést nem kapcsolta be a szomszéd?
-
Clemi
veterán
Bocsi, hogy még mindíg én, de konzolban egy új hibaüzit kapok:
Lefuttatom a "sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda" parancsot, ami hiba nélkül lefut vagyis "Installation finished. No error reported." sor a válasz, majd beírom hogy:
"sudo update-grub" amire azt a választ kapom, hogy: "/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of union.
A Dolphin-al benézve az root/mnt könyvtárba tök üres....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valami nem sikerült neki a GRUB rendszertöltő telepítésekor.
A Lubuntu működik Live módban? Gondolom tud olyat. Be kellene bootolnod úgy, felcsatolni a rendszer HDD-t majd frissíteni a GRUB-ot. Nem bonyolult a dolog, csak 3 parancs a terminálban.
$ sudo fdisk -l
ez megmutatja, hogy sda, sdb, vagy mi a neve a vinyódnak, valószínüleg /dev/sda lesz. Onnan a listából a root "/" partíciót kell kiválasztanod, annak a számát beírni az X helyére a következő parancsnál.$ sudo mount /dev/sdaX /mnt
$ sudo update-grub
Ekkor ha lefut hiba nélkül a parancs, megkeresi az oprendszereket, indíthatod újra a gépet és valszeg minden rendben lesz. Ha valami hibát kapsz, akkor az alábbi két parancsot add még ki.$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
$ sudo update-grub
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium Új eredeti Apple akkuval, USA model
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3004
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest