- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #22421 üzenetére
Szerintem mondjuk epp ezert nincs is alapbol megfertozve a linux kernel. A terroristakat ugye nem tudjak megkerni, hogy mindig az o altaluk megfeleloen preparalt kernelt hasznaljak, meg eleve egyszerubb lebombazni oket, a valos cel ( nemet, norveg, stb... cegek elol piacokat, koncessziokat elhalaszni) meg olcsobb es egyszerubb modon is lehet.
-
törölt tag
válasz
Zoltán #22352 üzenetére
Engem nem az zavar, hogy be kell kézzel állítani a dolgokat. Sőt. Inkább az, hogy a saját csomagkezelőjével, saját tárolóiból telepített program képes anomáliát előidézni, ami jelen esetben még kifog rajtam. Persze könnyen elképzelhető, hogy fél pillanat lenne javítani, de még nem értek hozzá.
A fenébe, most ezt windowsról írom és nem arról akarom
Nekifutok még egyszer ...Csak nem fér a fejembe, hogy egy privoxy telepítés után miért nem tud betöltődni simán a login screen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Zoltán #22337 üzenetére
Ezek az információk egy kis netes búvárkodással mind hozzáférhetőek.
Ne kaotikus kód lapátolásra gondolj. Ilyen már a 90'-es években sem volt.Nagyon pontosan dokumentált az egész fejlesztési folyamat, követhető, ellenőrizhető.
Ha nagyon ráérsz akkor te magad 0.1-től a mai napig átnézheted. -
-
kodmen
aktív tag
válasz
Zoltán #22285 üzenetére
Hm... Jól sejtem, hogy emiatt volt gondolm LM 15 oliva MATE-en a tvtime hangjával? Uhu 2.1. alatt szól, de LM alatt nem (Leadtek Winfast 2000 PVR tuner kártyám van + T-home ). Ha pulse le, alsa csomag fel, akkor jó lenne minden további mókolás nélkül?
Illetve Kaptam még ilyen tanácsot, amit nem tudtam kipróbálni egyelőre:
"A tvtime-nek oss emuláció kell, csak oss -el lesz hangja."
"Ha jól emlékszem ezt kell beírni a parancsorba az OSS betöltéséhez: modprobe snd-pcm-oss" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #22122 üzenetére
Jah hogy még nem végleges a 16. Akkor viszont miért támogatja az, az aktuálisat meg nem az a PPA? Nem értem...
A clean meg lehet törölte az archivest is. A lock dolog akkor szokott jelentkezni, ha pl. a háttérben fut egy másik csomagkezelő, míg te terminálból akarod buzerálni. Ketten egyszerre nem használhatjátok ugyanazt a csomagkezelőt, ilyenkor jön az, hogy nem tudta zárolni a valamit.
sh4d0w: érdekes az oldalon látott hozzáállás. Ez a "ha működik, akkor ne frissítsd" dolog nekem nem jön be. Olyan érzést kelt, hogy nem tudják megoldani a frissítést gondok nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #22110 üzenetére
A Mintnél verziók vannak. A PPA amit bekapcsoltál, nem a te verziódhoz való csomagokat tartalmazza. Szóval valamilyen függőségi problémája van, de azt nem részletezi.
Nézz utána a PPA-nak, hogy milyen rendszer melyik verziójához készült.
De magának a disztrónak a csomagjai között nincsen meg a speed dreams? Nálam Chakrán ott van a játékok között.
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #22103 üzenetére
kicsit konkretizálva:
mondjuk ha ilyen válaszokat kapok, hogy pl.: "uhhhh .... előbb fogsz Linux-only AAA kategóriás játékot látni, mint, hogy remote controllerrel irányítsd az online videokat" akkor nem vásárolok egyet.
Ha viszont kb. ilyeneket: "nem gond hiszen, míg windows alatt driverekkel kell szenvedned, itt a v.xy.xy kernel óta ez alapból megy" akkor veszek egyet.Kicsit jobban konkretizálva:
netes keresgélés után arra jutottam, hogy LIRC kell nekem. Viszont a csomagkezelőm mindegyik lirc-es cucchoz azt írja, hogy infra, míg a távirányítók lézeresnek tűnnek. Vagy jobb ötlet okostelóval megoldani? Látott már valaki működőt?
Köszi! -
válasz
Zoltán #22093 üzenetére
Sok kezdő linuxos esik abba a hibába, hogy Windows-ként akarja használni a Linuxot - ennek része az is, hogy nem figyelik, mit ír a rendszer a képernyőre. Nem tudhattam, hogy te ezek közé tartozol-e, vagy sem, de pont a readme-t idéző rész alapján úgy tűnt, hogy igen, mivel te magad írtad: ezt itt kihagytam...
A readme azért fogalmaz sok helyen feltételesen, mert a konfigurálás során sokminden beállítható, viszont a feltételes fogalmazással le lehet fedni minden lehetséges esetet, mert a fejlesztő előre nem tudja kitalálni, kinek melyikre van szüksége.A fórumozók segítségével megtaláltad a bináris repót, amivel ismét tanultál valamit: linuxon nem úgy keresünk programot, hogy "XY download", hanem "how to install XY on <linuxrendszerneve>". Valószínűleg az első találat lett volna G keresőben.
A hangkari driveres felvetésed: lényegtelen, hogy hány bejegyzés van arról, hogy miért nem megy a PA, Skype stb., mert ha mindenki leírná, amikor elsőre, OOB ment volna, valószínűleg sokkal több találatot kapnál. Persze Linuxra is igaz, hogy nem feltétlenül a dzsunka hardveren kell próbálkozni vele. Van működő hangkari driver Linuxra, igenis, pont elsőre ment mindkét lapomon újratelepítés nélkül. (Nem mellesleg valagnyi hardvert tudnék mondani, ami nem megy Windows-on, de azért senki nem sír...)
El kell felejteni a Windows-os gondolkodást, mert a Linux nem Windows és nem is akar az lenni.
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
Zoltán #22080 üzenetére
Akkor jól gondoltam, hogy csak a forrását szedted le, és most akarja lefordítani. Precomplied verzió nincs fenn?
Ha nincs próbáld meg felrakni a build-essential csomagot, és utánna építeni a forrásból... De ebben nem vagyok biztos, hogy elég lesz, régen csináltam ilyen Ubuntun -
-
válasz
Zoltán #22058 üzenetére
A letöltött csomagok a HDD-n vannak, ergo nem kell még1x letölteni őket => gyorsul a telepítés. Másrészt ha nem törölteted a konfig állományokat, akkor azok maradnak, ezért emléxik rád a rendszer, ha újra felrakod a korábban már használt programot.
A letöltött csomagfájlok a /var/cache/apt/archives-ban vannak.
-
-
Nkboy
senior tag
-
Jester01
veterán
válasz
Zoltán #20708 üzenetére
Akkor az /etc/rc.local-ban az echo sor végére írd oda, hogy > /tmp/boot.txt hogy így nézzen ki:
echo "running alsactl restore" > /tmp/boot.txt
Majd indulás után nézd meg létrejött-e a /tmp/boot.txt fájl.
Ha igen, akkor a script lefut, de lehet, hogy a GUI induláskor valami felülírja a beállításaid. -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #20601 üzenetére
Akkor így csinálunk Skype-ot Mint alatt:
-kapcsold ki Skype-ban, hogy "allow skype to automatically adjust mixer"
-indítsd el az alsamixert
-állítsd be a hangerőt, illetve, hogy a rear microphone-on várja a bejövő jelet, ne a "line in" vagy "front mic"-en (kivéve, ha direkt azt akarod...)
-máris megy a microphon skype-on.
-sokan írják neten, hogy a PulseAudio-t ki kell kapcsolni, de tapasztalatom szeritn nem szükséges, meg úgyis gyakorlatilag lehetetlen meggyőzni a Mintet, hogy ne induljon el megint bootoláskor, hiába állítod "off"-ra az autospan-t a config file-jában.-egy kérdésem maradt: hogyan vegyem rá a Mintet, hogy az alsamixer-t ne kelljen kézzel elindítanom mindig boot után és terminálból beállítani a fentieket? Kellene valami grafikus megoldás, vagy jó a parancssor is, ha el tudnám menteni a beállítást, és nem kellene minden bootolás után kézzel.
Köszi.
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #20585 üzenetére
ezt adta a google Ubuntuhoz:
Turn PulseAudio autospawn off, normally: $ echo "autospawn = no" > ~/.pulse/client.conf
Kill PulseAudio: $ killall pulseaudio
Shut down and restart SkypeDe nekem azt írja, hogy nincs ilyenem folderem. Mit írjak be pontosan a terminálba Mint alatt?
Köszi. -
Siriusb
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #20446 üzenetére
A csomagkezelőben lévő driver rá van szabva a disztródra (lehetnek disztró specifikus feladatok, amiket el kell végezni a telepítésnél), továbbá ott a frissítések követése is megoldott, míg a kézzel telepítettnél nem. Szóval röviden, ami megvan a csomagkezelőben, azt onnan telepítjük, hogy ne okozzunk magunknak fölösleges pluszmunkát.
Elméletileg ha telepíted a csomagkezelős drivert, az le fogja cserélni a mostani drivert a csomagkezelősre, nem kell majd kézzel leszedned semmit.
McSzaby: fizetős cucc, így még nem próbáltam, de van sok cucc, ami Wine alatt nem megy, ott viszont igen.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest