- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Pant* rant
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
pushalias
addikt
válasz
CPT.Pirk #20967 üzenetére
Valami iszonyú nagy zavart érzek az erőben veled kapcsoltban. Folyton egyetértek veled majdnem mindenben.
(#20968) trytron Nem ott lesz a gond, hanem hogy nincs jól beállítva az APN. A Web 'n' Walk alapján ez T-s lesz, akkor pedig az APN neve internet, az összes többi megadható mező meg üres. Pusztuljak meg, ha értem, miért van már a sokadik disztribúcióban hibásan magadva a magyar T-s APN. Persze csak ha igazam van.
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20931 üzenetére
Remek, köszönöm, skype fel is ment minden gond nélkül. Frissíteni nem kellett, áptudét.
Valahol az egérhez be lehet állítani hogyha dolgozik a gép akkor azt mutassa az egéren? Mert számomra elég zavaró hogy rákattintok egy programra és nem látom hogy épp dolgozik, nem pedig félre/rosszul kattintottam.
-
vamosip
tag
-
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20906 üzenetére
A lemezformázója valami förtelem, első installnál le is fagyott. Második installig el se jutottam, lefagyott már előtte. Harmadik install sikeres, nem enged be. Valamit elírhattam. Na most negyedjére kíváncsi leszek fel tudom-e rakni és be tudok-e lépni.. remélem ezen is kiiktatható ez a kötelező jelszavazósdi... a telepítő minden esetre nagyon lassan jön be..
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20899 üzenetére
lejárt az időlimit
Be volt kapcsolva ami a videón van. Viszont az asztalon jobb klikknél nekem nincs ott az a menüpont. Ennyi van:
Új mappa létrehozása
Új dokumentum létrehozása
---
Asztal rendezése név szerint
Rendezettség megtartása
---
Beillesztsé
---
Asztal hátterének módosítása -
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20899 üzenetére
libasound2 már a legújabb verzió.
libasound2 kézi telepítésűre állítva.
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség: xulrunner-10.0
Ezt az "apt-get autoremove" paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Hajajj, sosenemlesz szkájp.
-
spammer
veterán
válasz
CPT.Pirk #20875 üzenetére
Debian 7 xfce -t raktam virtuális gépre, kapásból nem ismerte a sudo-t, unknown command
Indítottam synapticot, 'sudo' keresése, megtalálta, de kérte a telepítőlemezt... Mondom nem szórakozok azzal, tegye fel netről, de a hivatalos repókban nem találta.
Azért az érdekes, hogy alapból nem települ és még tárolóban sem találja meg.
Persze su- működik, de akkor is...
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20873 üzenetére
We trust you have received the usual lecture from the local System Adminsitrator. It usually boils down to these three things:
#1) Respect the privacy of others
#2) Thing before you type.
#3) With great power comes great responsibility[sudo] password for debian: itt megadtam a rendszergazdai jelszót, erre:
Sorry, try again.
[sudo] password for debian: itt megadtam a felhasználói jelszót (ezt a két jelszót adtam meg telepítésnél) mire:
debian is not in the sudoers file. This incident will be reported.wtf?
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20871 üzenetére
Nem írtam dollár jelet.
E: /var/lib/apt/lists/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: /var/lib/apt/lists/ könyvtár zárolása sikertelen
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: /Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?Az utolsó sor kérdéséhez: gondolom nem, azt hogy kell?
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20867 üzenetére
Igen, nagyjából magyar a rendszer többi része.
You need to add the following entry in /etc/apt/sources.list or a new file in /etc/apt/sources.list.d/:
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
Other Software résznél van csak Add... oda beírtam (oda kell?) utána terminálba a másik két sort?
$ apt-get update
$ apt-get install -t wheezy-backports iceweaselMert ezt próbáltam, de nem jártam sikerrel.
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #20832 üzenetére
Sajnos nem, mert az ubuntut is simán felinstallalta pendriverol a hdd-re, csak a hdd-rol nem bootol be, met a linux ext4 re formazta, es csak fat16-rol hajlandó bootolni.
Esetleg egy bios update segithetne, de nem tudtam dos-os boot pedig ndriveot összehozni ami működik is. -
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #20630 üzenetére
Nem, mert el tudod menteni egy képfájlba, amit - ram sebességnek köszönhetően- közel elenyésző sebességgel tölt be.
Búúúúúmmcsikkáá!
Am más:
Cactimet rábírtam minden jóra, megy ám a monitorozás ezerrel, csak egy "apró" bibi, hogy ezt kapom, amikor a gráfokat ki akarom rajzoltatni.
Na most was? Nem találja a kép fájlokat? Megnéztem az path-eket és tökély. Apache-t újralőttem vagy 120...
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #20605 üzenetére
ha jól olvastam valahol, ha a telepítő / live médiában is legalább 3.9-es kernel van, akkor magától is kitalálja.
miazhogy HDD rulez? ha lenne SSD-d, többet nem akarnál olyan gép elé ülni, amiben nem az van.
lehet, hogy egy Arch Linux HDD-vel is hasít, de SSD-vel már 10-es warpol.
-
Winner_hun
félisten
válasz
CPT.Pirk #20590 üzenetére
Beírtam az első parancsot, néhány sort kreált. Aztán a másodikra is. Furcsa volt hogy nem kérdezett semmit. Megnézem hogy mit is ír. Manuálisan kell valamit lefuttatni mert ez így nem fog menni. Írta hozzá a parancsot is. Azt beírtam neki, utána az update már ment, az upgrade viszont még mindig problémás volt. Írta hogy mit kell beírni. Lenyomta azt is, utána jöhetett az upgrade. Ott volt 1 kérdés, ment az igen. Dolgozott, újraindítottam, be tudtam lépni, köszönöm.
Ilyen random lehalások mennyire jellemzőek? Háttérben nem képes frissíteni magát? Nem feltétlen szeretnék naponta / hetente átrohangálni rendszert helyrepofozni úgy, hogy ott még ide se tudok jönni kérdezni.
-
spammer
veterán
válasz
CPT.Pirk #20554 üzenetére
elementary ide vagy oda, egyet kell értenem
Öreg, géphez nem értőnek tényleg jobb lehet a Gnome shell, bazi nagy ikonok, jól látható, egyszerű, alá egy stabil Debian, aztán annyi
Bár a minimize gombot ebben is lefelejtették az ablakokról, legalábbis asszem az új Fedoraban nem volt (amit próbáltam virtuális gépen).
-
spammer
veterán
válasz
CPT.Pirk #20529 üzenetére
Sokan követték (és használták) "csendben", voltak róla videók, cikkek stb., de mivel béta volt, gondolom nem volt nagy hírverés. Viszont most, hogy kijött a végleges, egy rakás blog lehozta a hírt/cikket róla, youtube-on a linuxos csatornák adtak hírt róla, volt buzz körülötte
Distrowatch utolsó 30 napos listájában jelenleg a 12. helyen áll. Tudom, hogy csak a kattintásokat méri, de azért jelzi az érdeklődést.
Reklám meg hát... Ez nem Ubuntu/Canonical, nincs mögötte akkora erő/pénz/közösség
Pár srác most is a "fő csapat" tagja, aztán ennyi, rántják befele a communityt, lefektették az alapokat (HIG), most lehet tovább munkálkodni.
Meg még csak ez az első final-stable kiadás, szóval mostantól indul csak a téma igazán.
-
spammer
veterán
válasz
CPT.Pirk #20502 üzenetére
Az új oldalon valóban lehetne még pofozni, főoldal (bemutató) tényleg nem túl jó, főleg screenshotok nélkül.A régi oldalukon (webarchívum) volt részletesebb bemutató, nem tudom, ezt miért hagyták el.
Régóta ez a 0.2-es változat van már, szóval volt ideje elterjedni. De itt a 0.2 ne legyen megtévesztő, a készítők nem a verzióhajhászós módszert követik, nem attól tekintik stabilnak vagy "véglegesnek", hogy mondjuk 1.0 lesz a verziószáma. Gondolom majd akkor lesz magasabb verziószám, ha a saját fejlesztéseik közül egyre többet tudnak integrálni (persze a bugfixek mellett).
Nem az n+1. "rakjunk be pár appot alapból, húzzunk rá egy témát, aztán kész az új disztró" elven készítik (a 0.1 még olyasmi volt), hanem egy saját "ökoszisztémát" készítenek, és próbálják a fejlesztők dolgát is leegyszerűsíteni (pl. Contractor), és próbálják az appokat is a rendszerbe integrálni illetve rendszerhez igazítani minél jobban.
Persze ez még sok idő, sok munka, de szerintem elég korrekt munkát végeztek eddig. Az persze már megint más téma, hogy valakinek más az ízlése, azzal semmi baj sincs, de ez disztró nem rosszabb, mint akármelyik másik Ubuntu spin, simán lehet tenni vele egy próbált pl. a Xubuntu mellett/helyett.
-
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #20448 üzenetére
a csomagkezelőben a "radeon" szóra keresve kidob egy csomó mindent:
-az fglrx -en kívül telepítsem a fglrx-dev -et is? Mi az a "devel files"?
-van 4 féle "X.Org X server" is pl.: X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper és X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver, ezeket feltelepítettként jelöli. -
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #20439 üzenetére
Oké, akkor most mit csináljak? Próbáljam legyalulni a kézzel, az AMD honlapjáról feltelepített Linux drivert és válasszam ki a Mint csomagkezelőben a 'fglrx' -t tartalmazó nevű drivereket? Vagy amig komolyabb gond nincs addig ne piszkáljam? Amúgy miért gond, hogy így telepítettem? Konkrét problémát okozhat, vagy csak nem elegáns?
Köszi! -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #20413 üzenetére
$ aticonfig --help
...
PowerXpress options:
--px-list-active-gpu
--pxl
List current activated GPU
--px-dgpu
Activate discrete GPU (High-Performance mode), must re-start X to take effect
--px-igpu
Activate integrated GPU (Power-Saving mode), must re-start X to take effect -
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #20413 üzenetére
Köszönöm szépen!
A mint által feltett drivert használom, megpróbáltam feltenni az ati oldaláról letöltött catalystot, de amikor fel akarom telepíteni terminálba, azt írja, hogy a driver nem támogatja a grafikus meghajtót és kilép a telepítés
[pedig jót töltöttem le]
Azt olvastma, hogy a control centerbe át lehet állítani melyik graf kártya menjen, de így akkor nehéz lesz.Bár AMD oldaláról elég vicces, hogy egy újabb generációs HD8750 nem támogatott.. no mindegy
-
Carasc0
őstag
-
válasz
CPT.Pirk #20159 üzenetére
Igen de valami nem let jó. Most hogy már megszenvedtem vele, jó ez a manuális fstab szerkesztés, cask minden hdd-t rá kell dugni és akkor nem fog a következőkben átneveződni a dev/disk.
(#20160) rybank: Tudsz egy pontos nevet mondani, mert hiába kerestem angolul, magyarul a központban, semmi ilyet nem adott ki. :/
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #20089 üzenetére
nekem Windows sem igazán piszkálja a swapot (kivéve az olyan progik, amiknek mániája, mert van ilyen
), igaz 8GB RAM mellett ne is akarja.
de való igaz, anyum Dell D610-ére felraktam egy Linux Mint MATE-t, és 1.7-es Pentium M + 1 GB RAM + cefet lassú egy-két bad sectoros vinyó ellenére is egészen fürge. swaphoz elég ritkán nyúl, mivelhogy alap esetben <200 MB RAM használat.
-
-
válasz
CPT.Pirk #20058 üzenetére
Hááát, annyira nem. Volt rossz DDR1-em XP alatt, két modulból az egyik meghótt, csak annyit vettem észre, hogy belassult a cucc. BIOS POST lement, XP kék nélkül működgetett, csak lassabban. Amikor le akartam cserélni, üzletben beszámították, de előtte otthagytam tesztelésre, akkor derült ki, hogy az egyik modul rossz.
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #20056 üzenetére
Semmi, egy tök normális hardverhiba mentes gépem van, amin a windows jól futott. De a Mint 15,14,13LTS,LMDE,Debian 7 wheezyvel is vannak gondok.
Utóbbi már egész jó, ennek annyi baja van, hogy 5 bootbol 2x elhasal. Boot process egyszerűen befagy, semmire sem reagál, és mindig mást ír ki. Legtöbbször valami modprobe-ot. De értelmezhetetlen az összes, ahol megáll :/
Már a gépet kitakarítottam, ujraépítettem, vezetékeket megmozgattam.. de nem tudok rájönni a problémára.
A rendszer SSD-n van, az adatok egy külső usb3-as merevlemezen. Utóbbit lekötve is jelentkezik a hiba. Az SSD kitűnő állapotban van.
Majd ha sok időm lesz, akkor futtatok memtestet.
-
albinolynx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #19915 üzenetére
Úgy tervezem, hogy a win7-et csak a CAD-hez fogom használni. Kb. 5-6GB a telepítése. Frissítések tiltása nélkül ráadásul várhatóan nem fog eltelítődni, stb. Linux alá meg kerül egy vlc, vagy sm player, FF, chromium böngésző és torrent kliens. Nagyjából ennyi, többi alapból úgyis adott, vagy az alapértelmezettet cserélem valamire (nem számottevő méretbeli változás).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Everest / AIDA64 topik
- Nyaralás topik
- BestBuy topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest