Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
growler
üzenetére
Nem kell Live, van pár bootoló Ubuntu még a környékemen

GPT-EFI telepítés.
Megvan minden úgytűnik, létezik hogy szűzen 9,3GB egy Manjaro?
Telepítésnél nem adtam meg boot partíciót és nem is engedtem neki mert ezzel már futottam lukra, ez egy Ventoy alapú hordozható ssd és amikor megengedtem hogy hogy bármi telepítés belekotrásszon a Ventoy efibe, sohe többé nem indult el a Ventoy, csak a telepített OS.

tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$ ls -lösszesen 112lrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 bin -> usr/bindrwxr-xr-x 4 root root 4096 febr 3 14:09 boot-rw-r--r-- 1 root root 22870 jan 13 03:51 desktopfs-pkgs.txtdrwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 devdrwxr-xr-x 106 root root 12288 febr 3 14:09 etcdrwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 3 14:08 homelrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib -> usr/liblrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 lib64 -> usr/libdrwx------ 2 root root 16384 febr 3 14:05 lost+founddrwxr-xr-x 2 root root 4096 dec 21 17:55 mntdrwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:09 optdrwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 procdrwxr-x--- 5 root root 4096 febr 3 14:09 root-rw-r--r-- 1 root root 5385 jan 13 03:47 rootfs-pkgs.txtdrwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 runlrwxrwxrwx 1 root root 7 dec 21 17:55 sbin -> usr/bindrwxr-xr-x 4 root root 4096 jan 13 03:47 srvdrwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 3 14:05 sysdrwxrwxrwt 2 root root 4096 febr 3 14:09 tmpdrwxr-xr-x 9 root root 4096 febr 3 14:09 usrdrwxr-xr-x 12 root root 4096 jan 13 03:47 vartibi@TibiXubuntu:/media/tibi/vtoy_manjaro$ -
-
válasz
growler
üzenetére
(A Mintre ez nem vonatkozik - ott marad az 5 eves tamogatas.)
Ne feledjük, hogy ez egy olvadó 5 éves támogatás ám! 21-es főverzió megjelenésekor 5 év, de 21.3 esetén már csak 3 év, mivel az Ubuntu alap az összes 21.x alverziónál ugyanaz. Ezért is idézte fórumtársunk, hogy a 21.3 csak 2027-ig támogatott.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
growler
üzenetére
Nem oldotta meg a dolgot. De mindegy is, ha a fél megye leégett volna sem bánnám, csak ne kelljen megint végigzongorázni ezt.
Asztalról letöröltem.
Jobb tippet nem kaptam, így a home mappába lett újratelepítve az asztalnál használt állománnyal. Első indításra nem akart update-et, hanem 20mp után crashelt. Bónusz!
3 napja szoqok az eddig hibátlanul működő programmal, a hivatalos oldalról letöltve. Most egy rakéta indítja az asztalról ezt az instabil tumort.
V5-el lehet nem volna probléma a futást figyelembe véve, csak minden más (regisztrálni KELL, a kinézet) ellenszenves a V3-hoz képest. Amikor elegem lesz a 3 instabilitásából adok egy esélyt,de ha így terelnek 5 felé inkább keresek mást. -
-
válasz
growler
üzenetére
Szuper. így jó köszi.
Mégegy, hogyan lehet mappákra lebontva ezt a / alatt kiíratni?
Így mint a dir de méretekkel?tibi@TibiXubuntu:~$ cd /tibi@TibiXubuntu:/$ dir0 bin cdrom dev home initrd.img.old lib64 mnt proc run snap sys usr vmlinuz@128ssd_ubi boot core etc initrd.img lib media opt root sbin srv tmp var vmlinuz.oldtibi@TibiXubuntu:/$
A du helpjébe értelmes (nekem) kapcsolót ezt a -h, human találtam ami emberi léptékbe írja ki a méretet. A többi kínai. -
-
válasz
growler
üzenetére
Ja értelek...de ez vonatkozik mindenre vagy csak arra, aminek a /home-ban vannak a konfigjai? A képed alapján a Synaptic nem ilyen, de lehet tévedek...
FSTAB szerkesztést én se indítok sudoval, ha nem nano-val csinálom, hanem GUI-s szerkesztővel...igaz évek óta nem csináltam ilyesmit.
-
-
Zenebohoc
tag
válasz
growler
üzenetére
Kedves Growler és CPT.Pirk!
Köszönöm a segítségeteket!
Ubuntu Studioban kiadott parancsot követően nem történt változás az újraindítást követően:-(
Feltöltöttem a (Studio)terminal képét.
Visszalépve a LinuxMint Mate (Ő az alapértelemezett) már korábban is jelzett hasonló indítási gondot. Betöltés menete: Logót megjeleníti betöltéskor, majd karakteres képernyőre vált, hol két sorban kiírja a disztró változatot valamint a felhasználó nevét. Ez rövid idő után eltűnik, majd megjelenik egy grafikus háttér és várja a jelszavam.
A kétsoros szöveges képernyőig minden úgy megy mint régen. Utána az is eltűnik és a sötét képernyő marad villogó kurzorral.
Korábban, mikor indítási gondom volt egyből recovery módban indítottam és jelezte, hogy futtassam le az fsck-t. MOST EZ NEM jelenik meg, hanem egyből a helyreállító menü. Ott is felkínálja a grub frissítését (ott is elvégeztem).
Fsck-t viszont nem tudja elindítani.
Ez jelenik meg:
lib/rec-mode/recovery-menu: sor: 80: /etc/default/rc$:
nincs ilyen fájl
dev/sdb1 csatolva van (ezen van a Mate partició)
e2sck: nem folytatható -
válasz
growler
üzenetére
A' la gugli fordítózás,
"Egyes snapek azonban korlátlan hozzáférést igényelnek a rendszerhez, és ezek klasszikus snapekként vannak csomagolva .--classic
Csak a klasszikus snapek telepíthetők az argumentummal--classic. Mindazonáltal, bár az érvelést csendben elfogadják a szigorú snap telepítésekor, ez nem befolyásolja a bezártságot. A snap továbbra is szigorúan korlátozott lesz."
Ezt én úgy értelmezem hogyha a csomag amúgy is klasszikusan van összerakva és hozzáfér mindenhez akkor tökmindegy,
ha meg nem engedélyezett neki akkor hiába telepítem classic argumentummal, akkor is szigorúan korlátozott lesz.
Asszem elengedem ezt a downloadert,
nade jön a kérdésem.
Nálam az öreg Ubin snap pythonos a yt-dlp.
És az mindenhova tud letölteni, akármelyik vinyómra.
Akkor ez valószínűleg eleve classic, ezért ér el mindent?
Valaki felhomályosítana? -
válasz
growler
üzenetére
Dehogynem, anno Debian topikba be is raktam az apt - apt-get - aptitude különbségeket. Elég érdekes volt akkor ez nekem...
Pár link a témában...
Apt vs. Aptitude Command: A Definitive Guide
What is APT and Aptitude? and What’s real Difference Between Them?
what-is-the-real-difference-between-apt-get-and-aptitude-how-about-wajig
-
válasz
growler
üzenetére
A defrag opcióra rákérdeztem az angol Garuda fórumon - állitólag btrfs-en van
értelme SSD-n is - úgy-hogy az maradt.Érdekes, ugyan írta a discard=sync opciónál, hogy azért nem jó, mert töredezett fájlrészleteket hagyhat, de az eddigi ismeretek a TRIM műveletről ezt elég érthetetlenné teszik, de Te tudod, ha benne hagyod, benne hagyod, szerintem baromság ez így.

Mondjuk ha ugyanott olvastad, ahol az előző javaslatot, akkor azért elgondolkodnék a dolgon...szerinted van értelme két azonos funkciót ellátó ütemezett szolgáltatás lefutásának?
-
törölt tag
válasz
growler
üzenetére
Ha tisztán Btrfst használsz elég a btrfs-fstrim, de hagyhatod mindkettőt, mert ha normálisan van összerakva a rendszer, akkor úgyis Conflicts=fstrim.service paraméterrel van konfigurálva, elvileg a rendszer nem futtatja mindkettőt (SUSE-n így volt, Ubu meg csak fstrimet használ).
-
válasz
growler
üzenetére
Atyaég...belenéztem a btrfs mount opció doksijába, hát lehet tépném a hajam, ha nem EXT4-et használnék. Neked is javaslom, mert vannak saját mount opciói a btrfs-nek és vannak általános mount opciók is.
erre itt egy példa:
btrfs-trim.service
fstrim.timer
Totál ugyanazt csinálja mindkettő, szóval mivel nem ismerem a fs-t, mégis azt mondom, csak az egyiket hagyd benn!
Alapból a discard egész korrekt lenne a async kapcsolóval, mert ha ba van kapcsolva a COW, ami szintén hasznos lehet, akkor azt üti a discard=sync.
Ami fontos lehet még, hogy sok mount opció működik default a 6.1 és néhány a 6.2 kernelek óta. Szóval hasznos doksi, amit linkeltem, nem 10 perc, míg értelmezed azt opciókat és egymásra hatásukat!
Ha most btrfs-t használnék, beraknám az fstab-ba discard=sync opciót és meghagynám a btrfs-trim.timer-t weekly időzítéssel.
Mi nekem értelmezhetetlen, az a defrag opció, mert SSD-nél ez kifejezetten haszontalan és ellenjavallt...nem is értem itt miért van...
Van ilyen mount opció is:
ssd, ssd_spread, nossd, nossd_spread, ami azért érdekes, mert default SSD autodetected van bekapcsolva, de megmarad mégis a defrag is...Meg is állapítottam, hogy totál hülye vagyok ehhez a fs-hez, ha SSD-t kéne ezen optimalizálnom, égnek állna a hajam.
Persze ha NVMe SSD-ről van szó, jóval egyszerűbb lenne a helyzet, ott legalább a TRIM-meléssek kapcsolatos opciókat el lehetne felejteni.

Sok sikert a beállításhoz és úgy általában a btrfs használatához! Reméljük berus szaki majd jön és megvilágosítha homály elménket!
Szerintem tényleg modern(COW például), jó dolgok vannak benne, de kiforratlan ez a fs picit még, inkább annak javasolnám a napi használatát, aki valóban tisztába van a különböző és egymásnak időnként ellentmondó default beállításaival és képes optimalizálni.Ja és mindenhová be van rakva a noatime opció, ami meg kifejezetten nem modern, a mai SSD-nél már totál értelmetlen opció!

-
-
törölt tag
válasz
growler
üzenetére
Köszi, kíváncsi vagyok, az internyet szerint zstd tömörítés van állítva, nem használják a commitot, és előre vannak snapshotok állítgatva...
Az hogy utólag állítgass rootfsen csatolási opciókat, és esetleg defrag -c segítségével újra tömörítsd nem nagyon müxik, próbáltam, rebutuláskor fs hibával megáll (btrfs-progs 5.x szériáról beszélünk, lehet a 6.x esetén már jobban tolerálja).
-
törölt tag
válasz
growler
üzenetére
Calamares telepítő, természetesen nem tudsz csatolási opciókat megadni a rootfsnek...
De félre értesz, van remekül működő rendszerem, ahol ÉN állítom be a Btrfs-t, ahogy szeretném, csak bizonyos okokból szerettem volna Ubu vonalon maradni (LTS, apt, csomag választék, stb.)...
-
-
válasz
growler
üzenetére
Köszi!
Megsasolom ezeket is kiváncsiságból.

Viszont közben kiderült, hogy a snap csomag, amit fel akartam tenni, nincs karbantartva évek óta, és nincs is bent a snap store-ban.
Más baj nincs vele. 
Szóval, vagy megtanulok snap/flatpak csomagot gyártani forrásból, vagy maradok arch vonalon. -
-
-
lanszelot
addikt
válasz
growler
üzenetére
Nem lehet a chromebook -on pendrive-ról boot-olni.
Másik rendszert is csak mókolva lehet rárakni.CPT.Pirk:
Nem live rendszer, a fent leírtak miatt chromebook -on
Csak teljes rendszert tudok futtatni.
/A mac-en is, ott a live rendszer nem indul el, hibával újra indul folyamatosan. A teljes rendszer szó nélkül felmegy, akár sd kártyára is./ -
válasz
growler
üzenetére
Ezekszerint ez kell nekem,
ubiquity -b
Ventoyos külső ssd-mre telepítenék egy szűz Ubuntut, mert a többször klónozott, többször halálból visszahozott Ubim már nem a legacélosabb. Valamint 18.04, ideje lassan valami naprakészebb disztróval csapatni.
És mivel amúgy is Ventoyos az indítás, nem kéne a telepítőnek 1 bitet se beleírkálni a Ventoy EFI partícóba. Az nem vezetne jó eredményre véleményem szerint.
Bár... ki fogom próbálni de ha megy is efibe, nem fog indulni MBR/BIOS gépen.
Mégegy, kérnék szépen valami dedósoknak való faék egyszerű guis megoldást a letöltött ISO-k integritás ellenőrzésére. -
válasz
growler
üzenetére
dpkg is full készen van, próbálkoztam vele fél órát, hogy az nvme-clit fel tudjam rakni a smart miatt, de a telepített dependenciákat sem ismeri fel, egyre csak hajtogatja, hogy a csomag telepítéséhez függőség miatt először rakjam fel azt, amit éppen telepíteni akartam.

@CPT.Pirk: igen, már megy fel a 22.04 LTS
köszi mindenkinek a segítséget újfent!
-
growler
őstag
válasz
growler
üzenetére
Ha nincs telepitve az aptitude, innen letoltheto .deb kiterjesztessel. [link]
Gdebi-vel, vagy dpkg i-vel probald telepiteni.aptitude install "programnév" (Adott program installálása)
aptitude search "keresendő szó" (Keresés a csomagok között)
aptitude remove "csomagnév" (Eltávolítás a konfigurációs fájlok megtartásával)
aptitude purge "csomagnév" (Adott csomag eltávolítása minden összetevőjével együtt)
aptitude clean (üríti a gyorsítótárat)
aptitude show "csomagnév" (csomag információ)
aptitude reinstall "csomagnév" (csomag újratelepítése)
aptitude update (frissíti a csomaglistát)
aptitude safe-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat.)
aptitude full-upgrade (a lehető legújabb verzióra frissíti a csomagokat, és telepít vagy eltávolít ha szükséges.)
aptitude dist-upgrade (újabb kiadásra történő frissítéshez) -
válasz
growler
üzenetére
hát ez kicsit trükkös volt (disks nem olvas nvme smartot, telepíteni meg nem nagyon lehet), de szerintem igen
ubuntu@ubuntu:~$ sudo smartctl --all /dev/nvme0n1p1smartctl 6.6 2016-05-31 r4324 [x86_64-linux-5.4.0-84-generic] (local build)Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org=== START OF INFORMATION SECTION ===Model Number: PLEXTOR PX-128M8PeGSerial Number: P02725103094Firmware Version: 1.06PCI Vendor ID: 0x14a4PCI Vendor Subsystem ID: 0x1b4bIEEE OUI Identifier: 0x002303Total NVM Capacity: 128.035.676.160 [128 GB]Unallocated NVM Capacity: 0Controller ID: 1Number of Namespaces: 1Namespace 1 Size/Capacity: 128.035.676.160 [128 GB]Namespace 1 Utilization: 0Namespace 1 Formatted LBA Size: 512Local Time is: Thu Jul 13 18:25:26 2023 UTCFirmware Updates (0x14): 2 Slots, no Reset requiredOptional Admin Commands (0x001f): Security Format Frmw_DL NS_Mngmt *Other*Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_FeatMaximum Data Transfer Size: 32 PagesWarning Comp. Temp. Threshold: 85 CelsiusCritical Comp. Temp. Threshold: 95 CelsiusSupported Power StatesSt Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat0 + 8.00W - - 0 0 0 0 0 01 + 4.00W - - 1 1 1 1 5 52 + 2.10W - - 2 2 2 2 5 53 - 0.1000W - - 3 3 3 3 5000 50004 - 0.0100W - - 4 4 4 4 50000 100000Supported LBA Sizes (NSID 0x1)Id Fmt Data Metadt Rel_Perf0 - 512 0 0=== START OF SMART DATA SECTION ===SMART overall-health self-assessment test result: PASSEDSMART/Health Information (NVMe Log 0x02, NSID 0x1)Critical Warning: 0x00Temperature: 49 CelsiusAvailable Spare: 100%Available Spare Threshold: 0%Percentage Used: 3%Data Units Read: 11.354.358 [5,81 TB]Data Units Written: 11.793.825 [6,03 TB]Host Read Commands: 112.941.014Host Write Commands: 149.072.015Controller Busy Time: 76.766Power Cycles: 1.322Power On Hours: 1.098Unsafe Shutdowns: 55Media and Data Integrity Errors: 0Error Information Log Entries: 0Warning Comp. Temperature Time: 0Critical Comp. Temperature Time: 0Temperature Sensor 1: 49 CelsiusError Information (NVMe Log 0x01, max 64 entries)No Errors Logged@CPT.Pirk: nincs fent sajnos. apt-getre meg ugyanazt a dpkg-s hibaüzit kapom.
@sh4d0w: smart oké, memtest oké, tápot nem tudok próbálni, ha meg a deszka egy felületes szemrevételeztéssel oké (asr0ck fatality z170 mitx, csak nem döglött már meg attól nyomorult koditól, amit futtatott). komolyabb vizsgálódásra hétfőn lesz időm.
@gregory91: figyu, én ezeket végigpróbálom neked, de nem hiszek benne, hogy bármi is történni fog, mert elolvasva a linken írtakat ott ezek kipróbálása után jött az ominózus hibaüzenet (google barátom nekem is kidobta, de pont emiatt nem álltam neki), és utána meg is szakad a thread.
-
törölt tag
válasz
growler
üzenetére
Nincsen gparted minden telepítőn. (mert pl. esetemben gui sincs)
Az encrypt sem volt gond, mert cryptsetup open-el feloldottam és a /dev/mapper alatt ilyenkor elérhető.
Futtattam a telepítőn forced-ként egy "e2fsck"-t a "clean" státusz ellenére, de nem volt hiba szerencsére. A hdd-n panaszkodott, hogy töröltem a "lost+found" könyvtárat. Hagytam, hogy újra létrehozza üresen.Meg is írtam volna, hogy már meglett a megoldás csak friss regisztrációval nem engedi, amíg nem jön válasz az előzőre. Persze mindezt csak azután közli, hogy megírtam az egészet és küldtem volna hozzászólásként. Remek konstrukció.
-
válasz
growler
üzenetére
Van az is, ráadásul teljes, megvettem kb. 4 éve.
De az nem tud YT. meg egyéb videoportálról streamet kiküldeni a mediaplayeremre, annak kell a yt-dlp.
Így nézek reklámmentesen videókat filmeket SmPlayeren, kétt katt kiküldeni a videót a böngészőből a Send To MPV bővítménnyel. -
válasz
growler
üzenetére
Ubyegon2 már feltelepített valamit és él is, csak az a kérdés, hogy mi él most. Ehhez a /sys/firmware mappa tartalmát kellene megnézni. Ha van benne efi mappa akkor uefi, ha nincs , akkor még mindig az ősi reflexeit követte és Legacy és a bios_grub dolgozik.
szóval , mi a válasz erre a sorra?
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "EFI boot on HDD" || echo "Legacy boot on HDD"Ha mégis Legacy, akkor azt kell megérteni, hogy senkit nem zavar az a bios_grub partíció, mert elfér ott ahol van, de itt a leírás a GrubEFIReinstall-hoz.
[https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall] -
-
hunaqua
addikt
-
hunaqua
addikt
válasz
growler
üzenetére
/usr/local/ ezen belül az etc (itt vannak a config-ok) illetve bin (ebben van maga az oscam) ezeket kellene tudni minimum szerkeszteni vagy cserélni. A másik gép (a régi),azon Derbian van,ott simán hagyja szerkeszteni minden gond nélkül. Ott egy sima root/jelszó páros van és kész.Azon nem is kell a sudo.
-
válasz
growler
üzenetére
Igen ott kezdtem az érdeklődést, kaptam is kis kezdőlökést aztán továbbgondoltam a lehetőségeket és meg is valósítottam.
De itt és most pironkodva szemlesütve bevallom, a legelső Ventoy telepítést Windows alól csináltam mert akkor még nem volt se webui se gui a linuxos verzióban. És tudod hogy termináldiszlexiám van, előrehaladott stádiumban.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- iKing - Apple iPhone 15 Pro Natural Titanium ProMotion 120 Hz, A17 Pro, USB-C 128 GB
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! HP 15 - Intel N4000 I 4GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Igen, a kép készítése után már frissítettem is le.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

CPT.Pirk