Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83979) májkimiki válasza Freel (#83963) üzenetére


májkimiki
őstag

No, akkor kicsit bővebben elregélem a történteket. Igazából érdekesnek tartottam a probléma felvetésedet és mivel a TDE-t ismerem a Q4OS-ből. Egy darabig nyomkorásztam érdekesség gyanánt. El tudnék vele lenni, ha nem lenne más. Nem okozna gondot a személyre szabása.
Viszont Arch-on még nem volt vele dolgom. A csomagok frisseségét megértem a részedről, hogy a stable Debian nem elég „blending edge”.
Van egy teszt rendszerem Vbox-ban, mint írtam ez egy ArchLabs/GDM/Cinnamon kombó. Az, hogy ez miért így és miért ebből a disztróból. Azt is kifejtem szívesen egy másik posztban.
A lényeg, hogy először megpróbáltam AUR-ból felépíteni a tde-tqt3 14.0.3-1 csomagot, ami egy TDE Desktop-ot eredményezett volna. Persze sikertelen volt, nem részletezném, mert érdektelen.
Hiszen a most működő verzió frissebb és az közvetlen a Trinty repo-ból jött. A linkelt Manjaro-s eljárás alapján. [link]

Szóval, igen léteznek olyan csillag állások még Arch ökoszisztémában is, hogy az AUR-ban is előfordulhatnak nem naprakész karban tartott csomagok, stb…. . Ilyen a világ, túl kell lépni, vagy más megoldást kell keresni vagy beleásni magad és segíteni a csomag karban tartónak.
Én tovább léptem, majd a Manjaro-s linkről telepítettem. Előtte természetesen lefrissítettem a rendszerem és Cinnamon alól, terminálból támadtam.
Gyakorlatilag fel kell venni plusz repo-nak a rendszerre a Trinty fejlesztők, Arch kompatibilis repo-ját. Ehhez kellenek az aláíró kulcsaik, hogy a repo hiteles legyen. A leírás első pontja ezt írja le.
Majd a hitelesített repo-t ténylegesen hozzáadni a rendszerhez. Amit az /etc/pacman.conf szerkesztésével tudsz megoldani. Hozzá kell adni a két bejegyzést a fájl végéhez.
[trinity]
Server = https://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/archlinux
( sudo nano /etc/pacman.conf )
Aztán lefrissíted a rendszert, az ajánlott paranccsal.
Ezután telepíted a tde-meta csomagot, szintén a leírás alapján.
Na és itt kezdődtek a problémák!
Nagyjából 650MB letöltendő cucc kellet volna az előzetes pacman info-k alapján. Ebből úgy kb. 250MB le is szaladt elég gyorsan ( jó netem van ).Két csomag viszont iszonyat lassan vánszorgott lefelé, az egyik a tde-lib volt a másik passsz. Nem figyeltem. Úgy voltam vele, hadd jöjjön. El mentem TV-t nézni, be is szunyáltam egy órácskára. Mire vissza jöttem, sikertelen telepítés üzenet fogadott. Ilyenkor nem szoktam pánikba esni, automatice az utolsó install parancsot mégegyszer elindítottam.
Jött kapásból egy "pipewire" frissítés ami a "wireplumber" csomagot akarja cserélni, miszerint az át került az "extra" repo-ból a "core" repo-ba és hát változtatások szükségesek. Jó, hát legyen, elfogadtam. Ezután az összes "tde3" csomag végig pörgött. Szószerint tényleg, minden megkívánt egyéb függőség is "felpattant" a rendszerre.
Ezután már csak a tdm.service engedélyezése volt hátra. Ez a TrintyDesktop login manager-e. Elvileg ez kéne fogadjon restart után, ha Q4OS-t próbáltál, akkor tudod milyennek kéne lennie.
Hát nálam ez nem következett be, restart után is a GDM fogadott. Viszont a Trinity kiválasztahó, mint az a mellékelt képen látható.
[link]
Szóval GDM-ről szépen belépek a Trinty-be és minden működik ami TDE. Továbbá a Cinnamon Nemo-ja is és a Pamac szoftver telepítő is elindul.
Némi anomália azért akad a panelen, ha a Cinnamon-os hangerő kisikonokra kattintok akkor némít mindent, de a TDE kispanel ikonjai meg működnek.
Szumma szummárum, ez azért nem egy mainstream eset. Biztos lehet még csiszolni rajta, de én úgy látom, hogy nálam minden működik.
Még ránézek az általad írt progikra is. Feldobom őket Cinnamon alatt és TDE-ben elindítom Őket, szerintem menni fognak.
Most nagyjából ennyi.
Kérdezz bátran, ha tudok segítek.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.