Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72372) Dißnäëß válasza Necronom (#72367) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nézd.. mit értesz "értek is hozzá" alatt ? A tanulás, mint mindenhol, és ahogy Buddha is mondja, fájdalmas sokszor, nem egy kellemes valami.

Ha érteni szeretnél a Linuxhoz, parancssor. Desktopok jönnek-mennek, átalakulgatnak, lásd az Ubuntu Gnome - Unity vekengést, mire megtalálták, merre az elôre, és ha csak grafikus felületen szoknál ahhoz hozzá, hogy kittkatt és megy, attól nem fogsz még érteni hozzá. Mert egy frissítéssel a kedvenc progid eltûnhet, vagy a készítôk úgy variálnak valamit, ami egyszercsak nemoké már, + arra nem nagyon fogsz rájönni ekkor, mi és miért történik a háttérben.

Konfig fájl túrásokkal lehet eleinte fájdalmasabb szopó van, de idôvel belejössz és rákényszerülsz olyanok megtanulására, hogy mi a különbség tcp és udp között, hogyan kell egy service-t újratölteni, logokat hol keresd és mi mit jelent benne, umask és úgy általában a jogosultság kezelés, szóval én azt mondom, oké, rögös az út, de legalább nem fogsz úgy járni, mint a Windows-os nép, hogy XP környékén még mehettünk a kis hálózati ikonra kattintva egybôl az adapter beállításokra, míg ma W10 alattegy kisebb kattintáserdô kell ugyanehhez, hogy végre értelmesen láss egy adapter státuszt.

Nem mondom, h a parancssori környezet sosem változik, de lényegesen lassabban és követhetôen, mint a grafikus.

Én amitôl falnak megyek összességében, az az "ip a" és tesói, a jó öreg ifconfig helyett, meg amikor ufw-zünk iptables parancsok helyett, de alapvetôen tizen évek kellettek ezekhez is, nem lesz olyan, hogy mite belakod a Unity-t, hopp, ciao..

Nnnnna. Nem tudom, Desktopon mire kattansz, mit használsz, de szinte bármi csicsabigyó mehet.

A kis szerver vasra megpróbálnék egy Debian xfce-t, vagy Xubuntut, ha nagyon félsz egy igazi Debiltôl. Pici lábnyom és ha mégis kell gyorsba egy grafika egy weboldal miatt, csak rálöksz egy moncsit, de amúgy sok vizet nem zavar. Ilyen otthoni hobbiszerveren szerintem egy minimáldesktop tök elfér ("miért ne" alapon).

Ez az egész csak 1 vélemény, fogadd fenntartással :)

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.