Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesztor87
senior tag
Hát remélem. Ha berendezkedtünk tolok fel egy-két képet ha érdekel. Abszolút egyszerű, nem valami hiper puccos lakásról van szó, úgy tekintek rá mint albira. Legyen egyszerű, tiszta rendezett, nem lényeg hogy lapos tv meg mindenfelé perzsa szőnyeg legye
_BM_: valóban, csak azért írtam hogy szemléltessem hogy jött ki a dolog
-
_BM_
senior tag
válasz Vesztor87 #3993 üzenetére
"Albérleti díj: 45.000 Ft
Közös kk, : 13.400 Ft
Főtáv : 14.000 Ft (átalány, nincs mérő)"Ha a 14000 ft x 12 = 168 000 ft-ot visszaosztjuk 5 fűtési hónapra, akkor havi 33 ezer ft-t az adott lakásban a fűtés (a téli hónapokban). Egy hasonló méretű, de újépítésű lakásban 10 ezer ft-ból megúszod a fűtést, vagyis 118 ezer forint a megtakarítás az újépítésű javára. Ha ezt a 118 ezret elosztod 12-vel, akkor 10 ezer forintot kapunk, ami azt jelenti, hogy egy 45 ezres panel annyiba kerül, mint egy 55 ezres újépítésű.
-
Vesztor87
senior tag
Albérleti díj: 45.000 Ft
Közös kk, : 13.400 Ft
Főtáv : 14.000 Ft (átalány, nincs mérő)
Villany : 4.000 Ft (eddigiek alapján becsülöm, itt a 35nm-es lakásba eddig 3 körül vt)
Víz+csatorna: 6.000 Ft / hó (2 havonta jön, eddig 2 havonta 10-12 jön, itt is felfelé kerekítek)
Digi: : 2.700 Ft (csak internet lesz, mert itt most van tv-nk, 2 hetente megnézem az F1-et ennyit van használva)
Gáz : 1.800 Ft /hó (2 havonta 3.600 ft, ez a tűzhely miatt van)
---------------------------------------
Ez ha jól számolom 84.200 Ft[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Önkormányzatiakba 1-2M-val bele lehet ugrani van ahol kevesebbel is, általában 1 év kaució van. Ilyeneket néztél esetleg?
(#3984) Vesztor87: 90e-be mi van benne?
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Vesztor87
senior tag
Hát megpróbálhatsz alkudni, de valszeg nem engednek, max tényleg egy pár ezer ft-ot, ha pl 80-ért hirdetik lehet hogy egy 75k-s ajánlatra igent mondanak, de nem hiszem hogy túl nagy a mozgástér Inkább azt kell helyre rakni hogy a kaució mennyi legyen. Voltunk egy másik lakást is megnézni 14 kerben, azt mondta a tulaj hogy 3 havira gondolt... na mondom köszönöm, viszontlátásra (kolléga hirdette, kaucióról nem volt szó, gondoltam biztos 1 v 2 hó... ).
-
föccer
nagyúr
Az 5 is sok, nemhogy 10 Vagy ha vicc volt, akkor nem szóltam
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
_NCT
addikt
válasz Vesztor87 #3986 üzenetére
Albérletnél is illik alkudni nem? 5-10ezret a bérleti díjból Még az is probléma, hogy autóm is van, amit valahol tárolni is kéne, mivel napközben zömében bkv-val közlekedek. Igaz van benne védelem, nem is olcsó, de a trailer/lopóautó bármikor közbejátszhat.
föccer: próbálkozni szabad
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Békásmegyerről a HÉV-el is hamar ott lehet lenni (bár nemtom melyik részébe jársz
A lakáshitelt nem tudom én se, majd jövőre meglátjuk. Most kipróbáljuk milyen a legfelső szinten a panel. Azt számoltam hogy ha 5 millát felveszek akkor azt 8 év alatt kényelmesen ki lehet fizetni, 57k-s lakás hitellel és egy 10e ft/hó/8 év LTP-vel pl. És akkor van havi 67e ft ráfordítással egy hitelmentes lakásunk. Akárhogy is nézem, ha 45-50k-t fizetek ki albérletre, és marad ez a 20-25 ft amit LTP vagy akármi másra teszek félre, akkor rosszabbul járok. Most ez az állami támos hitel elég kedvező, ezt LTP-vel kombinálva (meg a jelenlegi ingatlan árakkal) jó lehetőségnek tűnik. Nem merek azzal számolni hogy többet teszünk félre, ez a havi 75k (albi+LTP) az lazán minden megerőltetés nélkül megy, most kezdünk félre tenni még emellett... majd jövőre látjuk hogy alakul. Ha nem jön be a lakás téma, akkor pár évig még albérletezünk szerintem -
_NCT
addikt
válasz Vesztor87 #3984 üzenetére
Az a baj hogy én I. ker-ben dolgozom, (persze a nyóc kivételével körúthoz/metróhoz közeli nem dzsindzsás részeket nézek) így viszonylag drágább lesz az albi is, mire jó helyen találok. Azért 90-be én is szeretném hogy megálljon télen nyáron, főleg egyedül.
Lakás kérdést most elnapoltuk egy időre, egyedül 1000% hogy nem fogok belevágni semmilyen lakáshitelbe, még ha az önerő meg lesz rá akkor sem. Szépen takarékoskodok, aztán majd egyszer, már nem stresszelek rajta, felesleges. Inkább élvezem az életet. Asszony meg mire normális munkát talál és befejezi a sulit az még 1-1.5 év.
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Hát igen, elég drágák az albérletek is sajnos, én most elég sokáig kerestem mire találtam. Bár amit most találtam semmi extra nincs, annyi kritérium volt hogy legfelső emeleten legyen, kivagyok a felettem lakók miatt... Kispesten találtunk jó lakást (melóhelytől bkv-val 20-30p, kocsival lenne 5-10p). Most újítgatta fel a tulaj, ősszel lesz még ablak csere is. Ez 1+2 félszobás volt, de a kisebb szobát a konyhával egybe nyitották, így elegendő méretű lett a konyhai is. Ja, panel egyébként... 45k havonta, 14k a fűtés télen nyáron... 90-be elvileg télen nyáron megáll mindennel együtt...
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
"Csak saját mérőórás. fűtés az házközponti szintén saját órás"
Így van, de mindenképpen ajánlott néhány számlát kérni a fűtésről, mert sok esetben a házközponti, egyedi órás fűtés is méregdrága, ugyanis ott könnyen tudnak lopni a közösképviselők. Nehéz "belelátni".
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
"nem fizetik ki, meglopják, tönkre teszik"
Nálam az nem játszik Casting van ezerrel. Gondolod, hogy megjelenik egy jóképű fazon, leteszi a foglalót, én meg kapásból belemegyek? Csak alapos check után.
A legnagyobb problémám eddig az volt, hogy egy albérlő nyitva felejtette a csapot, feltehetőleg piát hűtött a mosogatóban, és egy hét múlva vette csak észre (ritkán lakott ott). Időközben leolvastam a vízórát, és 10 köbméterrel több volt a fogyasztás a szokásos 1-2 köbméternél. Felhívtam a figyelmét, ő viszont határozottan állította, hogy biztosan a vízóra bolondult meg. Másnap közöltem vele, hogy lecsekkoltam, és valóban a vízóra számol sokat (mert azok már olyanok, hogy gyorsabban pörögnek ), természetesen az én költségem a többlet, de nem is ezért hívtam, hanem azért, hogy közöljem, sajnos fel kell mondanom az albérletet, mert más célra használom.
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
Csak saját mérőórás. fűtés az házközponti szintén saját órás. A konvektoros drága, főleg, ha ész nélkül használod. Ha fűtésen akarsz fogni, akkor jó állapotban legyenek a nyílászárók és legyél körbe fűtve, minden oldalról.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
_NCT
addikt
Ha már albérlet, megkérdeznélek titeket, hogy 1 személyre saját mérőórás vagy általány díjas albérletet érdemes keresni?
Illetve fűtés az ahogy én tudom 3 típust érdemes: cirkó, házközponti ill házközponti mérőórával.
Albérletet keresek magamnak, 50-60 alatt nem nagyon találok normális 1 szobás albérletet, olyan ami bútorozva, felszerelve alap dolgokkal.
-
föccer
nagyúr
20 év, amire visszahozza az árát és akkor nem számoltam azzal, hogy nem fizetik ki, meglopják, tönkre teszik.
Befektetési céllal max pénz menekítésre/eltüntetésre lehet használni.
üdv, föccer
-
_BM_
senior tag
-
föccer
nagyúr
Bezony, csak nem akartalak megsérteni, hogy rávilágítok.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz attiati #3970 üzenetére
Én inkább Velence-Székesfehárt látom a legrosszabbnak.
üdv, föccer
-
attiati
veterán
Köpönyeg.hu-n légszennyezettség térképen érdekes, hogy most per pill budán a legszennyezettebb a levegő.
-
_BM_
senior tag
Fadobozokat raktak a szobák helyére, amelyet körbevasaltak, és kiöntötték betonnal. Mondjuk van két szoba, vagyis két fadoboz, egymástól 15 cm-re. A résbe (majdani fal) és a dobozok tetejére (födém) rakták a vasalást, kiöntötték, majd kötés után kihúzták a dobozokat, és felrakták őket a következő szintre. A kihúzás miatt téglából készültek a homlokzatok utólag (máskülönben nem tudták volna kihúzni a dobozokat). Ezért nevezik sokan téglaházaknak ezeket. A vékonyabb közfalakat (vizesblokk) is téglából csinálták sok helyen.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #3966 üzenetére
"Érdekes módon ezeknek az épületeknek jobb a megítélése, mint a panelházaknak. Ez azonban csak annak köszönhető, hogy általában nem alkotnak lakótelepet. Ahogy láttuk, a paneles építéstől csak a tartószerkezet más technológiája különbözteti meg, egyébként a lakásbelsők ugyanazon minőségben készültek el."
A vastagított részben van a lényeg. A csúszózsalus a legbikább statikailag. Olyan, mint Fogarasi Árpi ojjektuma.
Statikai sorrend:
1 Csúszózsalus
2 Betonszerkezetes (a falak sehol nem viselnek terhet), a szélterhelést a túlméretezett vasbeton liftház viseli - újépítésűek.
3 Hagyományos téglaépítés, amelyben a falak függőlegessége és a födémek súlya miatt áll a ház (ez a legszarabb) Lásd Tímár utca, tegnap, "békebeli" ház.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
mielőtt írtam ide, rágoogliztam és ez volt a legértelmesebb
-
föccer
nagyúr
válasz attiati #3964 üzenetére
Szerintem sima panelok, csak nem 10, hanem 4 emeletesek.
Egyébként tudja valaki, hogy mit jelent a csúsztatott zsalus technológia? Rengeteget hallom hibásan használni.
üdv, föccer
-
attiati
veterán
13. ker bodor utcában ezek a régebbi építésű épületek
csúsztatott zsalusak vagy téglák? (sztem ahhoz hasonlóak, mint 9. ker József Attila lakótelepen) -
amargo
addikt
Most nézem, hogy Velence környékén miért lettek ilyen jó árba az ingatlanok, aztán megtaláltuk.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
Topikgazda
Haztervezos es lakber topik is van viszonylag elo az indexen (az elozoben is vannak olyanokrol temazas, hogy egyes butorok hasznalati mezoje meg ilyenek), de onnan mar kezdek leszokni... volt olyan idoszakom, hogy a hazepites-lakasugyes temakorben az ujepitesu konkret projektek topikjat kiveve szinte mindent olvastam. Ma mar csak a kedvenceket, a lakashitelhez kapcsolodoakat meg pont a hazterveket, a hazepites koltsegei stb. temakat. Azert ha itt lenne, abba is beszallnek, de nem tudom van vagy nincs, es lenne-e erdeklodes, azert mar eleg messze vagyunk a lapcsalad tematikajatol...
-
amargo
addikt
"Nem, ebben lakom, ez az, amit bérlek"
Egy vessző lemaradt
Tehát ebben lakunk!concret_hp: Én annyi helyen nem laktam még kb 4 hely, de legalább már vannak elképzeléseink. A konyhában pl tér kell és nagy pult.
A fürdőbe is kell a tér, eddig pl egybe wc-t nem is tudtam elképzelni, aztán most azt veszem észre, hogy nem szívesen megyek be nyomorogni egy kis zugba.. az ablak/ ajtó/ fűtőtest elhelyezkedések vizsgálatára is meg lett az igény és rájöttünk, hogy télen a padlófűtés király, a közlekedőben ott futnak össze a csövek
Ház tervezésben is sokat fejlődtünk, mert folyamatosan nézünk is, meg rokon hibáiból is tanulunk..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
concret_hp
addikt
én már laktam jópár helyen, a lakások túlnyomó részének van ilyen-olyan hátrányos tulajdonsága, de tényleg van 1-2 tényleg kiemelkedő konstrukció
egyébként el nem tudnám képzelni, hogy milyen házat terveztetnék magamnak, ha mondjuk azon lenne a sor.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
amargo
addikt
Nem ebben lakom, ez az, amit bérlek
A kamra ajtót kilehet nyitni teljesen 90fok ig, a hűtőt nem, így szerintünk is rossz helyen van, de a kamrába meg nem tudjuk bevinni a hűtőt, mert nem fér be a kereten már megszoktuk, az alsó fagyasztó ajtaját kellene 90foknál jobban kinyitni tudni így kicsit ferdén kell kihúzni a rekeszeket.Ha lenne rendezés topic az jó volna - szólnak, ha gond vagy van ilyen -, mert mi küzdöttünk elég sokat vele, az első 2 évben kb 2-3 havonta rendeztük át és most is átfogjuk - persze az elmúlt évben is volt, de nem jelentős
Én a lakás tervezőit ide szállásolnám el úgy 1 hónapra, hogy megtanulják ilyet soha többet ne csináljanak. Borzalmas a felosztása, de ezt egy üres lakásnál, főként költözési lázban csak egy hozzáértő vesz észre. Ezért is mondom, hogy saját előtt érdemes kicsit különélni máshol is..
-
axioma
Topikgazda
Ize, azt hittem ez egy vasarlando, bocsi nem figyeltem, hogy ki rakta fel. Igazad van, azt nem neztem hogy a nappalin a szelesebb ablak is ajtokent hasznalhatatlan ajto... a kicsinel feltunt, de ott nem, igy mar kicsit mas fenyileg, mondjuk ettol meg en nem szeretnem.
Kamra nem egyuttnyitas, hanem arra gondoltam, hogy kulon-kulon egyik se tud teljesen kinyilni, mert a 90 fok eseten a kilincs mar a masikban benne lenne, de ha hasznalatban nem gond, akkor persze nem szoltam.Szoba berendezes: nem tudom ugyan, hogy merre milyen egtaj van, meg milyen butorok vannak meg, hat igen ott se segit hogy sarkon van az ajto (tervezeskor torekedni kell minden szobanal, hogy 60 - nagyon min 50 - centire legyen az ajto a saroktol, hogy az ajto mogotti helyre beferjen a szekreny, itt ez persze nincs meg, gondoltam is az elobb hogy hasznalattol fuggoen akar a nappalibol is nyilhatna es akkor ez megoldodik); de attol tartok az ilyen tervezgetos dolgokkal mar tulsagosan off-ok vagyunk, mondjuk ha van megfelelo helye oda szivesen atmegyek a temaval...
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Konyha-nappali átjáró, hogy ekkora én sem értem, simán elég lenne csak 1 szárny rá, de mivel üveges így világosít, nem nyitjuk ki a másikat, ha vendégek jönnek, akkor jól jön ennyi, de nem praktikus.
A hűtőt és a kamárt ritkán nyitjuk ki egyszerre, nekem inkább az volt a probléma, hogy be volt határolva, max milyen széles lehet a hűtő. A tűzhellyel nincs gondom, én két kezes vagyok, párom szidni szokta szintén
A nappaliban pedig van egy 1,50x2,40 és egy 90x2,40-es egyáltalán nem érezzük kicsinek a kis szobában is ennyi, az egész lakás tök világos - nézted, hogy francia ablakok ezek? -, sőt télen a rosszminőségű ablakok - csak simán dupla - miatt ez a nagy felület inkább zavaró és felesleges. A lakásban rossz elhelyezkedésű a fűtőtestek az ablakok miatt, ezért a bútorokat nehezen elpakolni, a kis szobába idén fogunk belegózni egy normális ágyat, mert ott van a tupla szárnyas kijáró, amit még soha nem nyitottunk ki duplára. Több hibát is feltudnék sorolni, de ezeket legalább megtapasztaltuk és annyira alacsony a bérleti díj és rezsi, hogy csak hasonló konstrukcióba mennénk át és budára, a környék utazás szempontjából ideális, de a HÉV és buszok előttünk mennek el.. 08'-ban ez volt a legjobb választás szerintünk, mára már a hitel törlesztőm lenne 120k és lehet egy olyan lakásban, amiben ugyan ennyi a hiba.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
Topikgazda
En a konyha-nappali atjarot nemigen ertem igy, hogy van etkezo a konyhaban. Plane dupla ajto, ami miatt nagy ter valik kozlekedove, csak egy soros konyha fer el az L alak helyett, a huto meg a kamraajto meg egymast verdesik (ott hiaba elvileg 60, gyakorlatilag tobb hely kell). A sarokban tuzhely nagyon nem nyero, foleg jobbkezesnek (hirtelen levenni labost kene jobbra tovabbi hely). Es ha tervezni kene, az ablakfeluelt is tobb lenne nalam... (a panelban pont ilyen 3.5x6.1 koruli nappalink volt, na ott viszont a rovid oldal szinte vegig ablak volt, 2db 150x150 talan). Tudom, ez nem kivansagmusor, kulonben is van villanykapcsolo.
De egyebkent egesz jo. -
DeFranco
nagyúr
válasz attiati #3949 üzenetére
nem keresem, nem azért kérdezem, csak az árat akarom belőni. persze megértem, ha nem árulod el, annyi érdekelt volna, hogy melyik kerület, milyen korú és hanyadik emelet... meg esetleg a fűtés... de utólag is jó, ha most nem akarod elárulni, nem megvenni akarom, csak érdekelnek a paraméterek, hogy legyen egy képem
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #3943 üzenetére
És gyerekszobának is tökéletes, nem zavarja a fény, a zaj. 6-7 éves koráig úgyis csak aludni jár a szobájába és a nappali közepén szétteríti a játékait Utána meg lehet költözni, ha muszáj. Dolgozószobának is jó. Szerintem millió előnye van egy különálló kis helyiségnek.
DeFranco: jó helyen, nem árulhatom el, majd akkor, ha lebeszélem magam róla Bár megkereshető
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
pedig hálószobának tökéletes, ha mondjuk északi fekvésű. Kicsi, így télen könnyű fűteni, sötét, nyáron nem melegszik (még ha kicsi is).
Ez 60nm.
Erkélyt leveszed -1nm. Nappaliból és a másik szobából is le lehetne venni összesen ~3nm-t. És azért ennek a lakásnak nagyon jó az elosztása a külön konyha, külön wc-vel. (az +2-3nm helyfoglalást jelent).
Metróközelben van, új építésű, 300e alatti nm ár, tetőtér + tároló jár hozzá. Gondolkodom, hogy megnézem, csak az erkély nagyon pici. Máshol meg a 30-40nm-es tetőteraszt akarnak kifizettetni egy másfél szobás lakáshoz.Befektetésnek (albérlet kiadásra) is jobbak ezek az összezsúfolt lakások, mert ki lehet adni a miniatűr szobát +25-30e ft-ért különálló emberek esetén.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #3941 üzenetére
lehet pontatlanul fogalmaztam, de azt értettem alatta, hogy hogyan is érzem magam ott. ehhez nyilván hozzájárulnak további, a bérleti díjat növelő tényezők, mint a környék, a közlekedés. mert ezeket is megfizeti az ember albérlet esetében, nem csak a lakás műszaki állapotát, felszereltségét.
pl most a közvetlen falszomszédunk a másik lépcsőházból egy kb 5 <x<10 fős koszos cigány család. ha ezt akkor tudjuk, amikor emghirdetik a kecót, akkor nyilván ki sem vesszük. amúgy nem is tudom hogyna kerültek ide, az első pár hónapban hangot nem lehetett hallani onnan, mostmeg inkább le sem írom.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
DeFranco
nagyúr
hidd el, nagyon sok pénzt megadnék még egy fél szobáért... akár ezen az 50m2-en is...
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #3940 üzenetére
Majd mutatok neked akkor, ha látok legközelebb alaprajzot. Nincs erkély, nincs vagy nagyon pici az előtér/előszoba. És a két (fél)szoba épphogy nagyobb egy franciaágynál + minimálkonyha. Ezt 55 nm-ből jó elosztással nagyon okosan ki lehet hozni.
-
DeFranco
nagyúr
tényleg, valóban nagyon szép igaz nem mondom meg róla, hogy fillérekből vagy milliókból újították fel (laminált padló, festett fal, minimäl búror) de ízlés van benne. Nagyon nem esem tőle hasra, ezt panelben is meg lehet csinálni, simán csak újra van burkolva, meg van egy konyhabútor. Fél fundamentából kijön.
de el kell ismerni, szép, ízléses. (az a két szín amit látunk, mert sokat nem mutat)
#3939: "ennyivel alacsonyabb komfort?" ebben semmi komfort nincs. ez tetszetős. pont. "fillérekből" összehozható. majd ha leválnak a távfűtésről, bekerül egy rendes konyha, egy légkondi, meg újrahúzzák az elektromos rendszert is profin, XXI. századi módon, akkor beszélhetünk komfortról
@concret_hp: gondolom kibombázták a konyhát, csináltak belőle amerikait, és a helyére egy fél szoba. vagy ilyesmi. (panelokban 6-8 m2-es főzőlyuk többségében)
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz attiati #3938 üzenetére
ez igaz, de meg lehet nézni, hogy milyen lehetőségek vannak 70k-ért. egyszerűen az a 30k nem ér annyit, hogy ennyivel alacsonyabb komfortú lakásba költözzünk (persze ez csak addig él, amíg van miből).
-
bandus
veterán
ezt az egész albérletesdit inkább az igények határozzák meg. mert hiába van már 50-ért is, ha be nem teszed oda a lábad. mi ezt az igényt ilyesmiben határoztuk meg [link]. van olcsóbb, de ott meg nem szívesen laknék, és olyan helyért, ahol nem érzed jól magad, szerintem 10k is drága.
-
DeFranco
nagyúr
válasz attiati #3935 üzenetére
Nem volt rossz a becslésed egyébként. Igaz, hogy van az albérletáraknak egy minimuma, aminél olcsóbb tényleg nincs, de egy relatív putrit, aminek a bérleti díját mondjuk 25-30k-ra becsülöd, nem is fogsz tudni tartósan kiadni. Az üresjáratokkal meg a teli (mondjuk 50k-s) hónapokkal meg kijön a 27k-s átlag.
-
Vesztor87
senior tag
Nemtom hogy csinálták, elég ótvar vt ahogy láttam, vmi egyszoba+fürdő szobás akármi. Most mentek jobba 2 év elteltével. Mindegy, nem is érdekes.
Tetszetősek az új építésű lakások is, csak annyira bazi drágák, hogy egy 150-200-as nettóval (kettővel is) soknak érzem... 15-20 milliós összegek... ennyiért már házat is lehet kapni Pest közelében, nem is rosszat... -
-
amargo
addikt
válasz Vesztor87 #3927 üzenetére
Németországban év elején 5 napra béreltünk ki egy 2 emeletes + pince házat, ahol a földszintet és az elsőt használhattuk 1500 EUR. Nem tudom merre bérel a barátod, hogy 150 EUR ért kivesz lakást
05' építésű tégla lakás, 3 emeletes. emeletenként 2 lakás. Egyáltalán nem mondanám, már jónak, mert sokat tanultam vele. 56/58+10nm-es. Csepelen van (de 35perc alatt tömegközlekedéssel a Déli pu.-nál vagyok). A téli fűtésemről olvashatsz itt vissza fele.
Már többször leírtam, hogy érdemes önkormányzati lakásokat nézni, én szívesen néznék bent is az I. ker-be. Csak azokra mind ráültek..
Nyári hónapban 70e, hogy itt lakunk, ebbe minden benne van, még a net is. Télen kb + 10-15e.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
Topikgazda
Nem vagyok erintett igy otthon se az albiarakban, ez teny, de a 7M-s lakas se feltetlen bent van a fovarosban... Hirtelenjeben az expressz talalt ugyan 35-ert agglomeraciosat is (nem a megye tulvegen levokre gondolok), de jo, tegyuk fel hogy az nem stimmel, azert annyi. Azt viszont tenyleg nem ertem, hogy ha lakast uresen veszel, az albit miert csak butorozottan lehet figyelembe venni.
-
concret_hp
addikt
válasz Vesztor87 #3927 üzenetére
csak mert pont random rákerestem, egy ugyan iylen lakást 70Kért bérlek, annyi a különbség, hogy a terasz nem négyszögletes hanem íves kialakítású (és nincs ilyen szép csempe a fürdőben ) 70Kért ennél többnyire csak szarabbakat láttam, vagy olyat ami töküres. viszont 15Mért nem adják el az is biztos
szerk ja a link kimaradt [link]
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Vesztor87
senior tag
Igaz, jelenérték megint egy másik dolog, való igaz. Pontosan majd úgy is utólag lehet kiszámolni hogy megérte-e, most csak saccolni lehet. Ha vesz az ember egy lakást, lehet hogy 6 év múlva mikor eladja akkor többet ér 2-3 millióval mert kicsit beindul a lakás piac, akkor máris nyert rajta, de lehet ugyanott toporog... nem tudni.
Egy kérdés, ami mindig is érdekelt; a panelokat x évre tervezték, mi van ha elérjük ezt a határt? Azt mondják a lakás tulajoknak hogy le is út fel is út, 2 hónap múlva ne legyél itt mert elbontjuk? Mi lesz akkor? -
Vesztor87
senior tag
Így van, akárki akármit mond, a leg ótvarabb lepukkantabb egyszobás panel 35-40-től indul..
amargo: megértettem a kockázatot, most nem kezdek el magyarázkodni. Kockázat nyilván minden befektetésben van. Én abból indultam ki, hogy kolléga Milánóban bérelt lakást, ott a bérének 1/6-a volt a lakás, másik ismerős Németországban van most, se fizet sokkal többet mint én, a bére meg... no mindegy
A 15M ft-os lakás milyen amit bérelsz? Csak azért, mert néztem új építésű lakásokat mikor albit akartam váltani, na azok tényleg 15 körül lehetnek értéküket tekintve (új építésű 50-60 nm-es lakóparki) csakhogy azok 90 körül vannak...)attiati 11-12 misis lakásra írnál példát, ami 55k/hó?
Tényleg kíváncsi vagyok hogy ki mit bérel 50-ért, meg 55-ért Én 45-ért bérlek egy 35 nm-es 1,5 szobás panel lakást, vagy én vagyok ennyire szerencsétlen, vagy Nektek van nagy mákotok... előtte Zuglóban bérletem egy 1,5 szobás 50 nm-es tégla lakást, az egész jó vt, csak hát a téli fűtése vt 40-45e ft (úgy hogy 20 fok volt ott ahol a fűtőtest vt, ahol nem vt (konyha) ott meg vt vagy 17-18 fok)... az a lakás mondjuk ér kb 10-12-őt, de az 60 volt 2 éve... ahogy néztem most 60-65-től indulnak ezek a lakások azon a környéken, de a 70k sem ritka...
-
Mawyx
őstag
Fura nekem olyan albit ajánlani valakinek, ami csak elméletben létezik (25-35ezer ft), egy elméleti álomképbe nem tud beleköltözni, annyiért nem tud lakást kivenni a fővárosban, tökmindegy elméletben ez hány milliós lakás bérleti díja kellene hogy legyen. 50ezertöl indulnak az albérletek havonta, ezt ki kell neki fizetni ha lakni akar valahol.
[ Szerkesztve ]
Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)
-
axioma
Topikgazda
válasz Vesztor87 #3918 üzenetére
Forintositva tuti igaz az, hogy tobbe van a lakas, mint az alberlet, HA a lakas ara nem valtozik. Eleg csak arra gondolni, hogy kie a karbantartas - felujitas koltsege az egyik es masik esetben. [Az mar minositett eset, amikor valaki azert vesz lakast, hogy a kiadasbol megeljen... vszinu soha nem szamolta ki. Az mas kerdes, ha az ingatlan aranak novekedesere jatszik, de az albi netto nezve tuti buko varhato erteku. Meglevo lakas feltoltese azert, hgoy addig se legyen rajta koltseg, az mas teszta.]
Most eloszor is jajongok egyet, hogy SOHA nem adunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket jelenertekesites nelkul, mert erre harapok.
Aztan jelzem, hogy fizetsz a 4.8M-ra 6.5%-ot, az 1.7-re mondjuk 3-at (azzal, hogy azt a kamatot nem kapod meg), az egy honapra lebontva tok jo neked hogy az csak 30e Ft, de szamold hozza azt, hogy lesz ado rajta amit te fizetsz, koteleznek olyan szolgaltatasokra amit nem te fizettel eddig (pl. kemenysepro), fizetni kell a hitel miatt biztositast ami ingatlanra biztos nem volt ha ingosagra volt is, na es ott van a bejaras koltsege is. Egy olyan lakasra, amit kivehetnel nem 55-bol, hanem 35 mondjuk adott esetben. -
amargo
addikt
itt egy jó térképes kereső, ha valaki nem ismerné.
(#3918) Vesztor87: Ha ugyan annyi lesz a törlesztőd, mint amit kifizetsz albi díjra vágj bele, max nem jön be. Nem hiszem, hogy megértetted a kockázatokat, de szerintem nem is akarod, sétálj be egy bankba és már is rózsaszínre festik előtted a világot, ha hitel képes vagy.
Ha külföldi példával jössz, akkor legyél előbb tisztába az árakkal, ott bizony jóval magasabbak az albi árak 1000 EUR felett van egy albi 2500 alatt az átlagbér. Angliában se egyszerű átlag fizetésből megélni..
Inkább a bevételedet kellene gyarapítani.Szerk:
Én egy 15M lakást bérlek 52e, ehhez képest egy 6M lakás elég nagy visszalépés lenne..[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Okés, de akkor most hogy is van? Éves szintem bukok mondjuk 600e ft-ot az albérlettel, nyerni meg nyerek 80e ft-ot? Most ne százalékokkal dobálózzunk, hanem ft-osítsuk Persze a hitellel is bukok, főleg az elején... 55-60 e a 10 évre a 4,8 milla, akkor 7 millát fizetek ki 10 év alatt, tehát 2,2m/10 év, évi 220e a bukó... ez még az ltp nyereségét is ide számítva fele az albinak...
Mondják hogy hülye magyarok, bezzeg külföldön albiba is elvannak jól, persze, csak ott nem az átlag jövedelem 30-40%-a egy albérlet (ha 130-150 nettó az átlag, és 50 az átlag albi)... ezt kellene sokaknak látni.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
-
Vesztor87
senior tag
válasz attiati #3915 üzenetére
Hát nincs is ilyen olcsó
Amit én látok, 40-45e ft egy 35nm-es nem felújított panel. Egy 45-50 nm-es két szobás átlagos panel 50, egy nagyobb (ilyen 1+2 félszobás pl amit én is néztem) 50-60...
Persze egy 11-12 millás lakás lehet 1,5 szobás 50-es tégla, az 60k vagy 70 pl Zuglóban....
Nem futtattam fillére pontosan mindent, albija is válogatja mennyit emelkedhet. A hitelkamat 6-7% most egy állami támogatott esetében úgy rémlik. Az LTP-re minimális 1-3% a kamat (tudom a 240e+72e ft-ra jár, de az 310e ft 3%-a az se sok)... Az albira ha 50-et számolsz (nézz körül ez alatt nem találsz) akkor 600k a veszteség tisztán.... -
attiati
veterán
válasz Vesztor87 #3914 üzenetére
A gyakorlatban nincs olyan lakás valószínűleg, de erős túlzás ~13-14%-os albérleti hozammal kalkulálni. 55-ért lehet kivenni egy 11-12 milliós lakást is.
jelen állás szerint kifizetsz valamire 8%-ot hitelkamatra, megspórolsz egy 5-6%-os albérleti díjat, elveszíted az önerő 5%-os kamatát (ami monjduk 30%-os önerőnél 1,5%) és nem tudni, hogy évi hány % ingatlanáremelkedést kapsz cserébe. Végigszámoltad már az összes változót több forgatókönyvvel?
[ Szerkesztve ]
-
-
attiati
veterán
válasz Ace Ventura #3903 üzenetére
banki tulajdonban 5,5-ért árulták és 4,2-re jött le az árverezés miatt?
az árverezésen te voltál az egyetlen érdeklődő, vagy te adtad a legmagasabb ajánlatot?
-
attiati
veterán
válasz Vesztor87 #3891 üzenetére
5 éves kamatperiódussal sokáig fix maradsz. Utána meg ki tudja mi lesz.
Az egyik "bukó" ott van a példádban, hogy 4,8 millás lakás bérleti díja nem 55e ft, hanem reálisan a fele.
A másik bukó meg ott van, hogy az 1,7 millió önerőd is kamatozna, míg albérletben vagy; ezzel nem számoltál. -
axioma
Topikgazda
válasz DeFranco #3909 üzenetére
Nem ertem, milyen szakmara akarsz utalni? Programozo vagyok. Jo, hat volt egy kis kozom - a lakashitelunk kapcsan, evekig index forum, ugyanezen a neven megtalalhato vagyok a lakashiteles topikban jopar hsz-sal - a fundamentahoz, de abbol csak egy dolognak volt ertelme, a legtobbek altal "jajjmegusszam" alapon letudott bankarkepzos kepzesnek, ami egy OKJ-s alapfoku valaminek a fele volt. Na jo, azert a matekhoz is van ne'mi kozom...
De mirol kene irjak? Az nem vilagos.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Tartalekrol: nekunk szo szerinti tartalekunk nincs (2-3 havi torleszto nagysagrendjet nem neveznem annak, foleg hogy nem is fix hanem ha kell hasznaljuk, mondjuk ugy atlagegyenlegunk). Ellenben van forras penzt kivonni olyan aron, amit meger a dolog. Es ha valaki kepes jozanul felfogni, hogy huzni kell egy hatart, hogy na ha igy van akkor egybol elkezdeni eladni, akkor nem fog adossagspiralba kerulni, hanem cserel kisebbre (mar amikor lehet, nekem ez a menekulesi tervem peldaul), vagy megy albiba, es beletorodik hogy bukta az onerot, de legalabb nem minusz 1-2-3M-bol hanem nullarol kezd.
-
axioma
Topikgazda
válasz Ace Ventura #3899 üzenetére
Egy szoval se mondtam, hogy rosszul dontesz, csak arra akartam szemleltetesnek, hogy a tiedbe is bele lehet kotni ha nagyon keresi az ember De termeszetesen a helyedben en is belemennek, bar nalam ez nem nagy szo, mert en ugy alapbol a hitelt elfogadom az elet reszenek akkor, ha a hitelcel meger annyit, hogy az ember elore koltse a jovedelmet. Aruhitelt csak akkor veszek fel ha 0% es akkor sem azert (nem akkor) mert nem tudnam kifizetni, hanem mert ugy olcsobb es kenyelmesebb, most pl. - masodik, tehat nem volt muszaj - tv-t csereltunk laposra igy. Hitelkartyat hasznalok, mert ingyen hitel (koltsegek osszejonnek a visszateritesbol). Lakashitelunk van 9,4M meg mindig plusz szocpolteher, de nem egy 10M-s hazra, es kieg.kt. szoval nem kuszik el. En lazan felvettem volna a diakhitelt, ha az en idomben kellett volna fizetni. Felvennek energiahatekonysagi korszerusitesre, ha a megterules kiszamithato. Es igy tovabb, ez is egy termek, nem rosszabb mint a betet vagy mondjuk az autopalya-matrica, csak mas. Eldontod, kell-e az adott aron vagy sem.
#3905 Nem nem lehet, de nem egyszeru. Masik fedezettel persze megy, meg ha a 4M-s valosagban tobbet er, de ezen a kategorian mar gyakorlatilag menekulesi ar nemigen van, ha felere leviszik se veszi meg senki eset siman fennallhat. Persze nem minden bank nem minden esetben (vagy nem minden konstrukcional, csak mondjuk a kedvezoknel) zarja ki, de azert tudtommal sok helyen benne van a feltetelekben.
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Az a pár száz ezer azért kell hogy ha bármi gebasz van legyen mihez nyúlni.
Magára a fürdőre értettem a 250 körüli összeget. Villanyszerelő van a családban több is. Após házat épített már 0-ról szinte, szval szerencsére ember van Legjobb cimborám is mondta hogy számíthatok rá, elég sokat tud ő is. Festeni nem egy lakást festettem magam is, szval jó lesz ez -
amargo
addikt
válasz Vesztor87 #3896 üzenetére
"Amit én számoltam az az, hogy optimális esetben az 1,6-1,7 milla önerő mellett lesz 5-700e ft a számlánkon lekötve, az lesz a vésztartalék."
Vésztartalék?"Egy fürdő ha csak az anyagot kell megvenni megvan 250-300-ból (nem kell szakember, csak anyag), a szobákba meg a folyosóra kell valami kő, laminált (hova mi), a szobákat festeni kell (vagy max pl tapéta), de szakember van, szval az anyag nem vészes. Nem milliók."
Erre a pénz honnan van?Még szüleimmel 99-ben újítottuk fel a panellakást, csak festés, tapétázás burkolás (laminált és csempe), mindent mi magunk csináltunk, de 250-300-nál még akkor is jóval több volt.
Ellenben sima festés tényleg simán meg van anyagárban pár ezerből, saját magad csinálod rengeteget spórolhatsz csak olvass utána. A csempézés és parkettázással is az a gond, ha nincsenek meg a szerszámok meg kell venni és könnyű 10e-ellőni, ha rosszul rakod le, továbbá utána a vevő meglátja és levonatja az árból még a felszedés költségét is..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
DeFranco
nagyúr
válasz Ace Ventura #3901 üzenetére
amiről én beszélek az a konvektoros, tégla-beton (hívják csúsztatott zsalusnak is, de tévesen)... akkor 5,5-re tartották
@#3903: privátban linkelted, meg tudod nézni, de az ennyiért szerintem még befektetésnek is jó, és 4-5 évig simán elvagy benne. kisgyerekkel lesz majd tipli, de az a másodikról körbefűtve is lenne, mert kicsi... sajnos az a hirdetés már nem él, nem tudok ránézni
[ Szerkesztve ]
-
Ace Ventura
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Óra topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!