Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesztor87
senior tag
Manapság hogyan lehet a legkisebb önerővel lakást venni? Pesten akarunk első közös lakásba belevágni, X kerben 8 milla körül láttam elfogadható lakásokat... Melóhelyről munkáltatói kölcsön lehetséges lenne, kb 1,5 milla, vagy kicsit ezen összeg fölé menni. Van értelme így belevágni? Pl lízing átvállalós lakásokat nem igen találok, pedig tuti van aki bajban van....:S
-
Vesztor87
senior tag
Hát nem tudom, nem esik jól évi 720.000 ft-ot kifizetni a semmire... az sem jó. Nincs önerőnk, elkezdtünk 1 éve LTP-t fizetni, majd lesz valahogy. Azért lenne jó ha lenne valami átvállalós cucc, mert akkor a sajátunkat fizethetnénk. Szerintem 10 év alatt simán kifizetnénk a hitelt, nem lenne gond a törlesztő (persze mind2en dolgzunk, most nincs is gond vele...)
-
Vesztor87
senior tag
Ezt értem, ez alatt kifizetek viszont 14,4 M ft albérletet, ha nem emelkedik az ára... Ami ugye nem valószínű, ha nem 60k-val, hanem 75k-val számolok (20 év múlva már lesz annál több is az fix) Akkor már 18 millánál tartunk. Azzal pedig nem is számoltunk akkor hogy az általad említett 20 vagy 27 millió az egy akkori érték, a jelen értéke alacsonyabb, másrészt a lakás értéke nőni fog....
-
Vesztor87
senior tag
-
Vesztor87
senior tag
Igen, ez tényleg így van. Viszont azt is hozzá teszem, hogy ha pl 400e ft-ot kapnék én is és párom is, akkor nem zavarna a 60k kiadás... így azonban hogy a fizuból nagyobb részt képvisel, akkor már legyen saját, max ha másfelé megyek kiadom albérletbe, van bőven ismerős aki pesten lakik albiban, találnék rá bérlőt Az meg ugye fizeti kb a törlesztőt, ergo ingyen lakás (tudom ez túlzás, de tényleg olcsóbb).
-
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
A hozzá értőktől kérdezném, hogy mostanság mennyire könnyű/nehéz lakáshitelhez jutni? Jövőre tervezünk lakásvásárlásba fogni. Kispesten néztünk nagyobb konyhás 1+2 félszobás 59nm-es lakásokat, 6-7 között van belőlük bőven. ~1,5 milla LTP megtakarítás mellé fel lehet venni 5M Ft banki hitelt szerintetek? Adna a bank ennyit?
Köszi -
Vesztor87
senior tag
Minimális 50%? He-he Ha annyim lenne jó lenne
Komolyra fordítva, annyi a sztori, hogy voltak fizetendő dolgaink, ezeket letudtuk. Van 2 LTP-nk, aminek a megtakarítás+ állami tám. része 1.4-1,5M ft lesz amint a 49. hónapot eléri a futamidő. Ekkor szeretnénk lépni, e-mellé vennénk fel hitelt. 20 évre kérjük az állami kamat támogatottat, 5M ft-ot. 40k körüli lenne a lakás törlesztője, kötünk külön 2-3 LTP, majd látjuk mennyit (tudom, adóazonosítóhoz kötött, de szülő bevonható), a lényeg hogy 4 év alatt 20e ft-os LTP-vel számolva 1,3M/LTP lesz a megtakarítás. Magyarán 3 LTP esetén 3,9M lesz a megtakarítás. A tőketartozás 5-ről 4,5-re megy le kb (OTP törlesztési terv szerint - www.otpbank.hu ), a maradék párszáz e ft-ot addigra kp-ból mellé tesszük.Nem gondolom hogy kivitelezhetetlen, csak az önerőnk egy 6,5m-ft-os lakáshoz kevés, 20-21%, ha kell akkor 2-300e ft-al kipótoljuk hogy meglegyen a 25%, remélem elég lesz. Annyit hozzá tennék, hogy bankszámlára érkező jövedelmünk (kettőnké összesen) 300e ft, remélem elég. Most 45e ft az albérletünk havonta, és 30e ft-ot az LTP-kbe teszünk összesen. Emelett 30-40e ft-ot havonta még félre teszünk gond nélkül, szóval menni kéne....
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Röviden annyi hogy 3k/hó/LTP így indultunk anno. Csak azért nyitottuk mert ingyen volt. Aztán különböző időpontokban emeltük meg a befizetések összegét. Mikor a 49. hónapnál jár az LTP, az egyikünk LTP-je lesz ~600e ft, a másik meg 800e ft.
Namost mikor én bementem az OTP-be hogy szeretnék többet fizetni, az a szerencsétlen aki az LTP-t intézte, az csak a befizetést emelte meg, a hozzá kapható hitelt nem... felhívtam a Bank LTP-s részét, rákérdeztem hogy az miért van hogy a megtakarítás megemelkedett, a szerződéses összeg meg nem sokkal, ez miért van? Az volt a válasz hogy én miért nem kértem hogy azt is emeljék meg... király, magyarán nekem kellett vna tudnom hogy azt is emeljék meg külön xD
Na szval innen van az, hogy nem az LTP-s hitellel, hanem sima kamat támogatott lakáshitellel számolunk.Nem tudom még hogy vennénk igénybe a hitelt, most abban bízunk nagyon hogy jövőre bele tudunk vágni. Lesz ez az 1,4M ft LTP-s összeg a kezünkben, meg addig bízom benne hogy egy 6-800e ft-ot mellé teszünk, amiből a kezdeti dolgokat fizetjük. Remélem elég lesz.
Lehet hogy hülyeség, de úgy számoltam hogy egy hosszú futamidő mellett tudunk félre tenni, így ha bármi gebasz van akkor a kiadás oldal vékonyabb, mert az LTP-t könnyebben tudjuk szüneteltetni. Viszont ha a kezünkben van a megtakarítás belőle, akkor meg végtörlesztünk
-
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
Van itt valaki aki Kispesten lakik, és 59nm-es 1+2 félszobás lakása van? Érdekelne mekkorák a szobák pontosan Sehol nem találok a neten ilyen infót
Köszi! -
Vesztor87
senior tag
Szerintetek panel lakást venni hülyeség? 6-7m közti 60nm-es 1+2 félszobás lakásokat nézegetünk. Van aki azzal jött hogy vegyél újat, sokkal kevesebb a rezsije. A rokon állítólag 10-ért vett Kőbánya Újhegyen egy új építésűt (ami azért érdekes mert ilyen árban nem találok pesti lakásokat).... :S
Mivel 5-10 évre tervezem a lakást csak, utána váltanánk, úgy vagyok vele hogy ez az egyetlen elérhető alternatíva jelenleg... -
Vesztor87
senior tag
válasz concret_hp #3655 üzenetére
Na ja, ezzel egyetértek Volt hogy érdeklődtem egy lakás kapcsán, de arra se méltattak hogy válaszoljanak...
Jövőre ha sikerül belevágnánk panel vásárlásba (6-7 milláért csak azt kapunk), hitelt veszünk fel hozzá, reményeink szerint 5-7 év alatt végtörlesztjük. Kispesten nézegettünk 1+2 félszobásakat. Valaki tud javasolni alternatívát, ami jobb lehet mint ez? Minden értelmes dologra nyitott vagyok, előre is köszi -
Vesztor87
senior tag
válasz Apollo17hu #3669 üzenetére
Nekem ez kicsit soknak tűnik Kispest is 10 millánál kezdődik kb, holott 6-ért is van lakás bőven
-
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
A hozzáértőköz lenne a következő kérdésem. Azt már körbejártam, és körvonalazódott hogy ha Bp-en lakást vennék, a vételár 20-25%-a az amit önerőnek fel kell tudnom mutatni. Azonban mi a helyzet akkor, ha egy vidéki településen vennénk házat? Ceglédbercel-Albertirsa-Pilis környékén (vasút mellett), vagy pl Dunavarsányban, tehát Pesttől 30-40p vonat útra lévő településeket nézegettünk. (Olyan hely van ahol utána tudok nézni hogy melyik település milyen, mennyire van jó helyzetben, a lakossági összetétel milyen?).
Gondolom több kellhet, de kérdés hogy 25-30% vagy még több kell?
Köszönöm! -
Vesztor87
senior tag
Nem igen mondják meg, annyit mondanak hogy bírálat függő. Nyilván itt figyelembe veszik azt hogy az adott illető hány éves, hány éve dolgozik, mennyi jövedelme van stb... Igazából nem tudom mi lesz, jövő nyáron jár le az ltp, akkor lehet minimum (25% környéki összeggel) tudnánk venni. Itt most ne 15-20 millás házakra kell gondolni, 8-9 körülieket nézek. Ha nagyon necces várunk egy évet még. Csak most már ott tartunk hogy utáljuk egyrészt pestet is, meg a panel életet is, hiába, vidéken nőttünk fel...
-
Vesztor87
senior tag
válasz DeFranco #3807 üzenetére
Az LTP önerő azt jelenti hogy a megtakarítás+áll. tám összege lenne, a hozzá kapcsolódó hitel ebben nincs benne. Úgy számolok hogy lesz 1,5-1,6 milla LTP, mondjuk kp-val kiegészítve 2-2,5millára. Melózni járnánk be Pestre, más dolgom remélem nem lesz itt, nem szeretem ezt a várost:S Nekem zsúfolt, büdös, és nem tetszik az egész 2-en vagyunk, néhány éve dolgozunk. Hosszú távban gondolkodunk, ha családi házat veszünk arra érdemes költeni, először lakásban gondolkodtunk, de az csak 4-5 évre lenne, arra meg úgy nem igazán érdemes rákölteni 1-2 milliót, ha tudom hogy eladom 5 év múlva mondjuk. 6-7 millió törlesztése mondjuk 20 évre valahol 50-60 körül lenne, ez nem tűnik vészesnek. Majd kiderül, még van időnk, jelenleg inkább úgy mondom hogy felmérem mi a helyzet. Mert ha ez necces nagyon, akkor azt mondom leszünk még egy évet albérletben, és akkor meg tudjuk toldani ezt még mondjuk 1 millióval (mármint az önerőt)....
-
Vesztor87
senior tag
válasz DeFranco #3809 üzenetére
Gondoltam hogy ezt mondod (ill írod). Még csak körvonalazódik, ami biztos az az, hogy lakást nem akarunk semmiképpen sem. Megőrülök hogy hallom mikor rohangál a fejem felett a szomszéd, vagy hogy csapkodják a lift ajtót:S Ha mellém költözik valami népes kiccsalád (7-8-10 fős újmagyar banda) akkor soha a büdös életbe el nem tudom adni a lakást:S Meg ha a ház lakói nem fizetnek ezt azt majd nem lesz lift vagy villany? Ebből köszönöm, de nem kérek Ingázni ingáztam én nem keveset időnként (napi 3-5 óra), tudom milyen. Én elvagyok az utazással
Itt egy link, ilyet néztem pl:http://ingatlan.com/pilis/elado+haz/csaladi-haz/pest+megye+pilis/6357242?sid=15
Nyilván nem tökéletes, de ha azt veszem alapul hogy albérletre éves szinten kidobok mondjuk 600e ft-ot, az albérlet közös költségére megint évi 100e ft-ot, azaz évi 700e ft a semmiért, az se annyira jó Persze a legjobb az lenne ha lenne 5-6 milla a zsebemben, de nem lesz... Lehet várok rá még egy évet pluszban, és akkor lesz mondjuk több pénzünk, de majd meglátjuk. Azt nem tudom, hogy ha 2014 végén kifut a jelenlegi kamat tám.-os rendszer, lesz-e más jó hitel alternatíva...
A 6 millás felújítás azért elég meredek Kolléga most építkezik, valami 10 körüli összegből épít komplett házat (80-100 nm közti, szigetelt stb)...
-
Vesztor87
senior tag
válasz DeFranco #3813 üzenetére
Persze, ez természetes, és köszönöm a vélemény nyilvánítást Még ott tartok hogy bennem is körvonalazódnak a dolgok. Asszony pajtás az aki nagyon szeretné minél hamarabb, én meg inkább úgy próbálom nézni, hogy akkor lépünk ha nem lesz gebasz. Most kényelmesen elvagyunk így, az albit nem nehéz kigazdálkodni, tudunk félre tenni (persze mindig van valami kiadás, fogorvos, jogsi letétele most pl nála), de ha úgy alakul akkor lépünk csak ha bőven belefér anyagilag is a részlet stb. Nem akarok centizgetni, nem babra megy a dolog
-
Vesztor87
senior tag
2 Ltp-ből jön össze. 3k-s havi befizetéssel indítottuk, csak azért mert ingyen lehetett kötni... aztán felemeltük 20k-ra. Egyikünkébe lesz 600k, másikban 800k jövő áprilisban. Akkor jár le a 4 év. Meghosszabbítottuk egyúttal a havi betét befizetés emelésekor egy évvel a futamidőt, de 4 év leteltével már akármikor kérhető... nagyjából azért képben vagyok én is magával a szerződéssel, meg hogy mi hogy megy. Csak maga a hitelezés milyen önerőtől megy, azzal nem
-
Vesztor87
senior tag
A családi házak áránál igaz hogy egy 8-10% alku úgy általánosságban beleférhet? Jó, nyilván sok difi lehet, de úgy az átlag érdekel
-
Vesztor87
senior tag
Én tuti nem akarok itt maradni szutyok városba Nem is emberiek az árak... Azon filózom, hogy mi lenne jobb:
-v1: veszünk jövőre egy lakást (59nm-es Kispesti lakásokat nézegettünk) és költünk arra (6,5-7,5M ft-ért hirdetnek lakásokat, ebből lesz 6-7M ft majd) majd ezt a lakást kifizetjük 5-8 év alatt, majd ezt eladjuk és ez a beugró a házunkba.
-v2: veszünk jövőre egy házat (vagy nem jövőre, hanem egy évvel később) aminél mondjuk a kínálat alját tudjuk nézni, 35-40-50km-re Bp-től, és várhatóan több a rezsi addig, amíg be nem tudjuk szigetelni a házat, meg korszerűsíteni...Az első verzióval az a bajom, hogy nem vagyok oda a lakásért, nincs mit csinálni, gyerekként utáltam, most meg már hiányzik a munka (fűvágás, ároktakarítás stb.).
Ellenben nem sok baj van vele ha fel van újítva. Gondmentes, az biztos... Viszont házat venni nem egyszerű ennek az árából, adjam el, nézzek ki másikat, ha a közelbe költözik egy dzsipó banda el se tudom adni a lakást.... max több millás bukással:SA második verziónál az a probléma, hogy nem a legjobb házat vannak annyiért, így talán kicsit messzebb, kicsit gyengébb minőségű a ház mint optimális lenne... viszont családi ház...
Ezen filózunk most hogy mi legyen... 26 vagyok, szeretnék autót, a lakás mellett azért hamarabb lenne rá lehetőség. Amíg max 1 kisgyerek van, addig közelebb van az orvos, az ovi stb, ez előny... Jövő szeptemberben már lenne 1,6M önerő az LTP-ben, ami már a vásárláshoz elég is lenne... lenne mellette párszáz ezer ft-unk amiből a felújításra lenne pénz (apósom, meg apu értenek a ház felújítás kapcsán kb mindenhez, öcsém az villanyszerelő, szval csak az anyag kellene)....
Érdekes kérdés... -
Vesztor87
senior tag
Hát meg tudlak érteni, de ugyanakkor jó lenne már valami saját. Nem a 20 éves futamidőre tervezem a lakás kifizetését
De ha pl. 5 millát felveszek egy 16 éves időre (áll. kamat tám), akkor a törlesztő az első 5 évben 42.000 ft, a 6. évtől 46.000 ft. A tőketartozás 5-ről 3,7 M ft-ra csökken ennyi idő alatt. (Jelenleg 45-50e ft egy olcsóbb albérlet). 2 db 20e ft-os befizetésű LTP szerződésből 6 év alatt 2x1,9M ft megtakarítás (betét+áll. tám)... magyarán a 6. évben végtörleszthetjük a hitelt... Ez annyira elfuserált dolog lenne?SZERK: az LTP szerződéseket szükség esetén tudom szüneteltetni... 42/46 e ft-os az albira is ki kéne adni...
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
Azt nem tudom megmondani hogy mi lesz 5 év múlva. Pozitív hogy ott ahol én dolgozom, még senkit nem rúgtak ki aki nem akart magától menni. Aki akart az meg maga ment el...mondjuk csak 4 éve dolgozom itt, és ez a második munkahelyem életem során (diákmunkát most nem sorolnám ide). Nekem érettségim van, pont azt keresem merre menjek tovább, valami szakma jó lenne... barátnőmnek megvan a diplomája, középfokú nyelvvizsgája van, de nem tud a jelenlegi helyről elmenni, hónapok óta állást keres.
Fizunk mennyi? Mennyiben meghatározó ez? Ki tudjuk gazdálkodni a 45 körüli részletet meg a 40e ft-nyi LTP-t... -
Vesztor87
senior tag
válasz DeFranco #3876 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam. Tehát valami 6,5-7,0 köztire. Lehet aztán nem lesz belőle semmi... attól is függ lesz-e valami államilag tám. hitel... ugye a mostani otthonteremtő 2014 végén kifut... ha azt nem tudnánk igénybe venni, akkor drágábban tudjuk finannszírozni a lakást... Ha egy évet várunk még, akkor nem 2 hanem mondjuk 3 milliót tudunk önerőként beletenni...
Szerk_Ja, a mostani 1,5 szobás albinkból mindent vihetünk, minden a miénk (mosógép+hűtő+tűzhelyet leszámítva).
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
válasz concret_hp #3890 üzenetére
Szerintetek nagy mértékben változhat egy ft törlesztő részlet? Továbbra is gondolkodom... ha 1,7 millát beleteszek egy 6,5 millás lakásba, akkor 4,8M hitelt kéne felvenni, akkor 55e ft a részlet, magyarán ugyanannyi mint egy albérlet... tehát ha az LTP-met beleteszem egy lakásba, nem fizetek többet, de 10 év múlva enyém lesz. Ha ebbe beletolok 6 év után egy 20e ft-ot LTP-t, akkor majdnem ki is van fizetve...
SZerk: ha nem tudom fizetni kiadom albérletbe, és vidékre költözök (tartós m.nélküliség). Hol a bukó?
[ Szerkesztve ]
-
Vesztor87
senior tag
válasz DeFranco #3895 üzenetére
Egyenlőre csak nézelődök, nem ugrom be semmi hülyeségbe. Néztem házat stb-t, mert jó lenne, de felmértem hogy nem lesz rá elég önerő. Meg ott komolyabb összeget kellene a felújításba bele tenni, beláttam hogy nem fog menni. Amiket néztünk lakásokat, azok 1+2 félszobás 19. kerületi lakások, kicsit mamás és nem szépen felújítottak, de nincs ezzel bajom. A felújítással ráérek majd. Most se lakom felújítottban. Egy fürdő ha csak az anyagot kell megvenni megvan 250-300-ból (nem kell szakember, csak anyag), a szobákba meg a folyosóra kell valami kő, laminált (hova mi), a szobákat festeni kell (vagy max pl tapéta), de szakember van, szval az anyag nem vészes. Nem milliók. A vezetékek cseréje is meglehet idővel, nem gondolom hogy 2 millát kéne rá áldozni (mármint a lakás felújítására).
Amit én számoltam az az, hogy optimális esetben az 1,6-1,7 milla önerő mellett lesz 5-700e ft a számlánkon lekötve, az lesz a vésztartalék. Egy 6,5 millás lakásra a navnak fizetendő illeték 2% nálun, az 130k, az nem olyan nagy tétel. A bútorokat a mostani albiból át tudjuk vinni, a mieink, majd idővel le lesznek cserélve. Most úgy állunk hogy az LTP-n felül havi 50.000 ft-ot félre tudunk tenni különösebb gond nélkül... Annyira nem ítélem rossznak a helyzetet. Autót nem veszünk, bár jó lenne, ha meglesz a lakás, fizetjük fél éve (egy telet mindenképp megvárunk hogy lássuk a lakás rezsijét, meg a törlesztőt mindent együtt, és mennyit tudunk mellette félre tenni), és utána lehet ilyesmiről szó. LTP-t mindeképp kötnénk a lakás mellé, hogy végtörleszteni lehessen hamarabb...
Nem kapkodom el semmit, nem tartom magam meggondolatlannak -
Vesztor87
senior tag
Az a pár száz ezer azért kell hogy ha bármi gebasz van legyen mihez nyúlni.
Magára a fürdőre értettem a 250 körüli összeget. Villanyszerelő van a családban több is. Após házat épített már 0-ról szinte, szval szerencsére ember van Legjobb cimborám is mondta hogy számíthatok rá, elég sokat tud ő is. Festeni nem egy lakást festettem magam is, szval jó lesz ez -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest