Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4727) King Unique válasza Andrew801 (#4724) üzenetére


King Unique
titán

Ha már SSD lenne belerakva, akkor nyilván a 2. opciót érdemes választani, azaz olyan külső házat, amelyiknél működik USB-s használatnál a TRIM (UNMAP). A linkelt modellek (EE25-XA6, EE25-F6B) pedig tudják ezt a gyártó leírása alapján. Sőt, az előbbiből mostanában ketten is vettek itt a topikban és ebben + ebben a hozzászólásban szintén működő állapotról számoltak be. A másikkal nincsen itt konkrét tapasztalat, de a leírása alapján a célra az is megfelelhet. Az egyébként tool-free típus, azaz szerszámmentes szét- és összeszerelést, illetve csavarmentes rögzítést tesz lehetővé.

Egyébként a Full HD és a 4K UHD filmek lejátszásához nem létszükséglet a külső SSD, mivel nem igényel akkora adatátviteli sebességet, amiről korábban az egyik társtopikban is volt szó. Valamint ez esetben nem apró fájlokkal végzett műveletekről, hanem eleve nagyobb méretű fájlokról van szó, max. talán az SSD jóval gyorsabb elérési ideje az, ami ilyenkor is számítana valamit. Na meg a legtöbb tévén úgyis rendszerint csak USB 2.0 portok szoktak lenni, az meg a másik. Vagyis a külső SSD jóval nagyobb adatátviteli sebességéből leginkább csak pl. PC-n, USB 3.0-s csatlakozásnál lehetne profitálni a filmek felmásolása közben. Bár szekvenciális írásnál egy külső HDD sem lenne azért olyan lassú, de nyilván nem is lenne olyan gyors, mint egy külső SSD. Ilyen célra tehát egy 2,5"-os (külső) HDD is megfelelne, ami ráadásul olcsóbb lenne ekkora tárolókapacitásnál, sőt ugyanannyiért akár többszöröse tárhelyet kínálna. De ugyanakkor a szinte zajtalan működés, a külső hatásokkal (pl. leejtés) szembeni nagyobb ellenállás stb. szempontjából viszont nyilván előnyösebb egy SSD-alapú megoldás.
Aztán ha már tévén történő használat, akkor az ebben a hozzászólásban leírtakra is javasolt odafigyelni. Vagyis a kompatibilitásra, USB-s csatlakozásnál a stabil tápellátásra stb. Ilyen környezetben a TRIM működése viszont kérdéses lehet, de a leírtak alapján egyrészt a tévénél úgyis inkább csak lejátszás, azaz olvasás lesz a külső SSD-n. Másrészt PC, Mac & UASP-t támogató desktop OS felállásnál használva már működni fog és inkább ott lesz lényegesebb a fájlok írásakor, törlésekor. Ha a tv-készülék menüjében nincsen pl. ilyen / ilyen opció az eszköz szoftveres leválasztására, akkor lehetőleg olyankor kellene fizikailag leválasztani az USB-kábel kihúzásával, amikor épp nincsen használatban, nincsen rajta olvasási / írási művelet. Ez általában a külső házon lévő állapotjelző LED villogásából is látszik, ami pl. ebben a leírásban szemléltetve van.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.