Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3201) whatnot válasza agent2.0 (#3200) üzenetére


whatnot
őstag

Igen, most épp azon variálok.
Ki kell lépni a komfortzónámból, kétségtelen :)

(#3202) francois72


francois72
csendes tag

Tisztelt Egybegyűltek!
Hadd kérdezzem meg: valamelyikőtök esetleg megnézte vagy letöltötte már a #3137 számú hozzászólásomban belinkelt edzéstervemet? Ha nem, akkor esetleg megtennétek? Ha viszont igen, akkor esetleg vélemény, észrevétel, kritika vele kapcsolatban? Vagy annyira jó, hogy azóta mindenki azt próbálgatja?
:F

[ Szerkesztve ]

(#3203) harry válasza whatnot (#3201) üzenetére


harry
veterán

Írtam korábban az általam ismert instruktorokról: [link]

Szerintem érdemes lehet kipróbálni mást is, Ervin és Tamás teljesen más jellegű edzéseket tart, én így tapasztalom.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3204) whatnot válasza harry (#3203) üzenetére


whatnot
őstag

Szép és jó, de dolgozó emberként, aki délutánonként otthon is dolgozik, bizony nem mindegy, hol és mikor van edzés.
5kor szabadulok munkából, 5.30kor már ott lennék a mester utcában, mit csinálok 6.30ig?
Sajnos nem megoldható, hogy 6ig bennülök, aztán pl. lecsúsztatom, mert 5től már ügyeletes munkatárs dolgozik.

(#3205) harry válasza francois72 (#3202) üzenetére


harry
veterán

Bemelegítés:
- ez a vállfeszítés inkább nyújtás, nem? Szerintem itt még nincs ehhez eléggé bemelegítve, és nem is szükséges edzés elején, csak a végén.
- csukló / kézkifordítás és láb esetében hasonlóképp. Inkább maradj a körzéseknél.
- amit még beletennék, az a fejbillentés előre-hátra, oldalra - valamint ugyanez a csípővel.
De a lényeg végül is, hogy átmozgasd magad, mielőtt súlyt fogsz, és ne nagyon nyújts hidegen. Nekem az előfárasztás rész sem szimpatikus, biztos nem sétálgatnék, amikor helyben is tudok edzeni ;] De ez egyéni dolog, én máshoz szoktam.

Bemelegítés súllyal:
- deadlift és halo jó, mi utóbbit úgy csináljuk, hogy 5 jobbra, 5 balra -> és ebből 2 kör. Mondjuk. De lehet egyesével is irányt váltani.
- érdemes swingelni is, mi mostanság 50-et szoktunk (10 kétkezes, 10 bal, 10 jobb, 20 váltott), de egy 20-as is elég lehet bemelegítésnek.
- pár felrántás&swing, felrántás&nyomás is mehet bemelegítésképpen

Meló:
- TGU nem kezdő gyakorlat, ezzel óvatosan, az 5-5 szerintem sok, ha csinálsz, mindenképp lassan, minden pozíciót kitartva, felfeszítve, háttartásra figyelve. Első kör mehet súly nélkül is, hogy az útja meglegyen. Vagy akár később is, ha nem érzed a súlyt biztonságosnak. Szoktunk gyakorolni úgy, hogy egy cipőt rakunk az ökölbe szorított kezünk tetejére, amivel így egyensúlyozni kell, vagyis biztos nem lehet kapkodni.
- hot potato hogyan kapcsolódik a twisthez? Nem kell ezt ennyire bonyolítani...
- szélmalomból is szerintem elég 5-ös ismétlés oldalanként, 2-3 kör
- törölközős mókát rád bízom, én maradok a golyónál
- egylábas deadlift mehet ha stabilnak érzed, mi ezt bemelegítésnél szoktuk 10-10et
- létrák jók, ahogy írod van c&p (felrántás és nyomás), vagy simán nyomás létra is, utóbbi nehezebb talán, de más a kettő, lehet csinálni ilyet és olyat is.

Igazából az egésszel kapcsolatban kicsit az az érzésem, hogy sok az "egzotikum" (egylábas deadlift vagy fűrész, krumpli, bottom up), amik érdekességek, de szerintem nem jó, ha ez szolgálja az edzés alapját, sokkal inkább az alap / egyszerű gyakorlatokra hagyatkoznék, swing, clean, guggolás, nyomás, snatch, tgu, malom, és ezek változatai.
És valahogy a bemelegítő / levezető részekhez képest kevés a tényleges munka. Nálunk van direkt egy ilyen 'munka blokk', ami kb 20 perc, felrántás és nyomás létrák, vagy különböző swingek végig, guggolások, stb. Tehát sok alapgyakorlat.
Érdemes megnézni Tamás edzésterveit is, amik iránymutatásnak jók lehetnek: [link]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3206) harry válasza whatnot (#3204) üzenetére


harry
veterán

Jó, csak alternatívaként írtam, hogy meg tudod-e oldani, azt én nem tudom.

Ha viszont 17 környéke, akkor ismerőseimet tudom javasolni, nemrég kezdtek egy kis csoporttal, szakmailag szerintem jobb, mint az említett két másik hely, hiszen többet tudnak egyénileg is foglalkozni az emberrel a kis létszám miatt, és mert többnyire ketten tudnak ott lenni instruktorként: [link] Nem tudom merről mész, utazás miatt lehet kérdéses...

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3207) whatnot válasza harry (#3206) üzenetére


whatnot
őstag

Írtam, hogy Blaha - Corvin negyed - Kálvin tér azok, amik otthonról mind gyorsan elérhetőek.
Munkából menet pedig a Petőfi híd budai hídfőjétől jövök.

(#3208) Integra


Integra
titán

ez kemény edzés volt újra. tomi bedurvult, nagyon jó :))

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3209) francois72 válasza harry (#3205) üzenetére


francois72
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm harry! :R
Válaszolok a kérdéseidre:
- Igen, az a vállfeszítés inkább nyújtás, úgy helyesebb a megfogalmazás. Ugyanúgy, ahogyan a többi "feszítésnél". Ez alapján egyben igazad is van, a nyújtás inkább edzés végére való.
- A fej- és csípőbillentések belerakása jó ötlet, bele fogom tenni!
- Nekem az "előfárasztásos sétálgatás" nagyon bevált, talán részben azért, mert télen-nyáron egy kis teraszon edzek, és jól esik a "menő mozgás" -20-ban ugyanúgy, mint +40-ben.
- Köszönöm a bemelegítéssel kapcsolatos javaslataidat is! Ki fogom próbálni!
- Azon azonban meglepődtem, hogy a TGU nem kezdő gyakorlat. Hogy-hogy? Hiszen a programminimum egyik gyakorlata - a kettőből. Egyébként annyira lassan csinálom, hogy egyetlen TGU kb. fél perc, azaz a mindkét oldallal végzett 5-5 TGU ad ki kb. 5 percet. A cipős trükk is remek ötlet, köszönöm, ki fogom próbálni!
- A "Hot Potato Russian Twist" gyakorlatot nem én találtam ki, nem én ötvöztem, hanem Pavel írta le a Kezdd el a kettlebellt! Special Report-jában, amit be is linkeltem.
- Pár éve volt egy kis gond az egyensúlyi szervemmel, és az egylábas gyakorlatok meglepően jól helyrehozták azt.
- A "létráknál" nekem valamiért nehezebben megy a C&P, mint az egyszer felrántás, és onnan nyomás létrák, ezért azt alkalmazom.
- Elfogadom, hogy sok az "egzotikum", azonban az összeset Pavel ajánlásai szerint igyekeztem felvenni az "edzéstervembe". Sem eddig, sem ezután nem leszek olyan botor bátor, hogy magam találjak ki valamilyen gyakorlatot.
- Értem, hogy kevesled a "fő munka blokkot". Tény, hogy az nálam általában mindössze 5-10 perc. A jelek szerint ezt fel kell fejlesztenem időben. Bár hozzáteszem, hogy úgy a fő, mint a kiegészítő gyakorlatoknál a Pavel által javasolt időket vettem figyelembe - talán túlságosan is.
- Köszönöm, hogy belinkelted Tamás edzésterveit!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! :R
Amúgy a jövő hétre tudtam lebeszélni egy instruktorral egy "seggberúgás" órát. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen hibákat fog találni a gyakorlataimban.

(#3210) Krike válasza whatnot (#3195) üzenetére


Krike
aktív tag

Megnéztem, sajnos ezen időpontokban nincsen nálunk kezdő csoport, pedig ajánlottam volna a Hardside-ot is a 11 ker-ben, mert villamossal az sincsen messze még annyira :(

A lélek Isten üzlete, enyém az Ember

(#3211) agent2.0 válasza Integra (#3208) üzenetére


agent2.0
tag

Biztos olvasgatja a topicot :D

(#3212) harry válasza francois72 (#3209) üzenetére


harry
veterán

Instruktoros találka mindenképp jó ötlet, néha még edzésen is látom, hogy valaki hosszabb ideje csinálja, rosszul... meg persze folyamatosan lehet fejlődni, felfigyelni részletekre, amik eddig nem tűntek fontosnak , aztán pedig dehogynem. Edzéstervvel kapcsolatban is biztos tud segíteni.

TGU: inkább arra gondolok, hogy kezdőként nem feltétlenül kell súllyal nekiesni, tényleg inkább a helyes testtartás, stabilitás az elsődleges. Mennyiséget csak azért sokalltam, mert egybe nem rémlik, hogy 3-3nál én csináltam volna többet bármikor is, arra kell figyelni, hogy fárad az ember karja, nehogy magára ejtse, és persze sosem szabad kapkodni, lefelé sem.
A fél perc kb. reális, ma volt nálunk is, ennyi idő volt rá, mi úgy csináltuk, hogy 1p alatt 1-1 tgu, majd 4 perc alatt felrántás, nyomás, húzás létra ameddig megy, de leginkább 3-4-5 fokok, kinek-mi, majd 1p pihenő -> ez egy 5 perces kör, ebből volt 5 kör. TGU után már az első nyomás sem ment egyszerűen :D

A mobilitás / egyensúly / egyéb javító gyakorlatok persze jók és hasznosak, csak azt mondom, hogy ha egy erős, fárasztó edzést akarsz összerakni, nem ezek/ilyenek köré építeném, hisz ez nem a nagy terhelésről, nagy súlyokról szól, de kiegészítésnek tényleg jók, vagy célzottan egy-egy képesség fejlesztésére.
Létrák: felrántásokkal elvileg azért könnyebb, mert a nyomásokat megszakítja egy ballisztikus gyakorlat, van idő egy kis 'átmozgatásra', míg ha csak nyomást csinál valaki, akkor nem pihen a váll, folyamatosan rack-ben van a golyó, amihez rendesen fel kell feszíteni a törzsed, szerintem nehezebb. De lehet csinálni csak clean létrákat is akár :)

Én igazából még nem nagyon foglalkoztam edzéstervek összerakásával, így nehéz erre mit mondani, sok szempontból meg lehet közelíteni, kérdés az is, hogy mi a cél, mire akarsz rámenni, mik a lehetőségek, stb. Nekem pl. tetszik, hogy Ervinnél minden hónapnak van egy fő irányvonala, és akkor abból a gyakorlatsorból van elég sok, esetleg különböző variációkban (swing, c&p, két golyó, snatch, guggolás, stb). Más lehet inkább arra szavaz, hogy egyik-másik edzésen egy-egy izomcsoportot fog megcélozni, és főleg arra terhel, esetleg direkt sok ballisztikus gyakorlatot, vagy épp sok erőgyakorlatot csinál.
Amíg valaki szabályosan csinálja a dolgokat, nem érzi, hogy túlterhelné és nem sérül le, addig nem hiszem, hogy lenne olyan, hogy 'rossz edzésterv', hiszen valamit mozogsz, más kérdés, hogy lehet más gyakorlatokkal / felbontással jobb eredményt lehet elérni, de aztán, kinek-mi tetszik.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3213) francois72 válasza harry (#3212) üzenetére


francois72
csendes tag

Értelek, harry! :K
Tudod, nekem továbbra is csak 12 kg-os áll a rendelkezésemre - egyelőre. Természetesen akarok venni egy 16 kg-osat, és azzal máris más lesz-lehet az edzésem (bocsánat: a gyakorlásom) hatása, hatásfoka. Az meg gondolom, érthető, hogy miután 9 hónap alatt 10 kg-ot (az eredeti testsúlyom 14%-át) adtam le egy 8 kg-os kettlebell használatával, és csupán a programminimummal, szóval hogy azután többre, egy kis változatosságra vágytam.
Úgy látom, Nálatok (és ahogyan olvasgatom a fórumot, máshol is) az a gyakoribb, mondhatni bevált, hogy több gyakorlatot végeztek közvetlenül egymás után, és csak utána van szünet. Gondolom, ez jobban hat az erőre. Ki fogom próbálni ezt is, bár 171 cm-es és 60 kg-os "tömeggyilkosként" úgy érzem, számomra inkább az állóképesség lehet az elsődleges cél. Főleg a paleolit étrend mellett.
Még egyszer köszönöm a segítséget! :R
Továbbra is szívesen veszek bárminemű véleményt, észrevételt, kritikát! :)

(#3214) oregpaca válasza francois72 (#3202) üzenetére


oregpaca
csendes tag

Szia!
Ha eldöntötted, hogy otthon edzel, és ennyi munkát fektettél a tervezésbe, már csak egy feladat van: Végre kell hajtani.Csináld 3-6 hómapig, azután lesz annyi tapasztalatod, hogy változtass ha kell. Hajrá!

pajtás

(#3215) francois72 válasza oregpaca (#3214) üzenetére


francois72
csendes tag

Szevasz oregpaca!
Bocs, lehet, hogy félreérthető voltam: másfél éve kezdtem a kettlebellezést itthon és egyedül, mivel nincs a közelemben instruktor. Kb. 3/4 év alatt egy 8 kg-os KB és a harcosok étrendje segítségével megszabadultam az említett súlyfeleslegemtől, és azóta "fejlődtem" fel a többi gyakorlathoz egy 12 kg-os KB-lel. Tehát nem csupán eldöntöttem és tervezem, hanem másfél éve csinálom is. Sajnos, az az instruktor, akihez a jövő héten megyek, kb. 80 km-re van tőlem, így reálisan havi 1-2 alkalomnál többre nem számíthatok nála, s ezért érdeklődöm itt olyan nagyon. De kösz a biztatást! :)

(#3216) Integra válasza francois72 (#3215) üzenetére


Integra
titán

miért nem csinálsz egy oktatóit és oktatsz te magad a környékeden? kis zsószó azért lehet belőle

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3217) francois72 válasza Integra (#3216) üzenetére


francois72
csendes tag

Bevallom Integra, nekem is eszembe jutott ez az ötlet. Bár az 1.350,- USD nem kevés, ha úgy vesszük, ez egy átlagos OKJ-s tanfolyam költsége. Viszont három dolog eléggé ellene(m) szól:
1. Nekem semmilyen "erősportos" előéletem nincs.
2. Reálisan nézve a megjelenésem (képzelj el egy 171 cm. magas és 60 kg-os palit, akire amúgy még hasonlít is az avatarja) nem az a "fejekben elképzelt strong(first) girjevik". Nem biztos, hogy elég bizalmat ad(ok) egy vadidegennek, aki bejönne hozzám érdeklődni egy tanfolyam iránt.
3. Végül, de nem utolsósorban az ország második legszegényebb megyéjében élek, és nem biztos, hogy errefelé költenének ilyesmire az emberek.
Vicces, hogy közben az előbb belinkelt SFG oldalról kiderült számomra, hogy nekem 20 kg-s kettlebell-ig érdemes gondolkodnom. :)

[ Szerkesztve ]

(#3218) lorcsi


lorcsi
veterán

tegnap elkezdtük a snatch-et...elsőre elég úvatosan kezdtem, nehogy a könyököm bánja..és 1-2 hét pihi legyen belőle, de ahhoz képest jól ment
ez a 3 hónap uccsó hónapja..ha vége lesz nem tudjuk még biztosan a folytatást..vagy a haladókkal együtt vagy..valami más. mindenképpen szeretném folytatni

(#3219) harry válasza francois72 (#3213) üzenetére


harry
veterán

A sok gyakorlatot és kevés pihenőt talán inkább pont állóképesség fejlesztésnek mondanám; nagyobb súllyal, kevesebb ismétléssel, több pihenővel tudsz inkább erőre menni. Hogy kinek-melyik 'jó' az megint cél / preferencia kérdése, én bár alapvetően az erőt 'kedvelem', Ervinnél talán nagyobb szerepet kap az állóképesség, és ez is bejött.

SFG: azért az, hogy másokat taníts, sok melóval jár, ahhoz tényleg kéne Neked is egy jó forrás. Erőnlét / megjelenés szerintem nem probléma, ha van mögötte szakmai tudás. Nyilván ne jelentsen problémát egy-egy egyszerűbb gyakorlat, de ennek alapvetően nem a nagy erőről kell szólnia.
Amúgy hivatalosan az SFG mellett úgy tudom valamilyen sportoktatói képzést is el kell végezned, ha hivatalosan akarsz oktatni (meg talán legyél egyéni vállalkozó, hogy számlaképes legyél, de ez már végképp másik téma). Na meg terembérlet, reklám, kezdő súly-szettet beszerezni, edzéstervet és saját stílust kialakítani, macerás dolog ez.
Ha elég eltökélt vagy, sokat tudsz edzeni, gyakorolni, tanulni, van időd, kezdőtőkéd, és úgy érzed, lenne rá olyan kereslet, amiből ez fenntartható, akkor érdemes lehet belevágni. De ahogy írod, az alapján nem így tűnik, ami persze nem baj, én is jobb szeretem magam edzeni, mintsem másokkal foglalkozni.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3220) Ájvé válasza harry (#3219) üzenetére


Ájvé
veterán

Itt van az Instruktori képzés kiírása, semmi ilyesmit nem olvastam benne amit te leírtál:
http://www.kettlebell.hu/index.php?page=programok/programok&program=8581&strongfirst-kettlebell-level-1-instruktori-kepzes-20130816-18
C&P szerintem nehezebb mint a sima Military Press, clean miatt jobban fáradsz nyomás meg ugyan az, legalább is szerintem.

francois72:
Nagy városba vagy akkor szerintem összejöhet, ha csak kis települések vannak akkor nem igen látok rá esélyt. Nem a megjelenésed a fontos, úgy is látni fogják milyen erő és állóképesség kell ide mikor kipróbálják, nem mellesleg mire eljutsz egy Instruktori vizsgáig gyanítom megerősödsz majd.
Egyébként én 83-84-ről fogytam 75-re jelenleg ezt tartom, nemhogy gyengültem hanem erősödtem. Régebben is edzettem időnként (heti 1-2 alkalom), de durván 1 éve kezdtem el komolyan majdnem napi szinten edzeni. 12-vel kezdtem de gyorsan váltottam 16-ra, Augusztusban meg 24-el amivel akkor még egy szabályos Military Presst se tudtam megcsinálni, most már 5 kör 5-ös C&P létra is ment.

Megnéztem az edzéstervedet, de az a véleményem hogy túlbonyolítod. Persze jók ezek a bónusz gyakorlatok, de ezeket nem kezdő szintre találták ki, inkább csak színesítésnek vannak azoknak akik x éve nyomják és változtatni akarnak kicsit vagy nehezíteni (persze nem mindre igaz, pl szélmalom azért tényleg más, de pl Hot potato russian twist felesleges, sima twist is bőven jó vagy egy lábas deadlift, persze gondolom a súlyhoz hozzászoktál, ezért kellene nagyobb, 24-el nem biztos hogy menne, akkor sima deadlift is elég lenne, de ugyan ez igaz egy kezes swing törölközővel? ez már tényleg felesleges szerintem, fogd a vasat, jó érzés, persze ha neked így jó, akkor csináld). Egyik se olyan gyakorlat ami többet nyújtana mint a 6 alapgyakorlat (1-2 kivétellel). Ha olvastad a Kezdd el a kettlebellt abban elég jól leírta ennek a lényegét és ott volt egy példa is (RKC beavatás edzésterv). Vannak könnyű, közepes és nehéz napok, nem minden nap egyforma van hogy még edzeni sincs kedvem ilyenkor van hogy csak mondjuk swingelek (mostanában a 20 perces swinget szeretem csinálni, annyi a lényege hogy 20 perce beállítod a stoppert úgy hogy percenként jelezzen, minden percben adott számú ismétlést végzel el az adott percben a maradék időt pihenéssel töltöd), máskor meg kezdek TGU-val jön a C&P létra és még a végén swing vagy snatch (Vo2max alapján 36-os vagy 15-ös körök) is van ez mondjuk nehéz nap. A lényeg nem csinálok ezer féle gyakorlatot, alapokra megyek és variálok. Hetente 2-3 keményebb nap, meg könnyűek, mivel majdnem minden nap edzek (sőt mivel küzdő sportot is űzök gyakorlatilag minden nap edzek) ezért kell variálni. Úgy se tudsz minden nap ugyan úgy teljesíteni, vagy akkor nagyon minimálisat csinálsz csak.
Persze néztem az edzéstervedbe minden nap van egy fő gyakorlat amit végzel. Én nehéz napon többet is végzek. Swing és snatch ballisztikus gyakorlatok állóképességet növelnek ezek akár minden nap mehetnek, meglátod iszonyat sokat számít mikor hetente mondjuk 5x100 swinget csinálsz szemben az edzéstervedben írt 100-al, swing nagyon jó alapot ad, én 16-al volt hogy 5x50 vagy 10x50-et is csináltam és utána jött a többi. TGU-t is olyan gyakorlatnak tartom ami nagyon jól erősít de akkor sem fáraszt olyan nagy mértékben így ezt is majdnem minden edzésen csinálok, létrát is érdemes csinálni, mert egyesével csinálod jó ugyan de milyen nagy kihívás egymás után kettőt esetleg hármat megcsinálni, vagy időzített TGU (beállítod a stoppert 12 jelzésre mindre azonos mondjuk 5 másodpercet adsz meg, mikor elkezded a TGU-t jelzésre mész a következő pozícióba, mivel 6 pozícióból állsz fel és 6-ból fekszel le ezért 12 egy komplett TGU fenti 5 másodperces kitartásokkal 1 percig fogod csinálni a TGU-t). Ha erősítő gyakorlatokat nézzük heti 2-3 alkalommal csinálhatsz olyan napokat amiben erősítés van, ajánlom a TGU-t ,C&P vagy sima Military Presst és esetleg serleg gugolás (én nem sokat gugolok mivel térdeim elég rosszak), kiegészítésnek mehetnek renegát fűrész, szélmalom, padlóból nyomás meg hasonlók (alap gyakorlatok, nem kellenek szerintem 8-as figurák potatok meg ilyenek). Swing és snatch meg minden nap mehet a végén neked tetsző módon, de nem kell követned mindig ugyan azt a beosztást, Kezdd el a kettlebellben is kockadobást írt a swingnek, pont azért hogy változatos legyen és ne egyfolytában a korábbi eredményeidhez hasonlítsad (ne akarj mindig csúcsot dönteni).
Szóval én így látom, mert ez is csak nézőpont kérdése, edzéstervedbe úgy alapvetően nem lehet hibát találni. Kettlebellnek pont ez a szépsége, a változatosság, bárki összeírhat egy gyakorlatsort és mondhatja hogy ez az ő edzésterve, abba belekötni nem lehet, esetleg a kivitelezésbe, de ez más kérdés. Gyúrós dolgokat (tesztoszteron cikkek) ne keverd ide, nem igazán illik a kettlebelles képbe, nem mondom hogy nem lehet adott esetben alkalmazni (nem értek olyan szinten egyikhez se hogy ilyet mondhassak), de az tény hogy teljes más és eltérő a hagyományos kondis edzés, ne azt nézd, hanem amit kifejezetten kettlebellre mondanak a szakavatottak (nyilván instruktorokról van szó, szóval az én fenti elképzelésem is egy nézőpont inkább, mint irányelv).
Repkednek a mínuszok ne menj ki a szabadba edzeni, legalább 10-15 fok legyen az alatt ne menj ki bellezni, felesleges. Igen sokkal tovább tart a bemelegítés, de ez mellett sokkal rosszabb és megterhelőbb a szervezetnek és akkor még szerintem enyhén fogalmaztam most, mert kifejezetten káros is lehet hidegben edzeni. Kettlebellhez elég egy kisebb szoba, én is szobában edzek, te is tegyél így, ez a kettlebell óriási előnye, nem kell hozzá sok hely, használd ezt ki.
Ja és bemelegítés és levezetés idejét ne számold bele az aktív munkába, aktív munka legyen legalább 30-40 perc persze e közben is van pihenő.

[ Szerkesztve ]

(#3221) agent2.0


agent2.0
tag

friss.. mai infó akit érint: "Tacticalshop Ezerrel dolgozunk az Elite+ bellek minőségének javitasan, es koszonjuk a sok visszajelzest - hiszen igazabol Miattatok van ertelme ennek az egesznek....Eddig mindenki imádta a designt és különösen a fület. Két új verzió jon be - egy fekete sokkal erősebb festéssel a testen és egy military grade verzió. Ezek kicsivel drágábbak lesznek, de a piros - fekete ara marad a jelenlegi a kedvezőtlen HUF/EUR ellenére..."

(#3222) oregpaca válasza oregpaca (#3214) üzenetére


oregpaca
csendes tag

HA így áll a dolog, akkor rendben. Én 4 éve kezdtem otthon, és 45 vagyok. Voltam instruktornál, jó is volt, de én pl. egyedül szeretek edzeni. Az első két évben nekem elég volt a "Kezd el a Kettlebelt" programja, azután csináltam mást is, most 3 hónapja újra a bell a preferált. Én napi 40 percnél nem edzek többet, a bemelegítés kb 6-8 perc (körzések, majd egy kis ugrálás, gördülés) . Ma pl. lesz 3bal-3jobb TGU 32KG-al, utána 100 swing, a végén nyújtás. Nekem ennyi elég. Kemény napon a C@P létra 32-vel.
Tegnap egyeket nyomtam 40-el.
Ilyenek. Nem kell túlbonyolítani, csak élvezni szerintem.

pajtás

(#3223) oregpaca válasza oregpaca (#3222) üzenetére


oregpaca
csendes tag

Ojan öreg vagyok nem is látok.

pajtás

(#3224) harry válasza Ájvé (#3220) üzenetére


harry
veterán

Persze, mivel az a vizsgakövetelmény, amit én írtam pedig ahhoz kell, hogy Magyarországon sportoktatói tevékenységet folytass, ott senkit sem érdekel, hogy milyen vizsgád van adott sportágban.
Cleannel pedig, mint írtam is, azért lehet könnyebb, mert alatta gyakorlatilag pihennek azok az izmok, amik a nyomáshoz kellenek.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3225) francois72


francois72
csendes tag

Huh, Urak...
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a hozzá(m)szólásokat, észrevételeket, véleményeket! Sokat segítetek ezekkel! Figyelembe fogom venni a leírtakat, mert elgondolkodtató mind, még ha valóban mindenkinek önmagának kell is megtalálnia a neki legjobban megfelelő megoldás(oka)t. Elsőként megvárom, mit mond rám, a KB-ezésemre az instruktor a jövő héten, és aszerint lépek - akár visszamegyek egészen az alapokig. Az oktatást pedig teljesen elvetettem, az nem az én Utam.
Ajvé! Nekem nagyon bejött a szabadban edzés kb. -15 fokig. A családtagjaim és a kollégáim közül egyedül én nem voltam beteg a télen, pedig ők is szednek ilyen-olyan vitaminokat. Ha ruszki barátaink bírják a tajgán ennél sokkal cudarabb időkben, akkor mi miért ne a Kárpát-medencében? ;) Na jó, az igazi ok, hogy kicsiny lakásunk annyira tele van, amiért egy normális TGU-t se tudnék megcsinálni, nem férnék el. Bár az se rossz, hogy bemelegítésként arrébb tolni a franciaágyat vagy a szekrénysort... :)

[ Szerkesztve ]

(#3226) laolaj


laolaj
aktív tag

Tegnap edzettem az új szériával.. azt kell hogy mondjam, mikor megláttam akkor már felmerült a kérdés bennem hogy ez mi!
A füle is vékonyabb és jobban le van csapva az alja azaz nagyobb felületen áll meg.
Szerintem a régi sokkal jobb! Megjelenésben is és használatban.

Ha nincs jövőképed akkor jövőképtelen vagy! Ne azt hajtogasd h nincs pénzed.. hanem kérdezd meg h milyen módon lehet!

(#3227) harry válasza francois72 (#3225) üzenetére


harry
veterán

Néha persze lehet kint edzeni a hidegben, de az ízületeknek nem túl jó, érdemes fokozottan figyelni azok bemelegítésére / melegen tartására, akár gyakorlatok, akár öltözék szempontjából.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3228) Ájvé válasza harry (#3224) üzenetére


Ájvé
veterán

Igen, edzői az lehet hogy kell, viszont ha megvan az SF vizsga és elkezded az edzőit akkor már kezdhetsz oktatni, folyamatban lévő edzői szaktanfolyam már elég tudtommal. Egyébként érdeklik őket milyen vizsgáid vannak, mert arra lehet oktatóit szerezni amiből van valamilyen képesítésed, nálunk karate esetén 1. Dan megléte kell hogy edzői tanfolyamra mehess. Gondolom utána már oktathatsz bármit amiből van valamilyen képesítésed, de valamit fel kell mutatnod edzői tanfolyamra is.

francois72:
Oroszok se edzenek kint ilyenkor szerintem, bár persze vannak ott "állatok" így nem elképzelhetetlen, de kérdés meddig bírják. Ők hozzá vannak szokva az ilyen időhöz. Nem is megbetegedésre értettem, mert ha odafigyelsz nem fázol meg, hanem ízületekre meg izomzatnak is sokkal nehezebb hidegben, rendesen be kell melegíteni, ilyenkor teljesítményed is sokkal rosszabb mint ideális körülmények között, szóval jobb megvárni a jó időt, most már legalább nappal nem fagy, de várd meg még nappali 10 fokot elérjük. Lehet most nem veszed észre, de hosszú távon kihatással van az egészségedre.

[ Szerkesztve ]

(#3229) francois72 válasza harry (#3227) üzenetére


francois72
csendes tag

Igazatok van, harry és Ajvé! Tény, hogy a különböző időjárásokban a megfelelő öltözet kiválasztása, megtalálása is időmbe telt. Ma már elég, ha kilépek, és tudom, aznap miben kell tornáznom. A testem, úgy érzem, megszokta ezt. Bár lehet, csak most érzem így - remélem, nem.

Más, de ide tartozik...
Igazán nem vitatkozni akarok Veletek, mert mindent jogosnak érzek, amit leírtatok, ugyanakkor hadd linkeljem be azt a két kiegészítő anyagot, amiből "dolgoztam":
Enter the Kettlebell! Special Report #1
Enter the Kettlebell! Special Report #2
Ezek a neten legálisan, a DD honlapján megtalálhatóak, csak hazánkban valamiért nem reklámozzák. Pedig ezek a "Kezdd el a kettlebellt!" bónuszai.
A #2 kiadvány második oldalán szerepel, hogy "egyszerűen vegyél fel 2-3 gyakorlatot ezekből, és végezz belőlük 2-3 szettet az ajánlott ismétlésekkel". A #1 kiadvány inkább arra "gyúr", hogy hogyan készüljünk fel egy nehezebb kettlebell használatára, tehát a súlybéli továbblépésre. Csupán érdekességként szánom ezeket.

[ Szerkesztve ]

(#3230) koxx


koxx
MODERÁTOR

Ma edzettünk egy kicsit a parkban, 24 kilóval snatcheltem 1-1 perc jobb ill bal kézzel és 26-26-ot sikerült megcsinálni, ahhoz képest, hogy közel 1 éve nem próbáltam egész jó eredmény sztem :)

(#3231) lorcsi válasza koxx (#3230) üzenetére


lorcsi
veterán

hogy-hogy nem próbáltad?
ez egyik alapgyak, nem ?

(#3232) Ájvé válasza francois72 (#3229) üzenetére


Ájvé
veterán

Köszi, már néztem az edzéstervedben is ott is voltak a linkek, egy részét már ismertem de jó hogy van képes leírás róluk.

lorcsi:
Igen alapgyakorlat, de nem mindenki szokta csinálni, szerintem mindenkinek van preferált gyakorlatai én is jó ideig nem snatcheltem, swing is elég hasonló néhány tekintetben még jobb is talán.

[ Szerkesztve ]

(#3233) koxx válasza lorcsi (#3231) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Mármint az 5 perces snatch tesztre nem gyúrtam, megnéztem mennyi menne most. Szoktam snatchelni csak nem mindig 24-gyel. 32-essel is csináltam 10-10 db-ot, nagyon kemény.

Denisov :Y [link] 1 kézzel, 10p, 201 ism. 32kg, droid

[ Szerkesztve ]

(#3234) oregpaca válasza francois72 (#3229) üzenetére


oregpaca
csendes tag

Egyébként megvan egy ismert megosztón megvan avi-ban a két anyag. De a lényeg, hogy ezek csak az ún. "változatos" napokra valók az Enterben, ha az alapgyakorlatok mennek.
A kinti edzés szerintem is ok, de én -3-5 fok alatt azért nem erőltetem. Ha utánanézel van az a hólapátolás effektus, ami extrém esetben infarktushoz is vezethet.40 felett óvatosan! Láttam én már karón varjút!

pajtás

(#3235) francois72 válasza oregpaca (#3234) üzenetére


francois72
csendes tag

Hehe, ez tetszett oregpaca! Igazad van, inkább kortársak legyünk, mint kórtársak! ;) Tudod, nem kevés kültéri szolgálattal, többek között 6 évnyi ipari alpinnal, és pár extrémnek nevezett természeti sporttal, mint például a hegymászás és/vagy vitorlázás könnyen vigéckedik az ember. Pontosabban: könnyen azt hiszi, hogy vigéckedhet. Ja, meg van reumatológus a családban. :)

(#3236) koxx


koxx
MODERÁTOR

A mai edzés egy kis részlete lassítva, snatch 32-essel [link]

(#3237) harry válasza koxx (#3236) üzenetére


harry
veterán

Nem jó, felső ponton nem nyitod a tenyered ;] Amúgy király, grat.
Edzés végén mi is snatcheltünk egy kicsit (60-at), de nagyon ki volt száradva a tenyerem + magnézia, eléggé meggyűrte, nem nyerő...

Jó hír, hogy ma elhagytuk a fűrészeket, így csak felrántás-nyomás létrák voltak, viszont kötelezően 5-ös fokig, amiket sikerült is 5 körön keresztül tartani, szóval ezzel elégedett vagyok. Jobban mondva az utolsó kör 2-4-6 ismétlésből állt, ez kicsit kevesebb. Illetve nem sorrendben vettük a fokokat, hanem vegyesen, ez is talán némi könnyítés. Mindenesetre elégedett vagyok a maival.

Hétfőn pedig a létrák előtt volt 1-1 tgu, az első két körben sikerült 32-vel megcsinálni, aminek szintén örülök. Nagyon nem szeretek térdelősből felállni, nem merek hátsó lábra terhelni, nehogy megcsússzon, így meg azért elég nehézkes a felállás.
TGU-nál szoktatok valamit magatok alá tenni? Törölközőt nem szeretnék, mert egyrészt az is elcsúszik, másrészt csak nem akarom megtaposni. Van ilyen vastag gumiszőnyeg, megoldás lehet, de az sem az igazi.
Nem is az első néhány alkalommal gond, hanem később, ha már vizes pólóval lefekszem, azon a területen nem szívesen támaszkodok meg hátsó lábbal... Visszajövetelnél hasonlóképp, bár ott először hátralépek, és ha stabil, leereszkedek.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3238) Integra válasza harry (#3237) üzenetére


Integra
titán

ne félj attól, tgu-nál igazából a térdkalács a veszélyes pont, rendesen megtudja nyomni.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3239) harry válasza Integra (#3238) üzenetére


harry
veterán

Miért ne félnék? Volt már, hogy kicsit hátracsúszott a lábam, nagyon nem szerencsés súllyal a fejed fölött... Meg úgy egyáltalán, bármikor, elesel, az fáj, nem jó :-P
Térdemmel eddig nem volt gond, ha stabilan állok, tudom lassan engedni. Amúgy ilyen tornatermi PVC-n edzünk, ez ugye nem a legkeményebb, de messze nem puha.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3240) Integra válasza harry (#3239) üzenetére


Integra
titán

akkor lehet hogy másik cipőt kéne cserélned, ami jobban tapad, vagy mezítláb. vagy fivefingers. ha magad alá húzod rendesen a lábad és jól behajlítod a lábujjaid, megkell tudj rendesen támaszkodni

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3241) harry válasza Integra (#3240) üzenetére


harry
veterán

Mezítláb tuti nem (esetemben szerintem még rosszabb lenne, amúgy nem lenne gondom a mezítlábas mozgással, pár év karate alatt volt időm szokni), de egy másik cipőt lehet kipróbálok majd. Annyira nem necces a helyzet persze, de azért zavaró tud lenni.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3242) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

(#3243) koxx válasza radi8tor (#3242) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

De ez a homorítás milyen már? pff mint amikor vki csak félig guggol le. Megnézheti magát később a kiscsaj, ennyi idős korban még nem is szabadna ezeket csinálni.

(#3244) Integra válasza radi8tor (#3242) üzenetére


Integra
titán

az én lányom 13 évesen fára másszon és kiránduljon, ne egy ilyen monstrum legyen, akiből aztán 20 évesen egy torz testű valaki lesz... teljesen fejlődés ellenes ez

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3245) lorcsi válasza radi8tor (#3242) üzenetére


lorcsi
veterán

undorító..és egynek sincs anyni esze, hogy leállítsa erről a baromságról :W
meg ez a homorítás..WTF ?!
hamis teljesítményt és hülyeséget így isteníteni :(

(#3246) Woodslave válasza lorcsi (#3245) üzenetére


Woodslave
nagyúr

nemtom miért linkelték pont ide :D de azért a versenyszerű fekvenyomás szabályaival legyünk már tisztában mielőtt a homorítás miatt elszörnyedünk. Csak mondom :K :U

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#3247) koxx válasza Woodslave (#3246) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Tisztában vagyok vele, csak nem tartom semmire. De inkább a 13 éves kiscsajon van a hangsúly, hogy nagyon nem kéne.

[ Szerkesztve ]

(#3248) Ájvé válasza harry (#3237) üzenetére


Ájvé
veterán

Nem első lábra kell felállni? Hátsó lábra nem lehet terhelni nagyon, az csak részben segít, nagyrészt az első lábra kell terhelni, de javítsatok ki ha tévedek. Vissza felé is első lábadon van a súly nagy része és úgy lépsz hátra egyet a másik lábbal.
Fontos a stabil talaj, szóval igen szerintem is törölköző meg hasonlók eleve kiestek, vastag szőnyeg jó lehet, de ne valami vékony legyen ami mozoghat, tatamihoz hasonló kellene az vastag is de nem túl puha és nem mozdul el.

(#3249) Woodslave válasza koxx (#3247) üzenetére


Woodslave
nagyúr

[link] - tehát pl egy ilyet se tartassz semmire? Itt még ráadásul ruhában is nyom :U

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#3250) koxx válasza Woodslave (#3249) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Szép teljesítmény, de igazából magát a fekvenyomást nem tartom semmire. De ez már inkább a gyúrós topik témája :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.