Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• CyberPunk666

senior tag

válasz lord.lakli #8350 üzenetére

Nem kell ehhez 100 céget végigjárni.
    De láttam már belülről cégeket és nem csak sw fejlesztőként, sőt még állami cégnél is voltam.
    Látom a páromék cégét, bátyámékét, a volt csoporttársaimét, olvasom ezt a topicot egy ideje, nézem a mennyitkeresel.hu-t és szépen levontam ezekről a helyekről a következtetéseket.

Kivételt természetesen lehet hozni mindenre, de általánosságban ezek a tapasztalatok.

A nagyobb nemzetközi cégek távlatibb tervekben gondolkoznak és nem mennek csődbe, ha egy nagy projekt háromszor annyi ideig tart, mint kellett volna, nem borítékozgatnak, akkora piacuk van, hogy van pénzük elszívni az embereket a kis cégektől, a világon bárhol elfogadott referencia náluk dolgozni.

Ezzel szemben a magyar cégek többségénél (van kivétel), meg a borítékozás, ami gond a szabadságnál, betegállománynál, hitelnél, meg úgy nem az igazi. Gondok lehetnek a szabikkal, a túlórákkal, a betegséggel.
    Könnyebben csődbemennek, ha balul üt ki valami a projekten. Sokszor van az a mentalitás, hogy a főnöknek új bmw kell, ezért még egy picit spórolnak a béreken, amit már eleve feketén fizetnek részben.. A nagy multinak ez aprópénz, jóval olcsóbb, mint kint, így is simán megéri nekik.

Ezek egyébként nem csak az sw fejlesztésben vannak így, bár másban azért több rossz példát találni. Mondjuk az is igaz, hogy más szakmákban úgy általánosan rosszabb minden.

Nézd csak meg őt, 4 év java tapasztalattal, felsőfokú angollal nettó 390-ért foglalkoztatják... Én 1 év után kapok ennyit (éves FIX juttatás / 12 esetén még többet is, nem is kicsit) teljesen bejelentve (akkor is, ha szabin vagyok, akkor is ha beteg vagyok és a túlórámat is ez alapján). Ez nettó szemét kihasználás.
    Multinál a bérsávok miatt ilyen nem történhetne meg (általában, nyilván van kivétel).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés