Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• FLx

addikt

válasz Vision #7220 üzenetére

Ha jót akarsz magadnak, semmi esetre se vállald el alvállalkozóként. Alapból 950+ÁFÁ-t kéne számláznod havonta nekik, de ha számolom a 22 nap körüli szabadságot, akkor inkább majdnem 1,1-et. És akkor még jön a többi juttatás, amitől esetleg az adott cégnél eleshetsz. Cserébe nincsen szabadságot soha, kb, bármikor kirakhatnak, úgy ugráltatnak ahogy akarnak, azt kérnek rajtad számon amit akarnak, olyan kötbért és egyéb szerződésszegési díjakat írnak a szerződésbe, amivel akár a teljes vagyonodat elvesztheted és stb. És persze akkor fizetnek, ha éppen olyan kedvük van, ha nincs szerencséd, akkor 3 vagy akár 6 hónap késésekkel. Én egy ilyen bulival majd minden tartalékomat feléltem egyszer, annyit csúszott a fizetés (értsd. több mint 6 hónapig nem láttam pénzt).

Ha most újra ilyesmibe vágnék, akkor csak úgy, ha egy évre elég tartalékom van és a sok szívás komplenzálására kérnék 1,5 millát per hó. Pozitívum lehet, hogy több szabadidőd marad, ha alvállakozóként csinálod, de az alvállakozó dolgozhat vasárnap meg nemzeti ünnepen is 12 órát, az senkinek se fáj. :D

Még valami, a napidíj nagyon veszélyes üzem, ha a szerződésben nem rögzíted, hogy az adott cégnek minimum mennyi órát kell lehívnia tőled egy hónapban, mert ha éppen nincsen elég meló, akkor simán nem kérnek belőled, neked meg lesz egy számlád hónap végén mondjuk 10 óráról és az nem sok pénz. :) Ugyanígy a másik hónapban kérhetnek tőled akár 200 órát is. Viszont ha minden hónapban 168, 176 órákat számlázol évekig, akkor könnyen előszedhetnek téged és őket is, bújtatott foglalkoztatás miatt, bár szerencsére nekem ilyen gond nem jött elő.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés