- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Nyitlocker
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vati
senior tag
Egyre olvasmányosabb, ahogy bejött a hitvita arról, hogy autóval vagy anélkül kéne munkába járni, pedig az eredeti kérdés egész más volt - ha jól értem, az, hogy mennyit ér meg a céges autó mint kompenzációs csomag elem, és milyen feltételekkel?
Pl. az se utolsó szempont, hogy van-e mindig rendelkezésre álló free céges parkolóhely, és ha nincs, melyek az alternatívák? Lakóhelyen lehet ingyenesen parkolni a céges kocsival?1) Esetemben autóval 20-25 perc a tipikus bejárás reggeli csúcsban, este 15 perc.BKV-val oda és vissza is 1 óra, csak az időt nézve.
Ilyen peremfeltételek mellett széles határok között leszarom, hogy mennyivel drágább az autó napi munkába járásra Bp-en belül, akár privát akár céges. Egy életem van, és nekem nem mindegy, hogy ezt mivel töltöm, a BKV-n vagy a saját minőségibb szabadidőmet élve.
Ha nem lenne céges ingyen parkolás, én is elgondolkoznék, milyen paraméterek mellett éri meg céges vagy privát kocsival bejárni, mert az rádob a parkolási időre..Az eddig mások által közölt számok nagyjából helytállók, annyiból nem releváns rám, hogy én minimálautóval járok munkába, másmilyen (=újabb,drágább) autóm nincs és nem is tervezek venni. A benzines használt minimálautó olcsóbb, még az elszállt áremelkedések után is. Attól minimál, hogy még éppen gurul, elvisz munkába, de az se tragédia, ha éppen kihullik alólam, legfeljebb villamosra ülök, amíg nincs másik helyette.
Csak azt költöm rá, ami ahhoz kell, hogy ne essen szét alattam a jövő hónapban. Márkaszerviz? Soha egyik kocsim se volt márkaszervizben, mert nem volt értelme, ahogy Casco se volt rajtuk, annak még kevésbé volt értelme. Más ligában játszom.
NEKEM azért éri meg a saját autóval munkába járás, mert hányok a BKV-n megtapasztalható proletár tömegtől, és a rengeteg időbeli és térbeli kötöttségtől amivel a tömegközlekedés jár. Az undoritó szaguktól, az állandó covidos köhögésüktől. Undorodom a közlekedő tömegtől. Hogy ezt módom van elkerülni, 100%-ban életminőségként fogom fel.
Ezért sem akarok az agglomerációba költözni mert ott megint vagy a tömegközlekedésben tölthetem a fél életemet undorító emberek között, vagy ingem-gatyám ráköltöm az aktuális minimum 1, de inkább 2 kocsimra, és mellé még 1/3 életemet a külső-pesti dugókban araszolásra. (ami még mindig sokkal komfortosabb mint a BKV)
Inkább Bel-budán belül maradtam, és kocsival 20-30 perc alatt bent vagyok a céges mélygarázsban. Este ugyanez 15 perc. BKV-val 55-60 perc alatt még soha nem sikerült megúszni, mert én a "sétálást" is beleszámítom a BKV-megállókig. De megértem, hogy valaki rákényszerül, nem cikizem. Kinek mi a fontosabb. Nekem ennyit megér az életemből, hogy azt a napi +1 órát nem a BKV-n töltöm.A minimálautó kétségtelen hátránya, hogy pl. Dalmáciába már nem mernék elindulni vele. (pl. semmilyen asszisztencia jellegű biztosítás nem létezik 15 év feletti kocsikra, sem olcsón, sem drágán)
Ja, még egy: a minimálautóm kombi, és hoztam már haza vele 2,50 magasságú IKEÁs faliszekrényt is, pár egyéb bútor mellett. Aránylag ritkán kell tényleg a nagy csomagtér, de akkor szívás, ha nincs. Nem mindenkinek vannak haverjai ha kunyerálni kell.
Én már nem is számolom, hány 10-100 ezret spóroltam sok év alatt, csak ezért, a kényelmetlenségről nem is beszélve. Az utolsó az volt, amikor Vaterán vett komódokból hoztam haza kettőt úgy, hogy le kellett tekerni a hátsó ablakokat, hogy fizikailag beférjen.2) Luxus = olyan autó, ami a minimálautónál drágább, figyelembe véve a minimál-felhasználást, ami lehet több, mint a napi munkába járás Budán belül.
Agglomerációból bejárásra / család mellé már egy fokkal jobbat kellene választani, szerencsére nekem nincs ilyen igényem, a gyerekek felnőttek, Budán lakhatok saját lakásban, nincsenek kötelezettségeim. Ha valaki külföldre nyaralni is akar menni, akkor értelemszerűen nagyobb megbízhatósági faktorú autó kell = magasabb fenntartási költségek, avulás, stb., nem elég a minimálautó, de a bérlés mint alternatíva se olcsó mulatság. Ezt ki kell matekozni.Persze, hogy egyénfüggő, kinek mi a luxus, szerintem a fő szabály, hogy ami a lehetőségeinken belül van, de nem része az alapvető napi igényeknek, az luxus.
Aki ide ír és innen olvas, arra teljesen igaz, hogy a minimálautó az ami kevesebb mint 6 havi fizuja, és időlegesen beütő nagyobb javításokat is cashből ki tud gazdálkodni, nem kell megtakarításokat felrobbantani miatta. Így nem luxus, egyébként de bizony az.Én onnantól kezdtem embernek érezni magam 24 évvel ezelőtt, hogy lett kocsim, és nem voltam a tömegközlekedéshez kötve mindenben, úgy, hogy 1 órányira lakom mindentől ha tömeggel kell menni. Taxi? Privát kocsival oda-vissza átjárok Pesten 1liter benzin árából, taxiba még alig szálltam be, már csilingelnek a több liternyi benzin tarifák - elég nyomorultul érezném magam, ha csak arra lennék utalva.
Ha van korlátlan felhasználású céges taxicsekk, az persze más....Rövidre fogva, luxus az, amit mások nem engedhetnek meg magamnak, de én igen
3) cégautó? Szerintem már sokan leírtak mindent pro és kontra. Egyet tennék hozzá, hogy ha már eleve van privát autó is a céges mellett -ami egy életkor felett tipikus szituáció-, akkor annak a költségeit nem lehet hozzáadni a céges kocsi mint juttatás előnyeihez. Attól nem fog megszűnni a privát kocsi szervizköltsége, adója, avulása, hogy van céges is mellette.
Ha csak az egyiket használjuk napi szinten, még rosszabb üzlet.Vsz csak úgy van értelme a cégesnek, ha magam szempontjából, magánhasználatra, ingyen tartom fenn. Úgy duplán megéri, mert van egy viszonylag új, jó kocsim, amivel külföldre is el merek indulni, és nem adóztatnak rommá miatta. Egyébként nem éri meg. De egyéni mérlegelés kérdése.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Linux kezdőknek
- Kiszivárgott, mikor érkezik a Galaxy S26
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Az AI gáz: megfullad a Föld a fosszilis fogyasztástól
- PlayStation 5
- Összeadná Elon az Eget és a Földet
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Tekken 7 Playstation 4
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 Plus Chieftec 650W
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 munkaállomás - i7 11800H 64GB DDR4 1TB SSD RTX A2000 4GB W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest