- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatal`
titán
-
KREE
csendes tag
-
mobal
nagyúr
Lehet kicsit bénán írtam le. Akkor: van egy listád amiben van xy objektumból mondjuk 100 darab, és a megfelelő gettert hívd rá mindegyikre (for) - amihez elő kéne csalni csak a metódus listát.
-
togvau
senior tag
-
floatr
veterán
-
Ursache
senior tag
-
floatr
veterán
Sokkal nagyobb probléma, hogy egy kód elfér a képernyőn, vagy sem. Ha egy metódust nem látsz át scrollozások nélkül, akkor cumi van. Ez persze nem jelenti azt, hogy vég nélkül minimalizált kódot kellene gyártani, de ne okozzon már gondot egy seniornak (elvileg a debug/javítás nem junior feladat) egy ilyen sor.
Ezerszer futottam már bele olyan kódba, ahol a fene sem tudta kibogarászni, hogy mi a rák járt a kolléga fejében, amikor 10 soron keresztül agyament logikával oldotta meg azt, ami 1 sorban elfért volna. Szerintem sokszor át sem tudják igazán gondolni a problémát kicsiben, amikor ilyen elnyújtott marhaságokat lekódolnak. Aztán nem mersz hozzányúlni, mert működik valami csoda folytán, de az ügyfél kis módosítást kért.
-
MrSealRD
veterán
-
martin66
senior tag
Szia,
Ez egy iskolai feladat és próbálom megoldani, de nem megy. Tanulom a javat, de még nem tartok azon a szinten. Viszont sajnos ezt a feladatot nagyon hamar meg kel oldanom itthon + a suliba dolgozatként jövőhéten és meg szeretném tudni oldani egyedül is a suliba, de sokkal hatékonyabb, ha már van egy kész megoldásom és az alapján jövök rá / tanulom meg.
És bízom benne, hogy, akinek kb 15 perc ezt megírni az szánna rám ennyit, mert nagyon sokat segítene nekem! Köszönöm előre is neki!
-
Gyb001
senior tag
-
-
Lejszi
senior tag
-
alfa20
senior tag
-
norbert1998
nagyúr
-
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
-
norbert1998
nagyúr
-
jetarko
csendes tag
A B tényleg nem a legjobb választás (szerintem sem). Ugyanakkor azért nem csak ezeket tanuljuk, és tényleg piszok sok a matek. De kell is, adott esetben! Ma (tegnap) is mesterséges neurális hálók esetében előjött a parciális deriválás. Hibafüggvények minimalizálása, regresszió, szélsőértékek... Nem véletlenül van modalg is, nagyon helyesen. El lehet menni OKJ-re is, lehet ott többet vesznek progból, ami tényleg prog, de nem ennyire mélyen. Ha ezt a szakot elvégzed, utána nincs gondod azzal, hogy hova menj, mindent meg tudsz ezek után tanulni, szóval full felesleges még 50 tárgyat hozzáadni a képzéshez. Pedig akkor is lehetne mondani, hogy de ez meg ez nem volt. Szóval nem elvárni kell, hanem betanítani, megtanítani...
Amúgy meg az egész google, csak jól kell tudni használni

Sokkal több mindent tanulunk mint én írtam, de mivel java topic ezért a java-hoz kötődő dolgokról írtam. Abban egyetértek, hogy a matek fontos, a gond csak azzal van, hogy nem gyakorlat orientáltan tanuljuk. A jelenleg menő technológiákat, fw-ket tanítani nincs sok értelme, mert pár év alatt változik,de azért megnézhetnénk egy két dolgot... Az igaz, hogy itthon nem fogok leülni csak úgy nummodot tanulni és ezért ezt oktatják suliban, otthon meg megtanulsz programozni ha érdekel a téma. A legnagyobb gond ott van, hogy boldog boldogtalant felvesznek és ezért nagyon híg a mezőny, ami visszafogja a nagyobb tempót sajnos. De ez ellen nem lehet mit tenni.. De nem akarok nekiállni hosszabban ennél offolni, mert remélem 2hónap múlva túl vagyok a bsc-n és reménykedek, hogy talán msc-n lesz vmi haladóbb dolog is.
-
jetarko
csendes tag
-
norbert1998
nagyúr
-
norbert1998
nagyúr
Úgy érted, hogy például:
int fomenu=extra.Console.readInt("sg");
?WonderCSabo: Ez is megoldható, de mindig, kivétel nélkül .*;-al operáltunk, és nem tudom, mennyire lenne díjazva, ha változtatnék.
-
szcsaba1994
tag
-
Anita330
csendes tag
-
Froclee
őstag
-
Aethelstone
addikt
Ez minősítheti a NIK-et? ELTE-IK után pedig oda akartam/akarok menni, mondjuk csak a referencia NIK-es... + a tárgyat úgy is beszámíttatnám...
Továbbá ha valamit shell-ben meg tudok oldani 2 sorban, akkor nem kezdem el C#-ban megírni.
Az jó nagy marhaság lenne, ha numerikus analízist java-ban erőltetik

Nos, a való életben ritkán lehet megoldani valami feladatot abban, amiben akarod. Ráadásul ha a konkrét példát nézzük, akkor mondjuk adott egy Java alapú backend, amiben szükség van valamiféle numerikus analízisre...mondjuk egy Gauss eliminiációra vagy akármi másra. Értem én, hogy mondjuk Matlab-ban 5 sor, de aztán azt hogy integrálod be a rendszeredbe és még sorolhatnám...
Ezek a szösszenetek arra jók, hogy a Hello Világ-on felül is próbáljanak valamit mutatni az adott nyelv lehetőségeiből, erejéből, gyengeségéből, stb. Az egyetemi/fősikolai példák meg egyébként sem a praktikus mivoltukról híresek

-
Aethelstone
addikt
-
floatr
veterán
Visszakanyarodva az eredeti felvetéshez -- mielőtt elmegy a topic a PH fórum szabályai irányába -- még ha van egy perzisztencia motorod, az is bele fog gabalyodni az oszlop nevekbe, mert nem fog tudni kötni semmilyen objektumot a resultset-hez jól, ha abban két azonos nevű oszlop van, pl.:
SELECT * FROM User u
INNER JOIN Company c ON c.id=u.company
WHERE ...Ha a User és a Company táblában is van egy name oszlop, akkor a visszakapott eredményben a User és a Company nevek értékei kavarodnak. Ha már csak egy natív SQL-t hajtasz végre, és egy Object[]-be kéred az eredményt, akkor is az egyik táblában lévő name értéke lesz mindkét pozícióban. Ezért van az, hogy minden mezőt felsorolnak és mindegyiknek egy aliast adnak.
-
Aethelstone
addikt
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Pár éve olvastam egy etikettet, vagy szabályzatot, miszerint ha az éppen előtted szólónak szánod a hozzászólást, akkor ne használd a válasz gombot. Azóta megváltozott? Vagy a topicra más érvényes?"
Ilyen szabály SEHOL nem volt soha érvényben.
Sőt, pont ennek ellenkezője van az alapelvek között is.
http://prohardver.hu/allando/alapelvek.html#jotanacsok
III.12.4.3. "Egy hozzászólásra mindig a Válasz linkkel írj, hogy mindenki láthassa mire és kinek válaszoltál." -
Sk8erPeter
nagyúr
Most ezt kitől kérdezed? Mert megint nem használtad a Válasz linket.
Szokj már rá a használatára légyszi, nagyon zavaró a hiánya (hogy nincs előzménye a hsz.-eidnek a fejlécben), köszi. 
Amúgy keress rá Google-ben a "why select * is bad" kulcsszavakra, bőven fogsz találni cikkeket a témában. Röviden: teljesítmény szempontjából nagyon káros tud lenni. Ezenkívül teljesen felesleges minden egyes oszlopot kiválasztani, amikor az esetek 99%-ában nincs szükség mindegyikre. Nem beszélve arról, hogy a mezők egyértelmű felsorolásával kiolvasható a query-ből az is, hogy egyáltalán milyen mezők lesznek elérhetőek (pl. ha már JDBC, a ResultSetből való mezőeléréskor), és melyekre van szükségünk, tehát maga a kód is értelmesebb lesz tőle. -
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
ELTE IK-n is ez van. Olyan elmeletben nyomjak a matekot... gyakon meg a felere sincs ido. Plane tenyleges gyakorlati hasznat nem is latjuk (pl. Taylor-sorok), de ki kell szamolni. Igy elveszik az erdeklodes, pedig hasznos es jo dolgok ezek. Volt egy matlabos oram, de azt is atalakitottak mar. Pedig rohadt szep volt newton-modszert mindig plotolni, na, megvan mar a gyok?
Szoval mindenhol csak a fos elmeletet nyomjak, sajnos.
Get used to it.
Két kezemet összetenném, ha a Taylor-sor lenne a haszontalanabb matek rész, amit tanultam.

-
CJ19
csendes tag
-
thon73
tag
Ahogy mondtad, hogy programnyelvet kell felismertetni, feldolgozni, egyből a fordítóprogramok tárgy ugrott be, onnét meg bisonc++ és flex. Gondoltam, hogy java-ban is van valami ehhez hasonló (ennek megfelelő) változat, és van
Szépen elkülönítve vannak a részek, struktúrált felépítés, semmi gányolás. Lexikális elemzés, szintaktikus elemzés, szemantikus elemzés, kódgenerálás (kódoptimalizálás).De ennek azért komoly elméleti háttere is van (LA)LR(1) vagy általánosítva k-ra. SLR(1), meg mindenféle formális nyelvek, automata, grammatikák, nyelvosztályok. VDA (véges determinisztikus automaták), különféle algoritmusok, CYK algo, etc... Szóval könnyen el lehet benne veszni.
Hajrá!

Jah, végső soron a programozás sem más, mint a compiler bemeneti adatainak beható ismerete

-
thon73
tag
Ööö. Ilyesmi csak két nagyságrenddel egyszerűbben.

Az egyik kollégám mondta, hogy Javaban nem programozni kell, csak tudni, hogy hol írták már meg...
Ebben van valami igazság.Nekem két funkció is kellett - "human readable" adatokkal feltöltse az adatstrutúrát (ilyen már van pl. xml), - de (2.) feltöltés közben egyfajta "előkészítő" adatfeldolgozást is végezzen; ha a forrás azt indokolja. Ez utóbbit nem lehet valószínűleg saját kód hozzápasszintása nélkül megoldani...
((A valóságban meg egy hevenyészett (sőt tákolt) tesztkód adta meg az alapötletet, ami átgyúrás után rövid, tömör és tetszetős lett. Bár valaki már biztos ezt is megírta...))Köszönöm a fenti linket, már elkezdtem elmélyedni benne

-
PumpkinSeed
addikt
List<Integer> lista1 = new ArrayList<>(); <- létrehoz egy lista objektumot a memóriában, majd ráállít egy referenciát lista1 néven, amelyen keresztül el tudod érni a lista objektumot.
List<Integer> lista2 = lista1; <- nem hoz létre egy új listát (sem egy vadonatújat, sem egy újat a lista1 elemeivel feltöltve), hanem az előzőleg létrehozott lista objektumra létrehoz még 1 referenciát, így két referenciád mutat a memória egyazon területére.
Konklúzió: bármelyik referencián keresztül is módosítod az objektumot, az a másik referencián keresztül is "látszódni" fog.
Ezt így mondhatni értem, hogy mit csinál, de hogyan fogja ez a két példányom között az adatokat átcsempészni?
-
zolka95
őstag
Az a konyv tokeletes!
Ez enum pont az ilyen fajta problemakra ad megoldast. Nem nehez megerteni, megtanulni. Nekem is volt, hogy boolean-okkal, aztan amikor kettonel tobb allapotot kellett leirnom, akkor int-ekkel heggesztettem. A boolean nem erre valo, az int sem kifejezetten, azt meg akar hibakodora lehet, de allapot leirasokra, meg ilyen jellegu problemakra enum. Hajra!
Ez kezdőknek ajánlott?
Pontosan mit jelent ez a kódtisztítás? Optimalizálás?
-
PumpkinSeed
addikt
Csak egy megjegyzes: konvencio, hogy a final kulcsszoval ellatott konstansok neveit csupa nagybetukkel kell irni.
Tovabba gondolom a boolean tipus parameter donti el az eljarason belul, hogy most tartolaprol avagy hatlaprol van-e szo. Erre enum-ot hasznalj.
+ az osztalyok nevei mindig nahybetuvel kezdodnek, ahogyan a kollega is irja.
Ezek talan a legszembetunoek. Olvass utana a clean coding-nak es a konvencioknak. Nem csak masoknak, hanem magadon is segitesz ezzel.

Robert C. Martin - Tiszta kód c. könyve jó?
Az enum-ot nem ismerem, de most találtam egy 10 példás áttekintést.
-
WonderCSabo
félisten
Csak egy megjegyzes: konvencio, hogy a final kulcsszoval ellatott konstansok neveit csupa nagybetukkel kell irni.
Tovabba gondolom a boolean tipus parameter donti el az eljarason belul, hogy most tartolaprol avagy hatlaprol van-e szo. Erre enum-ot hasznalj.
+ az osztalyok nevei mindig nahybetuvel kezdodnek, ahogyan a kollega is irja.
Ezek talan a legszembetunoek. Olvass utana a clean coding-nak es a konvencioknak. Nem csak masoknak, hanem magadon is segitesz ezzel.

Meg az osztályokat nagybetűvel kezdjük, stb.

-
PumpkinSeed
addikt
Most lehet nem jól értelmezem a kérdést, de egyszerűen definiálsz egy public int árSzámol() {} eljárást a bútorlap osztályban, és a tömbön végigiterálsz, ahogy csinálod is ( gondolom az a bútor osztályodban lévő árSzámol() ), és csak egyszerűen hívogatod az árSzámol() eljárást minden bútorlapra.
Igen csak erre kapok egy NullPointerException-t. Itt a teljes kód, és a hibaüzenet alul.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Revolut
- Autós topik
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Diablo IV
- Diablo II: Classic és Resurrected
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz 32GB 1TB Quadro T550 4GB FHD
- 27% - ASUS TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4 Alaplap
- 27% - Corsair Hydro X XD7 RGB black (CX-9040005-WW)Pumpa/Tartály kombó
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

van rá 2 hetem, 0 időm...