- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7487 üzenetére
Igen, tudom, ezt copy paste-eltem egy nagyobb programból, amiatt a fura nevek. Az i-t én is ciklusváltozónak szoktam használni
-
norbert1998
nagyúr
Üdv újra!
Egy ABC rendezéssel szenvedek. Leegyszerűsítettem az egészet egy külön programba, elsősorban, hogy egy ilyen egyszerű esetben is csinálja-e, amit csinál. Sajnos igen. Az utolsó elemet berakja előre, és viszon'látás!
Minimumkiválasztásos rendezéssel ezt csinálja, közvetlen kiválasztásossal pedig az égvilágon lófült sem tesz. A minimumkiválasztásost írom le, most az van kicsinyítve nekem.
String csereseged;
String []rendnev={"A","B","C","D","E"};
int cser;
int i=rendnev.length;
for(int j=0;j<i-1;j++){
cser=0;
for (int k=j+1;k<j;k++){
if (rendnev[j].compareTo(rendnev[cser])>0) cser=k;
}
csereseged=rendnev[j];
rendnev[j]=rendnev[cser];
rendnev[cser]=csereseged;
}
for(int j=0;j<i;j++) System.out.println(rendnev[j]); -
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7462 üzenetére
Értem. Köszi, hogy megnézted
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7441 üzenetére
És az extra hiánya miatt törölted az egész extra dolgot? Mondom pont abban látszik, hogy mi van.
És azt is mondtam, hogy csak konzolra iratunk. Az egész tanterven nincs is más!Neked működik az 1/2/1-es menüpontban a keresés és az első találat kiírása?
-
norbert1998
nagyúr
Szia!
Valójában 3-400 soros programot kellene írni. Az első része az volt, hogy alkossunk egy feladat specifikációt, ami alapján elkészül a program. Extra dolgokat tudhat, viszont kevesebbet nem. Nos, kicsit nagyon elvetettem a sulykot a feladatspecifikacional. Így most tulajdonképpen iszom a levét.Jézus, mennyit írtál!
köszönöm szépen
Sajnos ez nekem még mindig nagyon magasÉs tankonyvunk sincs. Semmit nem írt ki az oktatási minisztérium. Egy füzetbe jegyzetelunk és kész.
WonderCSabo: ha format left vagy right-tal kiiratod, akkor sincs elcsúszva a felső sor?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7436 üzenetére
[link]
A mappában az adatok txt lesz az. Küldöm az egészet, hátha mész valamira. Úgyis csak 32 KB. -
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7434 üzenetére
Jaa, értem. Ezt nem vettük még. Egyszer mintha szórakoztam volna egy-két osztály létrehozásával, de kb. ennyi is volt.
Arra lehet tipped, hogy miért van egy plusz, nem látható karakter az első beolvasott elem mögött? (A forrásban nincs szóköz)
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7431 üzenetére
Lehet, hogy igen(bár nem hiszem, sőt), de ti a tömböket is csoportoknak meg nem tudom még minek hívtátok, amit akár mondhatnátok estig is, akkor sem érteném meg, hogy az ott egy tömböt jelentene, mert mi mindig csak tömbnek hívtuk.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #7428 üzenetére
Közelebb kerültem ismét a megoldáshoz. Mégis a beolvasással lehet valami. A legelső beolvasott tömbelem (azaz a példában az első sor Bukfenc-e) egy nem látható karakterrel rövidebb, mint a többi tömb elem(e).
A szöveg BOM nélküli UTF-8-ba van formázva, txt fájl, és ahogy fent látható, szóközök nélkül pontosvesszők választják el őket.
gygabor88: És az mi és hogy?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #7422 üzenetére
Értem, köszi
Most megint lehet én vagyok hülye, de egyszerűen nem jut eszembe, hogy lehetne megoldani.
Adott egy pár elemes tömb, ami egész számokat tartalmaz. Kéne egy ciklus, ami megnézi, hogy a bevitt int-et (pl. 5-öt) tartalmazza-e a tömb. Ha nem tartalmazza, akkor írja ki, hogy ... és kérje be újra a változót, amíg nem lesz egyenlő a tömb valamelyik elemével. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #7420 üzenetére
Én nem ismerem, a tanárOK mondják, hogy rémes a kerettanterv
Szóval, annyit javult a helyzet, hogy most ha a gazda neve, kor vagy tömeg alapján keresek, akkor tökéletes, viszont ha név alapján, akkor a név tömb első elemét valamiért ignorálja. Az egész beolvasás procedúra tulajdonképpen ugyanaz az összes tömbnél, továbbá ha csak szimplán kiiratom azt a tömbelemet, akkor ott van rendesen, hogy Füsti (vagy akármi, amit beviszek arra az elemre), de a kereséskor nem találja.
Itt a kód(try catch-ben van, de azt most nem keresem meg, hol a vége-eleje, de nincs azzal gond)
Így azt hiszem, egy az egyben be is másolhatváltozók megadásával) futtatható is//változók
int fomenu, kilepes=0;
int bevitel,torles,rendezes,szures,mentes,elvet,kilep;
int bevkeres,torkeres, szurkor,szurtt;
int mod;
//beolvasas
BufferedReader br=new BufferedReader(new FileReader("adatok.txt"));
String sor;
int n=500;
String [] nev =new String [n];
String [] gazdnev =new String [n];
String [] tomeg =new String [n];
String [] kor =new String [n];
int olvastomb=0;
while((sor=br.readLine())!=null){
nev[olvastomb]=(sor.substring(0, sor.indexOf(";")));
sor=sor.substring(sor.indexOf(";")+1);
gazdnev[olvastomb]=(sor.substring(0,sor.indexOf(";")));
tomeg[olvastomb]=(sor.substring(0, sor.indexOf(";")));
kor[olvastomb]=sor;
olvastomb++;
}
//problémás részlet
try{
int []modvalogatas=new int[n];
int db=-1;
int i=0;
do{
i=0;
System.out.println(BLUE+"MEGLÉVŐ ÁLLAT ADATAINAK MÓDOSÍTÁSA MENÜ"+RESET);
System.out.println("Mi alapján szeretnénk kiválasztani a módosítandó tulajdonságú állatot?");
System.out.println("1-Név alapján");
System.out.println("2-Gazdája neve alapján");
System.out.println("3-Kor alapján");
System.out.println("4-Testtömege alapján");
System.out.println("5-Mégsem");
System.out.println();
bevkeres=extra.Console.readInt("Melyik menüpontot választja? ");
switch(bevkeres){
case 1 : {
String kereses=extra.Console.readLine("Milyen nevet keressünk?");
db=0;
i=0;
while(nev[i++]!=null){
}
for (int g=0;g<i;g++){
if (kereses.equals(nev [g])){
modvalogatas[db]=g;
db++;
}
}
break;
}
case 2 : {//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
String kereses=extra.Console.readLine("Mi a gazda neve?");
db=0;
i=0;
while(gazdnev[i++]!=null){
}
for (int g=0;g<i;g++){
if (kereses.equals(gazdnev[g])){
modvalogatas[db]=g;
db++;
}
}
break;
}
case 3 : { //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
String kereses=extra.Console.readLine("Milyen korút keressünk?");
db=0;
i=0;
while(kor[i++]!=null){
}
for (int g=0;g<i;g++){
if (kereses.equals(kor [g])){
modvalogatas[db]=g;
db++;
}
}
break;
}
case 4 : {//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
String kereses=extra.Console.readLine("Milyen tömegűt keressünk?");
db=0;
i=0;
while(tomeg[i++]!=null){
}
for (int g=0;g<i;g++){
if (kereses.equals(tomeg [g])){
modvalogatas[db]=g;
db++;
}
}
break;
}
case 5: { //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
break;
}
default: { //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
System.out.println(RED+"Hibás értéket adott meg."+RESET);
}
}
try{ //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
if(db!=0){
System.out.println(nev[0]+gazdnev[0]+tomeg[0]+kor[0]);
System.out.println("Az alábbi találat(ok) keletkeztek. ");
for (int j=0;j<db;j++){
System.out.println((modvalogatas[j])+"-"+nev[modvalogatas[j]]+";"+gazdnev[modvalogatas[j]]+";"+kor[modvalogatas[j]]+"év;"+tomeg[modvalogatas[j]]);
}
int modos=extra.Console.readInt("Melyik állatot kívánja módosítani a fentiek közül?");
do{
System.out.println(BLUE+"ÁLLAT ADATÁNAK MÓDOSÍTÁSA MENÜ"+RESET);
System.out.println("1-Név módosítása");
System.out.println("2-Gazda nevének módosítása");
System.out.println("3-Testtömeg módosítása");
System.out.println("4-Kor módosítása");
System.out.println("5-Mégsem");
System.out.println();
mod=extra.Console.readInt("Melyik menüpontot választja?");
switch (mod){
case 1:{ //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
nev[modos]=extra.Console.readLine("Mi az állat új neve?");
break;
}
case 2:{ //főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
gazdnev[modos]=extra.Console.readLine("Mi az új gazda neve?");
break;
}
case 3:{//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
tomeg[modos]=String.valueOf(extra.Console.readInt("Mennyi az állat új tömege?"));
break;
}
case 4:{//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
kor[modos]=String.valueOf(extra.Console.readInt("Mennyi idős az állat?"));
}
case 5:{//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
break;
}
default: {//főmenü 1-es menüpont->2-es menüpont
System.out.println(RED+"Hibás értéket adott meg."+RESET);
}
}
} while(mod!=5);
}
else {
System.out.println("Nincs ilyen állat.");
}
System.out.println();
}catch(Exception e){
System.out.println(RED+"Hiba történt!: "+e.getMessage()+RESET);
}
}while(bevkeres!=5);
}catch(Exception e){
System.out.println(RED+"Hiba történt!: "+e.getMessage()+RESET);
}
break; -
norbert1998
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #7418 üzenetére
Az a baj, hogy senki nem tudja(se nem sejti), mi lesz az érettségin, csak a kerettantervre lehet támaszkodni. Abban meg ez a sok marhaság van.
-
norbert1998
nagyúr
Odáig tudtam elvinni, hogy a név tömb alapján fennáll, hogy a legelső elemet nem hajlnadó kiírni, de a kor, tömeg és gazda neve tömbbel tökéletesen működik, pedig egy az egyben copy paste, csak a műveleteknél a tömb nevét mondjuk nev-ről kor-ra írtam át.
És igen, a tömb tartalmazza azt az első elemet -
norbert1998
nagyúr
válasz
dabadab #7415 üzenetére
De miért a tanár a hülye, ha ez szerepel a kerettantervben? Csak nem mondhatja azt, hogy screw you és tanítaná azt, ami tényleg értelmes, aztán a hülye tanterv alapján felállított érettségin meg sorban megbukunk! (Igen, mert ebből a fajta tantervből (még hasonlóból sem) nem volt még sohasem érettségi, mi leszünk az elsők majd, két év múlva, szóval tapasztalat semmi nem lesz belőle senkinek. A tavalyi tanévtől 9.-esként kezdőknek (azaz nekünk is) van szakmai tantárgyuk, és kötelező belőle érettségizni, majd utána, ha az megvan, lehet menni technikumra.
Amúgy a félreértések elkerülése végett: Az említett 10 órából csak 2 programozás hetente.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
dabadab #7413 üzenetére
Elhiszem, de manapság mit nem bonyolítanak agyon a NAT-ban? Az idei fizikatananyaghoz például jövő évi matektudás kellene. Azaz szögfüggvények, bármekkora méretű számokkal. Az érdekes meg az, hogy ebben a tanévben csak 90 fokig tanuljuk a szögfüggvényeket. Nem mintha a számológéppel nem lehetne megnézni, de ez olyan mint a gyök alatt 4. Lehet 2 és -2 is.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7411 üzenetére
Osztályok nem voltak még. Ez van a tantervben, mást nem nagyon lehet tenni. A tanár meg konkrétan elfoglaltabb, mint az igazgató és amellett cirka 15 osztálynak szakmai tanára, csak a mi osztályunknak 10 órát tart egy héten, szóval kiegészíteni a kerettantervet kicsit húzós lenne.
Azt hiszem, javult egy kicsit a helyzet, mostmár keres rendesen, de az első találatot még mindig nem írja ki
-
norbert1998
nagyúr
Totál nem fog ma az agyam, egy ilyenen elakadok. Mit ronthatok el folyton?
A tömbök így vannak, és azok rendben is vannak. (Első oszlop:név, 2. oszlop gazdnev, 3. oszlop tomeg és a negyedik oszlop a kor.
A tömbök azért null-ig mennek, mert husszú tömbbel dolgozunk(pl 500 elemes), mert a tömb hosszának mindig változnia kellene.
Bukfenc;Pista;65;2
Bukfenc;Isti;65;2
Füsti;Pista;65;2
Füsti;Pista;65;2
Füsti;Pista;65;2
Füsti;Pista;65;2
Füsti;Pista;65;2Hibajelenség: Ha bukfencre keresek rá, semmit nem talál, ha füstire, akkor talál, meg a végére kidob egy null;null;null;null-ot, mint 7. találat.
String kereses=extra.Console.readLine("Milyen nevet keressünk?");
db=0;
i=0;
while (nev[i]!=null){
if (kereses.equals(nev [i])){
modvalogatas[db++]=i+1;
}
i++;
}
if(db!=0){
System.out.println("Az alábbi találat(ok) keletkeztek. ");
for (int j=0;j<db;j++){
System.out.println(modvalogatas[j]+"-"+nev[modvalogatas[j]]+";"+gazdnev[modvalogatas[j]]+";"+kor[modvalogatas[j]]+"év;"+tomeg[modvalogatas[j]]);
} -
norbert1998
nagyúr
válasz
Aethelstone #7350 üzenetére
Most mit lehet tenni? Ezúttal éppen ez a feladat
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7343 üzenetére
Mert nem tanultunk sok mindent még, viszont eléggé bonyolultat csináljunk.
Az egész program egy 1000 soros do while
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Oppenheimer #7337 üzenetére
Köszi
-
norbert1998
nagyúr
NetBeans alatt olyat hol tudok csinálni, hogy a program automatikusan enterezzen és rendezze a sorok bekezdéseit? Az a helyzet, hogy egy try-catch kimaradt, és emiatt mind az 1000 sort beljebb kéne ütnöm egyesével pár szóközzel. Ilyet tudna magától is csinálni a NetBeans?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7331 üzenetére
Marad az ANSI színezés, és azt a tanár is elfogadtta, mert megkérdeztem tőle, mit mond erre.
Köszi újra
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7329 üzenetére
Igen, az volt a gond.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #7327 üzenetére
Ezzel megoldottam: [link]
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7323 üzenetére
Most sikerült megnéznem, sajnos minden hogycsinalja, majd 6.-ban meg tudom kérdezni a tanártól.
Azt hiszem, az s számíthat valamit, hogy ciklusban van. -
norbert1998
nagyúr
Rendben, köszi
Kedden megkérdem a tanárt, hogy esetleg tud-e valamit, vagy hanyagoljam inkább az err-t. -
norbert1998
nagyúr
Az miért van, hogy néha gondol egyet a System.err.println(); és a System.out.println(); és felcserélik saját magukat a kiiratáskor?
Szóval hogy ez van beírva:
System.err.println("TÖRLÉS MENÜ");
System.out.println("1-Egy állat törlése");
De az esetek kb. 30%-ában ez íródik ki:
1-Egy állat törlése
TÖRLÉS MENÜ
Ez helyett:
TÖRLÉS MENÜ
1-Egy állat törlése -
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7296 üzenetére
Áh, ez is jó lett, köszönöm
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Aethelstone #7294 üzenetére
Köszi, holnap megnézem
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #7292 üzenetére
Olyanra gondoltam, amit a programkódba lehet írni, de akkor gondolom ilyen nincs. Mindegy, köszönöm
Olyan van esetleg, hogy amit oda kiír a NetBeans, azt vastgított vagy dőlt vagy valamilyen kiemelt betűvel tegye egy-egy sornál?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #7290 üzenetére
Bocsánat. NetBeans IDE
-
norbert1998
nagyúr
Lenne még egy kérdésem. Mivel grafikusan még nem programozunk, hanem mindent konzolon csinálunk, így egy idő után cseszett bonyolítottá válik a konzol. Lehet valamivel olyasmit csinálni, hogy a konzol tartalmát töröljük?
Egy hierarchikus switch-case menürendszerről lenne szó, összesen 22 választható elemmel, egymásba szinteződve, javarészt. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #7279 üzenetére
Gondolom, én is, bár most hallottam róla először.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7269 üzenetére
Ugyanazt javasolta, mint ti. Extra. Console. Readint. [és ezt rendesen formázva, csak buta a t9]
Sk8erPeter: azért kéri így, hogy megtanuljuk a for, while és do-while ciklusokat használni.
Tényleg lehet break-kel kocolni, alairom, csak az adott esetben teljesen működőképes volt.
Köszönöm a segítséget
-
norbert1998
nagyúr
válasz
WonderCSabo #7265 üzenetére
Levonni nem hiszem, hogy levonnak. Mikor tz-be while helyett for ciklust tettem if-es break-el,annyit mondott, hogy te [legyen a vezeteknevem mondjuk] kovács! Megmondtam, hogy órán ne breakelj. Most nézzétek meg, ti itt dolgozatot írtok, ez meg itt breakel...
Egyszóval, nem fog érte megölni, jo fej ürge. De mindjárt beérek, megkérdezem tőle.
-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
Lenne egy kis gondom. Beadandót kell csinálnunk java-bol, de adódott egy elég nagy gondom rögtön az első soroknál.
Mi bevitelhez az extra.Console-t használjuk, viszont kellene a FileWriter is abba a programba, meg úgy eléggé sokminden a java.io-ból is. Úgy rémlik, ezzel semmi gond nem volt, mintha még írtunk is volna ilyen kis programot a suliban, de nekem nem megy.
Beírom, ahova szokás, hogy
import java.io.*;
import extra.*;
És amikor az első sorba belekezdenék:
int fomenu=Console.readInt("blablabla");
Fogja magát, és kiirja, hogy ütközés van a java.io.* és az extra.* között, mert mindkettőben van Console osztály.
Mit lehet tenni ezellen?Osztálytársaknak is mind működik, hiszen, van, aki már be is fejezte a programját, és ennek a két dolognak benne kell lennie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- PlayStation 5
- Magisk
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 - 128 GB (éjjfekete) Garanciális
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest