- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
A CMOS kivétele minden körülmény között resetlei a Power on jelszót, de mást nem. (Minden leírás elég nyilvánvalóan azt fogja mondani, hogy áramtalanítst, ami mindig jó ötlet ha felnytod a gépet.) Mivel ha jól emlékszek ezek a gépek nem match on chip, szóval a Lenovo SW tárolja, Windows Hello ezért nem is támogatott.
Ami ajánlott, Bitlocker felfüggesztése az elemcsere idejére. Power on, supervisor és esetleg HDD (storage) jelszó eltávolítása, tamper protection kilapcsolása. De ez csak biztos ami biztos alapon, valószínűleg nem szükséges.
Ezen a régi gépen még nincsenek azok az extra biztonsági mechanismusok, amik egyéb gondokat okozhatnak Windows-zal.
-
-
Petrónius
aktív tag
-
Reggie0
félisten
A bitlocker kulcsat tudja tarolni a TPM. A TPM pedig kiadja ezt a kulcsot, ha nincs beallitva, hogy kerjen jelszot(pin kodot). Ezt azert csinaljak, hogy tavolrol elinditott/ujrainditott stb. rendszert is el lehessen erni(pl. tavmenedzselt ceges gep), de nyilvan szinte semmilyen vedelmet nem ad, ha csak nem csak a HDD-t lopjak ki a gepbol.
-
Tikakukac
titán
Intel IGP alól Crysis 3-at is láttam akkor futni 30fps-el, amikor ehhez a piacon lévő harmadik legerősebb mobil GPU is éppen elég volt.
Szóval nyugi, Bitlocker. De amúgy fűszerezheted még a dolgot a végtelenségig, más kérdés mennyire fog tetszeni a 10 perces bejutás a gépedbe. Tippre semennyire.
-
Reggie0
félisten
Akkor torheto fel konnyen, ha nem ker jelszot a TPM. De ha a supervisor jelszo-t is ugyan igy hasznalod, azaz nem adsz meg neki jelszot, akkor azzal is konnyen torheto
Rosszul hasznalva minden vedelem rossz. Ha teszel egy ajtot a lakasra, de nem raksz bele zarat, akkor nem az ajto lesz a hibas.
-
kopi72
aktív tag
En is most kezdtem el, nagyon sokat olvastam a temaban, foleg, h sokaig a VeraCrypt-et hasznaltam.
Bitlock : az fbi, cia, de meg a magyar kormany is fel tudja torni, ha akarja, M$ szivarogtat nekik.. Viszont jobban integralt, egyszeru be es kikapcsolni, en atmentem ra pont tegnap, mivel nem vagyok rossz fiu (meg :-) )
Veracrypt : 18 honapos az utolso fejlesztes, nem tudni mi van vele, sokkal tobbet tud, de mar 4 drive-ra nem tudtam felrakni, ezt (megfelelo kulccsal ellatva nem tori fel senki sem hamar :-)
desktoposra, elbukott valahol a dolog, 1 drive-os laptopra anno fel tudtam azonnal -
S_x96x_S
addikt
["T470s"] checklist: Mindenből a legfrissebb van feltelepítve?
A legújabb BIOS: 1.50 (UEFI BIOS) ; 1.22 (ECP)
és sok driver is frissült az elmúlt időszakban
T470s (type 20HF, 20HG) Laptop (ThinkPad)kapcsolódó: Érdemes lehet bekapcsolni
a "Lenovo Vantage Battery Charge Threshold" -ot ..
( legalábbis én reménykedem, hogy kitolja az aksi élettartamát ) -
...nézd már meg kérlek, h a kanóc végén a csatlakozó nem sérült-e. Valami jó nagyítóval. Esetleg a kártyán is megnézheted. Ha mindkettő ép, akkor annak előbb vagy utóbb sikerülnie kell. A forrasztás már csak azért sem jó, mert a vezeték egy árnyékolásból és egy belső "meleg" szálból áll. Míg ez alőbbit talán rá tudod heftelni, de az utóbbit erősen kétlem. Szóval türelem és ne b@...szd el, menni fog!!
Hol laksz? Nem tudunk segíteni? (igaz én még kicsit távol vagyok Magyarországtól, de úton vagyunk, és hamarosan érkezünk)
-
-
-
-
Tim82
félisten
Elvileg az 01AX748 (Sierra EM7455). "The EM7455 support LTE bands targeted at the North America and EMEA regions."
-
-
ughhh
senior tag
Itt van felsorolva milyen konfigok voltak új korában:
[ThinkPad_T470s_Spec.PDF (lenovo.com)] -
-
S_x96x_S
addikt
> . A jatek virtualis gepen nem akar futni, a gepigenye nem komoly.
azért nézd meg, hogy pl. a wine - adatbázisában mit irnak róla..
hátha a wine támogatja ..
és akkor dual -boot Linux-al meg van oldva a problémád.pl. az
Euro Track Simulator -" Platinum" és az jót jelent.
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=7989 -
S_x96x_S
addikt
> A problema az, hogy Win7-el szeretnem hasznalni a gepet,
32 vagy 64 bit ?
amúgy én nem kötnám rá a gépet az internetre , mert
a Microsoft már nem készít "Biztonsági frissítések vagy javítások"-at
"Bár továbbra is használhatja Windows 7-et futtató számítógépét, a folyamatos szoftver- és biztonsági frissítések nélkül jobban ki lesz téve a vírusoknak és rosszindulatú programoknak. A biztonság megőrzésének legjobb módja, ha Windows 10-re vált. A Windows 10 pedig egy új számítógépen nyújtja a lehető legjobb élményt. Ugyan a Windows 10 régebbi eszközére is telepíthető, ezt nem javasoljuk."> merthogy a kedvenc jatekom azon fut,
azért én utánnanéznék,
hogy virtuális gépen keresztül futtatható-e az a játék.
a legtöbb programnál megoldható.Azért az se árt, hogyha megadod, hogy milyen a gépigénye,
mert a legtöbb Thinkpad-ben nincs dedikált GPU.> Melyik az a legutolso sorozat amire meg gond nelkul
> felmegy a Win7 es driverek is vannak?elméletileg win10 -ről lehet downgradelni
"Installing or Downgrading to Microsoft Windows 7 from a system designed for Windows 10 - ThinkPad"a drivereket meg a meglévő típusnál a letöltésnél meg kell nézni.
-
Tim82
félisten
Egyrészt a linkedre konkrét termék nem jön be, másrészt van a(z egyáltalán nem Thinkpad-ekhez kapcsolódó) kérdésednek jobban megfelelő topik is.
Röviden, bár én nem vagyok otthon igazán a témában: szerintem AC-s/USB 3.0/opcionálisan külső antenna csatlakozós sticket keress. Jobban a linkelt topikban fognak tudni segíteni.
-
-
Ez a pár dolláros, amit én linkeltem, az több mint 7 dollár
A UGreen jó márka, amint látod, ők deklaráltan vállalják, hogy a konkrét adapterük tudja a 4K felbontást.
-
Van -e valami egyszeru, olcso modja annak, hogy a DP portot HDMI-re alakitsam
Ha 4K képet akarsz a monitorra átvinni, akkor a pár dolláros olcsó DP to HDMI átalakítókat felejtsd el, ehhez a feladathoz már jó minőségű adapter kell.
(Ja, attól, hogy egy átalakítót a magyar webshopok 5-8 ezer forintért árulnak, attól azok még pár dolláros olcsó átalakítók, amik legfeljebb 1080p képet visznek át
)
-
donjohnson
addikt
ha még nincs meg a monitor, akkor inkább olyat vegyél, amin van mindenfajta csatlakozó (vagy legalább a displayport és vga közül az egyik). mondjuk Philips 328P6VJEB, ezen minden van, és akkor nem kell az átalakítással szórakozni.
itt tudsz böngészni csatkozókra szűrve a mysoft oldalán: [link]egyébként legszívesebben hp-t vagy dell-t ajánlanék, mert üzleti géphez üzleti monitor illik.
-
-
Tikakukac
titán
Sztaqtya. Berendelted az eDP modot plusz kijelzőt úgy, hogy abszolút nincs meg a téma? Jó buli lesz. Gépet atomjaira kell bontani plusz szépen lerakni valahogy a kis NYÁK-ot, utána kijelző ki és be majd reménykedés, hogy minden fül pontos lesz.
Amire vigyázz, az a minden. Drága buli, ma néztem, 20k a konverter és még 20 a panel egy köbö 40 rugós géphez
-
donjohnson
addikt
sata 3 marad a maximum sebesség.
vegyél egy samsung 860 evo-t.
érezhetően nem lesz gyorsabb mint a mostani ssd-d, viszont akkor így több tárhelyed lesz. -
-
Tim82
félisten
Azt elfelejtettem mondani, hogy mintha W10 alatt nem lenne Power Manager, csak (tiszta telepítés, nem upgrade esetén) Lenovo Settings nevű, a PM-nél sokkal butább app.
Megpróbálkozhatsz a Win 7-es Power Manager kompatibilitási módban történő telepítésével, de ha jól emlékszem, azt írták, hogy nem 100%-os, pl. van, hogy fogja magát és elfelejti a korábbi beállításokat.
T420s szétszerelés: keress rá guglival a Hardware Maintenance Manual-re, ott le van írva részletesen, mit hogyan.
-
kistewe
tag
Egy hozzávaló telepítőről telepítesz ( ugyanaz a nyelv ugyanaz a verzio ,Win7 Professional a te esetedben) beírod a kódot telepítéskor és vagy activate lesz vagy sem , ha sem akkor aktiválás telefonon, leírod azt a rengeted számot, felhivod Microsoftot bepötyögöd ök visszamondanak egy masik számsort ,beírod és jó eséllyel jó lesz. nekem is ment mert nem volt recovery particiom , igaz az Dell laptop volt...
persze ez akkor működik ha nincs az adott kód más gépre már aktiválva...
de ez itt már nagyon OFFuff stewe
-
tototos
addikt
Úgy veszem észre te szereted saját magad idejét rabolni. Nézd meg a gépen lévő matricán milyen windowshoz van kulcsod. Letöltesz egy msdn-s verziót bárhonnan és azzal a kulccsal beaktiválod a rendszert majd a system update segítségével letöltöd a szükséges drivereket. Így megszabadulsz a sok gyári szeirntem haszontalan programtól és szerintem a sebesség problémád is megoldódik.
-
RoboGuru
tag
Innen leszeded a Bootable USB Drive Creator Tool-t , Innen pedig a Bootable CD iso-t. A Bootable USB Drive Creator Tool-t elindítod rendszergazdaként, kipipálod a Create Bootable Drive és kiválasztod Bootable USB Drive Creator Tool programhoz tartozó USB Drive Boot Files mappából a FeeDOS vagy MS-DOS mappát és Start ( persze ha van bent pendrive)! Az ISO tartalmát felmásolod utána a pendrive-ra majd a Whitelist BIOS-t is, ha kell felül írod!
-
metal01
őstag
Esetleg próbáld meg a Francia91 kolléga által feltöltött driver pack csomagból a ThinkVantage Toolbox szoftvert feltenni. Hasonló, mint a Solution Center. Abban is van full system teszt. Nekem a Solution Center a vinyót látja hibásnak, de minden tesztszoftver (HDS, HD Tune, WD teszt szoftver) és a ThinkVantage Toolbox is hibátlannak teszteli. Lehet, hogy a Solution Center szarakodik neked is.
-
Tikakukac
titán
Gyári rendszerről megvan a véleményem többek között, de az nem tűr nyomdafestéket.
Hát passz. Ha minden jó akkor a gép kuka. Szakihoz elvisz és megmondja. Hidd el jobban jössz ki, mert a fórumon az iylen szintű gépdiagnosztika az tíz évente hoz sikert, ide sajnos már kicsit komolyabb arzenál kéne.
-
-
azbest
félisten
nálam az oem 256MB-os oem 470/pm810 így megy win 10 alatt t430ban crystaldiskmar 5.1-ben:
Korábban, régebbi verzióval T61-ben is mértem sata2 moddal (más sorrendben vannak a sorok): [link]
t61 modbios [link], de topicban visszakeresve is volt sok szó róla
(#82687) Jag
Valami progival nézted a hőmérsékletét a gépnek? Eléggé úgy hangzik, mint a túlmelegedés.Ha 100 fok környékére felmegy a proci, akkor lekapcsol. Ezután rögtön nem is engedi visszakapcsolni.
A hűtésre panaszkodás mit jelent? fan error induláskor ? Ha esc-cel mentél tovább és nem forog rendesen a venti, akkro nem csoda. -
metal01
őstag
A BIOS nálam is csinált/csinál érdekes dolgokat. A legutolsó (legfrissebb - 1.46) pl. nem igazán tolerálja a dokkot, random fagy a gép bekapcsoláskor. Volt downgrade 1.37-re, azóta csak akkor csinál ilyet, ha közvetlen a dokkról levéve kapcsolom be a lapost. Azt is ritkán hál' istennek. Nézz utána esetleg, hogy melyik BIOS-t ajánlják a T420s-re legtöbben. Én is így downgradeeltem a T420-at.
Az SSD-n a gyári telepítés van? Ragaszkodsz hozzá? Esetleg csinálj recovery lemezeket belőle, hogy legyen meg az is és gyaluld a rendszert. Friss telepítés (nem buherált Windowsal - BIOS AHCI mód!) + System Update. Aztán ha akkor is szarakodik az SSD, akkor ott lesz a hiba. A melegedés meg a magas órajel miatt lehet. Power Managerben balanced (ahogy HSM kolléga is írta), a BIOS-ban a SpeedStep és Power Management legyen bekapcsolva. A pasztázás sztem még mindig opció. Rosszabb nem lehet tőle.
-
Amiket olvasok nálad ... én azonnal beletennék egy másik SSD-t, megnézném azzal hogy megy, mert valami szándékosan felpörgeti a processzort (pl.: akár egy a feladatkezelőben bentragadt Excel is képes erre, ami másodpercenként szívja magába a MB-okat, lehet valami más "alap" program a hibás. Apropó, van valami alapvírusírtó? McAfee? Nálam az az első, hogy azt lezúzom Recovery partíciós lemezek használata után, ha valamit helyreállítok.)
De mindenekelőtt: BIOS-ba belépve hagyd a gépet pár percig, s úgy nézd meg, hogy melegszik-e? Ha igen, akkor én lehetnem pasztázgatnék (nem tudom Lenovós fiúk mennyire örülnek az ilyennek, mert ez már nem annyira a simple FRU guide-része mint ramcsere / HDD csere).
Most már én is kíváncsi vagyok mi a franc lehet azzal. T420-as széria az egyik kedvenceim közé tartozott. Isteni volt a klaviatúra kiosztás. Apropó ... új, fóliás .... T420? Mi ez, "Vissza a jövőbe" film? Hol találtál Te jó 4 év elteltével még fóliás darabot? -
metal01
őstag
A SpeedStepet és a Power Managementet szerintem nem kellene kilőni a BIOS-ban. Inkább a Windows alatt a Power Managerben a CPU-t állítsd adaptivra. Esetleg a Windows energiagazdálkodásában a max. CPU teljesítményt százalékosan kevesebbre (de ez sztem nem is szükséges első körben). Viszont egy MX-2/MX-4 paszta a procinak és egy kipucolás annál inkább.
-
..a két és fél giga üresjáratban nagyon sok!! cc. 1GHz körül kellene mozognia. Még keresheted a problémát, BIOS alap beállításon jónak kell lennie. Valamit nem keféltél el a frissítés alkalmából? Trehányak a Lenovo mérnökei, de a BIOS-al nem szoktak játszani, így számomra kicsit érthetetlen, h a frissebb verzióval letérdelt a géped. Bár én már deszkát cseréltem volna benne.
-
HSM
félisten
Teljes áramtalanítás (töltő ÉS akksi ki) volt a BIOS-csere után? Olyan, mintha az EC controllered hülyült volna meg, annak kell egy power cycle frissítés után.
(#82649) jss: Nálam a T420 csak akkor éri ezt el (igaz, azon talán komolyabb a hűtés), ha mondjuk játszom rajta, ami gyilkolja a procit is, és a GPU-t is, és azzal is csak ha turbo is megy. Ja, vagy ha valamiért megkergül a TPFC, és elfelejt hűteni.
(#82650) simonjoe: Én most nem próbáltam ki, de kb. olyan idők ismerősek nekem is, amiket írtál.
Az még önmagában lehet mástól is, ha "üresen" forró, pl. háttérben frissít valami, vagy indexel valamit a HDD-n. Nyilván, olyankor nem üres, csak nem Te indítottad a feladatot.
-
jeri
tag
Az ssdre ragasztott fekete kihuzást segítő fekete vékony müanyag lapkát tépték meg és le.
Ha még folias volt akkor gondolom biosrissitést sem látott.
A feltelepitett chipset driver gondolom a legfrissebb.
Lenovo tesztprogival is meg lehet kinálni
Száraz pasztás is lehet a fóliás gép,mivel ujrapasztátáshoz majdnem atomjaira kell szedni. -
donjohnson
addikt
hdsentinel-lel nézted az ssd állapotát, hogy hány százalékos?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Építő/felújító topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Óra topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- 3D nyomtatás
- Revolut
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Eladó Lenovo Yoga Pro 7 14ARP8
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged