Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• atesss

addikt

Üdv ! Másik téma:
    Egy 30W-os vagy 20W-os power ledet tervezek hajtani egy Mean Well XLG-25-AB vagy XLG-50-AB állandó(max)áramú, de ezen felül még PWM-el is vezérelhető meghajtóval.
    A PWM-et egy Raspberry Pico-W alapú vezérlőboard adja majd, de ez vezérel majd sok más kapcsolódó dolgot is (egy mozgás vagy jelenlét-érzékelő és az alapján egy rángatást/rezgetést csináló nagy DC-motor, Wifi-n keresztül MQTT parancsok fogadása és küldése, stb.)

Ez egy effekt-lámpa lenne, az idő 99,99%-ában kb. negyed teljesítményen (5-7W körül) fog járni, azaz egy kb. 25%-os PWM jellel.
    De azért kell nagyobb teljesítményű, mert lesz majd egy kvázi "villantó" effekt is, hirtelen nagy fényerő, max. pár másodpercre.
    A hűtésnek rendelkezésre álló hely azért korlátozott a lámpatestben, nem tudunk egy nagy lapos bordát betenni. Jó nagy a lámpa az alsó részen, de felfelé szűkülő "tölcsér alakú".
    Alapvetően egy régebbi Intel CPU hűtő bordáját használnánk fel (mivel az kör keresztmetszetű). De azért nem a legkisebb, rézmagos és gyári hűtőhöz képest viszonylag magasabb.
    Mivel mozogni, sőt rezegni fog az egész lámpa világítótest része, ventilátor nem jó ötlet bele (még ha mozgatás közben tiltom is a ventit, szerintem meghalna).

Attól félek, hogy ha leáll valamiért a PWM (mondjuk leginkább megfagy az MCU), és tartósan max. fényerőre kapcsol a power led, akkor azt már nem tudja leadni a borda, átmelegszik, és egy idő után túlmelegszik a led-chip.
    Sima hőbiztosíték nem jó ötlet, mert ha kiég akkor azt kb. ugyanolyan baromi nagy munka cserélni mint a led-chipet.
    Létezik olyan, hogy regenerálódó hőbiztosíték ?
    Én próbáltam keresni, de egyelőre nem találtam.

Vagy milyen ötletetek van még ?
    Regenerálódó áram-biztosíték is lehetne talán, mivel az - remélem - effektív érték=hőterhelés - re működik.
    Csak abból meg ami biztos hogy lassú kellene akkor. Mondjuk karakterisztikában mint az üvegcsöves 5x20mm-esből az a "fehér homokkal" töltött.

Új hozzászólás Aktív témák