- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, megépítettem az áram tuningot a 7805-höz. Viszont így sem jutok előrébb, az 5V-s ágon 4.19V fesz van, a motor meg alig akar csinálni valamit. Ez így 16%-os eltérés feszben, szal lehet ez nem stimmel neki, ha jól nézem, a tranyó BE átmenete miatt csökkent le a fesz.
Amikor megpróbált felpörögni a vinyó, akkor melegedett szépen a bd tranyó, a Puskás Tivadar féle 2*12VA-s trafómon meg a felpörgési kísérletekkel összhangban halványult a led...
-
DuplaZso
aktív tag
Szervusz !
Én a helyedben nem szórakoznék nagyon tápkészítéssel. Valami levetett (akár 300-as kodegány) tápegységet neki zéneres+triakos pusz védelemmel.
Az 5V-ját terheld meg 1-2A-rel, erre egy 6V-os pilács bőven jó. Visszajelzés is egyben.
A 14,4V nem hinném hogy kritikus volna, biztos elketyerész az 12-ről is. -
PLaci58
addikt
Tudtommal 2 antennát lehet vele közösíteni ( 2 aljzat) egy TV, antenna bemenetére (dugó).
Nemrég használtam hasonlót (F csatlakozós verzió) a kábel TV és a DVB-T erősítős szobaantenna összekötésére. Meglepetésemre jól működött
Egyéb hiba miatt a projectet törölnöm kellett, sajnos. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Először úgy próbáltam, hogy volt elkó a 7805 kimenete és a föld között (1000uF). Abban a felállásban elég komolyan melegedett is a cucc, kapott méretes bordát, de úgy sem lett jó. Ha jól emlékszem elkó nélkül még annyira sem jutottam, és a 7805 is hideg maradt, de a kimenő feszt tudtam mérni.
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #7984 üzenetére
Jut eszembe, esetleg megpróbálhatsz 2db 7805-öt párhuzamosan kötni.
A kimenetekre köss 1-1 0,22 ohmos ellenállást.
Mondjuk ehhez nem árt válogatni az IC-ket.
A másik megoldás egy régi típusú 7805 bontása, azok nagyobb
áramnál kezdtek korlátozni.
A harmadik megoldás egy elkó a kimeneten.
Lehet, hogy a vinyó induló árama bolondítja meg a védelmet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mostani vinyókra is olyan amperek vannak írva.
Konkrétan, mikor nagy táp + 7805 volt megcsinálva, akkor csak próbált felpörögni a vinyó, láttam minden kísérletnél a táp visszajelző ledjének halványulását. Ez volt egy 9.6 és egy 15VA-s táp esetében is.
PC tápra kötve persze hibátlan működik a vinyó, mert ott van 5v meg 12v, de az túl nagy és otromba...PHM: kicsit egyszerűbb megoldás nincs?
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #7984 üzenetére
Üdv.!
Mekkora, vagy hány HDD-t akarsz pörgetni ? (Itt van a kezemben egy 3.5"-os WD Caviár 21600 1.6 GByte és erre azt írták, hogy 5 V 0.4 A, 12 V 0.27 A.) Induláshoz olyan sok amperre lenne szüksége ? (Az 5"-os, 20 MByte-os HDD-ket már visszaküldtem újrahasznosításba)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
7805 helyett mit érdemes használni, ami 2A-t elbír? 12V-ből kellene terhelhető 5V-t csinálni, külső HDD tápnak. 7805-tel nem tudott felpörögni egyik vinyóm sem.
Van ilyen cuccban kapcsoló üzemű is, meg egyebek, de per pill nem tudom, hogy hol vannak ilyen jegyzeteim, pedig nem rég még terveznem is kellett ilyen tápokat.
-
bandiras2
senior tag
válasz
(Bundás) #7979 üzenetére
ez sodrott, szálanként lakkozott rézdrót? Azzal javulni fog az oráltechnikád rendesen! Nem lehetetlen a dolog. szikével óvatosan megkapargatod, majd RO55-ben megmeríted ónozás előtt(élmény savval forrasztani, lemarja a felületi oxidréteget, csak úgy szalad az ón a felületen, nincs gond a tapadással).
Próbálkozhatsz ÓVATOSAN öngyújtóval leégetni a lakkot, de akkor könnyű a rezet is hazavágni. gyakorolni kell.
A Nitrohigító megér egy próbát, ha az sem, akkor kromafág biztos lehozza a lakkot. -
Dimitryj
aktív tag
Nemtom ne tegyél fel ilyen keresztkérdéseket
Azt tom hogy amit az öreg mutatott nem úgy nézett ki mint a notmál osztók, aztán passz miben más a belseje. A sima osztóban csak vékony huzal van egy pici ferit gyűrűre tekervve összeforrasztva.Erősíteni mivel lehet? Videónk elhalta magát :S
-
-
biker
nagyúr
vennék vagy csinálnék a következő feltételeknek megfelelő tápegységet:
bemenet: 230V
kimenet: 14,4V DCterhelése: ciklikus, percenként 2-3 alkalommal lesz a rákötött gép elindítva, tipikus üzeme ez: feszítés tart 2-8mp-ig, ekkor ürsen 1A-t vesz fel, majd teljes terheléskor kb 0,5-1mp-ig akár 8-10A-t is (a motor 12V 140W), majd jön egy kb 0,8-1,5mp-es dörzsölési idő, ekkor kb 5-7A-t vesz fel.
Látható, hogy a rendszernek fölösleges a 200W-os táp, de kell legyen tartaléka 1-2mp-re legalább
Mit javasoltok, hol vegyek, miből csináljak? kapcsoló üzemnek vagy a trafónak van nagyobb tartaléka? mert pl a vonalhegesztőknél is úgy van tervezve, trafóról megy, rövidzár üzemben, percenként 10-15 ciklussal, ez bőven elbírja túlterhelve is.
a gép alapból 14,4V 2500mAh akkuról megy, erről megy kb 150-200 ciklust. de tápról szeretnék használni.
-
And
veterán
válasz
Dimitryj #7967 üzenetére
(Nem mondod komolyan, hogy már az elektronikai boltban sincsenek tisztában az energiamegmaradás törvényével. Hát hogy a fenébe lehetne kétfelé osztani úgy a bejövő jelet /teljesítményt/, hogy közben mindkét ágon az eredeti szintet kapjuk meg? A válasz: sehogy. A teljesítmény felezése 3 - pontosabban 3,0103.. - dB-es csillapítást jelent, így ez az elméleti minimum egy kettes osztónál, négyesnél pedig ennek az értéknek a duplája, decibelben.)
-
fero02
nagyúr
válasz
Dimitryj #7963 üzenetére
Bár nem ismerem az ottani rendszer felépítését, de én a következőt javaslom: bejövő kábelt egy 2-es osztóba, ahonnan 1 azonnal a modembe megy (nagyon érzékenyek tudnak lenni, pláne a visszirányba, sokszor 1-2 dB csillapítás is számít) a másik szál meg mehet egy másik osztóba (lehetőleg törekedjünk mindig a legminimálisabb számúra), ami a többi eszközt kiszolgálja. Esetleg ha van otthon egy videó készülék, akkor annak a tunerjét bátran felhasználhatod a jel erősítésére, ami az 2 tv-hez megy.
Bár még sokat számít a kábelek hosszúsága (itt is érdemes mindig csak a szükséges hosszt használni - esetleg pár méter tartalék-), ill. annak minősége.
Ebit: maximálisan egyetértek Veled!
-
Dimitryj
aktív tag
Nekem is antennás kérdésem van. Elvileg még idén ide is érnek a kábelesek és lesz kábeltévés telefonos internetünk. Na mármost a kábelt el kellene osztani 4 felé (hanem 5). 1 a settopbox, 1 a modem, 2 TV analog TV. A kérdés jó e ehhez a mezei 4 lyukas spliter 5-1000MHz-s átviteli tarományal?
-
lakisoft
veterán
Sziasztok! Kellene egy kis segítség videókazetta bedigitalázálással kapcsolatban. Aki csinált már ilyen az keressen már meg. Előre is köszi
lakisoft -
And
veterán
-
-
spirit007
senior tag
Sziasztok!
TV antenna ügyben kérnék segítséget.
Szobaantennák kiváltását akarom megoldani egyetlen központi antennával.
Következő a felállás :
A tetőn lévő központi (lepke) antennából az egyik tetőtéri szobába menne a kábel, ahol egy két utas 5-900MHZ-s splitterrel lenne elosztva a jel . Egyik ága az ott lévő TV-hez , másik ága menne tovább (idáig ~6 m kábel -az nem gond) .
A másik ága - kb 20m - menne a földszintre ismét egy splitterbe , aminek az egyik elmenő ága ~16m , a másik ~14m .
Kérdésem , hogy a központi antenna erősítője elegendő lenne-e ehhez ?
Próbaképp 100m-es 75Ohm -os kábeltekercset beraktam a TV és az antenna közé -sima 30Ft-os csatlakozókkal- és jó a kép minősége... persze gondolom kifeszítve több zajt szed össze a kábel . -
sonar
addikt
Hát logikusan végig gondolva akkor nem biztos, hogy a kvarccal (nem csak vele) van a gond.
Mert akkor késne vagy sietne, de állítani tudnád.
Használható ötletem nincsen, de talán egy bios frissítést csinálnék mielőtt pákáznék egyet, és biztos ami biztos kicserélném az elemet is. -
14adam
addikt
Hátha itt hamarabb kapok választ: kérdés.Válaszokat előre is köszönöm
Ha meg nagyon nem ide illik,szójatok és töröltetem
-
And
veterán
Egy szimpla záró- vagy épp váltóérintkezőt tartalmazó pillanatkapcsolóval és egy relével ezt biztosan nem tudod megvalósítani, mivel öntartáskor a kapcsoló rövidre záródik, ést ezt az állapotot csak a behúzótekercs körének bontásával lehet megszüntetni.
Az ilyen megoldáshoz sajnos logikai áramkör, latch kell, pl.:[link], [link], és ennek a kimenetéről lehet a relét vezérelni. Adott esetben persze sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy olyan nyomógomb használata, amely nem sima pillanatkapcsoló, hanem 'beragadós' on-off. -
Salex1
őstag
Sokat törtem a fejem, de nem tudtam megoldást találni az alábbira.
Adott 1db relé és egy nyomógomb, lehetséges, hogy a nyomógombbal öntartásba hozzuk a relét, majd ugyanezen gomb megnyomásával "kibillentsük" ebből? -
mezis
félisten
válasz
szakalistvan #7935 üzenetére
Bocs, rosszul másoltam a linket. Remélem ez már jó:
[link]
(Egy katalógus letöltése PDF formátumban.) -
_ATi_1
senior tag
moha21 és mezis: Köszönöm a válaszokat. Megpróbálok írni nekik.
Nem túl sürgős a dolog, már lassan egy éve tönkrement, és van már másik is helyette, csak gondoltam megpróbálkozom vele -
szakalistvan
senior tag
Köszi,én nem találtam ilyen leírást róla,igaz a link amit beraktál "page not found"
A Vigit egyből kismegszakító mellé szokták kötni, nagyon kis zárlati áramra nagyon gyorsan lekapcsol,azt hiszem 20-500mA között,ergó belenyúlhatsz a konnektorba.Kisgyerekeken lett tesztelve,túlélték
Itt egy pdf róla ha valakit érdekel.Lemértem fogyasztásmérővel 7,5Ampert vesz fel
-
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a következő problémában:
Adott egy D-Link DIR-100-as típusú router.
A tápbemenetére véletlenül rádugtam a modem tápját (ugyanolyan a csatija), és tönkrement. 5V helyett 9-et kapott.
Ezt szeretném megjavítani. Keresgéltem hozzá szervízkönyvet de nem találtam sehol.
Ha esetleg tudna valaki linkelni valami segítséget, megköszönném.
Esetleg konkrét tippek is jöhetnek a hibára.
Köszönöm előre is -
mezis
félisten
válasz
szakalistvan #7927 üzenetére
Nekem a Google "G4A01 spec"-re második találatnak a következőt adta:
(Részlet a katalógusból:
"G4A01 (72°C through 240°C Calibrations) 10A @ 250VAC"
Ezek szerint valahogy jelölve kellene lenni a beállított hőfoknak ? Mindenesetre 240 fölé ne menj.) -
mezis
félisten
válasz
szakalistvan #7929 üzenetére
Üdv.!
Mi az a Vigi ? -
moha21
veterán
válasz
szakalistvan #7929 üzenetére
Az egy dolog, hogy "csak" 10 A-t vesz fel, de ez csak a fűtőszál, ha más is van bekötve könnyen el lehet érni a +6 A-t.
-
szakalistvan
senior tag
Ezt én is nézegettem,de nem tudom mekkorát vegyek.
160-180 fok az már elég magas,talán az elég lesz, 10A talán nem lesz sok,16-os kismegszakítók vannak fent,termikusan is leold,de ez sose fog 16Ampert felvenni
Az csak egy tévhit hogy a kismegszakító megvéd mindentől,aki biztosra akar menni az villámvédőt és érintésvédelmet,vagy Vigi-t rak az elosztószekrényébe -
sonar
addikt
válasz
szakalistvan #7927 üzenetére
Hőbiztositék lista:[link]
Bizti nélkül azért ne kapcsold be mert a készülék szétolvadhat, no meg a kismegszakítót is lerángathatja. Ha ésszel tudod kezelni akkor alacsony fokozaton járathatod bizti nélkül is.
Nekem a koleszban volt egy villany rezsóm amiben hetente elszállt a bizti aztán a 3. csere után rövidre zártam. 1,5 évig simán ment, amíg egyszer egyik szobatársam fél napig bekapcsolva hagyta aztán elrepedt a főzőlapja. -
szakalistvan
senior tag
Üdv mindenkinek!
Adott egy teszkós hősugárzó,elment benne a hőbiztosíték.Microtemp G4A01,semmit nem találok róla,a motor és a fűtőszál is 240V-on üzemel,vajon mekkorát kell bele rakni,amper,hőfok?
2000Wattos a cucc,75foktól 250fokig lehet venni biztiket,enélkül is megy a cucc,de igy nem merem elindítani.
Újat nem veszek,inkább cserélgetem benne a biztiket 200Ft darabja:: 2éve üzemel,kipucolva még nem volt. -
törölt tag
50-ezret mondtak rá..
És olyan bajom is van, hogy jobb oldali hangcsatorna nem szól, baloldali eleinte jó, hidegen, de ahogy melegszik be a készülék, már az is kezd elmenni..Szóval lehet táp oldal sem tiszta. Ugyanakkor ennyiért már komplett, megkímélt állapotút találok neten.
Elvileg 7 fejes, 4 video, 2 hang, 1 törlő. Valami csúcsmotyó volt anno, de most inkább strapált kütyü.
Vaterán 13-ért van most egy, ki tudja milyen állapotú.
eBay-en pedig makulátlan, 250 Euro-ért..Viszont sikerült megszereznem a komplett szervizkönyvét, PDF-ben, a netről.
Benne kapcsrajzok, stb, minden.
-
Ebit
addikt
válasz
#40935168 #7923 üzenetére
Amennyiben a fejek beszerzése a kérdés,a tiedéhez még nehezebb lesz,mert ha minden igaz H-fi sztereo. 4+2 fej.
Külföldön nagyobb valószinűséggel előfordul,esetle,egy másik donor készülékből,érdemes áttenni,de egybe kell kötni egy teljes mechanika tisztitással,kenéssel,beállitással.
-
moha21
veterán
zümm 8w elég kevés fűtési teljesítmény nem?
"találtam" egy hegesztőtrafót 3 fázisút, csak a primer van meg rajta, aki ideadta az már kiszámolta nem éri meg hegesztőtrafót csinálni belőle.
Kérdés: magamnak nagy teljesítményű tápot tudok készíteni belőle? 1 fázisúra gondolok, kicsit rozsdás már szegény, de majd lemérem, olyan 30V körülire kellene. -
mezis
félisten
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #7906 üzenetére
http://www.partsconnexion.com/
Itt megtalálsz mindent. Hígend motyókat is
Én két KT88-as pentódát hajtok segédrácsban, trióda módban, tiszta A osztály SE.
Az EAR 859-es erősítő kapcsrajzát méreteztük át apámmal KT88-asokra, minden más maradt.http://www.diyaudio.com -on van csillió kapcsrajz egyebekre is.. mi ezt vettük, mert különleges projekt. És 12W elég bőven nekem is, www.sonido.hu -tól veszek alá szélessávút, vagy csináltatok komplett.
Sok sikert !!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#40935168 #7904 üzenetére
Ja, 86-os Pcl és Ecl csövekkel csinálom SE kapcsolásban, jelenleg még a dobozt nem kezdtem el építeni, így két csatorna van meg. A .1 nem ilyen lesz, az EL-84 PP kapcsolású lesz, ami tudna 14W-t, de mivel a trafó tervezésénél elrontottuk az egyik leágazást, így a rendes tápfesz helyett az az SE-k 267V dc-jét fogja kapni, így olyan 10W lehet kb.
Csináltam egy 10p-s videót [link], amiben összehasonlítottam egy quad405-tel. Ugye youtube minősége, meg a kamera egy fényképező volt, meg bóvli MNC hangsugárzóim vannak, ezek befolyásolják a dolgokat, de így is hallani a különbséget. Nem bántam meg a csöves építést, sokkal jobban tetszik a hangja, mint az eddig favorizált Quad405-öm hangja. Amúgy a felvételen még nagyon kusza állapotban volt minden, azóta már a táp a szűréssel kapott egy rendes próbanyákot, szerintem azon is fog maradni, nincs most cuccom nyák készítéshez, csövekhez meg nem nagyon kell az egyszerűségük miatt.
Amúgy ki lesz még egészítve, lesz két darab EM84-es varázsszem a front csatornákra.
Valamint most a hangerő szabályzóval van gondom, nem találok normális, együtt futó potmétereket, rendes ellenállás létrás hangerő szabályzót meg nem igen tudom megépíteni, mert nem kapok hozzá 24 állású jaxley forgó kapcsolót. Arra gondoltam, hogy 12-es jaxyl-s ellenállás létrát, meg 1 v. 2, 10 vagy 20dB csillapítású osztót rakok össze.. -
törölt tag
Ha a abból indulok ki, hogy autóhifiben, durva tüctücre a 12V-os rendszerben kerek 1 Farádos (!) brutál pufferkondikat is találni, szerintem sokat számolnod nem kell Neked sem
A hangminőségre meg tojni lehet nyugodtan. (Ha mégis meggondolnád Magad, azért lehet olyat is csinálni, hogy bivaly is, és még szól is valahogy).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest