Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KFORboy

senior tag

válasz #68216320 #72658 üzenetére

Sorry, hogy feltépem a témát újra,

DE

Gamer lapos topikban gyakori a tiedé

Az egész arra épül, hogy az UnderVolt jó-e vagy rossz.

A válasz igen, mert kevesebb hő, jobb hűtés, jobb élettartam a nem a levegőbe eldiszipált fölös fesz. miatt. (Ami egy gyári spec. érték, de a "silicon lottery" végett minden procinál egyedi változó, hogy mennyi fesz. Táppal tudnak működni anélkül, hogy hiábáznának, azaz mennyire lehet kiporciózni.

De a válasz egyszerre NEM is !
    Mert a betáp vonalra megnő az áramerősség igény a fesz. esés elkerülése végett (VRM) ahol a FET-ek füstölnek el.
    Itt magyarázatul Ohm törvénye adhat választ.

Lévén nagyon egyszerűsítve (tényleg nem részletekbe bonyolódva, bugyután, mert ez komplex téma a proci architektúra és PWR/Process management szintjéig ) a fogyasztás azaz W érték nem változik, a W meg a fesz. (V) és az áramerősség (I) szorzata...

Ha feszt csökkentesz = az átfolyó áram erőssége fog nőni, ami a betáp vonal 10A -re tervezett, eddig 7-8A-en járatott FET-jeire most 10-10.5 vagy 11A terhelést jelent és ez többlet melegedést és végül hőhalált/gyorsabb élettartam csökkenéshez vezet, minek következményei beláthatatlanok. (De átlagban elég csak újakat felforrasztani ha nem égetett lukat a nyákra)

A helyes megoldás az szokott lenni, hogy az abszolút min. UV mellett netezni, filmezni, stb... Szokás, játék és komolyabb teher mellett meg olyan max -100mV UV (aranyközépút)

De ennél gyakoribb az "átlagos" megoldás, azaz a beleszarás.
    Ha megy így akkor megy addig míg megy, aztán lesz ami lesz, ha meg nem akkor is.

Tudom mindez nem egy az egyben a te kérdésed, de erősen összefüggésben, szimbiózisban van vele !

Neked kell döntened ezen infók figyelembevételével !
    Mi meg majd forrasztunk neked új feteket fél kilóméteres jump kábelekkel foltozva a deszkát jópénzért :DDD

Új hozzászólás Aktív témák