- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<
Új hozzászólás Aktív témák
-
aradebil2
senior tag
válasz
aradebil2 #59781 üzenetére
Csak még a tegnapi új jótálási szabályok vs. gyári gari rantemhez. A MM-ban letagadják az öt éves gyári garit, még ott is ahol a honlapjukon képben még fent van. Mondván, ma nézte a Beko oldalát és már nincs öt év garancia...akkor megveszem máshonnan, amatőr bagázs
-
Laca1212
őstag
Olcsó és hatékony megoldás van a kemény víz ellen egy panelban? Hogy pl. a mosógép ne a csapi kemény vizet kapja.
-
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
Sajnos ideiglenes hűtőt kell vennünk, szóval minél olcsóbban annál jobb.
Méret viszont maximum 55cm széles jelenleg.
Megbizhatóság, garancia nem érdekel, tavasszal "kidobjuk", ha tudjuk eladjuk ha nem nem, de újra lesz csinálva a konyha és 70cm széles hűtő lesz. A mostani meg beszart, szal ez van.
Viszont nem szeretnék szórakozni az olvasztással, leengedéssel istentudjamivel, akkor NoFrost az amit keresek? Ha emagon beállitom h "automatikus leolvasztás" akkor az azt jelenti nem kell törődnöm vele?
Ha esetleg tudtok ilyet, ami 55 cm széles, automatikus, alul mélyhűtős és 100e alatt van akkor ne kiméljetek. Ha lehet ne fehéret, de ez már "csak" asszonykának fontos..
-
haten
tag
válasz
tibbike01 #59786 üzenetére
Igen a régi lapok ilyen kattogósak. De azt hittem mára már kikoptak ezek a típusok. Engem is borzasztóan idegesített régen, és ez volt a legfontosabb kikötésem az új lap vásárlásakor, hogy ne kapcsolgasson, kattogjon folyamatosan. Ezért inkább rászántam még 20-30-40 ezret pluszban, és egy komolyabb készüléket rendeltem (Teka-Bosch-Neff). Jövő héten jön.
-
kismedve1982
tag
Sziasztok!
Kinéztem 2 porszívót. Szerintetek melyik lenne a jobb 35m2-es lakásba: 1szoba rövid szőnyeg, többi helyiség PVC padlós.
Philips FC8577/09
Rowenta RO6887EA X-Trem PowerElőre is köszi a segítséget, ha van egyéb tipp szívesen fogadom.
Gondolkodtam akkus rúdporszívón is (samsung jet), mivel kicsi a hely, de már rosszul vagyok a jelenleg használt porzsák nélküli porszívó tisztításától.Köszi!
-
válasz
Darth_Revan #59792 üzenetére
Electrolux és AEG time manager képes gépek 100% hogy tudják.
Viszont nem minden programnál bírálható felül a hőfok. -
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Létezik olyan mosógép ahol manuálisan lehet állítani a hofokot és az időt ? Mindenhol csak olyan gép van ahol fix időhöz fix hőfok van -
chester91
senior tag
Még egy kérdés felmerült. Ha esetleg nagyobb beruházásban gondolkodunk, hal passzírozására alkalmasak-e azok a gépek, amelyek zöldség gyümölcs passzírozóval is fel vannak szerelve? Mert amikor rákeresek külön, akkor olyanokat dob kézi szerszámban fel, ami hal és paradicsom passzírozásra jó.
-
hunaqua
addikt
válasz
Donki Hóte #59765 üzenetére
Köszönöm válaszod. Nem akarnék keskenyet,de sajnos csak egy ilyen 45cm-es fér el. A családban van több Electrolux mosogatógép is . Van ami 1000 éves ,de tökéletes.Viszont van pár éves is ,ami folyamatosan sz@r. A Samsung mosogatógépeit nem ismerem. Ebben a 90-120E kategóriában szeretnék valami megfelelőt találni.
A BEKO mosogatógépeit sem ismerem ,de talán azok adnak 5 év garanciát.
-
Sinkapeter
tag
válasz
Donki Hóte #59779 üzenetére
Szerintem az OK a Media Markt saját márkája, ilyen esetben ők minősülnek gyártónak.
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Normális, hogy 5ös fokozaton az indukciós főzőlap 3másodpercenként ki-be kapcsolgat? Így próbálja tartani a hőt? Elég vacak megoldásnak tünik és idegesítő tud lenni.
A főzőlap típusa: Whirlpool ACM 836/BA
-
salapp
addikt
válasz
chester91 #59783 üzenetére
Borzasztóan elszálltak az árak, mi nyáron 22ezerért vettük, de ez már a harmadik a családban. Ennél jobb ár/érték arányban nincs jelenleg.
Halk, mégis erős kézi egység, sok funkció. Szerintem egy kezdő háztartást szinte kompletten el tud vinni a hátán konyhai gépek oldaláról. -
chester91
senior tag
Sziasztok!
Felmerült konyhai robotgép és kézi mixer vásárlási opció. Kérdés az, hogy melyik terméknél melyik gyártó kerülendő, vagy melyik gyártó az, aki tutibiztos választás? -
válasz
daver88 #59776 üzenetére
Az eladó mindig egyértelmű, de mondja már meg nekem valaki, hogy a MédiaMarkt által forgalmazott OK. fantázianevű termékeknek ugyan ki lehet a gyártója, kinél kellene kopogtatni gyártói garancia ügyben
-
-
daver88
aktív tag
válasz
aradebil2 #59775 üzenetére
Ebben igazad van, átszáll a jog a hosszabb garanciára...Ennek alapfeltétele, hogy a hivatalos magyar importőrrel szerződjön a vállalkozás.. Jó példa az EMAG, akik nem ezt teszik, ezért is van (majdnem) minden EMAG által forgalmazott termékre forgalmazói és nem gyártói garancia.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Donki Hóte #59773 üzenetére
és daver88:
A fogyasztóvédelmi topic összefoglalójából:
"3. Amennyiben a gyártó a 2. pontban foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra."Tehát tudok élni a gyártói garanciával, csak a forgalmazó által adott jótállás lejárása után már nekem kell a gyártót megkeresnem, ha garanciális ügyintézésre kerül a sor (ha jól értem). És ezért is bosszantó, hogy a forgalmazó nem jelöli meg a gyártói garancia idejét, csak a rá vonatkozó kötelező 1-2 évet pl. egy 90-100 ezer forintos mosogatógép esetén. A fogyasztó meg áll mint egy f*sz, hogy ugyanaz a termék 6 féle jótálássái idővel szerepel 6 féle webshopban. Gyártó oldalán meg 0 infó. Vagy még jobb, amikor az emag a képen még mutatja az 5 éves garit, de leírásban a webshopban automatikusan ár alapján legenerált 2 évet...
-
Gömbike
senior tag
válasz
buci30 #59772 üzenetére
Attól függ, hogy milyen aroma illetve kávétöltetű kapszulát teszel beléjük. Ízlések és pofonok.
Viszont ha a krups mellett döntesz, akkor csak egy ezressel drágább a mini me változat. Ott tudod állítani a kapszula által előírt vízmennyiséget, amit kinéztél, ott meg neked kell saccra leállítanod, ami ugye csak szívás.
Nekem volt/van mindkettő. A krups mini me gépet hagytam meg, sokkal nagyobb a kapszula választék hozzá. A tchibót elajándékoztam.
Kávét meg Saeco minuto géppel főzünk a Zasszonnyal.
-
válasz
aradebil2 #59770 üzenetére
Úgy tudom, hogy nálunk az a szabály, hogy az adja a jótállást, akivel szerződést kötöttél a termék megvásárlására.
Ha a gyártóval kötöttél szerződést (a gyártótól vetted), akkor lényeges az, hogy a gyártó mit vállal.
Ha kereskedőtől vetted, akkor meg az a mérvadó, amit a kereskedő vállal.
-
buci30
addikt
Kettő Kávéfőző gép közül melyik szerintetek?
-Tchibo Cafissimo Pure Eszpresszó kávéfőző
-Krups KP100B Nescafé Dolce Gusto Piccolo Kávéfőz?Melyik a jobb melyik készít finomabb kávét? (Tudom nem egy xy bar nyomású gépek de ez a kettő játszik csak.)
-
aradebil2
senior tag
válasz
Donki Hóte #59769 üzenetére
De itt én a gyártói garanciáról beszélek, amit köteles lenne elvileg átvenni a kiskereskedő is. Olyan tartós fogyasztási cikket ahol csak a kötelező jótállast adják és nincs annál hosszabb gyártói garancia, messzire kerüljön mindenki szerintem.
Sencor egy 8 ezer forintos vízforralóra is két év garit ad például.
Itt inkább a webshopok a ludasak, pl. MM-nàl a szokásos törvényi duma van, és hogy érdeklődj a gyártó honlapján mennyi a valós gyártói garanciaahol nincs feltüntetve mindig,pl Bosch-nál
-
válasz
aradebil2 #59767 üzenetére
A gyár nem tudhatja, hogy a bolt 99 ezer, vagy 101 ezer Ft-ért fogja adni a terméket, mert ugyanis a kiváló új törvény szerint a tartós fogyasztási cikkek jótállása az eladási ártól függ. Csak 1 év időtartamú jótállást kell adni a 100 eFt alatt, viszont 2 év jótállást kell adni a 100 eFt felett eladott termékek után.
-
farkas-j
őstag
válasz
farkas-j #59646 üzenetére
Megvettem az indukciós főzőlapot. Végül az elsőre kiszemelt WHIRLPOOL WB S2560 NE lett a befutó. Ez minden szempontból megfelelt az elvárásaimnak. Minden olyan opciót tud ami feltétel volt, 90eFt-ba belefért és 3 év gyártói garanciát kaptam regisztrálás után. Összevonható 2 főzőzóna, 18 fokozatú a teljesítményszabályzása a lapoknak + a "turbóüzem", "6. érzék???" stb.
Kíváncsi voltam, hogy a teljesítményszabályzása hogyan működik. Anno a lakásban a kismegszakítókhoz beszereltem egy digitális fogyasztásmérőt, így látom a lakás fogyasztását (pillanatnyit, az évest, cosfi, feszültség, áram). Feltettem videókat a főzés közbeni fogyasztásról. Itt már csak hőn tartás volt, nem ment(ek) a lap(ok) teljes teljesítményen. A sütő is ki volt már kapcsolva. Az egyéb fogyasztók teljesítményfelvétele tűzhely nélkül kb. 430-470W között volt a videózás idején. A műszer által mutatott értékek: felső piros a feszültség, alatta pirossal az áram, alatta zölden a fogyasztás Watt-ban egy tizedes pontossággal.
- 8-as fokozaton ilyen a fogyasztás.
- 1-es fokozaton ekkora fogyasztást mértem .
Az értékekből le kell vonni a 430-470W egyéb fogyasztást. De nem is a fogyasztás nagyságrendje a lényeg hanem, hogy jól látszik, hogy nem ugrál a fogyasztás 500-1000W-okat, tehát nem ki-be kapcsolgat a lap, hanem folyamatosan szabályzott üzemben működik.
Eddig nagyon elégedettek vagyunk vele!A párom el van ájulva milyen gyorsan felmelegíti a rátett ételt. Vízforralásban köröket ver a kancsós vízforralónkra.
Egy dologtól tartok (tartottam), hogy a beépített sütő fölé került az új indukciós lap a régi kerámialap helyére. A sütő feletti tér sütéskor eléggé melegszik, bár van egy + beépített gyári ventilátora a sütőnek ami a sütő feletti légtérből előrefelé kifújja a levegőt.Ma ment együtt először a sütő és a főzőlap amit végig aggódtam, nem e tilt le esetleg a főzőlap a sütő melege miatt. Szerencsére simán lement a délelőtti ebédfőzés.
Öcséméknél is hasonló a helyzet, ott is a sütő feletti kerámialap lett lecserélve indukciósra, és náluk letiltogat a Bosch főzőlap túlmelegedésre hivatkozva. Remélem nálunk nem lesz ilyen probléma, a teszt sikerrel zárult.Valószínűleg ehhez a sütő gyári sütőtőtér feletti ventilátora is hozzájárult.
A lényeg, hogy most úgy tűnik jó döntés volt ez a főzőlap! -
válasz
hunaqua #59764 üzenetére
Vedd figyelembe, hogy a gép leírásában megadott kapacitást nem a mérnökök, hanem a marketingesek írják
Nekünk 13 teríték van írva a leírásban (széles verziónk van), de valós edényekből, tányérokból, poharakból csak cipőkanállal sikerül 6 terítéket berakni a vasárnapi ebéd után, de akkor az asszony már aggódik, hogy a poharak ne verődjenek össze benne.
Szóval ha nem a hét törpe, meg Hófehérke és a királyfi ebédel, akkor a keskeny verzióban 9 teríték nemigen fog elférni.
Nem akarlak a keskeny kivitelről lebeszélni, csak jó ha tudod, hogy a kapacitása eléggé korlátos.
-
hunaqua
addikt
Új konyha készül.A benne lévő gépek Samsung és Electrolux. A mosogatógép nincs még meg aminek egy beépíthető keskeny 9 terítékesnek kell lennie. A Samsung és az Electrolux is ebben a kategóriában 110-120E huf.- Melyik lenne jobb?
Vagy mit ajánlanátok?
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
3 éve tökéletesen üzemelő LG F2J5WN4W mosógépet cserélnénk a bővülő család miatt.
Akkor is mosó-szárítógépet akartam venni, de lebeszéltek róla (kicsit bánom), de remélem azóta csak fejlődött a technológia.Mi az ajánlott a 6,5kg-os, ~45cm mély méretben? Utóbbi nem musthave, csak jó lenne ekörül maradni. Illetve vásárlásnál, kiválasztásnál mire érdemes figyelni?
A lényeg, hogy a ruhák nagy részét ne kelljen teregetni és kerülgetni napokig.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Páramentesítés témában kérnék segítséget. Korábban volt egy Trotec páramentesítőnk, de eladtuk költözés előtt, igazából meg voltunk vele elégedve.
Az új lakásban - fél éve lett teljesen felújítva - ugyan van klíma (Gree Comfort X) párátlanító üzemmóddal, de erőteljesen hűt ugye, így praktikusan nem használható, főleg kisgyerek mellett. Ezért merült fel, hogy beszerzek újra egy páramentesítő készüléket, mert az igazából nem hűtötte a levegőt. A lakás páratartalma 60% körül mozog, néhány perces szellőztetés után lemegy 45-50% közé, de aztán visszaáll. A fűtés cirkórendszerrel megoldott. A ház ugyan nem szigetelt, de minden irányból középső lakás, így a szomszédaink leszigetelnek, míg a nyílászárók műanyagra cserélődtek.
A fentiek fényében mit javasolnátok? Mobil páramentesítő beszerzése (ha ez, akkor milyet, nappali 24, hálószoba 12m2), vagy a split klíma (nappaliban elhelyezve) üzemeltetése páramentesítő funkcióban? -
Klara_
őstag
válasz
Nagya21 #59705 üzenetére
Megneztem eloben az ESC61LR-t. Rettenetesen gagyi, a tartaly sokkal vekanyabb anyagbol van mint a mostanin, lifeg rajta az oldala kiuriteskor... A ZCX6440-et szet lehet szedni darabjaira. Ez igy abszolute nem gyozott meg. Az eladoval sokra nem mentem, biodiszletnek volt csak jo, semmire nem tudott valaszoni.
Igy ujra fogalmaznam: 30-50ezer forint kozott, kutyas haztartasba (a kutyat is porszivozom, (szalkas szoru, es trimmelt igy a szore nem hullik, ellenben) szeret hemperegni, igy kefeles elott a por nagyjat ki szoktam szivni belole). Ezen felul naponta 15m2 szonyeg a feladata es a kutya fekhelyei. Mit nezzek meg? Lehet porzsakos is, ha nagy uratartalmu a porzsak es megfizetheto. Electrolux Ease C4 EC41-ANIM-et lattam meg, a tartayban van egy szuro talan? ez nem tudom vallahato-e. -
polonic
félisten
válasz
edeleny #59738 üzenetére
Én sajnos tapasztaltam jó pár a rohadt gyümölcsöt földestől a cefrébe típusú pálinkát. Senkinek nem kívánom.
Ezért gondoltuk ki, hogy magunknak csináljuk. És nem nagyüzemi mennyiségben.
4-szer főztünk már eddig almapálinkát jonatán almából, goldenből, idaredből is. Van amikor keverve, de van amikor csak jonatán pl.
Soha, egyik cefrébe sem tettünk cukrot és semmi mást. Sőt, csak az a gyümölcs került bele megmosva, amit meg is ennénk, rothadt részek kivágva belőle.
Mindig kiváló pálinkák lettek belőle.
3-an 4-en szoktunk összeállni és olyan 1200-1300 kiló almát dolgozunk fel.De egyébként a 4-ből az egyik a jóbarátom, ő ugyanígy szokott meggy és szilvapálinkát készíteni. Én azokban nem voltam benne.
Azok is egytől egyig igen jó pálinkák. -
pjen
félisten
válasz
Csabroncka #59749 üzenetére
Az a kapcsolódó anyag se stimmel mindenhol.Egy jobb akus porszívóval simán kiváltható a vezetékes.A Dyson v8, vagy egy nagy Philips egy óráig is használható folyamatosan.Nem kell a vezetékkel bajlódni, könnyű, mindenhova befér.Viszont nincs porzsák.+Drága.
-
Csabroncka
Topikgazda
válasz
tibbike01 #59745 üzenetére
Szerintem a hogyan válasszunk porszívót kapcsolódó anyag tökéletesen elegendő! Az más kérdés, hogy nagyon sokan észre sem veszik a jobb oldali menüsort, így sok okos dologból kimaradnak
-
pjen
félisten
válasz
tibbike01 #59745 üzenetére
Ez azért nincsen teljesen így, hiszen a hepa előtt általában még két szűrő van,ami tisztítható.De megint csak példa az akus porszívó.Például Dyson V8 animal.Nyista porzsák, a kuka felett kinyitod a portartályt és űríted.A por száll amerre akar.A két mosható szűrőt ha mosod ott a mocsok és 24 órát kell szárítani.Mindez 140K.
Más: Tud valaki olyan lehetőséget, hogy az emlitett Dysonon ne kelljen folyamatosan húzni a bekapcsoló gombot.Hooveren, Philipsen lehet rögzíteni a bekapcsolást.Egy napos, de asszony ujja egészen kiakadt.
-
törölt tag
válasz
edeleny #59738 üzenetére
Haver évek óta csinál vagy bort, vagy pálinkát, mikor mi sikerül gyümölcsügyileg. Tegnap este beszéltem vele, megerősítette amit írsz. Cukor nélkül házilag nem megoldható, csak nem szabad túlzásba vinni. El kell indítani az erjedést.
így akkor +1 a búsképűnek, az mellett, hogy Piftukanak is igaza lehet, ami a nagyüzemi termelést illeti.
-
salapp
addikt
Az egyik telkünkön van két öreg, de bőtermő birsalmafa. Utáljuk a birsalmasajtot és hasonlókat. Erre bátyám mondta, hogy birsből a legjobb a pálinka. Vouó! Már tervezzük is a pálinkafőző beszerzését. Csak előbb kicsit metszegetünk meg permetezgetünk tavasszal. Közben nem is szeretem különösebben a pálinkát.
-
tibbike01
őstag
válasz
Chereiose #59710 üzenetére
Kellene egy összefoglalót írni a porzsák vs porzsák nélküli porszívókhoz, amit mindig ide be lehetne linkelni ha jön a kérdés.
A porzsákosat is tudod használni porzsáknélküliként, úgy hogy belemarkolsz a porzsákba és kiszeded a nagyobb darabokat, viszont az apró por ott marad, pont úgy mint a porzsáknélkülinél. Nem higénikus és folyamatosan csökken a szívóerő, hatékonyság.
1db porzsák kb 500ft, amivel gyakorlatilag kapsz egy új porszívót. Hogy ugyanezt a hatékonyságot elérd a porzsáknélkülinél minden tartály ürítéskor kellene cserélned a belső henger alakú hepa szűrőt, ami alsóhangon 4-5ezer ft.
-
salapp
addikt
válasz
Donki Hóte #59740 üzenetére
Sok lekvár került ki a nagyikák kérges kezei közű'.
-
válasz
edeleny #59738 üzenetére
Anyósom nemrégiben még boltos volt Borsod megyében egy falu boltjában. A falu éves cukorfogyasztásának 85 %-a szeptember-október hónapban fogyott el. Ezen időszakban napi egy mázsa (!!!) kristálycukor simán elkelt.
Ja, a nagymamák pont akkor sütötték a piskótát az unokáknak
-
edeleny
őstag
válasz
Piftuka #59724 üzenetére
Én azért csak válaszolok.
Gyönyörűen leirtad, a kereskedelmi forgalomba kerülő bor, és pálinka előállítását.
De.
A rideg valóság kicsit másabb.
Eleve amikor az Unió rabólintott, hogy főzhetünk pálinkát, akkor az akkori kormány érve az volt, hogy ez tulajdonképp kármentés, a hullott gyümölcsöt használjuk fel.Amikor Józsi bácsi szeptember közepén leszedni az otellót, 12 mustfokosan, akkor bizony megkínálja Szerencsi napfénnyel, minimum 16 ig, mert muszály. Igaz ő nem is tagja semmilyen Mádi motoszka estnek, és nem is akarja forgalomba hozni.
Nyilván jó, minőségi pálinkát, minőségi gyümölcsből lehet készíteni! Ez tiszta. Csak gyere, és beszéld meg a szilvafámmal, hogy egyszerre a fán éredjen meg a szilva, lehetőleg akkor amikor szabadnapos vagyok.
Amit leírsz, az a nagyüzemi, kereskedelmi pálinkafőzés. 2-3-400 liter cefrénél, van olyan gyümölcs amihez muszály tenned némi cukrot. Nem rengeteget, de kell hogy elinduljon. Mert 200 kiló gyümölcsért nem éri meg profi pépesítőt venni.
Ha meg szörnyülködsz a be a talicskába, cefrébe jó lesz, akkor még igen keveset láttál a világból! 😊
És hidd el, attól hogy hungarikum nagyon sok kereskedelmi pincészet keveri a bort vizzel, és szerencsi napfénnyel.
-
Gombinyó
őstag
válasz
Laca1212 #59736 üzenetére
Specifikációba le van írva melyik mekkora helyiségbe elég, mekkora a víztartálya, mekkora teljesítményű, stb. Aszerint válaszd ki a neked megfelelőt. Mi 100E-t vettünk 62nm-re, fürdés és teregetés után megy, szépen összeszedi azt a néhány liter vizet ilyenkor. Amíg nem volt vizesedett a fal és a műanyag nyílászárók. Hangos viszont, ha dolgozik, ne abban a szobában legyen ahol aludnátok.
-
Laca1212
őstag
Párátlanítóból mi az ajánlott? Aldis,Lidl-ös? Vagy van más is ami jó cucc?
-
-
hamikike
tag
BUÉK
Üdvözletem minden segítőkész hozzáértőnek.Van egy Fagor tűzhelyünk (FAGOR 5CH-56MSP), melynek látszólag (azt hittem) kiégett a sütőtér világítása.
Mivel nem tudtam pontosan hol van, rákerestem a neten, és kiszedtem az égőt (E14 25W, hőálló) és mondom azért megnézem ég-e máshol.
Hát égett, és itt paff lettem, de közben kiderült, hogy a hőmérséklet beállítás visszajelző égője sem ég, eddig égett, de nem tudtam összehozni, hogy együtt szűntek-e meg égni (a nejemet nem zavarta, ezért nem szólt róla).
Más problémát nem okoz, csak sötét van a sütőben.Van-e valami összefüggés a kettő között, ha igen, mi, és hogy orvosolható?
Az elektronikus része nem tűnik bonyolultnak, sütési időt lehet beállítani, bár sosem használtuk.
Van-e itt valami biztosíték?
Egyáltalán mi lehet itt a probléma?
Mit lehet tenni?Köszönöm az építő segítséget.
-
Csaby25
őstag
válasz
peppe79 #59671 üzenetére
Tudom, hogy légköbméterre kell számolni, de olvastam pl. a Trotec esetében, hogy a négyzetméter úgy értendő, hogy, 2.5 m magassággal kell számolni, tehát ki lehet számolni innen, 15 négyzetméter = 37.5 köbméter. Nálam is 2.5 m a magasság, tehát ezért hasonlítottam össze a négyzetmétereket...
Most látom, hogy ki is számolták:
Ezt írja a Trotec TTK 30 E-nél: 15 m² / 37 m³ -
Piftuka
veterán
válasz
Donki Hóte #59641 üzenetére
"Ahogy a Tokaji Aszúnál is tulajdonképpen utólag hozzáadott (szőlő) cukor van a borban, ugyanúgy egy jó házi ágyas pálinkánál is van a pálinkában utólag (a belerakott gyümölcsből belekerülő gyümölcs) cukor."
Kedves Búsképű Lovag Úr! Ne tessék ilyen butaságokat írni!
A Tokaji Aszú 2013 óta hungarikum, és emellett nagyon rég óta meglehetősen szigorú követelmények mellett készített bor. (A "Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület" még tovább is ment, mert csak olyan évben készítenek aszú bort, amelyben az elvárt minőséget képesek produkálni.)
Semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ahogyan elméletben egyetlen más bor sem.
Az egyetlen eset, amikor a borhoz szabad cukrot adni, az a pezsgőgyártás. A tirázs-likőr, és az expedíciós likőr is tartalmaz cukrot. Ez szükséges, az eljárás része. (Erjesztés, ill. utólagos cukortartalom beállítás.)
Az tény, hogy a (természetes) maradékcukor-tartalom számos borfajta szerves és fontos része. Aszúbor és jégbor esetében pedig alapvetően az, ez nem is kérdés. Hiszen az ezekre jellemző magas savtartalmat az hozza egyensúlyba.
Az édes portói cukortartalma is természetes. Ott az erjedést korán, borpárlat musthoz hozzáadásával megállítják, és azáltal gondoskodnak a megfelelő cukortartalomról.
A spanyol sherry volt az egyik olyan elismert, védett (likőr)bor, amelyet utólag édesítettek, de azt is édes borral végezték, egyébként pedig 2012-től már ez is tilos. Ha édesítik, más néven kell forgalomba hozni.
A "Madeira" és "Marsala" likőrborok esetében engedélyezett a saját mustjával édesítés.
(De ezek már ugyebár a készítés módja, az alkoholtartalmuk, és karakterük miatt nem a szó klasszikus értelmében vett "hagyományos" borok, hanem "likőrborok".)
A pálinka ugyan nem hungarikum, de eredetvédett, és törvény szabályozza, hogyan készül az ital, amit "pálinkának" szabad hívni.
A lényeg, hogy csak magyarországi termőterületen termett, feldolgozott (cefrézett, érlelt, lepárolt és palackozott) gyümölcsből, vagy törkölyből, cukor, vagy bármilyen más adalékanyag hozzáadása nélkül, a hagyományos lepárlási eljárásokkal készült ital. (Nem mellesleg min. 37,5°az alkoholtartalma.)
Ha "ágyon" érlelik, az aszalt gyümölcs elhanyagolható mértékben növeli meg a cukortartalmát. Ezt még hívhatják "ágyas pálinkának".
Ha már édesítik - például mézzel -, akkor maximum "Mézes ágyas" néven hozható kereskedelmi forgalomba. (Vagy bármilyen más, bármilyen fantázianéven.)
Elég szomorú, hogy vannak még vonatkozó rossz beidegződések, főleg azért, amit a szocializmusban a borral és a pálinkával műveltek a gazdaságokban, és ami még most is dívik a lakosság - fejét bor- és pálinkakészítésre adó - egy része körében.
Amikor a földre hullott, rohadt, bogaras, stb. gyümölcsöt mindenestül belelapátolják a talicskába, majd a hordóba, a "cefrének jó lesz ez" felkiáltással...
Pedig jó pálinka csak válogatott, a fáról szedett, érett, ép, egészséges gyümölcsből készülhet. Az az alap. A legfontosabb. És ha jó minőségű a pálinka, akkor természetesen abból kiváló "mézes ágyas" is készíthető. Amihez egyébként kiváló minőségű méz is szükségeltetik. Ha mindez adott, akkor a végeredmény egy kiváló likőr.
Én is kedvelem. Ahogyan a kiváló félédes, édes borokat is. Nincsen azzal semmi baj, ha valaki ezeket is fogyasztja. Sőt! A gasztronómiában mindegyiknek megvan a megfelelő helye.
A fentebb említett fogalmakkal és gyártási eljárásokkal azonban nem árt tisztában lenni.
Hogy ki milyen minőségű italt iszik, az pedig a saját döntése.
-
Zola007
veterán
közepes méretű akkus porszívót keresek házi és autós használatra
12 vagy 18V-os rendszer érdekelne, lehetőség szerint akkuval
Mindenképp gégecsöves változat érdekel a kocsi takarítás miatt.
20-40e forintos kategóriában
min. 60 mbar / kPa szívóerő
ilyesmi. praktikus kivitelre gondoltam: -
BB9000
senior tag
válasz
edeleny #59714 üzenetére
Nem akarlak eltántorítani az Elektrolux márkától. Biztosan jó az is. Figyelmedbe ajánlom ezt a BEKO-t: Beko BIM25400XPS .
Nagyon jó sütő ez is. Nekem jelenleg egy Elektra Bregenz gyártmányú sütőm van, ami alkatrész szinten azonos a BEKO-val. Bártan tudom ajánlani. -
-
pjen
félisten
Az oly népszerű akus álló porszívók szinte mind tartályosak és sokkal sűrűbben is kell űrìteni mint egy normál tartályosat.Van itthon mind három fajta össze tudom hasonlítani.Elektrólux super szilencer nagyon jó, nagyon tiszta, csak nehézkes.Thomas varió jól szív nem kell porzsákra költeni.Nehézkes és macerás takarítani.A takarító gép funkció miatt tartom.Philpis akus könnyű, praktikus, nem kell porzsákra költeni.Viszont takarìtani macerásabb mint egy tartályost és sűrübben is kell.
-
edeleny
őstag
Na még egyszer, hátha tud valaki érdemben tanácsot adni!
Beépített sütőt szeretnék venni!
Az szinte biztos, hogy Elektrolux márka, de hál istennek van annyi fajta, hogy nem nagyon lehet választani.
Egyrészt tudja valaki a termék névben lévő betűk számok mit jelentenek? Látszólag egy ovodást kértek meg, hogy találomra nevezze el őket!
A gőznek mennyire van jelentősége? SteamCrisp-es sütőt néztem, de soha nem volt még gőzsütőm, nem tudom mennyire jó ez vagy nem.
Az AssistedCooking funkció mennyire éri meg az árát? Van értelme?
Most ma reggel, épp, ( ez napszakonként is változik), a LOC8H31X sütőt néztem. Van erről valakinek tapasztalata?
Ezzel a tudással, de nem AquaClean tisztítással van készülék.
És még egy kérrdés, van valahol normális leírás, teszt összehasonlítás a neten ezekről? -
ggeleven
őstag
válasz
Chereiose #59710 üzenetére
Na ne viccelj!
Volt/van porzsák nélküli és eszméletlen, hogy az mennyire mocskol egy porzsákoshoz képest. Utóbbival egy szem por sincs sem a gépben, sem körülötte, sem a kezemen. Nem úgy a porzsák nélkülinél... folyamatosan potyogtak a szöszök/porok mindenhova ürítésnél és száll a porfelhő is szanaszét. Lehet, hogy van amúgy tűrhető gép, de kicsi a mintám és remélem nem is lesz sokkal nagyobb (ergo nem kell vennem mostanában).
Mindenki úgy szórja el a pénzét, ahogy a legjobbnak gondolja. Nekem nem fáj, ha valaki még pénzt is ad a szenvedésért.Bár van aki szereti, ha fáj.
No offense, nem akarlak én meggyőzni, csak alternatívát ajánlottam.Jut eszembe! A 2 hetes próbaidőszakkal (pofátlanul vissza)élve 1 év alatt (és nem kevés erre szánt forgótőkével) mennyi gépet le lehetne tesztelni mondjuk egy YouTube csatornán... nehogy belekezdjek a nem létező szabadidőmben.
-
Chereiose
addikt
Sziasztok,
új porszívót szeretnénk a házba, padló és szőnyegek porszívózására. Mit ajánlanátok 20-30 ezer Ft környékén, aminek nagy a szívó ereje és esetleg többféle fejet is adnak hozzá? Ja és talán a porzsák nélküli lenne a legjobb.
-
Gyurike
tag
válasz
Viperator #59698 üzenetére
Először is kevés tapasztalatom van még mind mosogatógép, mind Electrolux márkában.
De 150k árszinten szerintem olyan húdenagy kiemelkedő anyagminőséget egyik gyártó se fog kínálni. Plusz ha el akar romlani, akkor mind el fog...
Általánosságban nagyobb a bizalom a német márkák (Bosch, Neff, Siemens) német gyártású termékeiben (vagyis középkategória és attól felfelé).
De azok már inkább a 200-250k árszinten vannak...
De szerintem kiindulási alapnak jó lehet amit linkeltél.
A gyártó oldalán nézve ez a csendesebb modellek közé tartozik, ami jó.
Árukeresőn általánosságban jókat írnak róla, 3 csillagnál rosszabb értékelés nincs, bár az egyik pont az összeszerelés minőségéről szól, de ez lehet egyedi eset.(mások nem erősítették meg)
Garanciában nem lesz semmi extra, eddig többnyire egy év volt Electroluxra, most már gondolom a jogszabály miatt 2 lett.
Amit esetleg érdemes lehet mérlegelni az az evőeszköztartó típusa. Mi inkább fiókosat vettünk, családban tapasztalat alapján ez jobban bevált, de szubjektív.
Szintén szubjektív kritika, hogy a gombok egy része az ajtó élén van. Zárt állapotban ezekhez nem lehet hozzáférni.
Ha ezek számodra elfogadhatóak, akkor szerintem ár/érték arányban jó lehet. -
st6969
őstag
válasz
Degeczi #58479 üzenetére
Van valakinek Beko DS 8439 hőszivattyús szárítógépe? Nem keskeny, és én nem találtam benne szivacsszűrőt. Első használat után már 1-2 szösz ott figyel a hőcserélő lamelláin.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Háztartási kis- és nagygépek topikja!
● hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
● hirdetni a Hardveraprón lehet, a topikban nem!
● a javításra és jótállásra vonatkozó új szabályozást az összefoglalóban találod!
-----------------------------------------
> KÉSZÜLÉK TAPASZTALATOK <
> ALKATRÉSZ BOLTOK <
Kapcsolódó PH! fórum témák
● asztalos topik
● elektromos kéziszerszámok topik
● klíma topik
● kávé topik
● automata kávégépek
● lakásfelújító, szerelő topik
● led világítás a lakásban topik
● légtisztító topik
● mosógép topik
● okos otthon / smart home topik
● robotporszívók topik
Kapcsolódó blogbejegyzések
- Tudástár Vezeték nélküli porszívók - alapok
- Tudástár Amit a robotporszívókról tudni érdemes
- Tudástár Hogyan válasszunk porszívót?
- Tudástár Mi mennyi áramot fogyaszt?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009 ÁRCSÖKKENÉS, amíg a kiszemelt megvan
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Új, csomagolássérült Catler KM 8020 konyhai robotgép - 2 év bolti garival! -
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest