Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- weiss: Autó költségek
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
-
LOGOUT
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
Úgy látom csak én vagyok megelégedve az alap karabineres megoldással az MTD gépemen. Sok mindent módosítanék, fejlesztenék ezen az olcsó gépen, de valahogy pont a le- és felakasztása nem okozott soha nehézséget...
-
-
Barret001
addikt
válasz
cinemazealot
üzenetére
Pedig azért van rajta!

-
lemmy71
őstag
Valami hasonló az enyém is, csak nekem egy műanyag lap a combvédő. Tíz éve vettem egy két ezer volt cakli pakli a komplett no name hám, valami ilyesmi

-
Barret001
addikt
Ma hoztam nektek valamit! Egy öreg videókártyát visszahoztam az életbe! 5 kidurrant kondenzátort cseréltem rajta topikhű módon.Nem válogattam,ahogy jöttek,úgy raktam fel őket...Persze a borda alatt nem volt hely,visszabontani már nem akartam.Meg gyepáltam a bordát inkább
A végén,maradt egy kondi az asztalon.Még jó hogy észrevettem,azt elfelejtettem beforrasztani! Egyik képen látszik a helye.Jó szórakozást!

-
-
-
Precorus
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Ami nem látszik, hogy a másik oldalon(a műanyagban) süllyesztve van. Van egy csavar, amin annyira jól sikerült a süllyesztés mérgemben, hogy 4 anyát pakoltam rá, hogy ne kelljen fűrészelnem.
Egyébként a 4 facsavart amit csak úgy random behajtottam, fűrészteltem. annak a jelölése lett a fekete festés
Egyébként mintha valahol láttam volna ilyen letekert fejű anyát, meg nem mondom a nevét. Amit nem lehet végig tekerni, mert gömbolyű a vége.
Ez a szikszalagos ötlet amúgy jó.
Bár ettől a fekete festéstől kicsit minőségibbnek tűnik mint amit szerettem volna

Egyébként meg köszönöm a dícséretet

-
Barret001
addikt
Az övön kiáll egy laposvas vízszintesen,van rajta egy lyuk.Az övön van egy stift,ami passzol a lyukba Rövid szalagon lóg.A gépen van egy akasztó,amit rá lehet húzni a laposvasra.Ezután a lyuk kívül van,amibe belepasszol a stift.Kész a reteszelés.A stiften van egy szalag,összekötve az övvel,hogy ne essen le.Remélem érthető.
-
Senki nem barkácsolt még fűkaszához valami gyors kioldású csatot (nem sűrűn kell levennem a pántról, de akkor rémálom ez a beakasztós akármi, ami a kínaiakon van). Valami tuck zár (táskacsat) féleségre gondoltam, hasonlóra, mint itt a videóban a tagnál, csak nem tudom kivenni, hogy mi volt az.
-
lemmy71
őstag
válasz
Precorus
üzenetére
Gyönyörű munka
Kivetni valót nem is találok benne, de azért két apró megjegyzést szeretnék hozzáfűzni. A csavarokat (anyát alátétet) be kellet volna süllyeszteni (kalapáccsal beleverni) a kiálló részt flexel lekapni és a csavarsort zőld-sárga szigszalaggal letakarni de nem ollóval vágva hanem foggal tépve 
-
Precorus
tag
Na srácok. Topic ON. Story time. TL;DR: képek legalul.
Szóval van ez a JYSK ös Skodsborg székem. Nem a legkényelmesebb, a gázkarja is szar már jóideje, de az enyém. És gurul.
Egy ideje már el van repedve az egyik csavar mentén. Felülről nézve huzalozott. Óóóó, nagyon jó, akkor ez még évekig elvan.
Nem. amit láttam felülről, az egy alátét a csavarnak. Amiből ugye kettő fogja az ülőrészt, és kettő a háttámlát.
Nem megadták magukat a kis mocskok tegnam?! Deeeehogyneeeeeem. Nem tudom miért, de nagyon felhúztam rajta magam. Tudod ki fog a fennmaradó egy hétben államvizsgára nem-forgós székben tanulni.....
Szóval garázsba le, fadarab, sok lyuk, sok csavar. Amikből 4 facsavar, és le kellett vágnom belőle, hogy ne szúrja ki a lábam/szövetet/valaki szemét. Mivel persze jelölő nem volt, ezért a fekete autó sprayyel lett lefújva. Ha már ott voltam, természetesen a másik 5 oldala is. Szóval, jöjjenek a képek!
Itt látható, bár már összerakott állapotban a 2 repedés- azok pont a 2 csavar közepén jelentkeztek, mert miért ne. -
pjen
félisten
válasz
Satyricon
üzenetére
Elolvastam a használatiját,szerintem nem arra való,bár nem láttam hová kened.Szerintem ezzel az esetleges apró lyúkakat,varrat hibákat lehet javítani..Az,hogy girbe gurba a préselés nem számít.Alaposan meg kell tisztítani és az adott alvázvédő leírásában lévő javaslattal felhasználni.
-
Satyricon
addikt
Srácok
Tudna valaki tanácsot adni mester akril karosszéria tömítő használatával kapcsolatban?
A gond az, hogy az alváz, és a kerékjárati ív lemezének vége egybe van préselve, és ezt az össze-vissza görbe egyenletlen élt szeretném beszilikonozni, hogy védve legyen a nedvességtől. Ezzel nem is lenne gond, csak hát nem egyszerűen a sarokba kell szilikont nyomnom, hanem a lemezek éleire, amit ha felkenek, és próbálom elsimítani, akkor vagy oldalra csúszik az egész massza, vagy lejön. Ma szenvedtem vele. Nagyjából elfogadható lett a végeredmény, bár itt-ott elég darabosra sikeredett. Ráadásul itt-ott kb 1cm vastagon van a massza és tartok tőle, ha rajta lesz az alvázvédő, akkor sérülékeny lesz az egész.
Nekem ez így nem jó, a lehető leg tökéletesebbre akarom megcsinálni!
Ezért a kérdésem az lenne, hogy milyen eszközzel lehetne szép egyenletesen elsimítani az éleket, úgy, hogy a szilikon tömítőanyag gyönyörűen rajta maradjon? Próbáltam kicsit vizezni is, hogy az elsimítás könnyebben menjen, de jött lefelé az egész. Ha pedig a két ujjam közé fogtam a lemez élét és úgy húztam el, akkor is ugyanúgy lejön a massza. Kész agyrém ez a meló!
-
cinemazealot
addikt
Elektromágneses indukció?
A "vonat" akkor indul el, amikor az elem mindkét végén lévő mágneseken keresztül érintkezik a réz spirállal. Az érintkezés pillanatában a spirálban meginduló áram mágneses teret hoz létre a spirál körül, abba "belekapaszkodnak" a vonat elején és végén lévő állandó mágnesek, ami elmozdítja a szerelvényt. A mozgás irányát az állandó mágnesek pólusai, valamint az elem polaritása és a spirál tekercselésének iránya határozza meg. Sebessége a mágnesek erejétől, a tekercsben folyó áram erősségétől, illetve a tekercs körül pillanatnyilag kialakult mágneses tér erősségétől függ. Utóbbi összefüggésben lehet a tekercs menet sűrűségével is.
Szerintem.

-
Ez milyen elven működik?
-
Pete55555
addikt
válasz
IO.sys
üzenetére
Melyikre gondolsz? Én csak 3-at találok honlapon, de egyikhez sincs légáram írva.
Nekem ez van, de szerintem jóval olcsóbban vettem, kb féláron.Szerk: Kíváncsiságból meg is néztem. 3.500-ért vettem.
Viszont ez nagyon hangos, neked nem ajánlanám.(#64070) cinemazealot
Na, akkor nem csak nekem
Feleségnek való az ilyen
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
DonElvis
üzenetére
Hát úgy vagyok vele, hogy egyszer kell csak normálisan megcsinálni, onnantól max a laminált padlót szedem fel, de nem kell nagyon vakarni semmit.
Még nem vittem át vízmértéket, megnézni egyáltalán mennyire sík a felkapart felület, de lehet addig jó. Bár végső esetben is kap egy 3-4 mm aljzatkiegyenlítést

-
DonElvis
aktív tag
válasz
csabulaxi
üzenetére
Sajnos ez sem szedi fel a megkövűlt szőnyegragasztót. Ráadásúl háromszor hangosabb mint a spaklis módszer. A fő gond az az, hogy a szőnyegragasztó az alatta található aljzatkiegyenlítő réteggel együtt jön csak fel, ami olyan kemény tud lenni mint a beton. Ezért kell vésni.
-
Essejó
veterán
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo
üzenetére
Atya ég, mi történt itt 1 nap alatt ?

Jó ez a videó, nekem a 3:06-tól kezdődő tetszik a legjobban! (meg a fűrész bak is jó...
)(#64036) IO.sys
Én JYSK-ben vettem matracpumpát, érdemes ott is megnézni, van többféle. Szerintem a legolcsóbb is egész jó lehet erre a célra.
-
csabulaxi
senior tag
a padlóhoz ilyen multigép nem jó?
vannak különféle adapterek hozzá, betonhoz is
BOSCH MULTIGÉP TARTOZÉKOK
![[link] [link]](https://www.szerszamcsavar.hu/files/image/product/tartalek_korszegmens_csiszolofej_mm_es_gephez_vidia_szemcse_hasznalhato_habarcs_keramia_porusbeton-i16457.jpg)
direkt ragasztó eltávolításhoz![[link] [link]](https://www.szerszamcsavar.hu/files/image/product/tartalek_merev_kaparofej_mm_a_es_gephez_rozsdamentes_acel_hasznalhato_festek_ragaszto_malter-i16442.jpg)
ha csend kell hozzá, akkor én a spaklit valami seprűnyél szerűséghez rögzíteném és állva tolnám
-
imibogyo
veterán
válasz
üzenetére
Nekem van mind a kettő fajta, de igazából már csak az elektromossal dolgozom. Először 10-12 évvel ezelőtt szereztem egyet használtam (ami egészen idén év elejéig bírta (B&D)) és most is azt vettem újként (Einhell), egyszerűen megtértem. Még a vezeték sem zavar (annyira...). A két darab elég nagy, terebélyes, bő 12-15 méteres diófámat is az elektromos géppel vágtam ki (a törzse bő 45-55 cm átmérőjű volt mind a kettőnek, körbe-körbe kellett járnom a fűrésszel a törzs körül, mint a tojó galambnak, de erőlködés nélkül megoldotta
).Na jó én nem vágok 20-30+ centis fákat m3 számra, és csakis ház körüli, telekhez köthető munkákat végzek vele. Erre tökéletes. Ha majd lesz rá keret, akkor még benevezek egy komolyabb dupla akksis gépre, mert mióta ki tudtam próbálni (Makita és Einhell is volt a kezemben), azóta minden kétségem elszállt, hogy nekem egy ilyen gép lesz a tökéletes a jövőben. Nem vészesen hangos, minimális karbantartási igényű, átlagos 5-25 cm-es fákat darabolva vagy 200 vágásra elég egy-egy teljes töltés és kellően erősek is, az akksikat pedig tudom használni a többi gépemhez is. Magyarul egy ilyen gép egyesíti magában a benzines hordozhatóságát, az elektromos gép minden előnyével.
De hangsúlyozom hogy nekem csakis ház körüli munkára kell láncfűrész, ez alapján véleményezek. Ha sűrűn mennék ki az erdőbe m3 számra vágni a fát, vagy pl. alapvetően fával fűtenék otthon, akkor valószínűleg én is a benzinest használnám többet...
-
imibogyo
veterán
válasz
üzenetére
Előre szólok, hogy csak okoskodok, mert pontos működési elvet nem tudok, de a gép viselkedéséből én ezt szűröm le...
Szóval a gépen lévő karos fék szerintem egy sima elektromos kapcsolót működtet (lényegében egyszerű áramkör megszakítást végez). Ha elfelé tolom magamtól (átbillentem), akkor a gép egyáltalán nem indítható semmilyen módon, tehát nem tudom erőből átforgatni, mint egy benzines gépnél. Ha magam felé billentem, akkor pedig indítható a gép.
Az automata láncfék is valamilyen elektromos megoldás lehet. Amikor meghúzom az indító kart, akkor azonnal forog a lánc, de amint elengedem azonnal megfogja a gép láncot, mint a linkelt videóban (talán még annál is gyorsabban, egyáltalán nincs "túlfutás" a gomb elengedése után).
Ha tippelnem kellene, akkor valamilyen egyszerű solenoid aktiválású fék lenne az mondjuk kuplunggal, vagy a "szokásos" fémszalagos megoldással kombinálva. Amíg áram alatt van a gép, addig egy erős rugó ellenében "behúz" a szolenoid és így szabadon tud forogni a gép, amint megszűnik az áram, akkor a rugó összeszorítja a kuplungtárcsákat (amiből az egyik rögzített természetesen), vagy pedig meghúzza a fémszalagot, mint a "normál fék" esetében.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Ed3r_X_
üzenetére
Igen, ez egy nagyon kemény meló, igazi nemszeretem feladat. Jóképességű szakik azt is megcsinálják, hogy miután feltépték a szőnyeget, az egészet kiöntik aljzatkiegyenlítővel, nem szórakoznak a szőnyegragasztó felszedésével. Személy szerint ellene vagyok az igénytelenségnek, de azért legközelebb ha hasonló dologgal találkozok, azért elgondolkodnék rajta. Ha jól sejtem, panel lakásban dolgozol. Ha ez így van, akkor nem fogod megúszni az aljzatkiegyenlítést.Egy jó tanács: Éles spaklival könnyebb dolgozni ebben az esetben. Sarokcsiszolóval ki kell fenni a spaklit, úgy haladósabb a munka. igaz, hogy utána a spakli másra már nem használható, de nem számít mert a munkához képes filléres tétel.
-
törölt tag
válasz
imibogyo
üzenetére
Igen, én értettem félre ezek szerint. De bele kell kérdezzek, mert olyan nem értem dolognak tűnik.
Benzines eszközöknél a képen lévő kar a mondjuk úgy kuplungfék. Ha magara húzod, akkor szabadon forgathatod kézzel a láncot, és a motorerő a kuplungon keresztül le tudja adni a vágásteljesítményhez szükséges energiát. Ha eltolod magadtól a kart, akkor lefogja a kuplungot, hogy ne lehessen akár rossz előgyújtás miatti láncmozgás. De ha odahúzod a gázt, akkor azért elforog rajta, akár vágásra is alkalmas teljesítménnyel.
Ez nálad akkor hogy? Tehát ott a kuplungfék de mellette meg van valamilyen motorfék is? -
imibogyo
veterán
válasz
üzenetére
Szerintem valamit félreértettél, vagy most én értem félre mit mondasz, vagy én fogalmaztam hülyén az eredeti hozzászólásban (inkább ez utóbbi...).
Nem a sima "karos fékről" beszéltem amit az ember maga aktivál, hanem a gép rendelkezik egy automata fékkel a "karos féken" kívül. Amint elveszem az áramot azonnal megfogja a láncot függetlenül a manuális fék állásától (kattan is rendesen).
Na ebben nem vagyok biztos, hogy ha 2-10 másodpercenként beterhelem az állandó "kapcsolgatós" használattal, akkor nem vágom-e haza idő nap előtt.

-
imibogyo
veterán
válasz
csabulaxi
üzenetére
Csináltam pár éve apumnak hasonlót és neki jó is (alapvetően vastagabb 10+ cm-es fák vágásához), de nekem most kb. 30 m3 gallyfa felaprításához kell valami (elágazásokból is van elég), ami munkát könnyebb fordítva megközelíteni, magyarul a fűrészelő alkalmatosság van rögzítve és a fát forgatom igény szerint.
Egyébként nagyon szép munka tényleg...

(#64031) emre: ez is jó ötlet, bár szerintem kicsit melósabb, mint az eddigiek. Még annyit elfelejtettem mondani, hogy a láncfűrészem fékes, vagyis amint elveszem az áramot azonnal megfogja a láncot. Nem tudom ennek mennyire tenne jót a 2-3 másodpercenkénti üzem, mondjuk napi 3-5 órában.
Inkább valamilyen szakaszos üzemben gondolkodom, tehát beindítom 1-2 percig, addig ledarabolok vagy 10-20 darabka fát, majd kikapcsolom és odakészítek még fát magam mellé, vagy valami ilyesmi workflow-ra gondolok.

(#64034) Barret001: igen, nem hiába kerülgetem én is már lényegében évek óta ezt az ötletet (először Ukrajnában láttam vagy 8 éve, de mostanában lett újra aktuális a fenti videó okán, ahogy szembejött velem). Van még egy másik alternatívám is ötletként, de ez is inkább "vastagabb", "egyágú" fákhoz lenne jó, a sok kis ághoz nem lenne annyira praktikus.

-
IO.sys
őstag
200 eur.
Ja, pont ez az 50dB-es tartomány érdekelne.(#64053) Barret001: na ez már valami köszi
-
emre
veterán
válasz
IO.sys
üzenetére
Létezik amit szeretnél, de az árára nem mertem rákeresni.
-
Barret001
addikt
válasz
IO.sys
üzenetére
Ennél kisebb a hűtőgép kompresszor,és semmi hangja.Kevesebb levegőt szállít,de a nyomása az nagyon rendben van! Lehet venni használtan is.
[használt] -
emre
veterán
válasz
IO.sys
üzenetére
Einhell TH-AC 190/6 OF táska kompresszor 97db, video
nem hiszem hogy van lényegesen csendesebb.(#64046) Barret001
Megfelelően minimalista.

-
lemmy71
őstag
válasz
IO.sys
üzenetére
Eldobható sűrített levegő spray, a 400ml -es már 500ft. -tól kapható. Egy olyan kicsi gyerek fel sem ébred a kompresszor hangjára. Amúgy meg egy lakásban ahol baba vagy gyerkőc van, én biztosan nem fújkálnák pc -ket, kitudja hogy milyen "gombás mikrobák" kerülnek a levegőbe.
-
IO.sys
őstag
Itt az a lényeg, hogy a gyerek ne ijedjen meg se itt, se a szomszédban. Fél évesen még komoly trauma az ilyesmi, figyelek rá. Egy ilyet is használok, meglepően jó - kifújni a 20 éves port, de vállalkozásban gyári tisztaságú felületeket szeretnék. A hűtő kompi még mindig nagy, pedig ha lenne helyem, nem gondolkoznék. Az lesz, hogy meghallgatok valahol egy táskát és kiderül minden.
(#64042) Barret001: szimpi.
Köszönöm urak!
-
emre
veterán
válasz
IO.sys
üzenetére
Kb. semmire sem lesz jó, max a matracot meg a labdát felfújni, ha van rá fél órád.
Ezt csináltam hűtő kompresszorból, két darab 6kg-os tűzoltópalackkal, 8 barra feltöltve, és kétszer, de inkább háromszor fel kell fújnom hogy az asztali pc-met kitakarítsam. Lehet majd rákötök még egy hűtőkompit, mert ez az egy nem tol annyit, hogy ne ürüljön ki a két palack fél percen belül, és 5-10 perc mire megint lehet használni, már ha a hővédelme nem kapcsol le.

Viszont tavasszal voltak nálam klímát takarítani és olyan kis aranyos hordozható workzone kompresszorral dolgoztak, hogy nekem is megtetszett. Nem mondom hogy halk, mert az éjszakás műszak után arra ébredtem fel hajnali fél kilenckor. Szóval számomra ha olcsó 20-25k között beszerezhető akkor ez lenne a megoldás, de ha drágább akkor kimegyek a piacra, vagy rendelek egy olajos Einhell-t 35k körül ami másra is jó lesz. Neked olajmentes lenne 25k körül.
-
-
DJGABI
addikt
válasz
IO.sys
üzenetére
tavalyi újságban találtam csak meg, 14. oldal [link] villanyos strandpumpa. múlt héten itteni lidliben még volt, de aldiban is árulják kb ugyanezt. baromira fúj, vettem is egyet melóba is. még nem teszteltem, a hegyes véggel, meg esetleg egy benzincsövet ráhúzva tervezem használni. de ez sem halk azért... kb mint egy hajszárító
-
Ribi
nagyúr
válasz
IO.sys
üzenetére
Szerintem egy porszívó kimenetére köss valami csövet + végére szűkítőt. Ha már gány topik.
Nem pont így, de a lényeg hasonló
-
csabulaxi
senior tag
válasz
imibogyo
üzenetére
én is egyedül darabolom a fát.
mi csináltunk egy ilyet, bár ez annyira jól sikerült, hogy ide nem is illik
a stihl honlapon is volt ilyesmi, csak az mobilabb, szétszedhető, befér egy kocsi csomagtartójábaez volt a minta
https://www.manomano.co.uk/p/forest-master-quick-fire-saw-horse-log-holder-chainsaw-fast-cutting-9250062 -
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Szeretnék otthonra kompresszort számítógépházak és laptopok kifújásához. Sok helyen kérdeztem, de nem jártam sikerrel.
Akadályozó tényezők:
- Nekem 6 hónapos gyerekem van, szomdénak 9 hónapos, felváltva alszanak. Nem lehet túl hangos.
- Nincs szinte semennyi helyem neki, egy 6L-es Einhell már nagyon nagy. Emiatt egy halk hűtőkompresszoros megoldás se jó, mert nem fér el, nincs időm se összerakni.A méret miatt a táskakompik maradtak, de úgy hallottam, az is nagyon hangos. Viszonyítási alapom egy Einhell 6L-es jószág, na az hangos. Ha tudtok valami halkabbatt, örülnék neki.
-
imibogyo
veterán
válasz
cinemazealot
üzenetére
Jóvanna... Vörk in progresszzz...

emre: van is itthon, azért is említettem meg a lábkapcsolót. Lényegében ez jutott nekem is elsőre eszembe. Vagy egy olyan kapcsoló mechanizmus, amit maga a vágandó anyag kapcsol fűrészelés közben (mint a mindjárt linkelt videóban)...
(#64026) macilaci78: így van. Azért is van ott a fejhallgató-erősítő doboza. Az támassza meg a fát. Majd természetesen tovább lesz ez gondolva, de most csak ennyi időm volt. Egyébként ebből a videóból van az alapötlet, van benne jó pár megoldás. Nekem mivel csak ideiglenesen van szükségem egy ilyen eszközre, így nem szeretném túlbonyolítani.
Egyébként nem is a biztonság miatt akarnám elsődlegesen kapcsolgatni, hanem mert ezek a fajta szénkefés motorok nem tartós üzemre vannak tervezve és idő nap előtt tönkremenne a gépem.
Gondolkodtam még a benzines gépem befogásán is, de mivel egyedül dolgoznék vele (hosszú idő), így a jószomszédi viszony megőrzése miatt (13 szomszédom van
) mégis az elektromos gépet preferálnám. 
-
macilaci78
nagyúr
válasz
imibogyo
üzenetére
A kapcsolgatást akartam javasolni, mert így elég balesetveszélyes. Amúgy jó lesz ez.
Ha a lánc tetején van a megtámasztott faanyag, akkor tolni akar akarja magát elfelé a támasztéktól. Olyat láttam youtube-on, hogy a láncvezető hegyén ment át egy tengely és ez tartotta.
emre: nálunk a hurkatöltőhöz van lábkapcsoló, jó öreg bakelit.

-
cinemazealot
addikt
válasz
imibogyo
üzenetére
Az a pumpálva bekapcsolás...

-
imibogyo
veterán
Azt hiszem ez elég Topik-ON. Házi aprítógép elektromos láncfűrészből, egy kimúlt abrikterből, egy fejhallgató-erősítő valamikori dobozából és pár darab szorítóból...

Ez még csak az elmélet tesztelése. Nem szeretném így járatni a gépet huzamosabb ideig. Készül a lábkapcsoló egy rendes hegesztett váz, és akkor majd a vastagabb ágak sem okoznak gondot. De ki akartam próbálni, hogy jó lesz-e egyáltalán. A válasz igen. Mivel egyedül kell mindent megoldanom a telken, még egy ilyen kis egyszerű gép is sokat tud segíteni. Ezzel vagy 10x több fát vágtam össze egységnyi idő alatt, mint a bakon egyedül mozgatva / pakolgatva/ dobálva mindent...

-
lemmy71
őstag
válasz
Barret001
üzenetére
Én sejtem hogy milyen szerszámra gondolsz, nekem is van egy két házilag gyártott kovácsolt raskette salber és egyéb cél szerszámom, de hidegen akár mit is mondasz normálisan nem lehet leszedni az alvázvédőt, főleg egy millió helyen hajlított alvázon
maximum ha sz...rá van rohadva és rozsdával együtt jön le az egész 
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Ed3r_X_
üzenetére
Áholy,
Rossz hírem van, nem fogod tuddni megúszni a spaklizást. A betonmaró csak oda jó, ahol a szőnyegragasztó alatt egyenletes a talaj, máskülönben öntheted az aljzatkiegyenlítőt hajnalig. Tudom miről beszélek, kétszer már sikerűlt megnyernem ugyanijen projektet. Nyáron, 40 fok melegben ennél nincs is jobb sport
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Satyricon
addikt
válasz
lemmy71
üzenetére
Igen, maradt a kapargatás. Próbáltam hőlégfúvóval és spaknival, de alig akart lejönni a gumi borítás. Szerintem brutál jó állapotban van e gyári alvázvédő, ráadásul alig lehet megbontani.
(#64008) Barret001: Szerintem ez kocsifüggő. Megnézném én azt az embert, aki melegítés nélkül nekiáll ennek a kocsinak, lekaparni az alvázát, egy normál spaknival. Hosszas melegítés hatására is épp hogy csak mozdítható rajta az alvázvédő.
Egyébként faterral hegesztettük is az alvázat. A bölcső felfogatási pont az egyik helyen el volt repedve. Vágtam be merevítésnek mind a 4 felfogatási pontra 2,5mm-es acél lemezt, és oda lett hegesztve. Mikor végzett, csak annyit láttam, hogy a gyári furatokon szép lassan jön ki a füst
Kicsit para volt, hogy ki ne gyulladjon a kocsi, de szerencsére az alváz hamar eloszlatta a keletkezett hőt. -
Bile Demon
őstag
válasz
Sokimm
üzenetére
A fel mentén lehetne zsaluzni egy kb. 30x30cm gerendát, (vagy ami egyenértékű az új koszorúval) ebbe lennének bekötve a födémgerendák.
A falon lyukakat vésnél 20-25cm mélyen és oda bevasalt nyúlványok lennének a gerendából, ezek terhelnének függőlegesen a teherhordó falra. -
Sokimm
senior tag
Sziasztok! A gányolás miatt merem itt feltenni (és nem azért, mert tudom, hogy mindenhez IS értetek) a kérdésem.

Van egy régi 50cm vastag falú házunk, aminek az oldalához szeretnénk egy konyhát. Minden megvan már a fejemben, csak a toldalék épület L alakban kapott alapot, és koszorút is (befúrva, be vasalva a másik két épületbe természetesen). (a koszorú még nincs kiöntve, oda lehet a gerendát bevasalni, hogy egybe kössön, fusson)Viszont a födémet (gerendázatot) nem tudom mihez illene rögzítene a régi házfalba.
Gerendákkal akarom (akár ytong, akár porotherm) megoldani, mert akkor nem kell zsaluzni a monolithoz.
De a gerendát mihez rögzítsem a régi ház falába? Ha a gerendák méretét megfúrom (ki vésegetem), és bedugom a gerendákat, az nem túl ogre dolog? Az erővonalak nem ülnek fel egy koszorún... mert nincs egybefüggő gerendázat (2 emeletes ház, földszinti rész tetetjét, tehát a fal közepébe akarok beállni.
A kép talán segít a probléma szemléltetésben.Ha alátámasztom valamivel, akkor az meg a falat fogja "kifele rántani (böszme egy épület, de azért mégsem lefele mutató erővonal lenne akkor)A friss házrész tetejét mindenféleképpen betonból akarom, járható "vízszintesre".
A kérdés röviden: A gerendákat hogyan csatlakoztatnátok a régi házba (hoz?)?
Minden ötletet előre is köszönök!
[kép] -
lemmy71
őstag
Azt ilyet régen oxigén és dissou -val csináltuk
De egy full alváz letakarításához csontra szét kell kapni a verdát, mert ha a belsejében begyullad a pokla és az egyéb kacat akkor már nem autónak hanem kormosnak fogják hívni
Az egyik haverom hasonlóképen járt harminc évvel ezelőtt, nem marad a 132 Fiatból csak két felni, bár hónapokkal később többet kapott a biztosítótól, mint amennyiért elakarta adni 
-
lemmy71
őstag
válasz
Satyricon
üzenetére
Én most fejeztem be a kétszárnyas garázskapu festéktelenítését
két hétig kapirgáltam a hőlégfúvóval
Sajnos megint rossz hírem van, fémről nehéz hőlégfúvóval festéket leszedni, mert az acél elvezeti a meleget, nem úgy mint a fa
Szerintem csak ott kapargasd meg ahol rozsdásnak érzed, majd a foltokat kikened alvázvédővel és utána telibe fújod az egészet rücsivel. -
emre
veterán
válasz
cinemazealot
üzenetére
A szálkás tárcsa, fedőnéven rendsodró csillagkerék.
Ebből is van több fajta.Pár évig mezőgazdasági gépalkatrész értékesítéssel foglalkoztam. A kopó alkatrész nem túl drága, de fődarab vagy hajtás, már húzós lehet. Kiskertes gépekkel nem nagyon foglalkoztunk, a szántóföld léptékű területen meg nem túl gyakori az önjáró megoldás, szóval kell valami ami meghajtja.
Amennyiben rotációs megoldás választasz akkor nem kell rendsodró, mert a két vágott rendet a dobok közé pakolja.
Én a Prillinger-nél dolgoztam, itt vannak a katalógusaik
De ki is emelek kettőt ami érdekes lehet:
1, Kert
2, zöldtakarmányHa a kapok cikkszámot tudok árat mondani, illetve bárki aki regisztrál, de nekem van egy kis kedvezményem is. Egyébként kezdem azt érezni túlzásba estem.

(#64003) imibogyo
Az MF kaszánál 60cm-es a legkisebb vágóasztallal, ehhez a legkisebb motor 6,5 lóerő.
mod:
Ja, és még egy: Fűnyíró topik
-
cinemazealot
addikt
Na, megint tanultam valamit.
És jó is, hogy ezt a slideshow-t most megmutattad, mert így most már tudom, hogy hívják azt a nagyon szimpatikus gépet, ami több "szálkás tárcsa" segítségével rendbe sodorja a levágott szénát.A gondom viszont az ezekkel a gépekkel, hogy egyrészt nem olcsók (ha már pár százezres tételről beszélünk, akkor inkább veszek egy fűnyíró traktort), másrészt belsőégésű motorral szereltek. Tudom, ez utóbbi nem szabadna hogy gond legyen, de tekintsük most ezt a feladat egyik kihívásának.

Új hozzászólás Aktív témák
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Spórolós topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Posta, csomagküldés
- Autós topik
- További aktív témák...
- LIAN LI Hydroshift II LCD-C 360CL - használt, garancia: iPon 2027.10.29-ig
- 3 db tokos ventilátor készlet 120 x 120 mm Pro Gaming ARGB, PWM vezérlő, távirányító
- 9Corsair Obsidian 250D Mini-ITX ház + Chieftec 500W CTG-500-80P tápegység
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Cooler Master HAF XM 922 GAMER ház
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (utolsó DARAB!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A végén,maradt egy kondi az asztalon.Még jó hogy észrevettem,azt elfelejtettem beforrasztani! Egyik képen látszik a helye.

)

) mégis az elektromos gépet preferálnám.

Sajnos megint rossz hírem van, fémről nehéz hőlégfúvóval festéket leszedni, mert az acél elvezeti a meleget, nem úgy mint a fa