Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- Fűzzük össze a szavakat :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
Peugeot 206 ECU javítás (beázás).
Kissé kockázatos a dolog, mert kívülről minden OK-nak néz ki, de egyfelől ott voltak a parajelenségek, megmagyarázhatatlan tünetek, másfelől az, hogy mi van ha nem is az ECU-val van baj. (előtte minden olyan alkatrészt kiszereltem és bemértem, amire hibakód utalt: MAP szenzor, elektromos gázpedál, elektromos fojtószelep egység)
1. gyárilag úgy volt kiöntve, hogy lyukas a csatlakozó alatt (persze ez csak szétszedés után látszik...)
2. idővel az alumínium ház felületén a korrózió nyomán nedvesség került az átlátszó fólia alá
3. fólia leszed, tisztítás alatta (kefével vízzel és féktisztítóval), szárítás sütőben 70 fokon
4. ideiglenes összerakás próbakör,
5. egy hét teszt üzem, minden rendben.
6. ház tisztítása, citromsav, smirgli stb.
7. semleges szilikon tömítővel az átlátszó fólia körbetömítése, a csatlakozó alatt is. csavarok körül is.
8. tettem MX4-es hővezető pasztát az injektor meghajtó IC alá és a gyújtótrafó meghajtó IC alá is!
9. összerakás után a doboz és panel közt is körbetömíteni, aztán az egész hátulját, különösen a csavaroknál.
10. kívülről több réteg bitumenes tömítés a csatlakozó körül (ahonnan eredetileg indult a korrózió)Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Roto NT vasalatos műanyag ablakról a szárnyat szeretném leszerelni. Az ablak nincs itt, de szeretnék felkészült lenni, amikor meghozzák.
A teherautóról csak darabokban fogom tudni leszedni.Nagyjából tudom, hogy kell, GU vasalatos ablakon már gyakoroltam, ott csak el kell fordítani a bukóolló csapját, bizonyos szöghelyzetbe és felülről kiütni.
A Roto NT vasalathoz viszont nem találok leírást, valami "311 029" számú szerelőkilincsről ír a katalógus.
Kérdés enélkül meg lehet e oldani?
És mi a helyzet az alsó sarokcsapágynál, arról simán leemelhető vagy ki kell oldani előtte ott valamit?Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Essejó #55932 üzenetére
Szülőknél a panelben fehér szigszalaggal van végig betekerve a csésze hátsó csöve, alatta egy PVC cső van és azzal együtt van betekerve, átlapolással, több rétegben.
Talán azért, mert régen szivárgott. Mindegy jól néz ki és nem ereszt.Két éve volt felújítás, "csak kicsavartam a két csavart" és a kilógó csővel együtt félretettem a csészét (az került vissza, mert szép a színe, tiszta (minden nap kipucolva, domesztosz stb.), jól passzol a csempéhez és járólaphoz. A most kapható "snassz egyen-fehér" visszalépés lenne.)
Végén új réz WC rögzító csavarokkal lett letéve és a burkoló körbe is szilózta, nem billeg, minden ok. Esztétikailag egy új réteg fehér szigszalagot is kapott!
Házam átépítése kezdetén az alsó kifolyású csészét cseréltem (ráálltak, amikor a fafödémet bontották, eltört). Na ott a metlachiról próbáltam felvésni a cementes izét, és a lapok indultak meg... Végül inkább a maradék Ytong ragasztót használtam, ami ott volt a szemét kupacra kiöntve, de még nem kötött meg, abba fektettem, kb. 2cm vastagon. Ugye ott volt a régi csésze nyoma, az új nem volt kompatibilis, ezért magasabb lett az egész. Az ültető gumi helyett PET palack megfelelően szűkülő részéből vágtam a csatlakozó csövet, köré zöld-sárga szigszalag, hogy ne szivárogjon. Ott is volt 100mm zöld pvc, meg eternit cső is alatta.
Ez is jó régen volt már, már új fürdőszoba van, de ott OFF-topic módon van ültetve a WC, azért egy 2cm-es excenter csak befigyelt. (drága vizes nem tudta egy vonalba tenni a nyomóöblítő szelep kiállását a csatorna csővel.)
A régi WC helye ugyan még látszik, most lépcsőház van ott,a lépcső alatt ott a mozaiklap és a WC nyoma.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
A szomszéd felújította a konyháját, egybenyitotta a nappalival. (Ami szerintem egy agyrém, én épphogy szétválasztani szeretném.) Nem is ez a lényeg, fogta és telerakta a mennyezetet hidegfehér spotokkal. tisztára olyan, mint a higanygőz lámpa vagy xenon vagy nemistudom mi, nagyon természetellenes fénye van.
A zasszonynak nagyon tetszik, hogy milyen jó vakító fehér a világítás a szomszédban, milyen modern, milyen szép stb.
Kapott egy olyan spotot a fürdőbe (ideiglenesen fusiba).
-ha annyira tetszik, nézegessed, simogassad ott a spotot, mert én nem fogok egy zombit nézni a konyhában. A tükörben meg pont úgy tükröződik a fénye, mint a rozsdamentes fazekakon a szomszédnak.A hidegfehéret sikerült elszabotálni, de azóta már 8db melegfehér spot világít a konyhában. Sajnos olyan, ami 50Hz-el vibrál. feldobod a palacsintát és szaggatottan jön le... Stroboszkóp.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz kisbe88 #56571 üzenetére
Az ajtó jó helyen szokott lenni, az okozza a problémát, ha megemelkedik a padló szintje, mert pl. a padlószőnyegre rakják a lamináltat... Vagy a szőnyeg helyére a rendes parkettát. Vagy a kőre még egy réteg követ stb.
Az ajtó aljából le kell venni 5-10mm-t és pont jó lesz. Ha túl sok az alátét a pánton, akkor felül fog szorulni az ajtó.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz blazsemák #56743 üzenetére
A tápkábelnél, a megadott áram a maximális terhelhetőségre vonatkozik. Nyugodtan köthetsz rá. 90W-os tápot. Csak annyi áram fog átfolyni a kábelen, amennyit a tápegység felvesz. Szóval nem a kábel határozza meg, hogy mennyi áramot fog felvenni a táp.
Egy 90W-os táp kb. 0.5A-t vesz fel maximum. (90W kimenőhöz a hatásfoka miatt felvesz mondjuk 115W-ot és 115W / 230V = 0.5A)
Egy 400W-os táp kb. 2A-t vesz fel maximum.A meghibásodásnál inkább az lehetett, hogy félre csúszott egy két tüskével oldalra vagy egy sorral fel/le a HDD-n az átalakító és rossz lábra került a táp.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Adott egy gipszkarton álmennyezet, ami el lett rontva. még festés előtt rendbe akarom hozni.
-rossz a magassága, pont nem elég a 10cm-es direkt függesztő, ezért hiltiszalagot használtak.
-nem szakszerű: hiányzik a párazáró fólia, műanyag dűbelekkel rakták fel. A falon kevés, lötyögős csavarral van felrakva az UD profil.Gondoltam újraépítem, már le is bontottam a lapokat. (én + egy T léces segéderő + a fejem búbja, hátam közepe stb.)
Kb. 8cm-es magasságú lenne direkt függesztőkkel.
1. Az acél beütőéket a betonkefnibe, vagy a vasbeton E gerendába szokták befúrni?
Azt azért én is tudom, hogy nem szabad a gerendát megvésni vagy fúrni, de a kefniben tényleg nem tartott semmit, mutatták, erre hivatkozva annó műanyag dűbellel rakták fel.
A többi helységben az E gerendába lett befúrva...Gyakorlatban hogy szokták? Milyen fúróval fúrják a kefnit, hogy ne menjen szét és utána tartson is a beütőék?
2. CD profilok távolságának. 50cm OK? (12.5mm kartonhoz)
3. vízszintezés, hogy érdemes a CD profilokat vízszintezni? Az OK, hogy bedugom az UD profilba és vízmérték, de hogy ne legyen hullámos kereszt irányban se, van valami jó tipp?
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz #33253120 #57182 üzenetére
Lehet előtétezni. Az, hogy mekkore előtét kell, attól függ, hogy mekkora a bemenő ellenállása a műszernek.
Ha 1 Megaohm, akkor 10db 10Mohm ellenállással nagyjából 100-as lesz a leosztás (101-es).
Ha 10 Megaohm, akkor 19db 10Mohm ellenállást. (20-as leosztás) Ami 12kV-ig jó a műszerhez.A leosztás:
K = (R be műszer + R előtét) / R be műszerU nagy = U mutatott * K
Az előtét ne egy ellenállás legyen, mert képes átütni, inkább több egyforma, 10kV-ra szerintem a 10db már biztos megfelel.
Azt is lehet, hogy nem csak soros ellenállás van, hanem a föld fele egy másik.
Sorban: 10db 10Mohm (100Mohm), a föld fele 1db 100kohm, ez kb. 1000-es leosztás.
Viszont a soros tag eredő ellenállása ne menjen 100Mohm alá, mert az is 1W-al terheli a 10kW-os fesz. forrást.[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz #33253120 #57186 üzenetére
Igen, arra jó lesz a 100M / 100k osztó, hogy kiderítsed jó e a táp.
10% hibát okozhat (ennyivel fog kevesebbet mutatni), ha a műszer 1Mohm-al ott van az osztó alsó 100kohm-os tagjával párhuzamosan (terhelt fesz. osztó).
Simán hanyagold el a jelenséget. Ha 10V-os mutat a műszer, akkor 10kV van a táp kimenetén.Amúgy, ha megméred osztóval és anélkül a 230V-ot, akkor azzal kalibrálni is tudod.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz GeriTheFox #57290 üzenetére
Príma!
A felhasznált anyagról két régebbi projekt jutott eszembe:
1.
1999-ben a P2-266 procim Celeron-A 300@450-re upgradeltem.
Igen ám, de a CPU-hoz kellett egy Socket370-Slot1 átalakító kártya, ami magasabb, volt mint a régi proci, és a táp akkoriban még nem a ház aljában volt, hanem a CPU fölött. Ahhoz, hogy vissza tudjam tenni a tápot, le kellett szerelni a fedelét. Érintésvédelmi okból csináltam papírfedőt neki, amit be lehetett nyomni annyira, hogy elférjen a proci is.2.
Mélyláda projekt. Akkoriban 1999-2000 köröl Haverral valami EPSON nyomtató, vagy PC ház papír dobozából csináltunk "transmission line" hangdobozt. Benne valami 25-30cm zöldsomogyi hangszóróval. Jó ötletnek tűnt, került bele megfelelő hosszúságú csatorna, szépen kivezetve az előlap alsó részén. Amikor kipróbáltuk, hangosabban zizegett a papír, mint a mély hangok ereje, sebaj, akkor nagyobb powerrel megnéztük. Repkedtek ki a papírcafatok a lyukon.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Ötrétegű csőhöz való "kulcsos" idomot fel lehet újra használni valahogy? Milyen fusi módszerrel lehetne leszedni a csőről?
A képen látható padlófűtés osztó-gyűjtőn melyik az előremenő, a lenti piros?
Miért a fenti kék ágban vannak a beállító szelepek?Csak azért kérdem, mert egy másik rendszernél az előre menőben láttam a szelepeket...
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Thorus #57348 üzenetére
Igen, hasonló idomra gondoltam, 20-as alupex 3/4 belsőmenet átmenet.
Anyát lecsavartam, szorítógyűrőt hátrébb toltam, az idom forog a csövön, ide-oda forgattam fél fordulatot, közben húztam, de nem sikerült megmozdítani. Pedig melegedett rendesen a súrlódástól
Egy irányba forgatva és közben húzva is próbáltam.A cső, ha károsodik az nem gond, csak az idomot szerettem volna máshol felhasználni. Bár ezek után a tömítése is lehet, hogy megsérült a forgatástól.
Szóval ez leszedhető, csak én vagyok gyenge hozzá?
Majd kondizok akkor 16-oson, mert abból is van egy, ami felszabadult.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Műanyag ablak keretre rásült védőfólia leszedésre van valami jó módszer?
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Ami nem annyira látszik a képen:
-Kb. 3 évet bírt (hajszárító, mosógép, napi 5-6 mosás)
-Rácsempézés miatt a (barna) doboz olyan mélyre került, hogy a dugalj nem tudott miben megkapaszkodni, egy szétvágott (fehér) dobozzal volt megfusizva, emiatt normál használatkor ki/be csúszkált...
-a barna dobozt kiszedtem
-A csokiban lemezke van a csavar alatt, az Alu vezeték végét megcsiszoltam és ónozott réz érvéghüvelyt húztam rá.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Sokimm #58032 üzenetére
Én már próbáltam sütőben hőálló matt fekete festéket ráégetni (Gorenje, hőlégkeveréses).
A sütőnek semmi baja nem lett, már a következő sütésnél se volt szaga.
Ellenben erősen füstölt, lángot nem láttam. Panel 3. emeletén necces volt!
Bár így utólag visszagondolva, lehet, hogy nem is a festék volt, hanem az olaj a hűtött féktárcsa belsejében... Kívül lepucoltam festés előtt féktisztítóval, de a belsejére nem is gondoltam.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Végülis nem teljesen off-topic:
Ha van jobb topic, akkor kérek elirányítást oda... A fűtésszerelést már próbáltam, de ott válaszra se méltattak.Barkácsoltam egy adatgyűjtőt.
Van benne STM32F4 Discovery eval board
"gányanyák" (próbapanel)
7805, kondi, ellenállás. dugasztáp.
GPRS modem
Internet.
Raspberry PI
szoftverek.
szigszalag
melegragasztó
utp kábel nem rendeltetésszerűenFűtésrendszer barkácsolás.
Van 3 körös padlófűtés (30m2 terület, 3db egyforma 66m hosszú kör, 20mm csőből).
Az osztót rákötöttem a kazánra.
A rendszer "új" át van mosva (átjárható), fel van töltve (ioncserélt víz + inhibitor) és légtelenítve.
A kazán szivattyúja max. fokozaton van. A rendszer számított ellenállása: 160mBar, így számítás szerint 900 litert tud keringetni, ami bőven elég.A gond ott kezdődik, hogy amikor a kazánt beállítom mondjuk 40 fok előremenő hőfokra, beindítom, akkor nagyon hamar eléri az előremenő vízhőfok a 40 fokot, mármint a kazán szerint. Az én hőmérőmön még csak 27 fok van. A visszatérőn 17 fok.
Amikor már átmelegedett a padló, (26 fokos) és "lemodulál" a kazán, akkor 32 az előremenő és 26 a visszatérő. (a kazán ekkor is 40 fokot jelez).
A hőmérőim a kazán alján a réz csővel jó termikus kapcsolatba vannak hozva és az egész szenzor környéke + 10-10cm csőszakasz le van szigetelve két réteg csőhéjjal.
Van egy hőmérő is bebetonozva a padló közepén (az előremenő és visszatérő csövek között félúton a felszín közelében).Az előremenő a kazán szerint 40 fok, valóságban:
nagy lángon: 27fok
kis lángon: 32fok
(megjegyzem, a cső kézzel is inkább 30 fokos, mint 40...)Tehát szerintem az okozza a jelenséget, hogy a kazánban az előremenő hőfok szenzora nem csak a vizet méri, hanem a hőcserélőhöz is hozzáér, vagyis a láng azt is melegíti...
Azt nem tudom, hogy ez a mérési eltérés mennyire normális vagy ez már sok?
Szándékosan ilyen, hogyha valaki víz nélkül járatja, akkor egyből érzékelje a melegedést? El tudom képzelni, hogy ez ilyen, de soknak találom a mérési hibát!
A kazán hőmérője, amúgy pontos, ha nem ég a láng, és szoba-hőmérsékletű a hőcserélő, akkor reálisat jelez előremenőnek.Másnak van ilyen tapasztalata? Esetleg valaki, akinek BOSCH Condens 3000W kazánja van?
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz freeknight #58668 üzenetére
Szerintem egy csavar is megfogja, akár véglegesen is
A szigiszagi egy idő után gusztustalan ragacsos lesz. Én már csak tudom, a hangfalam levert sarkát -ahol kilátszik a fa- szigiszagival pótoltam. Pár havonta magától lassan lecsúszik róla és ragacsos nyomot hagy...
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz zsolt19900 #58713 üzenetére
Igen és azt is megmutatja, hogy melyik irányba és mekkora áram folyik.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz tboldi #60498 üzenetére
Ki szokták csavarni a sebességmérő jeladót és annak a helyén is be lehet tölteni az olajat, olyan kocsin is, ahol van normális betöltőcsavar, mert könnyebb betölteni és könnyebb túltölteni. Hallottam olyanról, hogy valakik kissé túltöltik, mert elvileg jobb bizonyos váltóknak.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
A mágnesesen rögzített, levehető csempét mivel szokták fugázni?
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Atomantiii #61105 üzenetére
Én BOSCH multigéppel vágtam ki a csempét.
A hozzáadott fa/fém bimetál fűrészlapot feláldoztam, 3 csempét körbe vágtam vele, hatékony, pár perc az egész, de nagyon leamortizálódott.
Azóta lett karbid vágó hozzá, de amikor hallottam, hogy csöpög a víz és nedvesedett minden, akkor nem akartam várni még egy napot.A fenti WC tartályhoz gyárilag volt egy 1/2" PVC könyök, az repedt el. Ide lett rákötve a nyomóöblítő szelep 30 éve, mert a tartály akkoriban gyakran elromlott... A nyomóöblítő szelep az jól bírja. Ez a második 30 év alatt, az első is működik még, de az már randa és hangos lett, de a műhelybe az is jó.
Eddig fixen le volt burkolva. Nem is volt vele gond, de a szomszédnál csőtörés volt 2 hete és gondolom akkor megcsavarták a csövet és attól repedhetett el. Csak lassan szivárgott, permetezett a falra egy kis lyukon.
Most ez a T ki lett cserélve vasra, ezt vizes csinálta, viszont amit utána beépített 16-os műanyag csövet és átmeneteket, azok olyan szűkületet csináltak az öblítőszelep előtt, hogy nem lehetett rendeltetésszerűen használni a WC-t.A fenti leágazást ledugóztam és betettem egy másikat lenti (fürdőbe átmenő) T fölé, hogy egy helyen legyen minden.
Meglepődtem, hogy nem szivárog sehol.
Csak a hollanderrel szívtam, mert azt 5x kellett szétszedni/összerakni, hogy ne eresszen. Nincs perem a tömítésnek és szerintem kisebb is a kelleténél emiatt csúszhatott félre.(#61103) DonElvis:
Igen van, ilyen, de nem nekem, mert ugye ezt csempézés közben kell beépíteni, utólag már macera lenne.Megáll a csempe a helyén a sarokban a kis fugadarab a helyén tartja, de valamit kezdeni kell vele, mert jön egy széllökés az aknában és kirepül a csempe.
Pl.: [link]
Azért is írtam a kérdést, mert tök jó ez a mágneses cucc, de a fugával akkor is kell valamit kezdeni...
Most jut eszembe, hogy talán valami takaróprofillal lehetne megoldani körben.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz dewil666 #61582 üzenetére
Hálózatra csatlakoztatva a kis piros led világít de áram nem jön ki belőle.
Vezeték szakadás nincs.Hol keressem a hibát?
A polaritás váltó kapcsoló lehet rossz, vagy a forrasztások elengedtek. Ha rossz a kapcsoló, kösd át fixen úgy, hogy a + legyen a csati közepén.
Ja azt mérjed, hogy a kondik lábán alulról megvan e a DC. A két kondi közt van egy ellenállás, esetleg az égett szét, ha a kimeneten zárlat volt.
Ha az a nagyobb méretű ellenállás szakadt (több, mint 1-2 ohmot mérsz), akkor helyettesítsd egy vezetékkel.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz CHIPman #62001 üzenetére
A kifolyócső az nem teljesen szabványos...
Pl. a kínai csaptelepre nem volt jó a Mofém cső, mert a kínainál a két O gyűrű közelebb van egymáshoz és az O gyűrű távolsága a cső végétől is eltért...
Sajnos meg kell mérni / próbálni.
A csapok távolsága ilyen excenteres összekötőcsővel állítható kb. +/- 5-10-20mm, de a névleges méretet 150mm szokott lenni, azért érdemes ellenőrizni, a régin, hogy tényleg annyi e.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz csubuka #62087 üzenetére
Mérjél kétszer, egyszer úgy, hogy jobb oldalon van a pointer egyszer úgy, hogy a bal oldalon van, (vagy fent és lent) persze ne a pointert mozgasd, hanem az egészet forgasd el 180 fokkal a tengelye körül. Ki fog esni a lézer és a vízmérték közti szögeltérés a két mérés átlagolásakor. Persze ilyenkor is gondosan vízszintbe kell állítani magát a vízmértéket.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Használ valaki 13cm-es rozsdamentes csővel bélelt kéményt vegyes kazánnal (16-20kW)?
És 14x14-es béleletlen kéménnyel? 8m körüli hosszról van szó.
Működhet, vagy teljesen lefolytja és csak jönne vissza a füst?Azért kérdem, mert már kéményes cégnél jártam, ezzel a kérdéssel, és azt mondják, min. 15cm-es csővel bélelt kémény kell a vegyes kazánhoz és az én 13cm-esem-re csak "kis kandallócskát" lehet rákötni. Azt meg nem akarok, mert a pincéből indul és a fürdőszobán megy át. A kandalló nem játszik.
Egy kisebb vegyes kazánt szeretnék (16kW) a pincébe. Szűkíteni tilos, ez ok, de olyan is létezik aminek 13cm-es a füstcsöve az ráköthető szűkítés nélkül a kéményre, de erre is azt mondják, hogy nem jelenti azt, hogy elég neki a kémény.És a gyakorlatban mi várható? Azért érdekelne, hogy muzsikál a 14x14 kémény, mert ha már az is problémás, akkor én meg se próbálkoznék a 13cm-essel.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Akos1994 #62351 üzenetére
Itt mondjuk kicsit más, de hasonló probléma, mert 10+5cm-el szigetelt társasház, ezért az egész felmelegszik, nem csak egy szoba...
Ami garantáltan segít:
Reggel ablak bukóra, aztán meló után hazaérkezéskor becsukni. Kell pár óra, amíg 18 fokról 23-ig feltornászik a hőmérséklet abban a helységben, a többi meg nem lesz 26 fokos.Éjjelre résszellőző állásban hagyni a hálószoba ablakot + bukóra hagyott konyhaablak az elég szokott lenni (így legalább egy fal hűti a szobát + nem melegszik fel nagyon a belső folyosó előszoba stb.).
Érdemes párásítani valahogy, pl. a szobában teregetéssel, különben reggelre szétszárad az ember mindene.[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Irmscher 353 #62640 üzenetére
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz szabifotos #63071 üzenetére
Nekem is van még a német 20 éves Osram Delux EL longlife kompakt fénycsőből. 4db és egy se romlott még el...
hálószobákban 1-1db 1db a konyhában és 1db 17+ évet lenyomott az ablaktalan fürdőszobában! kapcsolások száma napi 20...
Mondjuk a 23w-os fénye már láthatóan gyengébb, mint egy új 20w-osnak.A felújítás miatt cseréltük le a lámpatesttel együtt. A 2 éves LED-et most cseréltem a héten, mert az már fele olyan fényerőre degradálódott, besárgult izé lett. (Osram 6W E14 LED).
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Rendeltem konyhaszekrény ajtókat. Egyszer csak kész lesz. Kértem pánt hely fúrást is.
Mondtam úgy fúrják, hogy a szokásos 35mm pánttal 16mm-t takarjon a korpuszra, mert eszerint méreteztem az ajtólapok méretét (19mm-es lap tartja az ajtót és 3mm-el kisebb az ajtó) és hogy ne kelljen majd speciális ofszetes drágább pántot vadászni.Biztos nagyon durván hülyeséget mondhattam, mert az ember megvetően nézett, hogy ők egyféleképpen fúrják a pántot: sorozatmaró géppel és euró szabványos, stb. 36mm átmérő és 3.5mm-re a lap szélétől van (ha jól emlékszem ezeket mondta, meg valami 98mm az aljától tetejétől).
Ugyanezzel a szöveggel bementem egy vasáru boltba pántot venni, és ott is lesajnáltak.Tehát milyen pántot kell vennem, hogy jó legyen? 16mm-t takarjon a pánt mellett úgy, hogy 3.5mm-re a szélétől van marva a fészek. Egy két felső szekrény feletti kisszekrény ajtónál van olyan, hogy optimális lenne 12mm-re letekerni a rátakarást, talán ennyi tolerancia még van a pántokban.
A bútor elég vegyes lent 30-40mm korpusz van, itt úgy méreteztem, hogy erre csukódik rá 20mm-t és becsokva egyformák szépek az ajtók, de a 16mm-t tartani kellene a pánt oldalon.Rugós kellene, ha van ilyen méretben, ami lehetőleg nem csapódik be, hanem lelassul, bár ez a funkció elég a gyakran használtakhoz.
Webshopból rendelném, vagy észak-pesten valahol venném.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
Akkor sima rázáródó pántot kell keressek?
Az egyik gyártónál még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy külön kell venni a talpat hozzá. Van 0 és 3mm-es. meg a rugót is...
Olyan kellene, mint amit a lapra szerelt bútorokhoz adnak, leveszem a talpát csak felcsavarozom öszedugom, beállítom, és kész. Sajnos nem tudom leolvasni, mi van ráírva.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #63272 üzenetére
Végül is feldolgoztam a BLUM katalógus 0-200 oldal közti részét, és megrendeltem az összes pántot, talpat, csavart, fogantyút stb. ami kellhet. OBI-ban vettem fúrósablont a pánt talp csavarok helyéhez. (ha lett volna alkalmas fadarab csináltam volna).
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #63267 üzenetére
Végül is jól sikerült a projekt. Az ajtók nyílnak csukódnak, futnak egymással, ahol kell.
Az első ajtónál fúrtam el a pánthelyet úgy 1.5-2mm-el, pont befelé, így nagyon kiállt, nem lehetett beállítani rendesen (merőlegesség miatt elment) ott kb. 2 percet kellett drémelezni, hogy helyre jöjjön.Most jön a munkalap csere, és az alsó szekrény frontok cseréje.
Silgranit (tm) mosogatót kellene kiépíteni (újra felhasználhatóan) a munkalapból, ami nagyon alaposan vízmentesen körbe van ragasztva fuga anyaggal. Kívülről nem merném körbevágni, mert kb. 0-ra vékonyodik a széle és félek tőle, hogy le fog pattanni itt ott.Bruhe
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Videós, mozgóképes topik
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- STB+külső HDD help
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest