Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
-
LOGOUT
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aidan85
aktív tag
Valószínűleg, ahogy kenyérnél is, a liszt és a víz mennyiségén kell módosítanod a kovász hidratáltságától függően. Egyszerű példa, 100-as hidratáltságú kovászból 100g-ban 50 liszt és 50 g víz van, ennyivel kevesebb kell a recept szerintithez képest.
Én ez alapján csináltam pizzát: [link]
-
Ha kovásszal készíteném a pizza tésztát akkor - helyes kovász mennyiségen kívül - van valami amit máshogy kell csinálnom mint élesztő esetén?
-
bl4ze
veterán
válasz
IntelKiller7 #1196 üzenetére
Teljesen jó liszt ez, ha nem extrém 72-96 órás tésztákra "mennél" vele.
Bátran vedd meg.Emprise : mekkora buciból készült? a képen igen picinek tűnik, mekkora pizza ez ?
-
IntelKiller7
veterán
Igen, ezt észrevettem, hogy mindig más az anyaghányad.
Megpróbálom aztán meglátjuk.
Szakács vagyok, vagyis voltam a Covid előttig, bennem van ez a rohadt maximalizmus, így amikor már 5 fajta receptet nézel, 5 féle képpel elkészítve hát őő...Ez a kézzel dagasztás vs gép(Kitchenaid) is eldöntendő még.
Illetve ez a kétszeri kelesztés vs amit itt írtatok ötletek sincsenek még letisztázva bennem.
Lehet elosztom, aztán megpróbálom mindkettőt. Sok időt úgysem vesztek vele, aztán legalább mindjárt meglátom, hogy melyik szimpatikusabb nekem.Sosem szerettem sütni, sőt, kifejezetten utáltam, de ez a Pizza téma egyre jobban érdekel.
Bár a hamburgert így sem fogja tudni lekörözni.bl4ze
Pécsett nincs Auchan, szekire meg nem mennél el ezért, így marad a Metro-s.
Anno haverom a pizzeriájában használta ezt a Metro Chef-es lisztet, de ezt a "hagyományos" magyar pizzát sütötte vele, így nem derült ki, hogy mit is tud.
-
M3aN
senior tag
válasz
IntelKiller7 #1192 üzenetére
Vito jó, de hidd el: úgyis magadnak kell kitapasztalni. Követem egy ideje, és érdekességként tényleg nézz meg tőle pár videót, észre fogod venni, hogy sosem csinálja ugyanúgy, sőt még a recept sem mindig ugyanaz. Öt videóban öt különböző módon csinálja.
Függ a liszttől is alapvetően és a hidratációtól természetesen.
Nálam pl. a Caputo és a Metro Chef ugyanúgy működik, de a Barilla 00 kevesebb vizet igényel, ugyanazon hidróval más a konzisztenciája és nehezebb vele dolgozni. -
bl4ze
veterán
válasz
IntelKiller7 #1192 üzenetére
Auchan 5Stagioni jó liszt :
metro-ban is van 1-2 féle jó.
-
IntelKiller7
veterán
válasz
vinacarlos #1185 üzenetére
Eddig mi is kibuciztuk előző este, és sütés előtt 2-3 órával kivettük a hűtőből.
Most ez a videó alapján mennék, azért írtam ezt.
[link]
De már annyi videót néztem tőle ahol mindig máshogy csinálja, hogy kicsit elvesztem a sok variáció között.Nápolyi pizza kedvelők fb csoportban néztem, hogy sokan csinálják a Gyermelyi 00 lisztből, és tök szép lesz. Lehet adunk neki egy esélyt. De azért megnézem holnap még a Metroban, hogy mit kapni ott.
-
bugizozi
őstag
válasz
Digitalpimp #1179 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az ajánlást
A Lidl-ös az ez? [link] mennyibe került? -
Mano66
senior tag
válasz
gyuszos #1181 üzenetére
A Bosch MUM sorozat 1000W-tól ajánlott vétel. Sokan használják a facebookos kenyeres csoportban. Én Kenwood-ot használok, de nagyon el szállt az ára.
Amit írtál most akciós.
[Bosch MUM58231] -
vinacarlos
tag
válasz
IntelKiller7 #1182 üzenetére
Nem feltétlenül sok idő ez, de liszt függő.
Nekem az vált be, hogy az utolsó éjszakát külön bucizva pihen a tészta és sütés előtt csak felmelegedni veszem ki. -
M3aN
senior tag
válasz
IntelKiller7 #1182 üzenetére
Szerintem túl fog kelni. Én így csinálnám:
2. nap délután poolish bekever, kint hagyni szobahőn 2-3 órát majd hűtő.
3. nap 9-kor tészta begyúr, 15+30 perc pihi, buci és délben sütheted.Amikor hirtelen jut eszembe, hogy kellene kenyér, akkor 24 órás hűtős kelesztés helyett 3-4 órás 22°C szobahőn kelesztéssel ugyanazt érem el.
-
Aidan85
aktív tag
válasz
bugizozi #1178 üzenetére
Én egy Bosch MUM48R1-et használok már 3 éve. Keményebb tésztánál lehet hallani, hogy erőlködik, de még bírja. Hol lehet lekopogni???
Ennél kisebbet semmiképp se! -
IntelKiller7
veterán
Hetvegen, vegre beroffentjuk az Ooni-t. Iden eloszor.
Vito fele tesztat neztem. Ezt a dupla fermentacios verzio.
1 nap delutan/este poolish bekever, 2. nap delutan/este poolish + tobbi liszt, viz. osszekever.
3. nap reggel bucizas, delben sutes.legalabbis ez a terv.
Ha valakinek van tippje vele kapcsolatban, varom a tapasztalatokat.
Lisztet meg nem vettem, de, ha tudtok valamit amit erdemes kiprobalni, akkor csak nyugodtan.. 😀 -
gyuszos
tag
Ha már dagasztás, a MUM58231 jó lehet?
Bocs, de sem chrome sem samsung böngésző alól nem tudom a linket beszúrni.....
-
Mano66
senior tag
Szerintem NEM. Nem lesz olyan finom mint a sütőben sült. Ezt saját magamnál tapasztaltam. Takarítsd meg megadnak a pénzt. Vegyél inkább egy jó jénait kenyérsütésre. Meg egy legalább 1000W-os dagasztó gépet, ha nincs. Ennek a feleséged is őrül majd, mert tudja másra is használni. Gyökér kenyér sütéshez még ezek sem kellenek. Max 15 perc este, 30 perc reggel + a sütés.
-
gd4n1
újonc
Szervusz!
Igen, azt én is látom, hogy kovászos kenyeret nem lenne egyszerűbb sütni vele. Viszont arra is használnám, amit te is mondasz, hogy csak belerakom a hozzávalókat és pár óra múlva megvan a kész kenyér, ha "sima" kenyeret akarok készíteni a bolti helyett mondjuk.
Azt kell mérlegelni, hogy át akarok-e térni erre, hogy amit eszünk kenyeret azt otthon sütöm. Mert abban az esetben már megéri egy kenyérsütőgépbe beruházni. -
Mano66
senior tag
Saját tapasztalat. Felejtsd el a kenyérsütőgépet. Ha elektromossütőd van sokkal jobb, szebb kenyeret sütsz mint kenyérsütőgéppel. Az enyémet oda adtam a fiamnak egy ideig avval sütöttek majd ők se használták és elajándékozták. 3-4 év használat után is azt mondom, hogy pénz kidobás volt a megvétele. Egy előnye volt amit kovászos kenyérnél nem tudsz kihasználni. Mindent beleraksz és csak kiveszed a kész kenyeret.
-
gd4n1
újonc
válasz
mg_traki #1173 üzenetére
Szia!
Eddig hűtőben kelesztetten a kenyeret, lehet kipróbálnám a gépben kelesztést, de a hosszú, hűtős kelesztés eddig bevált. Amit néztem kenyérsütő gépet, azon eleve csak olyan program volt, hogy kovászolt tészta, ami után nincs sütés, ha azzal végez egy külön sütő programot kellene elindítani.
Az világos, hogy a kovászos kenyér több törődést igényel, nem olyan gépet keresek, aminél megnyomok egy gombot és x óra múlva kiveszek egy megsült kenyeret.
Amire használnám kovászos kenyér sütésnél a dagasztás és a sütés, esetleg még a kelesztés. De nyilván ki kell kísérletezni, hogy az adott kenyérsütő hogyan tudja megsütni/dagasztani.
De akkor ezek szerint az egyszerűbb kenyerek mellett, lehet kovászos kenyérhez is használni sütőgépet.
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat! -
mg_traki
csendes tag
Ha a kelesztést is a gépre bízod, akkor kovászos kenyeret olyan kenyérsütőgépben lehet sütni, aminek van indítási késleltetése (típustól függően a maximális késleltetés 10-24 óra közötti). A kovásznak több időre van szüksége mint a sima élesztőnek - ehhez kell a késleltetés. Annyi teendő van, hogy - csak saját felelősségre! - ki kell venni a keverőlapáto(ka)t az üstből, beletenni a 1x vagy párszor meghajtogatott tésztát az üstbe, beállítani egy sütő-programot - lehetőség szerint keverés dagasztás nélküli "csak sütés" programot, lehet ekkor ki sem kell venni a keverőlapátokat -, beállítani a késleltetést figyelve, hogy mennyi legyen a kelesztési idő + 1 óra program szerinti sütési idő és indítás.
A kovászos kenyér több munkát kíván, mint a sima élesztővel készült, különben tömör lesz. A keverést, dagasztást, hajtogatást nem bízom a sütőgép programjára (helyette robotgépi dagasztás, majd kézzel hajtogatás van), a kelesztés és sütés vele viszont nekem bevált.
Ha nincs idő kidolgozni a kenyértésztát, várni a hajtogatások között, de mégis kovászos kenyeret szeretnél, akkor a ráfordított idő 20 percre csökkenthető egyszeri hajtogatással, a végeredmény viszont már tömörebb kenyér lesz, mintha MEGDOLGOZTUNK volna érte.
Pl robotgépi dagasztást követően az egyszer áthajtogatott tésztát rögtön az üstbe teszem, nekem 6 óra 30 perc kelesztési idő vált be, ehhez hozzájön a csak sütés program hossza 1 óra, így jön ki a 7:30 beállítandó késleltetési idő, ami azt jelenti, hogy indítástól 7 óra 30 perc után végez a sütéssel. Ekkor indul további 1 óra melegen tartási program automatikusan a gép belső programja szerint, ami tovább süti a kenyeret. Ez utóbbira nálam szükség van, mert enélkül nyers marad a kenyér teteje. Kihül, kiveszem.
-
Aidan85
aktív tag
Nem olyan rég utána olvastam az átváltásnak, mert épp Labi az erdő pékje könyvből grissini-t kellett sütni a gyerekeknek. Nem olyan egyszerű, hogy 1g élesztő hány g kovász, mert csökkenteni kell a recept liszt és víz mennyiségét is a kovász hidratáltságától függően.
Egyébként mindenre IS van recept a neten, a legtöbb repceptet, amit használok ezekről az oldalakról szereztem be, így nem foglalkozom az átváltásokkal, számolásokkal:
Szabi kovászos receptjei
http://vadkovaszsuli.blogspot.com/
https://bettyhobbikonyha.wordpress.com/
https://smuczerhanna.com/
https://kovaszlabor.blog.hu/
https://www.kovaszshop.hu/receptek-2
https://peklanyleszek.com/A technikákat (pl.: kalács fonás, császár zsemle), meg Szabi videóiból lesem el.
-
gd4n1
újonc
válasz
Aidan85 #1166 üzenetére
Aha, mondjuk azzal, hogy kihagyod a feletetést lehet nyerni egy 8-10 órát valóban.
Az tök jó, szóval minden kelt tésztát kovásszal csinálsz, ha jól értem. Ilyen esetben hogy van az átváltás 1 g élesztőt hány gramm kovásszal lehet felváltani? Illetve a recepteken kell mást is módosítani, vagy csak annyi, hogy élesztő helyett kovász kerül bele?
-
válasz
vinacarlos #1163 üzenetére
Az enyémen ráadásul 29mbar-os van, most néztem, csak a speci ír 30-ast, mondjuk ekkora teljesítményesést ez sem indokol. A forgalmazó most küld egy új reduktort, próba, aztán meglátjuk.
Amúgy nincs viszonyítási alapom sajnos, de a sütőn a min és a max állás között nincs látványos változás a lángban, ha nagyon nézem, akkor persze egyértelműen látszik, hogy növeli, de csak alig-alig.
-
Aidan85
aktív tag
Szia,
valójában az idők kb ugyanazok, mint amiket én használok. Én a hűtőztetett kovászomat (ami 50 kovász, 100 liszt, 80 víz) nem erősítem fel, hanem 1 óra temperálás után teszem a 150 g-ot az autolizált előtésztába. A többit pedig ugyanígy továbbetetve megy a hűtőbe még 1-2 óra pihi után. Dagasztás közben vagy hajtogatáskor nyugodtan adhatsz hozzá magokat, olivát, akármit.Nekem, amióta van kovászom mindent azzal sütök, a teljesség igénye nélkül, mindenféle kenyér, pizza, zsemle, kifli, bukta, batyu, aranygaluska, kakaós csiga, pogácsa, lángos, fánk, kalács az almás pite kivétel, de ezt is már próbáltam kovásszal...
A maradék kovászt sem szeretem kidobni, abból palacsinta, kovász csipsz, vagy torilla is készült már. -
gd4n1
újonc
válasz
Aidan85 #1164 üzenetére
Szia!
Én a szájbarágós, kovász készítős videók alapján csinálom. A 7. napos videótól kezdem ugye a kenyeret. Az eredmény jó szokott lenni, csak hát időigényes és most, hogy már nem nagyon vagyok home office-ban, csak hétvégén fér bele.
Az ilyen gyorsabb eljárásokkal, amit te is linkeltél még nem próbálkoztam, ez még lehet egy alternatíva. Majd legközelebb az alapján a videó alapján csinálom.
A teljes kenyérsütő story-hoz hozzá tartozik, hogy nem csak kovászos kenyeret szeretnénk vele sütni, hanem teljes kiőrlésű, sokmagvas, pur-pur szerű kenyereket. Megelégeltük, hogy 650-700 Ft-ot elkérnek egy 400 g-os kenyérért, inkább megpróbálnánk valami hasonlót sütni otthon, amibe legalább tudjuk milyen hozzávalók kerülnek.
Szóval kenyérsütőbe valószínű beruháznánk akkor is, ha nem lehet vele (jó) kovászos kenyeret sütni, csak gondoltam kicsit utánajárok, hátha valakinek van tapasztalata kovászos kenyérrel kenyérsütő gépben készítve. -
Aidan85
aktív tag
Szia,
melyik videó alapján sütöd? Én e szerint csinálom: [link]
Most is 1 órája álltam neki, az imént takartam le a kiolajozott edényben. Hajtogatás, aztán mehet a hűtőbe, és holnap valamikor sütöm is meg.
A kenyérsütő gép nem fogja meghajtogatni a tésztádat. Formázás után sülni beteheted. Legalábbis én így csináltam még, mikor elkezdtem kovásszal dolgozni, élesztő helyett. Aztán el is hagytam/ajándékoztam a gépet, és simán sütőben sütöm a fenti videó szerint. -
válasz
vinacarlos #1161 üzenetére
Hát igen, majdnem 100 fokkal marad el a maxtól, és azért nem -10-ben próbáltam. Az állítható nyomáscsökkentő 400+-os hőfok esetén hány mbar -ra van állítva? Van rajta valami skála? Én a gyárilag hozzá adott fix 30mbar-ossal használom.
-
vinacarlos
tag
Én eddig csak beltérben használtam, de simán ment 440-450-ig a termosztát szerint. A követ nem mértem, nincs infra hőmérőm. Nem néztem az időt pontosan, de szerintem 30 perc körül elérte az üzemi hőfokot. Igaz, hogy olyan nyomáscsökkentőt használok, amin lehet állítani külön az erősséget és ahogy próbálgattam, látszott hogy változik a láng, de soha nem maxon ment. A palack és a kinti hőmérséklet biztos, hogy számít, de szerintem nem ennyit.
-
Örömmel látom, hogy van a ph-n pizzás (és persze kenyeres) topic is, ráadásul többeteknek van Ooni vagy Cozze sütője, szóval rögtön kérdeznék is egyet
Hosszas rágódás után, végül rendeltem egy Cozze 17-et hétvégén, tegnap jött meg. Van egy olyan gondom vele, hogy nem tudok 380 fok fölé menni, 40 perces előmelegítés után is ez a max. Egy Conrados normálisabb infra hőmérővel mérek, a jobb hátsó sarok ami 380 fokos, a bal hátsó csak 340, a közepe meg 310-320. A beépített hőmérő 370 fokot mutatott.
Tegnap este volt egy kiégetés/beavatás, sütés nélkül, akkor 5 fok volt kint, szélcsend. Mára már lett tészta is, illetve annyit változtattam, hogy szobahőn volt a PB palack egész nap, valamint az idő is melegedett kicsit (17:30 körül kezdtem sütni, 8-10 fok volt). Sajnos nem változott a dolog, ugyanazok az értékek voltak mint tegnap. Nem nagyon van semmilyen gázos sütővel tapasztalatom, de okozhatja ezt a hűvüs idő? Esetleg a gáz minősége? Normál 11.5kg-s PB palack, tegnap cseréltettem, annyi "extra" van vele, hogy valami elég noname kúton (PetrOil), mert ez volt nagyon közel, és minél kevesebbet akartam autózni egy gázpalackkal a hátam mögött
A forgalmazóval beszéltem telefonon ma (roppant kedvesek egyébként). Abban maradtunk, hogy megcsinálom a fentieket (palack szobahőmérsékletű legyen a sütés előtt), illetve hogy 10 perc előmelegítés után maxon járatom 30 percig, és utána mérek. Holnap jelzem majd nekik hogy nem jött be, de kíváncsi lennék a jelenlevő tapasztaltabb Ooni/Cozze tulajok véleményére is.
Ja és a lényeg: még egy totálisan elcseszett tésztával is az eddigi egyik legjobbat sikerült vele ma sütni, szóval annyira nem aggódok, de azért látom, hogy mi lehet benne még, ha a viszonylag alacsony hőfok miatt kb. 3 perc kellett egy pizzának, és még így is jó lett
-
gd4n1
újonc
Sziasztok!
Kenyér témában szeretnék tanácsot/megerősítést kérni tőletek. Lassan két éve, hogy életben tartunk egy kovászt, ez elég jól is megy, úgy gondolom erős kovász, simán bír a hűtőben egy hetet, akár 1-2 nappal többet is. Szoktam belőle kenyeret sütni Szabi a pék videója alapján, ami ugye durván két nap mire megsül.
A kérdés az lenne, hogy kenyérsütő gépben lehet-e kovászos kenyeret sütni?
Nyilván ha azt akarom, hogy rendesen megkeljen az sem lesz sokkal gyorsabb, viszont megcsinálja szépen egymaga.
Tefal kenyérsütőt néztem ki, írtam az ügyfélszolgálatra, hogy alkalmas-e a kenyérsütőjük arra, hogy friss házi kovászból süssön kenyeret, annyit válaszoltak csak, hogy ha a receptek között megtaláltam akkor biztosan (megtaláltam egyébként, kovászolt tészta néven), meg hogy a kenyérsütő gépben ugyan úgy kell kenyeret sütni, mint amúgy. Ezekkel nem lettem sokkal előrébb, ezért kérdezlek titeket is.
Van valakinek ilyen tapasztalata, hogy kovászos kenyér sütése, kenyérsütő gépben mennyire működik jól?Köszi előre is !
-
bbuffy
senior tag
-
Szerintetek ha 100%-ban csak fehér tönkölylisztből sütném a kenyeret akkor kellene változtatnom az arányokon ? Több / kevesebb vizet igényel vajon ez a liszt?
-
válasz
Sic.Transit #1154 üzenetére
Úgy már elég kezelhetetlen a tészta számomra.
50g anyakovászhoz ment 100g liszt és 80g víz.
Előzőleg kevesebb sót tettem, de sótlannak éreztem. Akkor sem kelt jobban amúgy. De nem zavar, hogy nincsenek benne nagy bubik, csak az okát kerestem -
Sic.Transit
csendes tag
-
válasz
Sic.Transit #1152 üzenetére
Ez volt a recept:
360g Garat bl80
180g Caputo “00”
110g Nagyi világos rozs
215g kovász
440g víz
18,5g sóKözben találtam én is a Thököly úton a Csiribiriben.
-
-
vinacarlos
tag
válasz
McNamara #1150 üzenetére
17-et. Én a nyilas magasságától tartottam. A koda 11,5 cm középen, a cozze 10,5 cm végig. Ebből jön le kő mindkettőnél. A cozzeban 9,5 cm a tényleges nyílás. Szerintem a felépítésük miatt csalóka, sokkal kisebbnek látszik a cozze szája, de nincs akkora különbség. Eddig sima sütőben sütöttem lapát nélkül, ebben 1x pizza után teljesen élhető ez a méret, egyet rontottam el, de azt is csak azért, mert túl vékonyra nyújtottam a tésztát. Kicsit kifolyt a szósz, de azt is kitudtam venni dráma nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Jövedelem
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Projektor topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- OLED TV topic
- Honda topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Politika
- További aktív témák...
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060 (ELKELT)
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest