- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bmxbandita
tag
Na megtörtént a sütés. Tésztán nem változtattam, hogy legyen egy közös nevező. Caputo nuvola liszt, 65% hidró, 48 órás.
A követ hagytam 400-410-en. Az első dolog: Tovább tartott a felfűtés, 2 dolog miatt szerintem: az alsó fűtés hiánya miatt, és mert lejjebb raktam a követ, hogy több legyen a hely bevetni.
De a sütés sokkal jobb, 1 szer forgattam félúton, ~1:40 körül lettek készen.
Összességében szerintem megérte a befektetett 10e Ft, és 2-3 óra munka. De azért motoszkál bennem a kisördög, hogy egy alsó fűtést is szereljek be, hogy gyorsabban felfűtsön
-
iatti
aktív tag
válasz
bmxbandita #2298 üzenetére
érdekes hogy így se az igazi, hogy változtattál a teljesítményen. de ha ez bejön, pár ezerből megvan a megoldás. én raktam rá egy kapcsolót, amivel lekapcsolom az alját kb.15után.
-
bmxbandita
tag
Igazából az első tuning az az volt, hogy alulról 2 csövet átpakoltam felülre, így már 1250w felül - 500w alul volt az arány, de így sem volt az igazi. Az #2294-ben posztolt pizzák már ezzel a konfigurációval készültek, de továbbra sem éreztem azt, hogy "megérkeztem", két dolog miatt:
- Még így is ~2,5 perc kellett egy pizzának
- Hiába fér el 30 centis pizza is a sütőben, inkább ~28-ast csináltam, mert a kvarccsövek szélei (1-2 centi mindkét oldalon) nem melegítenek, így a 30asok nem lettek olyan szépek mint a 28asok.A mostani fűtőbetét cserétől azt várom, hogy megoldja majd mindkét problémát, holnap beszámolok a tapasztalatokról
szerk.:
És igen, a lund/ariete/g3ferrari és társainak is pont ez a baja, 1200w teljesítményt osztanak ketté, 600 alulra, 600 felülre. Ezért is égetit sz@rrá a pizzák alját a kezdők, akik csutkára feltekerik -
iatti
aktív tag
válasz
bmxbandita #2295 üzenetére
ez komolynak tűnik. még ha fordítva lett volna a gyári teljesítmény, működne is szerintem. én is nézegelődök, vennék valami mást a lund helyett, de 200ezret nem szívesen adnék ki egy sütőre. ezt néztem, esetleg meg lehetne pöckölni??? írtam már nekik, de a szaki /aki válaszolt a gép mögül/ nem értette a kérdést, miért akarok kb.450c
pedig írtam nekik, szerintem nagy sláger lenne belőle.
inoxbazis.hu/webaruhaz/pizzakemencek-21211/pizzakemence-egyaknas-1-es-ipari-tep-1s/
-
Toobee
veterán
válasz
bmxbandita #2295 üzenetére
Na ez érdekes! Várom a végeredményt.
-
bmxbandita
tag
Úgy döntöttem tuningolok kicsit a Klarstein pizzasütőmön. Gyárilag össz. 1750w teljesítménye volt, 7 db 250w-os kvarccső volt benne, alul 4db, felül 3db. Tehát elég rossz kiosztással, alul 1000w, felül 750w teljesítménye volt. Ez megmagyarázza, hogy 390-400-nál nem fűthettem tovább a követ, mert a felülről érkező 750w teljesítmény egyszerűen nem volt elég ahhoz, hogy az alul égetés előtt megsüljön a teteje.
Na, most az összeset kidobtam belőle, és kapott egy 30cmx30cm-es 2kW teljesítményű szauna fűtőbetétet felülre
Mivel 3 centi vastag kő van benne (a gyári kb. fél centist rég lecseréltem) ezért nem tartok tőle, hogy túlságosan lehűlne alsó fűtés híján, így remélem a feltétezés alatt vissza tud melegedni a pizzák között.Ma még csak Pizza nélküli teszt volt, hogy minden úgy működik ahogy kell, és sehol nem melegszik jobban a kelleténél. Elég jól néz ki:
Holnap jön az első sütés 48 órás tésztával, nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz -
bmxbandita
tag
A fentebbi dagasztás eredménye:
Direkt tészta, caputo nuvola liszt, caputo lievito élszető, 65% hidró. Vasárnap esti dagasztás, 3x20p kelesztés-hajtogatás, bucizás, majd hűtőzve 62 órát. Sütés előtt 6 órával kivéve.
Klarsteines sütőben sütve, 400-410 fokos kövön.
-
bmxbandita
tag
válasz
bugizozi #2291 üzenetére
Ettől ne félj, 4-5-6 literes edények között méretre alig van különbség, 2-3 centikről beszélünk
Trükkös a térfogat, mert valóban soknak tűnhet a ~20-25% difi térfogatban, először én is úgy voltam vele, hogy milyen előrelépés lesz egy 4.8 l-es dagasztóról egy klarsteines 5.2 l-re lépni majd onnan most erre 6 literesre, de ha egymás mellé tennéd ezeket a tálakat szinte meg sem tudnád mondani melyik melyik.
Nem próbáltam még tojást felverni, de 80dkg tésztát egészen biztos, hogy elvisz. Sőt, sztem 50 dekát is. -
bugizozi
őstag
válasz
bmxbandita #2289 üzenetére
Sziasztok!
Wow, nem is hallottam még erről a Salente márkáról, de elég jónak tűnik.
Nincs ebből kisebb verzió, a 6L edény nekem sztem nagy lenne. Kisebb mennyiségű, mondjuk 80 dkg tésztával is jól működik? Illetve ha 1-2 db tojást kell felvernie azt is megcsinálja, nem veszik el a tálban?Köszi!
-
gergo5991
őstag
válasz
bmxbandita #2289 üzenetére
Uh csak telon hallgattam meg de egesz halk a romboho kepest, a jarasa is szép. A rombo teteje eléggé mozog dagasztás közben
-
bmxbandita
tag
Nekem is salente van, de az újabb, 6 literes keverőtálas:
[link]
Bakker... aug. közepén 73 ezerért vettem, most épp 98-ért adják....Én totálisan meg vagyok vele elégedve, 1,4 kiló tésztát segítség nélkül kidagaszt, nem csak forgat, mint a korábbi egykaros klarsteines gépem. 1,8 kiló tésztánál már kicsit segíteni kellett neki, de ég és föld a különbség az egykaroshoz képest.
Itt egy videó az 1,8 kilós dagasztásról:
[link] -
gergo5991
őstag
[link] én ilyennel dagaszom a pizzatésztát.
Duplakaros, minden fémből van benne, massziv stb. Meg van hozzá egy rakat kiegészítő.
FB csoportokba is ezt ajálnják legtöbben belépő kategóriának
Eddig max csak fél kiló lisztből dagasztottam az is igaz, de vitte szépen.
Dagasztás közben 1-2x a spatulát oda szoktam nyomni a karhoz és vissza lenyomni róla a tésztát menet közben -
MrSealRD
veterán
KitchenAid Artisan 6.9L -es van. Majdnem Heavy Duty, de nem az. Hasonló tapasztalatok vannak.
1. Csavaros kalibrálás és érme teszt után is képtelen kisebb mennyiséget segítség nélkül eldolgozni krém, vagy tojásos tészta alap...
2. Kenyér tésztából egy kb 1--2,2 kg-os tészta mennyiséget is feltekeri. Ez főleg az alátétek és a gépolaj miatt problémás. Állítólag van gallér amit oda lehet tenni és megakadályozza ezt. Még nem vettünk de tervben van.
Futottam ezzel pár kört a neten. Ausztráliától az USA-ig tele van ezzel a tapasztalattal a világ. Sokan nem értik, és elégedetlenek.
Ankarsrum ugyanez pepitában, csak közben ördöglakatot játszol vele. Konkrét videót láttam ahol az is felnyalta a tésztát az égbe.
3. Húsdaráló adapterrel pár hét után ment garanciális tisztításra... Ledaráltam vele 1-2 kg karajt, aztán orrán száján húslé ömlött...pár nap után meg belerohadt.
Állítólag a szigetelés rendben volt/van. Kimosták, minden oké azóta is... több éve már.
Azt gondolom nem user error, de azóta nagyon figyelek arra, hogy legalább(!!!) 4-es fokozaton forgatom és nem tömködöm indokolatlanul, és a húst is előtte kicsavarom alaposan... ugyanis ha ezek nem adottak akkor visszafolyhat a húslé...Azért egy ilyen árú cucctól mást vár az ember...nem tudom hol halt meg a legenda, de nem teljesen felhőtlen a használata. Viszont azt is látom, hogy az olcsóbb szerkezetek hogyan működnek és ez még a kisebbik rossz.
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71 #2283 üzenetére
Én is a Kitchenaiddel kínlódom, de igazából itt is az van, mint a kávénál: célszerszám kell. KitchenAid Heavy Duty 5KSM7591 van nálunk. Dagasztani nem tud pizzatésztát, csak keverni tudsz vele, aztán feltekeri a horogra és csak csapkodja. Szóval keverni szoktam vele (kb. 10 percet megy), aztán kézzel fejezem be, több lépcsős pihentetéssel. Elvileg ezzel a horoggal szebben dagaszt, de még nem jutottam odáig, hogy vegyek. Hűteni szoktam mindent: üstöt, lisztet, vizet, így a nyári nagy melegben sem volt gondom vele, hogy túlment volna a tészta.
Hétvégi:
GGF Micro V Plus N a sütő
Caputo Saccorosso 24 órás direkt, szobahőn végig. 70% hidró, 250 grammos buci.
Paradicsomos alap, Grana Padano, Szarvasi Fior di Latte, Chorizo, kapribogyó, Philadelphia krémsajt.
Sütés után kapott egy kis szarvasgombás olívaolajat és egy burrata-t. 110 mp-et töltött bent, 440 fokos kövön.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok,
A konyhai robotgépek "kávé automatáját" keresem.Mindenre is lenne használva, ha nekem egy oké szintén be tudna segíteni a nápolyi pizzatészta dagasztásában, már elégedett lennék.
Van egy régi Kenwood Majorom, csak egyelőre nem tudom mikor jut el Fragolához szervizre, szóval addig is kipróbélnék valamit.Most van nálam egy KitchenAid 5KSM60 típusú konyhai robotgép, de rosszul indult a kapcsolatunk, a dagasztásig már nem hiszem, hogy eljutunk.
Egy egyszerű muffin recepttel akartam kezdeni, vajat kellett volna összedolgoznia cukorral (110 g vaj, 160 g cukor). A habverő teljesen beengedve a tálba (csavaros kalibrációt ismerem), de csak kikente az edény falára. Vettem elő a jó régi kézi habveőgépet...Kaptam ajánlást Ankarsrumra, de egyrészt videók alapján nem győzött meg, másrészt elég komplikáltnak tűnik a gép felépítése. Én még el is bíbelődnék vele, de feleségemnek valami kézenfekvőbbet szánnék.
Illetve opció egy újabb Kenwood, de azokkal semmi tapasztalatom. XL méretűeket néztem, nem tudom van-e pl. valós előnye az 1.400 W-os Patissier változatnak a Chef Baker 1.200 W-oshoz képest.
Jöhetnek az őszinte vélemények, tudom hogy a kvázi lehetetlenre keresem.A lakásunk konyhája már befogadta a kávés cuccaimat, egy elektromos pizzakemencét, viszont két dagasztógép már sehogy nem adja ki.
-
jozsi252
veterán
Pénteken dagasztottam de nem úgy sikerült ahogy szerettem volna. Mármint maga a tészta nagyon jó lett, de a hőfok a végére elérte a 26 fokot. Pedig 100% Bigával dolgoztam, amit hűtőből vettem ki és úgy ment az üstbe, illetve a víz is 4-5 fok körül volt.Még egy olyan 4-5% hidrót simán elbírt volna a super nuvola liszt.
A dagasztó üst nem kivehető, ezért arra gondoltam hogy dagasztás előtt ilyen jégkockákat dobálok bele hogy lehűljön az üst.
https://www.moebelix.hu/p/luca-bessoni-toebbszoer-hasznalatos-jegkocka-finja-0058060034
Tudtok jobb megoldást? -
Toobee
veterán
Tegnap ment a Koda12, jött is rögtön a GGF Micro V Plus N. Ez már a 2024-es modell, 2,3->2,7 kW-nyi fűtőszállal, belső világítással. N4 volt a másik jelölt, az is tetszett, talán egy picit "háziasabb" a kinézete. Nem jutottam döntésre a pro és kontra érvek alapján, így mindössze az döntött, hogy a GGF-et tudtam azonnal beszerezni (N4 kifogyott, szeptemberben lesz legközelebb, most minden olasz gyárban pihi van).
Spirálkaros dagasztó kapcsán nem tudom, hogy mennyi tapasztalat van itt, a KYS palettáját nézegetem. Pro7+ 750wattos motorral szénkefe nélkül elég szimpatikus, de az Easy5 tetszik igazán. Viszont az még szénkefés, ellenben mér tésztahőt, időzítős meg fancy digit kijelzős, tekerős egybegombos a vezérlés.
Legtutibb az Easy10 lenne, az már ugyanazt a motort kapta, mint a Pro7+, de felhajtható fejes, kivehető üstös, időzítős, hőfokmérős, csak most nincs készleten, ha meg lenne, akkor az árcédula miatt esne ki.Néhány kép az utolsó Kodás sütésemről, meg a GGF kicsomagolásról. Éreztem én már a dobozában is, hogy elég nedvesnek tűnik ez a kő, nem kevés vizet engedett magából. Biscottonak mondják, de hogy milyen lesz a gyakorlatban, az hamarosan kiderül. Fornace Saputo-t vettem a Kodához, a képen látszik is, hogy mennyivel másabb, mint amit a GGF-hez adtak.
-
vtechun
veterán
-
chubii
senior tag
válasz
xavix13 #2272 üzenetére
Van hova fejlődni, de ezzel tisztában voltam. Ezt se kudarcként éltem meg, a tanulás része
Köszönöm a tanácsokat, lesz mit emészteni!
Próbáltam tartani a receptet mivel még sose csináltam, de az igaz, hogy ékszermérleg nélkül próbáltam kimérni a hozzávalókat. Már nézem milyet érdemes venni hobbi célra.A 6-10 órát úgy mondta, hogy még egyszer akkorára kell kelnie a tésztának. Ez kinek mennyi idő alatt megy végbe, nálam pl. megvolt 3 óra alatt, de dög meleg is volt aznap.
Legközelebb próbálok egy hűtős és egy szobahős verziót is.
Hogy ON is legyek, itt van pár kép a pestós-sült fokhagymás focacciámról: [kép] [kép] [kép] [kép]
Recept: [link] -
xavix13
őstag
Nem tudom mennyire tartottad a leírt receptet, de nekem több szempontból is hibásnak tűnik.
70-es hidro szerintem nem éppen ideális a piros 5st napoletánának, főleg nyári nagy melegekbe, pláne ha kézzel dagasztasz.
Kiló liszthez én már inkább 3% körüli sót tennék mint 2-t, van aki még egy picit fölé megy nyáron, segít stabilizálni a tésztád, és lassítja az élesztő munkáját.
2g instant élesztő tuti sok ebbe a tésztába, 1g/kg szokott lenni az ajánlás, 3g ha friss egy standard hűtős kelesztéshez.
Ahogy olvasom a recept ráadásul azt írja hagyjuk kint szobahőn 6-10 órát(kérdés mi a szobahő az ideális 22 fok vagy inkább 30 körül) majd még ez után hűtőzzük 24-48 órát?
Vagy hűtős vagy szobahős a kelesztés, felesleges kombinálgatni őket.
PizzaApp (hellyel-közzel pontos iránymutatás) 0,48g élesztőt javasol a leírt recepthez, 10 órás 24 fokos szobahővel, ha 28 fok van akkor 0,21g! szintén 10 órához, csak, hogy érzékeld. És itt még hűtő szóba se jött, csak szobahővel számolva.
Ilyen pici élesztő mennyiségeket baromi nehéz egyébként is mérni, ékszermérleg nélkül ne is próbáld. Szerintem használj frisset, jobban kalkulálható, bár ilyen körülmények között, kis mennyiségnél abból is szó szerint hangyafasznyi elég, ha szobahőn hagyod 6-10 órákat. (1g körül)
Ha hűtőzől végig, akkor lehet mondjuk 2-3g friss/kg liszt.
A leírt recept, helyesen, mondjuk véget ért volna 8 óra szobahő után kibucizva készen, 0,4g instant élesztővel, és lehet sütni. Bár én a hidrót még ott is visszavettem volna egy pöppet.
Ennyi idő alatt, ilyen hőmérsékleten, ennyi élesztővel, és hidróval a fotózott szinten szétkelnek/folynak a bucik.
Figyeld a tésztát és a kövi jobb lesz, hajrá! -
chubii
senior tag
válasz
xavix13 #2259 üzenetére
+ (#2261) Triathlete: Köszi, maradtam az 1 kőnél.
Túl vagyok az első "rendes" pizzámon. Habár korábban sokat készítettem, de azok inkább kenyérlángosra hasonlítottak
Utólag is köszönöm az itt olvasott tippeket!
Andy receptjét próbáltam, lehet nem volt a legjobb döntés kezdésnek: [link] .
Abszolút ehető, sőt az eddigi legjobb pizzám lett a végeredmény, csak nem hasonlított a videóban mutatott tésztára, rendkívül nehéz volt dolgozni vele. Eléggé folyós lett: [kép] . Itt pedig a végeredmény : [kép] [kép] . A 2 paradicsomos a helyi "rendelős pizza" szintjét hozta, meglepően finom lett. A tejfölös alap most kicsit mellényúlás volt.
Sima villanysütő, 250 fok, pizzakő, 5 stagioni, mutti pelati konzerv. Átlag 5 perc volt 1 pizza, 3 percnél feltétezve. -
sasa134
addikt
válasz
bmxbandita #2269 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, én is kicsit soknak tartom ezeket, meg semmi tesztet vagy véleményt nem látok róluk sehol, nem én akarok az első lenni
-
bmxbandita
tag
válasz
sasa134 #2268 üzenetére
Szia,
Nekem a korábbi szériás klarstein pizzasütőm van (Klarstein OV14 Arezzo), ami teljesítményben majdnem ugyan az mint a Forno (enyém 1770w a forno meg 1700). Az enyémben alul 4 fűtőszál van, felül 3. Ha ugyanígy van a Fornoban is, akkor felejtős. Hiába tud 420-430 fokot is, egyszerűen felülről nem kap annyi hőt, hogy 70-80 mp alatt kész legyen, és ha tovább van bent akkor leég az alja az 420 fokos kövön. Tehát nekem 380-390 fok az ideális, és kb. 2,5 perc alatt van kész egy pizza. Ja és hiába megy bele 30~31 cm-es pizza, kb. 28-ast tud kényelmesen megsütni, mert a széleken nem olyan jó a hőleadás.
A FornoVetro igéretesebb lehet 2200w-al, de ennyi pénzért már Spice Diavola Prot vegyen az ember.Én amúgy nagy akciókkal 50eFt alatt tudtam beszerezni még anno, annyi pénzt meg simán megért.
-
sasa134
addikt
Sziasztok, a Klarstein kínálatában most kapható, elektromos Forno, FornoVetro és LaFiamma pizzasütő valamelyike megfontolandó, ha az N3 árgatekóriáján innen nezeget az ember valami alternatívát?
-
xavix13
őstag
válasz
fradi81 #2265 üzenetére
Igen. Amennyiben jók az ismereteim a akkor 2 tradicionális caputo pizzaliszt a pizzeria (caputo blu) és a saccorosso (caputo red), elvileg a neve is az, hogy piros zsákos.
Na, ez 1kg-os kiszerelésben a cuoco. Másik furcsaság, hogy a caputo blu (pizzeria) tradicionálisan kék zsákban van, azonban 1kg-os kiszerelésben az is piros. -
xavix13
őstag
Egyébként, ha valakinek nem lenne meg, a metróban már kapható elég sokféle caputo, bár szerintem a topik nagy része benne van a fb csoportban is és már látta, így valószínűleg nem új infó.
Van 1kg-os pizzeria, sacorosso (cuoco), nuvola, grani italiani, manitoba oro is.Illetve láttam a hűtőben nduját is, majd azt is bepróbálom következőnek ha megyek.
-
Bandus99
őstag
köszönöm
-
xavix13
őstag
válasz
Bandus99 #2260 üzenetére
Mortadella aldibol, nem tudom hogy állandó termékük-e, ezt most pont megláttam. De a Lidlbe tuti van állandóan, az is jó.
Alap: Pesto San fabio márkájú, pennyből, szerintem finom, jó ár/érték arányú, ez mindig van itthon.
Ment még rá parmegiano, szarvasi fiordilatte, koktél paradicsom, egy kevés mascarpone, sütés után aprított pisztácia és a mortadella, és egy lehelet szarvasgombás olíva. -
xavix13
őstag
Szerintem nincs, nem hiszem, hogy érdemi előre lépést hoz.
Mai gyors mortadellás:
Caputo Pizzeria, 60as hidró kb., 6h 30+ fok
Sajna a nagy pára és a hőság miatt nehezen akart kimászni a dobozból, sajnos eléggé meg is cibáltam, el is ment a cornicione egy részen. Azért így is lecsúszott.
-
chubii
senior tag
Sziasztok!
Van értelme 2 pizzakövet egymásra rakni pizzasütésnél (sima villanysütő)? Úgy alakult, hogy van itthon egy kerek és egy szögletes. Kerestem, de nem találtam egyértelmű választ
Olyan felhasználási módot találtam leginkább, hogy 1 alulra, 1 felülre és 2 pizzát lehet sütni így egyszerre. -
Triathlete
senior tag
válasz
tomisanzero #2255 üzenetére
Szia! Amatőrként válaszolva! Bucizd újra és tedd be a hűtőbe, majd vedd ki előtte 4-5 órával, hogy felhasználnád. Ebben a melegben elég lesz most annyi is.
Persze függ minden mindentől, milyenek az arányok, milyen a hőfok stb, el lehet veszni a részletekben, de tapasztalatom szerint ha egy napot csúszik az bőven belefér.
Nekem volt olyan, hogy hasonlóképpen megcsúszott a sütés, és harmadnap lett belőle pizza. Sok reményt nem fűztem hozzá, viszont meglepően jó lett, pedig nagyon kritikus vagyok magammal. -
tomisanzero
tag
Üdv. Amatőrként kérdeznék. Poolisos tészta. Hűtőből kivéve, kibucizva szóbahon várja a sütést. Ha ekkor kiderul el kell halasztanom a szeánszt, milyen módon tudom újra felhasználni a tésztát, illetve meddig?
-
gergo5991
őstag
használ itt valaki caputo lievito élesztőt? sikerült ma egy fasza kovászos pizzát sütnöm..
döglött volt az élesztő, és már nem először szopatott meg, pedig frissen bontott volt
2 nap meg az az 1-2 óra amit elb.tam miatta. nagyon jó. -
Bandus99
őstag
Indulni elég, de mások véleményét olvasgatva, a kamadó nem az igazi nápolyi típusú pizzára. Kérdés te mennyire ragaszkodsz hozzá, vagy jó valami hasonló is.
"Viszont kiindulva magunkból valószínűleg jobb lenne egy hordozható megoldás"
Nos mit értünk hordozható megoldásnak? Az ingatlanon bellül egyszer itt egyszer ott, vagy viszed magaddal esetleg egy kitelepülésre? Azt figyelembe kell venni, hogy ezek a sütők fogyasztanak 2KW/h áramot, ehhez megfelelő hálózat is kell, szóval ha elviszed magaddal egy ismerőshöz, ahol nincs rendbetéve a hálózat, akár az is előfordulhat, hogy nem tudod üzemeltetni. -
mjxb90
csendes újonc
válasz
Bandus99 #2246 üzenetére
Nagyon köszi!
Igazából a terv az, hogy a jelenleg meglévő melléképületünket szétverjük és az egyik fele tulajdonképpen egy kerti grill sarokként fog funkcionálni. Kemence, pizzasütő, kamadó grill, stb.. még erősen tervezés fázisban vagyunk. Viszont kiindulva magunkból valószínűleg jobb lenne egy hordozható megoldás és akkor ha jól értem a fentieket, akkor az elektromos célszerűbb lehet.
Bár perpill számomra az is kérdéses, hogy ha a kamadó úgyis lesz (valószínűleg hamarabb meglesz) akkor kell-e egyáltalán a pizzasütő? Nyilván tök jól nézne ki a kettő egymás mellett, meg több különböző dolgot meg lehetne csinálni nagyjából egy időben, viszont elindulni lehet, hogy elég lenne a kamado is...vagy rossz a gondolatmenet?
-
Bandus99
őstag
Én nem vagyok pro, de amiket szerintem érdemes átgondolni.
Csak kint szeretnéd használni, akár télen is? Ha nem a válasz és zárt térben lakásban is, akkor a pellet/fa kiesett.
Tudsz neki fix helyet biztosítani, vagy pakolgatni kell használat után?
Ha pakolgtni kell, akkor a méret is fontos.
A gázos egy jó alternatíva lehe, ha nem kell állandóan pakolgatni, lehet kint is és bent is használni, viszont én azt nem mertem bevállalni, hogy minden használatkor elpakolom a palackot lecsatlakoztatom, majd vissza, egyszer hibázok a tomitésnél és kész a baj.
Ha nem kell pakolgatni rendszeresen, akkor sztem egész jó választás.
Annyi még, hogy ez a kisebb méretű esetében sokan panaszkodnak, hogy kicsi a nyilás és meg kell tanulni bánni vele. Nem megugorhatatlan feladat, de ha anyagilag belefér és van hely akkor ne a legkisebbet sztem, hanem 16ost
Én ez alapjan, hogy bent is szeretném használni és nagyon kevés a helyem ezért egy ilyen ufo kinezetű elektromos sütőt vettem. Ha lenne több helyem, akkor is elektromos, de akkor mar ezekből a kinyitható ajtós négyzet alakú verziókból gondolkodnék. -
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok!
A téma összefoglalót elolvastam, viszont lenne egy gyakorlati kérdés:
elektromos, gázos, pelletes, illetve fával működő mobil pizzasütők - mi a pro-kontra ezeknél?
Van esetleg erre is összehasonlító táblázat / beszélgetés?
Abszolút kezdő vagyok a témában. -
xavix13
őstag
Mivel ezen szocializálódtam javarészt, és így tanultam Mayer Zoli videójából ezért szinte mindig, így csináltam és csinálom.
Másrészt, praktikussági okokból is számomra, mivel csak egy olcsó kis Aldis mixerem van, aminek sokkal jobban fekszik a vízre liszt metódus mint fordítva.
Kb. mint amikor egy poolish vs. bigát szeretnél kidagasztani egy olcsó dagasztóval.
Véleményem szerint nem ördögtől való, ha az eredetileg belőtt anyaghányadok mégsem adják ki a tökéletes állagot, nyugodtan lehet korrekciózni, nem fog összedőlni a világ, nem egy agysebészet ez.
A végeredményt otthoni körülmények között nem ez fogja befolyásolni, hogy jó pizza lesz-e avagy sem.
Ez igaz mondjuk a főzésre is, mondjuk nem lett elég sűrű a főzelék nem kell kétségbe esni, sűrít még egy kicsit rajta habarással az ember aztán kész. A pizzázás sem sokban különbözik.
Persze a klasszikus nápolyi módszer lényege, hogy 1l víz az alapegység, ahhoz mérnek mindent, de pizzéria léptékben. Mondjuk 1,5 vödör (15l) vizet beleöntenek a dagasztóba oszt az nagyjából felvett egy zsák lisztet. Ha kellett még egy kicsi liszt a végén, amíg jó nem lett az állag, akkor pótolták. Hogy ebből most 140 vagy épp 150 db buci lett, valamilyen hidróval édes mindegy. Nem is lett volna olyan mérlegük, hogy dekázgassanak ide-oda, vagy kitalálják, hogy az adott napon éppen 59 vagy 64-es hidró adja-e ki a jó állagot. Meg egy pizzériában ezek nem számítanak, 1-2 tészta ide vagy oda lényegtelen.
Mivel otthon konyhai körülmények között vagyunk, ennek ellenére én azért méregetek, és az alapegység itt a jelen példámban 1kg liszt volt. Tippeltem ehhez a liszt keverékhez egy 60%-os hidrót, de a végén valószínű a super nuvola közel 1/3-ad aránya miatt kevésnek tűnt.
De semmi gond, ilyenkor nyugodtan lehet korrigálni.
Én úgy vettem észre a végeredményen nem változtat, hogy milyen módon, mit miután csinálsz sorrendben, hogyan dagasztasz.
Elvégre aki géppel dagaszt, nagyrészt az is így csinálja, hogy liszt bele, aztán addig hidrózod amíg jó nem lesz.
Az hogy én éppen vízzel indulok az üstben, és egy aránylag kész tésztához rakok még a végén vizet, az echte ugyanaz, mint aki lisztből indult és 60% hidrónál jár épp.
Amíg eltudod azt érni, hogy felvegye a vizet/lisztet szépen addig lényegtelen a sorrend.
(Nekem ehhez egy apró trükköm, hogy a végén nem csak ráöntöm a vizet apró adagokban, hanem egy mezei szórófejes spricniből permetezem rá, így sokkal könnyebb dolga van a gépemnek, és sokkal hamarabb felveszi.)Na ezt jól leírtam barokkos körmondatokba.
TLDR, mindenki csinálj úgy ahogy jól esik és bevált, a lényeg hogy a vége jó legyen és pizza legyen belőle, ahogy M.Z. is mondta. -
avl
senior tag
válasz
xavix13 #2237 üzenetére
jól néz ki, sajnos kóstolni nem kóstoltam
"600g vízzel indultam, de a végén még ment egy pici hozzá. (Mindig fordítva nápolyi módra dagasztok"
erröl reszletek erdekelnének
miért ezt a sorrendet vetted ? (mindig vagy csak most ?)
a fenti szerint Nálad viz aztan liszt aztan megint viz volt a sorrend
....esetleg a végö korrekcio (viz vagy epp liszt) az nem szamit ?esetleg link, hogy mi szerint melyik sorrendnek mi az elönye ?
-
freelancer68
tag
-
xavix13
őstag
Tegnapi sütés rövid szobahős 7 órás tészta. (Már ha a földön lévő leghidegebb 28 fokos sarkot lehet szobahősnek titulálni.
)
A körülmények cseppet sem voltak idealisak, meleg, későn találták ki, hogy pizza legyen, lisztem se volt elég, de azért valahogy kiadta a végére.
N3, 460c, direkt tészta, 470g sacorosso (ez volt az alap, ennyi maradt), 300g super nuvola, kiegészítve 1kgra egy kis gyermelyi bl55-el. Hidro valahol 62 körül állhatott meg, 600g vízzel indultam, de a végén még ment egy pici hozzá. (Mindig fordítva nápolyi módra dagasztok, a kis 15k-s Aldis ambiano így sokkal szebben viszi). Élesztő 1g friss (mehetett volna 1.5g-2g is véleményem szerint, még egy 2 órát kelhetett volna, nagyon picit alulkelt volt.)
Feltét a képen, lilahagyma, metrós cotto, szarvasi fiordilatte, koktélpari, bazsa, mutti pelati.
Finom volt, elfogyott
-
Mbazsika
tag
-
iatti
aktív tag
én is g3-al nyomom, nem sokat ér. néztem már ezt a ggf-et, biztos jó lehet, de ez is van két kiló, na meg ezt sütés után nem lehet csak úgy lerakni a sarokba
ez a luigi meg szerintem elég alacsony belterü, gyakorolni kellene a pizza bedobását. itt magyarba is van valami cég pannonhalmán.? ez például nem is nagy, jónak tűnik a kialakítása. hogy mért nem állnak rá egy nagyobb hőt tudó masinára. https://www.inoxbazis.hu/webaruhaz/pizzakemencek-21211/pizzakemence-egyaknas-1-es-ipari-tep-1s/
-
Toobee
veterán
Ha jól látom 300 euró. Tennék még hozzá és vennék egy GGF Micro V Plus-t. Van a családban G3 vagy valami hasonló, szerintem szar, én nem pizzáznék vele. Még egy Luigi Unold is sokkal jobb, ha a GGF-et soknak találod. 200 eur körül lehet venni akciósan + egy biscotto hozzá kb. 40-50 eur.
-
iatti
aktív tag
még nem néztem utána ennek a cozzenak. még jó hogy lehet kapni azt a biscottot
vicc ez a pizzatéma is. pár év alatt felfutott ez az otthoni sütögetés, a gyártók meg jól beárazták ezeket a lemezdobozokat pár fűtőszállal meg termosztáttal. na meg a valamelyik forgótányéros gépnél a műanyag fogaskerékkel
-
Toobee
veterán
Cozze elektromos nem lett jó, nem ajánlott gép a videós vélemények alapján. Én egy Effeuno N4-et szeretnék levadászni használtan. Kint meg marad egyelőre a Koda12. Most, hogy megjött a Biscotto hozzá, már nem nagyon mozgat a csere (Arc XL-t néztem ki, de abba 300 EUR a Biscotto).
-
iatti
aktív tag
volt mind a kettő. itt volt 25kilós saccorosso. annak azért barátibb a kilós ára. ha már itt vagy, hogy tetszik a diavola pro? mennyire lehet tartós anyagból? ezeknél az effeunoknál is olvasni ledöglő termosztát, stb...na meg két-három kilót nem adok egy sütőért. mindenképp elektromosban gondolkodom. esetleg cozze 17elektro. vagy őszig hátha bedobnak még valami új gépet.
-
iatti
aktív tag
szevasztok! veszpémben tudok valakitől pár kiló lisztet venni? caputo- 5staggioni? néztem fehérvári metróban ma. ott is csak a 25 kilósnak van jó ára. volt 1kilós 5staggioni 1300ft-ért
-
jozsi252
veterán
Megvolt az első Allegros rendelésem, hibátlanul célba ért a 2x5kg Super Nuvola szállítással mindennel együtt 13 400ft-ért. Annyiért szerintem nagyon jó ár.
Szeretnék kérdezni egy dolgot. Csináltam Bigát Super Nuvolából csütörtök este, rá 9 órára bement a hűtőbe 5 fokra. Péntek este helyett szombat reggel dagasztottam csak be 69-es hidróra. Vasárnap délbe sütöttem és a Tescos lezárható 1L környéki kerek tál 3/4-ig volt tésztával, szóval eléggé meg volt kelve a tészta.
Szerintetek érdemes mondjuk a 3gr/kg élesztő arányt levinni inkább 2.3-2.5gr környékére, vagy inkább csináljam azt hogy ilyenkor mondjuk nem szombat reggel hanem szombat du. dagasztom be a tésztát?
100% Bigánál nektek milyen élesztő arány vált be?
Köszönöm! -
gergo5991
őstag
kiderült a probléma, túl sok volt a hidró
újrabucizás után süthető volt, jól sikerült.
caputo pizzeria 62-65% hidrót szereti a legjobban net szerint
másnap bedagasztottam 63% hidróra újabb 3 bucit, sokkal jobban odafigyeltem a dagasztásra, életem legjobb tésztáját készítettem el, igaz ez max kb a 40-50. pizzám lehet mióta elkezdtem sütögetni.
Most jöttem rá, így 40-50 pizza után, hogy eddig nem volt rendesen kidagasztva a tésztaúgy érzem most léptem az 1 ről a 2-re a pizzakészítés terén
a 10 szintből
nem tudom miért, de utóbbi időben mostmár a villanysütőben pizzakövön szépen megsül, barna is lesz a pizza alja.
kb 20 percet melegítem csak felső grill sütésen, 330-340 fokot vesz fel a kő. A sütő 275öt tud max. -
-
gergo5991
őstag
Valaki megtudná mondani mit szarok el????
[link]
2 kép mely fentrol lett fotozva 45 perc eltérés van koztuk, ennek ellenerek a bubik 2x nagyobbak
recept:
500 gram caputo pizzeria
350ml viz
0,5 gramm caputo szaraz eleszto!!!
15 gramm sóbedagasztottam, 3x volt 20 percenkent hajtogatas, majd 5 orat allt szobahon (19 fok) majd 10 orat hutoben 5 fok
mar 5 ora alatt is durvab megkelt szobahon pedig erre 13 oras szh erlelest irnak mindenholmi a francért kel meg ennyire?
ez mar a masodik probalkozasom a heten.. most ami a kepen van ujrabuciztam es kisutom a francba..
-
gergo5991
őstag
válasz
vinacarlos #2217 üzenetére
[link]
Köszi a választ
a linken szereplő kinyutott tésztát tudná vlki véleményezni?
3-4h szobahos direkt teszta volt, kb 70% hidroval caputo pizzeria liszt
Nagyon nyúlott, lapátra már nehéz volt felhelyezni, mondhatni alig lehetett tul lágy lett ameddigre megpakoltam stb stb
túl lett kelesztve ? -
gergo5991
őstag
A túlkelt tésztát újrabucizva azonnal fel lehet hasznalni, vagy kell várni 1h-t legalabb szobahon / hutoben felhasznalas elott?
-
fradi81
veterán
Beni2360: A TK kenyér
-
fradi81
veterán
Szegeden nuvolából kilós, pizzeria és saccorosso zsákos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest