Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
LOGOUT
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferike81
senior tag
Én most hétvégén megcsináltam életem első direkt tésztáját. Mindig bigával dolgozok, így kísérletnek tekintem, de nagyon kellemes meglepetés volt. A vízben feloldottam a sót, ehhez adagoltam a lisztet, addig amíg szépen homogén lett. Egy hiba becsúszott, kimaradt az élesztő, de mivel bucizás után vettem észre, így hagytam. Nagyon jó lett. 24 órás szobahőmérsékleten(22⁰C) érlelés, 600g víz, 25 g só 980g Good Mills 00 liszt. Ha az elején belerakom a 0,2 g élesztőt lehet még jobb. Sütés RGV Sütőben 450⁰C-on 110-120mp.
-
Ferike81
senior tag
Jól néz ki! Már a sokadik még jobb lesz. Lassan kialakul az emberben hogy minden kézre áll, egyre jobb lesz az eredmény is. Az íz a lényeg, a többi hab a tortán. Én is pizzáztam múlt héten. Kicsit benéztem a napot így 120 órás lett. De még egész jól lehetett bánni vele. Kísérletképp egy 2 hete lefagyasztott bucit is kisütöttem. Na az nem lett az igazi, de még mindig sokkal jobb volt mint a bolti.
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok
Azoktól kérdeznék akinek van RGV Vulcano sütője, és abban van biscotto kő. A biscotto alján is van a forgatótányérhoz az a támasztórész? Jahh és milyen vastag a kő? -
Ferike81
senior tag
Picit visszatérve a bucizódobozra. Én ilyen fedeles gulyástálat vettem 50 db-ot fedéllel. Olyan 5K körül volt. Újramosom a mosogatógépben, 3-4 mosást kibír deformálódás nélkül. Szuperül kicsusszan belőle a buci, mert fényes falú, és ha nem otthon sütöm ki a pizzát, akkor sem sajnálom, ha ottmarad.
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
RGV Vulcano sütő van valakinek? Első sütés előtt mennyi ideig tart a kiégetés? Elég gyér a használati utasítása. Ma este főrpóba lenne de új elektromos sütővel még nem volt dolgom. Gondolom egy teljes felfűtés után mehet a tánc.
-
Ferike81
senior tag
válasz
gergo5991
üzenetére
Van rengeteg elég béna fior di latte, ez igaz, de azért van sok nagyon jó. Amelyik savóban vagy sós vízben van csomagolva az szinte mind jó, a szárazon csomagoltban szerintem a Monteverdi ami egész jó. Próbálj meg olasz gyártótól venni. Nagyon jó bivalymozzarellák is vannak. Ezek is teljesen tejszínszerűvé olvadnak. Kihűlve sem lesz rágós.
-
Ferike81
senior tag
Kézi dagasztás. Nem egy ördögtől való dolog. Én elejétől kezdve kézzel dagasztottam, ráadásul bigával dolgozom. Bár sem a direkt sem a poolish tésztát nem próbáltam, de azt olvastam a biga nehezebben dagasztható. Kb 2x15 perc. Nem nehéz. Nem akarok hitet téríteni, de van a youtubeon egy nagyon jó videó kézi dagasztáshoz, ami pontosan megmutatja mit, mennyit, hogyan meddig. Mióta feltette a videót a srác, úgy csinálom, és még kevesebb erőkifejtéssel lehet nagyon jó tésztát csinálni. Mindent elmond. Ennek ellenére én is tervezek egy kis 10literes dagasztót venni, de én 2 naponta dagasztok 1 kg lisztből vagy pizzát, vagy kenyeret vagy zsömlét. Ugyanezzel a technikával.
-
Ferike81
senior tag
válasz
Brave_86
üzenetére
Szia.
Ne nevessen senki! Kísérletnek indult, full házi projekt. Venni akartam egy vegyestüzelésű pizzasütőt, de mivel működik így elvetettem a vásárlást.
Az alap egy grillsütő, amit pár éve csináltam. 60x60 cm-es grillrács van rajta. Kivettem a grillrácsot, raktam a helyére egy 60x60 cm-es szögacélból hegesztett keretet, a közepén egy 50x50 cm-es lángfogólemez van, hogy ne érje direkt láng a pizzakövet. Erre a keret két oldalára és a hátuljára van felpakolva 3x2db normál samottégla, a tetején egy 60x60 cm-es lemez, ennek a tetején 2db 60x30x5 cm-es betonlap. A lángfogó lemez közepén a pizzakő úgy, hogy két oldalon 5-5cm, hátul meg 10 cm-en fel tudjon jönni a láng. Gyújtok benne egy tüzet keményfából, és kb 15-20 perc múlva 400⁰C körül van a kő. Ezt ki kellett tapasztalni, mert volt 600⁰C környékén is a pizzakő. Most úgy csinálom, hogy begyújtás után megrakom vastagabb fával (6-7cm), és ahogy a pizzát elkezdem feltétezni rakok a tűztér szélére vékony (1-2cm) fákat, hogy csak lángoljon. Mire bevetem addigra már nem füstöl, a kő 400 ⁰C körüli, a sütőtér levegője 450 fölött van. Így 100-110sec alatt megvan a pizza, még a sok feltétes is max 130.
-
Ferike81
senior tag
válasz
jozsi252
üzenetére
Én most nyaralás alatt feltankoltam lisztből, sajtokból, meg minden olyan cuccból ami szép hazánkban nem kapható. Persze a fiordilatte már elfogyott, de a keménysajtok még vannak. Lisztből is sokat hoztam. Ég és föld a magyar vs olasz alapanyag.
Nem próbáltam még direkt tésztát, pedig az egyik barátom mindig arra próbál rábeszélni. Nekem eddig csak egy bigás tésztám nem sikerült, a többi jó lett. 72-96 órás (24 óra biga+ bucis érlelés 4-5⁰C-on) tésztát csinálok.iatti köszi!
-
Ferike81
senior tag
válasz
jozsi252
üzenetére
Szép! Nálunk is a Margherita a legmenőbb, bár a csípősszalámist is szeretik. A lisztet rendelted? Ki szeretném én is próbálni, jókat olvasok róla.

Én is lőttem egy kis pizzát szombaton, bár én csak a barkácskemencében. Manitoba Oroból 50% biga, főtészta Gran Mugnaio lisztből. 6db 265-268g buci. Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano, pici mozzarella, saját paradicsomszósz.
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Pizzaparti volt tegnap nálunk is. Két tésztát csináltam, alapvetően ugyanaz a technológia, csak a lisztben tértem el.
Biga: 24 órás, 10 óra 22⁰C-on, utána ment hűtőbe. Manitoba Oro liszt 2x500g, 5 Stagioni szárazélesztő 2x1g, víz 2x 245g.
Főtészta:
1. Tészta: 5 Stagioni Pizza Napoletana liszt 500g, víz 405g, só 26g.
2. Tészta: Gran Mugnaio pizza farina liszt 500g, víz 405g, só 26g.
Olyan 26⁰C volt a konyhában dagasztáskor. 5⁰C körüli vízzel dolgoztam, meg a biga is 5 fokos hűtőben volt, de nagyon nehezen tudtam kézzel kidagasztani. Másfél órát játszottam vele tésztánként, így muszáj volt hűtőben pihentetni. Nem is lett olyan amilyen szokott lenni. Megszenvedten vele. Ment vissza a hűtőbe olyan 30 órára. Ugyanúgy sütés előtt 2 órával kivettem a hűtőből, és kb háromszorosára kelt. Ennyit soha nem szokott ugrani. Frankó, könnyen kezelhető bucik (265-268g) lettek. 6-6 pizza lett belőle. Ami megint nem megszokott volt, hogy 380-420 fok körüli kövön sütöttem, de végig forgatom kellett mert az első pizza odakapott. Máskor ezzel nem szokott bajom lenni. Szerintem a rövidebb hűtős pihentetés miatt. Az eredmény egyébként jó lett. Csak fárasztó, majdnem 2,5 óra volt a 12 pizza feltétezése és sütése. -
Ferike81
senior tag
Nem lett az rossz, első próbának meg pláne. Minden sütő más, így ki kell tapasztalni. A nagy bubik valószínűleg a túlkelés miatt lehettek, vagy nem volt teljesen egyenletes a tészta, esetleg túl vastagon maradt az alja. Próbáld meg az abroncsot vastagabbra hagyni, vagy ugye eleve kisebb bucikkal indítani. A közepe nekem még nem emelkedett meg, mert a feltétet nem tudja megemelni. Leragadni a kőre lepotyogó feltéttől szokott. Én 255-265g közötti bucikból szoktam 30cm alatti pizzát rittyenteni, ami még a pizzakőre kényelmesen ráfér. Vastagabb abroncsot hagyok, és kb 35mp-től folyamatosan forgatom, mikor látom, hogy barnul a perem. Még azt megpróbálhatod, hogy amikor beveted a pizzát vedd le a hőmérsékletet, hogy ne égesse meg a szélét. Ma este nekem is sütés lesz.
-
Ferike81
senior tag
válasz
Mersant_le
üzenetére
Dehogynem. Nem ezzel van baj. Itt alapvetően egy olyan sütőt szeretnék venni, amiben pizza és kenyér is mehet. Van sütő, van kemence, meg még éppen a grillezőn is meg tudom csinálni, de itt egy olyan sütő lenne a cél, ami mindkettőt tudja. A villanysütő még kenyérsütésre elmegy, de pizzához kevés a hőmérséklet. Bár tegnap is abban sütöttem meg a pizzát, de nem szereti a 3 órán keresztüli fullon járatást. Ha a kemencében akarom sütni minimum 3 órával előtte be kell gyújtani, kipakolni mindent mellé. Sokszor nincs ezzel baj, de egy pizzasütőt bekapcsolok és fél óra múlva mehet a tánc. Viszont, ha már kiadok egy zsák pénzt érte, akkor többcélú gépet szeretnék.
-
Ferike81
senior tag
válasz
fradi81
üzenetére
Köszönöm!
Igen, ezeket az infókat már összekapargattam. Személyes tapasztalat érdekelne esetleg, ha van. Termosztát gondot olvastam róla külföldi oldalakon. De esetleg más olyan sütő is érdekelne, amit pizzára és kenyérre is használtok. Van egy fatüzelésű kemencém, de 3 óra felfűtés miatt nem mindig praktikus. Ezért gondoltam egy gázosra, vagy villanyra. A villany 16A-ig kisebb kompromisszumokkal elmegy, ha lenne valami ajánlott gázos az is pompás lenne. -
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Pizzasütőt szeretnék vásárolni. Olyan érdekelne, amiben kenyeret is lehet sütni. Van akinek van ilyen kombi sütője? Esetleg valaki használ ilyen [Effeuno] sütőt? Mondjuk egy gázosnak jobban örülnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- VGA kibeszélő offtopik
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen egeret válasszak?
- Yettel topik
- Cyberpunk 2077
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
- Eladó Samsung Galaxy A51 4/128GB / 12 hónap jótállás
- Apple iPad mini 7 2024 128GB MXN63 SpaceGray
- GAMER PC! Intel Ultra 245 / RTX 5070 / H810M-X WIFI / 32GB DDR5 / SSD 512GB / 700w! BeszámítOK!
- Hp ProDesk/ EliteDesk SFF/MT G4/ G5/ G6 / i5 8-9-10.gen /Win11- Számla, garancia
- AKCIÓ! GIGABYTE B360N i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

sz.zs.