Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-03-20 09:38:09

LOGOUT.hu

Ha egy termék garanciális ügyintézésével kapcsolatban kérdezel, akkor a könnyebb segítségnyújtás érdekében adj meg minél többet a következő adatokból:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1751) Ariadne válasza Csaba_20_ (#1749) üzenetére


Ariadne
őstag

Hihi, én vagyok a hitelezőik közül az első helyen, ha jól emlékszem, még az Apehet is megelőzöm. ;] Gyanítom sejtitek, milyen összegen osztozhatunk a cég porain, ha nekem se jutott egy fillér se... ;)
a lista
Egyébként FYI: az index cikkírója is tévedett, ez a cég nem működtet régóta semmit. A név franchise-ban megy, ezzel a Bluef*sh-sel azonos ügyvezetővel és hasonló tulajdonosi körrel bíró másik néhány cég működteti ezeket. Szép magyar valóság... :U (A cégeknek ezek az adatai nyilvánosak. Egy ingyenes kereső: Céginfó)

mod: ott a Sinclar is, ami a M*stral tulajdonosa (volt), ha jól tudom. Édes egy társaság.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1752) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Az Európai Únióban ugye csak PFC-vel ellátott tápegységet szabad forgalomba hozni. Namost egy barátom kb egy hónapja vett 6 ezer forintért egy tápot újonnan, számtech kiskereskedésből, ami nem tartalmaz PFC-t. Vissza lehet-e vinni a tápot erre hivatkozva és visszakérni az árát és ha a kereskedő nem akarja visszatéríteni a vételárat, akkor lehet-e ezzel a problémával fogyasztóvédelemre menni?
Érzésem szerint igencsak cinkes lehet a kereskedőnek, hogy ilyen terméket forgalomba hoz.

(#1753) Ariadne válasza Szten Márs (#1752) üzenetére


Ariadne
őstag

Az Európai Únióban ugye csak PFC-vel ellátott tápegységet szabad forgalomba hozni.
Ez 100% tutibiztos? Csaba20 ha erre jár, biztos tud mondani egyet-mást erről.

Ha valóban tilos, akkor visszakérheti és vissza is kell kapnia, sőt nem forgalmazhatnak ilyet. Ha viszont nem tilos, akkor nem jár vissza a pénz. :)

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1754) Szten Márs válasza Ariadne (#1753) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Azt hiszem, hogy pont Csaba_20 egyik írásában olvastam ezt, de most e fenének nem jut eszembe a honlap címe, ahova írt.De az is lehet, hogy nem ott láttam. Mindenesetre gyors googleval több helyről is megerősítést kaptam, hogy így van, pl:
"There is now an international standard for controlling harmonics (IEC100-3-2) and PFC is mandatory for home appliances consuming 70W or more power in EU nations as of January, 2001." illetve:
"To comply with current EU standard EN61000-3-2, all switched-mode power supplies with output power more than 75 W must include passive PFC, at least."

Viszont a hiányos gyári leírások miatt mondhatja azt, hogy szerinte meg van benne PFC, akkor is, ha sehol nincs feltüntetve. Ilyenkor mi történik? A fogyvéd, vagy valaki más rendelhet illetve fog rendelni szakértőt, aki szétszedheti és megállapíthatja, hogy valóban nincs benne?

[ Szerkesztve ]

(#1755) Csaba_20_ válasza Szten Márs (#1754) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Megmutatod nekem és megmondom, hogy van-e benne. ;) Rakj fel egy képet a belsejéről. :DDD

(#1756) luciferc válasza net84 (#1750) üzenetére


luciferc
őstag

"más: meséljetek csak az ellentétekről, hogy tudjuk mivel oltják a jó bótosokat..."
Ezt mire is értetted?

erre:
#1746: ML320 - igen! ebben a doksiban helyenként kemény ellentétvan a fogy.védelmi törvénnyel

hazai szervíz támogatás - nem szervíz, csak támogatás... :( pont ezért nem tudtam én sem ezzel megfogni őket...

Ez szerintem simán fogyasztó megtévesztése. A haza szervíz támogatás kifejezést szerintem mindenki úgy értelmezi, hogy a szervíz Magyarországon van. Másnak nincs is értelme, ugyanis minden itthon eladott termékhez hazai támogatás (átveszi, intézi, visszajuttatja) jár, még ha a szervíz külföldön is van. A GVH (vagy a fogyvéd?) meg azt hiszem ugrik az olyan dolgokra, amikor valaki a termék inherens tulajdonságát kiemeli és azzal reklámoz, pl "cukor nélkül" felirat a gyümölcsleveken tilos, mert ez az alap.

[ Szerkesztve ]

(#1757) Szten Márs válasza Csaba_20_ (#1755) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az a baj, hogy le van zárva egy matricával, nem akarom felnyitni, még azt mondják majd, hogy kiloptam belőle :D
Van bármi egyéb módja?
PPFC aligha lehet benne, az ugye szépen megdobná a súlyát. Na most nekem van egy Vargáné tápom, amit felemelve anno azt hittem, hogy üres és csak az oldallemezei vannak meg... na ez a táp (konkrétan egy M-tech nevű csoda) kb fele annyi lehet tömegre mint az a Vargáné :Y Szóval azt hiszem PPFC kizárva. Feltűnően rossz anyagból van az egész, ha hozzáérek az oldallemezhez, azon izgulok, hogy ne horpadjon be, ilyen vékony lemezt szinte csoda, hogy le tudnak gyártani, hiába, a technikai fejlődés :D Szóval azt hiszem az APFC-t sem nézem ki belőle...
Lehet valahogy megpróbálom a matrica megsértése nélkül szétszedni, de ha van bármi más mód, akkor jobb lenne.

A kereskedő külön megér egy misét. Elvitte az említett barátom hozzá a gépét, hogy szakember válogathasson bele alkatrészt és szerelhese be őket, ugye csak így tiszta. Namost tettek bele egy 400 gigás vinyót, olyan alaplaphoz, ami nem támogatja a legújabb BIOS-sal sem a 48 bites LBA címzést, azaz 127 gigát képes csak látni, remek. Ezen kívül eladott egy 8x AGP-s 7600GT-t, amin az AGP egy fordítóchipen keresztül megy, és már a 6600GT óta köztudott, hogy ez az nVidia találmány nagyon nem szereti a 4x AGP lapokat. Ki lehet találni, igen, a lap 4x AGP volt. Szóval eladott és beszerelt egy ilyen tápot, egy az alaplappal nem kompatibilis winchestert és egy, az alaplappal nem kompatibilis videókártyát, majd a szerelésért elkért 4000 forintot... ezt is szivesen behajtanám rajta, mert azt hiszem, hogy a pofátlanság vagy/és a hozzá nem értés magasfokát képviseli, de azt hiszem ezt esélytelen viszontlátni.

(#1758) Csaba_20_ válasza Szten Márs (#1757) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Őszintén szólva a 6e Ft-ot se fogod viszont látni sose. Azt nem mondhatják, hogy kiloptad belőle, mert a PPFC-nél a trafót rögzíteni kell valahova, így ha kiszednéd, látszódna a helye. Az aktív PFC-nél pedg elektronika van pluszban, amit szintén nem könnyű csak úgy, kiszedni. Egyébként pedig szedd szét előtte és mondd, hogy mutassa meg ő benne a PFC-t.

De most tényleg, egy olyan embernél, aki ennyire szakmai analfabéta, miért akarsz szabványokkal, meg joggal próbálkozni pár ezer forintért? A barátodnak ez volt a tanulópénz és legközelebb majd neked fizeti azt a 4e Ft-ot. Én biztosan hozzávágnám a tápot... :DDD

(#1759) Szten Márs válasza Csaba_20_ (#1758) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Egyrészt így hirtelen azért számít az a 6 ezer forint. (végzős gimnazista lányról van szó, aki nehezen megspórólt pénzét költötte a konfigja korszerűsítésére) Másrészt meg mérhetetlenül felhúzott, hogy képes volt ilyen alkatrészeket rásózni és még pénzt kérni a szerelésért is, úgyohgy kifejezetten jól esne, ha nem csak néhány keresetlen szót tudnék a képébe vágni, hanem igenis vissza kéne szolgáltatnia valamennyit abból, amit zsebretett.

Azt, meg hogy nem fogom viszontlátni... nos, ha nincs benne, akkor Ariadne szerint vissza kell fizetnie. Ezen felül még olyan terméket hozott forgalomba, amit az európai unió szabályai szerint tilos, szóval kellően jól tálalva talán rá lehet ijeszteni annyira, hogy még örüljön is, hogy csak ezt a 6 ezret kérjük vissza. Persze lehet, hogy nem, a fogyasztóvédelemnek úgysincs semmi végrehajtói hatalma, pereskedést meg értelemszerűen nem ér meg. Egy próbát viszont megér.

"A barátodnak ez volt a tanulópénz és legközelebb majd neked fizeti azt a 4e Ft-ot"
Egyrészt igen, másrészt meg miért kéne bárkinek feltételeznie, hogy szakboltban, ott dolgozók által kiválasztott alkatrészt ott beszerelve bármi baj lehet? Normális esetben ennek kéne a legbiztosabb megoldásnak lenni. Az, hogy a magyar kiskerekben dolgozók egy része ilyen "szakmai színvonalat" üt meg teljesen megdöbbentő, aligha feltételezi bárki, aki nem jártas a számtech világában. Ez olyan, mintha a gyógyszerészek a patikában nem értenének a gyógyszerekhez, amit árulnak, és mindenkinek adnának mindent, ami éppen eszükbe jut, vagy az orvosok így írnák fel azokat.
Mindenesetre helyrehoztam a gépét, megkapta a régi 410-es Chieftecem, amíg nem tud/akar valami tápot venni, az legalább max csak magát öli meg, meg vett értelmes alaplapot, így megy a kártya és a vinyó is.

[ Szerkesztve ]

(#1760) tlac válasza Szten Márs (#1757) üzenetére


tlac
nagyúr

Namost tettek bele egy 400 gigás vinyót, olyan alaplaphoz, ami nem támogatja a legújabb BIOS-sal sem a 48 bites LBA címzést, azaz 127 gigát képes csak látni, remek.

mindegy, hogy a bios mit lát, win/linux felismeri rendesen

(#1761) Csaba_20_ válasza Szten Márs (#1759) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Félre értettél. Nem azt kérdőjeleztem meg, hogy számít-e a 6e Ft, hanem azt, hogy az eszköz, amivel próbálkozol célt tud-e érni egy ilyen embernél. A kiskerekben dolgozóknak pedig szerintem igen nagy része dilettáns, csakhát míg gyógyszerész nem lehet akárki, egy számtechboltban bárki odaállhat a pult mögé, aki el tudja adni magát.

Szóval most épp végzős gimnazista csajokra hajtasz. ;) :P :DD :DD

(#1762) Szten Márs válasza tlac (#1760) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha az alaplap nem képes csak 28 bites LBA címzésre, akkor a windows sem tud vele mit kezdeni, 127 GB lesz a max méret. Bővebben a témáról: [link]

Csaba_20_:
Miért ne :P Egyébként volt hozzá némi közöm, de most spec. hátsó szándék nélkül pofozgattam a konfigját :D

(#1763) tlac válasza Szten Márs (#1762) üzenetére


tlac
nagyúr

de tud, xp sp2-vel tökéletesen működne

(#1764) Szten Márs válasza tlac (#1763) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Új wint nem húztam neki azzal az alaplappal, de a régi nem látta, csak 127-ig, ezek szerint nem lett volna rajta SP2? :F De a VGA miatt édesmindegy is lett volna a lap sorsára nézve. Meg amúgy is, ugyanis valami ősrégi Celeronnal akart mai gamékat játszani a 7600GT segítségével, nyilván ez annyira nem lett volna működőképes. Most egy AGP-s S939 lap és egy 3800-as Venice csücsül a házban, így sem az igazi, de azért más kategória. De ez már eléggé off.

[ Szerkesztve ]

(#1765) tlac válasza Szten Márs (#1764) üzenetére


tlac
nagyúr

sőt sp1-el is működnie kellett volna (csak abban van egy ehhez kapcsolódó bug)
ha tudod nézd meg milyen win, kíváncsi vagyok

(#1766) Szten Márs válasza tlac (#1765) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Folytatás priviben inkább, hogy ne offoljuk szét a topicot :)

(#1767) Ariadne válasza Szten Márs (#1759) üzenetére


Ariadne
őstag

Abban én magam nem vagyok 100%-ig biztos, hogy kötelező lennie benne, kerestem, nem találtam ilyet eddig. De amennyiben igen, akkor köteles visszaadni.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1768) Szten Márs válasza Ariadne (#1767) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ahhoz, hogy megfeleljenek az EN 61000-3-2 szabványnak, szabálynak, vagy akárminek, ami az elfogadható felharmonikus-szintről szól, és amit az Európai Unió 2001 januárjában fogadott el; kell, hogy valamilyen PFC-vel rendelkezzenek a tápegység. Maga az EN 61000-3-2 innen letölthető: [link]

Illetve lsd #1754-es hsz-em, valamint googleba beírva a power factor, vagy PFC és european union szavakat össze lehet szedni jópár találatot.

(Technikailag, amennyire én látom, a szabvány csak az elfogadható felharmonikus-szintet rögzíti, de ezt megvalósítani valamilyen PFC nélkül nem lehetséges a PC-ket üzemeltető kapcsolóüzemű tápoknál, így tulajdonképpen közvetetten jutunk el arra, hogy PFC kötelező a tápokba az EU-ban. Csaba_20, ha erre jár remélem lektorálja ezt a feltételezést, hogy helytálló-e :) )

[ Szerkesztve ]

(#1769) Ariadne válasza Szten Márs (#1768) üzenetére


Ariadne
őstag

Kifejezetten egy EU irányelv, esetleg rendelet kellene, ami azt mondja ki, hogy csak ilyen hozható forgalomba az EUn belül, akkor OK. De az, hogy van egy ilyen szabvány, még nem zárja ki, hogy más félét is lehessen forgalmazni.

mod: Aha, ez alapján azért elég valószínűnek tűnik, hogy igazad van. A technikai oldala nekem magyarázatra szorul, igazából ezért sem igazán tudok utánakeresni a dolognak.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1770) Szten Márs válasza Ariadne (#1769) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Okés, kezdem kapisgálni én is. Akkor az lenne a lényeg esetünkben, hogy kizárólag ezen szabványnak megfelelő termék hozható be az EU-ba, nem pedig az, hogy van egy ilyen szabvány, de legfeljebb nem felel meg ennek a szabványnak, más besorolást kap, de behozható, ha jól értem.

[ Szerkesztve ]

(#1771) Ariadne válasza Szten Márs (#1770) üzenetére


Ariadne
őstag

Pontosan erre gondoltam. Ezen a cikken technikailag megint nem tudtam teljesen elmenni, de ebből nem úgy tűnik, hogy kizárólag ilyet lehetne forgalmazni. Szerinted? link

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1772) Szten Márs válasza Ariadne (#1771) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ezt a cikket 2000-ben írták, tehát az általam hivatkozott szabvány hatályba lépése előtt. Szóval nem tudom mennyire helytálló nekünk.

Igen látom mire gondolsz, de azt mondja, hogy a körülményektől függően a EN60555-2 szabványhoz kéne alkalmazkodni, illetve 2001-től a EN61000-3-hoz. A körülmények, meg a "may" kifejezés szerintem arra utal, amit felette írtak: laboratóriumi, meg ilyen-olyan berendezésekhez más szabvány kapcsolódik. De valóban nem egyértelmű nekem, de ez adódhat a nem teljesen profi angoltudásomból is.

Viszont a CE rajta kell, hogy legyen a terméken mindenképpen, és ha nincs rajta a CE jelzés, akkor szabványoktól és minden okoskodástól függetlenül nyert az ügy, jól értelmezem?

[ Szerkesztve ]

(#1773) Ariadne válasza Szten Márs (#1772) üzenetére


Ariadne
őstag

A CE jelölés hátterét véletlenül ismerem, igen, az rajta kell legyen. :) Sőt, egy konkrét tanúsítványuk is kell legyen (mármint aki behozta) arról, hogy egy minőségellenőrzési eljárás keretében megkapták a CE xxxx (szám) jelölés használatára való jogosultságot. Csak úgy hozomra nem lehet CE-t írni sem semmire.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1774) TheReMiXeR válasza Csaba_20_ (#1761) üzenetére


TheReMiXeR
senior tag

Tévedsz, a tulajdonosnak igenis számít ki állhat oda.

(#1775) Ariadne válasza TheReMiXeR (#1774) üzenetére


Ariadne
őstag

Jobb helyeken. Sajnos nem úgy tűnik, hogy mindenhol... :(

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1776) net84 válasza luciferc (#1756) üzenetére


net84
őstag

Az alábbi szerepel a jótállás fogalom alatt (A kereskedelmi szerződések elemei-ben):
A kötelező jótállás megszűnt. A szerződésben a termék, a dolog hibátlanságáért, a szolgáltatás megfelelősségéért lehet jótállást, mint szerződésen alapuló kötelezettséget vállalni. Mivel a fogyasztóval az adásvételi szerződést ugyan a kereskedő köti meg, a jótállást a termelő, az előállító adja. Aki értékesít, az csak a pillanatnyi működőképességet, megfelelősséget tanusítja. A jótállást, természetesen a gyártó megbízásából, a kereskedő is megkötheti. A jótállást szerződésbiztosító mellékkikötésnek tekintjük, de visszautalunk az "áruköteg" jogi problémájára, amelyben jelezzük: több árut is értékesíthet egyetlen termékben a kereskedő. (lásd GK 72. sz., GK 174. sz., Ptk. 248. paragrafusa)

az zavar:
- tudomásom szerint nem csak lehet, hanem kell jótállást vállalni
- a jótállást a kereskedő is megkötheti a gyártó megbízásából, de kit és mikor bízott meg a gyártó, hogy kösse meg helyette a jótállást, ha a termékét értékesíti?
- az utolsó mondat számomra nagyon kusza, de kb. azt vettem ki belőle, ha az informatikában egy konfigurációt értékesítünk, akkor az árukötegneg számít és úgy vonatkozik rá a jótállás...

Mio-hoz egy felvetés:
Azt pl. szabad, hogy a korábban megkötött jótállási feltételeket a fogyasztóra nézve hátrányosan változtassa meg az importőr? Mert ugye mi anno úgy vettük meg a PDA-t, hogy magyarországi garanciát ígértek hozzá (sajnos itt jön az, hogy a szó elszáll, az írás megmarad - ha van belőle egy példányunk :DDD ), és most meg nincs mo-i gar.

De most már talán tisztában vannak LCP-ék a 49/2003-as törvénnyel és talán másnak már nem meri a jóember azt mondani, hogy a 15 nap megszűnt. Küldtem nekik egy példányt belőle, amiben kiemeltem pirossal az erre vonatkozó részeket.

Read only...

(#1777) TheReMiXeR válasza Ariadne (#1775) üzenetére


TheReMiXeR
senior tag

Na ja, de az "általánosítás" rombolja a közvéleményt. Egy "jobb helyre" is alapból bunkón megy be az ismeretlen vevő mert ezt olvasta az ország egyik legnagyobb szakmai fórumán. Sokszor, nagyon sokszor előfordul az ilyen. A mi (a boltban dolgozók) lelkivilágunk is tud sérülni. Na de nem ez a topik témája.

Üdv. és Béke mindenkinek!

(#1778) Ariadne válasza net84 (#1776) üzenetére


Ariadne
őstag

Ezt a hülye szöveget hol találtad? Ha a neten, akkor valami nagyon sötét ember írhatta, ha pedig jótállási jegyen, akkor a jótállásra vonatkozó jogszabállyal ellentétes, ezért semmis, vagyis olyan, mintha nem is lenne, le sem írták volna, és helyébe lép a jogszabály. ;) Kereskedő-fogyasztó részére egyaránt...

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1779) luciferc válasza TheReMiXeR (#1777) üzenetére


luciferc
őstag

Tessék csinálni érdekvédelmi szervezetet, ami egyben minőséget is biztosítana. Osztogatnátok szépen plecsniket a megfelelő (de tényleg megfelelő) boltoknak, és lenne olyan lehetőség is, hogy vita esetén (amiből elvileg alig lenne, lévén normálisak a boltok) pártatlan módon megpróbáltok eljárni és jobb belátásra bírni a renitens boltot, ha a vevőnek igaza van. Ha nem hajlik a bolt, akkor megvonható tőle a plecsni. Idő, de pár év alatt respektje lehet egy ilyen kezdeményezésnek. Persze komolyan kell csinálni.

(#1780) Ariadne válasza luciferc (#1779) üzenetére


Ariadne
őstag

:R Mára gyakorlatilag mindenkinek van negatív tapasztalata számtech üzletekkel, garancia intézéssel, szerintem nagyon nagy sikere lehetne egy ilyen kezdeményezésnek. Persze nyilván nem egyszerű összefogni, de nagyon hasznos lenne kereskedőnek-vásárlónak egyaránt. Szerintem...

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1781) luciferc válasza Ariadne (#1780) üzenetére


luciferc
őstag

A másik oldal, hogy látod mi lett az LCP saját kis kezdeményezéséből, tiszta forrás, meg hazai szervíz. Nesze neked. És ezzel többet ártott az egész szektor megítélésének, mintha rögvest trükközött volna. Nem tudom van-e elég korrekt és hosszú távra tervező kereskedő az országban.

Amúgy erről mi a véleményed, nem fogyasztó megtévesztése a dolog? Mind a régi szövegek, hiszen engem megkárosítottak ha most külföldre küldik, mind a mostani szövegek, "hazai szervíz támogatás", ha tényleg külföldre megy a gép.

(#1782) Ariadne válasza luciferc (#1781) üzenetére


Ariadne
őstag

LCP? Hmm, nem rémlik... Pedig jó ötletnek tűnik.

Én úgy vagyok vele, hogy nekem nyolc, hogy itt javítja meg az üzlet hátuljában, vagy összegyűjtik a cuccokat a nagykernél, vagy közvetlenül kiküldik a világ másik végére, és ott kezdenek vele valamit (végülis gyorspostával egy nap alatt bárhova eljut, és ugyanannyi alatt vissza is jut bármi, ha nekik ez megéri, hát küldjék...). Csak emberi időn belül végezzenek vele, ne vágják rá, hogy ha égett a lap, akkor "nem garanciális", ne nézzenek hülyének és ne hazudjanak a szemembe, szóval ezeket így együtt. Szóval ha betartják a szabályokat, felőlem akárhová küldhetik.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1783) luciferc válasza Ariadne (#1782) üzenetére


luciferc
őstag

LCP: olvasgass vissza :)

LCP, külföldi szervíz: a Mio PDA-k kapcsán kb 1 éve az LCP oltotta a népet, hogy az általuk importált cuccra itthoni szervíz vár ha gond van, sokkal hamarabb készen lesz, mert nem kell küldözgetni (gyorsposta, haha!, megvárják míg összejön egy halom aztán majd akkor), a mások által behozottat meg küldik ki pl Németországba, minimum 1 hónap amíg kész lesz, stb, náluk bezzeg 1 max 2 hét. Most meg net84 szerint nem igazán ez a helyzet.

(#1784) net84 válasza Ariadne (#1778) üzenetére


net84
őstag

Az új kereskedelmi törvény értelmezése és gyakorlati alkalmazása című kétkötetes doksiban/könyvben...

Az már én is sejtettem az elején, hogy erősen hülyeség, vagy eddig nem tünt fel senkinek, hogy ütközik a kereskedelmi törvény a fogyasztóvédelmi törvénnyel...

[ Szerkesztve ]

Read only...

(#1785) Ariadne válasza net84 (#1784) üzenetére


Ariadne
őstag

Megkerestem a neten ezt a kiadványt, és nem értem. Amit beidéztél, az egyszerűen nem igaz... Nem is tudom, honnan vehette. A 151/2003-as és társai hatályban vannak ugyanúgy, mint eddig, most direkt megnéztem. Látni kellene azt a könyvet. :Y

A többi része még csak elmenne, de ez a "kötelező jótállás megszűnt", ez kicsapta nálam a biztosítékot. Nem, határozottan nem szűnt meg, sőt nem is fog még egy ideig...

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1786) luciferc válasza Ariadne (#1785) üzenetére


luciferc
őstag

nagyon jó, ezek után még le sem hülyézhetem a sötét boltost (a sötéten a hangsúly kedves itteni bótosok :) ), mert előhúzza majd a könyvet a fiókból, hogy "teccik látni, ide van írvaja". Én meg hiába lobogtatom neki a törvényt, az nem az okos könyvben van, csak én, az ellenség nyomtattam, úgyhogy viszlát.

Ha tényleg baromságok vannak a könyvben, akkor amúgy lehet valamiféle felelősséget felvetni? Ahogy pl gyógyhatást sem tulajdoníthatnak bárminek, úgy szakmaiságot állítani egy hülyeségről, az nem számon kérhető?

(#1787) net84 válasza Ariadne (#1785) üzenetére


net84
őstag

ha érdekel, akkor megadom a kiadót...

egyébként az engem is érdekelne, hogy felelősségre lehet-e vonni a kiadót, esetleg visszavetetni vele az egészet?

Read only...

(#1788) ML320 válasza net84 (#1787) üzenetére


ML320
aktív tag

Mennyit is fizettek ki érte a csajok? 14.000,- ? :D
Fizuemelés meg nuku. :O

Ember tervez, Isten perverz...

(#1789) Csaba_20_ válasza TheReMiXeR (#1774) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Nem tévedek. Jogszabályi kötelezettség nincs rá, ellenben a gyógyszertárakkal és a patikusokkal.

(#1790) Csaba_20_ válasza Ariadne (#1769) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Tudomásom szerint amit Szten írt, az helytálló. Az említett szabvány pedig nálunk is kötelező érvényű.

(#1791) TheReMiXeR válasza Csaba_20_ (#1789) üzenetére


TheReMiXeR
senior tag

Tudod, hogy nem a jogszabályokról beszéltem.

(#1792) higherping


higherping
csendes tag

Saját garanciális VGA ügyintézésem tapasztalatait szeretném megosztani veletek.
Itt a PH!-n vásároltam egy pár hónapos Asus 1950pro kártyát. A kártya rövid időn belül meghibásodott, gyakran nem "indult be", nem adott képet bootoláskor. Sajnos a kártyához sem garancialevelem, sem eredeti számlám nem volt, csak a pénztárgép nyugtájának fénymásolata. Ráadásul a kisker lakóhelyemtől több mint 100 km-re van... Írtam a kiskernek egy e-mailt a problémámról. Szerintem korrekt módon álltak hozzá, a gyári szám alapján a nagykeres számláról beazonosították a kártyát, ráadásul a leírásom alapján látatlanban garanciálisnak minősítették a hibát. Postán adtam fel a cuccot, ajánlott-elsőbbségi levélként. Megérkezett, visszaigazolták, megvizsgálták, vitték a nagykerhez (ez kb. 4-5 nap alatt). Itt kezdődött a végtelennek tűnő várakozás.
A nagykernél volt több hétig a hibás darab, majd felajánlották a kiskernek a levásárlást (mivel pontosan olyan VGA már nincs készleten). Mivel ez nekem is megfelelt (csak legyen már végre VGA-m) belementem a cserébe. Sajnos rá kellett fizetnem elég sokat , mivel a kiskerben egy jóval olcsóbb 1950pro árát (de ÚJ árát !) vették figyelembe a beszámításnál. Ebbe is belementem, már nagyon untam az S3Trio3d2x 8MB PCI torz képét a széles monitoron... Összefoglalva: jó és rossz tapasztalatot is gyűjtöttem. Korrekt volt, hogy számla és minden egyéb nélkül vállalták a garis ügyintézést, ezenkívül kérésemre a megérkezett új kártyát tesztelték a postázás előtt, sőt mivel a doboz gyárilag nem tartalmaz 6 pines VGA csatlakozót, kaptam "ingyen" ilyet is hozzá. Nem teljesen volt korrekt (szerintem), hogy egy jóval olcsóbb kártya értékét vették figyelembe a beszámításnál és hogy 1,5 hónapig húzódott az egész procedúra. Összességében azért az események pozitív oldalát értékelem többre.
Viszont soha többé nem kívánok magamnak (és másnak sem) garanciális ügyintézést.

[ Szerkesztve ]

(#1793) smog86


smog86
senior tag

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy mivan ha megszünt a bolt ahova szólt a garancia?

(#1794) Ariadne válasza smog86 (#1793) üzenetére


Ariadne
őstag

Ha tudod, vagy ki tudod deríteni, ki volt a termék nagykere, akkor velük érdemes próbálkozni, ha nem megy, akkor esetleg a gyártónál. De ez a legrosszabb eset, mert az egyetlen, aki köteles is feléd jótállást intézni, az a kisker (lenne)...

mod: Megkérdezhetem (akár priviben), melyik cég?

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1795) luciferc válasza Ariadne (#1794) üzenetére


luciferc
őstag

és ha él a rendeletben szereplő lehetőséggel, és a szervízhez megy? amúgy elég gáz, hogy gyártói gar van szinte mindenre, mégis bukta gyanús ha kisker megszűnik. pedig a gyártó és a nagyker is megkapta a garanciára jutó árrészt lévén az bele van építve az árba.

(#1796) smog86 válasza Ariadne (#1794) üzenetére


smog86
senior tag

Nova-comp és nem tudom ki volt a nagykerük.
Jogutód nélkül szünt meg...
Felhívtam a Samsungot és azt mondták küldjem el nekik a számla másolatát meg monitor sorozatszámát és meglátják mit tudnak tenni...lehet semmit. :W

luciferc: az a gond hogy a kisker nem adott Samsung gari papírt csak saját jótállásijegyet és így valószínüleg nem a Samsung magyarországon keresztül lett véve, így ők nem tudnak valószínüleg semmit tenni. :(

[ Szerkesztve ]

(#1797) Ariadne válasza luciferc (#1795) üzenetére


Ariadne
őstag

Végülis egy próbát megér a szerviz is, igaz. Csak hát ugye úgy látszik, a saját utakon vagy kitudjahogy behozott cuccoknál ugye...

smog86: Hopp, most megnéztem, a Nova Comp él és virul, már ha Nova Comp Kft.-től van a számla, meg kell keresni őket! Itt név szerinti keresésnél beírod, hogy Nova Comp, ott vannak az adataik...

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1798) smog86 válasza Ariadne (#1797) üzenetére


smog86
senior tag

De sehol semmi elérhetőség...honlapjuk megszünt...egy másik cég vette át a boltjukat...de azt mondták jogutód nélkül és így nem tudnak segíteni.

(#1799) Ariadne válasza smog86 (#1798) üzenetére


Ariadne
őstag

Nézd meg, nem szűntek meg, még csak felszámolás vagy végelszámolás alatt sem állnak! Székhely: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32., telephely: 1223 Budapest, Campona út 1. A székhelyén megtalálható kell legyen. Ha nem, akkor be kell jelenteni a cégbíróságnál, és hivatalból törlik a céget, mert azért van a bejegyzett székhely, hogy ott mindig és mindenképp meg lehessen találni...

mod: Erősen feltételezem legalábbis, hogy ez az a cég, ami a Nova Compot működtette, stimmel a fő tevékenység is. A számládon ez a cégnév szerepel, hogy Nova-Comp? Mert akkor biztosan ez az. Ha más név van rajta, rá kell keresni arra.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#1800) smog86 válasza Ariadne (#1799) üzenetére


smog86
senior tag

Mogyoródi út 32-ben vettem meg a monitort szóval biztos ez a cég...de semmi elérhetőség és weblapjuk is megszünt...
Menjek be oda? Az lehet hogy majd azt mondják hogy aki átvette tőlük a céget oda vigyem a monitort? Mert azoknak Békéscsabán van a székhelyük..

Na meg az is nagy kérdés hogy mikor lehet őket ott elérni....gondolom nincsenek ott napi 24órát.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.