- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
dethroner #56835 üzenetére
Optimize and Defragment Drives in Windows 11
Windows 11 includes Optimize Drives that will automatically retrim a SSD or defrag a HDD as needed.
• Retrim = Generates TRIM and Unmap hints for all currently unused sectors of the SSD or NVMe volume, notifying the underlying storage that the sectors are no longer needed and can be purged. This can recover unused capacity on thinly provisioned drives.
• Defrag = Locates and consolidates fragmented files on local HDD volumes to improve system performance.
Windows 8 óta (12+ éve!) meghajtoptimalizálás van, ami csak HDD-knél futtat töredezettségmentesítést, ellenben SSD-knél eleve trimmelés, TRIM / UNMAP / deallocate parancsok futtatása történik.
-
NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...) firmware update
Linuxos mankót se olvasgattuk még ezek szerint.
Legalább két hasznos link van pedig benne...
Open Source NVMe® SSD Management Utility – NVMe Command Line Interface (NVMe-CLI)
-
-
Sziasztok,
Gyors kérdés csak, MX500 1TB Sata SSD. Egyik napról a másikra az írási sebesség bezuhant drasztikusan. Max 50 mega másodpercenként és a válaszidő is 500-15000 ms között mozog. Egészségi állapota 59%,a teljes írás 32597 GB, üzemidő 14673 óra.
TRIM megy rajta crystaldiskinfo szerint, jelenleg üres a meghajtó, mert pár hónapja amikor előjött ez a probléma vettem egy nvme-t és átmentettem mindent róla.
Tudok ezzel még valamit kezdeni? Ha nem lehet visszahozni normál teljesítményre akkor van esetleg valami használati lehetőség így? -
tlala
addikt
Nem tudom, mennyire fér bele a kibeszélőbe, de akit esetleg érdekel SSD külső ház, most a Ugreen oldalán akció van, és €14 fölött ingyenes a szállítás .
Nekem pl. egy ilyen lesz érdekes (SATA vagy M.2 is megy bele M.2 PCIe NVME SSD/M-Key vagy B+M Key, és M.2 SATA SSD/M+B Key, + trimm). -
válasz
LLKobe #52449 üzenetére
Fene tudja, nekem NVMe külső házon keresztül multkor nem működött a smart, de emlékeim szerint a TRIM meg az USB miatt nem futott le régebbi házaknál, talán a 3.2 USB-vel már működik, de nem akarok hülyeséget írni, inkább kérdezd meg itt, tényleg nagyon naprakész minden infójuk:
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Ha nem TRIM-mel, akkor sincs egetverő probléma, mert ettől még a vezérlő megoldja a cellák karbantartását.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
victorhun7 #51577 üzenetére
Mert NVME SSD-n nincs TRIM.
A HDS verzió levagasara van, aki harap a topicban
-
isti732712
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy apacer q4 ez még phison vezérlővel,nemrégiben,írtam itt, de sajna nem találom a hszt. hogy belassult, akkor egy macriumos megoldás,os visszaállítás rendbetette az ssd-t,most napok óta ismét az írási sebessége 3000MB/s ről leesett 700MB/s ra.
Nincs valami ötletetek arra hogyan lehetne másképp megoldani egy jól működő rendszert,hogy feleslegesen ne kelljen írási műveleteket végrehakjani, hogy ismét jó legyen a sebessége? Itt arra gondolok, hogy biztonsági mentésből ismét csak poénból visszaállítom a jól működő rendszert. Trim működik, az az itt nvme ről beszélünk de értitek mit értek trim alatt.
Optimalizálás lefut vagy lefuttatom hetente egyszer. Mini tool al végrehajtottam egy partition recoveryt de semmi változás.
Másik kérdés mi okozza ezt a problémát,vagy mi okozhatja egy idő után?
Nem mint ha így nem lehetne használni, de egy file másolásnál ugrott megint elő a dolog hogy nem hozza a kívánt sebességet. Tudom ez gen 4 es nvme de nekem csak gen 3 ban műkszik, de ekkor is meg szokott lenni a 3200 írás,és hát 700 az eléggé karcsú.Köszönöm előre is a tanácsokat,praktikákat.
-
King Unique
titán
válasz
janos666 #51296 üzenetére
• Az hogy onnan rendelt, még nem feltétlen jelenti azt minden esetben, hogy annyira vacak, meg ott a fake cuccokkal szokott leginkább gond lenni. Na meg itt eleve a benne lévő vezérlőtől és firmware-től függ, hogy az OS hogyan kezeli. Ha a chip ismeretlen és / vagy a firmware elavult / hibás, akkor az igen, okozhat problémát. Az továbbra is érdekes, ha Windowson az UASP miatt nem megy, de akkor Linuxon ezek szerint BOT módban műkodik.
• Ugyanazt, ja, már ha működik rendesen, meg milyen hatékonysággal, ahol a linkelt cikkben is eleve le van írva az alábbi: "Ezen felül a beépített Garbage Collection hatékonysága vezérlőnként változhat, ami nagyban befolyásolja a végeredményt. Szerencsére a TRIM bevezetése óta ezen a téren sokat javult a helyzet" Vagyis nyilván az az ideális, ha működik a TRIM / UNMAP, ugyanúgy külső meghajtóknál is. NVMe SSD-knél meg ugye már inbox a TRIM ottani megfelelője, a Dataset Management deallocate parancs.
• Igen, nyilván nagyban függ a felhasználástól, törlési és írási műveletek intenzitásától, hogy milyen gyakran lehet szükség a szabad terület kinullázása. Ellenben itt most az írásmennyiség volt a téma, ahol ahhoz azért elég sok "kinullázás" kell, hogy elérje az adott SSD-nél a TBW-t, ami a legtöbbnél ráadásul csak névleges és nem feltétlen tényleges íráslimit szokott lenni.
-
King Unique
titán
válasz
Don.Corleone #50914 üzenetére
Az SSDOK mit mutat, a TRIM parancs küldése és továbbítása működik?
Valamint más tesztprogram mit mutat, meghajtóoptimalizálás (trimmelés) futtatása után mi a helyzet, ha megoldható akkor újraformázás után mi a helyzet? Ami épp nemrég volt téma egy másik topikban NVMe SSD lassú írási sebessége kapcsán. -
grozad
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbiak szerint szeretném kérni a segítségeteket:
A drága jó Patriot P210 SATA SSD-m nem éppen a sebesség bajnoka, ilyen adatot produkált:
A HDS szerint 99%-os a kondíciója. Süket vagyok ehhez a témához is, amit meg tudtam nézni, hogy a TRIM be van kapcsolva. Próbáltam másik káblellel, másik porttal, de hasonló az eredmény. Próbáltam a több éves, tartalék Kingston SSD-mmel ugyanazzal a kábellel, ugyanazon porton, ugyanazzal a beállításokkal és a Kingston épkézláb teljesítményt nyújt.
Van esetleg tippetek, merre induljak a probléma megoldására, ha esetleg beállítási kérdés? Vagy egyből vissza az eladóhoz?
Két hónapja van meg, olyat egyébként a kezdetektől fogva csinált, hogy néha nem látta a Windows, viszont újraindítást követően már látta, gond nélkül. Ezt random csinálta, ekkor még nem volt ilyen tetű, viszont, mióta ilyen lassú, a Windows mindig látja
.
Nem tudom, mennyire számít, de van a gépben egy Samsung 980 1 TB NVMe ssd is.
Köszi,
grozad -
válasz
Krystal_s #49842 üzenetére
Win alatt is belassult az SSD írás a felére, ezért kb évente kellett teljesen formázni, utána újra gyors lett.
Nem használok Wint lassan 10 éve, de a menet közbeni lassulás oka nyilván az lehet, hogy kicentizi a user az overprovisioning miatt szükséges helyet, a rendszer és a használt programok meg napi használat alatt 30GB- adatot is írnak az eszközre, nyilván lassítani fog ez is. Sokan még tetézik ezt azzal, hogy particionálatlan szabad helyet tartanak fenn. De ha formázással újra gyors lesz az eszköz, az is jelzi, hogy nem maga az eszköz a hiba forrása, hanem a user és a sw-környezet.
Amúgy azt nem is tudtam, hogy NVMe-nek nem kell trim. Kell az, csak másképp.
NVME SSD meghajtók - ellenőrzés Linux alatt: align, TRIM, hőmérséklet
-
Krystal_s
addikt
válasz
ubyegon2 #49814 üzenetére
Köszönöm. Valóban szép eredmények.
Voltak korábban olyan panaszok, hogy Win alatt is belassult az SSD írás a felére, ezért kb évente kellett teljesen formázni, utána újra gyors lett. Inkább rákérdeztem az a biztos.Doky586: NVMe SSD a gépben van. Ez a Sata-s egy másik gépből maradt meg.
Amúgy azt nem is tudtam, hogy NVMe-nek nem kell trim. 😊cidalain: Köszi, neked is.
-
csixy
addikt
Köszönöm mindenkinek! Tehát akkor külső használatra a legjobb választás egy USB-s tokba tett NVME SSD, mert ennél nem kell törődni azzal, hogy átereszti e a discard , fstrim parancsot, nem kell mókolni, hogy a linuxot megtanítsuk trimmelni mint a külső házas SATA SSD-t a külső rack fajtájától, vezérlő csipjétől függóen. Tökmindegy milyen rendszerbe van bedugva, magának intéz mindent.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #48944 üzenetére
"alapból is csak adott filesystem támogatja a TRIM-et és a swap nem ext4 fs-en csücsül"
Ez még akkor is igaz, ha nem swap partíció, hanem swap fájl van. Maga a fájl nem törlődik, tehát blokk felszabadítás nem történik.
@csixy (#48942):
Valahogy úgy. Mivel az NVMe protokollt direkt SSD-hez alakították ki, az ezt támogató oprendszereknél nem szabad hogy problémát okozzon.Van egy másik dolog is, amiről sokan megfeledkeznek: a wear leveling. Írásnál a wear level miatt egy blokk fizikailag nem feltétlenül ugyanoda lesz kiírva. A korábbi fizikai blokk felszabadul és a vezérlő kiürítheti a cellákat.
-
Csak nagyon röviden, mert itt png vagyok....
Nyilván ismered a portásról és a sasmadárról szóló viccet...no az NVMe meghajtók és a discard TRIM kb így viszonyul egymáshoz!
idézek picit, mert kb ennyit érdemes tudni Linux, NVMe SSD TRIM relációban:
TRIM ellenőrzése
Míg a SATA SSD-nél ez a legfontosabb ellenőrzés volt, NVME SSD esetén értelmetlenné vált, ugyanis a hagyományos TRIM, discard végrehajtását egy ATA utasításkészlet biztosította, ez értelemszerűen az NVME SSD-re nincs semmilyen hatással.
NVME SSD meghajtók - ellenőrzés Linux alatt: align, TRIM, hőmérséklet
Nyilván egy szakmaiatlanség miatt innen eltanácsolt nemszaki blogja, de ugye nem saját kútfő, szóval...
Lehetne még erősen bonyolítani de az előbbi egy mondat tényleg a lényeg. Ha végignyálazod ezt, akkor sem találsz benne discard kifejezést, max egy alkalommal, de ott a mondatból kiderül, hogy ez nem a discard parancsot jelenti, hanem emiatt van ott a szó:
Egyszóval ne variáljunk, mint zsidó az üres boltban, hanem fogadjuk el, hogy az NVMe meghajtók saját parancskészlet alapján TRIM-melnek és nem is tudnak mit kezdeni egy P/SATA parancskészlet elemeivel.
Ja igen....a swap-ot TRIM-melni olyan, mint mikor falábú ember megvakarná a talpát!
(alapból is csak adott filesystem támogatja a TRIM-et és a swap nem ext4 fs-en csücsül ugye!)
-
csixy
addikt
válasz
zizidor #48940 üzenetére
Köszi. Az elejét kezdTem érteni, de az utolsó mondat teljesen megkever, ezután már semmit nem értek: "Alapból nem szükséges." !!!!! ?????
Most akkor mi van ? Mit kell csinálni? Mi nem szükséges alapból ?
.... ???
Például van egy trim kompatibilis USB-s NVME SSD Rackem (Axagon EEM2-GTO) benne egy NVME SSD-vel, rajta fut egy Debian linux testing 6.0.0.6-os kernellel cinnamonnal ....ez a rendszer maga. Mit írjak a /etc/fstab fájlba a / partícióra például, vagy a swap partícióra ????? Kell bele a discard, vagy nem? Ez a kérdés.Ha pedig ez a vaskonfig lóg egy windows 10, vagy 11-en (ez a laposon belül fut) és a Rack rajta lóg USB-n kívülről pl. NTFS partícióval D:\ -ként akkor mi a teendő??? Konkrétan. Nagyon megköszönném a választ !
-
zizidor
őstag
A vezérlő magától nem tudja mikor kell fizikailag felszabadítania egy blokkot, azt az oprendszer fogja megmondani. SATA-nál volt ez probléma, mert ott még nem volt a kezdetektől része a protokollnak a trim, de NVMe-nél már igen (deallocate). Az fstab-ba beírt discard opció kényszeríti a rendszert, hogy minden törlés után azonnal küldje a parancsot, ez viszont visszahúzhatja a meghajtó teljesítményét. Alapból nem szükséges.
-
csixy
addikt
Az lenne a kérdésem, hogy ha jól olvastam akkor az PCIE NVME SSD-nek nincs szüksége külön trimmelésre, mert a vezérlője saját maga intézi ezt a folyamatot. Akkor ugye linuxban sem szükséges a discard parancs az fstab soraiban? Ha külső usb-s Rackbe van téve akkor is ugyan ez a helyzet? Megmolyolja saját magát, ezt a feladatot belügynek tekintve? Akkor miért van egyes külső USB-s PCIE NVME SSD házak leírásában , hogy Trim kompatibilis, hisz ez esetben ennek triviálisnak kellene lennie?
-
zizidor
őstag
Lehet hogy ezt érdemes lenne beletenni az összefoglalóba, azzal együtt, hogy az NVMe protokollt direkt SSD-hez fejlesztették, ezért alap a deallocate támogatása.
Esetleg azt is, hogy funkcióját tekintve Trim = Unmap = Deallocate.Bocs, ezt erre írtam.
-
King Unique
titán
válasz
Zitbag #46169 üzenetére
Default cluster size for NTFS, FAT, and exFAT
Ha NTFS fájlrendszerű forrásmeghajtóról másolsz mint utólag kiderült exFAT fájlrendszerű célmeghajtóra, ahol ha eleve eltérő lemezfoglalási egység (NTFS 4 KB vs. exFAT 128 KB) szerint van formázva a kettő, akkor nem meglepő ha nem fér rá az utóbbira ugyanaz az adatmennyiség, mint ami az előbbinél van. Meg ugye a linkelt leírásban lévő
cluster size)/2 * (number of files)
képlet alapján minél nagyobb a lemezfoglalási egység és a fájlok száma, annál kisebb lesz a használható lemezterület.
A megoldás ilyenkor a célmeghajtónál (külső SSD) is értelemszerűen ugyanazt a fájlrendszert (NTFS) és lemezfoglalási egységet (16 TB-ig 4KB) használni és akkor rá fog férni ugyanaz az adatmennyiség, ennyi.Az exFAT fájlrendszert meg gondolom egyrészt a naplózás hiánya (kisebb írásterhelés), másrészt a kompatibilitás miatt erőlteti a gyártó, mert akkor Windows és macOS, sőt már az újabb Linux rendszerek is natívan olvassák + írják, meg a FAT32 már vsz ciki lett volna, aminél ugye a fájlméret is max. 4 GB lehet csak. Viszont ha tartósan Windowson használod a külső SSD-t, akkor eleve NTFS-re formázva javasolt + a jelen probléma - eltérő lemezfoglalási egység - miatt is, a naplózás meg különösebben nem lesz gond, egy standard külső SSD azért nyilván bírja azt, inkább az eleve silányabb, kisebb írásterhelhetőségű pendrive-oknál lehet téma.
+ Ha SATA-alapú - ha erről és nem az NVMe-alapú V2-ről van szó - külső SSD, akkor már csak az UNMAP (TRIM) megfelelő működése - ha támogatja a külső SSD vezérlője firmware szinten - miatt is javasolt NTFS-re formázni, meg Windowson alapesetben amúgy is NTFS és ReFS fájlrendszereknél támogatott. -
King Unique
titán
válasz
#68216320 #46064 üzenetére
Azt kérdezd az alaplap / OS topikjában, hogy a megfelelő driverrel RAID módban működne-e a SATA SSD-nél a TRIM, vagy próbáld ki és akkor kiderül, ennyi.
Az ATA TRIM parancs SATA SSD-knél van, PCIe NVMe SSD-knél a beépített Dataset Management deallocate utasítás a megfelelője, amely utóbbi mivel inbox, ezért elvileg alapból működik és nem olyan kényes a működésre mint az ATA TRIM. -
törölt tag
válasz
Pyttawrx #46065 üzenetére
Igazad van, el is felejtettem.
Próbából átváltottam "AHCI->RAID Mode" és kiadtam a "Optimize-Volume -DriveLetter C -ReTrim -Verbose" parancsot. Ez modjuk lefutott, de akkor gondolom valami más megoldást használ, nem TRIM-et.
Igazából nvme esetén kell nekem foglalkozni akkor a dologgal? -
törölt tag
Sziasztok.
Van infótok arról, hogy AMD alaplapi "fakeraid" esetében (MSI B550 Tomahawk, 5900x) működne a TRIM funkció Win10 alatt?
Maga az SSD nem lenne RAID0-ban, de ugye ilyen esetben AHCI helyett RaidXPert lesz a sata port. Namost van egy SATA és egy NVME SDD a gépben. Utóbbi meghajtón van a Win10 rendszer. Viszont van a gépben 2db SATA HDD, amit szeretnék RAID0-ban használni sűrű és nagyméretű fájlmozgatásokhoz. Érintené ez az NVME SDD TRIM funkcióját?
-
King Unique
titán
válasz
AsakuraDave #45497 üzenetére
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
"Ugyanígy felesleges mindkét operációs rendszerben a töredezettségmentesítés (W7) , vagy a meghajtók optimalizálásának ( W8/10) beállításaival foglalkozni, mert alapból felismerik, ha SSD van a gépben, és tudják, hogy mit kell, vagy mit nem kell tenni vele."
+ A túlbuzgó 3rd party derfrag programok is feleslegesek SSD-khez, ahol az okosabbak eleve felismerik az SSD-ket és standard defrag helyett max. optimalizálást (TRIM) futtatnak, illetve NVMe SSD-nél nem is TRIM hanem a beépített Dataset Management deallocate parancs van, aminek okán pláne nem kell külön tutujgatni...
-
FistXL
senior tag
Sziasztok.
Az ilyen PCIe bővítőkártyákkal gond nélkül működnek az NVMe SSD-k? Mintha valahol olvastam volna, hogy a TRIM nem megy velük.
Illetve van egy A400 240gb a gépemben, amit 3 éve vettem, de mostanában nagyon rosszul vélekednek róla, mert a Kingston az utúbbi 1(?) évben a legolcsóbb alkatrészekre cserélt benne mindent. Honnan tudom, hogy az enyém a nem megbízható vagy a nagyon nem megbízható szériából van?
-
gyapo11
őstag
válasz
Frawly #44086 üzenetére
Aki ide jön ssd-kről olvasni, az már kívülről fújja összefoglaló nélkül is, hogy az nvme-nél nem kell/nincs trim, illetve nem úgy, illetve ahogy most is leírtad.
És a google az "ssd pcie trim" keresésre az 5-ik találaton a "milyen ssd-t vegyek" topic linkjét adja nálam, szóval aki keresi az infót az meg is fogja találni.
-
Frawly
veterán
válasz
Pyttawrx #44073 üzenetére
Ez egy kicsit nyakatekert. Vanni van TRIM, csak nem úgy hívják NVMe-nél, és elkerülhetetlen a működése, ki sem lehet iktatni, és nem kell küldözgetni hozzá semmilyen extra parancsot az SSD felé. Tehát a HDS nem sokat téved, csak pontatlanul fogalmaz, nem jól nevezi nevén a dolgokat. De nyilván ez azért van, mert anno PATA/SATA HDD-khez készült, azért is Hard Disk van a nevében, majd kibővítették SATA/AHCI SSD-khez. De ugye az NVMe egész más műfaj, és bár ahhoz is kapott támogatást, de elég utángondolás, hack, így elég szerencsétlenül van megoldva.
Lehet ezt az összefoglalóba bele kéne venni, mert már elég sok ilyen kérdés van, hogy megy-e a TRIM NVMe-n. Ráadásul jogosan, mert ezt gyártóknak is reklámozni kéne, hogy automata a cellák felszabadítása ilyenkor, az NVMe protokollba beépítve, hogy a user ne kezdjen el keresni nem létező megoldást, amire nincs szüksége. Egyre olcsóbbak az NVMe-k, egyre több ember veszi, de sok kérdés nincs tisztázva róla. Régi összefoglalók, régi cikkek vannak, amik még SATA SSD-khez készültek.
-
szivacs1987
aktív tag
-
King Unique
titán
Az, hogy "(WD Blue) SSD", az önmagában nem mond kb. semmit, mivel van abból 2,5" SATA és M.2 SATA, meg M.2 PCIe NVMe is, nem ártana pontosabban fogalmazni... Ahol a W10 nyilván jóval fejlettebb mint a W7, tud natív meghajtóoptimalizálást (TRIM) futtatni, natívan kezeli az NVMe SSD-ket, illetve a telepítésnél is stb., míg a 7-es nem tud és nem támogatja natívan sem. max. külön driverrel (ha van) + Ugye a W7 konzumer vonalon már több mint 1 éve EOL, vagyis normál esetben nem is kellene kérdésnek lenni, hogy a kettő közül melyiket telepítse a user, meg pláne ha valami modernebb hardverről van szó.
-
King Unique
titán
válasz
DarthSun #43541 üzenetére
Ha nem lehetne particionálni, formázni, akkor nyilván érdemlegesen használni sem lehetne, vagyis már maga az eredeti kérdés is értelmetlen...
Amúgy ezen a fómumon is használnak többen pl. PCIe NVME - USB 3.1 Gen 2 külső SSD-t. Példák: [link], [link]. + A gyárilag készre szerelt USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 2x2, (USB4), Thunderbolt 3 / 4 külső SSD-kben is eleve NVMe SSD van, mivel SATA alapon nyilván nem érhető el olyan adatátviteli sebesség.Egyébként a TRIM-et, pontosabban USB-n az SCSI UNMAP parancs működését az itt leírtak szerint tesztelted? Illetve a működésnek feltétele az UASP, azt támogató OS, stb.
-
King Unique
titán
válasz
steewcv65 #43188 üzenetére
NVMe SSD-knél Dataset Management, illetve deallocate parancs van, az a SATA SSD-knél lévő ATA TRIM megfelelője, de az is beépített, ezért nem kell foglalkozni azzal, hogy egyes programok mit írnak a TRIM működésére.
A HDS meg az 5.70-es verziónál jár jelenleg, azt kellene használni, nem a régi 5.20-as verziós, meg ingyenes promóból is van amúgy 5.50-es. -
Frawly
veterán
válasz
gyapo11 #43044 üzenetére
Pont arról írok már nem tudom hányszor, hogy elvileg minden küső háznak kéne tudnia a deallocate-et NVMe-nél. Ez az egész TRIM-es vergődés ATA/SATA/AHCI és SCSI/SAS SSD-knél számít, az USB konverterchip tudása szintén.
Csak emaitt nem éri meg lecserélni a notit, hogy gyorsabb rajta az USB port, meg tud NVMe-t, mert a gyakorlatban lemezműveleti időkben nem lesz olyan nagy segítség, mint gondolod. Az más, ha alapvetően már a gép avult el, lassúcska, és megérett a cserére NVMe-től függetlenül is.
-
King Unique
titán
válasz
gyapo11 #43032 üzenetére
Ha egyszer inbox NVMe SSD-knél a deallocate, akkor annak nyilván eleve működni kell, illetve normál esetben USB-n is, meg pláne ha olyan külső házat veszel, aminél maga a gyártó is feltünteti a biztos támogatást és működést (példa), ennyi.
Tesztelni a működést pl. a fájltörléses módszerrel (is) lehet, ha aktív a TRIM / UNMAP / Deallocate, akkor törlés után nem lesz visszaállítható / lementhető a törölt fájl (bővebben). + Windowsok esetén vannak különféle microsoftos tesztek is, lásd pl. NVMe Deallocate Test. Azt pedig egy korábbi teszt jól szemlélteti, hogy USB-n nem feltétlen helytálló minden esetben, amit a HDS vagy más hasonló diagnosztikai programok írnak a TRIM / UNMAP működéséről, ezért célszerű külön letesztelni, meg pl. olyan külső házat (példa) / gyárilag készre szerelt külső SSD-t (példa) venni, aminél maga a gyártó adja meg az előbbi biztos támogatását.
+ Ha esetleg nem működik USB-n az UNMAP / Deallocate, akár akkor is elérhető a kívánt eredmény a szabad terület törlésével, 0-kkal felülírásával (példa).Egyébként miért kérdezed mindezeket, csak puszta érdeklődés szintjén, vagy van / lesz NVMe-alapú külső SSD-d és ténylegesen érint a TRIM / Deallocate működésének kérdése? Ha csak tervezel ilyet venni, akkor annak másfelől akkor van igazán (kihasználni azt a sebességet) értelme, ha van a gépeden USB 3.1 Gen 2 / USB 3.2 Gen 2x2 / Thunderbolt 3 port, máskülönben nem sok, USB 3.0 portok esetén bőven elég egy SATA-alapú 2,5" / M.2 külső SSD is.
-
Frawly
veterán
válasz
gyapo11 #43032 üzenetére
Nem, nem fordulhat elő, feltéve, hogy a külső ház NVMe-USB konverterchipje normálisan meg van csinálva. Akkor nem hogy működnie kell, de még kikapcsolni sem lehet a TRIM-nek megfelelő műveletet NVMe-n. Ami egyébként egyfajta hátránya is az NVMe-nek, mert ha SATA SSD-ről véletlen törölsz valamit, és a TRIM nincs bekapcsolva, és nem lett még felülírva a szektor, akkor undelete/recovery szoftverek vissza tudják hozni, de ha felül lett írva a szektor, vagy be volt kapcsolva a TRIM (akár SATA, akár NVMe), akkor viszont az adat fizikailag is ténylegesen törlődött, még adatmentő cégek se hozzák vissza.
NVMe-USB adaptereknek inkább az a hátránya, ahogy hallottam, hogy sokszor csak megbízhatatlanul működik bennük a meghajtó, belassul, nem látszik, stb.. Nem a TRIM miatt, hanem csak nem szokott jól működni, köszönhetően a sok bóvli adapternek.
Az, hogy SATA SSD-nél miért írja az egyik progi, hogy megy a TRIM, míg a másik azt írja, hogy nem, annak több oka is lehet. Egyrészt van, amikor egyik alkalmazás tévesen írja, amit ír. Másrészt ott mehet félre a TRIM detektálása, hogy két részből áll. Egyrészt az OS kernelének ki kell küldenie ezt az utasítást (ezt nézi a HDS, meg az fsutil behavior query DisableDeleteNotify), de ez még önmagában nem elég, hanem a SATA drivernek tovább kell küldenie a meghajtó felé, ez az, amit a HDS nem ellenőriz, de más progik (pl. SSDOK) figyelembe vehetnek.
-
gyapo11
őstag
válasz
Frawly #43026 üzenetére
És King Unique-nak is, a lényege a kérdésemnek az, hogy előfordulhat-e, hogy egy nvme usb-s külső házban az nvme ssd drive-on nem működik a trim/unmap/deallocate vagy hívjuk bárhogy, tehát idővel az írás lelassulhat-e emiatt? Akár odaírják a trimet akár nem.
Milyen software-rel lehet ezt tesztelni? Mert sata drive-nál láttam olyat, hogy HDS azt írja trim OK, a trimcheck meg azt mondja, hogy a trim nem megy. Fene tudja melyik mond igazat, de a másik tuti megtéveszt.
Vagy az a megoldás, hogy olyan nvme házat kell venni mint ami pl. a #43013-ban levő linken van, aminél odaírják a trimet, és akkor az biztos megy oprendszertől/drivertől függetlenül?
-
Frawly
veterán
válasz
gyapo11 #43016 üzenetére
De, van TRIM NVMe-n is, csak
1) ott máshogy hívják
2) nem külön utasítás, hanem más utasításokba be van építve, így nem kell külön gondoskodni a hívogatásáról, nem lehet kikacsolni, nem kell miatta aggódni, hogy megy-e.Szerintem ezt értik extra TRIM-en, mert ha nem írnák oda, akkor valaki félne, hogy nem támogatja. Vagy az UASP módra értik, ami lényegében egyfajta emulált SCSI protokoll USB-n keresztül, és annak az UNMAP utasítására vonatkozik, ami megint TRIM, csak máshogy hívják, de abban meg hasonít a TRIM-re, hogy külön kell hívogatni.
De NVMe-nél nem csak a TRIM speciális, hanem minden. Mivel egy teljesen másik protokoll, modernebb, nem HDD-khez lett kitalálva (mint az ATA meg SCSI), így nem számít milyen IDE csatorna, AHCI, TRIM, power management, egyéb vergődés. Viszont van helyette más vonatkozása, amivel kell vergődni, BIOS tud-e róla bootolni, gép tudja-e az UEFI-t egyáltalán hozzá, mindenféle M.2 csatoló van, amit lehet laikusoknak kavarni, melegedéssel lehet szükséges foglalkozni, nem támogatják legacy OS-ek, nem támogat ATA jelszavazást, nehéz hardveres titkosítással lejelszavazni, kevesebb külső ház és USB adapter támogatja, nem támogatják a hagyományos SSD infós progik zömében, stb..
-
King Unique
titán
válasz
gyapo11 #43016 üzenetére
Igazából már önmagában a TRIM megnevezés is pontatlan, mivel az USB-n SCSI UNMAP parancs, csak gondolom a közérthetőség miatt írják inkább az előbbi formában. NVMe SSD-knél meg a beépített Dataset Management deallocate parancsa látja el a TRIM szerepét, ami mivel beépített, ezért nem igényel a működéshez külön támogatást OS, driver stb. szinten, mint SATA SSD-knél az ATA TRIM. Ez pedig elvileg USB-s használatnál is érvényes, bár ott NVMe alapon több külső háznál, vezérlőnél mégis külön kihangsúlyozzák a gyártók a "TRIM" támogatását, ahol azoknál biztosan működik is.
-
gyapo11
őstag
válasz
King Unique #43013 üzenetére
Érdekes, hogy ti szépen elmondtátok, hogy az nvme-nél nincs trim mert másképpen oldja meg a feladatot, az EEM2-UG2 linken ott van, hogy Extra Trim. Ezt hogy értik vajon?
-
Frawly
veterán
válasz
PROTRON #42924 üzenetére
SATA kábelt elég nehéz megtörni, mivel vastagok szoktak lenni. De legyen. A fotók, telepítők, 100-500 megás videók már nem apró fájlok, azok az 1 mega alattiak, főleg 1-4K-s fájlok lennének. Amiket te írsz, azok a fájlok majdnem szekvenciális kategória.
Ha meg tényleg workstationbe kell 1200 oldalas doksit renderelni, akkor viszont hiba volt fél terás SSD-t venni, meg visszavágott sebességű SX6000 NVMe-t. Arra min. 860 Pro-t, meg 970 EVO Plus-ot vagy 970 Pro-t lett volna érdemes, min. 1 terás méretben.
Nem mintha a 860 EVO-val meg az SX6000-rel gond lenne, átlagos felhasználás, böngészés, letöltés, filmnézés, irodai szoftverek, játék, stb., az is eléggé olyan szintre kihatják a lemezműveleteket, hogy elérnek kb. egyfajta bottleneck hatást. Átlag felhasználó keveset másol/ír sok adatot. Inkább csak olvas. Ez utóbbit azonban még egy alsó kategóriás SU650 is kiszolgálhatja, ha épp sikerül nem szériahibás darabot venni (általában a legtöbb szériahibás SU-ból, az SU800 az egyedüli kivétel).
Az SSD-nek meg nem kell megmondanod, hogy a szektorfoglalásokat pakolgassa minden 2-3 hétben, mert erről a vezérlő saját maga gondoskodik, garbage collection keretében átrendezgeti néha a cellákat, hogy egyenletes legyen a fáradás, meg TRIM-elt szektorokba összevon olyan szektortartalmakat, hogy gazdaságosan kitegyenek egy egész NAND lapot, cserébe felszabadítja azokat a cellákat, ahol az átmozgatott adatok eredetileg voltak, legközelebbi írásnál így azok fognak fáradni újra. Ezt már a gyártók a vezérlőben implementálták, neked csak használni kell az SSD-t, mintha HDD lenne, nem kell semmilyen kímélő meg optimalizáló praktikát bevetni. Minden lehet rajta ugyanúgy, mintha HDD lenne, egyedül a defragot nem éri meg használni rajta.
-
gyapo11
őstag
Korábban volt róla szó, hogy az nvme ssd-nél a trim nem játszik, alapból máshogy oldja meg a törölt szektorok felszabadítását. Így van ez akkor is, ha usb enclosure-ban van a diszk?
-
Frawly
veterán
válasz
peter889 #42719 üzenetére
Ez ilyen. Régi AMD lapok közül sok eleve problémás bármilyen SSD-vel, mivel nem a legjobb SATA vezérlőket integrálták rá anno. Már más SSD-kel is néha gond volt, hogy az adott AMD lapon ment ugyan az SSD, nem volt inkompatibilis, de mégis belassulgatott, mert az alaplapi vezérlő nem tudott AHCI módot, meg nem ment emiatt a TRIM, stb.. A modernebb AMD-s lapokon már ez nem probléma.
A 860 EVO már évek óta a legjobb kapható konzumer SSD a megfizethető kategóriában. Kifogtad, hogy pont azt vetted meg, ami régi lapokkal nem megy. Esetleg még amit tudnál csinálni, hogy veszel egy PCIe SATA vezérlőkártyát hozzá, de annak is az a baja, hogy amik normálisak, azok elég drágák, és egy 8 éves gépbe belefektetni ezt a pénzt majdnem biztosan nem éri meg.
Nem azért, hogy hibáztassalak, de az SSD topikban pont ezért kezdődik mindig úgy, minden kérdés, az összefoglaló javaslatára, hogy egy kérdőívet kell kitölteni, mennyit szánsz rá, mekkora kell, milyen feltételekkel, milyen felhasználásra lesz, és ami a legfőbb: milyen gépbe lesz. Ez utóbbi nagyon fontos, nem csak a csatoló eldöntése szempontjából, hanem pont az ilyen inkompatibilitások megelőzése miatt is kérdezik, azért kell konkrét géptípust, meg alaplaptípust írni, annyi nem elég, hogy régi gép, meg laptop. Ezen be is sértődnek emberek, hogy jönnek az „ajánljatok jó SSD-t”, meg a „mi most a legjobb SSD” kérdéssel, és nem kapnak választ, hanem ujjal mutogatás van a kérdőívre.
De ez az SSD-k világa ilyen kaotikus. Azzal is sokan szopnak, hogy előzetes utánajárás nélkül megveszik a gépbe az M.2 SSD-t, mivel van rajta M.2 csati, de erre vásárlás után derül ki, hogy a gépben/lapon lévő M.2 port csak M.2 SATA SSD-t kezel, ők meg M.2 NVMe-t vettek, vagy fordítva, meg olyan is előfordul, hogy még az M.2 NVMe is menne, de a BIOS/lap régebbi, és bootolni nem tud róla. Vagy éppen megy, de ahogy beteszik a gépbe, az alaplapon letiltódik valamelyik SATA port, ami meg kéne nekik mégis. Szívások tárháza, SSD vásárlás előtt nagyon meg kell nézni mit vesz az ember, már a gépet is, nem elég teszteket, benchmarkokat árlistákat nézni. Ezek már nem olyanok, mint régen a HDD, hogy bemész a boltba, megnézed mekkora, hány rpm-es és megveszed. Már lassan HDD-knél sem olyan egyszerű, mióta a specifikációkban eltitkolt DMSMR-ral trükköznek, lásd a WD Red HDD-k körül kialakult legutóbbi botrányt.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Hegyirabló #42584 üzenetére
Első oldalán ki fogja írni hogy: Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
De amúgy az NVMe SSD-nél ennek nincs lényege. Az máshogy oldja meg
-
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #42207 üzenetére
Efelett elsiklottam, hogy screenshotokat is becsatolt. Nos, igen, HDS-ből a legújabb verziót kéne nézni, a második kép meg azt mutatja, hogy az OS részéről be van kapcsolva. Az =0 (Disabled) érték ne zavarjon meg senkit, ez ilyen nyakatekert MS-os logika, hogy a NotifyDeleteDisable funkció van Disableden, azaz a TRIM Enabled. Épp úgy, hogy a tagadás tagadása állítás, a tiltás tiltása engedélyezés, a disable disabled-re állítása enablednek felel meg.
Mondom, NVMe SSD-nél nem kell foglalkozni vele, akármilyen szoftveres megoldás is írjon akármit. ATA, AHCI, SCSI protokollt használó (SCSI-t használnak az SAS, USB UASP) SSD-ken azért kellett foglalkozni vele, mert ezek a protokollok még anno HDD-khez készültek, és utólag egészültek ki SSD-re vonatkozó extra utasításokkal, és ezeknek az extra utasításoknak a kiküldéséről az OS-nek külön kellett gondoskodni, hogy ne felejtődjenek ki.
Viszont az NVMe már memóriaalapú tárolókhoz, SSD-khez lett kifejlesztve eleve, itt már nincs olyan, hogy utólag hozzátákolt spéci utasítást kell utánaküldözgetni, hogy teljes legyen a funkcionalitás, hanem eleve úgy van már alapból megcsinálva az egész, hogy minden menjen, aminek mennie kell, minden menjen és be legyen kapcsolva, amit a meghajtó és a protokollverzió konkrétan támogat.
Bár ennek hátránya is van. SATA SSD-nél pl. ha épp nincs bekapcsolva a TRIM és véletlenül valaki letöröl egy mappát, fájlt, akkor van még esély undelete/restore funkcionalitású progival visszaállítani, ha még nem lett felülírva. Viszont ha megy a TRIM, vagy az annak megfelelő utasítás, protokoll használva lett, akkor az adat fizikailag azonnal megsemmisül magán a meghajtó tárolófelületén, és már semmi nem hozza vissza, még a Kürt se, ha véletlenül rárángott a keze a törlése, akkor késő bánat, ment az egész a levesbe. De ez azért mindegy is, mert biztonsági mentést mindig kell tartani mindenről.
-
Frawly
veterán
válasz
obliviondes #42205 üzenetére
NVMe SSD-knél (mint amilyen az A2000 is), a TRIM mindig megy. NVMe-knél már nem is TRIM-nek hívják, hanem más a neve, és mindig megy, kikapcsolni sem lehet, az OS-nek nem kell külön küldözgetnie. Ezt, hogy megy-e a TRIM vagy nem, csak PATA, SATA, M.2 SATA, M.2 PCIe AHCI SSD-nél kell csak nézegetni.
-
Frawly
veterán
válasz
peti_s #42185 üzenetére
Röviden: a Windows nem használja TRIM-re a particionálatlan területet, de az SSD vezérlője saját hatáskörben igenis használja. Ennyi.
Egyébként meg ezt csak te érzed fontosnak. Neked, mint végfelhasználónak annyi a fontos, hogy PATA, SATA, mSATA, M.2 SATA, PCIe AHCI SSD esetén megy-e a TRIM, értsd, hogy a driver is tudja és az OS is kiküldi ezt a funkciót az SSD vezérlője felé. PCIe NVMe SSD-knél még ez sem számít, mert azokon alapból megy egy TRIM-nek megfelelő funkció, ami kikapcsolni sem lehet. Ennyit elég tudnod róla, a többit intézi a rendszer meg a vezérlő.
Én egyébként a particionálatlan hely hagyását sem szoktam javasolni. Régen is csak kisebb SSD-ken volt fontos, mikor még javarészt ilyen 32-128 gigás SSD-ket használt mindenki, amik nagyon gyorsan beteltek, nem úgy, mint ma, hogy 256-1024 gigás SSD a jellemző.
Ma már csak annak javaslom a particionálatlan hely hagyását, aki
1) tudja, hogy nem ért hozzá
2) előre tudja, hogy állandóan betelnek neki a meghajtók partíciók, mert hajlamos minden szemetet tölteni, halmozni, tárolni
3) előre ismeri magát, hogy ilyen beteléskor lusta szokott lenni helyet csinálni. -
Raymond
titán
válasz
Biga123 #41766 üzenetére
A TRIM az SATA parancs, az NVMe-nel ugyanez mas parancsokkal mukodik de alapbol van, ezt mar ott nem kell nezegetni.
NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
Ez a masik hozzaszolasodbol egyebkent azt jelenti hogy a TRIM be van kapcsolva es aktiv. A TRIM kikapcsolasa (DisableDeleteNotify) van kikapcsolva, ergo a TRIM aktiv.
-
Biga123
addikt
válasz
Pyttawrx #41761 üzenetére
Alvasási értéket hozza, tehát a bios beállítást kizárnám. Ott is turkáltam már + volt downgrade / upgrade de semmi változás. De a CrystalDiskInfo szépen mutatja a 4x es pci e -t.
Inkább nekem is a Trim gyanús, hisz random 4K ban beelőzi a szekvenciálisat ami azért több mint furcsa.NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
ReFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)OS oldalról elvileg OK.
Van rá más mód h leellenőrizzem?
NVME drivert honnan tudok szerezni ? elvileg ez már built in a win 10 ben ..
A samsungos nem megy fel hisz nem samu. -
Biga123
addikt
válasz
Pyttawrx #41754 üzenetére
SSDOK és az SSD life nem hozza be a PCIe s nvme ssdt , csak a satás WD t
Tehát most ott tartok h a trim et nem tudom leellenőrizni az nvme-s nél.
Az nvme -s 512 es SP ssd olvasásban megvan a 3GB/sec es tempója , csak írásban lassú, 500 -700 MB/sec, létezik h a rátelepített rendszer ennyire lefogja (holnap megliveolom)? A sata M.2 WD SSd teljesen ok hozza a kis szüttyögős 500 MB/sec es tempót . Én külön nem tettem fel drivert , nem is találtam hozzá. -
-
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #41641 üzenetére
Á, ne legyél magadhoz ilyen szigorú. Ezek az SSD-k mindenkinek ilyen misztikum kategória, amíg nem lesz velük tapasztalata. Sok ember, míg nincs neki, még újdonságnak hat számára, meg nem bízik benne, meg régi, elavult cikkeket olvas róla a neten, amiben még olyan hülyeségeket írtak, hogy kímélni kell, meg mindenféle fekete mágiás beállításokkal trükközni. Nézd meg, kettővel alattad a kollégát is félrevezették még olyan régi cikkek, hogy nem szabad particionálni, holott ez sose volt igaz.
Igazából az SSD-k csak spéci formátumú belső pendrive-ok, amik nem ilyen külső megoldások USB-csatolófelülettel, és lehet őket nyugodtan úgy használni, mintha HDD-k lennének. Ez most persze durva leegyszerűsítés, de lényegében erről van szó.
Arra kell csak figyelni, hogy a TRIM lehetőleg menjen, ha támogatva van, meg néha rá kell nézni az írásszámlálóra, hogy ha valami bugos program írási kergekórt kap a háttérben, szét ne írja az SSD-t, ezek a bugos alkalmazások ugyanis néhány nap alatt több terát is fel tudnak írni, de ritkán fut ebbe bele az ember. Esetleg ha gyorsabb NVMe, akkor azért is megéri ránézni, főleg az első napokban, hogy ne ilyen 71-100 fokon forrjon rajta a vezérlő, és időben derüljön ki, hogy hűtés kell rá.
Plusz amire még figyelni kell, hogy modern OS-sel, vagy modern particionálóprogrammal legyen particionálva, amik 1024K-s eltolást vesznek figyelembe, és nem szabad XP-vel, Win9x-szel, DOS-sal, muzeális Linuxszal particionálni, mert azok még a hagyományos 63 szektor/cilinder eltolással particionáltak még. Illetve nem kell neki defrag, de azt modern OS-ek nem is erőltetik rajta, automatikusan kikapcsolják, vagy TRIM-et futtatnak rajta defrag helyett. Minden másban lehet úgy használni, mintha HDD lenne.
-
Frawly
veterán
válasz
tasiadam #41483 üzenetére
Ne particionáld semmivel. Majd a Windows 10 telepítője megcsinálja. Mondom, az NVMe és a SATA SSD-k nem különböznek ilyen szempontból, ugyanúgy be tudnak lassulni, ugyanúgy kell szabad helyet hagyni, ugyanúgy kell rájuk OS-t telepíteni (jó, elvileg az NVMe-n csak UEFI boot támogatott, nagyon ritka kivételtől eltekintve). Egy valamiben térnek csak el az NVMe-k, nem kell kábelezni, meg nem kell nézegetni, hogy megy-e a TRIM vagy az AHCI mód, mert egyik sem lesz releváns.
-
Frawly
veterán
válasz
Csontbrigád #41345 üzenetére
Ez nem sebességhatártól függ, hanem felhasználástól, mennyire van olyan spécibb felhasználásod, ami nagy fájlokkal dolgozik.
Egyébként arra jó lehet a RAID0, hogy SATA2-es gépből kicsikarjál egy kis plusz sávszélességet, ha a SATA2 korlátozza a felhasználásodat. Ezt leszámítva nem szenvednék vele, ha valódi nagy lemezsávszél kell, vegyél egy új platformot, ami normálisan támogatja az NVMe-t, és vegyél bele egy erős NVMe SSD-t, pl. 970 Evo Plus.
SATA1-hez meg végképp felejtsd el a RAID-ezést. Ilyen régi csati csak nagyon régi lapokon szokott lenni, ahol a proci korlátoz, jól írják. Elvileg ilyen gépekbe is lehet SATA3 kártyát tenni, de se árban, se tényleges sebességnyereségben nem éri meg.
Ami a TRIM-et illeti: arra jó bármilyen teljes Live rendszerrel rendelkező disztró, ami az adott gépen bootol, legyen az Ubuntunak bármilyen újabb variánsa, Mint, Manjaro, vagy amit ismersz és tetszik. A lényeg, hogy legyen rajta terminál, meg az util-linux csomag legyen fent rajta, amiben benne van az fstrim parancs. De még akár grafikus Live felület nélküli netinstaller linuxok is működhetnek, pl. Arch, vagy akármi, csak akkor terminál helyett konzolon adod ki a sudo mount és sudo fstrim -a -v parancsokat.
-
Frawly
veterán
Adalék a jajj, nem akarok friss Win10-et telepíteni, inkább magam előtt görgetek egy sok éves, teleszemetelt, belakott HDD-s rendszert, és szívok a rossz partícióeltolású, rosszul klónozott rendszerrel típusú embereknek: most tettem fel a Win10-et egy 8 éves régi ThinkPad X220-ra, SATA2-re limitált mSATA SSD-re. A 64 bites v2004 Win10 Prof telepítő Rufus-szal lett kiírva egy külső SATA2 SSD-re, erről ment a telepítés, de csak USB2 van a gépen, ezért ennek a sávszélessége limitált kb. 57 MB/sec-re.
Az egész telepítés megvolt így is 3-4 perc alatt. A MS egyszerűsített egy csomó telepítési kérdésen, telemetria, Cortana, offline fiók, stb., ezeknél kevesebbet kérdez a telepítő. Másik 5 perc, mire az első netre csatlakozásnál a Lemezkezelőben az egyik ismeretlen hardverre driver update-et nyomva letöltötte az összes hiányzó drivert, nekem kézzel már csak egy Lenovo UltraNav Synaptic touchpad drivert kellett letölteni és telepíteni, hogy a touchpad-en elérhetővé váljanak extra beállítások, mint pl. a kétujjas görgetés. Másik 5 perc, mire kb.-re beállítgattam a rendszert, nuku Windows hangok, Gyors indítás kikapcsolva, Start Menüből live csempék kiszedve, tálcáról sallang (keresés, Cortana) eltávolítva, normális háttérkép és ablakszínséma/téma beállítása, stb.. Még másik 5 perc, és már települt a Firefox, Double Commander, Netflix. Így belekerült az egész telepítés kb. 30 perc volt (ebben benne volt a lemezkép kiírása, csomó újraindítgatás is, meg a laptopból a SATA3 SSD kicsavarozása, hogy az azon lévő EFI partícióra ne gányoljon rá semmit a Win10 telepítője), és be van lakva 95+ %-ra, már csak a Steam fog felmenni, de a játékok nem lesznek letöltve, azok már egy kész meghajtóról lesznek hozzáadva, mint kész Library, meg 1-2 régebbi játékot telepítek majd fel, amik nem steamesek. Ennyit a nagyon nagy munkás belakási munkáról, amitől sokan annyian rettegnek, hogy életet és vért követel.
Így lett egy teljesen szűz rendszer, amin a legutóbbi évszakos update (2020 április) már benne van, bootidő kb. 6-7 mp. (majd levideózom telefonnal, lemérem stopperrel), leállás kb. 3-4 mp. Még egyszer hangsúlyozom, lepkefing erejű, alacsony órajeles, kevés cache-es, 2 magos, i5-2520M-es (magyarán nem tudja az SSD-ben rejlő tényleges sebességet se kihajtani), 8 éves üzleti szubnoti, amiben a vonatkozó SATA3-sebességet tudó mSATA 860 EVO csak SATA2 sebességre van korlátozva (köszönjük Lenovo), és a telepítés is csak egy USB2-re korlátozott SSD-ről ment (USB3.0-s port csak az i7-es alaplapon elérhető ennél a gépnél), UEFI bootmódban lett telepítve, GPT-s partíciós táblára, persze ez a default. Tehát semmi ilyen asztali i7, meg Ryzen, 100 mag, semmi 4-5 GHz-ről, és NVMe-ről nincs szó.
Még a 16 megás MSR/reserved partíció eltolása is automatikusan jó lett, amire itt korábban sokan panaszkodtatok, tehát minden partíció eltolása stimmel, 512 bájtos 2048 szekorral osztható szektorcsoportokon kezdődnek a partíciók, ami sztenderd egész MiB-os, 1024K-s eltolás, ami megfelel 4, 8, 16, 32K-t igénylő SSD-ken is, Linux alatt cfdisk-kel és számológéppel ellenőriztem. TRIM megy, defrag automatikusan letiltódott, semmilyen bővölést nem igényelt az SSD. Azt hiszem a Windows automatikusan lehúzta az Intel SATA/AHCI drivert, ehelyett javasoltabb lenne az MS SATA/AHCI driver, de nem érdekel, mert így is jó minden.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #40723 üzenetére
Azért érdemes frissíteni, mert hibákat javítanak benne, meg az SSD működésének algoritmusait optimalizálják, cache-elés, íráspárhuzamosítás, wear leveling, garbage collection, egyes OS-ekkel, BIOS-okkal, SATA vezérlőkkel kapcsolatos kompatibilitás javítása. Ez nem mindig mind egyszerre, ezért lenne fontos a release notes.
Én most mindenképp meg fogom ejteni, mert amúgy is törölnék mindent az SSD-ről. Ez egy kiváló alkalom rá, nem kell attól tartani, hogy jajj, elvesznek róla az adatok.
(#40722) *Ropi*: ahogy linkelték, fél évvel ezelőttig minden Samsung 8xx SSD a feketelistán volt a Linux kernelben. A Samsung évek óta nem lépett rá semmit, mert lusta disznók. Ezért a kernelfejlesztők erőltették meg magukat, és mókoltak a kernelen, ezért a 830-as, és a 860-as kikerült, a 840-850 benne maradt, mert azon a patch nem segít.
De így se kell megijedni, mert a TRIM Linux alatt 840-850-es Samsungon is működik, annyi, hogy a feketelista miatt a kernel nem engedi későbbre ütemezni, hanem mikor esedékes, azonnal kikényszeríti, ami vagy nem is érzékelhető, vagy csak enyhe belassulást okoz, ha hirtelen nagyobb mennyiségű szektorra megy ki TRIM parancs.
Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy csak a 840-850 ilyen már. A 750 nem tartozik ide, meg a 9xx-es NVMe-k sem, meg úgy általában az NVMe-k sem, mivel ez a kernelrész a PATA/SATA/AHCI SSD-k TRIM-ezését érinti, az NVMe-knél, SCSI/SAS/UASP-USB, stb. SSD-knél ez más formában történik.
Így lényegében a Samsung 840-850-en kívül csak néhány ősérig SSD-modell érintett, azok nagy része is ugyanaz az ősrégi Micron/Crucial generáció. Ezeket általában már rég kapni sem lehet, már használtan sem. Talán a 850-es Samu az, ami elfordulhat, de az is csak használtan. Így emiatt azon kevés ember közül, akik linuxoznak valamilyen formában, senkinek nem kell aggódni, hogy akkor most az ő Adata, Patriot, Intel, stb. SSD-je érintett-e: nem érintett. Csak a libata-core.c fájlban a feketelistán felsorolt konkrét, ősrégi modellek, és még ezeknél sem okoz túl nagy zavart a gyakorlatban.
Tudom miről beszélek, a 860EVO-t használtam úgy több mint fél évig, hogy rajta volt a feketelistán, fő rendszernek Linuxot használok már 6+ éve. Semmi különbséget nem vettem észre a viselkedésében, sebességében a Crucial MX300-hoz képest, ami meg sose volt a listán. Mindkettő egyforma sebességgel TRIM-eződött, nem lehetett sehol se belassulást, se más furcsaságot kiszúrni.
-
-
Benhill
senior tag
Sziasztok.
Ha a TRIM mód aktív, lehetséges hogy néha kikapcsolja a rendszer magától?
Szoktam nézegetni HD sentinelt, és van mikor nem aktív.Mostanában vettem észre, mióta beletettem egy NVME M2 SSD-t
(adapterrel használom, mert alaplap nem támogatja)Alaplapom kézikönyve szerint, ha a PCI-E 1 és 3 slotban van valami (és van), akkor a PCI-E 4 slot 1x-es sebességen megy a 8x helyett (ahol az M2 SSD van), de ez nem igaz mert 4x-es sebességet produkál. Ez persze nem baj, mert örülök neki, csak nem értem miért.
-
Frawly
veterán
válasz
ledgeri #40230 üzenetére
Ez így működne, ahogy írod, de túl bonyolult lenne a SMART-ot állandóan naplózni ezek miatt. Már csak azért is, mert vannak SSD-k, amik a SMART-ben nem mutatják az írást, vagy mutatják, de sajátosan kell értelmezni a SMART-jukat.
Sokkal egyszerűbb az, ami most van, hogy automata heti ütemezésben végig TRIM-ezik az OS-ek a szabad területet, ha ők írtak rá, ha egy másik dualbootos rendszer, ha volt írás azóta az SSD-n, ha nem. Ez amolyan csak biztos ami biztos alapú kiegészítő intézkedés.
A ki-opciót miért tették bele, ki tudja. Talán olyan SSD-khez, amik nem támogatják, hogy ne próbákozzon a Windows olyan műveletet beütemezett végrehajtásával, ami nem csinál semmit? Pl. NVMe meghajtókon sem kell.
Ez a bitbillentős dolog is működne, de ehhez át kéne írni a fájlrendszereket, ami nem jó. Nem maradt tartalék bit erre a fájlrendszerekben.
A Linux csak példa volt a dualbootban. Linuxokban pont szokott lenni valamilyen TRIM megoldás. De pl. ha valaki XP-t bootolgat dualbootban, na, azon nincs.
(#40233) Doky586: a linuxos fstrim -a -v parancs Windowson az egyszeri kézi optimalizálásnak felel meg. A heti automata az a systemctl enable fstrim parancsnak felel meg, igaz csak systemd-s disztrókon.
-
Frawly
veterán
válasz
ledgeri #40217 üzenetére
Az a baj, hogy elbeszéltek egymás mellett. Itt a kollégák azt mondják, hogy hagyd alapértelmezett beállításon. Magyarán legyen bekapcsolva, automata ütemezés, hetiben. Ezeket az alapértelmezett beállításokat a MS azért tette alapértelmezetté, mert így optimális. Akkor is, ha 1 KB-os fájlokat törölsz, meg ha egész Steam mappát. Neked nem érdemes náluk jobban tudni, meg csak azért is ilyen-olyan hitek alapján átállítgatni, meg midenféle tweaker/cleaner progivel ebbe a beállításba belemarmoltatni.
Az, hogy a TRIM hiánya gondot okoz-e, vagy mennyit segít, az sok mindentől függ:
1) milyen régi SSD-ről van szó. A nagyon régieknél, amik sok éves modellek, még fontosabb volt (az első modellek meg nem is támogatták még). Az újabb SSD-knek már sokkal jobb a vezérlő által végzett garbage collection, így jobban ellehetnek TRIM nélkül is.
2) mennyire betelítve használod. Minél több rajta rendszeresen a szabad hely (össz tárterület arányában), annál kevésbé igényli a TRIM-et.
3) mennyiket írsz rá naponta. Ha sűrűn kap, sok írást, ergó sok törlést is, akkor a fontosabb, hogy menjen a TRIM, míg ha alig kap írást, akkor nem olyan kritikus.Én egyébként úgy tudom, hogy a Windows kernele végez TRIM-ezést akkor is, ha törölsz akármilyen fájlt. Azonnal. Ehhez képest ez az ütemezett optimalizálás csak kisegítő funkció. Persze ezt nehezen lehet ellenőrizni, mivel a Windows zárt forráskódú, a MS szándékosan nem köti az orrodra, hogy mi hogyan működik. Jó, elárul 1-2 dolgot a dokmentációban, meg tudásbázisukban, de nem mindent, főleg nem ilyen mélységekben, hogy a Windows kernele konkrétan mikor, milyen eseményeket figyelembe véve küldi ki a TRIM parancsot.
NVMe SSD-ken nem kell Optimalizálás sem. Azokon nincs külön TRIM parancs, amit küldözgetni kéne nekik. Hanem már törlésnél van beépítve a vonatkozó NVMe-utasításba egy olyan részművelet, ami gondoskodik a TRIM-elést pótló funkcióról, így az nem felejtődik ki soha, nem kell külön hívogatnia az operációs rendszernek, hanem törléssel együtt automatikusan lefut. Akkor is, ha 1 KB-ot törölsz, meg akkor is, ha egész Steam mappát.
Ez a TRIM külön küldözgetése csak PATA/SATA SSD-knél fontos. Ezeknél az lemezvezérlő utasítások még HDD-khez készültek, és utólag lettek SSD-re alkalmazva, ezért be kellett vezetni egy új utasítást (TRIM), amit külön kell küldözgetni.
Egyébként a MS általi automatikus, heti egyszeri Optimalizálás (üres szektorok végig TRIM-ezése ez valójában) azért is tűnik szakmailag helytállónak, mert a Linux disztrók többsége is ezt a megoldást alkalmazza default. Csak kisebb részük használja a másik megoldást, amikor közvetlenül fájltörlés után, azzal egyidőben kerül kiküldésre a TRIM parancs is, ennek mélyebb okai is vannak, amik arra vezethetők vissza, hogy még régebben pár SSD firmware-je bekavart a Linux kernelnek, ezért sokan inkább a biztonságosabb az ütemezett TRIM.
Egyébként tapasztalatom szerint modern SSD-ken a TRIM nem olyan kritikus átlagos felhasználásnál (átlagos: 0-50 gigát írsz rá naponta, hosszú távú statisztikában). A lényeg, hogy azért pár hetente, vagy max. pár havonta egyszer lefusson, ne az legyen, hogy évekig nem fut le egyszer se, vagy örökre el van felejtve. Nem kell ezt túlspilázni, hogy jajj, 5 percenként, meg minden nap. Az a default 1 hét teljesen oké, nem túl sűrű (nem molesztálja feleslegesen állandóan a meghajtót), nem is túl ritka.
-
válasz
Doky586 #40034 üzenetére
Aham, ez tényleg jó ötlet, bár nem igazán egyszerű, ha ehhez az egy fájlos kísérlethez fel kéne telepítenem egy Windowst előtte.
NVME esetén viszont tényleg nem kell még ennyi sem.
(#40039) Frawly
Én tegnapig azt hittem, a mai desktop disztróknál sem kell különösebben ellenőrizni semmit, erre Fedoránál csak a következő kiadásban lesz default az ütemezett fstrim, a kolléga 3 SSD-je ott kucorgott TRIM nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
arcitec #40027 üzenetére
A szóban forgó SSD egy NVMe SSD, azon már nincs TRIM parancs. Van más parancs, ami kb. ugyanazt csinálja, csak nem külön parancsként fut, hanem más lemezműveleti parancsokba van beépítve.
TRIM parancs csak PATA/SATA/AHCI SSD-n van. Ha az SSD-t UASP képes USB-s adapterrel vagy házzal csatlakoztatod USB-n, vagy SAS interface-es SSD-ről van szó, akkor meg SCSI UNMAP parancsot kell kiadni az ATA TRIM helyett. NVMe SSD-n a Dataset Management utasítás része az a parancs, ami elvégzi a TRIM-elésnek megfelelő műveletet, automatikusan, nem kell külön hívogatnia az OS-nek. ATA protokollnál azért kell külön hívogatni a TRIM-et, mert ez még HDD-khez készült, és utólag egészítették ki TRIM paranccsal, amit külön ki kell küldözgetni állandóan az SSD-nek.
De úgy NVMe SSD-knél általánosságban is igaz, hogy mindegy mit ír róluk a HD Sentinel, meg más, ATA/SATA SSD-khez készült progi, nem csak a TRIM-nél, hanem minden tekintetben irreleváns. Általában ezek a progik nem is látják az NVMe SSD-ket, a HD Sentinel lát néhányat, de azokról sem mindig megbízható infót ír. Így NVMe SSD-nél a gyártói programot kell használni, az meg nem minden gyártónál van, ami szívás.
P.S.: most látom a végére érve, hogy Graphics már belinkelte egy korábbi írásom. Mindegy, ezt már törlöm ki, legalább újra szerepel a topikban.
-
Hogyan tudjuk ellenőrizni mégis, hogy működik-e NVME SSD-nél a TRIM-elés? Meghökkentő módszert ismertetek most veletek:
- ellenőrizni kell, hogy az NVME SSD működik-e!
Fut rajta az oprendszer, és/vagy működik a r/w a tárolásra használt SSD?
Ha a válasz igen, akkor a TRIM is rendben van.
Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.
Részlet blogból, nem linkelem, mivel igazából Linuxosoknak készült és még félkész állapotú. Kb annyi a lényeg, ami itt van.
-
Stonerice
őstag
Sziasztok!
Használ itt valaki Unraidet? 2 OS szeretnék üzemeltetni gaming szerverként sata ssd és nvme ssdről. De nem vagyok teljesen képbe hogy működik-e a Trim , illetve M.2 nvme nél is ez felel a cella frissiítésért?
Vagy Pluginnal kell megoldani az Unraiden belül? -
King Unique
titán
válasz
Wind-Storm #39998 üzenetére
Jó esetben igen, rossz esetben nem. Nem olyan régen volt aki megszívta OEM NVMe SSD-vel, az például nem működött az adott külső házban: [link], [link], [link], [link]. + Ebben a topikban is volt arról szó, hogy az egyes OEM SSD-knél lehetnek kompatibilitási gondok.
Az "ezt az egyetlent találtam SSD-hez megfelelőnek" meg gondolom számodra alapján értendő, mert technikailag a teljes kínálata vonatkozóan nyilván nem helytálló. Illetve a téma topikjában is volt szó több 2,5"-os SATA SSD-hez való külső házról, valamint az Axagon kínálatában is eleve több UNMAP (TRIM) képes modell van, ami szóba jöhet.
-
Frawly
veterán
válasz
Jack Oneill #39499 üzenetére
480 gigás meghajtón kb. 30 GB, azaz 27,93 GiB, szabad hely maradjon. Az egész meghajtóra vetítve legyen annyi. Tehát az nem baj, ha az egyik partíción már ennél is kevesebb a hely, ha mondjuk egy másik partíción lévő szabad hely ezt kompenzálja. Az SSD vezérlője az össz-szabad helyet nézi, nem lát se partíciókat, se fájlrendszereket, csak low level blokkokat, meg firmware szinten emulált LBA szektorokat. Emiatt nem érdekli, hogy hányfelé particionálod, milyen OS alatt, meg hogy hány mappa meg fájl van rajta, milyen fájlrendszerrel, illetve GPT, MBR-rel sem foglalkozik, ezek mind már a szoftveres rétegbe tartoznak, nem a low level fizikai-hardveres rétegben.
Egy fontos dolog, ha nem NVMe SSD-ről van szó, hogy az AHCI mód és a TRIM menjen. Meg SATA és NVMe SSD-re egyaránt igaz, hogy ne olyan ősi OS-sel legyen particionálva, mint az XP és társai, amik még nem 1024K-s eltolással particionálnak. De ha kicsit is modern rendszerrel particionálod, Win7-8-10, vagy MacOS, vagy modern Linux, akkor ezzel nem lesz baj. Sőt, NVMe-nél főleg nem, mert ezeket az SSD-ket nem is tudod már olyan régi OS alatt használni, amik még HDD-s CHS szektoreltolást használtak, mivel azok annyira régiek, hogy nem támogatják az NVMe-t úgy se.
Egyébként nem kell tartani az SSD-től, ugyanúgy lehet használni, mintha HDD lenne, csak annál sokkal gyorsabb, főleg random lemezműveleteknél.
-
Frawly
veterán
válasz
general #39321 üzenetére
Van olyan felhasználás, ahol kijön a különbség. De az átlag felhasználóknál nincs ilyen felhasználás. Ez a poén benne. Még fotószerkesztésnél sem annyira, mert ahhoz akár RAM drive-ot is használhatsz, ha van elég RAM, meg ott a CPU is nagyon számít.
Az NVMe előnye tipikusan olyan felhasználásnál jön ki, ahol vagy nagy fájlokkal történik a munka, pl. videóvágás, virtuális gépek. Esetleg nagyon sok apró, de jól párhuzamosított lemezművelet, pl. nagyon forgalmas SQL szerver.
Nem kell ahhoz feltétlen Facebookozni. Aki böngészésre, filmnézésre, játékra használja a gépet, meg office-ozásra, annak nem jön ki ez az előny. Még 100 gigás játékoknál sem, pedig ott azt hinnéd, hogy nagy fájlokat töltöget be, de mégse gyorsabb. Ugyanis mikor tölti be a nagy fájlt, azt a CPU-nak, GPU-nak fel kell dolgozni, ki kell tömöríteni, RAM-ba és VRAM-ba tenni, ez meg bottleneck-hatást idéz elő, máshová tevődik át a szűk keresztmetszet, nem a háttértár sebessége lesz korlátozó. Ezért van az, hogy az NVMe előnye játékokban is általában minimális, annyi, hogy egy játék 20 mp. alatt tölt be, míg SATA SSD-vel 21 mp. Ez pedig nem indokolja a felárat az NVMe-ért, ha átlagos felhasználásra veszed. Csak az a baj, ahogy te is, sokan bedőlnek a marketingadatoknak, hogy 6-szor annyi a szekvenciális sebesség, és akkor mindjárt az lebeg a szemük előtt, hogy minden 6× olyan gyorsan tölt be. Egyáltalán nem.
Illetve NVMe kihajtásánál a CPU is fontos, ahogy írtam, és sokaknál már ez a pont is hibádzik. De még SATA SSD-nél is előfordul, hogy ha régebbi vagy gyengébb gép, akkor nem tudja kihajtani. Ezt is figyelembe kell venni, mielőtt az ember rohan NVMe-t venni.
Anno engem is meglepett, mikor először olvastam, hogy az NVMe nem gyorsabb. Pedig nincs is NVMe-m, de kipróbáltam RAM drive-val, ami az NVMe-nél is többszörös sebességű, és tényleg beigazolódott, hogy nem segít átlag felhasználásnál.
Hackintoshon próbálj ki valami RAM drive szoftvert. Attól függ, hogy mennyi szabad RAM-od van, és mekkora fotókkal dolgozol, meg hány réteg és művelet mélységben.
Egyébként azzal sincs baj, ha te látod a különbséget. Csak akkor meg kell győződni, hogy nem placebóhatásról van-e szó. Ha nem, akkor használd egészséggel. Csak másokat ne beszélj rá, hogy gyorsabb, mikor nem az. Ezért nem szoktunk NVMe-ket javasolni nagy árkülönbözetnél, csak speciális felhasználásnál. Viszont ha kellően kicsi az árkülönbözet, akkor miért ne, jó az NVMe, néha van, aki azért is beszélünk rá, mert csak ilyen 2-3 ezer forint különbség van, és ha nem is használja ki, mert nem spéci a felhasználása, annyi árkülönbözetet megérhet, gondolva a jövőre.
Meg NVMe-nek meglehet az előnye sebesség nélkül is a SATA-hoz képest. Pl. nem kell neki kábel, nem hagyják a felhasználók véletlenül IDE vagy RAID módban, nincs az, hogy nem megy a TRIM, stb.. Ezt is figyelembe vesszük, ha SSD-t ajánlunk. Fordítva is igaz, az NVMe-nek megvan a hátránya is, nem minden lappal kompatiblis, melegedhet, így extra hűtés kellhet rá, nem kompatilibis régi OS-ekkel, stb.. Ez egy elég sok tényezős játék, nem úgy van, hogy 500 vs. 3000 MB/sec, és akkor mindenkinek az utóbbit ajánljuk, mert a több az jobb.
Ez ugyanolyan, mintha egy gépet kitömsz baromi sok RAM-mal, egy szinten túl az sem gyorsít. Vagy pl. hiába is veszel 6-8 helyett 16-64 magos procit, sok felhasználásnál már az sem gyorsít, ha nem tudod kihajtani, pl. a legtöbb játék, meg 1-2 magra írt szoftver ráadásul nem hogy jobban nem fut ezeken a sok magos procikon, de még rosszabbul is teljesít, mert kisebb a turbó órajel, meg a Windows ütemezője egy szinten túl egyre nehezebben adminisztrálja normálisan a sok magot, szálat. Tehát a több nem mindig feltétlen a jobb mindenkinek. Ezért az adott gép hardvereit mindig az adott felhasználásra kell súlyozni, így pl. aki játszik, és magas felbontásban, meg nem a high frame rate-re gyúr, pl. nem annyira a bika procira kell mennie meg az NVMe-re, mint inkább az erős GPU-ra meg a nagy tárhelyes SATA-sra. De aki pl. renderelésre használja a gépet, az egyből hasznát veheti a baromi sok magnak meg az NVMe-nek.
-
King Unique
titán
válasz
Darthforce92 #39274 üzenetére
Az még egy korábbi cikk, de amúgy annak a végén is le van írva, hogy működhet, példákkal szemléltetve. Valamint ha olcsón kell olyan külső ház, aminél biztosan adott (gyártó által megerősített) USB-n az UNMAP (TRIM) támogatása - aminek működéséhez feltétel az UASP támogatása eszköz és OS szinten egyaránt - , akkor pl. az AXAGON kínálatában van több ilyen is. Amit linkeltél, annál viszont sehol nincsen feltüntetve, vagyis lutri... Meg az mSATA SSD-khez való, ellenben ha netán másmilyen típusúhoz (pl. 2,5" SATA | M.2 SATA/PCIe NVMe) kell, akkor értelemszerűen eleve ahhoz való külső házat kellene venni.
-
King Unique
titán
Ilyen célra az NVMe SSD elég overkill. Da amúgy ha van hozzá megfelelő külső házad és annál is megoldott a támogatás, akkor az NVMe a beépített Dataset Management (TRIM megfelelője) okán elvileg előnyösebb lehet. Aztán, hogy gyakorlatilag működni fog-e rendesen az esetlegesen buta tévéhez csatlakoztatva, az már más dolog. De amúgy SATA-alapú külső SSD-knél is ott pl. a GC, vagyis ha USB-n netán nem működik az UNMAP, az előbbi akkor is ellensúlyozza valamelyest a hiányát.
-
*Ropi*
félisten
Ha biztosra akarsz menni, akkor Johnny Mnemonic-ot.
A viccet félretéve: az NVMe protokollba ugyan bele van drótozva a TRIM parancs, viszont mivel azt is az operációs rendszer adná ki, nem fog menni, mivel a TV-é nem teszi (egyáltalán az is kérdéses, hogy látja-e egy USB3.0 vagy 3.1 interfészen keresztül az eszközt).
-
MasterMark
titán
válasz
Frawly #38590 üzenetére
Hello,
Ez hogy nem kell foglalkozni a TRIM-mel ez minden NVMe SSD-re igaz?
Valami baja van az fstrim-nek nálam, ha nem futtattom akkor nem lesz gond?
Köszi.
-
Frawly
veterán
válasz
ptcati #38588 üzenetére
A Viper NVMe SSD, a TRIM-mel nem kell foglalkozni rajta.
A 4K random Q1T1 write teljesen jó. A read részénél az a ~27MB tényleg kicsit alacsony, negyven valamennyinek kéne lennie, de nem olyan kaliberű lemaradás, ami számítana. Ebben a 4K Q1T1 read műfajban egy 970 EVO sem megy 65 MB/sec-nél többet.
Ebben a cikkben látszik is, hogy a VPN100 tud 50 MB/sec-et is ennél a részeredménynél, igaz ezt másik CDM verzióval mérték. Nem is tudtam, hogy kijött a 7-es verzió belőle.
-
Frawly
veterán
válasz
Laccoss #38538 üzenetére
Lehetséges a RAID NVMe-kkel természetesen, de úgy nem, hogy csak 1 darab NVMe SSD van bent. NVMe-t csak úgy tudsz RAID-módban hajtani, ha eleve RAID kötetbe raksz legalább 2 NVMe meghajtót. Utóbbit meg nem lehet véletlenül csinálni, mivel egy többlépéses folyamat, az UEFI BIOS-ban és a Windows telepítésekor is.
Ezzel szemben sok SATA vezérlőt lehet akkor is RAID módban használni, ha csak 1 meghajtót visz. És ebből szokott lenni a kavar, hogy az emberek össze-vissza állítgatják ezt a BIOS-ban, IDE-RAID-AHCI, mivel nem tudják melyik micsoda.
NVMe-nél ez nincs, ott nem lehet elbarmolni a beállításokat, hogy véletlenül IDE módban hagyod, meg RAID-ben, meg hogy nem menne a TRIM. Ilyenekkel egyáltalán nem kell foglalkozni NVMe-nél.
-
wattafaka
senior tag
válasz
Frawly #38449 üzenetére
Az AHCI driver alap (Szabványos SATA AHCI-vezérlő), a SATA mód pedig AHCI BIOS-ban.
De ahogy írtam, miután Samsung Magicianben ki és visszakapcsoltam a TRIM-et, és frissítettem HD Sentinelben, már ott is jó volt utána.Más:
Van esetleg valakinek 1TB-s 970 EVO Plus SSD-je feltelepített 1.3-as Samsung NVMe driverrel? -
Frawly
veterán
-
törölt tag
Sziasztok!
Én is hasonló problémával küzdök, mint wattafaka. Intel 660P PCIe NVME SSD. HDSentinelben nem találom a TRIM-re utaló infót, egy csomó leírásban szerepel a PCIe meghajtók TRIM támogatása, sok helyen pedig azt írják, ne is keressem... Szóval, melyik az igaz?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- PS Plus előfizetések
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN