Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
Aktív témák
-
fagy53
nagyúr
válasz Zlin50 #22682 üzenetére
A vezérlő igyekszik egyenletesen terhelni a cellákat az írással, így közel azonos időben esik össze az egész. Nem érdemes ezzel foglalkozni mert csak hosszú évek múlva lehet számítani erre a végelgyengülésre. Mivel redundánsan illik használni az SSD-t, azaz nem szabad teljesen megtölteni, kapacitás vesztést nemigen fogsz észrevenni, adatvesztést meg végképp nem, ill. nem ezért...
-
fagy53
nagyúr
válasz Zlin50 #22684 üzenetére
10-20 évre tehető az átlagos használatnál, ez napi 5-10GB írásmennyiséget jelent...
Elektronikus eszköz lévén minden bejelentés nélkül is tönkremehet bármelyik pillanatban, ezért fontos adatokat már a HDD esetén is duplikálni illett.
Az SSD adatvesztési valószínűsége biztosan nem rosszabb mint a merevlemezé, legfeljebb ott a különféle mechanikai kopásokból adódó problémák a SMART segítségével jelezhetők és könnyebben valószínűsíthető volt a krakk...itt ez nehezebb. -
cszn
őstag
válasz Zlin50 #22684 üzenetére
Írásmennyiségben úgy néz ki olyan 200-300 tera nem okoz gondot nekik. Nekem kb másfél év alatt másfél tera jött össze úgy, hogy nem állítgattam különösebben semmit. Igaz csak rendszernek van használva.
[ Szerkesztve ]
-
cszn
őstag
válasz Zlin50 #22690 üzenetére
OCZ legfőbb problémája, hogy nem megbízható és még egy sima FW frissítés is problémás szokott lenni. Most az Intel is necces az említett hiba miatt (pedig előtte a legmegbízhatóbb volt). A többi mind a 2-3%-os elhalálozási arány környékén van ami elfogadható. Ha jól emlékszem a terás vinyók is kb így állnak.
Sebességben alig van valami eltérés sima rendszerhasználat során, ezért a legproblémamentesebb és legolcsóbb Kingstonokat szoktuk ajánlani. SV100S2/64 21-22e környékén mozog vagy SVP100S2/96 ami már jó ideje best buynak számít (26e).Ja és ahogy fagy53 kollega is említette, mentést mindig kell csinálni, bármilyen meghajtóról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Gorneck
legenda
válasz Zlin50 #22937 üzenetére
Én 2 éve nem csináltam ilyet...sőt...ha a HDDs időszakomat is hozzáteszem, akkor ennek kb 3szorosa is van, hogy rendszermeghajtón nem másolgatok/helyezgetek át semmit.
Viszont ismerősöknél nem tapasztaltam nagyon akadást/lassulást ezzel kapcsolatban...persze lassulás itt is van, de nem olyan vészes, mint HDD esetén. De majd ezt a többiek megerősítik.
Gorneck#1239
-
fagy53
nagyúr
válasz Zlin50 #22935 üzenetére
Az SSD-nak erről a képességéről és a HDD-val való összehasonlításáról könnyen meggyőződhetsz a CrystalDM QD32-es tesztjének a lefuttatása után. Ez a kis fájlok többszálon való azonos idejű kezelése / olvasás, írás, /. Szerverekben használatos inkább ez a funkció és ha jól vettem ki a hsz-odból valami ilyesmire gondoltál. Az SSD és a HDD közötti különbség több mint szembeötlő!
-
Zlin50
senior tag
válasz Zlin50 #22940 üzenetére
És akkor még inkább jön a kérdés, hogy mennyire is képes kiszolgálni azt amire utaltam mert a wear leveling (vagy mi) miatt ha jól sejtem egy töredezettség mentesítéshez hasonló (tudom hogy nem az) igénybevételű feladatot is el kell látnia miközben a rendszert és mindenféle programot futtat. Kénytelen egyszerre, mert csak addig teheti ameddig be van kapcsolva a gép, mert csak emiatt nem szándékozom tovább hagyni bekapcsolva hogy etessem a tamagocsit mint a torrentezők.
[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz Zlin50 #22937 üzenetére
Multitask teszt tömörítéssel/photoshoppal és virusellenőrzéssel:
Az SSD-vel elvégezhető műveletek számát általában a proci szokta visszafogni.
SSD-re írható adatmennyiség, wear leveling téma: Ezzel nem kell foglalkozni semmilyen szinten. További infók itt:
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Zlin50 #22970 üzenetére
Az OCZ jelenlegi leggyorsabb SSD-je az 2800MB/s-el olvas/ír, randomban 4k-val 410,000 IOPS , hogy ez "megában kifejezve" mennyi, azt nem tudom, de 500MB/s felett van...
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Zlin50 #22975 üzenetére
RM88
Hát igen, biztos van ára, fel kell törni a malacperselyt, bár ennek a perselynek 1:1 méretarányosnak kell lenni egy tenyészkannal...[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Ribi
nagyúr
válasz Zlin50 #22988 üzenetére
OCZ revodrive
Mint irták fentebb is, de ez most ilyen kérdezz felelek vagy mi?[ Szerkesztve ]
-
Laci2277
senior tag
válasz Zlin50 #23184 üzenetére
Így van, ez elég gáz. Nem az a probléma, hogy rendkívül nagy írás-olvasásnak van kitéve és azért romlik az állapota. Mint ahogy az látható is, eléggé meg van kímélve ezeket tekintve, csupán két játék van rajta a rendszer mellett, ráadásul még 15-20GB üres hellyel is megtámogatom a lassabb leépülést. De ezek szerint ez sem segít.. Na mindegy, majd az idő megmondja, hogy meddig használhatom. Azért kösz szépen a válaszokat..
(#23177) Gorneck23 Bízom benne, hogy még azon túl is "életben" marad, hisz a program inkább csak megtippeli a lehetséges véget, nem kell szó szerint hallgatni rá.
[ Szerkesztve ]
-
mpierre
veterán
válasz Zlin50 #23190 üzenetére
Eddig ennyi volt:
Az OCZ fórumban lévő w7 beállítások (SSD Windows 7 Tweaks) alapján állítottam be, továbbá a users mappát, tempet is áthelyeztem a hdd-re, de w7 folyamatosan frissül.#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
mpierre
veterán
válasz Zlin50 #23192 üzenetére
Semmit nem lassul a rendszered, így használom 209 novembere óta (bár ezt ellenőriznem kellene itt a topikban). A temp, csak program frissítéseknél, autosave-nél, w7 update-nél, driver frissítésnél dolgozik.
Ha temp-ből futnának a programok, akkor azt se pakoltam volna át. A users mappa sem tárol olyan programot, részletet, amit futtatni kellene. A hdd-re az írás lassab tempóban történik ugyan, de tervezés közben nem veszem észre.
Teljesen mindegy, milyen programot indítasz, azonnal betölt.
Az ssd 270/230-s tempóval bír (ha jól emlékszem). A homokórát törölték a rendszerből. A boot jelenleg 17 másodperc.Szerk.: 209.11.09. óta dolgozik az ssd.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
félisten
válasz Zlin50 #23215 üzenetére
Ki- és betömörítésnél (bár kicsomagolás az általában gyorsabb) nincs akkora jelentősége a lemezsebességnek, mert a HDD-k is lényegesen gyorsabban írnak/olvasnak, mint ahogy a tömörítő algoritmusok dolgoznak. Természetesen valós tömörítésről beszélek, azaz megfelelő tömörítési szint be van állítva, nem pedig a "nincs tömörítés" meg "raktározás" szint, mert akkor értelem szerűen valóban a lemezsebesség dominál.
Nem tudom milyen HDD-d (meg konfigod) van, de ez a 30MB/s is arra enged következtetni, hogy nem a HDD a lassú... Nagyobb ki- és becsomagolási sebességhez, erősebb CPU kell illetve ha létezik, akkor a tömörítőprogi x64-es változata (pl WinRar x64, ami jelentősen gyorsabb, mint x86 társa)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Zlin50 #23215 üzenetére
Ja és még annyi, ha ugyan nagy méretű a tömörített állomány, de rengeteg apró (pl64Kb-nál kisebb) állományt tartalmaz, akkor természetesen jelentős sebességkülönbség van az SSD javára. Ha viszont nagy méretű (és jól tömöríthető) állományok alkotják az archive-ot, akkor nem akkora a különbség, hogy érdemes lenne azt SSD-re kitömöríteni, vagy onnan becsomagolni...
-
Laci2277
senior tag
válasz Zlin50 #23250 üzenetére
Na jó, de akkor a Trim mi célt szolgál, mert tudtommal a sebesség szinten tartása is a feladata, ahogy azt az alábbi cikk idézetében is írják. Dehát nálam nem igazán volt a helyzet magaslatán.
"TRIM-et nem egy szimpla parancsként kell értelmeznünk, hanem több funkció gyűjtőneve, melyek a sebesség maximális szinten tartásán felül az érvényes és érvénytelen adatok kategorizálását is elvégzik"
-
mpierre
veterán
válasz Zlin50 #23399 üzenetére
?
cszn: Azért akad egy-két jobban eltalált széria is...
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
félisten
válasz Zlin50 #23663 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy miért vonsz párhuzamot a Trim, meg a RAID 0 üzemmód sebessége között?
A RAID 0 azért gyors, mert a tárolt fájlok egyes blokkjai az egyik, míg más blokkjai meg a másik vinyón vannak. Így amikor olvasni kell a fájlokat, akkor mindkét vinyóról jönnek az adott fájl adati, ergo a sebesség duplázódik (ha pl 2 darab, 500 MB/sec sebességű SSD alkotná a RAID tömböt, akkor az olvasási sebesség 1GB/sec lenne)
Ennek a sebességnek azonban ára van, mert RAID 0 üzemmódban semmilyen "adatvédelem" nincs, azaz ha bármelyik vinyón megsérül egy fájl, akkor az a fájl megy a levesbe, ha az egyik vinyó bekrepál, akkor meg minden adat megy a levesbe...[ Szerkesztve ]
-
Hacsek
csendes tag
válasz Zlin50 #23705 üzenetére
valoban AHCI modban mukodik . . . most vettem eszre h a 2 terras Samu f4es csak 5400rpmet tud . . . csak ezzel tudom nyugtatni magam, mert az ASUS forumra is irtam h mi tortenik, persze az a valasz jott h teljesen normalisak az ertekek.
Minden esetre koszi szepen mindenkinek a gyors reagalast -
félisten
válasz Zlin50 #23812 üzenetére
De mi az a szektorkerekítés? Életemben nem hallottam ezt a kifejezést...
SSD-nél a blokk az 4K-s, ezért kell, hogy a partíciók kezdete 4k-val maradék nélkül osztható legyen. XP nem foglalkozik partícióeltolással, az azzal létrehozott/particionált SSD-ken rossz az eltolás értéke. W7 meg automatikusan megoldja, nem csak SSD-knél, HDD-knél is automatikusan (meg szerintem a Vista is)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Zlin50 #23815 üzenetére
Lemaradt egy T betű, diskpart a neve. Ha esetleg erre gondolsz, az természetesen működik (teljes adatvesztés mellett), de csak akkor célszerű ezt a módszert használni, ha nem szeretné a user, hogy a 100 megás rejtett rész létrejöjjön. Minden más esetben a W7 lemezkezelő avagy a W7 telepítő megoldja... (XP-s diskpart nem ismeri az align parancsot)
Utólag is lehet alignálni adatvesztés nélkül, vannak erre célirányos progik pl: [link]
föccer
Attól függ mivel klónozol. Erre szakosodott (szintén Paragon) progi letakarítja a partíciókat az SSD-ről, majd mindent úgy hoz létre, ahogy egy SSD-n lennie kell...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Zlin50 #23820 üzenetére
Nem kell helyesbíteni a cikkben leírtakat, mert abban a formában helyes. Mi beszélünk 2 dologról..
1. diskpar egy külső progi, tehát nem az OS beépített diskpart progijáról van szó
2. a cikk szerint a diskpar proginak szektorszámban kell megadni az eltolás mértékét, ami 2048 szektor. Ez is rendben van, mert 2048*512=1048576, ami ugye 1MB-os eltolást eredményezMindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz Zlin50 #23822 üzenetére
Ha linkelted volna a cikket, akkor tudom mire gondolsz. Mivel a neve meg kísérteties hasonlóságot mutat a diskpart-al, ezért ne kérd Tőlem számon, hogy mi is egy külső progi neve... (sosem használtam)
[ Szerkesztve ]
-
Dictator^
veterán
válasz Zlin50 #23830 üzenetére
Hát a 200 terra elég finomnak bizonyul, főleg, egy rendszer eseténél.
Mennyire kötelező amugy a cache-lős programoknak a cache részét átdobni egy másik vinyóra?
Pl: Böngésző, Photoshop ideiglenes fileai, stb..?
Mondjuk a böngésző talán nem, de a photoshoppét javasolt a nagyobb fileokkal való melózás miatt..És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
veterán
Aktív témák
Hirdetés
- Philips LCD és LED TV-k
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Linux kezdőknek
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung LCD és LED TV-k