Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-07-08 10:28:34

LOGOUT.hu

Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43351) canniball válasza kinghaxor (#43348) üzenetére


canniball
nagyúr

Gondolom a memória desktop kit, akkor (ha újban gondolkodsz) az AM1 platformra nézz rá.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#43352) tibcsi0407


tibcsi0407
félisten

Sziasztok,

Vettem egy HTPC-t használtam ASUS C8HM70-i/HDMI lappal és az lenne a kérdésem,hogy azt a kis pici ventilátort mire lehetne cserélni? Nincs rá valami alternatíva, hogy rámenjen egy csendes 8cm-es kis bordákra?
Szeretném, ha csendes lenne, mert 0-24-ben menni fog.
:R

[ Szerkesztve ]

https://utdetailing.hu/

(#43353) demarad válasza demarad (#43306) üzenetére


demarad
tag

Megoldódott a probléma, a videókártya (Shappire R7 360x) volt a hibás,
A hdmi-n valamiért nem sikerül neki folyamatosan küldeni a hangot. Semmilyen driverrel nem sikerült megoldani a problémát, se Win10 és se Win7 alatt.

Egy Asus Xonar Dgx hangkártya lett a megoldás. Így optikai kábelen megy a hang.

Aki hasonló videókártyával tervez mozizni az számoljon azzal, hogy dedikált hangkártya is lehet, hogy kell. (hacsak nem javítják szoftveresen)

Amúgy a képpel semmi probléma nincs, elsőre ment minden kadenciahelyesen.

(#43354) bajnokpityu válasza PuMbA (#43340) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Ez azért nem igaz. Csak pontosabbá tehető az nvidia, pontossá nem feltétlen. Mák kérdése, melyik mennyire lehet pontos.

Az meg kit mennyire zavar, elég széles skálán mozog. Valaha nem zavart 15percenként röccenés, ma már használhatatlannak tartom az ilyen kártyát.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#43355) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43352) üzenetére


cinemazealot
addikt

Szerintem bármilyen nagyobb átmérőjű és alacsonyabb fordulatszámú (ezáltal halkabb) ventilátort felapplikálhatsz a hűtőbordára (vagy a mellé), amíg a venti vezetékezése kompatibilis a régivel, illetve az alaplappal. Olvasd el ezt a leírást és egyértelmű lesz a vezetékezés mikéntje. Ennek alapján már csak megfelelő csere-szélgépet kell találnod, amit úgy kell felszerelned, hogy az kellő légáramlást biztosítson a hűtőbordának.

Ja, esetleg az új turbina teljesítmény felvételét is érdemes figyelni, nehogy leolvassza az alaplapod tápvezetékeit. :)

[ Szerkesztve ]

(#43356) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43355) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Köszönöm. De arra a pici bordákat hogy tudok egy nagyobb ventit applikálni szakszerűen? Esetleg valami átalakító segítségével?

https://utdetailing.hu/

(#43357) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43356) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én lehet, hogy nem is a bordára erősíteném a ventilátort, hanem belógatnám fölé valamilyen a házhoz erősített tartó konzolon. A lényeg az, hogy a ventilátornak megfelelő légellátása legyen, és kellő mértékben fújjon a bordára.

Ez egyébként már csak azért is megfontolandó, mert egy nagyobb ventilátort -- hatékonyan -- csak aszimmetrikusan tudsz a bordára irányítani (mert ha centrikusan teszed rá, akkor a forgórész motor része be is "árnyékolja" a bordát), úgy viszont komoly hajlító erővel hat majd a bordára, ami nem biztos,hogy jót tesz az alaplapnak.

Milyen házban van a gép? Tudsz róla feltenni egy-egy képet nyitott és zárt állapotban?

(#43358) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43357) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Ilyen Codegen MX31 ház: (a tápot már kicseréltem egy FSP300-60EP(1)-re. :)
Hátul van egy 8 cm ventillátor is beszerelve. Jelenleg a házhűtő és a CPU hűtő kábele fel van cserélve (már úgy vettem, de értem, hogy miért csinálták. Üvölt mégjobban, ha a helyére dugok mindent)

[ Szerkesztve ]

https://utdetailing.hu/

(#43359) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43358) üzenetére


cinemazealot
addikt

No, én az új ventit (legyen az akármekkora) a ház fedelének oldalrácsára szerelném fel, így a friss levegő biztosítva van. Belül pedig szerelnék a ventilátorra egy olyan (vékony műanyagból, vagy kartonból hajtogatott) tölcsérszerű légterelőt, ami a ventilátorból a levegőt közvetlenül a proci hűtőbordájára irányítja. Nyilván így leszerelt háztetővel a gép nem üzemelhet (hiszen akkor a proci hűtése csak a passzív borda által biztosított), illetve ha leszeded a háztetőt, vigyáznod kell, hogy a ventilátor vezetékezése ne szakadjon le.

(#43360) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43359) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Köszi, én is ilyesmire gondoltam, megerősítettél benne. A tölcsér dolgot még kitesztelem, mert ha nélküle is elég hűvös lesz a CPU, akkor inkább nem teszem rá majd a hűtőre, hogy a két HDD is kapjon az extra légáramlatból.

https://utdetailing.hu/

(#43361) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43360) üzenetére


cinemazealot
addikt

A tölcsért én azért javasolnám mégis, mert a CPU bordája kicsi és jelenleg közvetlenül kapja a hűtést. Viszont ha a ventilátor nem közvetlenül rá fújja a levegőt, akkor a bordán nagyon elenyésző lesz a légmozgás. Így gyakorlatilag egy igen kis méretű passzív hűtésed lesz házra szerelt ventilátorral, ami a CPU szempontjából bolhafing, félő, hogy fel fog forrni. Ha a hátsó 8 centis ventilátort megtartod, az elég légmozgást csinálhat a két vinyó számára is, ráadásul, ami levegőt a proci ventije befúj a házba, az akár a vinyó körül is kiáramolhat, ergo azzal a HDD-k körüli légmozgás is megoldott lehet.

Az új táp is ilyen szerencsétlenül a gépházba pöfékel? Mert ha annak a kimenete nincs közvetlenül kiirányítva (a gépház rácsa felé), akkor az is meleg levegőt pumpál a házba, ami rontja az egész rendszer hatásfokát.

[ Szerkesztve ]

(#43362) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43361) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Ez igaz. Alternatívaként még arra gondoltam, hogy a merevítőre rögzítenék egy vízszintes állapotú ventillátort úgy, hogy a borda fölött helyezkedjen el. Oda lehet egy 12 centis is elférne. Vagy jobb az oldalakon megoldás?
Nem, a táp egyből ki tud fújni az oldallapon. A másik oldalon meg beszív.

[ Szerkesztve ]

https://utdetailing.hu/

(#43363) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43362) üzenetére


cinemazealot
addikt

A bordás elrendezést nem értem. Ha a borda fölé kerül a vízszintes ventilátor, annak lesz honnan beszívnia friss levegőt? Az oldalfalat azért javasoltam, mert ott már eleve van rács, a rács lukjaiba be tudsz tenni csavarokat (amiből talán elég kettő a ventilátor két átellenes sarkába, így nem kell új lyukakat fúrni a fedéllemezbe), és oda akár egy 12 cm-es ventilátor is elférhet.

(#43364) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43363) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Úgy tényleg közvetlenebbül tudja szívni a levegőt. Akkor maradok ennél az opciónál.
Melyik a leghalkabb megfelelő légáramlatú venti, amit javasolsz? Az asztali gépben 2 db Arctic F12 van, azokkal elégedett vagyok, de talán még csendesebb kellene.

https://utdetailing.hu/

(#43365) cinemazealot válasza tibcsi0407 (#43364) üzenetére


cinemazealot
addikt

Megfogtál, mert ennyire nem ismerem a piacot. Viszont nekem is Arctic hűtőm van az asztali gépemben, amivel maximálisan meg vagyok elégedve. :K

Viszont eszembe jutott az, hogy bármennyire is halk ventit teszel az oldalrácsra, maga az oldalrács közelsége okozhat olyan "süvítést", ami majd rontja az egész rendszer zajszintjét. :( Lehet, hogy macerásabb lesz úgy a felszerelés, de megpróbálnám kicsit eltartani azt a ventit a rácstól.

[ Szerkesztve ]

(#43366) kinghaxor válasza canniball (#43351) üzenetére


kinghaxor
aktív tag

Igen, asztali gépbe való. Az adatlapomon szereplő gépben volt csak cseréltem egy 16-os kit-re. Akkor AM1 platform. Köszi a segítséget. Annyit azért még megkérdeznék, hogy 5350 helyett érdemes e 70-est venni vagy csak órajelben van különbség a kettő között? Alaplapból meg akkor maradok Asrock vonalon ahogy az asztali esetében is tettem. Nekem bevált és látom itt is sok embernek van ilyen márkájú lapja. ASROCK AM1H-ITX lappal ahogy látom van is tapasztalat a topikban, szerintem nekem is megfelelő lesz.

[ Szerkesztve ]

(#43367) tibcsi0407 válasza cinemazealot (#43365) üzenetére


tibcsi0407
félisten

Igen. Valami flexibilis támaszt kellene az oldallap és a ventilátor közé tenni. A ventilátor rezgése is tudna zajt csapni. :)

https://utdetailing.hu/

(#43368) Cool Face


Cool Face
aktív tag

Mennyire ajánlotok Raspberry-hez USB DAC-ot?
Sajnos nem voltam elég körültekintő mikor megvettem :((( , ahogy a fórumában olvastam nem ajánlják hozzá, van valakinek róla tapasztalata?

(#43369) an0ny


an0ny
tag

Valaki még tudná mondani, hogy az Asrock N3150-ITX alaplap win10-el miért csak 1,4g memóriát ér el a 4gb ből? Openele-el mind a 4g elérhető. :F

(#43370) radi8tor válasza an0ny (#43369) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Próbáld felcserélni a RAM modulokat hátha az megoldja.

kinghaxor: vedd a 70-est ha nem számít az a pár ezer. Sebességben nincs észrevehető különbség, esetleg akkor látnád, ha órákon át tömörítenél vele, akkor 70-es gyorsabban végezne pár %-al.

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#43371) Cool Face válasza Patice (#42218) üzenetére


Cool Face
aktív tag

Ahogy itt is nagyon jól összefoglaltad a forrás a legproblémásabb. A raspberry nem jött be erre a célra :( azt meghagyom miniDLNA és torrentboxnak.

Kicsit kiábrándultam ezekből a mókolgatásokból így nem tudom, hogy egy HTPC jó döntés lenne-e a számomra. Most egy Himedia Q10 pro-t néztem ki. 60 ropi ebayről és ahogy olvastam támogatja az usb dac-ot is.

(#43372) PistiSan válasza an0ny (#43369) üzenetére


PistiSan
addikt

Amikor 32 bites wint raktam rá, akkor volt ilyen nálam, 64 bites winnel próbáld, vagy ubuntu szerverrel, nálam most azt megy, nagyon elégedett vagyok vele.

(#43373) generic


generic
senior tag

N3150dc-itx-em van, valamiért néha elmegy a hang filmnézés közben, és csak újraindítás segít rajta. win10 van rajta, ha ez számít valamit. ÖTletek? :(

(#43374) cinemazealot válasza generic (#43373) üzenetére


cinemazealot
addikt

Próbálj telepíteni egy pendrive-ra vagy egy elfekvőben lévő vinyóra egy Ubuntu-t (vagy egy másik Windows példányt) minimum felszereltséggel és nézd meg, hogy azon is jelentkezik-e a hiba. Ha igen, az kellemetlen (hardverhiba?), ha nem, akkor valószínűleg csak driver vagy beállítási gondok lesznek.

(#43375) an0ny válasza radi8tor (#43370) üzenetére


an0ny
tag

próbáltam mindenféle megoldást: megcserélni, egyesével, 1db 4gb modult a notiból. akkor is csak 1,4gb-t tudott használni a win10x86 (bios látta mindet), a többi "hardverek számára fenntartva". nem zavarna nagyon mert open/libreelec a fő rendszer, a win csak rendrakásra kell a fájlokhoz de akkor is!.... 32bit elég kell legyen 4gb-hez pláne, hogy ~512-t lefoglaltattam a vga-nak, fölösleges a 64bites rá, meg telepíteni sem volt kedvem és az lassú is. viszont találtam nagy nehezen egy megoldást: PatchPAE: elérhetővé teszi a teljes memóriát x86 rendszereken: akár 16gb vagy több is (Physical Address Extension). nem egy elegáns megoldás de működik. valami szoftveres v. driver hiba lehet(ett), hogy nem érte el a win a többit.

[ Szerkesztve ]

(#43376) PuMbA


PuMbA
titán

Ezek szerint az új NVIDIA kártyák hardveres gyorsító egysége még 10 évig elég lesz: [link] :DDD

[ Szerkesztve ]

(#43377) #75912448 válasza PuMbA (#43376) üzenetére


#75912448
törölt tag

Majd a filmipar további felesleges formátumokkal gondoskodik arról ne így legyen. ;]

(#43378) SunMount3r válasza PuMbA (#43376) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Van benne egy kis "rés": a 8K-s HEVC-et csak 30Hz-el tolja, addigra már minden film 8K & 180Hz-el fok készülni... De lehet, hogy kicsit alábecsültem... :D

(#43379) mézespálinka


mézespálinka
senior tag

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy árban mi a belépő szint egy olyan épített htpc esetén, ami csak filmre-zenére lenne használva (játékra nem)? Viszont fontos lenne a fullhd 3d (projektorral) valamint az 5.1-es hang.

[ Szerkesztve ]

(#43380) devil-k válasza mézespálinka (#43379) üzenetére


devil-k
nagyúr

Ez sok mindentől függ, de szerintem 50k környékén kihozható valami low-budgetes megoldás.

- mozi bolondéria -

(#43381) LLKobe válasza devil-k (#43380) üzenetére


LLKobe
veterán

Az enyém bőven 50k alatt volt használt alkatrészekből, és ezt simán teljesíti.

Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!

(#43382) devil-k válasza LLKobe (#43381) üzenetére


devil-k
nagyúr

És ha nem használtat akar? Nem opció ez mindenkinél...

- mozi bolondéria -

(#43383) LLKobe válasza devil-k (#43382) üzenetére


LLKobe
veterán

Az én fejemben meg sem fordult ez az opció :D

Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!

(#43384) #48613632 válasza devil-k (#43382) üzenetére


#48613632
törölt tag

Használt nem feltétlen jelent lestrapáltat.
Számtalan esetben, a vevő rosszul választott, meggondolta magát, vagy kapott vmit ajándékba, ami nem kell neki ... Neked meg igen ;)
Én is "használt" párti vagyok, így fél áron, vagy az alatt vannak, jó cuccaim, de persze megértem, és elfogadom, ha valaki az újhoz ragaszkodik.

A Te esetedben, mivel nincsenek speckó igényeid, kép, és hangjavító processekre, a 4-5 évvel ezelőtti technológia, bőven megteszi.
A kolléga, szvsz, ezért bátorkodott javasolni, használtat. ;)

(#43385) btomi9 válasza #75912448 (#43177) üzenetére


btomi9
aktív tag

Én most a házak tekintetében vacillálok egy kicsit. Olyan kombinációban gondolkozom, hogy skylake i5 -ös T -s processzor, gondolkozom pl. Streacom valamelyik passzív hűtésű házában, egyelőre nem vennék bele videokártyát, majd ha kijönnek az újdonságok akár AMD akár Nvidia vonalon (visszaolvasva a tapasztalataitokat, filmnézésre egyértelműen AMD). Igenám, csak nem tudom, hogy majd méretre mekkorák, milyen hosszúak lesznek ezek a videokártyák, egyáltalán félmagas kivitelben lesz-e valami, és kicsit félek így most mellényúlni a házaknak. Vagy olyan ház kell, amibe egy riserrel elfér a normál méretű kártya vízszintesen. A videokártya tekintetében nem ragaszkodom a passzív hűtéshez, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

1080p 55" tévén néznék vegyesen 1080p bluray iso -kat, vagy ha mkv -ben jön le a torrentboltból, akkor úgy, később ha elterjed a HEVC akkor nyilván azokat nézném. A másik vonal, hogy a csak 720p-ben megjelent sorozatokat jól felskálázza 1080p -re, tehát ha lehet, akkor majd az új videokártyával madvr -ezni szeretnék.

Most akkor az a jó taktika, hogy amíg nem ismertek a videokártyák, addig a házzal se siessek? (egy ócska régi házam van ideiglenes megoldásként, meg egy FSP 500W tápom, ami jó minőségű, ez talán elég lesz majd az egy darab videokártyának is)

(#43386) dunkel válasza btomi9 (#43385) üzenetére


dunkel
őstag

Sajna nem jó a terv. Ha videókártyát akarsz belerakni a passzív ház nem működik:
1. a videókártya aktív hűtést igényel vagy ha passzív is, megfő az egész cucc a passzív házikóban
2. a videókártya miatt könnyen ki lehet futni a picopsu/hdplex + külső kocka nyújtotta teljesítményből: kell a nagyobb ATX táp, aminek nincs keresnivalója passzív házban

Amíg csak APU-ban gondolkodsz addig játszik a passzív PC szvsz.

[ Szerkesztve ]

(#43387) btomi9 válasza dunkel (#43386) üzenetére


btomi9
aktív tag

És a viszonylag csendes, de ventilátoros HTPC házak közül mi ajánlott az én esetemben?

(#43388) dunkel válasza btomi9 (#43387) üzenetére


dunkel
őstag

Nézz körül az m-atx -et fogadó (htpc) házak között. Ventilátort cserélni pár ezresből lehet, ha hangosabb mint szeretnéd. Silverstone, Antec, Lian Li stb.

(#43389) zsola32 válasza dunkel (#43386) üzenetére


zsola32
őstag

1x ezt én is végéigjártam, elsőnek jött a passzív vga, aztán a venti nélküli 400w-os táp, egy kvázi nagy htpc házzal, és 3 noiseblocker ventivel.

aztán minden ment a ház és a táp kivételével, a kabini-s gépben tesznek jó szolgálatot, a brazos meg külső táppal muzsikál

(#43390) PuMbA válasza btomi9 (#43387) üzenetére


PuMbA
titán

Felesleges a jó felskálázáshoz videókártya, a Skylake VGA-ja nagyon jó minőségűt csinál (Lanczos) :) T-s processzor se feltétlenül szükséges, a G4500-as Pentium például filmnézés közben nem fogyaszt 20W-nál többet, továbbá a HEVC 10bit 4K-t is viszi VGA rásegítéssel :)

[ Szerkesztve ]

(#43391) btomi9 válasza btomi9 (#43385) üzenetére


btomi9
aktív tag

Most még egy ötletem van, mi van, ha a 35W TDP helyett 90W TDP -s mondjuk K -s procit vennék, mennyire esélyes egy ilyen léghűtéses HTPC házban egy minimális tuning? Nagyon fel kell akkor gondolom tekerni a házventik fordulatszámát és így már nem lesz csendes.

Ez most csak onnan jött, hogy ha már a madvr -hez vennék egy drága videokártyát, akkor milyen jót lehetne játszani is ezzel a géppel, ha már.

(#43392) johnywalker


johnywalker
őstag

Htpc épitésen gondolkodom, viszonylag kevés ajánlás jelenik meg házak szempontjából a fórumon.Erről vélemények: LC Power 1400MI esetleg? Blu-ray player (elsödleges) és médialejátszó funkcióit szeretném majd ötvözni.

[ Szerkesztve ]

(#43393) PuMbA válasza btomi9 (#43391) üzenetére


PuMbA
titán

90W TDP-hez légtér vagyis ATX ház minimum kell :) madVR-hez meg nem kell drága videókártya, egy HD Graphics 530 elég szép beállításokkal tudja tolni, a madVR erős beállításai meg távolról sem hoznak akkora képminőség ugrást ehhez képest, hogy egy 100W-os kazán VGA megérje.

[ Szerkesztve ]

(#43394) btomi9 válasza PuMbA (#43393) üzenetére


btomi9
aktív tag

Hát igen, nekem teljesen vegyes a felhasználási terület. Néha csak zenét hallgatok és böngészgetek a neten, néha megnézek egy sorozatot, néha meg játszanék. Ezek alapján akkor talán valóban egy álló tetszőlegesen jó nagy ház (nem HTPC ház) kell, bele az i5-ös K -s proci, amit ha akarok tuningolok, ha úgy túl hangos, akkor lejjebb veszem stb. és megvan az általános célú PC -m, amin lehet játszani is, meg persze a videokártyával jól madvr -ezni is. Talán vízhűtéssel lehet halkabb számítógépet építeni, de az megint egy külön történet a maga buktatóival, előnyeivel-hátrányaival.

(#43395) PuMbA válasza btomi9 (#43394) üzenetére


PuMbA
titán

Igen :K Mondjuk a tuning nem értem, hogy miért fontos, egy mostani i5-ös proci évekig kitolja minden játékban a 60fps-t, nagyobb teljesítmény nem kell :)

[ Szerkesztve ]

(#43396) btomi9 válasza PuMbA (#43395) üzenetére


btomi9
aktív tag

Egy példát tudok, a repülőszimulátorok, amihez szeretnék visszatérni. Akár FSX, P3D, vagy Xplane 10, mindegyik alá akármekkora processzort raksz, kevés neki. De a többi játékban is csak számít, különben senki nem huzigálná a K -s procikat felfelé, illetve minek vennék akkor.

(#43397) szente válasza btomi9 (#43396) üzenetére


szente
addikt

Az èn I7-em az R9 390-emmel nagyrészt 50%-on szotyizik játèkok alatt. Nem kell elszállni, felesleges. Max tényleg akkor, ha vannak rèteg igènyek, mint pl a repülőszimulátorok. De vajon ekkor is meg éri a nem kevès plusz pènzt?

(#43398) johnywalker


johnywalker
őstag

Az általam linkelt házhoz úgy gondolom valami Pentium vagy I3 procira gondoltam, amit az új kategóriás Amd diszkrét Vga-val bővítenék.Ehhez elég egy Intel 1150-es rendszer vagy van már jobb?Lg BH16NS55 Blu-Ray író lenne az optikai meghajtó.Minden segítő véleményt meghallgatok.

(#43399) bajnokpityu válasza PuMbA (#43393) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Ooo, dehogynem, igazán nagy ugrás utána jön. Én már biztos nem néznék kis vgaval filmet..

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#43400) Balerik


Balerik
aktív tag

Mit tudnátok ajánlani egy kis TV (24") kiszolgálására? A használt cucc vétele nem jött össze. Tápegységem van FSP 400, van 4 db elfekvő merevlemezem. Elvárás FHD filmek lejátszása, szerver használat, torrent.

Elmúlik.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HTPC (házimozi PC) topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.