Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• róland

veterán

válasz Kobe #40299 üzenetére

HTPC - gyakorlatilag egy speciális PC. Legfőbb jellegzetessége, hogy illeszkednie kell az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök (tv, erősítő, stb.) közé, legyen csendes, keveset fogyasszon, kezelje a ma elérhető kép, videó és hang formátumokat.

Jó alap valamelyik ASRock N3150-re épülő integrált alaplap (nekem pl. az N3150DC-ITX változat van), legtöbbjük passzív hűtésű, nagyon alacsony fogyasztású.

Mivel ma már alap, hogy legalább kétcsatornás memóriakezelést támogatnak a rendszerek, így 2*1/2/4 GB memóriát érdemes mellé beszerezni (én a későbbi NAS+tv szerver felhasználáshoz 2*4 GB-ot vettem).

SSD és HDD preferencia kérdése.

Ha PC-ként is használni akarod, akkor valami billentyűzet+egér párosra is szükség lesz. A ma legmodernebb megjelenésűek a Logitech/Microsoft/Rapoo trióból választhatók, utóbbi még meg is fizethető.

Ház: illeszkedjen a meglévő szórakoztatóelektronikai eszközök közé, ezen túl személyes preferencia kérdése, ki mit választ. Persze férjenek bele a belevalók. :D

Operációs rendszer:
    - 90+%-ban HTPC-ként használva OpenELEC (kicsi, gyors, célrendszer, kiegészítőkkel bővíthető a funkcionalitása);
    - vegyes használatban akár Linux, akár Windows.

HTPC szoftver (frontend):
    Linux alapon KODI
    Windowson KODI vagy MediaPortal
    Ha mazochista hajlamai vannak valakinek akkor szóba jöhet még Meedio vagy Homesys is. :DDD

Távvezérlés:
    valamilyen távirányító beszerzése, telepítése
    Pulse-Eight USB-CEC adapter beszerzése és akkor használható mondjuk a tv távirányítója
    billenytűzet+egér páros
    KODI-hoz van telefonos, táblagépes alkalmazás: KORE vagy Yatse
    KODI vezérelhető más számítógépről

PVR funkció:
    legalább egy tv tuner szükséges hozzá (szinte bármelyik ajánlott, de én többet nem vennék Pinneacle/PCTV System terméket),
    ezen kívül Linux rendszeren a tvheadend szervert kell beüzemelni, Windowson a MediaPortal tv szervere talán a leghasználhatóbb.

A saját HTPC-m:
    Chieftec IX-03B ház
    ASRock N3150DC-ITX integrált alaplap
    2*4 GB Kingston KVR16LS11/4 SO-DIMM
    1 db 120 GB-os Samsung HDD
    TP-Link TL-WN821N wifi adapter
    noname bluetooth adapter
    Rapoo E6100 billentyűzet
    Logitech V470 egér
    Leadtek WinFast DTV Dongle Mini DVB-T tv tuner
    Bandridge BTV400 botantenna
    Castletech EZ100PU smartcard író/olvasó
    LG GP08NU10 DVD-RAM

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés