- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
devil-k #37899 üzenetére
Pedig sokkal inkább, mint a 10, ha már Windózzal akarunk zenélni. Az a baj vele, hogy többen képtelenek megfelelően konfigolni, nem tudják vagy akarják minimal/core módban futtatni, vagy egyszerűen kényelmetlennek érzik. 10-en megy minden install-next-next után, mindjárt jobbnak is hallják.
A 10-zel scripttel éred el a Server alapállapotát, utóbbit ezen felül gui nélkül futtathatod és tovább csontozhatod.
Nyilván majd lesz PP bejegyzés - akár magyarul is -, lesz fizetős 10 script, és az is meg leszene állapítva mennyire hűdeüberkirálysosemhallott fasza hangja van.
Természetesen szvsz.
-
btomi9
aktív tag
válasz
#75912448 #37897 üzenetére
Ebben benne vagyok (dual boot), akár Win Server 2012 -t dicsérik külön ilyen lebutított verzióval, audiora kihegyezve, vagy még arra gondoltam, hogy ha marad a Win10, akkor valami scriptesített változattal lekapcsolgatni a szükségtelen dolgokat zenehallgatás előtt.
De a legjobb műszer úgyis a fülem lesz, majd lehet kísérletezgetni, és kiderül, hogy mi éri meg, mi válik be leginkáb.
-
törölt tag
válasz
btomi9 #37896 üzenetére
Véleményem szerint az audiofil PC és Win10 (amivel feltételezem filmezni fogsz, hálózati kapcsolatait használod, végtelen felesleges funkcióval a háttérben) fogalma nem fér össze, hiába beleznéd a végtelenségig. Ha megoldod legalább a mozitól elválasztott op rendszert, sokat lépnél előre, de a VGA-val is rengeteg "zaj" kerül a rendszerbe.
Nem mondom, hogy nem lesz, lehet fasza végül, jól is hangzik öszvér megoldásnak amit kigondoltál. Én magam külön rendszerben gondolkodnék, ha pedig a tiéd nézzük, minimum dual boot megoldást választanék sztereóra, amihez keresnék megfelelőbb op rendszert.
-
btomi9
aktív tag
válasz
#75912448 #37895 üzenetére
Értem, én is most gyorsan google-ztam, és találtam ilyen közelítő beállításokat. Audiofil témában amivel próbálom a tökéletest üldözni
300W lineáris külső táp, SOtM USB kártya, az SSD -re, optikai meghajtóra szintén a SOtM -nek az a SATA szűrője.
Most már csak olyan külső USB -s DAC -ot keresek, amit nem a 220-ba kell bedugni, hanem kaphatna tiszta forrásból (szintén a lineáris tápról) 12V, 19V, vagy amennyi kell neki, DC -t.
Ezzel, passzív hűtéssel, 1SSD, 1 optikai meghajtóval mi a gond audio téren?
-
törölt tag
válasz
btomi9 #37892 üzenetére
Valószínűleg ha egy mai Nvidia VGA-t veszel, azzal nagy probléma nem lesz. Azonban gyárilag nem feltétlenül pontosak, ezt lehet és kell is a saját drájverének NVIDIA Custom Resolution opciójával pontosítani. Magyarul ha nem OK a kadenciahelyesség, közelíteni tudsz a 23.976-hoz, de még így is előfordulhat filmenként 1-2 drop, ahogy az is, hogy valóban pontos lesz. Valaki mosolyog az 1-2 vagy 3 dropra/film, valakit kikerget a világból és vesz AMD-t, amivel ilyen téren nincs gond.
Tehát végeredményben jó összeállítás lehet az i7+Nvidia VGA, nekem továbbra is az audiofil igényeid összeegyeztethetőségével vannak fenntartásaim.
-
devil-k
nagyúr
válasz
Borisz76 #37888 üzenetére
Te úgy rendezed el a mappáidat, ahogy szeretnéd.
Vegyük pl. a "XZY" meghajtót, ahol a következő mappák vannak:
- Sorozatok (erről az előbb linkelt oldalon lesz leírás, hogy kell megadni a helyes fájlnevet)
- Blu-ray
- DivX... stb.A filmek nevét megadod pontosan, angolul vagy magyarul és egy úgynevezett scrapper pedig társítja hozzá az adatokat. Szerintem a TMDB a legjobb. Itt van egy beállítási lehetőség is, hogy magyar címeket rakjon be.
-
Celtis
veterán
válasz
Borisz76 #37888 üzenetére
Használd az Universal Movie scrapert és azon belül a TMDB-t a címeknek és tartalomnak, persze preferált magyar nyelvvel.
Pontosan nem tudom milyen információkat milyen sorrendben néz a scraper, de nálam pl van egy "filmek" mappa a NAS-on. A kölcsönzőből oda kerülnek a filmek. Van ami saját mappába van ami csak fájlként, ahogy kiadja. Én legalábbis nem foglalkozom vele.
99%-ban ezzel elboldogul a scraper. -
btomi9
aktív tag
Nálam az evolúció és a cél a következőképp épült fel. Régen Flight Simulatoroztam, ami ugyan nem tudja a hyperthreadinget, tehát oda elég volt egy i5, viszont processzorban annak bármi kevés volt, olyan szarul volt megírva a kód. Így a fő cél a tuning volt minden mennyiségben. Noctua D14, aztán a vízhűtés, 4.5 GHz -re sikerült felhúzni. Aztán jött a virtualizáció, Oracle RAC konfigurációkat, egyszerre kell több gépet futtatni és hibatűrő rendszereket, adatbiztonsági technikákat szimulálni. Ehhez jött a sok memória, és a minél több szál, így jött az i7. Most már ezek megvannak, és HTPC -re tudom, hogy sok, de így lesz egy általános célra is tök jó gép. Zenére majd ha egyszer a DSD formátum nagyon elterjed, állítólag az tud processzorigényes lenni, hát meglátjuk.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok.
Win8.1-es gépre tenném fel a KODI-t. ( Ajánlották és első látásra megtetszett ! )
Filmek, sorozatok egy NAS-on vannak. Hálózati meghajtóként csatolva.
Jelenleg a Total Commander-el barangolok benne és a MPCH-t használom lejátszásra.A KODI a fájlnév alapján keres adatokat a filmről vagy a mappa neve is számít amiben van ?
Vagy hogyan érdemes elrendezni a cuccokat?Illetve adatok , infó szempontjából - gondolom - az IMDB a jobb...de szeretném ha magyarul írná ki a filmek tartalmát. Ezért gondoltam a port.hu-s adatbázisra.
Esetleg lehet kombinálni ?
Kezdésnek ennyi...ha bajom van majd kérdezek.
Vagy ha van összefoglaló , akkor dobjatok egy linket.Köszönöm előre is !
-
canniball
nagyúr
válasz
PistiSan #37867 üzenetére
Most nézem csak: ebben a dobozban is aktív hűtés van.
-
canniball
nagyúr
válasz
PistiSan #37883 üzenetére
"...nem a forrással van a gond..."
Attól még lehet hogy a Pi-n nem klappol valami (sw-s probléma miazmás)."A vassal kapcsolatban van esetleg javaslatod?"
Esetleg pár kisebb széljegyzet.Ahogy láttam ezek az apróságok drágábban mennek mint egy otthon összerakott gép, nyilván a kényelemnek ára van. De ha nem feltétlenül van szükséged az előnyeire akkor meggondolnám.
"Néztem htpc házat is, de az aktív hűtéstől kicsit idegenkedek, illetve elég horror árban vannak a htpc házak szerintem."
Hol van az leírva hogy egy HTPC házban kötelező aktív hűtés használata? Illetve pontosan milyen háza(kat) néztél?"Az SSD-n nagyon gondolkodom, mert ennyi pénzért már 500gb-os 2.5' vinyót is lehet bele rakni, és mivel nem a bekapcsolási sebesség a mérvadó, így nem biztos hogy van értelme az ssd-nek."
Az SSD előnye nem a gyors bekapcsolás (ott nem is nagyon van előnye), hanem a pattogós működés (pl. programok megnyitásakor); és persze hogy hangtalan. Kérdés hogy erre van-e szükséged vagy a nagyobb tárhelyre, de ezt nyilván neked kell eldönteni. -
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37881 üzenetére
Szívesen küzdök veled vállvetve az ügyért, ha gondolod, csak én kifogytam az ötletekből, viszont ha van valamo jó tipped, ne fojtsd magadba...
-
PistiSan
addikt
válasz
canniball #37882 üzenetére
Nem akarok ebbe itt bele menni, openwert topicban már kitárgyaltuk, gigabiten tud 60MB-ot a nas (nem bit), tehát nem a forrással van a gond, mert gigabites lejátszókon nem jelentkezik a problémám, illetve ha 100mb-es routert használok a jelenlegi gigabites helyett akkor sem, illetve másik gigabites routerrel, kábellel, fw-fel is meg van a probléma, nem akarom ragozni!
A vassal kapcsolatban van esetleg javaslatod?
-
canniball
nagyúr
válasz
Patice #37859 üzenetére
Ennyi pénzért nem ajándék az az adapter, bőven benne van az árban...
sb!
20k körül az egyszerűbb/olcsóbb BT van (Asrock Q1900B-ITX), aminek a Braswell párját (Asrock N3150B-ITX) most 24-25k körüli nyitóáron mérik, nem olyan nagy az a difi.PistiSan!
"...a 100mb-es portal gondjaim vannak a hálózaton..."
Szvsz ott nem az lehetett a szűk keresztmetszet, 100mbps-ba bőven bele kell férnie a fHD-nak. -
Patice
Topikgazda
Akkor kezdjük ott, hogy a Bay Trail az IGP részét még az Ivy Bridge-től örökölte, persze némi módosítással éltek, de Ivy Bridge nem volt még olyan jó a kadencia helyességben. Az persze már más kérdés, hogy ki mennyire látja ezt, és mennyire zavarja, én igen és zavar, ha látom.
A Braswell ebben a tekintetben is nagy lépés IGP ügyileg, azaz még pontosabb a 23,976 és így már alkalmas számomra mozigépnek.
60p (FullHD) Braswell-nek már nem gond, 4K@60p már határeset - kicsit még droppol.
HEVC-t és 4K-t szerintem is meg fogják oldani Bay Trail-re driverrel, de a fenti probléma miatt nekem még mindig felejtős.
3D-re még lehet jön majd válasz, még mindig nem volt időm kipróbálni.
Hawell - 7.5 Gen IGP - Braswell 8 Gen IGP, szóval a Braswell esetében volt némi fejlesztés, még ha ugyan annyi EU is van ezekben.
Fogyasztás oldalról nem sokkal, de nyer a Braswell.
OK alul lehet feszelni a Cerkát/Penyát, meg vissza lehet fogni frekiben a CPU részüket, de akinek nincs otthon ilyen procija és nulláról indul, annak te mit javasolnál? Bay Trailt?
-
alázógyík
addikt
Egy hatalmas nagy durranás közepette elszállt a Piooner VSX423-as erősítőm Center csatornája.
Edigitaltól van, még garis.Szerintetek javítják v. cserélik? Mondjuk ezt a típust már nem forgalmazzák....
-
törölt tag
Az a baj azzal a 2 VGA-val, hogy semmivel nem jobbak, mint egy A10 APU, sőt az Nvidia még nem is minden esetben tökéletesen kadenciahelyes. Zöldéknél GTX960 lenne az első lépcső, amit érdemes APU helyett. Viszont tökéletesen érthető, hogy meghagyná alapnak az i7 procit és VGA-val bővítene, járható út ez is.
Egyetértek, objektíve nem lehet eldönteni mi lenne jobb a vázolt feltételekkel, én magam azt hiszem kettéválasztanám a mozit és az audiofileskedést.
...Gondolom minőségi zenehallgatásra sem kell nagyobb kraft sokkal....
Épp másik fórumon mosolyogtam imént, mármint mi kell egyesek szerint Audio PC-nek.
(#37864) apszi
Szívesen, jó mozizást!
-
sb
veterán
válasz
Patice #37871 üzenetére
Sima Bay Trailről írtam. Azért vettem hozzá, hogy 20k-ra még ha ráveszem külön a tápokat akkor se drágább.
IGP: Értem, hogy erősebb, nekem is szimpatikusabb lenne, de nézted a tegnapi tesztet? Játékban +20-40%-ot mértek, nyers erőben - ami HTPC-ben számít - inkább +60-80%. 4EU vs 12EU. Egyrészt nem estem hanyatt másrészt mit csinálsz vele úgy igazán?
- Alap renderer FHD-val a régivel is röhögve megy.
- HEVC/4K Bay Traillel elvben nem megy, a gyakorlatban a kalapom tenném rá, hogy fog.
- 60p Braswellel se megy.
- 3D csak Bay Trailen megy.Nekem ez így nesze semmi fogd meg jól kb. A 3D kiesik, még ha nem is számít sokaknál akkor is negatív elvben. Ahogy a gyorsabb IGP is kb. elvi előny csak sajnos. Minimálisan módosul a használhatósága.
Az árában nyilván igazad van, mérséklődni fog, főleg a régi kivezetésével. Én asszem ha lenne egy használt eladó Bay Trail akkor nem haboznék melyiket válasszam.
szerk: Az 1150 konfigos dolgot nem értem. Épp ez az, hogy egy Haswell Celeron/Penyában is 10 EU van. Itt 12-16, de 16-os modellt nehéz elkapni, 12 vs 10 meg nem sok különbség van. Prociban viszont jobb a 2 erősebb mag, fogyasztásban van nagy difi százalékosan, de ez a gyakorlatban nem okoz gondot, táp/hűtés/áramszámla kb. hasonló lesz ott is. (Jó, egy passzív Atom már jelentős előny de nem mindenhol jön ki ez az előny sem.) 3D-t tudott a Bay Trail de ez az előny is elveszett.
-
sb
veterán
válasz
btomi9 #37866 üzenetére
Ha van célja nyilván nem gond. Bár nem tudom mit virtualizálsz.
Én csak amiatt bátorkodtam beleszólni, mert a madvr 2 legextrémebb skálázóját - aminek azért nem biztos, hogy kijön a hatása ha nem 80"-on nézed - leszámítva egy fele ilyen erős cpu+vga páros is kb. 20-30%-ban lesz terhelve saccra. Alap Kodival meg mondjuk legyen max 10% (cpu-ra és gpu-ra is).Gondolom minőségi zenehallgatásra sem kell nagyobb kraft sokkal.
Ha nem kell akkor pedig néha a kevesebb több. Én pl. habozás nélkül cserélnék gyengébb/kisebb konfigra, ha teljesítményben elég az is, a többi paraméterében méret/hő/táp/zaj/ráfordított idő, stb... pedig jobban járok.De mondom: ez akkor él, ha nincs szükség rá. Ha kell a leírt teljesítmény akkor nincs mit tenni.
-
Patice
Topikgazda
Persze hogy drága még most, amikor kvázi még kapni se lehet. Hónap végén már lejjebb lesz. Karácsonykor meg talán még lejjebb, ha addig nem történik valami nagy baromság a gazdaságokban....
DC-s Bay Trail szerintem sosem volt 20-hoz közel, inkább 30 körül mozgott.
"Cserébe többet nem tud igazából csak az IGP (ami végül is nem rossz dolog)."
Ebben pont ez a lényeg.
1150-es konfig is lehetne ilyen áron, csak nem ilyen IGP-vel...
Bay Trail lassan ki fog kopni a boltokból, kifutó termék lett. Jövő nyáron ezek a deszkák lesznek akciózva. (Akkor lehet veszek még egyet szervernek
- Synology DS716+ is N3150-et fog használni.
)
-
PistiSan
addikt
válasz
Celtis #37869 üzenetére
Van egy PI-m, még az első verzós 256mb-os típus, tudom hogy már a pi2 sokkal erősebb, de szeretnék valami gigabites hálókártyás cuccot, mert a 100mb-es portal gondjaim vannak a hálózaton, illetve mint írtam a későbbiekben akár más feladatot is rábíznék.
Ez a cucc amit kinéztem, abszolút nem ajánlott senkinek, vagy csak a jelenlegi igényeim tükrében javasoltál mást?
Egyedül a melegedéstől tartok kicsit az apró nem túl szellős ház miatt. -
Celtis
veterán
válasz
PistiSan #37867 üzenetére
Valószínűleg neked elég egy Raspberry Pi is. Na jó, kell hozzá még egy SD kártya. Ha sokallod az árát, az ebay-en kb. 2/3 áron is kijön.
A NAS-t hosszú távon is tartsd inkább külön. -
Celtis
veterán
Hogy mi van a szerveren, az tök mindegy.
Hogy mit látsz, az a scraper beállításain múlik. Ha előbb hozzáadtad a forrást (hálózati folder a filmekkel) majd utána állítottad be a scrapert magyarra, akkor az a korábban beállított forrásra nem vonatkozik.Lépj be a forrás tulajdonságaiba, nyisd meg onnan a scraper beállításait. Ha minden OK, akkor is állíts valamit oda-vissza, hogy legyen változás, persze úgy, hogy címnek a magyar nyelv legyen végül beállítva. Ments el a scraper beállításait, és lépj ki belőle. Ezután a Kodi megkérdezi, hogy frissítse-e a beállításokat az adott elérési úton. Engedd neki, és akkor befrissíti a filmeket.
Szerintem így menni fog, habár számomra is rejtélyes a működése. Én pl nem tudom elérni, hogy egységesen magyar legyen a műfaj. Hiába állítok be mindent az elején, a végeredmény a legjobb esetben is fele-fele magyar és angol műfaj elnevezés.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy kis HTPC-t, egyelőre még csak filmlejátszás a cél KODI-val, későbbiekben lehet a nas szerepét is átvenné ha megadja magát valamikor.
Semmilyen alaktrészem nincs hozzá, se ház, se táp, se semmi.
Amit kinéztem:ASROCK Beebox N3150-NUC (Barebone) Fekete
2x KINGSTON 2GB Notebook DDR3 1600MHz CL11 KVR16LS11S6/2
KINGSTON 60GB SSDNow mS200 mSATA SMS200S3/60GEz így 85K!
Megérheti ezt megvenni így ahogy van? Néztem htpc házat is, de az aktív hűtéstől kicsit idegenkedek, illetve elég horror árban vannak a htpc házak szerintem.
Az SSD-n nagyon gondolkodom, mert ennyi pénzért már 500gb-os 2.5' vinyót is lehet bele rakni, és mivel nem a bekapcsolási sebesség a mérvadó, így nem biztos hogy van értelme az ssd-nek.
A 2x2gb memória teljesen felesleges lesz bele, mert javában úgyis max fullhd-t fogok nézni rajta, de ha már pénzt adok érte, akkor legyen időtálló darab úgy gondolom, illetve talán 4K-t csak dual channelben játszik le.
Azért szeretnék egy ilyen gépet egy médialejátszó helyett, mert itt szabadon eldönthetem mi fusson rajta, és egy kodibuntu azért a későbbiekben a filmlejátszás mellett akármilyen más dolgokra is befogható lehet.
Kíváncsian várom a véleményeteket.Üdv, Pisti.
-
btomi9
aktív tag
Hopp, ezt a hsz -t nem vettem észre.
Nekem kettős, sőt, hármas célú lesz a HTPC, egyrészt az audiofil zenelejátszás, na ehhez nem is kellene videokártya. Ne legyen rosszabb képminőség, mint a mostani Popcorn C300 -as médialejátszómmal. És a harmadik: virtualizáció. Ez utóbbit azért vontam be ide, mert így fel tudom használni a meglévő 32GB memóriámat és az i7 -es procit, és nem kell újat, de gyengébbet venni.
A 300W -os lineáris tápot fogom rendelni, mert így nem érdekel, ha nem fér bele az egész gép fogyasztása a 100W -ba. Rohadt drága lesz, de az alaplapomat, videokártyát már sikerült olcsóbbra cserélni, van még egy komplett vízhűtésem eladó, asztali ház, táp, így tudok a saját holmik eladásából ebbe is bőven pénzt lapátolni.
A HD-Plex H5 tud max. 95W TDP procit és ugyanekkora TDP videokártyát passzívan hűteni egyszerre.
-
Erre valaki? Valami nagyon triviális dolgot rontok el a beállításokban.
"Openelec 5.08-at újra kellett telepítenem. A szerveren lévő filmeknek a telepítés óta az angol címét jeleníti meg. A szerveren semmi sem változott: angol cím a mappa neve és magyar cím a fájl neve.
Mit kell állítani, hogy újra magyarul mutassa a címeket?
TMDB és a beállításokban magyar van beállítva." -
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37853 üzenetére
Sziasztok!
Nos a helyzet az, hogy it az idelye a memória serkentő játékoknak, valamire ugyanis baromira rosszúl emlékeztem, meg se nyekken DD-ben a TrueHD, így a beágyazott marad általam is érintelen...
(#37858) regger: Köszönöm az értékes hozzámszólásodat, meg vagyok győzve. A továbbiakban nem áll szándékomban kutatni a TrueHD rejtéjét, mert valóban minden úgy van ahogy azt írtad, kódolgani meg kódolgason akinek...van erre energiálya...
Köszönöm mindetőtöknek a kitaró segíséget
-
sb
veterán
válasz
Patice #37859 üzenetére
Úú, ez iszonyat drága szvsz.
Emlékeim szerint 20k körül voltak Bay Trailek anno, ha erre rászámolok egy paneltápot, külső kockát (egy 65W nem mindig elég és azok nem is túl drágák) akkor ez szerintem elég sok. Cserébe többet nem tud igazából csak az IGP (ami végül is nem rossz dolog).Ill. valahogy ilyen ársávokban már egy rendes 1150 konfig is beugrik a 10k alatti Pentiumokkal. A Bay Trailhez képest ebben elvileg 3D sincs, ahogy a Pentiumban se.
-
btomi9
aktív tag
Köszi!
Ezen filózom:
Gigabyte 750 Ti 2GB kb. 40e újonnan
ASUS Strix 2GB 45-47e körül újonnan.
A 4GB ASUS Strix 55 körül, de van ajánlatom 49.9 -re is. Az ASUS -ok ugye csak a PCIe -ről tudják kapni a tápot. Ez mennyire szempont, ha mondjuk madvr -el ki akarom hajtani? Nem jobb, hogyha kap egy plusz rendes tápot a külső tápegységemről? (a Gigabyte ezt elvileg tudja)
-
sb
veterán
válasz
btomi9 #37854 üzenetére
Én lemaradtam végül is, hogy mennyire akarod hajtani a madvr-rel és egyebekkel de ez iszonyú erős konfig így. A vga is. Ráadásul nem fér bele a 95W-ba az egész. (A házat nem ismerem de azt se hiszem, hogy 95W passzívan megoldható kényelmesen.)
Regger írta szerintem, hogy miket ajánl. Szvsz 3 szint van:
- Alap Kodi, alap rendererrel: Egy 5W körüli Atom elég hozzá.
- Extrább renderer: Egy közepes/gyenge IGP elég: Braswell, Pentium, i3, bármelyik kicsi AMD APU... Ez 5-50W-ból kijön.
- Durva renderer: Erős AMD APU (80-100W körül) vagy erős IGP-s Intel (min. 65W). Vagy külön dvga és akkor megintcsak 100W felett vagy.Úgy, hogy az utolsó pontnál már azért a renderer képminőségben alig van érezhető változás, hacsak nincs vmi nagyon extra rendszered. Cserébe a másik kettő pontnál nincs gond a hűtéssel, táppal, egyebekkel...
4K-t, 60p-vel jelenleg biztosra tudtommal a 960 (talán 950 felett tudnak) ill. Skylake/Braswell megfelelő kimenetű lappal. De erre meg tényleg nem adnék. A 4K-t tutira tudni fogja kb minden. A 60p-t meg a fizikai kimenet is korlátozza amit ma is úgy kell vadászni ill lehet, hogy tartalom se lesz rá. 4K biztos lesz előbb-utóbb, de 24p-n kívül ma is alig van valami.
Szóval szvsz nagyon túltervezed, ami nem éri meg... ismerem az érzést, mert a saját kereteim között (audio, videofil nem vagyok) én is maximalista vagyok.
-
Patice
Topikgazda
Bocsi, az utolsó link lemaradt, kicsúsztam a szerkesztési időből...
-
törölt tag
Nem eltérő. Kis adalék: nem feltétlenül és minden esetben 640 kbps az embedded DD sáv, még ha különböző formában így is találkozol vele. Nem egy példa van 384 illetve 448 kbps beágyazott Dolbyra, ami helyett a torrentkirály TrueHD-ból kódol 640 kbps Dolby Digitalt (vagy DTS-HD-t, DTS-t). Fizetős szoftverekkel, úgymond szabványos eljárással is elvégezhetnéd magadnak otthon, az így kreált 640-es sáv valószínűleg jobb lesz, mint a gyári 384-es.
Tudnék napi friss példát mondani hálivúdi lerombolós csitt-csatt dirr-durr filmre, ahol meglepő módon épp 384 kbps a beágyazott Dolby Digital. Ismétlem, amit az érintetlen film THD hangja mellett Dolby Digitalként látsz, az a beágyazott hang menüből választva.
Néhány referencia hangú TrueHD film:
Mad Max: A Harag ú.
Mission Impossible 4
Transformátor 1-3-4
The Flowers Of war
Super 8
Merida
Gravitáció deluxe edition
Amerikai Mesterlövész
300
Nolan BatmancsEgyébként szinte az összes manapság megjelenő TrueHD mozi brutál jó hangú volt, még az olyan szelídebbek is mint a The Age of Adaline a maga gyönyörű tisztaságával, részletességével. (képe miatt nem a gyászos mexikói BD, hanem az USA kiadvány)
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Kodi-hoz mely kiegészítőt ajánljátok, amivel a skysport-ot lehet nézni és nem áll le félóra után? -
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37853 üzenetére
Utánanézek, amint megvan az eredmény máris tájékoztatlak
-
btomi9
aktív tag
Nos, videokártya ügyben szeretnék tanácsot kérni. Marad a meglévő i7 3770k, meg a memóriáim, az alaplapot lecseréltem egy ASUS Maximus V Gene-re, videokártyából ezekben gondolkozom:
GIGABYTE Radeon HD7790 OC 2GB 128bit DDR5 PCI-E GV-R779OC-2GD - használtan 25 körül
ASUS STRIX-GTX750TI-DC2OC-4GD5 - új 50 körül (kell a 4GB memória?)
egyéb 750 Ti újonnan vagy használtan 30-40 körül. A szívem inkább az nvidia felé húz, eddig is az volt.
Ezek közül már lehet 4k képest venni hosszú távra.
Cél továbbra is, hogy passzívan lehessen hűteni, beleférjen a H5 házba max. TDP 95W.
-
apszi
őstag
válasz
#75912448 #37846 üzenetére
És azt kell mondjam, hogy igazad van, valóban ott van a sima DD is, az viszont érdekes, hogy eltérő bitrátával. A beágyazottaké általában 640 kbit-esek, míg a mellé rakott vagy 448, vagy 384-es. Valamint a beágyazottak DD-EX formátumúak, ami akkor lenne érdekes, ha lenne még hátsó középső sugárzóm, de ez istenigazából számomra nem oszt, nem szoroz, egyszóval, viszont én úgy tudom, hogy pont az lenne a lényege a beágyazottnak, mint a DTS core-nak is, hogy menjen régebbi rendszereken is. Viszont, így, ahogy te is fogalmaztál, kénytelen leszek a DD hangsávot kiválasztani TrueHD helyett...asszem ezt a veszteséget túlélem...
Viszont hajt a kíváncsiság, hogy miért nem megy a beágyazott...
Mindenesetre köszi a tippet.
(#37844) MasterMark:
Távirányítót megnéztem, semmilyen érdemleges információval nem szolgál a kapcsoló hang formátum tekintetében.
Én komolyan úgy emlékszem, hogy sima TrueHD-nál ment az embededd, de kezdesz elbizonytalanítani. Tudsz mondani olyan filmet aminek TrueHD volt a hangja? Hátha havernak megvan Blu-ray-en, menten meg is nézem. -
gurabli
őstag
Egyiknek sincs semmi gondja 24p-vel.
Rpi2: gond nélkül megy, ami volt esetleg gond, az a "hdmi black" frissítés váltáskor, de az is megoldódott (tudtommal már alapból OE-ben).
ION: OE alatt hibátlan egy jó ideje, eleinte voltak gondok, Ubuntu alatt pedig megfelelő driver kell és egy kis beállítás, egyáltalán nem gond a 24p
Braswell: lazán
Itt, és minden Jarvis testbuild esetén, arra érdemes felkészülni, hogy apróbb (néha nagyobb) gondok lehetnek a Kodi-val, de ekkora ugrás, mint a Jarvis lesz hamarosan már régen volt. Ha van is bosszantó hiba, gyorsan javítják. Év végére szerintem meglesz a final, de min RC.
Pi2 alatt persze nem olyan pöcc a GUI, de teljesen ok akár Aeon Nox alatt is.
-
gurabli
őstag
válasz
Sholom #37616 üzenetére
Hm, ha jól látom senki sem ajánlotta még: RPi2 aka. málna
Ha 1080p a cél, akkor ez olcsón és nagyszerűen teszi a dolgát, gyakorlatilag zéró fogyasztás. Kodi 16 Jarvis buildek pedig valami félelmetes, hogy mit hoznak ki belőle, és az 1080p-hez a 15.x Isengard is tökéletes OE-vel.
Az az igazság, hogy nyúzok egy jó ideje egy ION-t (hibátlan, akár milyen régi is), egy n3150-es Braswellt (lenyűgözően szép képe van, HEVC, HD audio, 1080i deinterlacing a legjobb, amit valaha láttam, ráadásul most már Full RGB + dithering Jarvis-szal, imádom).
A kis RPi2 1080p esetén hibátlan, mindent tud, amit kell. Képminőség is nagyon szép. A testbuild Jarvis 1080i deinterlacing is félelmetesen jó, szóval nyugodtan mehet 1080i@50 tv is vele, akár úgy, hogy az OE-n fut a VDR kliens is.
Ráadásul van CEC is, ami engem nem izgat annyira a Logitech Harmony miatt, de nem rossz dolog. Kár, hogy nincs pl. Braswell-ben.
Ha kicsit jobb hang kell, akkor még hozzá egy HiFiBerry DAC+ vagy DIGI+ és ott is kiváló minőséget lehet elérni. Persze HDMI audio is teljesen korrekt.
A málna nem támogat HD audiot, de ha ez nem szempont, akkor minden más nagyon szépen működik.
-
törölt tag
Egész biztos ott van mindegyik angol TrueHD hangsáv mellett az angol Dolby Digital is, amit menüből tudsz kiválasztani. Enélkül nem forgalmaznának BD-t, gondolván pont a régebbi eszközökkel való kompatibilitásra. Az nem tudom miért zavar, hogy nem a TrueHD feliratra bökve indítod el ugyanazt a hangot.
Kodi hogy mutatja a saját menüjében nem tudom, de ha eddig TrueHD-val volt DD-d, mostantól DD-vel lesz.
Tényleg nem értem a problémát.
-
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37844 üzenetére
Inkább az Atmos...bár ezáltal a TrueHD...
Ez azért elég gáz a Dolby-ra nézve. -
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37842 üzenetére
Szinte biztos, halványan nekem is dereng ilyesmi. De miért? Miért zavar bele az Atmos?
-
apszi
őstag
válasz
#75912448 #37834 üzenetére
Azért nem mindegy mert nem általános, hogy van mellette csak DD hangsáv is, szinkronosan meg nem vagyok hajlandó filmet nézni
(#37836) MasterMark : Most, hogy mondod, van rajta egy STATUS gomb, amire ha jól emlékszem kiírja, hogy milyen bemeneten vagy, milyen típusú hangod van, és még nem tudom mit. Este megnézem. Mit nézzek meg vele? Feltéve, hogy meglehet.
-
sb
veterán
válasz
Patice #37736 üzenetére
Régebbi procik ha nem támogatja az IGP a h.265/HEVC hardveres dekódolást, akkor ezt szoftveresen (driver) fogják megoldani, tehát procierőből. Intel vonalon sajnos még a Haswell sem támogatja hardveresen.
Ebbe belekötnék.
Procierőből csak erős 4 magosok képesek dekódolni. Főleg 4K-t. Egy 4K60p-re még egy i5 is kevés.
Szóval a várt "szoftveres" megoldás valójában csak úgy sw-s, hogy nem driveren keresztüli direkt (pl.DXVA-s) hw-s gyorsítás... hanem sw-ben megírt, de hw gyorsítást használó egyedi kód.Többnyire OpenCL alapú sw-ket csináltak/csinálnak amik a cpu+gpu erejét együtt használják, nagyobb részben persze a gpu-t. Így elvileg egy leggyengébb gpu-s Bay Trail-en is ment a 4K60p HEVC. A cpu rész pedig értelemszerűen ugyanúgy csak részben terhelt.
A többi proci, AMD-k, Braswellek, Haswellek pedig gpu-ban még erősebbek.Ezért írtam, hogy mivel a hw (gpu) elég erős és csak az sw megírása hiányzik előbb-utóbb én várnám, hogy kb. "mindenen" futni fog a HEVC és 4K. (Mivel gpu-ban ezt a teljesítményszintet a közepes mobil chipek is hozzák így ott is várnám ezt. Tehát akkor is működő HEVC lejátszást, ha nincs külön HEVC hw-s dekóder azokban sem.)
-
sb
veterán
Beugratós kérdés: Mert kevésbé lenne praktikus mondjuk wifi routert gyártani belőle?
És ami fut/praktikus azt miért ne lehetne egybevonni?Neked is biztos van 4 biciklid amivel a sarki boltig, országútra, terepre ill. downhillezni mész, nem?
Ja, bocs. Gondolom mégse.De fűnyíród meg van mert azt is lehet biciklivel, de arra már kellemetlen.
Tök egyszerű: Ha valami 90%-ban jó több feladatra akkor érdemes egybevonni, ha meg 10%-ban akkor csak önsz*patás. Sokan elfelejtik a józan paraszti észt és a legkisebb ellenállás felé menni.
-
sb
veterán
válasz
devil-k #37837 üzenetére
Miért, nem fut rajta? Nem elérhető róla a megosztott tartalom smb-n, ftp-n, egyebeken?
Szeretem mikor emberek ragaszkodnak a hülyeségükhöz.Még fizikailag sincs sokszor különbség, sokszor a vas is ugyanazt. Mondjuk van NAS/MS és router arm alapokon, NAS/MS és HTPC x86 (Atom) alapokon... de mégsem alkalmas csak arra ami rá lett írva. Az nem számít esetleg, hogy milyen színnel írták rá?
Félreértés ne essék. Tudom, hogy mit tud egy router torrent+USB HDD kezelés terén, ill. mit tud NAS funckionalitásban. Nekem kevés, ezért nem használok ilyet. De ettől még belátom, hogy vannak akiknek ez is elég és mégis vmi korlátozott NAS/szerver funkciókra használják. Akkor másnak nem nagyon hívnám... mondjuk kézikonzolnak vagy gamerpc-nek.
De a többiek is jöhetnének azzal, hogy itt sokan nem HTPC-t használnak, hanem egy bóvlisz*r diavetítőt. Mert a HTPC onnan indul, hogy 200W képminőség-javítókra + lineáris táp. A többi passzinászra jó.
De akinek ez nem esett le (vagy köti az ebet elszántságból) annak már nem is fog úgyhogy részemről lezárva.
-
sb
veterán
válasz
devil-k #37680 üzenetére
Tök egyszerű ez amit írtam: feladat és igényszint függő. Ha adott feladatra, igényre megvan az sw és az azt futtatni képes hw akkor kész. Tök mindegy hogyan hívjuk.
Akinek NAS/mikroszerverre van szüksége annak sincs az esetek nagy többségében valódi szerverre szüksége (rendelkezésre állás, hibatűrés, stb...). Vagyis elég lenne neki egy PC-szerű valami. Ami akár HT...PC is lehet ha van rajta video kimenet és tud mozgóképet lejátszani.
A még egzotikusabb eszközökről már ne is beszéljünk: minek neveznél pl. egy routert rákötött HDD-vel? Esetleg transmissionnel rajta...
Szóval én maradnék annál a felosztásnál amit a józan ész diktál: ha fizikailag el kell/akarom különíteni akkor kell 2db hw nyilván: szerver-kliens. Vagy ha nagyon kell a 7/24 akkor kellhet spec hw. Minden másra a hw tetszőleges mivel elfut már lassan egy karórán is minden. Frontend, NAS sw-k, akár virtuális gépként is.
-
törölt tag
Nem mindegy?
Ha mellette van, az is ugyanolyan mintha benne lenne, nem térnek el minőségben. Egyébként nem tudom a Kodi miként kezelte eddig, HDMI-t és HD hangot használtam vagy építettem ki, de az alap Kodit is csak a második gépen használom. Ha logikusan gondolkozom, ennek mindig így kellett működnie TrueHD esetében. De biztos vannak itt hozzád hasonlóan SPDIF kijáratot használók.
-
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37832 üzenetére
Nem, ilyesmi nincsen.
-
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37830 üzenetére
Egy Denon AVR-1803-as, és igen van rajta visszajelző dióda, meg a kijelző is mutatja...magyarán látom, hogy nem vált be DD-re.
(#37829) regger: Bocsi, megint picit értetlenkedek
Tehát úgy érted, hogy a Kodi az embededd hangsávot úgy jelzi, mintha mellette lenne, vagy ez azokra a BD50-es anyagokra vonatkozik, ahol van külön mellette egy azonos nyelvű, jelen esetben English DD hangsáv is?UP: Ez az egész azóta van nálam mióta Atmos-al érkeznek a TureHD-k. Korábban ez ugyanúgy működött mint DTS HD esetén.
Köszi a türelmet
-
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37827 üzenetére
Most picit értetlen leszek, de hogyan tudom ezt megnézni, ellenőrizni? Azt tudom hogy hangsávnak a TureHD van kiválasztva...ebből az erőlködőn megjelenve Prologic lesz, nem DD.
-
apszi
őstag
válasz
#75912448 #37823 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint TrueHD nincs beágyzott DD nélkül, ahogy DTS HD sincs DTS core nélkül. És nem remux-ról beszélünk....vagyis én
. Egyszóval a rejtéj továbbra is adott. Annyit sikerült előrelépnem, hogy pl. MPC-HC-n átmegy a hang, de csak és kizárólag Prologic formájában jelenik meg az erőlködőn. Szóval valami van, de nem az igazi
Azért köszi, hogy utánanéztetek.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #37824 üzenetére
Hát ja, ebben az értelemben mellette. Hogy fogalmazzak finoman, ha valaki mkv remuxban kölcsönöz ehhez hasonló anyagokat, feltételezem eleve 2 angol hangsávval készülnek. Vagy úgy lenne logikus, azaz egymástól elválasztva az eredeti hangsáv TrueHD és Dolby Digitalra.
(
#37822) justice84Ez nem segít, fura hogy külön-külön opcióra felkínálja a mentés helyét. Vagy csak retardált vagyok és valami újítás szimplán meghaladja az értelmi képességeim, amin persze nem csodálkoznék.
-
MasterMark
titán
válasz
#75912448 #37823 üzenetére
Na várjunk. A választható "beágyazott" Dolby, akkor mégsem annyira beágyazott, hogy ha külön hangsávként van benne egyrész. Másrészt érdekes a DTS Core-t nem tudják / szokták kivenni.
Egyébként próbáltam BD50-el is. A TrueHD hangsáv ugyanúgy nem szól. Az egy dolog, hogy ott van mellette a sima Dolby. De ez a fontos, hogy mellette van, nem benne mint ahogy embedded-ként hivatkozni szoktak rá!
-
törölt tag
válasz
MasterMark #37821 üzenetére
No de ez csak az olyan remuxra vonatkozik, ahol totál lecsupaszítottad az anyagot és csak a TrueHD sáv maradt, így érthető a folyamat.
Ha ugyanezt eredetiben, azaz BD50-ként nézed, Kodiban vagy MPC-ben választható a beágyazott DD. Tehát a remuxot is úgy érdemes elkészíteni, hogy a TrueHD mellett/helyett az embedded AC3 is helyet kapjon!
-
MasterMark
titán
válasz
#75912448 #37820 üzenetére
Vagyis neked sem adja az embedded hangot. Mondjuk hogy az LPCM 5.1-et honnan szalajtotta azt nem tudom.
(De az átkódolás lényegében ezt kódolja Dolby-ba. Így elméletileg a csatornák egy az egyben átkerülnek, úgy ahogy az ott is van. Csak a enkódolja Dolby formátumba.)De nem értem, miért nem úgy van megoldva ahogy DTS-nél. Az embedded hang miért LPCM 5.1? Így nyilván csendben marad SPDIF-en, mivel az nem fér át rajta.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #37818 üzenetére
Kíváncsi vótam, megnéztem HDMI/bitstream/HD audio off, (Gravity és Gravity Deluxe Atmos, TrueHD 7.1).
DTS-HD MA >>> DTS
Atmos/TrueHD 7.1 >>> multichannel pcm 5.1
Atmos/TrueHD 7.1 + Dolby Digital átkódolás >>> Dolby Digital 5.1(Utóbbihoz HDMI kimeneten 2.0-ra kell állítani a csatornák számát, hogy az átkódolás menü előjöjjön, végeredményben a kimenet csatornáit nem befolyásolja. SPDIF kapcsolaton csatornák számától függetlenül aktív az átkódolás menü)
Kodi 16 Alpha 3, de hogy ebből hova tűnt a médiatár exportálása külön-külön funkció.
Ugyanazt csinálja, mint az egyetlen fájl,
amivel filmenként /mappa kodi nfo, poster, fanart elrendezést kedvelők nem sokra mennek.
-
MasterMark
titán
Egyébként ha bekapcsolva hagyod az átkódolást, nem veszítesz semmit. Mivel csak olyanokat fog elkezdeni átkódolni, amit nem tud átküldeni érintetlenül. Vagyis a DTS-ek, a sima Dolby, sztereó, ezekbe nem nyúl bele. Csak ha TrueHD van, illetve LPCM hang, vagy olyan amit nem lehet érintetlenül átküldeni.
-
apszi
őstag
válasz
MasterMark #37816 üzenetére
Akkor ennek megpróbálok utána nézni... Köszönöm az információkat
-
apszi
őstag
válasz
Patice #37813 üzenetére
Köszi a tippet, de be van pipálva, különben
sem a normál DD-t, sem a DTS core-t nem tudnám megszólaltatni, azok pedig gond nélkül mennek, azért köszi.37814) MasterMark : Értem, akkor nincs min erölködjek tovább. Ebben az esetben vajon mennyire tér el az eredeti beágyazott DD-től? Vagy az idióta kérdéseket hagyjam a családnak
?
-
MasterMark
titán
Már említettem korábban, hogy a TrueHD egy fos a DTS HD-hoz képest megvalósításban.
Ha nincs bekapcsolva a Dolby átkodolás, akkor semmilyen módon nem küldi ki a hangot SPDIF-en a Kodi TrueHD-ből. Azt a bizonyos "Embedded" részt nem küldi ki úgy, mint DTS HD-nél a DTS Core-t.
-
AGE-T
őstag
Van valakinek tapasztalata ezzel a házzal kapcsolatban? Nagyon tetszik, de félek, hogy a kivehető oldallemezek rezonálhatnak. Ebbe a vasba bele tudnám pakolni az összes vackomat, amit a HTPC-be tervezek.
-
Oszilaci
senior tag
válasz
bajnokpityu #37807 üzenetére
na ez nekem már tényleg sok
-
apszi
őstag
válasz
Patice #37804 üzenetére
SZiasztok!
De bizony, határozottan ellentmondásos az átkódolás jelző, ezért is gyanakodtam, miszerint egy TrueHD-ból "eszkábált", és nem eredeti Dolby Digital hangot kaphatok (amit tapasztalat hiánában nem tudom, hogy van-e olyan jó mint a gyári beágyazott DD, vagy sem), de akkor nem volt alaptalan a "félelmem", azonban, ha az átkódolás opciót nem engedélyezem akkor csak Prologic formában jelenik meg az erősítőn a továbbküldött hang, amit inkább nem szeretnék hallani...
azért köszönöm
(#37805) regger: "HD hangok elöl pipa ki"
Ezt az opciót nem találtam a frissen töltött Kodiban. A felirat ötletet köszi, azt megtaláltam.Egyszóval, lehet, hogy a hangkártyával van a gond? Bár ez az egész probléma csak az Atmos jelenléte óta él nálam, szóval nem hinném. Ha van még ötlet, ne tartsátok magatokban.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
sugarforce #37806 üzenetére
én rohadtul nem akartam hallani. olcsón jött, kipróbáltam, hogy a hálózat melyik feléből hallgatom a zenét, egyik 2 egymás utáni routerből jött, másik meg egy komolyabb switchen keresztül. egyszerre futott mindkét hálózat, mindkét gép, váltogatni lehetett, hogy melyik gépről streameljem a zenét. nem lehetett nem hallani.
hogy mi az oka, nem tudom, de majd megfejtik pár éven belül nálam okosabbak.
-
sugarforce
addikt
válasz
bajnokpityu #37789 üzenetére
Nem azt vitatom, hogy van különbség egy olcsó és egy drága router/switch között, mert van, de nem akarok vitát kirobbantani, hogy mit hall vagy akar hallani az ember két eszköz között.
-
törölt tag
Beállítások/rendszer/hangkimenet (bal alul beállítási szint: profi): ha az erősítőd nem tudja dekódolni a HD hangokat, próbáld csak a továbbküldés: Dolby Digital és DTS képes erősítű füleket bejelölni, HD hangok elöl pipa ki.
Felirat mozgatás:
CTRL+fel-le nyíl, vagy képernyő kalibrálás menüpont alatt a feliratok helyzete is pozicionálható.
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Ha KODI-ban bekapcsolom a Dolby Digital átkodolást, az érintetlenül hagyja a TrueHD-ba ágyazott Dolby Digital hangsávott és úgy továbbítja az erölködőre?Illetve lehet feliratot feljebb vinni a filmre, hogy ne lent a fekete csíkban legyen?
Előre is köszi! -
bajnokpityu
félisten
válasz
Mezga Aladár #37800 üzenetére
upnp esetén nem egészen.
-
Oszilaci
senior tag
válasz
Mezga Aladár #37800 üzenetére
én még mindig azt mondom,hogy sokkal több múlik a kép,hang alkotó és az azt lejátszó eszköz minőségén ,természetesen NORMÁLIS ,de nem parasztvakító kábeleken.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Google Pixel topik
- Háztartási gépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 3DMark (2013) eredmények
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged