- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gurabli
őstag
válasz
PeterPH #42788 üzenetére
És azt tudod, hogy melyik két tüske? Az egyik biztos az SPDIF, a másik vagy a GND vagy az 5V.
(#42787) Ribi
Nem hinném, hogy ezeken bármit is szűrnének, aztán ki tudja. De az lesz, ha kell az 5V, akkor azt nem lesz olyan nagy ügy megoldani.(#42789) canniball
Mondjuk igaz, még akár jobb is lehet a coax, mint az optikai, így ilyen szempontból nem is annyira lényeges. Igazából sokat olvastam erről, ezen a szinten teljesen mindegy, hogy optikai vagy coax, minőség vagy bármi más szempontjából. Optikaira van egy profi kábelem, ezért van csak előnyben -
gurabli
őstag
válasz
canniball #42779 üzenetére
Azért, mert ezen a lapon két tüske van, nincs +5V, így gyanítom,hogy optikai nincs, csak coax, mert ugye az optikaihoz kell az 5V.
Közben találtam egy hasonló kérdést egy másik fórumon, ott is ez volt a gond, és pont azt írták, amire én is gondoltam: az 5V megoldható az alaplapon lévő belső hangszóró tüskéről.
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
használ valaki ASRock N3150DC-ITX lapot és azon spdif kimenetet? Mert a lapon van spdif tüske, de nem találok rá sehol sem utalást, hogy működik-e rendesen (mondjuk miért ne működne).
UEFI-ben külön lehet állítani az spdif-et?
-
gurabli
őstag
Holnap érkezik hozzám egy plazma tv, 50"-es, ami aktív 3D-t is tud. Még nem volt 3D tévém, így 3D tartalmam sem.
Tudom, hogy a legjobb minőséget BD 3D ISO-val tudok elérni. Amit tartalmat most hirtelen be tudok szerezni, az mind iso, amit tudtommal a Krypton OE RPi2 buildek már kezelnek. Viszont a v16 OE 6.0.3 még nem kezeli az ISO-t. 3D mkv-t nem találtam. Van ugye half-SBS és half-OU, amiből az olvasottak alapján inkább a half-SBS az ajánlott.Akinek vannak tapasztalatai, mekkora a minőségbeli különbség 3D BD és half-SBS között? Próbálhatom nyugodtan az utóbbit vagy inkább legyen a még nem túl stabil Krypton OE build, ami támogat 3D BD ISO-t?
Windows nincs és nem is lesz, RPi2-vel kell most megoldani a lejátszást.
Köszönet!
-
gurabli
őstag
Most nincs kéznél, ezért nem tudom egy ideig megnézni: Chieftec IX-03B + MK-35DV kiegészítővel egy ASRock N3150-ITX és az adapterbe épített 3.5 HDD elférnek, mennyire magas a hűtő? Esetleg egy slim kazee venti beérne még a hűtőborda és a 3.5 HDD közé (kétlem)?
-
gurabli
őstag
válasz
róland #39846 üzenetére
Hehe, bosszantó
Én egyszer fél órát szívtam egy rádiós billentyűzettel, hogy bootnál miért nem ismeri fel az F12-őt, már majdnem kihajítottam az egészet az ablakon, amikor kiderült, hogy asszonyka "kölcsönvette" belőle az elemet
A Sonyn sikerült az overscan/pixel beállítást megcsinálni?
-
gurabli
őstag
válasz
róland #39843 üzenetére
TV beállítás lesz, overscan, ezt kell kikapcsolnod, állítanod a TV-n. Hogy a Sony minek nevezi, nem tudom, keresgélj a beállításokban. Itt a TV a hunyó.
Szerk: ha minden igaz, Sony esetén ezt így találod meg: "Settings / Set-up / Screen settings / Display Area" and select the "Full pixel"
LG-nek is valami idióta neve van erre, minden barom marketinges, aki ezeket a csilli-villi fantázianevek írja megérdemelne egy tisztességes pofont.
(#39844) chesterboy:
Szerintem clean install elsőre, elég sok minden változott. Készítesz egy mentést a mostaniról, majd ha kell, visszaállítod.
-
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39836 üzenetére
Kicsit gondolkodtam, és leesett, hogy ha a Kodinak már eleve kell xorg és openbox, akkor tényleg mi a bánatért pakolnál fel teljes felületet. Annyira rühellem, amikor feleslegesen tele van minden szeméttel a gép, arra ott a Windows, ez azért Linux, hogy okosan, szépen és gyorsan működjön.
Ha már van xorg és openbox, akkor azzal már menni fog a Chrome is. Már csináltam is ilyet, de most nem találom a jegyzeteimet, de kb. így kell:
Amit meg kell oldani: systemd a Kodit indítja, szóval err ekll majd egy switch vagy valami, hogy Kodi leáll, majd Chome indul (a leírásban a kiosk.sh), hogy ne kelljen terminállal xarakodni. Elképzelhető, hogy azt meg tudjuk oldani, hogy Kodiból valahogy indítani a basht, ami először lelövi a Kodi-t, majd indítja a Chrome-ot, majd ha kilépsz, akkor újra a Kodit.
Másik kérdés a Pulsaudio, nem vagyok benne biztos, hogy nem veri szét a Kodi audio engine-t. Ezzel VM-en próbálkoznék először, nem élesben.
De ez már annyira off, még ha sokakat érdekel is, hogy tényleg fejezzük itt be. Érdemes lenne a linux haladóknak topicban rákérdezni, hogy az adott felállást hogyan oldanák meg, nekem most egyszerűen nincs időm ezzel foglalkozni.
-
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39797 üzenetére
Jól tetted, hogy N3150-et vettél.
Miért tartasz ennyire az Ubunut Servertől? Legalább próbáld meg. Legtöbb esetben csak copy/paste lesz minden, ha követed a megfelelő leírásokat és megy valamennyire az angol. Ne akarj teljes grafikai felületet ráerőltetni az egészre, rettentően zabálja az erőforrásokat és minden nagyon szépen működik nélküle is, teljesen felesleges. Nézd meg, hogy Kodi alatt milyen lehetőségek vannak böngészésre, ha az megfelel, akkor ok. Ha nagyon nem és más is kell, akkor dualboot, jobb nem jut eszembe. Ha Kodi EGL kell (márpedig ajánlott nagyon), akkor vagy OE vagy Ubuntu Server 15.10 (nem jó pl a Trusty sem, LTS ide vagy oda).Nem kell OMV helyett keresned mást. Ubuntu server alatt mindenre van megoldás a listában felsoroltakra, meg g merem kockáztatni, hogy jobb is.
Kodi mellé természetesen mehet Plex és Emby is. Nézed "Kodiban" a kedvenc sorozatod vagy filmed a szép nagy tévén, közben asszonyka tableten nézi a kedvenc sorozatát Plexen keresztül, még a gyerkőc telefonon nézi a South Parkot szintén Plexről, a másik gyerkőc pedig notebookon futtatott Kodival szintén néz valamit, eközben töltöd és seedeled az Ubuntu Server torrentet, stb, stb. De ez most már tényleg nagyon off, a kezdő lökés megvan
-
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39788 üzenetére
Nézd, nem tudom, hogy miért ragaszkodsz a Debianhoz, főleg, hogy elég alaposan leírtam, hogy miért ne. Mivel all-in-one cuccot szeretnél, jól át kell gondolnod a dolgot. Én megírtam, hogy ez hogyan lehet legjobban megoldani, azt is, hogy miért így. Debian alatt elég sok gondod lesz Braswell lappal, mert csak a 4.3-as kernel működik rendesen és elég gyér rá a support (aki feljeszt erre, az Ubuntura teszi ezt). Megoldható, mint minden, de miért választod a nehezebb utat?
Plex/Emby nagyon jó, de htpc-nek nem. Arra Kodi kell. Ha már Braswell, akkor használd ki az EGL buildet, amihez Ubuntu Server kell (nem, semmi máson nem megy), és spéci Intel meghajtó (nem, nincs ilyen más distrohoz). Nem lenne egyszerűbb és célszerűbb a jól működő és könnyebb utat választani? Debiannal valójában magadra maradtál, ami még haladó linuxos esetén sem túl előnyös, kezdőként pedig good luck, főleg, hogy azért elég komoly elvárásaid vannak.
A Plex/Emby a Kodi mellett a háttérben fut, semmi köze egymáshoz a kettőnek. Az ingyenes teljesen jó, ha nem kellenek az extra, fizető funkciók, pl. offline download. -
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39781 üzenetére
A leírtakhoz (a játékon kívül) mindenre tökéletes választás az Ubuntu Server, ahogy az opcionálisan felsoroltakhoz is. A játékot sem kell teljesen elfelejteni, de csak az emulátoros cuccokat lehet tolni
Játékra ez nem való.
Ha saját hálózaton kívülre is kell stream, akkor Plex vagy Emby. A böngészés sem gond, ha jól tuodm van add-on ami Chome-ot futtat Kodi alatt. Nem próbéltam, nem használom, olvass utána, próbáld ki.
Mivel azért elég komoly elvárásaid vannak és kezdő vagy linuxban, azért arra készülj fel, hogy ez nem lesz annyira egyszerű. No, nem is bonyolult, persze akkor, ha tudod hogyan kell
Amit leírtál, az szinte minden megy nálam, grafikai felület nélkül. Mondjuk úgy, hogy erre van az Ubuntu Server
De ez itt már off, ez inkább linux topic.
Az Intel meghajtó Debian alatt Kodival szerintem nem lesz túl jó, ahhoz az kell, amit írtam. Az alkalmazott meghajtó és kernel is patchelt, szinte kizárt, hogy ezt Debianra (vagy más distrora) mostanság elkészítenék. Már csak azért sem, mert aki el tudná készíteni, az nem fogja, nem véletlenül készíti Ubuntu Serverre.De ez itt már nagyon off, szóval a kezdő irány megvan, ha rám hallgatsz, akkor az Ubuntu Server + Kodi EGL vonalat viszed és gyakorolsz, próbálgatod.
-
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39773 üzenetére
Szíves! Majd az eredmény és a vélemény érdekel.
AZ OE az OpenElec, az EGL pedig az Intel build (másra platformra nem jó).
A grafikai felületet felejtsd el, teljesen felesleges. Neked Ubuntu Server kell. Nem tudom konkrétan milyen NAS funkciók az elvárások és az OMV ugyan valóban jó, de esélyes, hogy felesleges. Mindent meg tudsz csinálni Ubuntu Server alatt. Konkrétan mi az, amit tud még a NAS és szükséged lenne? Persze lehet OMV alatt bizonyos dolgokat könnyebb lenne megoldani, de Ubuntu Server alatt sem lehetetlen. De ez a része iti off, aki nas, otthoni szervert, stb akar építeni, annak azért kell némi jártasság linux alatt, illetve nem is itt kell kitárgyalnunk.
Plex csak akkor kell, ha pl. telefonon vagy tableten, esetleg otthoni hálón kívül akarod nézni a dolgokat. HTPC-hez nem kell, arra való a Kodi.
A tv egyáltalán nem gond, hogy nem "okos", egy jó htpc mellett soha semmit nem fogsz használni belőle, csak felesleges "pénzkidobás". Legyen szép és jó képe, támogassa azt, amit kell és ennyi. A 3D nekem nagyon nem jött be, egyéni ízlés dolga.
Kövesd lépésről lépésre a Kodi fórumban a leírást Ubuntu Serverrel és azt telepítsd csak, ami ott szerepel, semmi mást, már ami a Kodi-ra vonatkozik! Csak így fog működni.
Ha Debian mellett döntesz (ne tedd), akkor marad az official Kodi.Hangod nem tudom, hogy miért nincs, log talán segítene, de ez megint off itt. Ubuntu Serveren lesz hangod, analógnál lehet, hogy az Alsamixer mute-ot le kell szedni.
A Passtrough limited nem a hangra, hanem a képre vonatkozik és csak a patchel kernellel érhető el, ezért amikor telepítesz, akkor ahogy pár hsz-szel feljebb linkeltem, azt a kernelt pakold fel.
(#39777) sb:
3D-re írtam már többször, hogy fogalmam sincs, akinek van ilyen vasa és néz 3D-t, az majd kipróbálja és megírja itt, hogy mi a helyzet. Ebben nem tudok segíteni, én is kérdeztem, csak hogy tudjam a választ. Majd csak valaki kipróbálja és beszámol az eredményekről.
Kevesen ismerik a viszonylag új VAAPI EGL fejlesztést. Saját tapasztalat alapján a mezei OE is jobb képet ad, mint a Win, de Intel alatt a VAAPI EGL garantáltan jobb. De én annak a híve vagyok, hogy tessék felpakolni és megnézni. Ha nem tetszik, nem használod. Ha tetszik, használod. Azért az sokat elárul, hogy a Kodi fejlesztők mit mondanak, nem? Nem véletlenül toltak és tolnak bele eképesztő mennyiségű munkát. Ki kell próbálni, ennyi. És akkor lehet itt beszámolni a tapasztalatokról. Ez így korrekt, nem?
-
gurabli
őstag
Aki Braswell-re telepít Ubuntu Server 15.10-et a Kodi fórum leírása alapján, az ezt a custom 4.3-as kernelt kell, hogy használja: link: Patched 4.3 kernel
Telepítés a fórumon leírtak szerint, csak letöltés a fenti linkről, nem a mainline kernelt, ahogy a how-to írja.
Ezzel megy a Passtrough 16:235, mivel ezt kernel szinten kell elérni. Ezzel érhető el a létező legjobb képminőség.
OE EGL build alapból tartalmazza, tesztelni tökéletes és persze használni is, nem kell semmit külön telepítgetni (akinek kimondottan htpc-hez kell).Ajánlott a TV-t, vetítőt kalibrálni, elsősorban true white és true black, pl: Link
-
gurabli
őstag
válasz
stigma #39764 üzenetére
3D-ben majd segítenek, illetve ha felpaloltad, majd te megirod, hogy mit támogat. Kövesd a leírást a forumbol, nem nagy ugy, ha pontosan masolgatod a parancsokat, akkor nemi túlzással nem kell Linux tudás. De a 4.3 patched kernel neked is kell. Hamarosan jon a link.
Rakd fel az OE-t (EGL) es probald ki. Ha tetszik, mehet az Ubuntu, akkor szabadon telepithetsz mindent, ami kell. Bar ha csak torrent kell, szerintem OE alatt is megy, nem próbáltam.
A kep navyon jo lesz, de majd proba utan megirod a véleményed.Szerk: A 4K tartalom Braswell-el megy, 8bitig, leskalazva persze 1080-ra, de mindent visz, szoval az is lesz.
-
gurabli
őstag
válasz
zserrbo #39769 üzenetére
Jelenleg csak Ubuntu Server támogatott, abból is a 15.10, Debian no go. Ha Debian vagy mas distro kell, akkor marad az official Kodi, amiben nincs benne az EGL. Passtrough limitedhez Braswell esetén kell a patched 4.3 kernel is, patch nélkül nimcs limited. Vagy OE es akkor minden azonnal működik es adott. Majd linkelem a kernelt.
-
gurabli
őstag
válasz
gjanner #39757 üzenetére
Most telrol, ezért röviden. Próbának az Isengard backport buildet használd: http://fritsch.fruehberger.net/openelec/v15_2_EGL//
Innen tudod letölteni.
Ha jol tudom, akkor most mar minden out of the box működik, szoval egyből limited passtrough lesz.
A Jarvis nemsokára végleges, akkor kapunk majd backportot EGL-re, a fejlesztés pedig v17-én megy tovább. A lényeg mar megvan, szóval az Isengard is ok. Komolyabb változások es további jelentős javulás a v17-re várható, pl. Videoplayer, audio engine rewrite, stb.
Probald ki es számolj be a látottakról. Esetleg kalibrald majd a tv-t true white/black, meg lanczos3 scaling, 20%, ahogy a fórumon van a leírás. -
gurabli
őstag
Az érted az dünnyögés akart lenni, nem egy odadobott "érted"
Emígy nem is a 3d-re vonatkozott, hanem a h265 10bitre. Meg úgy általánosan mindenre. Szerintem amit a BYT tud, azt a BSW is tudja, akár mit is ír az Intel (fordítva nem így van).Valaki csak kipróbálja már azt a fránya 3D-t linux alatt minden létező formában, aztán kiderül, hogy mi a helyzet. Szerintem OE EGL testbuild-del kellene nekiesni.
-
gurabli
őstag
Azt jelenti, hogy nem működik, de már rég működhetne, csak majd a Broxtonnal állnak elő (remélhetőleg) a teljes h265 10bit támogatással, hogy legyen miért cserélni a Braswellt és így új vasat eladni. Semmiből nem tartott volna már a Bay-Trail-nél a 12ECU és hardveres h265 10bit támogatást belepakolni a GPU-ba, de akkor ki venne Braswellt, stb... Érted.
-
gurabli
őstag
Ez az egyik legnagyobb gond. Ha nem is a Bay-Trail, de a Braswell már mindent "tud", garantáltan le van tiltva (pl H265 10bit, hdmi 2 a lapokon, stb, stb) egy rakat cucc, visszafogva, stb. Még egy i3-at el lehetne valahogy adni, de i5 és i7 esélytelen. Gamereknek még csak-csak, meg akinek komoly munkára kell.
De ahogy mondod, hétköznapi használatra egy mai Atom tökéletesen elegendő.Három helyen is gond van: 1) gyártó (az Intel teljes egyeduralma, illetve egyiknek sem érdeke "túl jóval" előállni 2) alaplap gyártók (az elmúlt pár évben csak az Asrock-nak volt annyi esze vagy bátorsága, hogy valami értelmessel előálljon, Asus, Gigabyte szégyellheti magát). 3) gyártók szoftveres (értsd meghajtók) támogatása (Intel kezdi komolyan venni, AMD szerintem örökre elásta magát Linuxon, nVidia meg OK, csak éppen értelmes vas nincs a kínálatban).
(#39731) ll-kobe
Szerintem nem érdemes Red-et, gyanítom, hogy jó drága. Inkább 2 év garival bármelyik 2.5" hdd, amelyik legjobb árban van, a red +1 év gari feláron két év után szinte egy új hdd fele megvan. Talán érdemes keskeny, 7mm-es 2.5"-est választani, sokszor jól jöhet még az a pár mm is
És érdemes olyan helyen venni, ahol azért várhatóan a gari ideje alatt is üzlet lesz és érvényesíthető is. -
gurabli
őstag
válasz
devil-k #39730 üzenetére
Ugyan nem ismerem a konkrét vasat, de nem lehetséges, hanem szinte biztos.
Itt most megkapom a madVR hívektől, hogy na de ilyen filter, meg olyan, csak i7 nem elég meg SLI...Nem véletlenül ajánlott htpc-hez (is) a linux. Sokáig én is windows fanboy voltam, linux így, linux úgy, egyszer vettem a fáradtságot és nekivágtam. Hát kár a sok elvesztegetett időért és máig bánom, hogy miért nem léptem előbb. Na meg elég komoly fejlesztések történtek linux alatt az elmúlt egy-két évben.
-
gurabli
őstag
válasz
canniball #39718 üzenetére
A középen lévő HDD-tartó alá, a négy sarkánál ilyen kábelek összefogására használt kötegelővel (vagy mi a bánatnak hívják) a kuckó különböző pontjaihoz rögzítettem, így "lebeg" az ION chipset hűtő felett és jobban hűti, mint a gyári gagyi és hangos 40mm-es venti. És még a CPU-t is lazán eléri, gyakorlatilag az egész lapot hűti
Ha lesz majd időm, küldök képet, de az nem mostanában lesz
-
gurabli
őstag
válasz
LLKobe #39714 üzenetére
8 cm-es nem, de egy 10 cm-es igen
A Kazee Slim nálam szépen elfér benne, de ez persze függ az alaplapon lévő cuccok magasságától is. Szépen ki tudtam "kötni", így oldottam meg az ION lap hűtését. Ez a venti gyakorlatilag teljesen hangtalan, még egészen közelről sincs hangja. Persze nem mindegy, hogy 7mm-es a 2.5" hdd vagy sem, mert itt tényleg minden mm számíthat
Vagy oldalra, ha jól emlékszem 2x50mm-es venti szerelhető, de az még a legjobb fajtából is ad valamennyi hangot. Mondjuk szereztem olyat, aminek szintén semmi hangja, max egész közelről. -
gurabli
őstag
válasz
jacekLFS #39707 üzenetére
25e-et megér, nem kérdés. Igazából mindenre jó lesz, amire kell. Ahogy írták előttem a 3D-ben jártassak, csak a BD3D nem fog menni.
Az Lanczos3 helyett pedig mehet a Bicubic upscaling, teljesen jó az is, ez miatt nem éri meg másik lapot venni. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a Bay-trail támogatja-e a TrueHD és DTS-HD párost. Akinek van, majd megerősíti.A Red ok, ez miatt kel a nagyobb ház. Ha sokat használod mind a három vinyót, akkor lehet megéri a pcie sata kártya, ha nem, akkor lehet jobban jársz egy külsővel, ár függvénye. Fogyasztásban a pice sata kártya talán jobb, mint a külső ház tápja, nem tudom.
-
gurabli
őstag
válasz
_Smooth #39702 üzenetére
Értem. A scene release (nem full BD rip esetén) jellemzően mit használ? Gondolom a FramePacking csak teljes BD lemez esetén érhető el.
De ahogy olvasgattam egy kicsit, nem nagy a különbség minőségben.
Azt mondjuk láttam, hogy van Full SBS és Half SBS, gondolom előbbi jobb. Meg a passzív 3D eleve felez.Mondjuk egy-két valóban kicsit látványosabb megoldástól eltekintve tényleg semmit nem ér ez az egész 3D ilyen formában, nem véletlen, hogy egyre kevesebb a támogatása is és nem is terjed jobban.
-
gurabli
őstag
válasz
jacekLFS #39696 üzenetére
Egyértelműen az első, nem kérdés.
Viszont, a CM ház jó, de teljesen felesleges, főleg, hogy írod, hogy kompakt kell (nagyon helyes).
A lap ma már nem éri meg, inkább ASRock N3150-ITX (komolyan, most már százalékot kérek az ASRocktólés egy LC Power mini-itx ház táppal - nagyon jó árban van, kicsi, táp is megoldva.
A Bay-Trail lap azért nem ajánlott, mert a GPU nem nagyon (egyáltalán nem) birkózik meg a Lanczos3 upscalinggel, ahhoz már Braswell kell. Ha faragni szeretnél valamennyit az áron és nem kell a 4 sata port valamint az optikai kimenet, akkor nyugodtan lehet az N3150B-ITX lap is (bár nem nagy az árkülönbség). Ram legyen 2x2GB DDR3 SODIMM 1,35V 1600 MHz.
Braswell Linux alatt hibátlanul kezeli a TrueHD és DTS-HD hangsávokat. A 3D pedig csak részben támogatott, ebbe majd belemászom pontosabban, mert annyit tudok, hogy a BD3D nem támogatott. Egyáltalán nem érdekel a 3D, szóval nem sokat tudok róla és foglalkoztam vele.
Fullhd tartalomhoz a 160GB elég sovány lesz, sok minden nem fog elférni. Ja, és 2,5" HDD legyen.
-
gurabli
őstag
válasz
gilfoyle #39691 üzenetére
Teljesen jo a DC lap, sot nagyon minőségi tápot adnak vele, 19v-t. Egyedül csere esetén gond, ezert irtam a nem dc változatot. Meg ha kell az optikai, mert ugyan tüske van rajta, de bonyolultabb.
En is lattam a szlovák cégnél, de végül magyar nagykeren keresztül lett, mert akkor nem volt a szlovakoknak sem.16gb ram? Hűha, az overkill lesz
Meg VM-mel is tisztességes
-
gurabli
őstag
A hdd még jó darabig jelen lesz, ha nagy kapacitás kell. Hiába egyre olcsóbb az ssd, de még messze van a 2-3TB-tól árban, tárolásra meg bőven elegendő bármelyik mai leglassabb hdd sebessége.
Ráadásul mind xar, úgy értem bármikor rád pusztulhat, WD, Hitachi, egyfene, azt nézd, amelyik a legolcsóbb és legtöbb garanciát ad.
Egyértelműen a 2.5" a jobb választás, mert kisebb, halkabb jóval és kevesebbet is fogyaszt.2TB 3.5" RED kb. 27e, 3 év gar.
2TB 2,5" Toshiba 26,5e, 2 év gar
2TB Seagate 30e, 2 év garA 2.5" mellett szól, hogy akkor mehet pl a Chieftec itx ház, ami olcsóbb és sokkal kisebb, jobb, mint a CM ház. A Rednél a +12 hónap garanciát fizeted meg, a 2.5"-nél pedig az azonos kapacitás mellett a kis méretet, halk és energiatakarékos működést.
Tárhely és későbbi bővítéstől függ.
Szerk: én biztos, hogy 2.5"-est venném.
-
gurabli
őstag
A Flirc infra vevő az egy nagyon spéci és jó kütyü, ha szükséged van rá. Konkrétan azt tudja, hogy minden távot támogat és minden táv gombja programozható. Tehát ha van egy szimpatikus távod, amit szeretnél használni, akkor használhatod a htpc-hez. Vagy ha a TV-d távján vannak spéci gombok, amiket a TV hDMI input módban nem használ, akkor azokat rá tudod programozni a távra CEC és minden nélkül. Hasznos tud ám lenni. De ha TV veszi és csinál is valamit, akkor az is érzékeli az adott jelet! Egyes esetekben nagyon jól jöhet.
A mezei MCE USB vevő + Harmony párost semmi nem veri. A Harmony zseniális: egyrészt minőségi, de nagyon, másrészt tényleg csak egy távot kell használnod, ráadásul komplex dolgokat tudsz vele beállítani (pl egy gombnyomásra kapcsol htpc, tv, erősítő, megfelelő bementek, stb).RAM: lehet nyugodtan használt, ha találsz, bár ettől nem nagyon lesz olcsóbb, nem éri meg.
HDD: nem kell green, jobb a RED (több gari). Esetleg lehet 2TB-os 2.5" HDD (amelyiknél a legtöbb garit adják, legolcsóbban) és akkor nem kell a CoolerMaster ház sem. Később persze nehezebb bővíteni. Emígy HDD teljesen mindegy, hogy melyik, mind xar, azt kell venni, amelyiknél a legtöbb garit kapod legalacsonyabb áron.
SSD: ennyiért inkább 60GB vagy 120GB használtan. Esetleg olcsóbban használt 30/60GB, de csak ha jelentősen olcsóbb. A 30GB elég, de túl drága az új, 15k-ért már 120GB-t kapsz (pl. Adata PremierPro, vagy Kingston Fury).
Nem lehet nagyon olcsóbb, mert minőségi és jó cuccokat válogattál. Ráadásul váltáskor "csak" lap és ram (valszeg DDR4 kell majd) cserére kell számolnod, de a ház, picopsu, SSD, HDD marad, a Harmony pedig szinte örök.
Akkor sok, ha mindent egyszerre kell megvenned. -
gurabli
őstag
válasz
gilfoyle #39646 üzenetére
Nagyon jó választás. Nem lett volna jobb a DC-s, mert így szabadon válthatsz gyakorlatilag bármilyen lapra a későbbiekben, árban meg kb. ua.
A Chieftec ház + kieg nagyon jó választás szintén, én is ezt használom, baromi rendben van a ház, az ára is nagyon korrekt. Az MK-35DV kiegészítőt hol találtad, mert én nagykeren keresztül tudtam beszerezni, már rendeltem volna külföldről, de sikerült megoldani.
Hozzápakolsz még 1,5V 1600MHz ramot (2X2GB vagy 2X4Gb, bár utóbbi talán felesleges, OE-hez a 2GB is tökéletesen elég) meg egy kis ssd-t rendszernek és kész. Hangtalan, főleg, ha a 3.5"-es vinyód is az lesz, mindent visz (kivéve BD3D-t, mint kiderült), kompakt, stb.
-
gurabli
őstag
válasz
gjanner #39664 üzenetére
Először is, ez nagyon nem "mókolt dolog", vagy tízszer fejlettebb, mint a hivatalos OE-ben elérhető megoldások. Kizárólag ezt éri meg használni a megfelelő hardweren. Ez annak az eredménye, hogy az Intel ráállított egy fejlesztőt a Kodi csapattal való együttműködésre, vagyis a Kodi fejlesztőinek javaslatai kerülnek bele a Linux meghajtókba (ez félelmetesen nagy dolog, hiába bármilyen vas, ha tré a support, konkrétan e miatt törlődött az AMD minden linux fejlesztő számára, és bár felfogta az AMD is mekkora szívás ez, de nehéz innen visszalépni. Mái napig a fejlesztők szinte teljesen ignorálják, vagy csak minimális supportja van az AMD vasaknak, hiába éppen jók. Hiába egy Ferrari, ha pl. nincs hozzá üzemanyag vagy rendes abroncs, nélkülük semmit nem ér, csak bosszankodsz. És az AMD messze nem is Ferrari).
Ami miatt még nem a hivatalos OE része, az a nem túl régen kezdődött fejlesztés. Nemrég jelentek meg a kellő hardverek, a kellő támogatás, és a munka a Kodi részéről. Sajnos az Intel is visszatartja a megfelelő hardvert (pl. már a Braswell teljes HEVC 10bit támogatással kellene hogy rendelkezzen, nem hogy a Skylake, de ott a HDMI 2.0, CEC, de hát valamit később is el kell adni, ez van sajnos).
Emígy a fejlesztés már a végén jár, nagyon stabil a cucc, OE-vel meg sok teendő sincs, csak telepíteni kell. A v16-ba már nem jutott be, de a v17-ben szinte biztos, hogy benne lesz és akkor már "hivatalos" lesz. Meglátjuk, hogy mikor jelenik meg a Broxton és mit hoz valóban.
Szerk: hogy pontosan mit jelent, már leírtuk párszor, de a Kodi fórumon is el tudod olvasni. A lényege: nincs copy-back, felesleges átalakítások, 100% hardveres gyorsítás, félelmetesen jó kép -- semmi nem képes ilyen jó minőségben leadni a forrás képét, mind ez mindenféle hardverigényes vas és állandó "mókolás" nélkül, feltelepít, alap dolgokat beállít és már megy is.
-
gurabli
őstag
válasz
gilfoyle #39614 üzenetére
Teljesen rossz választás a 400w-os táp, ide picoPSU kell. Használunk-e? Még szép! Én pl. kizárólag picoPSU-t használok. Már desktop géphez is (ha nem kell erőmű és dvga), csakis itx picoPSU-val. Vagy húsz ilyen konfigot összeraktam, hibátlan.
A ház overkill, ha nincs szükséged valóban a nagyobb helyre. A Red helyett legyen egy 2.5"-es 2TB hdd és már rögtön mehet kisebb, sokkal kompaktabb ház. Szerintem a kis LC-Powerbe is bele lehet rakni egy 2.5" hdd-t és egy SSD-t némi ügyeskedéssel, de ez nem biztos. Akkor a táp is meg van oldva, még kevesebbet fogyaszt és gyakorlatilag semmi hangja nem lesz. Vagy egy Chieftec itx ház, mellé egy picoPSU + külső táp és abba elfér a 2x2.5" hdd gond nélkül, az egész pedig tényleg akkora, mint ahogy előttem írták, a 400W-os táp
Az SSD meg ha csak rendszernek kell, akkor lehet 30GB is, főleg linux alatt, esetleg 60GB, és ezt használtan is lehet, ha ráfutsz. De persze itt lehet a 120GB is, nem gond.Arra figyelj, ebbe a lapba SODIMM (notebook) RAM megy, 1600MHz, 1.35V az ajánlott.
Szerk: elnézést a három postért, az első kettő telefonról ment.
Szerk2: most látom, hogy a HDD is megvan. Ha nem akarod cserélni, akkor keress olyan kompakt házat, amibe belefér egy 3.5 HDD. Ilyenből már kevesebb van.
-
gurabli
őstag
válasz
krisztian7 #39619 üzenetére
RPi2 vagy Wetek, egyértelműen. Esetleg hasznaltan egy ION, de az sem lenne olcsóbb, ha nincs meg hozzá a ház, ram, táp.
-
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39570 üzenetére
Így ok, csak szólni akartam, hogy kb 20GB sem lesz elhasználva. Mondjuk árban nem éri meg semmi mást venni 120GB alatt, ez is igaz.
A 12V picoPSU esetében valóban kérdéses, és én is aggódtam, hogy akkor mi lesz, de sok-sok éve megy 7/24-ben kettő is (és ismerősöknél is sok), soha semmi gond nem volt (kopp-kopp), szóval ha valaminek nem is a legjobb, a gyakorlat mást mutat.
-
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39564 üzenetére
Én is ajánlottam volna a DC változatot, de 1) itthon csak elég drágán kapható, ha egyáltalán kapható és nem csak szerepel a listán 2) nincs hátlapi SPDIF, ami ugye kell. Alaplapi tüske van, de akkor kell egy kivezetés, ami szintén nem nagy ügy, csak én nem találtam low-profile kártyát optikaival. Vagy szétszerelni és fúrni a házat/hátlapot. Sajnos valamit mindig lespórolnak, pedig fillérekről beszélünk.
A gyári BR lemezekről nem tudok nyilatkozni, nem használom, nem is tervezem soha. Ennek utána kell nézni, hogy mi változott e téren.
picoPSU elég a 80W-os is, felesleges a 120W-os. Kétlem, hogy a BD lejátszó olyan sokat szívna, mert a lap és az ssd szinte semmit.
Ha táv kompromisszum nélkül, akkor Harmony. Én is azt használom, párja nincs. Nem olcsó, de ezt egyszer kell megvenni. Egy MCE infra vevő kelleni fog, aprópénz, ha itt találsz drágább, de itt lesz időben, eBayről egy hónap.
Csakis Linux kell alá, ha csak htpc, akkor OE. Figyelj oda, nem a hivatalos OE kell, hanem az Intel EGL build (Kodi fórumon megtalálod, a végleges változat a következő v17-es Kodiban lesz benne, ha minden igaz).
-
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39555 üzenetére
Ahogy írják, a táp nem jó. Ide picoPSU kell, abból is 80-90W (lehet erősebb is) + egy tisztességes külső adapter.
A 120GB SSD felesleges, ha csak OpenElec vagy Ubuntu Server lesz rajta Kodival. Bőven elég a 60GB is, OE-hez pedig a 30GB is. Ha másra, tárolásra is kell (mondjuk ahhoz meg kevés), akkor ok.
Táv+infra: amelyik szimpatikus, de MCE (IR6?) legyen, azzal van a lekevesebb szívás. -
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39536 üzenetére
Nem akarlak meggyőzni, hiszen nem az én pénzem bánja
Ahogy mér többen is írták, olyasmire készülsz, amiről még nem tudni, hogy mi lesz és mikor.
Most biztos, hogy nagyon jó választás az N3150, később ki tudja pontosan mi jön majd és mit tud majd, mire lesz szükség. Ekkora befektetés mellett nem tétel egy n3150-es konfig. A képe nagyon jó, az biztos.
HDMI+DP+DVI van rajta és van rajta optikai, ami azért nagyon jó, főleg, hogy az erősítődhöz kelleni is fog (így hang max DTS-ig).Ha meg lesz már valóban értelme a 4K-nak, akkor majd lesz komolyabb hardveres és szoftveres támogatás is, akkor egy idő után érdemes lesz körülnézni, hogy mi a kínálat. HDR-t szerintem nem tud (nem tudom vna-e egyáltalán olyan, ami tudja, nem foglalkoztam vele).
Ahogy Patice is írta, két vonal van, te döntöd el melyiket követed.
ASRock ennyivel jobb mint bármely "megbízhatóbb" gyártó terméke (Asus/Giga/MSI)?
Teljesen megbízható, semmivel sem jobbak az általad felsoroltak. Itt is van selejt, ahogy Asus is, nagyon jó lapokat gyárt az ASRock. -
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39533 üzenetére
A Braswell SoC megoldással kiadott ASRock alaplap (van Asus és Gigabyte is, csak sokkal gyengébb) ilyen értelemben "jobb", mint a Skylake, mert az klasszikus desktop CPU és lap. Valamint sajnos a Skylake nem hozta meg az "áttörést" 4K és h265 10bit téren (pusztán eladási szempontból, mert ezzel lehet majd tolatni a következőt, már a Braswell-nek is tudnia kellene). A Braswell passzív, tényleg nevetségesen keveset fogyaszt és gyakorlatilag mindent tud, amit a Skylake (utóbbi h265 10bit hibrid megoldása vicc, akinek ez kell, annak még várnia kell legalább egy évet, elvileg). Szóval erre a célra igen, a Braswell jobb. Pl. egy i7-es Broadwell sem tudja hardveresen a h265-öt, még a Braswell igen. Vicces, de így van.
Aquanál pl van 30 napos levásárlási lehetőség, tudtommal levásárolhatod az árát, ha nem jönne be -- vehetsz Skylake-et. De ha neten rendelsz, ha jól tudom két hétig vissza kell venniük a cuccot mindenhol, ha jól tévedek. Veszel egy n3150-itx lapot, teszteled, ha elégedett vagy, nyertél, ha nem, mehetsz tovább.
Ha jól emlékszem, neked kimondottan htpc-hez kell, így egészen kis házba is bele tudod pakolni egy ssd-vel.Ha beválik, nem fogod fejleszteni, mert egyszerűen teszi a dolgát és kész. Ha kell majd a h265 10bit, akkor egy, másfél éven belül úgyis cserélned kell (de lehet jóval később is), és elvileg a Broxton ismét SoC lesz, szóval ha nem desktop változat, akkor megint lapcsere kell. De senki nem lát a jövőbe, erről még nem sokat tudni.
Én ezt tenném a Te helyedben. Nem akarlak rábeszélni. Emígy az említett EGL linux alatt Skylake-en is működik, csak teljesen overkill, nem lesz jobb, mint a Braswell.
Szerk: most komolyan gondolkodom, de sehol nem látom a teljes desktop konfig javára az előnyt, ártól teljesen eltekintve. Szerintem úgysem windowsban gondolkodol (ne tedd, valahogy úgy érzem, hogy a passtrough limited mód többet javít, mint pár csúszka tologatása vagy filter win alatt). Az a gond, hogy ki kell ezt próbálni, mindenki tolja a "saját iskoláját" (ahogy én is), de én soha nem hiszek semmilyen tesztnek, főleg nem szintetikusnak, inkább a saját szubjektív/objektív véleményemre hagyatkozom.
-
gurabli
őstag
A bekapcsolás nem érdekes, mivel a torrent miatt micro szerverként is üzemel, ezért (majdnem) mindig bekapcsolva lesz. Az ssd azért jó, mert rettentő szépen működik a Kodi library update, meg úgy minden jelentősen gyorsabb. De megteszi bőven egy 30GB-os ssd is használtan, ha sikerül korrekt áron kifogni egyet, ami nincs még széthajtva, méretben bőven elég.
Az MCE az a táv és az infra vevő. Pl EZ De van vagy 25 fajta.
Az LC-Power házba egy 2,5"-es hely van, így azt csak beírtam, ha nem kell bele másik HDD. Ebben benne van a táp (egy paneltáp) és a külső tápegység is (adapter, mint egy notebooknál), szóval minden ami kell.
A CoolerMaster az rendes ATX tápot fogad, de ide véletlenül sem szabad. Szóval kelleni fog egy picoPSU táp + egy külső adapter külön, cserébe ebbe belefér akár 4db 3.5" HDD is (1 ssd + 3 HDD).
Vagy külön egy NAS, és akkor mehet pl. az LC-Power ház egy kis SSD-vel. De lehet pl. az LC-Power ház egy 1-2TB 2,5" HDD-vel, ha elég a hely. Az is lehet, hogy ez mellé be lehet pakolni valahogy a házikóba egy SSD-t, pl, felragasztani valahová. Nem emlékszem most hirtelen van-e erre hely.
-
gurabli
őstag
ASRock N3150-ITX vagy N3150DC-ITX
2x2GB DDR3 1600 SODIMM vagy 2x4GB DDR3 1600 SODIMM
60/128GB SSD
2.5" vagy 3.5" HDD tetszés szerint
MCE infra + távHDD-k függvényében:
LC Power 1340MI (táppal)
CoolerMaster Elite 110 + picopsu 80W (paneltáp) + külső táp (DC változat esetén nem kell táp)Most csak így fejből, hirtelen. A 2x4GB a dual és az ár miatt, mert a több transcode azért eszi a ramot, nem nagy tétel. Kodihoz 2GB is elég. SSD-ből 60GB bőven elég, csak az új ára majdnem annyi, mint a 128GB. Esetleg használtan, nagyon olcsón.
-
gurabli
őstag
válasz
LógaGéza #39524 üzenetére
Nem spórolás miatt mondom, hanem jót akarok. Ennyi pénzt kiadsz rá és szépen kiépíted, akkor nem egy n3150 lap fog "hazavágni". Meg merem kockáztatni, hogy a limited passtrough EGL kegyetlen képet fog adni, én biztos, hogy tennék egy próbát. Ha nem jön be, neten rendeld, visszaküldöd.
Ez pedig passzív is, és elfér a házban is. Sőt, választhatod a DC változatot, akkor már a táp is meg van oldva (nincs rajta optikai, de gondolom ez nem gond, ilyen rendszernél már hdmi-n megy a hang).
Sajnos legkorábban jövő év második felére látunk majd tisztes hdmi portot, szerintem. Vagy marad az RPi2
-
gurabli
őstag
Minden "okostv" buta mint a... Tele van mindenféle korlátokkal, stb.
Neked (is) egy n3150 vagy más Braswell lap kell, amin menne a Kodi + micro szerver (letöltés, tárhely) + Plex v Emby (most írtam pont, hogy az Emby előállt már a Quick Sync támogatással).
- Remux mentes letöltöm és nézem élmény
OK
- Torrent futtatása OK
- Ha már van akkor egyéb adat tárolás OK
- Lehetőség távoli elérésre: OK (a tartalmakat akarod elérni?)
- külön monitort nem alkalmaznék neki, és elég távol lenne a saját pc-mtől
minek ide a saját PC, és monitor sem kell, eleve a TV-re lenne kötve
- egyéb külhoni utakon jó lenne elérni a videókat
minden létező formában el tudod érni, a világ bármely megfelelő nettel rendelkező helyéről a teljes tartalmat
- Egyszerre 2 eszközön tud lejátszani FHD/HD videókat az + pont
Emby/Plex nem lesz gond, ha megy a Sonyn a film, akkor legalább egy klienst még gond nélkül kiszolgál transcode-dal is, direct stream esetén meg szerintem akár még 2-3-at is, ott már inkább a router lesz a szűk keresztmetszetRAM felejtős, ebbe SODIMM (notebook ram) kell.
-
gurabli
őstag
válasz
Patice #39520 üzenetére
Ahogy írod. Most, hogy végre az Intel komolyan rágyúrt a linux támogatásra (egy külön fejlesztő áll közvetlenül kapcsolatban a Kodi fejlesztőivel), teljesen felejtős lett a Windows (részemre előtte is, mert akkor meg az nvidia volt jó Linux alatt, és jó most is). Az más kérdés, hogy a Braswell-be már benne kellett volna, hogy legyen a h265 10bit (szerintem benne is van, csak le van tiltva) és az erre épülő lapokat HDMI 2.x (CEC) támogatással kellett volna kihozni, de ez egyszerű kapitalista hozzáállás: így jövőre ki venne másikat? És rá fél évre megint másik lapot...
Sokat változott a világ win vs linux téren az elmúlt pár évben. Egyáltalán nem kell linux-gurunak lenni ahhoz, hogy valaki összerakjon egy teljesen működőképes htpc-t pár óra alatt. OE-vel még azt sem látni, hogy linux, olyan, mintha box lenne (ami szintén linux, hehe).
Nem tudom, hogyan muzsikál win alatt az n3150 Kodival. Megmondom őszintén, nem is próbáltam (minek?). Amit próbáltam, az egy Win10 és általános desktop használat (böngészés, office, skype, stb), arra hibátlan volt win alatt is (4GB RAM + SSD). Alap dolgokra természetesen.
Egy biztos, Linux alatt csodálatos a kép, a felhasználók 95%-ának garantáltan nem kell ettől több és jobb (már csak azért sem, mert nincs meg a minőségben hozzá illő tv/vetítő, külön szoba, a lazán fél- egy millás hangcuccról nem is beszélve, valamint a popcorn automatáról
).
Szerk: még egy érdekesség! Pár napja elérhető az Emby Server egy dev funkcióval, konkrétan támogatja az Intel Quick Sync-et kódoláskor. Ez kb. annyit jelent, hogy a "kis" N3150 is olyan félelmetes sebességre lesz képes, hogy szerintem akár két fullhd transcode is megy majd rajta (lehet több is) párhuzamosan, közben meg a Kodi tolja a TV-re a tartalmat direktben. A Plex sajnos évek óta mereven elzárkózott ettől, esélyes, hogy ez okozza a vesztüket vagy hamarosan lesz QS Plexnél is. Így már rögtön nem sok értelme i5/7 procit tartani a kliensek miatt.
-
gurabli
őstag
válasz
róland #39516 üzenetére
Kicsit részletesebben összefoglalva, de angolul. Ha lesz időm, akkor majd lefordítom, most sajnos nincs.
A lényeg, hogy az Intelhez az OE EGL buildet kell használni, nem a hivatalosat, mert az hazavágja a képet (és láss csodát, legtöbb júzer teljesen elégedett azzal is, de ez normális).
Az alábbi idézet a Kodi fórumról van, fritsch foglalta össze:
The official OpenELEC version from http://www.openelec.tv is in no way to be compared / confused with the version in this thread.
The builds posted here, use:
"Passthrough 16:235" Mode by default in combination with kodi's Limited Range Setting. All Video colors are transfered untouched to the TV, which should be Limited Range. All Pictures are scaled to 16:235 range within kodi and then output without further scaling. To add, if you disable "Use Limited Range" in this kodi version, the Video data is expanded to 0..255 and banding is cared for by adding dithering. Pictures and menu are output as full rgb (0..255) and not touched. If your TV is limited range - disabling that "Use Limited range" setting makes kodi look much too dark. If your TV is full range - it should look okay - as our kernel mode does not interfer, it just lets everything you set out onto the display.
Official OE release uses:
A fucked up mode, called "Limited 16:235" - where the driver rescales everything it gets to 16:235 by its own while it is assuming full range input (!). So it is perfectly clear, that when you enable "Use Limited Range in kodi", that kodi scales to 16:235 but then _the driver_ does that again ... you end up with a super bright menus. For the Video output of VAAPI that does not count - as this nightmare code has blown up the Limited to full range by itself while the surfaces were copied. (Read the first post, please).If you run the ubuntu tutorial version without a "Passthrough 16:235" kernel - you should set the kernel to Full Range and then use kodi's setting to choose the Range as described in the first post.
In short:
Official OpenELEC should not be used if you care a single bit about colors ... -
gurabli
őstag
válasz
djnice #39514 üzenetére
Szívesen. Ez nagyon "rossz" magyarázat volt, csak kb. ez a lényeg. Ha lesz majd egyszer időm (mikor?), akkor összefoglalom.
Az N3150 tökéletesen elég, az N3700 felesleges pénzkidobás. Semmi különbség nincs teljesítményben Kodi alatt a kettő között. Sőt, ha jól tudom, akkor az N3050 is mindent visz (nem vagyok 100%-ig biztos az upscalingben, hogy a Lnaczos3 megy vagy sem).
-
gurabli
őstag
válasz
Patice #39511 üzenetére
A "nagy HTPC" vonalat viszont megértem, hogy miért költenek rá ennyit. Láttam az én gépem határait egy elég komoly high-end (tényleg az) rendszerben. Mondjuk a vetélytársa nem kicsit többe került, és szinte borítékolható volt az összevetés eredménye, de nekem nagyon hasznos tapasztalat volt. Többek között megerősített abban, hogy jó úton járok ezzel a géppel és van még benne számomra is fejlesztési potenciál.
Ha valamiért tényleg high end cucc kell, akkor talán még látom értelmét, hogy valami izmosabb dolog legyen összerakva, de akkor sem a kolléga által összerakott konfig, mert az gyakorlatilag semmivel sem tud többet, mint a Braswell, de minden másban rosszabb. A tv/vetítő minősége jóval fontosabb, illetve az ideális körülmények megteremtése, mint tologatni pár csuszkát valamilyen szűrőn. Ha valakinek ultraprofi tv/vetítője van, dedikált szobája kimondottan filmezésre, stb., akkor talán érdemes egy overkill vasra költeni htpc-nek is, lehet, hogy ott valami javulást el lehet érni (ez mindig nagyon szubjektív, már csak azért is, mert pl. az EGL dolog nagyon új, jellemzően akik madVR-el nyomulnak nem igazán értenek Linuxhoz vagy nem is próbálták még az EGL (limited passtrough) módot). Ráadásul belevesznek az állítgatásba, ahelyett, hogy élveznének egy valóban jó (ez is szubjektív) filmet. Jó, ez már okoskodás, nem is az a célom, hogy bárkit lebeszéljek erről, csak pár gondolat.
Konkrétan az OE most ott tart, hogy felpakolod braswell-re (kb 10 perc), beállítod (ha ismered kb 10 perc, ha nem, akkor egy-két óra) és minden gyönyörűen működik. Ráadásul az egész bepakolható egy nagyon kis itx házikóba, ami teljesen passzív, gyakorlatilag nem fogyaszt semmit, és el lehet szépen rejteni.
Amit a kolléga rak össze vasat i3-al az szerintem teljesen pénzkidobás, de szerencsére nem az én pénzem
Plazma vs. LCD TV:
Ez egy örök vita, de sajnos értelmetlen. Maximálisan egyetértek veled. Egy öt-hat éves hd ready plazma képe egyszerűen sokkal szebb, természetesebb, mint egy mai 150e forintos LCD képe. Sajnálatos nagyon, hogy kivonták őket, de hát ami jó, az sajnos mindig így jár. Túl olcsón lehetett túl jó dolgot venni(#39512) djnice:
Meg kell állapítanod, hogy a TV-d full vagy limited RGB. Sajnos nincs egységes elnevezés, legtöbb gyártó valami lökött nevet ad.
Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy úgy jön ki a kép a kodiból a tv-be, ahogy az eredeti anyagban van, és nem történik meghajtó szinten limited-rgb átalakítás, majd a Kodiban sem, majd a tvben sem.
És akkor ott van még a dihtering, ami full és limited esetén is mehet. A legjobb, ha a most nemrégen belepakolt limited passtrough módszert használod, de ez a tv-től függ. Arra kell figyelni, hogy ne legyen oda-vissza limited-full átalakítgatás.
Az eredményt mindig egy kalibrációval érdemes ellenőrizni. Emígy látni fogod, ha valami nem jó, akkor vagy nagyon csúnya sötét lesz a kép, vagy teljesen "mosott". -
gurabli
őstag
válasz
Patice #39508 üzenetére
Igazából csak azt nem értem, hogy miért kell kismillió pénzt elkölteni szinte feleslegesen HTPC-re?
Ráadásul egy ilyen konfig csak hőt termel, fogyaszt, hangos (a passzívnál mindenképpen) és igen csak drága.
Nem keresgettem vissza, hogy pontosan mire kell, de feltételezem HTPC-nek, ha már itt tárgyaljuk.
Szóval mi gondod is lenne egy Braswell + 2X2GB RAM, 30/60GB SSD + tetszés szerint ház és táp + odd kombóval?
Választhatsz DC-s lapot,akkor a táp is meg van oldva, mellé kaphatók nagyon profi kis kuckók tisztességes áron, akár táppal is. Vagy picoPSU+adapter. De lehet persze hifi kialakítású ház is, rengeteg van, az ár a csillagos határ...
A te általad összerakott konfig semmit nem fog "jobban" lejátszani, mint a fenti Braswell. Sőt, az EGL miatt a Braswell félelmetes képet ad (mondjuk szinte pontosan azt kapod, amivel eteted), ráadásul h265 8-bitig mindent visz (és még 4K@60-at is leskálázva 1080-ra).
Ha valamiért később mégsem lenne elég, értsd: mondjuk úgy érzed megőrülsz, hogy nem 4K-ban nézel valamit, vagy az elkövetkező egy évben úgy alakul, hogy meglepetésszerűen elterjedne a h265 10bit kiszorítva a h264/h265 8bitet (szinte kizárt), akkor váltasz lapot, pl. majd Broxtonra, ami elvileg gond nélkül viszi majd a h265 10bitet, feltételezem, hogy végre megkapja a HDMI 2.x-et is. Lapot és esetleg ramot kell cserélned (DDR4 lesz), más minden maradhat. A Braswell lap cseréje nem lesz több, mintha a dvga-t vennél bele. És akkor még mindig dönthetsz úgy, hogy teljesen megfelel a Braswell, mert a 4K egy jó darabig még értelmetlen lesz, csak sajnos ránk erőltetik, mert a legolcsóbb "parasztvakítás", hogy újabb tévéket lehessen eladni, meg újra kiadni mindent lemezen, stb.
Sok éve, amikor még rendes plazmák voltak, hiába magyaráztam a havernak, hogy vegyen inkább egy Panasonic plazmát (csak 720p-re futotta volna), nem, inkább ő is vett egy Samsung vagy LG egy a sok xar közül LCD-t fullHD-ban. Aztán aki látott már Pioneer meg Panasonic Viera plazmát (akár "csak" hdready), az tudja, hogy talán ma kezdik a fullhd lcd-k megközelíteni azt a képminőséget, amit azok alapból már akkor nyújtottak.
-
gurabli
őstag
válasz
Compika #39496 üzenetére
Nem érdemes váltani. Főleg nem 1080p-hez. Én pl magasról teszek a 4K-ra, pont semmi értelmét nem látom, kivéve nagyon komoly és nagy tévén vagy igazán jó minőségű kivetítőn, de akkor is inkább a kép más összetevőire fókuszálnék.
A "gond" itt nem a 4K, hanem az, hogy a h265 tényleg értelmes előrelépés a h264-hez képest (kisebb méret, jobb minőség), és a 8 vs 10 bit dolog. h264-nél a 8bit volt az elfogadott (teljesen felesleges is a 10bit), viszont a h265 esetén már a 10bit. Szóval könnyen elképzelhető, hogy hamarosan 1080p scene is h265 10bit lesz és akkor bumm, szívtunk.Desktop gépet htpc-nek ma (és soha többet) nem vennék, csakis SoC és passzív.
-
gurabli
őstag
válasz
Patice #39483 üzenetére
(#39483) Patice:
Egyszer kíváncsi lennék egy összevetésre a két "fejlesztési irányt" képviselve, hogy pl. TV-n mennyit jelenthet a MadVR több algo-ja AMD APU-n, AMD dedikált VGA-n szemben az Inteles IGP-k képével, alap Kodi-val, alap skálázókkal, vagy akár Braswell-lel szemben.
Erre én is kíváncsi lennék, de ahogy több komoly helyen is olvastam, nem sok értelme van erőműveket építeni és Windows alatt bütykölni, amikor ott a Braswell+Linux (VAAPI EGL) megoldás, korrekt áron, egyszerű telepítéssel (OE esetén out of the box), félelmetesen jó képminőségben. Nem láttam ugyan összehasonlítást, így pusztán a Kodi fejlesztőinek véleményére támaszkodom, akik egyértelműen állítják, hogy félelmetes a Braswell.
Elég sokáig nyúztam én is egy N3150-est, tényleg lenyűgözött a kép minősége (élő tv esetén a deinterlacing is), soha ilyen jó képet még nem láttam. Odaadtam egy haveromnak, mert nagyon megtetszett neki, ő nem ért hozzá, így én most ismét egy ION-t és egy RPi2-őt használok. Most mondjam azt, hogy az ION is tökéletes? Mindent visz hibátlanul, pattogós és gyors egy ssd-vel, a kép is korrekt (nem olyan szép, mint az N3150, főleg fullhd tv esetén, de a legtöbb tévén vagy vetítőn ez a különbség nem is jönne ki). Az RPi2 pedig félelmetes, szintén mindent visz és szépen teszi a dolgát, és fogyaszt talán 500 forintot éves szinten?
Most megint tervezek venni egy N3150-et, de majdnem elbizonytalanodtam, mivel az ION, akár milyen régi is, valamint az RPi2 is hibátlanul teszi a dolgát. Csak azért lenne jó az n3150, mert egyben egy kis szerver is lenne, arra meg nem a legjobb az ION, mert jóval több áramot fogyaszt (persze még mindig nem vészes), így lehet jobban megéri az ION-t átalakítani htpc/szerver kombóvá és kivárni még egy fél évet, addigra letisztul a h265 is(8bit vs10bit) és többet tudunk majd a Broxtonról is. Skylake nálam felejtős.
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #39480 üzenetére
Tudtommal nem. Mondjuk engem nem érdekel különösebben, mert gyanítom, hogy még jó pár évig itt lesz a h264 (az xvid/divx is csak most van kihalóban), az ASRock N3150-itx pedig nagyon jó választás minden szempontból, nem vagyok benne biztos, hogy hamarosan kapunk egy ilyen jól összerakott lapot (4xSata, optikai, tűrhető ár).
-
gurabli
őstag
-
gurabli
őstag
válasz
Compika #39474 üzenetére
Az Intel Braswell tudja a HEVC H265 kódolást (Linux alatt biztos), félelmetesen jó minőségben, de "csak" 8 bitben. Mivel még mindig nem egyértelmű, hogy 10 vagy 8 bit lesz az alap (pl. scene release 8 vagy 10 bit H265 kódolást használ majd), ezért nehéz most okosat mondani. Sajnos a Skylake is 8 bit, viszont elvileg a Broxton SoC (talán valamikor jövőre) már 10 bit lesz, akinek ez feltétlenül fontos, lehet, hogy érdemes megvárni.
A műholdas UHD adások, ha jól tudom, 10 bit H265, szóval jelenleg nincs olyan Intel megoldás, ami hardveresen támogatná. -
gurabli
őstag
-
gurabli
őstag
válasz
canniball #39461 üzenetére
Erre vonatkozóan szerintem csak a próba ad végleges választ, mert hivatalosan az mPCI foglalat a lapon csak wifi modult kezel. Az adapter semmit nem ad hozzá, csak átalakítja a csatolófelületet, így ez csak akkor fog kiderülni, ha valakinek van egy n3150-es lapja, adaptere és egy msata ssd kéznél a próbához.
Szerk: ha már adott a lap, egy adapter nem egy komoly befektetés, főleg, ha van a házban egy msata ssd is.
-
gurabli
őstag
Egyiknek sincs semmi gondja 24p-vel.
Rpi2: gond nélkül megy, ami volt esetleg gond, az a "hdmi black" frissítés váltáskor, de az is megoldódott (tudtommal már alapból OE-ben).
ION: OE alatt hibátlan egy jó ideje, eleinte voltak gondok, Ubuntu alatt pedig megfelelő driver kell és egy kis beállítás, egyáltalán nem gond a 24p
Braswell: lazán
Itt, és minden Jarvis testbuild esetén, arra érdemes felkészülni, hogy apróbb (néha nagyobb) gondok lehetnek a Kodi-val, de ekkora ugrás, mint a Jarvis lesz hamarosan már régen volt. Ha van is bosszantó hiba, gyorsan javítják. Év végére szerintem meglesz a final, de min RC.
Pi2 alatt persze nem olyan pöcc a GUI, de teljesen ok akár Aeon Nox alatt is.
-
gurabli
őstag
válasz
Sholom #37616 üzenetére
Hm, ha jól látom senki sem ajánlotta még: RPi2 aka. málna
Ha 1080p a cél, akkor ez olcsón és nagyszerűen teszi a dolgát, gyakorlatilag zéró fogyasztás. Kodi 16 Jarvis buildek pedig valami félelmetes, hogy mit hoznak ki belőle, és az 1080p-hez a 15.x Isengard is tökéletes OE-vel.
Az az igazság, hogy nyúzok egy jó ideje egy ION-t (hibátlan, akár milyen régi is), egy n3150-es Braswellt (lenyűgözően szép képe van, HEVC, HD audio, 1080i deinterlacing a legjobb, amit valaha láttam, ráadásul most már Full RGB + dithering Jarvis-szal, imádom).
A kis RPi2 1080p esetén hibátlan, mindent tud, amit kell. Képminőség is nagyon szép. A testbuild Jarvis 1080i deinterlacing is félelmetesen jó, szóval nyugodtan mehet 1080i@50 tv is vele, akár úgy, hogy az OE-n fut a VDR kliens is.
Ráadásul van CEC is, ami engem nem izgat annyira a Logitech Harmony miatt, de nem rossz dolog. Kár, hogy nincs pl. Braswell-ben.
Ha kicsit jobb hang kell, akkor még hozzá egy HiFiBerry DAC+ vagy DIGI+ és ott is kiváló minőséget lehet elérni. Persze HDMI audio is teljesen korrekt.
A málna nem támogat HD audiot, de ha ez nem szempont, akkor minden más nagyon szépen működik.
-
gurabli
őstag
Olyat, ami jó sebességben, van optikai kimenet, teljesen passzív és még tűrhető az ára is szerintem nem fogsz találni. A kész cuccok mindig kompromisszumokkal járnak.
Az itx-hez vehetsz nagyon kis és jó házat, pl az LC-Power-nek van egy egész kis itx háza, és a tápegység is benne van (75W paneltáp + külső adapter), valóban nagyon kicsi, fektetve, állva is használható, elrejted valahová és el is felejtheted.
Az egészet összerakni: lap+ram házba beszerel, táp beköt, ssd (vagy 2.5" hdd) bepakol,külső infra vevő ráköt és már meg is van. Mehet a Harmonyval, én is így használom. Múltkor raktam egyet össze 15 perc volt
Egy óra, ha gyönyörködsz is benne
Minden kész, dobozos megoldás kompromisszumokkal jár.
Ami még érdekes lehet, az egy Raspberry Pi2, és ha kell az optika, akkor veszel hozzá egy HiFiBerry Digi+ hut-ot. Na ennél kisebbet nem fogsz találni. És ezzel aztán hifi minőségű hangot is kapsz optikain, zéró fogyasztással, 1080p-ig mindent visz hibátlanul, és egész tűrhető a sebessége is. Ha nem is annyira pattogós, de szerintem teljesen korrekt. Én AeonNox skinnel is nyúztam, ami azért jóval jobban leterheli, mint pl. a confluence, de teljesen OK.
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36741 üzenetére
Ha nem vagy nagyon otthon linuxban, akkor ez már macerásabb. Illetve nem, csak veszélyes, mert könnyen legyalulhatod az egész ssd tartalmát és akkor ugye veszik minden adat.
http://wiki.openelec.tv/index.php/Manual_Installation
Itt minden le van írva pontosan.
Mivel gondolom 120GB körüli SSD-d van, ezért én azt javaslom, hogy készíts egy full mentést (disk image), amit ha bármi gond lenne, akkor lazán visszapakolhatod (ez ettől függetlenül is ajánlott, nagyon gyorsan megvan pl. EZ vagy EZ
Az OE-t pedig a teljes ssd-re pakold fel.
Másik megoldás, ha csak próbára kell, hogy egy pendrive-ról telepíted egy másik pendrive-ra, lehetőleg usb3, és akkor ki tudod próbálni. Nem lesz olyan gyors, mint ha az ssd-re pakolnád, de próbának megteszi.
Ha USB-re telepíted, akkor is vigyázz, nehogy az SSD-t válaszd ki, illetve én akkor is (és különben is) javaslom az időszakos mentést a rendszerről a fent említett két ingyenes backup szoftver egyikével. Persze ha nem fontos az dds-n lévő cucc és ha véletlenül eltűnne, akkor sem lenne semmi gond, akkor nyugodtan próbáld meg.
-
gurabli
őstag
válasz
rappit4 #36871 üzenetére
Hát, lehet, hogy megoldható, de macerásabb, mint újra megcsinálni egyszer rendesen.
Skin minden megy OE alatt is. Először csak próbára pakold fel az OE-t, Alap skin, meg hozzáadod a médiatárat (keresd le újra, pl. Trakt-al gond nélkül tudod szinkronizálni is).
Beállításnál első körben csak az alap dolgokat, majd próbáld ki. Szerintem rendesen fog menni. Ha meg htpc-nek használod, akkor úgyis jobban jársz OE-vel, meglátod! -
gurabli
őstag
Nocsak, most akartam havernak összedobni egy htpc-t és lám, lám, nem kapható ASRock n3150-itx. Érdekes, és remélem, hogy csak átmeneti készlethiány és hamarosan lesz, a DC-vel együtt.
Az n3150B-itx nem érdekel... -
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36667 üzenetére
Kipróbálom!
Ennek igazán örülök, komolyan érdekel a véleményed, hogy egy vetítővel ugyan mit produkál a dolog. Kár ezen elméleti szinten vitázni, tesztelni kell és kész. Lehet, hogy ráébred az ember, hogy teljesen felesleges a rengeteg szűrő és pipamocsok, ráolvasás, főleg, amíg nem lett tesztelve!
Csinálj egy mentést az SSD-ről, biztos, ami biztos alapon!
Nagyon várom a véleményed! -
gurabli
őstag
válasz
#75912448 #36661 üzenetére
Openelec mozigépnek (arra amire mi használjuk) teljesen alkalmatlan, szimplán nagyon jó médialejátszó program még mindig. De azért próbáld ki, fejlődik minden.
Amit linkeltem OE-t az finoman fogalmazva is más, mint amit eddig használt bárki is. Csak Intel támogatása van, de az nagyon komoly. És ez egy WIP, szóval lehet még benne bug, de már rengetegen használják, többek között fullos "moziszobában" vetítővel.
Egy próbát megér, van összehasonlítási alap is. Megfelelően kell beállítani a Kodit (deinterlacing, ha interlaced anyag is van, Lanczos3 upscaling, Limited/Full RGB range, dihtering, stb.) és meg kell nézni mi az eredmény.
Ez már csak azért is érdekes, mert ugyan a minőség megítélése meglehetősen szubjektív dolog egy bizonyos szint után, de azért képet kapunk arról is, hogy miként muzsikál a dolog a mostani fejlesztésekkel egy komolyabb vetítővel, hangrendszerrel. Az egész felpakolható és beállítható kb. 30 perc alatt és most sokat mondtam, így egy próbát szerintem bőven megér. Engem pl. kimondottan érdekelne a vélemény.
Látom tudja mindenki az igazsághoz vezető utat, épp csak figyelmen kívül marad a megjelenítő, annak mérete, hangrendszer, moziszoba vagy nappali, esetleg pc monitor előtt ülve. stb.
Nem marad figyelmen kívül, aránylag kevés megadott infó alapján szerintem egész korrekt válaszokat lehet itt kapni. Lényeges különbség vetítő és minőségesebb TV esetén lehet (utóbbi vagy régebbi plazma, vagy új OLED, véletlenül sem lcd), a PC monitorra pedig gyakorlatilag kár azon görcsölni, hogy milyen a minőség, stb. Oda eleve nem OE kell, mert feltételezem ha valaki htpc-t akar, az nem egy asztali gépen használná monitorra kötve, akkor ott a Win/Linux alatt futtatható lejátszók sokasága, vagy éppen a Kodi.
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36655 üzenetére
Semmi gond nincs a hanggal. Most pont nem tudom kapásból, hogy az i3 mit támogat, de próbáld ki és meglátod. Minőségre nagyon ott van.
Amit Patice linkelt az pont az, amit én "készen" linkeltem, vagyis OpeneELEC formában. A fórumban az Ubuntu Serverre való telepítést látod, ha ez ennyire zavaros, akkor előbb próbáld az OpenLELEC-et, nézd meg, hogy mire képes, mit tud, mennyire vagy vele elégedett, ráérsz utána (ha egyáltalán kell és nem "elég" az OE) foglalkozni azzal.
Megy pendrive-ról is, persze lassabban. Vigyázz, amikor telepíted, nehogy legyaluld a meglévő lemezek tartalmát!
-
gurabli
őstag
válasz
devil-k #36651 üzenetére
van-e értelme/lehetőség dedikált videokártyát használni a jobb képminőség elérése érdekében?
Gigabyte GA-B85N, Intel® Core™ i3-4330Értelme: nincs
Lehetőség: vanLinux alatt VAAPI+EGL kell, i3-al is gyönyörűen fog menni, ráadásul most pont a képminőségen fejlesztettek valami félelmeteset. Fentebb már részleteztem, hogy ez kb. mit jelent.
Win alatt sincs szerintem értelme külön VGA-t, minek?
Próbáld ki az Openelec testbuild-et, meglátod, hogy milyen képe lesz!
OE dev build Intel Link
OE dev build update LinkSzerk:
Elsőt felrak, majd második update manuálisan.-> hülyeség. Az első install, a második ha update régebbiről. -
gurabli
őstag
válasz
Patice #36646 üzenetére
Linux vs. Win - örök vita témája, ízlés kérdése szvsz. Mindenkinek más szempontjai vannak, más céllal építi, szoftverezi a gépét. Ez meg kb. meg is határozza, hogy melyik OP rendszert kell/lehet használni.
Nem kellene, hogy vita témája legyen. Ha valki azt kérdezi, hogy mi lenne a legjobb, akkor egyértelmű. ha valaki ragaszkodik a windowshoz, akkor már csak megfelelőt lehet ajánlani, de attól még lehet jó.
Ezzel alapvetően az a gond, hogy legtöbben látatlanban rettegnek a linuxtól, pedig ma már végkép nem kellene.
Ezért erőlködöm itt, hogy a megrögzött win pártiak próbálják már ki egyszer az OE-t, ha htpc-ről van szó. Gyakorlatilag egyszer beállítod és elfelejtheted, ha megfelelő hardvert választottál, egyszerűen jól és szépen teszi a dolgát. Persze akinek ez nem szempont, az ragaszkodjon a winhez.Ha már komolyabb (pl Nas, home server) dolgokra kell, akkor megértem, hogy linuxban járatlan userek nem szívesen mozdulnak ki a komfortzónából, mert akkor már valóban kell egy kis tanulás, gyakorlás (az más kérdés, hogy ezerszer megéri, csak persze itt az idő és kényelem faktor).
-
gurabli
őstag
válasz
bajnokpityu #36642 üzenetére
De miért lett eleged a linuxból? Én még soha nem találtam szembe magam olyan gonddal, amit vagy ne tudtam volna megoldani, vagy ne segítettek volna azonnal vagy öten.
De szerencsére lehet választani, szóval mindenki azt használ, amit jónak lát és kedvel.Mindkét rendszeren nagyon sokat ügyködtem, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Ha htpc-ről, nas és szerverről van szó, akkor fényévekkel veri a Linux a Wint, apróbb kivételek persze vannak.
Emígy e konkrét esetben a 2GB alig vagy éppen sehogy sem elegendő arra, hogy eldöcögjön a Win, OE alatt pedig pont tökéletes. Az nvidiának emígy is kiváló Linux támogatottsága van, szinte biztos vagyok benne, ha kipróbálja az OE-t és egy kicsit ráérez, nem fog visszamenni winre. És így az AMD cpu sem gond, mert ott van mellette az Nvidia kártya, ami nagyon jól muzsikál.
(#36643) Vikthor
Ezt kifejtenéd kicsit bővebben, érdekel...
-
gurabli
őstag
válasz
bajnokpityu #36640 üzenetére
Feleslegesen futtat minden optimizálatlan, szükségtelen és lassú nyavalyát csak azért, hogy elinduljon a Kodi. OE mindent tartalmaz kb. 150MB-ben, win alatt ennél az nvidia meghajtó is nagyobb és több helyet foglal
-
gurabli
őstag
válasz
dzsini78 #36636 üzenetére
Nos ha túl vagytok a hangos röhögésen
Miért röhögnénk, ha teszi szépen a dolgát, arra, amire kell és a te igényeidnek, elvárásaidnak megfelel, akkor pontosan nincs szükséged erősebb vasra. Ellenkezőleg, szerintem nagyon is helyesen cselekszel, hogy nem költesz teljesen feleslegesen újabb és újabb vasra, amikor igazából a meglévő megfelel. Soha ne azt nézd, hogy mi az és mikor, hanem azt, hogy a célnak, céloknak mennyiben felel meg!
És akkor a dilemma: Gondoltam ha már beleástam magam a témába körülnézek egy ennél kicsit modernebb konfig irányába ami még megfizethető
Ezt szerintem azért érdemes meglépned, mert egész korrekt áron ki tudsz hozni egy, a következő szempontok szerinti modernebb konfigot:
- összehasonlíthatatlanul alacsonyabb fogyasztás
- gyakorlatilag zajtalan, hangtalan működés
- kompakt, kis helyet foglaló cucc, amit szépen el lehet rejteni a TV mögé, alá, stb.
- újabb, komolyabb és fejlettebb funkciók támogatása, már amennyiben szükséged van ráÍrd le pontosan mire akarnád használni az új vasat, pl. csak htpc lenne, semmi másra nem kell, kell-e True-HD és DTS Plus hang, van-e külső adattárolód, amin a média fájlokat tárolod, ha nincs, hogyan szeretnéd ezt megoldani.
Szerencsére ma nagyon sok kiváló cucc van elérhető áron.
Esetleg egyéb javaslat akár hw akár sw terén?
Határozottan vanegy mondjuk komolyabb 3d képes tv
Ezt azért gondold át, nézd meg, érdemes-e a 3d miatt újabb tv-t venni. Nem véletlen, hogy döglődik a dolog. Inkább nagyobb képátló és egy jó zenecucc, ez persze csak a saját véleményem, ha tetszik, hajrá!(#36638) Patice
Openelec alatt rá sem ismerne a masinára, csak akkor is elég sokat fogyasztana, stb. Meg kell néznem, hogy a legacy OE build kell az adott nvidia kártyához vagy még támogatja a legújabb OE. Ezt felpakolni kb. 10 perc, ha most látsz ilyet először, akkor fél óra a stresszfaktor miatt -
gurabli
őstag
-
gurabli
őstag
válasz
bajnokpityu #36612 üzenetére
Konkretan melyiket? Táp?
-
gurabli
őstag
Ez az Antec haz prémium, de minden, ami iMon az egy nagy rakás sz**, ilyen volt regen nekem is, baromi sokat szívtam vele es igazabol semmire nem jo. Ezzel most rudom, hogy nem vagy előrébb. Mediaportal alatt megoldottam valahogy, de akkor is mindig gond volt vele. Kodi alatt sajnos nem tudom, de van a kodinak imon addon-ja, azzal próbálkoznék, meg a kodi forumon. Illetve vennék egy mce usb infra vevőt es minden megoldódik azonnal, kb 10 dollar szállítással. Esetleg probald meg az imon-t mce modba állítani, es lelőni az imon managert. Openelec-el mukodik, ha jol emlékszem.
-
gurabli
őstag
válasz
Patice #36603 üzenetére
Nocsak, és még egész korrekt áron, +-5 EUR különbséggel így mozog nyugatabbra is.
Az más kérdés, hogy htpc-hez nincs rá szükség, az eddigi tesztek alapján nem oszt nem szoroz a kicsit magasabbra hangolt GPU, vagyis N3150 pont azt tudja.
CPU rész pedig szinte semmi különbség gyakorlatban.Várjuk a hazai N3150-DC premiert, elsősorban ár tekintetében, de ha valakinek lesz ilyen szépsége (nekem most egy darabig nem, sajnos), akkor az ne felejtsen beszámolni róla!
-
gurabli
őstag
Most mondhatnám, hogy megijedt az MS, hogy valami extraval állnak elő es meg penzt sem kerbek érte
Szerintem valoban kivárnak, nincs meg kiforrva a a dolog, igazabol szükség sincs rá oly mértékben. Skylake hoz majd jelentősebb változást e téren, akkor csatlakozik az MS is, vagyis ahogyan irod, ev vege felé.
Es akkor lehet köré elég szép marketinget is építeni, hajpolni, hogy megérkezett a támogatás, ahogy ez lenni szokott.
-
gurabli
őstag
válasz
bozont #36593 üzenetére
Hát, a gyártók szerint még így is túl sokan vagyunk, az biztos. Ma meg eleve az a divat, hogy mindig a legújabb (messze nem a legjobb) legyen, szóval mi igazi kisebbség vagyunk, vagyis már annyit sem érünk, mint egy optikai minimális költsége
Sokan csak azért vesznek új cuccokat, hogy egész nap teszteket futtassanak (mondjuk ez régen is így volt), meg elindul két-három új játék, amivel eltöltenek vagy két hetet.
Minap olvastam az Indexen, hogy mekkora gondban van az Apple, mert annyi a profit, hogy sej haj. Mi a titka kérdésre frappáns választ adott a szerző, elképesztően drágán eladni valamit, ami közel nem ér annyit, mégis veszik, mint a cukrot, előállítani meg töredéke. Szóval ez a titok.Lehet, hogy van usb és integrált között némi minőségbeli különbség, nem tudom, de ha van is, már inkább audiophile vita témája, aki meg az vagy annak tartja magát, az úgyis megveszi akkor az usb-t. De aki beérné egy "integrálttal", az szív, szokás szerint.
(#36594) demarad
Ha nem kell másra, akkor felejtsd el a Windowst, szerintem. Biztos lesz itt valaki, aki kipróbálja neked, hogy mit muzsikál a 3D. A legjobb úgyis a gyakorlati tapasztalat.
Így jóval olcsóbban és egyszerűbben is kijössz. -
gurabli
őstag
válasz
demarad #36587 üzenetére
Windows alatt nem tudom pontosan mire képes a Braswell, majd valaki kipróbálja. Linux alatt jobb a Braswell, mint az i3.
Csak htpc lenne, semmi másra nem kell? Mert ha csak htpc kell, akkor OpenELEC kell neked, Braswell lappal. kb 10 perc lesz telepíteni, tényleg plug and play.
BD-ISO 3D (frame-pack): erre rá kell néznem, szerintem megy, de soha nem foglalkoztam vele.
(#36589) bajnokpityu
Két és fél méter átmérőn, három méterről nézve lenne értelme.
Valami hasonló nonszensz hülyeség rémlik nekem is. Egész biztos, hogy el fog terjedni pár éven belül a majdnem 100"-os átmérő. Majd viszik az UHD-t 82cm méretben Lidliből, áááááá
Miért oltári hülyeség a 4K (angolul): Link
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi haladó szinten
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Formula-1
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged