Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sigidi
tag
Üdv!
Ha vágásnál törölték egy tárgy EA + GY részét is, és a versenyjelentkezésnél sem tudom felvenni, akkor utána milyen lehetőségek vannak még? 5. féléves tárgy, nekem az 5. félév(átjelentkezéssel jöttem), elsőre venném fel.
Köszi
-
pvt.peter
őstag
-
jagofett
tag
válasz
Gerlingen82 #5740 üzenetére
Szia!
Én idén fogok végezni MSc-n, igaz másik szakirányon (szoftvertechnológia egész pontosan). Alapszakot is az ELTE-n csináltam, szóval van egy kis tapasztalatom
Jól értem, téged leginkább a mester képzés érdekel?
Mesteren rögtön beiratkozáskor el kell dönteni a szakirányt ugye, de a felvin még magára az MSc-re jelentkezel - pontokat itt külön felvételin kapsz (jellemzően nem egy teljesíthetetlen dolog)
Mester szakra nem szoktak túl sokan továbbmenni, ~70 fővel indult az én évfolyamom - Modellalkotóra tényleg viszonylag kevesen mennnek, de azért az 5% az túlzás, 10-15% az embereknek azért oda megy, annyira nem magányos azért - főleg, hogy vannak közös órák, illetve kell választonod másik szakról is tárgyakat.
Az egyik fő gond, hogy pl esti képzésben csak szoftvertechnológia szakirány van, így aki estire akar menni, annak nem nagyon van választása. Na meg azért csak ott van, hogy ez erősen matekos szak, ami azért nem mindenkinek fekszik. Túl sokat nem tudok róla, csak amiket meséltek, de egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlennek, csak olyan érdeklődés kell hozzá.A másik két szakról nem tudok sajnos, de a mérnök infó azért kicsit más irány szerintem mint a prog. infó.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok (ha tudok
)
-
pvt.peter
őstag
válasz
Gerlingen82 #5740 üzenetére
Vannak közös órái más szakirányosokkal is, illetve mesteren elég nagy az átfedés mint a három szakirány között.
-
Gerlingen82
újonc
-
aktív tag
válasz
Gerlingen82 #5737 üzenetére
Igen, ez alapszak. Mesterről sajnos még sokat nem tudok, nekem az jelenleg nem aktuális. De szerintem majd fognak jönni mesteresek, ahogy láttam többen is vannak itt a topikban onnan, ők biztos tudnak segíteni. Esetleg felvin találhatsz infót az elmúlt évekről.
-
pvt.peter
őstag
válasz
Gerlingen82 #5737 üzenetére
Modellalkotó mesterre nem sokan mennek ...
Talán ha 1-2 embert ismertem onnét.
A teljes mesterszak max. 5% -a talán.
Olyanról is tudok, hogy volt olyan aki egyedüliként államvizsgázott modellalkotó szakirányosként. -
Gerlingen82
újonc
Szia,
Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan kapok választ. Köszönöm szépen.Ezek szerint ez ugye az alapszak. Azt nem tudod véletlenül, hogy kb mennyien mennyek ugyanerre a mesterre? Nem pontos statisztikát keresek, csak érdeklődöm, mert nagyon tetszik ez a szak.
Köszi szépen -
aktív tag
válasz
Gerlingen82 #5735 üzenetére
Szia! Ha konkrétan a szakirányra vagy kíváncsi, akkor oda az első félév után kell jelentkezni, és úgy tudom, hogy az addig elvégzett tárgyaktól függetlenül minden oda jelentkező azon a szakirányon fog haladni a 2. félévtől. Lényegében ha a programtervező szakra bekerültél, akkor utána a te döntésed, hogy melyik szakirányon haladsz majd tovább (milyen típusú tárgyakra összpontosítasz). A végén a kapott diploma is ugyanaz szakiránytól függetlenül, csak a szakterület lesz más.
Mi úgy emlékszem 48-an választottuk ezt idén (most leszek modellalkotón 3. féléves), és hallomásból úgy tudom, hogy ezt általában a kevés jelentkezőből viszonylag sokan befejezik. Hogy pontos statisztika van-e erre, azt sajnos nem tudom. -
Gerlingen82
újonc
Sziasztok,valaki tudna nekem segíteni, hogy kb hány főt szoktak felvenni az ELTE Modellalkotó Informatikus szakirányra? Az is érdekelne, hogy mennyien végzik el? Van esetleg valakinek pontos statisztikája az elmúlt 5 évre vonatkozóan? Előre is köszi! Anna
-
pvt.peter
őstag
A mostani MSc -s záróvizsgáról van vkinek infója?
Hányan voltak, milyen eredmények születtek, stb. -
Petyyyyy
addikt
Egy évvel a nem ELTE-s BSc-s záróvizsga után gondolkodtam az ELTE Szoftverfejlesztés MSc-n.
Úgy gondolom legalább pár hónapot rá kellene szánni a visszarázódásra, mielőtt nekiszalad az ember akár egy felvételinek is. -
-
zoli422
csendes tag
Köszi a válaszod! Még gondolkodok, hogy nappalin vagy estin kezdjem el, ha végeztem a mostanival. Egyébként a tárgyelfogadásnál a krediteket is elismerik, mármint úgy értem, hogy az évenkénti minimum 36 kreditbe is beleszámolják az elfogadtatott tárgyakat, vagy csak amiket ténylegesen megcsinálok? Nappalit munka mellett mennyire lehet? Főleg a későbbi félévekben, az első év lightosnak tűnik.
-
skoda12
aktív tag
Ha jól emlékszem az első ZH csak gráfokról szól majd, de nyílván attól függ milyen gyorsan haladtatok gyakorlaton. ZH-n csak feladatmegoldás van, de ehhez tudni kell a tételeket és definíciókat legalább kimondás szintjén. Bizonyítás biztosan csak a vizsgán van.
Minta ZH, vizsga stb [sharq] oldalán. -
skoda12
aktív tag
válasz
zoli422 #5727 üzenetére
Hello
Az órák délután 4-től este 9-ig tartanak hivatalosan, de 8:30-kor azért már be szokták fejezni. Nincsenek 1-2 órás lyukak az órarendben, mint nappalin. Katalógus nálunk nem volt, sosem tudtam beérni a 4-es előadásra, nem volt belőle gondom. Munka mellett csináltam, kb 20 kreditet vettem fel félévente (proginf bsc nappaliról elismertettem sok tárgyat), de így is ki volt töltve 4-9-ig majdnem minden estém az órarendben.
Kreditelismertetés során infós tárgyakkal volt problémám, mert estin néhány tárgynál más programnyelvet használtak, illetve voltak olyan óráim, amiknek estin nem volt párja, így kidobott kredit volt ...
A matek tárgyakat simán átvették, volt olyan is, hogy egy nappalis előadással kettő estis tárgyat pipáltam ki. -
zoli422
csendes tag
Sziasztok! Valaki tudna pár szót mesélni nekem az esti képzésről (bsc)? Kb hogy vannak az óráitok? Munka mellett csináljátok? Tárgyakat szerintetek mennyire van esélyem elfogadtatni? Matematika bsc-ről jönnék.
-
sigidi
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy milyen egy dimat 2 első zh (esti képzés, ez az első félévem az IK-n, átjelentkeztem)?
Ami érdekelne:
- elmélet is lesz benne, vagy csak gyak?
- gyak.-hoz hol találok neten a zh-hoz hasonló példákat?Köszi
Soma -
pvt.peter
őstag
Kicsit megkésve, de némi infó a 2015/2016/1. félév MSc -s záróvizsgáról.
Programtervező informatikus MSc záróvizsga nappali és esti tagozatra összesen 4 záróvizsga bizottság volt:
1. bizottság - Szoftvertechnológia
Kozsik Tamás elnök, Istenes Zoltán, Laki Sándor, Zsók Viktória
(9 záróvizsgázó volt, 4 hallgató bukott meg)2. bizottság - Szoftvertechnológia
Horváth Zoltán elnök, Lőrincz András, Kósa Balázs, Páli Gábor, Csörnyei Zoltán
(10 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)3. bizottság - Modellalkotó informatikus
Simon Péter elnök, Hegedűs Csaba, Járai Antal, Weisz Ferenc
(nem tudom, hogy volt-e záróvizsgázó hallgató és ha igen akkor mennyi)4. bizottság - Információs rendszerek
Benczúr András elnök, Kiss Attila Elemér, Molnár Bálint, Racskó Péter külső tag
(8 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)Én a 2. bizottságba kerültem.
A védés és a vizsga két különböző napon volt, szerdán (2016.01.27.) és pénteken (2016.01.29.), mind a kettő napon reggel 09:00 -kor kellett megjelenni kiöltözve.A védésen és a vizsgán is csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
A védésre kellett prezentációt is készíteni amelynek időtartama max. 15 perc.
Lehet saját laptopot vinni. Ha esetleg vmi "egzotikus" csatlakozóval rendelkezik (HDMI) vagy nincs rajta VGA kimenet akkor érdemes átalakítót is vinni, hogy ne ott kelljen kábelért rohangálni.
Abszolút változó volt a tapasztalat a védésnél, volt akit engedtek beszélni végig, de olyan is volt akit folyamatosan félbeszakítottak.Általános tapasztalat az, hogy a diplomamunka témát "MSc szintre" kell(ene) belőni. Volt néhány olyan hallgató akit emiatt eléggé "megkínoztak", ugyanis a munkájuk közelebb állt a BSc szakdolgozat szinthez, mint az MSc diplomamunka szinthez.
A diplomamunka védésnél arra kíváncsi a bizottság, hogy mi az a plusz amivel te hozzájárultál egy probléma megoldásához. Olyan témát érdemes választani ami magába foglal kutatást is.
Magáról a vizsgáról pedig az alábbiakat tudom elmondani.
Ahogy korábban is írtam én a HZ -féle bizottságba kerültem, ahol HZ és Kósa kivételével mindenki jelen volt, tehát csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
Fontos, hogy alapértelmezetten mindig a legutolsó tételsorból kell készülni ugyanis ebből fognak kérdezni.
Tehát ha vki a 2008 -as tanrend szerint végezte el a tanulmányait akkor elvileg az ehhez társuló tételsor alapján kellene felkészülni-e záróvizsgára, de mivel azóta már 2013 -as tételsor a legújabb ezért a 2013 -as tételsorból fogják az illetőt kérdezni.
Mindenféleképpen egyeztetni kell a bizottsággal, hogy ha vki esetleg korábbi tételsor alapján akar felkészülni, ugyanis volt olyan illető, aki 2008 -as alapján akart vizsgázni, viszont a bizottság alapértelmezetten a legfrissebb (2013 -as) alapján készült. Végül engedték az illetőnek a 2008 -as tételsor alapján való felelést.
A felelésnél egyszerre 3 hallgató van bent, tehát folyamatosan zajlik a vizsgáztatás.
Egy papírlapra lesz ráírva, hogy melyik tételeket kell kidolgoznod.
Jó tanács, hogy semmilyen esetben se adjon vissza senki semmilyen tételt.
(Nincs kimondva a bizottság által, de ez ilyenkor instant bukás...)
Én a 2013 -as tételsorból a kötelező blokkokból (S0/S1) kaptam a 2. tételt: Absztrakt adattípus ... stb.
Illetve a választott blokkjaim az S2 és S4 voltak.
Így a másik tételemet az S2 -ből kaptam az 1. tétel személyében amely a Funkcionális nyelvekről szólt.
Általános észrevétel, hogy Funkc. nyelvek, típusrendszerek tételt előszeretettel osztogatták, nem csak ennél a bizottságnál, hanem a Kozsik félénél is.
De természetesen sorra került az S4 blokkból a 2. tétel is: Többrétegű architektúra ... stb.
A kidolgozásra kb. 20-25 percet kapott az illető majd kb. 10-15 percet a felelésre.
Utána ugyanez még egyszer a 2. tételre.
Az absztrakt adattípusos tételből Pálinál feleltem, nem kérdezett bele semmit sem.
Funkc. nyelveknél Csörnyeihez kerültem, ahol már kaptam 1-2 olyan kérdést amikkel bőven megtudott fogni
Alapvetően mindenki segítőkész volt a vizsgázásnál.
A kidolgozást érdemes vázlatosan írni, nem kell minden részletet leírni.
Ha esetleg vmi kimarad és fontos, arra úgy is ráfognak kérdezni
A vizsga azt hiszem, hogy du. 2-3 -ig tartott, majd utána pedig eredményhirdetés.
Röviden-tömören ennyi ami eszembe jutott, ami talán Számotokra is hasznos információ. -
Neuler
csendes tag
Azt esetleg tudja valaki ,hogy a jelentkezés jár-e valamiféle kötöttséggel. Arra gondolok ,hogy február 15 a határidő ,de utána mondjuk mégsem mennék Msc-re, esetleg már el sem megyek a szóbeli felvételire, ilyenkor keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettségem vagy nem történik semmi?
Illetve a másik eset ,hogy mi van ha esetleg elmegyek szóbelire is és utána gondolom meg magam miután elvileg felvettek, ilyenkor ha "nem iratkozom" be történik -e valami, illetve gondolom később még jelentkezhetek újra a fenti esetek után.
Előre is köszi.
-
hEngi
tag
Szia,
Én ezeket töltöttem fel:
felsőfokú oklevél -> Ez a diploma angol+magyar oldala is
nyelvvizsgát igazoló dokumentum
nyelvvizsgát igazoló dokumentum
felsőfokú tanulmányi eredmények -> Ez pedig az abszolutórium utolsó két lapja. Államvizsga eredménye van benne.Amúgy van egy ellenőrző folyamat amikor írnak felvi-n ha valami nem stimmel vele.
Ezt érdemes figyelni a Dokumentumok résznél a Feldolgozási Információk alatt.
Szerintem ez kézileg végzik szóval elég lassan haladnak.Félévek átlagai akkor kellhetnek ha a pontszámításnál használod.
Azt hiszem ha minden félévben 4,5 fölött voltál akkor kapsz 45 pontot, de nálam ez nem állt fenÜdv,
hEngi -
sigidi
tag
Sziasztok!
Most vettek át ELTE IK-ra(progtervező, esti), jelenleg próbálom elfogadtatni a korábbi tárgyaimat. Még a héten leadtam minden papírt, adatokat, elintézték a neptunátírást stb., viszont az órarendeket nem találom..
gondoltam Neptunban lesznek, de nem annyira. Van valami más honlap esetleg?
Az ajánlott honlapok is érdekelnének, ha vannak. (ik honlap, neptun, q-tér amit eddig láttam)
Akinek van ereje/kedve, privátban is bombázhat infóvalköszi, Soma
-
hEngi
tag
Szia,
[link]
Az Mesterképzések (MSc, 2013) résznél vannak az újak (Igen a 2014/2015/2016 is)
Igazából én is most kezdem MSC-t. Szóval félév múlva megmondom hogy tényleg "könnyebb"- e
Annyi biztos hogy nagyobb a szabadság. Kevésbé nyúzzák az embereket és nincsenek annyira erős szórótárgyak mivel feltételezik hogy ha már ide jöttél elvégeztél egy BSC-t és nem csak időt lopni jösszKonkrétumot mondani fél év múlva tudok majd saját tapasztalatok alapján. Az órarendet pedig posztolom ha végre megszületik
Üdv,
hEngi -
Neuler
csendes tag
Rendben köszönöm. Ősztől gondoltam jelentkezni, tehát most a februári szemeszterben még nem, ezért érdeklődöm ,hogy már aktív mesterszakosok tudnak-e mutatni egy órarendet ,hogy néz ki kb. A tantervet majd kikeresem akkor mindjárt (azért egy linket elfogadok
biztonság kedvéért ha nem nagy fáradtság).
Igen a modellalkotót azt alapból elvetném. Az ,hogy gond a matek ... hááát mondjuk úgy ,hogy ha van olyan szakirány ahol kevesebbet kellene vele szenvedni akkor az jobb
Egyébként azt hallottam az Msc könnyebb már mint a Bsc. Ezt esetleg meg tudod erősíteni?
-
Neuler
csendes tag
Értem.
Melyiken van a legkevesebb matek?Abból már kicsit elegem lett, meg az egyiken van még progmod folytatás... abból is elég volt 3 félév .. xd
Ha megvan az órarended esetleg privátba meg tudod mutatni? Érdekel mennyire lehet mellette mondjuk dolgozni, mikor kezdődik a legkorábbi óra stb.
Köszi
-
hEngi
tag
Szia,
Nem tudom nappalim milyen a helyzet de nálunk estin még nincs végleges órarend.
Ahogy hallottam ez mindig így van, volt már hogy első héten derült ki hogy pontos hol és mikor is lesz az óraA szoftver technológia a legnépszerűbb. Ezután az Információs rendszerek és végül a modellalkotó.
A szakirányok neve elég beszédes. De ugye a sávok nagyobb része szabadon választható. Szóval elég nagy az átjárásÜdv,
hEngi -
Neuler
csendes tag
Msc-sek: Valaki majd be tudja dobni az órarendjét, érdekelne ,hogyan oszlanak el, mennyire vannak délután/este.
Illetve: Msc-s szakirányokról valaki tudna pár sorban nyilatkozni?(Melyik a legnehezebb, melyik a legkönnyebb, bár nyilván ez függ az egyéntől is.)
-
Neuler
csendes tag
26-27-28 - án államvizsgázók. Írjatok majd élménybeszámolókat milyen volt. Mit kaptatok/húztatok , hogy ment a védés, mennyire gyötörtek meg, sokan vesztettek-e csatát.
Hajrá mindenkinek! Sok sikert! -
hEngi
tag
válasz
zoli422 #5705 üzenetére
Szia,
1, A c++ nem egy alapozó tárgy, nem ajánlanám ha nincs már minimális programozási tapasztalatod.
Ha jól emlékszem a gyak sem géptermi, szóval ha gyakorlati ismeretekre vágysz akkor ne ezt vedd fel2, Tárgy elfogadtatásról sajnos nem sokat tudok. Ezek gyakran változnak is hogy mi mivel ekvivalens. Sztem TO-n érdeklődj.
3, Igen a TO veszi fel, de ha jol tudom azt te felülbírálhatod. Szerintem ebben a kari HÖK tud neked segíteni
Üdv,
hEngi -
zoli422
csendes tag
hEngi!
A nem kötelező bejárást hogy érted? Gyakra vagy előadásra? Én matematikus hallgató vagyok, de jövő félévre felvettem ezt a tárgyat. Azonban sehogyan sem tudom elintézni, hogy ne legyen ütközésem, vagy 2 gyak lenne egy időben, ami nem szerencsés, vagy a programozási nyelvek c++ előadás idején lenne egy gyakorlatom. Szóval előadásra való bejárás nélkül nem lehet megcsinálni, vagy vannak olyan vadbarmok akik gyakra nem járnak be és úgy akarják teljesíteni? Köszi előre is a válaszod.
Egyébként amint elvégeztem a matek szakom, jelentkeznék ide. Tárgyakat milyen eséllyel tudnék elfogadtatni? Illetve ilyenkor a kreditértéket is beszámítják, vagy csak, hogy én ezt megcsináltam? Ezt nagyon nem tudom hogy megy. Mert az kellemetlen lenne, hogy elfogadtatok pár tárgyat, de aztán a kevés kredit miatt átraknak költségesre. Bár erre egyébként is megvan minden esély, de eddig itt minden tárgyam meglett
Illetve ha már így belejöttem: első félévben tényleg a TO veszi fel nekem a tárgyaimat? Mert szeretnék dolgozni és elég rossz lenne ha szétbarmolnák az órarendem
Ja és az első félévben lehet egyből passziválni esetleg? Mert akkor most is tudnék jelentkezni, csak 2 ilyen fajsúlyú szakot nem lenne szerencsés egyszerre végezni, vagyis nekem az már nem menne.
Köszönöm mindenkinek aki válaszolgat a kérdéseimre
-
hEngi
tag
válasz
Oneforall #5702 üzenetére
Szia,
A szórótárgyak általában közösek.
Matematikai alapozás, Diszkrét matek(1,2), Analízis(1,2,3,4), Lineáris algebra, Numerikus módszerek(1,2)
Mind matek természetesen és elég súlyos elhullás van(volt).Egyetlen programozási tárgyról tudok ahol fenn szoktak akadni emberek ez pedig a programozási nyelvek c++.
Ez egy 4. féléves tárgy. A trükk az hogy nem kötelező a bejárás, de ha nem jársz be akkor nincs azaz isten, hogy megcsináld. Legalábbis nekem aki programozási ismeret nélkül érkeztem az egyetemre ez volt a tapasztalatom. A tárgy igazából nem bonyolult ha az ember kicsit nekidurálja magátÜdv,
hEngi
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Opel topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest